Хроника

АФП: Имиџ Косова нарушен, расположење суморно

Штампа
четвртак, 17. фебруар 2011.

ПРИШТИНА – Обележавање трогодишњице од проглашења независности на Косову протиче у атмосфери нарушеног имиџа и бројних политичких и економских изазова, оцењује агенција Франс прес.

Примећујући да у Приштини влада суморно расположење, АФП наводи да је положај Косова гори него пре три године.

Агенција подсећа да је независност Косова до сада признало 75 држава, укључујући САД и већину чланица ЕУ, али констатује да „тешко да ће доћи” до нових признања, с обзиром на „енергичну кампању” Београда против тога.

АФП преноси оцену председника Спољнополитичког клуба из Приштине Илија Хоџе да Косово, које се претходних година борило да убеди што више држава да га признају, не може себи да дозволи тако тешке речи као што су оне из извештаја Дика Мартија.

У том извештају специјалног известиоца Савета Европе припадници ОВК су оптужени за умешаност у трговину органима и друге злочине током и после сукоба 1999. године - у које су били упућени и одлазећи премијер Хашим Тачи и други команданти ОВК који су касније обављали високе политичке функције.

Оптужбе су додатно бациле сенку на ионако лош имиџ Косова, сматра новинар Енвер Робели.

Франс прес наводи и да расте притисак домаће и стране јавности на Тачија да формира нову владу - али у којој неће бити политичари чија су имена умрљана оптужбама за корупцију. То значи да би из приче требало да буде „одстрањено” и неколико чланова Тачијеве странке.

Београд и Приштина су се сагласили о отпочињају дијалога уз посредовање ЕУ, али тачан датум почетка преговора тек треба да буде утврдњен.

„Косово још није спремно и није припремило стратегију за суочавање са Србијом у тим преговорима”, сматра Робели, преноси АФП.

Француска агенција додаје да се, поред свега тога, Косово бори и са лошом економском ситуацијом. Према званичним подацима, Косово је међу најсиромаснијима у Европи: стопа незапослености је 40 одсто, а 45 одсто становништва живи испод доње границе сиромаштва.

Становници Косова сматрају да се политичка елита богати док други постају све сиромашнији, наводи АФП, подсећајући да је последњих месеци косовска влада била уздрмана сталним оптужбама за злоупотребу јавних средстава.

Мисија ЕУ истражује више таквих оптужби, а Хоџа истиче да о Косову сада постоји слика као о земљи у којој „одлучивање и корупција иду руку под руку”.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]