субота, 27. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Трамп: Покушавају да покраду изборе, велика победа за реизбор; Врло чудно, преокрет преко ноћи у неколико кључних држава где сам водио; Бајден: На добром смо путу да победимо, избори неће бити готови док се сви гласови не преброје
Хроника

Трамп: Покушавају да покраду изборе, велика победа за реизбор; Врло чудно, преокрет преко ноћи у неколико кључних држава где сам водио; Бајден: На добром смо путу да победимо, избори неће бити готови док се сви гласови не преброје

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 05. новембар 2020.

Грађани САД на председничким изборима бирали су између актуелног шефа државе, републиканца Доналда Трампа и кандидата демократа Џозефа Бајдена, коме су анкете и кладионице давале предност. 

Бајдена дели само шест изборних гласова да постане нови председник Сједињених Америчких Држава. Добивши Мичиген и Висконсин, он је обезбедио 264 гласа од 270 колико му је потребно да победи Доналда Трампа, који има 214. Да би обезбедио место у Белој кући, демократском кандидату је потребно да победи само у још једној савезној држави.

  • Трамп је освојио Флориду и Охајо, државе које “ломе изборе”, Монтану, Ајдахо, Вајоминг, Северну и Јужну Дакоту, Казнас, Оклахому, Тексас, Индијану, Тенеси, Аљаска, Јужну Каролину
  • Бајден је победио у кључној држави Аризони, као и у Висконсину, Мичигену, у Мејну, Ајови, Вашингтону, Колораду, Њу Мексику, Орегону, Калифорнији, Њујорк, Њу Хемпширу – већином традиционалним “плавим” државама
  • Трамп води у Џорџији, Пенсилванији, Северној Каролини и на Аљасци.
  • Трамп је изјавио да “они (демократе) покушавају да нам украду изборе”

02:00 Трампов тим поднео тужбу у Џорџији

Републикански посматрач у овој савезној држави је, како наводе, сведочио илегалном мешању 53 дописна гласа са гомилом оних који су поднети правовремено, због чега су захтевали да се гласови поново преброје, иако нису доставили доказ о прекршају. Гласови послати поштом досад су, показало се, углавном ишли у корист демократског кандидата. У Џорџији је остало да се преброји око 150.000 гласова, а према досадашњим подацима Трамп бежи Бајдену за нешто мање од 40.000.

01:45 Демонстранти скандирали испред Трамповог центра у Чикагу

Демонстранти у Чикагу продефиловали су поред зграде која носи име председника САД и узвикивали “Преброј сваки глас”. У рукама су држали упаљена светла на телефонима, како би симболично осветлили напоре републиканаца да зауставе пребројавање гласова.

00:55 Твитер је током вечери неколико Трампових твитова означио као дезинформативне у вези изборних резултата. Наиме, актуелни председник САД је путем ове друштвене мреже, у више наврата прогласио победе у савезним државама, у којима су се још бројали гласови, а у којима је на крају изгубио.

00:46 – Трампов правни саветник: “На изборима гласали и мртви”

Раније током вечери Трампов правни саветник и бивши градоначелник Њујорка Рудy Гиулиани, одржао је у Филаделфији крајње бизаран говор у којем је утврдио и да су на изборима можда гласали и “мртви, Марсовци, а можда је и Бајден сам за себе гласао 5.000 пута”.

00:39 – Трамп се поново огласио на Твитеру, говори о “начињеној штети”

“Наши адвокати су тражили ‘приступ подацима’, али каква је корист од тога? Штета је вец́ нанета интегритету нашег система и самим председничким изборима. О томе треба расправљати!

00:35 – У неколико градова одржавају се мирни протести

00:26 – Бајден није прогласио да је добио изборе, али показује висок ниво самопоуздања покретањем своје транзиционе веб странице

“Грађани Америке ће одлучити ко ће постати наредни председник Америке. Гласови се још броје у неколико савезних држава. Кризе које погађају земљу су озбиљне – од пандемије до економске рецесије, климатских промена, до расизма и транзициони тим ц́е наставити да се припрема пуном паром како би Бајден-Харисова администрација могла да буде спремна за први дан”, наведено је на Бајденовој транзиционој веб страници.

00:23 – Трка у Невади између Бајдена и Трампа и даље је врло близу, преноси ЦНН.

00:14 – Са Џорџијом Бајдену треба само још једна држава да освоји 270 електорских гласова и освоји место председника

Чини се да је Невада држава која ц́е највероватније запечатити трку. Очекује се да ц́е Невада обезбедити ажурирано бројање гласова сутра ујутро.

00:10 – Трамп води у Џорџији и Северној Каролини

Трамп је недавно изашао са проценом да ће победити у Пенсилванији, Џорџији и Северној Каролини, где је тренутно у вођству.

Према подацима Њујорк Тајмса, Џорџија и Северна Каролина имају око 95 одсто пребројаних гласова. Трамп у Џорџији води са 50 спрам 48,8 одсто, а у Северној Каролини са 50,1 спрам 48, 7, колико тренутно има Бајден. У Пенсилванији, Трамп такође води, а према проценама Њујорк тајмса, преостали гласови у Пенсилванији иду Бајдену у корист.

Уколико освоји Џорџију и Северну Каролину, Трамп ће имати укупно 245 електорских гласова, а са Пенсилванијом још 20, одосно 265 укупно. За победу потребно је 270 електорских гласова.

23:59 – Бајден осваја и Мичиген

Иако је Доналд Трамп прогласио победу у Мичигену, АП јавља “да је Бајден победио у Мичигену”

23:58 – Врхунски саветник Бајдена каже да се самопоуздање знатно повец́ало

23:32 – ЦНН: Атмосфера у Белој кући “све мрачнија”

23:28 - Гренел: Није важно шта кажу медији о изборима, бројање гласова мора бити оверено

Амерички дипломата Ричард Гренел који подржава републиканца Доналда Трампа на председничким изборима у САД, изјавио је вечерас да није важно шта преносе медији о изборним резултатима, већ је битно да бројање гласова буде оверено.

"Није важно шта каже Фокс њуз или други медији. Није важно ни шта каже (кандидат демократа) Џо Бајден. Бројање гласова мора да буде оверено", навео је Гренел на Твитеру и додао да то треба да се ради на "законски начин", не аматерски.

Твитер је иначе ставио упозорење на други твит Ричарда Гренела, који је и специјални изасланик председника САД за Косово и Србију. У том спорном твиту Гренел је навео да треба да важе само "законски гласови".

Друштвена мрежа је у образложењу навела да је део или сав садржај подељен у твиту оспорен јер може да доводе у заблуду начин учествовања на изборима или другом грађанском процесу.

23:17 – Трамп: Победио сам у Пенсилванији, Џорџији, Северној Каролини и Мичигену

Трамп прогласио победу у Пенсилванији, Џорџији и Северној Каролини. “Осим тога, победили смо и у Мичигену, заправо, десио се велики број бачених листића, о чему се доста писало”, написао је он на Твитеру.

23:14 - Резултати се чекају још у ових шест држава

Гласови бирача још се броје у неколико кључних држава, које би могле да одреде исход председничке трке између Џоа Бајдена и Доналда Трампа.

Резултати се чекају у Аљасци, Аризони, Џорџији, Северној Каролини, Невади и Пенсилванији, пише ЦНН.

Тренутно, Бајден води у трци са 253 електорских гласова, док Трамп има 213.

23:08 – Бајдена од победе дели само једна држава

Ако победи у Невади, Бајден је председник САД. Невада је најавила да коначан резултат бити саопштен најраније у четвртак. Резултати се још чекају у Пенсилванији, Џорџији и Северној Каролини.

23:04 – Трамп сав улог ставља на Пенсилванију, иде и на Врховни суд

Штаб Доналда Трампа прогласио је победу у једној од кључних држава, Пенсилванији, иако бројање гласова у тој држави није још увек завршено. “Гардијан” оцењује да Трамп све карте полаже управо на Пенсилванију, кључну “колебљиву државу”. Трампов тим је најавио и апелацију на Врховном суду САД.

22:58 – Напето у Мичигену

У Мичигену, где је, по свему судећи, Бајден победио, у току су протести присталица Доналда Трампа испред изборне комисије у Детроиту. Погледајте како то изгледа:

22:55 – Бајден прешао 70 милиона гласова

Бајден је управо прешао 70 милиона гласова. Тренутно их има 70,470,208. Трамп у овом тренутку има 67,286,343.

22:54 – Бајдену 253 електорска гласа

Узме ли Бајден и Мичиген, то значи да ће имати 253 електорска гласа, чиме се озбиљно приближава цифри од 270, колико је потребно за победу.

22:52 – И друге ТВ станице приписују Мичиген Бајдену

После ЦНН-а, и друге станице су објавиле да је Џо Бајден победио у Мичигену. Међу њима су и Фокс њуз, АБЦ и НБЦ.

22:25 – ЦНН: Бајден узима и Мичиген!

ЦНН предвиђа да ће Џо Бајден узети и Мичиген и његових 16 електорских гласова.

22:12 – Бајден: Након дуге ноћи бројања, верујемо да ћемо победити.

Џо Бајден се обраћа јавности. “Након дуге ноћи бројања, верујемо да ћемо победити”, поручио је из Делавера.

“Нисам овде да бих прогласио победу, овде сам да бих пријавио да верујемо да ћемо ми бити победници када бројање гласова буде завршено”, рекао је Бајден.

Он је похвалио велику излазност на изборима.

“Овде народ влада”, рекао је Бајден.

23:01

Бајден: Када се пребројавање заврши, бићемо победници

Демократски кандидат на америчким изборима Џо Бајден рекао је вечерас да очекује да ће постати нови амерички председник јер верује да је јасно да његова кампања побеђује у довољном броју савезних држава.

22:32

Си-Ен-Ен: Бајден победио у Мичигену

Џо Бајден ће победити у у Мичигену, пројекција је ЦНН.

Победа у тој држави доноси 16 електорских гласова.

На изборима 2016. Трамп је победио у тој држави САД.

22:26

Трамп тражи и обуставу бројања гласова и у Пенсилванији

Председнички кандидат републиканаца Доналд Трамп затражио је вечерас обуставу бројања гласова у америчкој савезној држави Пенсилванији у којој је његов противник, демократа Џозеф Бајден у благој предности према делимичним резултатима.

"Очи нације упрте су у Пенсилванију, али Пенсилванија броји гласове послате поштом далеко од очију других и то мора престати", изјавио је менаџер Трамповог штаба Бил Степијен и додао да је поднета жалба да се обустави бројање у очекивању веће транспарентности.

Степијен је раније вечерас рекао да је Трампов штаб затражио обуставу бројања гласова у америчкој савезној држави Мичиген у којој благу предност такодје има Бајден.

Менаџер Трамповог штаба изјавио је да чланови штаба нису имали приступ неколицини локација да би посматрали бројање гласова, што је у супротности са законом у Мичигену.

Пенсилванија и Мичиген су медју кључним државама за добијање гласова електора на председничким изборима у САД.

21:45

Трамп затражио прекид бројања гласова у Мичигену

Изборни штаб републиканског председничког кандидата Доналда Трампа саопштио је вечерас да се обратио правосуђу како би се обуставило бројање гласова у америчкој савезној држави Мичиген у којој благу предност има кандидат демократа Џозеф Бајден.

Менаџер Трамповог штаба Бил Степијен изјавио је да чланови штаба нису имали приступ неколицини локација да би посматрали бројање гласова, што је у супротности са законом у Мичигену.

"Поднели смо данас жалбу државном суду да бисмо добили обуставу бројања гласова док нам се не омогући, рекао је Степијен и додао да је штаб такође затражио да има увид у већ верификоване гласачке листиће.

20:27

Председнички кандидат републиканаца Доналд Трамп тражиће поновно бројање гласова у америчкој савезној држави Висконсин.

Менаџер Трампове изборне кампање Бил Степијен изјавио је вечерас да су у неколико округа у Висконсину забележене неправилности које доводе у сумњу исправност резултата.

Степијен је рекао да Трамп има могућност да затражи поновно бројање гласова и да ће захтев бити упућен.

20:25

Си-Ен-Ен: Бајден добија Висконсин

Џо Бајден ће победити у Висконсину, према пројекцији ЦНН.

У тој држави победник добија десет електорских гласова, а потребно их је 270 да би кандидат победио на председничким изборима.

На изборима 2016. Трамп је победио у тој држави.

19:08 - Демократски кандидат Џо Бајден освојио је три електорска гласа у Мејну, држави на крајњем североистоку САД. Мејн додељује два електорска гласа укупном победнику у држави и по један за победу у сваком од два конгресна дистрикта.

Глас Америке предвиђа да ће Бајден освојити већину гласова у држави и већину у првом конгресном дистрикту, што доноси укупно три гласа. Победник у другом конгресном дистрикту је и даље сувише неизвестан да би се прогласио.

Пре четири године демократе су у Мејну добиле три електорска гласа, а председник Доналд Трамп један.

18:46

Трамп на Твитеру: Раде све да нестану моји гласови

"Напорно раде како би 500.000 гласова предности у Пенсилванији нестало што је пре могуће. Исто тако и у Мичигену и другде", написао је Трамп на Твитеру.

У другом је твиту написао да Бајденове гласове проналазе свуда - у Пенсилванији, Висконсину и Мичигену и да је то јако лоше за земљу. 

18:45

Пројекција ЦНН-а: Бајдену три од четири електора у Мејну

Бајден ће освојити најмање три електорска гласа у Мејну, према пројекцији ЦНН-а.

У овој држави у игри су четири електорска гласа.

18:41

Невада паузирала бројање гласова до четвртка

Савезна држава Невада је привремено, до четвртка у 9 сати по пацифичком времену, паузирала бројање гласова.

До сада је пребројано око 70 одсто гласова, те је демократски кандидат Бајден за сад у вођству с 49,2 одсто према 48,6 одсто гласова које има Трамп.

Невада носи шест електорских гласова.

18:41

Бајден повећао предност у Мичигену

Џо Бајден повећао је своју предност у савезној држави Мичиген, једној од кључних држава (тзв. сwинг статес) у трци за Белу кућу.

Док пристижу нови гласови, Бајден је сада повећао предност пред Трампом за више од 30.000 гласова, пише ЦНН.

18:30

Младеновић: Пред Америком узбудљивих недељу дана, а можда и дуже

"Ако на 98 одсто пребројаних гласова Џозеф Бајден буде у предности у Висконсину, Мичигену и Невади (кључним, тзв. сwинг статес) односно, буде имао више од један одсто предности над садашњим америчким председником Доналдом Трампом, мислим да ћемо моћи да кажемо да је он нови председник. Али, хајде да не прејудицирамо", каже за Дан уживо на ТВ Н1 Миљан Младеновић из организације Нови трећи пут.

Истиче да је "пред Америком узбудљивих недељу дана, а можда и дуже".

17:02

Болтон: Трамп данашњим изјавама бацио сумњу на интегритет целог изборног процеса

Џон Болтон, бивши саветник Доналда Трампа, назвао је срамотним председникове коментаре у вези са изборима, преноси Скy неwс.

Бивши Трампов саветник за националну безбедност рекао је како Трампови коментари "да побеђује и да је победио, а затим да су избори покрадени" представљају најнеодговорније изјаве које је председник САД икада изговорио.

"Не знамо какав ће бити исход. Могуће је да ће Трамп победити, али је бацио сумњу на интегритет целог изборног процеса, само због своје личне користи. То је срамота", оценио је Болтон.

Трамп се пожалио да демократе и његов ривал Џо Бајден покушавају да украду изборе, што им он неће допустити.

"Ово је превара америчке јавности, ово је срамота за нашу земљу. Знали су од самог почетка да не могу победити. Знао сам да ће то чинити. Идемо на Врховни суд како бисмо их спречили да пронађу нове гласачке листиће у четири сата ујутро. Победићемо у овоме и што се мене тиче, већ јесмо", рекао је раније Трамп.

16:57

Резултат у Пенсилванији можда неће бити познат данас, броје се гласови послати поштом

Гувернер Пенсилваније Том Волф рекао је да је у тој савезној држави остало да се преброји око три милиона гласова послатих поштом. Додао је да то значи да можда резултат неће бити познат ни до краја дана.

Пенсилванија је можда и кључна држава на путу Трампа и Бајдена ка жељеном броју од 270 електорских гласова.

16.35 - Трамп објавио фотографију која бројање доводи у сумњу: После паузе 100 одсто гласова за Бајдена

Председник САД Доналд Трамп објавио је фотографију која доводи у сумњу изборе у Мичигену.

На фотографији се види да је Бајден добио 100 одсто гласова у једном бројању после паузе у Мичигену.

​„Ово је довољан разлог за одлазак на суд. Ниједна искрена особа не може ово да погледа и  да каже да је то нормално и да није забрињавајуће“.

Трамп је јавност питао:

„О чему се овде ради?“

16.36 - Штаб Џоа Бајдена прогласио је победу у држави Висконсин, преносе медији

16.04 - Трамп: Врло чудно, преокрет преко ноћи у неколико кључних држава где сам водио

Председнички кандидат Доналд Трамп објавио је на Твитеру да је преокрет резултата избора врло чудан.

"Синоћ сам водио, врло убедљиво, у многим кључним државамакоје контролишу демократе. Онда је предност, једна по једна, почела магично да нестаје у изненадним одлагањима. ВРЛО ЧУДНО, а „анкетари“ су то потпуно и историјски погрешно схватили", навео је Трамп.

12.28 - У Невади се наставља бројање у четвртак у девет

У америчкој савезној држави Невади пребројавање гласова наставиће су сутра у 9 сати по локалном времену, објавио је данас Edison research.

Како преноси портал Брејкинг њуз, остало је да се преброје гласови пристигли на дан избора и они који ће стићи наредне недеље.

До сада је пребројано око 70 одсто гласова и за сада благу предност има кандидат демократа Џо Бајден.

12.17 - Неизвесна трка, непознати резултати у девет држава

Трка за новог председника САД све је неизвеснија, а у девет савезних држава још није познато коме ће припасти гласови електора.

Реч је о Аљасци, Аризони, Џорџији, Мичигену, Мејну, Невади, Северној Каролини, Пенсилванији и Висконсину, преноси CNN .

11.42 - Бајден напредује у Мичигену, Трамп га стиже у Невади

Председнички кандидат Џо Бајден приближава се Доналду Трампу у Мичигену, међутим, председник САД се приближио демократском кандидату у Невади, према подацима телевизије Фокс њуз.

На основу 82 одсто пребројаних гласова у Мичигену, Трамп води за 206.000 гласова, али аналитичари оцењују да би у финишу могло да дође до преокрета сличног оном који се дешава у држави Висконсин, јер тек треба да стигну гласови људи који су бирали председника из својих домова и из иностранства.

Процењује се да би више људи могло да да глас Бајдену, јер се верује да су симпатизери демократа послушали апел својих лидера да гласају од куће, услед опасности од корона вируса.

Пре сат времена, Трамп је имао предност од преко 220.000 гласова у Мичигену, према подацима Фокс њуза.

Ситуација се окреће у Невади, држави која доноси шест електорских гласова, где је Бајден дуго имао предност, али га је Трамп стигао и сада заостаје 23.000 гласова, на основу 67 одсто пребројаних гласова.

11.11 - Фокс њуз: Бајден претекао Трампа у Висконсину

Председнички кандидат из редова демократске странке Џо Бајден претекао је Доналда Трампа у Висконсину и тренутно има близу девет хиљада гласова више, јавља тв станица Фокс њуз.

На основу 95 одсто пребројаних гласова, Бајден тренутно има 1.581.581 глас (49.39 одсто), а Трамп 1.573.084 (49.13 одсто).

До пре сат времена Трамп је имао предност од 109.000 гласова у односу на Бајдена, али су се ствари преокренуле. Висконсин носи десет електорских гласова.

10:55 - Демократе одговарају Трампу

Челници кампање Џоа Бајдена саопштили су да ће се борити против било каквих напора кампање председника Доналда Трампа да оде на Врховни суд САД како би спречио табулирање гласачких листића.

Трамп је рекао раније да ће се обратити Врховном суду са жељом да се гласање заустави, а кампања Дамократа поручује да се борити против ако до тога дође.

10.36 - И даље бројање гласова у кључним државама

У САД гласови се и даље пребројавају у неколико кључних држава, а како наводи ЦНН све очи су упрте у средњи запад - Пенсилванију, Џорџију, Мичиген, Северну Каролину и Висконсин.

Према тврдњама Фокс њуза, Трамп у овим државама има предност, али на основу још увек непотпуних података.

Та телевизија наводи да у Пенсилаванији која има 20 електорских гласова на основу 64 одсто пребројаних гласова, председник САД има 55,75 одсто гласова (2.965.636 гласова), а Бајден има 700.000 мање (43.06 одсто).

У Северној Каролини (15 електорских гласова) Трампа дели пар десетина хиљада гласова од коначне победе.

На основу 94 одсто пребројаних гласова, Трамп је освојио 50,09 одсто (2.732.104 гласа), а Бајден 48.69 одсто (2.655.392).

Нешто тесније је у Џорџији (16 електорских гласова), где Трамп има 102.000 гласова више, наводи Фокс њуз.

На основу 94 одсто пребројаних гласова, Трамп је освојио 50,48 (2.380.946 гласова), а Бајден 48,30 (2.278.123).

У Мичигену (16 електорских гласова) је однос, такође, у корист Трампа, али је ситуација тесна, јер је пребројано 78 одсто гласова, а разлика је 220.000 у корист Трампа.

Кандидат републиканаца је освојио 52,06 одсто (2.183.595 гласова), а ривал из Демократске странке 46,33 (1.943.254).

Тесно је и у Висконсину (10 електорских гласова), без обзира на вођство Трампа, који је освојио 51,05 одсто (1.539.115 гласова), а Бајден 47,44 одсто (1.430.083).

Победник избора биће кандидат који освоји 270 електорских гласова, а Бајден тренутно води резултатом 220:213.

09.45 - Победник избора би могао да буде познат тек за неколико дана

Без обзира на то што је Доналд Трамп прогласио победу на председничким изборима, нови председник САД би можда могао да буде проглашен тек за неколико дана, преноси сајт Политико.

У бројним државама победник се зна, у вођству је Бајден (тренутно је 220:213 за демократу), али се и даље не зна ко је освојио Пенсилванију, Џордзију, Мичиген, Висконсин и Северну Каролину.

Изборне комисије бројних округа у тим државама су прекинуле бројање, а Трамп је рекао да ће ићи на Врховни суд и затражити да се прекине бројање до последњег гласа "јер је очигледно да Бајден не може да га стигне у тим државама".

Истина је да Трамп води у државама које нису објавиле званичне резултате, међутим, закони тих држава дозвољавају изборној комисији да продуже бројање и наредних дана, а ако затреба и недеља

 07:04 - Трамп: Покушавају да покраду изборе
Доналд Трамп је предвидео у твиту да ће победити на изборима и оптужио је демократе да покушавају да покраду изборе.

"Никада им то нећемо дозволити", поручио је Трамп и додао: "Велика победа за реизбор!".

Његов твит уследио је одмах после Бајденогов кратког обраћања.

Твитер је Трампов твит ознаоп као "потенцијално заваравајући".

08.31 - Трамп: Превара америчког народа, што се мене тиче, већ сам победио

Како је рекао Доналд Трамп, иако убедљиво води у државама, победа се доводи у питање."Наш циљ је сада да осигурамо интегритет за добро нације. Ово је велики тренутак. Ово је велика превара", рекао је Трамп и назвао то преваром америчког нарда.

Истакао је да ће ићи на Врховни суд и поновио да је реч о тужном моменту. Што се њега тиче, како је рекао, већ је победио на избориома.

08:24 - Трамп: Спремамо се за велику прославу

Спремамо се за велику прославу, рекао је Доналд Трамп у обраћању у Белој кући.Додао је да се спремају за прославу успеха и да су грађани изашли на изборе у рекордним бројевима и да су победили у земљама у којима то нису очекивали. Додао је да су победили у Флориди, Охају, Тексасу...

Истакао је ида су победили у Џорџији и Северној Каролини, и да ту Бајден не може да их стигне. Како је рекао, најважније је да он води у Пенсилванији са великим бројем гласова.

 06:49 - Бајден: Избори неће бити готови док се сви гласови не преброје

Џозеф Бајден је рекао да би коначне резултате избора могли да знамо тек у среду, или касније. Међутим, истакао је да је он оптимиста када је реч о његовој кампањи. Како је навео, избори неће бити готови, док се све не преброји.

Додао је да је убедљива кампања допринела томе да победи у Аризони и да је оптимиста када је реч о Висконсину, Мичигену и Пенсилванији

08.27 - Застој у бројању гласова у четири државе

Четири државе - Пенсилванија, Висконсин, Мичиген и Џорџија - оставиле су на десетине хиљада гласова по страни, чиме су успорили трку за Белу кућу, преноси CNN

.Изборна комисија у појединим државама је решила да прекине са бројањем и настави са радом у среду, односно, од 16.00 по нашем времену.

Неки окрузи у Пенсилванији чак нису ни почели да разврставају гласове који су стигли поштом, па ће то учинити касније у току дана.

Поштари су имали много посла, јер је велики број људи гласао са даљине, плашећи се корона вируса и верује се да ће већина тих гласова припасти Џоу Бајдену, додаје ЦНН, уз подсећање да су се у његовој кампањи охрабривале демократе да гласају рано, док се верује да гласачи који су данас изашли на биралишта више иду на страну Трампа.

Бајден: На добром смо путу да победимо

Дошао сам овде да вам кажем да верујем да смо на добром путу да победимо на овим изборима, рекао је кандидат демократа Џозеф Бајден обраћајући се својим присталицама у Делаверу.

Додао је да је знао да ће бројање гласова трајати дуже због гласања путем поште.

"Ништа није готово, док се не преброје сви листићи. Требаће доста времена да се преброје гласови, али победићемо и у Пенсилванији", рекао је Бајден.

Он је додао да није на њему нити на Доналду Трампу да прогласе ко ће победити на изборима.

"То је на америчком народу", рекао је Бајден.

Захвалио је свима који су гласали за њега и поручио да имају

(Агенције)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер