понедељак, 19. август 2019.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Економска политика
Економска политика
Економска политика

Добри и лоши момци економске политике

Небојша Катић   
уторак, 01. јул 2008.
На страни „зла” је држава која прекомерно троши и тако подстиче инфлацију. На страни „добра” је Народна банка Србије (НБС) која исправља и неутралише грешке фискалне политике.
 
Економска политика

Велика сеоба на Исток

Петар Кочовић   
понедељак, 30. јун 2008.
Наша компанија прави извештаје само за највеће светске компаније, а Србија их нема. Као ни многе земље у средњој и источној Европи. Мој утисак је да се креће напред, али споро. Бугари и Румуни који су нам до пре десетак година гледали у леђа, неколико година су испред.
 
Економска политика

Како су богати постали богати и зашто сиромашни постају сиромашнији

Небојша Вуковић   
понедељак, 09. јун 2008.

Приказ књиге: Ерик С. Реинерт, Глобална економија – како су богати постали богати и зашто сиромашни постају сиромашнији, Чигоја, Београд 2006.

 
Економска политика

Ђелић открива Индију

Александар Павић   
петак, 06. јун 2008.

За то време све што није западно систематски се ниподаштавало не толико од самог Ђелића колико од целокупног новокомпонованог квазијапи естаблишмента који тренутно влада земљом.

 
Економска политика

Носталгија и дужничка фактографија

Небојша Катић   
уторак, 20. мај 2008.

Постојала је, међутим, и друга, светлија страна. Део кредита које је Југославија добијала усмераван је за изградњу инфраструктуре, дакле наменски и селективно. Послове су, наравно, обављала домаћа предузећа.

 
Економска политика

Приказ економског програма Коалиције за европску Србију

Ружица Мрдаковић-Цветковић   
понедељак, 19. мај 2008.

У центру овог програма су прикључење ЕУ и унапређење економских односа са иностранством, закључивање међународних трговинских уговора, унапређење економске билатералне и регионалне сарадње...

 
Економска политика

Мала Србија и њена привредна политика

Ненад Бјелановић   
уторак, 13. мај 2008.

Покушаћу да покажем да економска политика која се код нас води од 2000. године не може да нас спреми за равноправно чланство, те да је као таква противна својим прокламованим циљевима. Ако је тако, намеће се питање како је могуће да тако једну општу заблуду нико не жели да види, нити је јавно жигоше.

 
Економска политика

Да ли је економија Србије у шах-мат позицији?

Дејан Миљковић   
понедељак, 05. мај 2008.

Иако нас светски кибицери хвале, партија се не одвија у нашу корист. Чак је и потпредседник владе Ђелић констатовао да приступање ЕУ значи преко потребне финансијске фондове који ће нам помоћи да одржимо макроекономску стабилност и стабилност динара.

 
Економска политика

Анализа процеса и модела приватизације на Косову

Слободан Аћимовић   
понедељак, 05. мај 2008.

Поред вођења политичке управе над Косовом и Метохијом (од јуна 1999. године), УНМИК администрација је током претходних 5 година спроводила и приватизацију предузећа на овој територији.

 
Економска политика

Сумрак либерализма

Александар Радовић   
петак, 02. мај 2008.

Ултралибералним кратковидим теоретичарима и практичарима недостаје здрав разум правих капиталиста. У ствари, капитализам је више начин производње, а ултралиберализам начин расподеле. Екстремни либерализам непријатељ је и самог капитализма.

 
Економска политика

Света тајна капитала

Џулијан Гоф   
понедељак, 30. јун 2008.

У експлозији тржишта кредита, непокривених инвестиција и новца датог на поверење, капитализам је савладао совјетски и кинески комунизам и потресао исламска друштва из темеља. Проширио се брже и даље него ислам после Мухамедове смрти.

 
Економска политика

Буџетска зиданица на песку

Небојша Катић   
уторак, 17. јун 2008.

Драма буџета није у његовој висини, већ у структури буџетског прихода и у разлозима који ту структуру одређују. Како мали број људи ради, а још мањи број плаћа порез, више од 70 одсто српског буџета мора се покривати кроз различите облике опорезивања потрошње.

 
Економска политика

Како пребродити фијаско слободне трговине

Бернард Гордон   
понедељак, 09. јун 2008.

Сенаторка Мурковски подсетила је своју публику како је пре извесног броја година један истакнути јапански лидер експлицитно и ауторитативно опоменуо Сједињене Државе да не потписују још споразума осим NAFTA-е.

 
Економска политика

Нови светски ручак

Александар Бркић   
понедељак, 02. јун 2008.

Недавни слом високоризичних хипотекарних кредита послужио је као повод за учвршћивање   "новог поретка новца" не само у Сједињеним Државама, него и широм "прегрејане" нам планете Земље. Емитовање кредитог новца нужно са собом  повлачи емитовање нових кредита јер позајмица представља главницу.

 
Економска политика

Криза захтева мере државе

Џорџ Сорос   
понедељак, 19. мај 2008.

Ми смо због неуспеха социјализма и комунизма поверовали у тржишни фундаментализам, поверовали да су тржишта савршена; да ће се она постарати за све. Није тако. Тржишта нису савршена.

 
Економска политика

Споразум о тајкунизацији

Младен Ђорђевић   
четвртак, 15. мај 2008.

Потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању изазвало је оштра сукобљавања на српској политичкој сцени. Најжешћа спорења проузроковао је члан 135 и питање да ли се овим споразумом посредно признаје независност Косова.

 
Економска политика

Експлаотација без граница

Владимир Марковић   
уторак, 06. мај 2008.

Из овога се види да економски програм ЛДП, заправо, не нуди ништа ново. Он се састоји из веома сувог и некреативног набрајања овешталих догми десничарске неолибералне политичке доктрине, која се устоличила као инспирација политике Роналда Регана и Маргарет Тачер.

 
Економска политика

Хоће ли Кина и Индија освојити свет?

Стјуарт Симпсон   
понедељак, 05. мај 2008.

Нове економије имају значајан утицај на начин на који функционише глобална економија и омогућавају динамизам и стабилност. Да ли то значи да ће нове економије заменити земље Г7 на месту светских економских и политичких сила?

 
Економска политика

Србија и извозне царине руске нафте

Ружица Мрдаковић-Цветковић   
понедељак, 05. мај 2008.

Економска сарадња Србије са Руском Федерацијом изазива ових дана поново интересовање у нашој јавности, овог пута због иницијативе да Русија укине извозне царине на нафту коју испоручује Србији.

 
Економска политика

Раја изгурана из „раја”

Момчило Пантелић   
четвртак, 01. мај 2008.

Уздрман је чак и „амерички сан”. Већина анкетираних слути, наиме, да потомцима неће бити боље него родитељима. Понегде је већ тако.

 
<< Прва < Претходна 31 32 33 34 Следећа > Последња >>

Страна 32 од 34
СВИ ТЕКСТОВИ У РУБРИЦИ

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, до краја 2019. бити постигнут споразум Београда и Приштине?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер