Početna strana > Rubrike > Dokumenti > Tekst plana primene briselskog sporazuma
Dokumenti

Tekst plana primene briselskog sporazuma

PDF Štampa El. pošta
Dokumenti   
subota, 25. maj 2013.

Do sredine jula sve institucije bezbednosnih struktura Srbije na Kosovu biće zatvorene

Do kraja godine biće završena integracija pravosudnih institucija. Sve ustanove sudstva Srbije na Kosovu biće zatvorene do tada, a nova tela će biti uspostavljena i osoblje integrisano u kosovski sistem. Neće biti rupa u službama

Dve strane će formirati Menadžment tim za uspostavljanje Asocijacije/Zajednice (srpskih opština), čiji će rad odrediti Komitet za implementaciju. Ove odrednice će uključiti rad i na nacrtu statuta

Tim će biti zadužen za sva pitanja vezana za uspostavljanje ove Asocijacije/Zajednice i u određenom periodu će imati ovlašćenja predviđena članovima 4. i 6. „Prvog ugovora“

Tim će se sastojati od predstavnika četiri severne opštine i biće uspostavljen uz podršku ovlašćene kosovske vlasti. Komitet za implementaciju će nadgledati rad Menadžment tima

Plan primene sporazuma Beograda i Prištine

Plan implementacije

Dve strane dogovorile su sledeće principe organizacije rada Komiteta za implementaciju:

- koraci na implementaciji u svim dole navedenim oblastima biće preduzimani simultano

- ukoliko se ukaže potreba, plan će biti podložan ažuriranju od obe strane u okviru Komiteta za implementaciju

- obe strane nastaviće da ulažu napore u cilju informisanja njihovih izbornih jedinica vezano za sadržaj „Prvog sporazuma” i Plana implementacije.

Implementacija će se sastojati od 6 glavnih elemenata:

- usklađivanje pravnih okvira

- asocijacija/Zajednica

- policija

- opštinski izbori

- opšte odredbe

1. Usklađivanje pravnog okvira:

Do kraja maja:

Obe strane će predstaviti svoje detaljne planove i rokove za zakonske izmene potrebne za implementaciju „Prvog ugovora“ Komitetu za implementaciju.

Do sredine juna:

Obe strane će sprovesti sve potrebne pravne izmene za implementaciju „Prvog sporazuma“, uključujući i Zakon o amnestiranju.

2. Asocijacija/Zajednica:

Do kraja maja:

Dve strane će kreirati Menadžment tim za uspostavljanje Asocijacije/Zajednice, čiji će rad odrediti Komitet za implementaciju. Ove odrednice će uključiti rad i na nacrtu statuta. Tim će biti zadužen za sva pitanja vezana za uspostavljanje ove Asocijacije/Zajednice i u određenom periodu će imati ovlašćenja predviđena članovima 4. i 6. „Prvog ugovora“. Tim će se sastojati od predstavnika četiri severne opštine i biće uspostavljen uz podršku ovlašćene kosovske vlasti. Komitet za implementaciju će nadgledati rad Menadžment tima.

Do kraja oktobra:

Nakon opštinskih izbora i potvrđivanja rezultata istih, Tim za pripremu će biti raspušten. Asocijacija/Zajednica će biti uspostavljena prema članu 1. „Prvog ugovora“ i usvojiće svoj Statut u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i kosovskim zakonom.

3. Policija

Do kraja maja:

Dve strane će uspostaviti radnu grupu za implementaciju članova 7., 8. i 9. „Prvog ugovora“. Radna grupa će razviti detaljne planove i rokove za integraciju bezbednosnog osoblja Srbije u kosovske strukture i radiće na uspostavljanju bilo kojih drugih struktura predviđenih ugovorom, uz asistenciju Euleksa.

Vršilac dužnosti šefa Regionalne policije za severne opštine će biti imenovan u skladu sa članom 9. „Prvog ugovora“.

Do sredine juna:

Srbija će započeti proces gašenja svojih bezbednosnih struktura na Kosovu.

Srbija će osigurati informacije o broju i činovima službenika Vlade Srbije u bezbednosnom sektoru na Kosovu koji su izrazili želju da se pridruže kosovskim strukturama.

Kosovo će im ponuditi pozicije unutar Policije Kosova i drugih strukture uzimajući u obzir mesto stanovanja.

Srbija će pokrenuti sve potrebne interne procedure za prestanak isplate plata službenicima, nakon što oni budu integrisani u kosovske strukture i taj će program prezentovati radnoj grupi. Ovaj proces će započeti u slučaju da službenici već rade u Policiji Kosova.

Do sredine jula:

Sve institucije bezbednosnih struktura Srbije na Kosovu će biti zatvorene.

Do kraja godine:

Članovi bezbednosnih struktura Srbije na Kosovu će biti u potpunosti integrisani u odgovarajuće kosovske strukture i njihove plate će biti isplaćivane isključivo iz budžeta Kosova.

4. Pravosuđe

Do kraja maja:

Dve strane će uspostaviti radnu grupu za implementaciju člana 10. „Prvog ugovora“. Radna grupa će razviti detaljne planove za integraciju pravosudnih institucija Srbije u kosovske strukture i biće zadužena za uspostavljanje novih struktura u skladu sa ugovorom, uključujući osnovne sudove i kancelarije javnih tužioca u opštinama sa srpskom većinom. Sve će biti izvedeno unutar pravosudnog okvira Kosova i uz asistenciju Euleksa.

Biće dogovoren datum i plan za preuzimanje novih slučajeva unutar sudskog sistema Srbije na Kosovu.

Do sredine juna:

Srbija će omogućiti informacije o broju svog pravosudnog osoblja na Kosovu koje je izrazilo interes za pridruživanjem kosovskim strukturama odmah nakon usvajanja Zakona i amnestiji.

Kosovo će omogućiti pozicije za to osoblje unutar svojih pravosudnih struktura.

Sastav sudstva će reflektovati etnički sastav teritorijalne nadležnosti svakog suda.

Do kraja godine:

Integracija pravosudnih institucija će biti završena. Sve ustanove sudstva Srbije na Kosovu biće zatvorene do tada, a nova tela će biti uspostavljena i osoblje integrisano u kosovski sistem. Neće biti rupa u službama.

5. Opštinski izbori:

Do prve sedmice juna:

Komitet za implementaciju će započeti diskusiju vezanu za održavanje opštinskih izbora. OEBS će učestvovati u ovim diskusijama i vodiće potrebne radne grupe koje će raditi na ovom segmentu.

Do kraja oktobra:

Opštinski izbori će biti održani.

6. Opšte odredbe

- Transparentnost finansiranja: Do kraja maja, Srbija će omogućiti detaljni pregled finansiranja svih institucija na Kosovu kroz Komitet za implementaciju. Do sredine jula, biće definisani metodi izvođenja principa za transparentno finansiranje; na tome će raditi obe strane Komiteta za implementaciju.

- Puna implementacija svih ugovora koji su ranije postignuti u procesu dijaloga. Obe strane se obavezuju da u potpunosti implementiraju ranije postignute ugovore:

Katastar

Javni registri

Carinske markice

Univerzitetske diplome

Sloboda kretanja

Regionalno predstavljanje

IBM

Dogovori za vezu

Specijalno policijsko odeljenje za zaštitu religijskog i kulturnog nasleđa

Fond za razvoj carine severnog Kosova

 

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner