понедељак, 22. јул 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Документи > Текст плана примене бриселског споразума
Документи

Текст плана примене бриселског споразума

PDF Штампа Ел. пошта
Документи   
субота, 25. мај 2013.

До средине јула све институције безбедносних структура Србије на Косову биће затворене

До краја године биће завршена интеграција правосудних институција. Све установе судства Србије на Косову биће затворене до тада, а нова тела ће бити успостављена и особље интегрисано у косовски систем. Неће бити рупа у службама

Две стране ће формирати Менаџмент тим за успостављање Асоцијације/Заједнице (српских општина), чији ће рад одредити Комитет за имплементацију. Ове одреднице ће укључити рад и на нацрту статута

Тим ће бити задужен за сва питања везана за успостављање ове Асоцијације/Заједнице и у одређеном периоду ће имати овлашћења предвиђена члановима 4. и 6. „Првог уговора“

Тим ће се састојати од представника четири северне општине и биће успостављен уз подршку овлашћене косовске власти. Комитет за имплементацију ће надгледати рад Менаџмент тима

План примене споразума Београда и Приштине

План имплементације

Две стране договориле су следеће принципе организације рада Комитета за имплементацију:

- кораци на имплементацији у свим доле наведеним областима биће предузимани симултано

- уколико се укаже потреба, план ће бити подложан ажурирању од обе стране у оквиру Комитета за имплементацију

- обе стране наставиће да улажу напоре у циљу информисања њихових изборних јединица везано за садржај „Првог споразума” и Плана имплементације.

Имплементација ће се састојати од 6 главних елемената:

- усклађивање правних оквира

- асоцијација/Заједница

- полиција

- општински избори

- опште одредбе

1. Усклађивање правног оквира:

До краја маја:

Обе стране ће представити своје детаљне планове и рокове за законске измене потребне за имплементацију „Првог уговора“ Комитету за имплементацију.

До средине јуна:

Обе стране ће спровести све потребне правне измене за имплементацију „Првог споразума“, укључујући и Закон о амнестирању.

2. Асоцијација/Заједница:

До краја маја:

Две стране ће креирати Менаџмент тим за успостављање Асоцијације/Заједнице, чији ће рад одредити Комитет за имплементацију. Ове одреднице ће укључити рад и на нацрту статута. Тим ће бити задужен за сва питања везана за успостављање ове Асоцијације/Заједнице и у одређеном периоду ће имати овлашћења предвиђена члановима 4. и 6. „Првог уговора“. Тим ће се састојати од представника четири северне општине и биће успостављен уз подршку овлашћене косовске власти. Комитет за имплементацију ће надгледати рад Менаџмент тима.

До краја октобра:

Након општинских избора и потврђивања резултата истих, Тим за припрему ће бити распуштен. Асоцијација/Заједница ће бити успостављена према члану 1. „Првог уговора“ и усвојиће свој Статут у складу са Европском повељом о локалној самоуправи и косовским законом.

3. Полиција

До краја маја:

Две стране ће успоставити радну групу за имплементацију чланова 7., 8. и 9. „Првог уговора“. Радна група ће развити детаљне планове и рокове за интеграцију безбедносног особља Србије у косовске структуре и радиће на успостављању било којих других структура предвиђених уговором, уз асистенцију Еулекса.

Вршилац дужности шефа Регионалне полиције за северне општине ће бити именован у складу са чланом 9. „Првог уговора“.

До средине јуна:

Србија ће започети процес гашења својих безбедносних структура на Косову.

Србија ће осигурати информације о броју и чиновима службеника Владе Србије у безбедносном сектору на Косову који су изразили жељу да се придруже косовским структурама.

Kосово ће им понудити позиције унутар Полиције Косова и других структуре узимајући у обзир место становања.

Србија ће покренути све потребне интерне процедуре за престанак исплате плата службеницима, након што они буду интегрисани у косовске структуре и тај ће програм презентовати радној групи. Овај процес ће започети у случају да службеници већ раде у Полицији Косова.

До средине јула:

Све институције безбедносних структура Србије на Косову ће бити затворене.

До краја године:

Чланови безбедносних структура Србије на Косову ће бити у потпуности интегрисани у одговарајуће косовске структуре и њихове плате ће бити исплаћиване искључиво из буџета Косова.

4. Правосуђе

До краја маја:

Две стране ће успоставити радну групу за имплементацију члана 10. „Првог уговора“. Радна група ће развити детаљне планове за интеграцију правосудних институција Србије у косовске структуре и биће задужена за успостављање нових структура у складу са уговором, укључујући основне судове и канцеларије јавних тужиоца у општинама са српском већином. Све ће бити изведено унутар правосудног оквира Косова и уз асистенцију Еулекса.

Биће договорен датум и план за преузимање нових случајева унутар судског система Србије на Косову.

До средине јуна:

Србија ће омогућити информације о броју свог правосудног особља на Косову које је изразило интерес за придруживањем косовским структурама одмах након усвајања Закона и амнестији.

Косово ће омогућити позиције за то особље унутар својих правосудних структура.

Састав судства ће рефлектовати етнички састав територијалне надлежности сваког суда.

До краја године:

Интеграција правосудних институција ће бити завршена. Све установе судства Србије на Косову биће затворене до тада, а нова тела ће бити успостављена и особље интегрисано у косовски систем. Неће бити рупа у службама.

5. Општински избори:

До прве седмице јуна:

Комитет за имплементацију ће започети дискусију везану за одржавање општинских избора. ОЕБС ће учествовати у овим дискусијама и водиће потребне радне групе које ће радити на овом сегменту.

До краја октобра:

Општински избори ће бити одржани.

6. Опште одредбе

- Транспарентност финансирања: До краја маја, Србија ће омогућити детаљни преглед финансирања свих институција на Косову кроз Комитет за имплементацију. До средине јула, биће дефинисани методи извођења принципа за транспарентно финансирање; на томе ће радити обе стране Комитета за имплементацију.

- Пуна имплементација свих уговора који су раније постигнути у процесу дијалога. Обе стране се обавезују да у потпуности имплементирају раније постигнуте уговоре:

Катастар

Јавни регистри

Царинске маркице

Универзитетске дипломе

Слобода кретања

Регионално представљање

ИБМ

Договори за везу

Специјално полицијско одељење за заштиту религијског и културног наслеђа

Фонд за развој царине северног Косова

 

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер