недеља, 24. септембар 2023.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Документи > Одлука о расписивању локалних избора у "Републици Косово"
Документи

Одлука о расписивању локалних избора у "Републици Косово"

PDF Штампа Ел. пошта
Документи   
уторак, 20. август 2013.

 

REPUBLIKA E KOSOVES

 PRESIDENTI REPUBLIC OF KOSOVO

THE PRESIDENT REPUBLIKA KOSOVO

 PREDSEDNIK

Na osnovu člana 4 Zakona o Lokalnim izborina Republike Kosova, i na osnovu konsultacije sa političkim partijama i Centralnom Izbornom Komisijom, Predsednica Republike Kosova donosi sledeću:

ODLUKU

1. Proglašavaju se lokalni izbori u Republici Kosova, koji će se održati na dan 03 novebar 2013 godine.

2. Nalaže se da Centralna Izborna Komisija preduzme potrebne delatnosti za organizacijau i sprovođenje lokalnih izbora, u skladu sa ovom odlukom i pravosnažnim zakonom.

Odluka stupa na snagu na dan potpisivanja.

Priština, 02 juli 2013 godine.

Atifete Jahjaga Predsednica Republike Kosovo

Kopiu dostaviti:

1. Centralnoj Izbornoj Komisiji

2.  lužbenom listu Republike Kosova

3.  a/a

 

 

Republika e Kosoves Republika Kosova - Republic of Koso1 Komisioni Qettdror i Zgjedhjeve Centralna Izborna Komisija Central Election Commission

 

Na osnovu člana 15, 23 i 64.2 (a) i (b) 128 Zakona br.03/L-073 o opštim izborima Republike Kosovo, Zakona Br. 03/L-256 o izmenama i dopunama Zakona br.03/1-073 o opštim izborima u Republici Kosovo, člana 13 i 20 i 29 Zakona br. 03/L-072 o lokalnim izborima Republike Kosovo, Centralna izborna komisija dana 02.07.2013, izdaje:

PRAVILO Br. 01/2013 O REGISTRACIJI I RADU POLITIČKIH PARTIJA

Član 1 Opšte odredbe

Ovo pravilo ima za cilj da reguliše : procedure za registraciju političkih partija, razlozi za odbijanje zahteva za registraciju, suspenziju, žalbe, ujedinjenje politčkih partija, statut parije, skupštinu i kontakte sa licima ovlašćenim od strane političkih subjekata kao i brisanje iz registra političkih partija;

Član 2 Definicije

2.1 Izraz "Dugovanja" označava sve monetarne iznose koje je politički subjekt dužan da plati drugim licima;

2.2 Izraz "CIK" označava Centralnu izbornu komisiju, nezavisno telo eksperata odgovornih za upravljanje izborima;

2.3 Izraz "Skupština partije " podrazumeva opštu sednicu svih članova političkog subjekta ili demokratski izabranih delegata svih članova;

 

2.4  Izraz "Plaćanje" je transfer znatnog iznosa, uključujući plaćanje u naturi. Plaćanje biva realizovano u trenutku sticanja koristi od priloga;

2.5  Politička partija je organizacija pojedinaca koji se dobrovoljno ujedinjuju na osnovu ideja, stavova i zajedničkih interesa u cilju ostvarivanja uticaja kako bi njihovi izabrani predstavnici izabrani na javnim funkcijama ili ako je drugačije propisano važećim zakonom.

2.6   Izraz "Imovina" označava svu nepokretnu ili ličnu imovinu koja je u direktnom ili indirektnom posedu, uključujući gotov novac i depozite u banci, kao i bilo kakav profit koji je ostvaren prodajom, raspolaganjem ili drugim sporazumima, vrednost poslovnih delatnosti u vlasništvu i bilo kakav predmet u posedu koji ima vrednost veću od pet stotina evra (500) i očekivanom amortizacijom koja prelazi (3) godine;

2.7   Izraz "Kontakt osoba" označava lice koje je ovlašćeno da u ime političkog subjekta održava kontakt sa kancelarijom o nefinansijskim pitanjima;

2.8  Izraz "Finansijski predstavnik" označava osobu koja je lično ovlašćena da u ime političkog subjekta, usklađivanjem subjekta sa ovim zakonom i komuniciranje sa Sekretarijatom CIK-a u vezi sa izveštajima za izjavljivanje finansija i kampanje političkog subjekta;

2.9 Izraz "Politički subjekat" označava političku partiju, koaliciju, građansku inicijativu ili nezavisnog kandidata;

2.10  Kancealrija - označava Kancelariju za registraciju političkih partija i potvrđivanje koja deluje u okviru CIK-a na način utvrđen zakonom na snazi;

Član 3

Registracija političkih partija

3.1 Politička partija može da se prijavi za registraciju ukoliko kancelariji preda :

3.1.1 Popunjeni obrazac zahteva za registraciju politički partije, kojem je priložen kao dodatak (1) koji obuhvata sledeće:

a)  ime, prezime, adresu i broj telefona predsednika partije;

b) ime, prezime, adresu i broj telefona ovlašćenog finansijskog predstavnika partije;

c) ime, prezime adresu i broj telefona ovlašćene osobe za komunikaciju sa CIK-om u

ime partije;

d) broj telefona i poštansku adresu glavne kancelarije partije;

e) izjavu potpisanu od strane predsednika partije kojom se izjavljuje da će se ispoštovati Kodeks ponašanja političke partije;

3.1.2  statut partije u skladu sa članom 12 ovog pravila,

3.1.3 bilo koja skraćenica ili oznaka partije;

3.1.4 Zadnja izjava finansija partije koja obuhvata sledeće:

a)     upltanica kojom se potvrđuje daje izvršena uplata za registraciju,

b)  podatke donatora na uplati za registraciju,

c) ugovor o izdavanju prostora za rad ili dokaz o uplati zakupnine za korišćenje radnog prostora

d)druge dokaze finansijskih uplata i opreme dobijene od vremena osnivanja inicijative

3.1.5datum najnovije konvencije partije, dodatak (2)

3.1.6 odgovarajuću etničku deklaraciju osnivača političke inicijative.

3.1.7  Ime i adresu najmanje 500 članova partije koji žive na Kosovu a koji se nalaze na Biračkom spisku Kosova koji je priložen kao dodatak (3) koji obuhvata sledeće:

a) ime i prezime;

b)  daum rođenja

c)  adresa

d)  broj telefona

e)  matični broj

f) potpis

3.1.8 Program političke partije predstavljen prilikom registracije prethodno usvojen od strane njihovog najvišeg organa partije, koji opisuje političke ciljeve i aktivnosti političke partije koje treba da budu u skladu sa Ustavom Republike Kosova i važećim Zakonima.

3.1.9 Nepovrtana taksa za registraciju u visini od 500 (petsto) eura.

Član 4 Razmatranje zahteva

4.1  U roku od trideset (30) dana od dana prijema prijave, Kancelarija obaveštava CIK o stanju prijave, preporučujući registraciju, odbijanje aplikacije ili ostale aktivnosti gde se navode dodatna objašnjenja.

4.2   Kancelarija razmatra zahteve u roku od deset (10) dana od dana njihovog prijema.

4.3   Ako je zahtev nekompletan ili ako su potrebni dodatni podaci za razmatranje zahteva, Kancelarija će zahtevati od podnosioca da obezbedi dodatne podatke u roku od (5) dana od dana prijema zahteva u Koancelariji.

4.4 Ukoliko Kancelarija primi kao kompletan zahtev političke partije koja se prijavila za registraciju, informaciju objavljuje na svim službenim jezicima na Kosovu u jednim ili više dnevnih novina sa većim tiražom a takođe istu objavljuje na službenoj web-stranici CIK-a u roku od sedam (7) dana.

4.5 Svako ima pravo da ospori zahtev na osnovu jednog ili više razloga predstavljenih u članu 5 ovog Pravila, podnošenjem pismenog zahteva u Kancelariju zajedno sa bilo kojim mogućim podatkom ili materijalom kojim se dokazuje osporavanje, u roku od sedam (7) dana od dana objavljivanja zahteva iz prethodnog člana 4.4 ovog Pravila.

4.6  Ukoliko nema prigovora iz člana 4.5 i Kancelarija konstatuje da nema razloga za odbijanje zahteva za registraciju iz člana 5 ovog Pravila, Kancelarija u roku od tri (3) dana preporučuje CIK-u registraciju političke partije i obaveštava partiju o tome.

4.7 Ukoliko je prigovor uložen u skladu sa članom 4.5 ovog Pravila, Kancelarija u roku od 24 časova od prijema prigovora obaveštava političku inicijativu i zahteva od iste dodatna objašnjenja u roku od 24 časova. Kancelarija razmatra prigovore i dodatna objašnjenja u roku od tri (3) dana od dana prijema prigovora i preporučuje CIK-u usvajanje ili odbijanje zahteva za registraciju. Ukoliko CIK usvoji zahtev za registraciju političke partije, obaveštava Partiju i stranke koje su podnele prigovor o odluci, preko KRPPP-a.

4.8  Nakon odluke CIK-a, Kancelarija odmah obaveštava političku partiju koja se prijavila za registracijui stranke koje su podnele prigovor, u vezi sa odbijanjem zahteva i konstatuje da postoji jedan ili više razloga za odbijanje iz člana 5 ovog Pravila.

4.9 Obaveštava o odbijanju zahteva za registraciju koja se prosleđuje političkoj partiji koja je podnela zahtev za registraciju, obuhvatajući ovim pismene razloge za odbijanje zahteva kojim informiše zahtevaoca o njegovom pravu ulaganja žalbe u skladu sa članom 9 ovog Pravila..

4.10  Politička partija koja se upisuje u registar političkih partija dobija status pravnog lica sa sposobnošću posedovanja imovine, zaklučivanje ugovora, da tuži i bude tužena u svoje ime.

Član 5

Razlozi za odbijanje registracije

5.1 CIK odbija zahtev političke partije za registraciju ukoliko partija:

a) Dokumenta za registraciju obuhvatajući i statut partije ne ispunjavaju zahteve iz ovog Pravila ili su u suprotnosti sa Ustavom i važećim Zakonima.

b)  Partija krši član 18.2 i 18.3 ovog Pravila.

c)  Partija podnosi za registraciju pod nazivom, skraćenicom ili simbolom koji prema proceni Kancelarije, mogu podstaći mržnju i etničko ili versko nasilje.

d)  Partija podnosi za registraciju pod nazivom, skraćenicom ili simbolom političke partije koji su prema proceni Kancelarije, veoma slični sa nazivom, skraćenicom ili simbolom političke partije koja je ranije registrovana od strane Kancelarije. Ukoliko se dve partije prijave za registraciju pod istim nazivom, skraćenicom ili simbolom ili veoma sličnim. Kancelarija donosi odluku koja će od ovih partija biti registrovana pod nazivom, simbolom ili skraćenicom uzimajući u obzir opšte okolnosti kao što su:

(i)  datum pod kojim je partija podnela zahtev za registraciju;

(ii) datum kada je svaka od ovih partija prva koristila njen naziv ili simbol (i)

Član 6

Suspenzija registrovane političke partije

C1K suspenduje suspenduje registraciju politčke partije ukoliko partija:

a)  Za neodržavanje Skupštine političke partije u skladu sa članom 15.1 ovog pravila.

(aa) Odlukom CIK-a o suspenziji, političla partija se obavezuje da u dodatnom roku od 45 dana održi svoju Skupštinu.

b)  ukoliko nije informisala Kancelariju u skladu sa članom 15.5 za održavanje svoje Skupštine.

(bb) Odlukom CIK-a o suspenziji, politička partija se obavezuje da u dodatnom roku od 5 dana obavesti Kancelariju za održanu Skupštinu.

c) ne podnosi svoje kompletirane i ažurirane godišnje izveštaje u skladu sa članom 11 ovog pravila i godišnje finansijske izveštaje do 31 marta sledeće godine u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata.

(cc) Odlukom CIK-a o suspenziji, politička parija se obavezuje da u dodatnom roku od 20 dana od dana njene suspenzije, izvrši svoje obaveze u skladu sa članom 11 i ostale obaveze u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata.

d) ne usvaja Statut i Program partije u skladu sa odredbama ovog pravila.

(dd) odlukom CIK-a o suspenziji politička partija se obavezuje da u dodatnom roku od 60 dana od dana suspenzije uskladi Statut i Program partije.

e) krši član 18.2 i 18.3 ovog pravila i član 7.3 Pravila br. 14/2013 o finansiranju političkih subjekata i sankcije.

ee) Odlukom CIK-a o suspenziji, obavezuje se politička partija da u dodatnom roku od 15 dana postupi u skladu sa odredbama člana 18.2, 16.3 ovog pravila i člana 7 Pravila br. 14/2013 o finansiranju političkih subjekata i sankcije.

f)   Uplatiocu nije vratila sredstva koja nisu odobrena ili ista nisu uplaćena u Budžet Kosova kao što je utvrđeno u članu 9.2 i 9.3 Pravila br. 14/2013 o finansiranju političkih subjekata i sankcije.

ff) Odlukom CIK-a o suspenziji obavezuje se politička partija da u dodatnom roku od 14 dana od dana suspenzije izvrši svoje obaveze u skladu sa članom 9.2 i 9.3 Pravila br. 14/2013 o finansiranju političkih subjekata i sankcije.

6.2 Kancelarija odmah nakon suspenzije registracije političke partije:

a) u  registar političke partije zapisuje njenu suspenziju;

b)  pismeno obaveštava političku partiju o obaveznim merama koje treba da preduzme kako bi povratila registraciju političke partije u prvobitno stanje i pravo političke partije za podnošenje žalbe protiv suspenzije registracije iz člana 9 ovog pravila.

6.3 Suspenzija regitracije političke partije ostaje na snazi do donošenja konačne odluke iz člana 9 ovog pravila.

6.4  Politička partija čija se registracija suspenduje ne dobija nikakva javna sredstva za finansiranje i ne može se potvrditi od strane CIK-a za učešće na izborima.

6.5  CIK ukida suspenziju registracije političke partije odmah nakon ispunjavanja zahteva Kancelarije za otklanjanje nedostataka koji su poslužili kao osnov za suspenziju.

Član 7 Nastavak registracije

Registrovana politička partija treba da podnese obrazac za nastavak registracije najkasnije do 31 marta kalendarske godine, kao u dodatku 4.

Član 8

Brisanje registracije političke partije iz registra

8.1 Odlukom CIK-a Kancelarija briše političku partiju iz registra političkih partija ukoliko:

a) Krivična sankcija protiv registrovanog političkog subjekta znači brisanje registracije tog političkog subjekta, čim sud to odluči.

b) Svaka registrovana politička partija koja pri Kancelariji nije podnela obrazac za

nastavak registracije najkasnije do 31 marta kalendarske godine. Neuspešna registracija u skladu sa ovim pravilom znači da će partija biti izbrisana sa registra poltičkih partija.

c) nije potvrđena od strane CIK-a za učešće na tri para izbora organizovanih uzastopno jedne za drugima;

d) dobrovoljno je raspuštena u skladu sa Statutom partije.

e) bila je suspendovana u skladu sa odredbama člana 6. ovog pravila i nije postupila u skladu sa dodatnim rokom prethodno utvrđenim Odlukom CIK-a o suspenziji.

f)  zabranjeno joj je delovanje od strane nadležnog suda.

8.2  Politička partija koja je izbrisana iz registra političkih partija u skladu sa članom 8.1 ovog pravila, prestaje svojstvo pravnog lica i smatraće se raspuštenom u cilju prenošenja njene imovine u skladu sa statutom partije.

8.3  Ukoliko nema sporazuma političkih subjekata, podela imovine će se izvršiti od strane nadležnog suda.

Član 9 Pravo žalbe

Politički subjekat ili fizičko lice može podneti žalbu Izbornom panelu za žalbe i molbe (IPŽM) u roku od dvadesetčetiri (24) časova, protiv odluke CIK-a kojom se odbija njen zahtev za registraciju, ujedinjenje, pripajanje i odluke CIK-a o suspenziji i ispis registracije.

Član 10 Obaveštenje o izmenama

10.1 Registrovana politička partija obaveštava Kancelariju u roku od pet (5) radnih dana od dana održavanja Skupštine, dodatak 5, ukoliko ona:

a) promeni njen službeni naziv, skraćenicu ili simbol. Ove promene će se prethodno koordinirati sa Kancelarijom uzimajući u obzir zahteve iz člana 5 (c) i (d) ovog pravila;

b) promeni njen statut ili politički program;

c)  promeni predsednika, službenika za finansije političke partije ili članstvo njihovog visokog izvršnog organa;

d)  dobrovoljno se rapušta;

e)  promeni identitet, adresu ili broj telefona kontakt osobe, finansijskog predstavnika partije svake opštine u kojoj je politička partija aktivna;

f)  otvara ili zatvara jedan politički ogranak partije.

10.2  Registrovana politička partija zajedno sa obaveštenjem o bilo kakvim izmenama, predvidenom u članu 10.1 (a) do (d) ovog pravila, podnosi kopiju zapisnika sa sastanka ili procedura kojom je usvojena izmena koja treba biti overena od strane predstavnika partije.

10.3     Registrovana politička partija zajedno sa obaveštenjem o bilo kakvoj izmeni statuta ali i političkog programa partije u Kancelariji podnosi kopiju statuta ili izmenjenog političkog programa partije.

Član 11 Ažurirani godišnji podaci

11.1 Registrovana politička partija kompletira i podnosi u Kancelariji promenjene godišnje podatke do 31 januara svake godine, dodatak ( 6)

a)    ime i prezime, aktuelnu adresu predsednika partije, najvišeg izvršnog organa, kontakt osobe, finansijskog predstavnika i predstavnika partije svake opštine u kojoj je partija aktivna;

b)  aktuelne adrese svih lokalnih ogranaka partije na Kosovu i van;

c) svaka izmena statuta ili političkog programa partije koja je izvršena tokom prethodne godine.

Član 12 Ujedinjenje

12.1  Dve ili više političkih partija mogu da podnesu molbu za ujedinjenje kako bi osnovale novu političku partiju, podnoseći u Kancelariju:

a)  zapisnike sa sastanaka ili sednica na kojima je svaka od političkih partija koja učestvuje u ujedinjenju donela odluku o ujedinjenju posebno potpisane od strane predsednika odgovarajućih partija koje učestvuju u ujedinjenju i

b)  informacije ili dokumenta koja su utvrđena u članu 3.1.1, 3.1.2 i 3.1.8 ovog pravila za novu partiju.

12.2  Zahtev za ujedinjenje se razmatra u Kancelariji na isti način i u istim rokovima koji su potpisani u slučaju zahteva za registraciju političke partije kao što je utvrđeno u članu 3 i 4 ovog pravila.

12.3 CIK po preporuci Kancelarije donosi odluku za usvajanje zahteva za ujedinjenje i registraciju nove političke partije i ispisuje političke partije koje su ponele zahtev za ujedinjenje.

12.4   Kancelarija nakon odluke CIK-a :

a) registruje novu političku partiju

b) briše nazive ujedinjenih političkih partija iz registra političkih partija

c) pismeno obaveštava novu političku partiju za usvvajanje zahteva za ujedinjenje kao i brisanje iz registra ujedinjene partije.

12.5  Ujedinjenje između dve ili više političkih partija stupa na snagu na dan usvajanja zahteva za ujedinjenje i kada se registruje od strane CIK-a. U vezi sa ovim Kancelarija obaveštava odmah političku partiju.

12..6 Nakon usvajanja i registracije ujedinjenja od strane CIK-a

a) celokupna imovina i dugovanja ujedinjenih politčkih partija pretvaraju se u imovinu i dugovanja nove politčke partije i

b)  svi članovi ujedinjenih političkih partija postaju članovi nove političke partije.

12..7 CIK po preporuci Kancelarije odbija zahtev za ujedinjenje kada nije usaglašen sa zahtevom iz ovog člana.Kancelarija odmah pismeno dostavlja podnosiocu zahteva nakon što je odbijen zahtev za ujedinjenje. U obaveštenju su obuhvaćeni razlozi za odbijanje zahteva i ujedno obaveštava podnosioca zahteva o pravu na podnošenje žalbe u skladu sa članom 9 ovog Pravila.

Član 13

Pripajanje političke partije drugoj političkoj partiji

13.1  Politička partija koja želi da se pripoji u drugu političku partiju treba da održi Skupštinu koja se poziva na procedure njenog statuta.

13.2  Politička partija koja se pripaja u drugu političku partiju podnosi u Kancelariju:

a) zapisnike sa sastanaka ili procedura gde je doneta odluka u vezi sa pripajanjem i prelaskom u drugu političku partiju uzimajući u obzir i spisak delegata

13.3  Politička partija koja prihvata pripajanje političke partije, treba da održi Skupštinu na kojoj će se prihvatiti sva prava i obaveze pripojene politčke partije.

a) zapisnik sa Skupštine političke partije, koja prihvata pripajanje političke partije koja

prihvata i sva prava i obaveze, kao i spisak delegate.

b) obrazac za izmene

13.4 CIK na preporuku KRPP-a donosi odluku za usvajanje zahteva političke partije za pripajanje i brisanje sa registra kao i prenos svih prava i obaveza pripojenog politčkog subjekta.

13.5  CIK na preporuku Kancelarije odbija zahtev za pripajanje kada isti nije u skladu sa zahtevom iz ovog člana. Kancelarija odmah pismeno obaveštava podnosioca zahteva nakon odbijanja zahteva za pripajanje. Obaveštenje obuhvata razloge odbijanja zahteva za pripajanje i ujedno obaveštava podnosica zahteva o pravu podnošenje žalbe u skladu sa članom 9 ovog Pravila.

Član 14 Statut partije

14.1  Svaka registrovana politička partija ima svoj Statut kojim se reguliše rad partije kao celine uključujući svaki ogranak partije.

14.2 Statut registrovane poltičke partije obuhvata:

a) procedure na osnovu kojih građani mogu da postanu i prestanu da budu članovi partije kao i prava i odgovornosti članova

b) procedure koje treba da se primene za izmenu statuta ili političkog programa partije;

c) procedure koje partija sledi da bi ušla u izbornu koaliciju;

d) procedure koje partija sledi pri izboru predsednika, članova najvišeg izvršnog organa

ili ostalihi izabranih zvaničnika partije;

e) procedure koje partija sledi pri izboru kandidata partije za izbore za Skupštinu Kosova i Skupštinu Opština.

f)  mogućnost vršenja unutrašnje finansijske kontrole;

g) pravo članova da se informišu u vezi sa svim prihodima i rashodima političkog subjekta kao i odgovornosti odgovarajućeg organa za finansijske transakcije.

h) formiranje organa za rešavanje sporeva unutar partije u vezi sa interpretacijom statuta.

i)  prelaskom celokupne imovine zaostalom prilikom brisanja svih dugovanja prilikom rasturanja partije i

j) vremensko usklađivanje i Poslovnik o radu koji treba da se sprovede na redovnim i vanrednim skupštinama članova partije, uključujući odredbe kvoruma, dnevnog reda i donošenja odluka.

k) procedure raspuštanja, ujedinjenja i pripajanja političke partije

1) svaka druga odredba koja se zahteva drugim Zakonima.

14.3 Izmena statuta registrovane političke partije koja nije u skladu sa sa uslovima ovog pravila nema pravnu snagu.

14.4  Svaka registrovana politička partija i svi njeni članovi, izvršni organi i zvaničnici treba da se pridržavaju Statuta partije i u obimu u kojem je Statut partije neusaglašen sa ovim pravilom, pridržavaju se uslovima utvrđenim ovim Pravilom.

14.5 Statut registrovane političke partije je javni dokumenat i na zahtev građana, politička partija je dužna da da na uvid kopije svakog aktualnog statuta. Partija može da utvrdi taksu koja ne prelazi vrednost od dvadesetpet centi (0,25 eura centi) za stranicu kopije statuta.

Član 15 Skupština

15.1  Registrovana politička partija saziva Skupštinu u roku od šest (6) meseci od dana registracije političke partije i nadalje najmanje na svakih četrdesetosam (48) meseci.

15.2 Predsednik registrovane političke partije redovno izveštava o finansijskoj situaciji partije i podnosi finansijski izveštaj između dve Skupštine.

15.3  Skupština registrovane političke partije bira predsednika i najviši izvršni organ partije na demokratski i trasnparentni način u roku od šest (6) meseci od dana registracije partije a nadalje najmanje na svakih četrdesetosam (48) meseci.

15.4    Svaki član registrovane političke partije direktno ili preko delegate određenih odgovarajućim procedurama, ima jednako pravo glasa u svim odlukama koje donosi Skupština, uključujući izbor predsednika i najvišeg izvršnog organa partije.

15.5     Registrovana Politička partija je je dužna da obavesti Kancelariju u roku od 5 radnih dana od dana održavanja njene Skupštine, podnoseći kopiju zapisnika sa rada Skupštine koji treba biti overen od strane predsednika partije.

15.6     Registrovana politička partija treba da pozove Kancelariju na posmatranje rada svoje Skupštine. Registrovana politička partija obaveštava Kancelariju u vezi sa posmatranjem rada Skupštine ogranaka političke partije.Kancelarija može ovlastiti VS OIK-a odgovarajuće opštine za posmatranje rada Skupštine ogranaka partije.

Član 16 Izbor izbornih kandidata

16.1  Registrovana politička partija obezbeduje demokratsko učešće članova partije prilikom izbora izbornih kandidata partije.

16.2  Kandidati registrovane političke partije na izbore za Skupštinu opština biraju se iz ogranaka partije odgovarajuće opštine u skladu sa statutom partije.

Član 17 Članovi političke partije

17.1  Da bi bio član registrovane političke partije, pojedinac treba da ima pravo glasa na Kosovu.

17.2  Registrovana politička partija vodi i održava Registar članova u kojem su navedena imena, adresa, matični broj, broj pasoša ili vozačke dozvole, svih njenih članova kao i datum kada su isti postail članovi partije.

17.3  Registrovana politička partija može svojim članovima da nametne članarinu ili doprinos koji ne premašuje iznos od dvanaest (12) eura po članu za kalendarsku godinu.

17.4  Članovi registrovane političke partije uključujući i njene službenike, nisu odgovorni za dugovanja partije.

Član 18 Službena lica političke partije

18.1  Predsednik kao i sva ostala službena lica registrovane političke partije treba da budu članovi partije.

18.2 Lice koje izdržava kaznu izrečenu od strane Međunarodnog Krivičnog Tribulala za bivšu Jugoslaviju ili lice koje je optužio Sud i koji se nije povinovao naredbi da se pojavi pred Sudom, ne može da zauzme nijedan položaj ili funkciju u okviru političke partije ili da istu zastupa.

18.3  Narodni advokat i njegov zamenik ili bilo koja druga službena lica i njihovi zamenici navedeni u članu 29 Zakona o opštim izborima u Republici Kosova ne mogu biti imenovani, budu izabrani ili da vrše neku partijsku funkciju ili da zastupljaju istu.

18.4  Najviši izvršni organ registrovane političke partije može ovlastiti jedno ili više lica koja su ovlašćena da sklapaju sporazum u ime političke partije.

Član 19

Pristup dokumentaciji političkih partija

19.1 Kancelarija ažurira i održava dokumentaciju političkih partija:

a) registar političkih partija;

b)  satut svake registrovane političke partije;

c)  politički program;

d)  konačnu verziju svih godišnjih finansijskih izveštaja predatih u Kancelariji zajedno sa izjavom o reviziji političkih subjekata.

e)  registar donatora u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata:

19. 2 Pristup dokumentaciji registracije političkih partija vrši se u skladu sa pravilima i Zakonom o pristupu službenoj dokumentaciji.

Član 20 Kazne

20.1  CIK sankcioniše registrovane političke partije za kršenje ovog pravila u skladu sa odredbama Zakona 03/L-073 o opštim izborima, Zakona 03/L-072 o lokalnim izborima i Zakona 03/L-074 o finansiranju političkih subjekata.

20.2  Izricanje navedene kazne ne utiče na suspenzije registracije političkih partija u skladu sa članom 6 ovog pravila.

20.3    Izricanje navedene kazne ne prejuducira nijednu krivičnu sankciju koja može da bude primenjena. Slučajevi koji su krivična dela biće prosleđena od strane CIK-a JavnomTužiocu Kosova.

20.4 Kancelarija vrši povraćaj prikupljenih sredstava od kazni u Budžet Kosova.

20.5 Kancelarija može podneti prigovor u IPŽM osim u slučajevima kada politička partija ne uplaćuju kazne u skladu sa članom 20.1 ovog pravila u utvrđenom roku.

Član 21

Produžavanje perioda za podnošenje dokumentacije

21.1  Kancelarija može da odobri produžavanje perioda za podnošenje dokumentacije kao što je predviđeno u članu 11. ovog pravila i člana 3.3 (b) Pravila br.l4/2013.o finansiranju političkih partija i sankcije, nakon podnošenja .pismenog zahteva registrovane političke partije za produženje ove vrste. Zahtev se podnosi najkasnije pet (5) dana pre završetka roka predviđenog za podnošenje dokumentacije i sadrži objašnjenja da partija nije mogla da se pridržava roka zbog okolnosti koje su van njene kontrole. Ukoliko je zahtev opravdan, Kancelarija pismeno obaveštava partiju u vezi sa odlukom ukoliko je dozvoljeno produženje perioda za podnošenje dokumentacije u roku od tri (3) dana od prijema zahteva. Maksimalni odobreni dodatni rok je deset (10) dana

21.2  Nakon što registrovana politička partija podnese pisani zahtev za produženje perioda, zahtev se podnosi najkasnije pet (5) dana pre propisanog datuma za podnošenje dokumentacije koji sadrži obrazloženja koja pokazuju da politička partija nije mogla da ispoštuje rok zbog okolnosti koje su van njene kontrole.Kancelarija u pisanoj formi obaveštava političku partiju o svojoj odluci u vezi sa odobravanjem produženja peroda za podnošenje izveštaja u roku od tri (3) dana od dana prijema zahteva. Maksimalni dozvoljeni rok je deset (10) dana.

Član 22 Prelazne i završne odredbe

22.1  Stupanjem na snagu ovog pravila prestaje da važi Pravilo br.01/2008 o registraciji i radu političkih partija od dana 25.06.2009; Pravilo br.01/2008 o izmeni i dopuni Pravila Br.01/2008 o registraciji i radu političkih partija od dana 11/11/2010; Pravilo br. 01/2008 o izmeni i dopuni Pravila ravila Br. Br.01/2008 o registraciji i radu političkih partija od dana 28/03/2011.

22.2  Sastavni deo ovog pravila su i dodaci:

Dodatak I - Obrazac za registraciju političkih partija,

Dodatak II- Obrazac zadnje konvencije partije

Dodatak III- Spisak pristalica političkih partija,

Dodatak IV- Obrazac za nastavak registracije političke partije.

Dodatak IV- Obrazac za godišnje ažuriranje političke partije

Dodatak V- Obrazac za obaveštenje o izmenama političke partije

Član 23 Stupanje na snagu 

(НСПМ)

 

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер