среда, 17. јул 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Документи > Декларација о актуелном стању на Косову и Метохији
Документи

Декларација о актуелном стању на Косову и Метохији

PDF Штампа Ел. пошта
Скупштина Србије   
недеља, 31. јул 2011.

Текст декларације o КиМ коју је Скупштина Србије усвојила гласи:

- Полазећи од резолуција Народне скупштине Републике Србије од 26. децембра 2007, 25. јула 2007, 14. фебруара 2007. и 21. новембра 2005. године, у којима су утврђена начела и смернице спровођења државне политике Републике Србије у односу на Косово и Метохију,

- Имајући у виду реалну опасност по суверенитет и територијални интегритет Републике Србије, која проистиче из једностраног проглашења независности Косова и Метохије од стране привремених институција самоуправе у покрајини

- Стављајући до знања међународним чиниоцима да Република Србија, поштујући Повељу УН и свој Устав, има право и обавезу да се легалним средствима супростави оваквом могућем развоју догађаја,

- Изражавајући своју спремност да у постојећој ситуацији, у којој се угрожава суверенитет и територијални интегритет државе, Република Србија допринесе мирном и споразумном решавању овог питања на основу начела и норми међународног права и свог Устава,

- Руковођени неопходношћу континуитета јединствене државне политике и бранећи част и достојанство свог народа који легитимно и демократски представља,

На основу члана 99. тачка 7. Устава Републике Србије и члана 8. став 1. Закона о народној скупштини ("Службени гласник РС", број 9/10), Народна скупштина Републике Србије, на седници ___ ванредног заседања одржаној ___ 2011. године, донела је

Декларацију Народне Скупштине Републике Србије о актуелном стању на Косову и Метохији након једностраних и насилних аката привремених институција самоуправе у Приштини

1. Народна скупштина Републике Србије констатује да су привремене институције у Приштини насилно покушале да промене реално стање на терену, изврше додатни притисак на Србију и суштински пониште Резолуцију СБ УН 1244.

2. Народна скупштина Републике Србије са посебном забринутошћу констатује да поједине међународне мисије распоређене на Косову и Метохији на основу одлука или уз овлашћење Уједињених нација, неким својим активностима крше оквире утврђене Резолуцијом СБ УН 1244 и тиме угрожавају права и опстанак српског становништва и интересе Републике Србије на подручју Косова и Метохије.

3. Народна скупштина Републике Србије утврђује да такве активности, представљају грубо кршење међународног права, а пре свега Повеље УН, Завршног акта из Хелсинкија и Резолуције СБ УН 1244. Таквим актима и активностима непосредно су угрожени суверенитет, територијални интегритет и уставни поредак Републике Србије.

4. Народна скупштина Републике Србије захтева од Владе Републике Србије да предузме неопходне мере за доследно поштовање Резолуције СБ УН 1244 од стране свих међународних мисија на Косову и Метохији.

5. Народна скупштина осуђује свако насиље на Косову и Метохији и позива да се криза настала једностраним актом Приштине реши мирним путем.

6. Имајући у виду наведене чињенице, Народна скупштина Републике Србије утврђује оквир деловања државних органа и других јавних чинилаца у одбрани суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка Републике Србије:

а) Одбрана легитимних интереса Републике Србије и народа на Косову и Метохији као интегралном делу Републике Србије, под привременом управом Уједињених нација, представља приоритет државних институција и свих јавних чинилаца у држави, све док не буде усвојено компромисно решење овог питања у складу са Резолуцијом СБ УН 1244.

б) Народна скупштина Републике Србије подржава Владу Републике Србије да настави дијалог који се води са Приштином са циљем да изнађе решења за конкретне проблеме грађана на Косову и Метохији, као и да дође до трајног компромисног решења.

Народна скупштина позива међународну заједницу да осуди сваки једнострани акт који угрожава успех дијалога који се води између Београда и Приштине.

в) Обавезује се Влада Републике Србије да од међународних мисија захтева да, у складу са својим мандатом и оквирима датим Резолуцијом 1244 СБ УН, не дозволе једностране активности привремених институција у Приштини којима се угрожава мир, стабилност, могућност изналажења компромисног решења и мења постојеће стање на терену.

г) Обавезује се Влада Републике Србије да донесе конкретне мере усмерене на настављање свих активности институција Републике Србије на територији Косова и Метохије у условима додатних опструкција и притисака привремених институција самоуправе и дела међународне заједнице.

д) посебно се обавезује Влада Републике Србије да у свим околностима које би могле наступити учини све што може на заштити живота и имовине, права и слобода грађана покрајине, а посебно српског и другог насиљем угроженог становништва.

ђ) Обавезује се Влада Републике Србије да донесе конкретан и свеобухватан план мера које ће бити предузете у свим областима њених надлежности за случај погоршања стања на Косову и Метохији.

е) Обавезује се Влада Републике Србије да редовно, најмање једном у три месеца извештава Народну скупштину Републике Србије о развоју догађаја у вези са Косовом и Метохијом и спровођењу овде наведених активности и мера за заштиту суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка Републике Србије.

7. Ову декларацију објавити у "Службеном гласнику Републике Србије".

 

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер