понедељак, 20. мај 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Документи > Америчко-српски односи - "Напредак кроз партнерство"
Документи

Америчко-српски односи - "Напредак кроз партнерство"

PDF Штампа Ел. пошта
Бела кућа   
четвртак, 01. септембар 2016.
Бела кућа
Кабинет Потпредседника
За објављивање одмах
16. август 2016.
 

Потпредседник Џо Бајден је посетио Београд 16. августа да би одао почаст и дао нову потврду од стране САД снажним билатералним односима, нашој сталној опредељености за демократски и економски развој Србије и нашем заједничком циљу - чланству Србије у Европској Унији.

Партнери у безбедности

Ове године се обележава десетогодишњица приступања Србије програму Партнерство за мир НАТО-а. Сједињене Државе стално исказују чврсту и доследну подршку напорима Србије да ојача своје односе са НАТО-ом. Ценимо, поготово, посвећеност Србије мултилатералним напорима у циљу победе над ИСИЛ-ом и борби против међународног тероризма. Наш билатерални Програм државног партнерства, предвођен  Националном гардом Охаја, покренут је 2006. године, представља темељ наших безбедносних веза и пружио је ефикасну платформу за развој динамичних и блиских односа између наших оружаних снага. На сличан начин, Сједињене Државе и Србија остварују партнерство већ више од девет година кроз наш програм Међународног војног образовања и обуке (International Military Education and Training – IMET) који омогућава да српски и амерички официри и подофицири тренирају заједно и уче једни од других у нашим најпрестижнијим војним школама.

Сједињене Државе дубоко цене и настављају да подржавају допринос Србије глобалним напорима у одржавању мира, па смо стога у августу 2016. испоручили 19 високомобилних вишенаменских теренских возила (HMMWV / хамера) Србији за српске јединице које учествују у операцијама УН широм света. Ово доводи до 40 укупан број хамера испоручених у оквиру нашег програма Иностраног војног финансирања (Foreign Military Financing – FMF), кроз који је од 2011. године реализовано више од 8,6 милиона $ помоћи Србији у области безбедности, а за модернизацију одбране и обуку. Као партнер у Глобалној иницијативи за мировне операције (Global Peace Operations Initiative – GPOI) од 2011. године, Србија је добила додатних 9,7 милиона $ америчке безбедносне помоћи, чији је циљ побољшање способности Београда за обуку и распоређивање мировних снага. Од када је постала проактивни партнер GPOI Србија је увећала за више од 10 пута свој допринос мировним операцијама УН. Коначно, у јулу, Србија је помогла САД у остваривању једног од својих кључних спољнополитичких и хуманитарних циљева, тиме што је прихватила збрињавање два бивша заточеника из притворских објеката Гвантанамо Беј.

Партнери у развоју

Америка је већ дуго посвећена економском и демократском развоју у Србији и ширем региону Балкана. Од 2001 - 2015. године, САД су уложиле више од 728 милиона $ у стимулисање економског раста, јачање правосудног система и промовисање доброг управљања у Србији. Пројекти укључују партнерство директно са Владом Србије ради јачања фирми приватног сектора у 12 општина у економски неразвијеним регионима јужне и југозападне Србије, и ради стварања радних места и подстицање малог бизниса кроз подршку Opportunity банке Србије, која пружа мале зајмове клијентима који не могу добити приступ финансијским услугама традиционалних банака. Јавно-приватно партнерство пружа стручну обуку женама да побољшају квалитет својих способности у складу са потребама индустрије у Сремском округу у Србији.

Наши програми помоћи добром управљању сарађују са организацијама цивилног друштва и владиним агенцијама како би се побољшала примена новог Закона о заштити узбуњивача у Србији. Грантови Комисије за демократију (Democracy Commission) дају подршку слободи информисања, кампањама подизања свести и јавног заговарања у борби против корупције, док Академија за женско лидерство (Women’s Leadership Academy)  подржава жене лидере у настојању да се повећа проценат жена у локалним самоуправама и да се инсистира на остваривању родне равноправности у политичким процесима. Поред тога, ми развијамо програме помоћи медијима, који ће подржати независност медијских регулаторних тела, посматрање медија од стране цивилног друштва, побољшати способност јавности да анализира медијски садржај и побољшавати могућности независних медија за производњу и дистрибуцију истраживачког и квалитетног новостног садржаја.

У партнерству са Владом и правосуђем Србије, ми јачамо владавину права у Србији, помажући да се побољша транспарентност, ефикасност и професионалност правосудног система. Наша помоћ кључним независним агенцијама јача њихове способности и повећава јавну одговорност. Ми пружамо подршку цивилном друштву да ефикасније интерагује са владом и заступа јавни интерес.

Од завршетка сукоба на Балкану 1990-их, влада САД је обезбедила преко $ 900 милиона у региону да се обезбеде трајна решења за избеглице и расељена лица, укључујући повратак, локалну интеграцију, као и пружање хуманитарне помоћи да се ублаже патње и подржи самоодрживост. У Србији, овим средствима је пружена помоћ за више од 50.000 расељених и избеглих породица који су се склониле у Србију током балканских ратова и сукоба на Косову, путем обезбеђења становања, правне помоћи, запослења и других видова подршке. Поред тога, од 2015. године, САД су реаговале на ширу европску мигрантску кризу са више од 67 милиона $ подршке напорима Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице (UNHCR) да пружи заштиту и хуманитарну помоћ за више од милион миграната и избеглица који су на западнобалканској рути путовали кроз Србију. Поред тога, кроз Фонд за комплексне кризе (Complex Crisis Fund – CCF), Америка је обезбедила $ 2 милиона за ублажавање утицаја миграната на локалне заједнице и побољшање координације одговора између пружалаца услуга из владе и цивилног друштва.

Партнери у бизнису

Од 2001. године, предузећа из САД инвестирала су око 3,8 милијарди $ у Србији, стварајући или штитећи преко 16.000 српских радних места. Кључни амерички инвеститори су KKR, Ball Packaging, Cooper Tires и Coca-Cola. У Србији делује и веома активна Америчка привредна комора, са 195 чланова из свих сектора српске привреде. Америчке компаније имају активне програме корпоративне социјалне одговорности, којима узвраћају и доприносе развоју заједница у којима раде. Компаније као што су Eaton, Апатинска пивара и Actavis дале су допринос својим заједницама кроз кампање јавних услуга, образовне и еколошке иницијативе, као и медицинске донације.

Партнери у правди

Од 2003. године, Сједињене Државе су у партнерству са Србијом да би се у њој побољшала владавина права и борба против корупције, као и да би се модернизовале њене институције за спровођење закона, односно органи принуде. Циљана помоћ правосуђу Србије, Високом савету судства и Правосудној академији подстиче професионализацију судија и особља, појачава одговорност и независност, модернизује праксу. Сједињене Државе финансирају и надгледају неколико програма који раде блиско са српским тужиоцима, судијама и органима принуде, пружајући подршку у законодавним и структурним реформама, обуци, регионалној сарадњи и техничкој помоћи. Сједињене Државе су потрошиле $ 40 милиона долара на те програме, у циљу пружања експертских савета преко резидентних правних саветника, имплементирања професионалних програма обуке и обезбеђивање донација опреме. Све ове активности имају за циљ побољшање правосуђа, тужилаштва и агенција, односно органа принуде Србије, тако да боље могу да се ухвате у коштац са комплексним и транснационалним криминалом, укључујући корупцију, преваре, организовани криминал и тероризам. Ови напори су били критични у развоју одељења за заштиту сведока, службе за истрагу ратних злочина и Мреже за оперативну анализу (Operational Analysis Network), која олакшава обавештајно вођене кривичне истраге.

Наши резидентни правни саветници су такође помогли српску владу да изврши важне реформе правног система, укључујући Закон о кривичном поступку, са водећом улогом  тужиоца, Закон о заштити узбуњивача и Закон о полицији. Подршка Сједињених Држава Правосудној академији у Србији, створила је значајне капацитете важне за процес приступања Европској унији. У фебруару, Србија је усвојила револуционарни закон о повраћају имовине жртава Холокауста које немају наследника, један од првих такве врсте у Европи, који предвиђа реституцију јеврејске имовине, експроприсане током Холокауста, иако нема наследника ни захтева за повраћај.

Партнери у образовању и култури

Најјаче везе између САД и Србије настављају да буду непосредне везе између људи. Више од 20.000 Срба посети Сједињене Државе сваке године, а скоро 1.000 српских студената похађа универзитете у САД. Сједињене Државе настављају да подржавају снажан програм културне и образовне размене са Србијом, са више од 3.500 учесника прошле године. Сваке године, наш FLEX програм доводи четрдесет средњошколаца из Србије у Сједињене Државе да живе у породицама домаћина и похађају школе у САД током целе школске године. Наш Фулбрајтов програм је активан од 2001. године и негује академску размену и заједничка истраживања у низу области, укључујући право, економију, информационе технологије и медицину. Наши American Corners у Београду, Бујановцу, Крагујевцу, Нишу, Новом Пазару, Новом Саду, Суботици и Врању пружају могућности Србима да уче енглески језик и да се упознају са културом и образовним могућностима САД. Они такође пружају платформе за интеракцију између гостујућих предавача и извођача из САД и грађана свих узраста у Србији. Наш International Visitor Leadership Program је обезбедио перспективним српским лидерима могућности за истраживање америчког искуства у својим изабраним пољима, као и да изграде трајна пријатељства са америчким колегама.

Линк ка оригиналу:

https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2016/08/16/fact-sheet-us-serbia-relations-progress-through-partnership

Превео и приредио Владимир Кршљанин

    

 

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер