Početna strana > Debate > Crkva i politika > Da li su arhijereji SPC pomogli medijskim vampirima da upokoje protest "Ostajemo u Srbiji"
Crkva i politika

Da li su arhijereji SPC pomogli medijskim vampirima da upokoje protest "Ostajemo u Srbiji"

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Lazić   
nedelja, 12. maj 2013.

Protesti koalicije "Zajedno" protiv prekrajanja izbornih rezultata na lokalu (sezona: jesen/zima 1996-97) nekoliko su puta bili pomućeni i dovedeni u pitanje zbog neopreznih izjava Danice Drašković, supruge Vukove: zvezda državne televizije postala je kad je rekla (citat po sećanju) da ne mogu studenti od nje da traže oružje, ona može samo da ih povede – od svitanja do sumraka i najkraća emisija "TV Bastilje" počinjala je snimkom tih reči gospođe Drašković. Medijski propagandisti vešto su iskoristili njenu izjavu da temu skrenu s pitanja izborne krađe na pozivanje na puške. Preka kakvom ju je Bog stvorio, Danica Drašković tu, naravno, nije stala – ostala je zapamćena i sledeća njena izjava: "Njima samo treba motka u glavu. Ne može se izboriti sloboda sedeći kod kuće. Ja bih sada probijala kordone milicije. Sramota je da Srbija nema ni Apisa, ni terorizam kao odgovor na duhovni i fizički terorizam. Sve treba blokirati. Njihovu kuću treba blokirati, treba ih gađati paradajzom i kamenjem, baciti bombu" (Blic, 21. 11. 1996). Taj nastup ju je toliko proslavio da je nestala na jedan dan: po njenom ličnom svedočenju – stvarno ili smišljeno zbog kontrole medijske štete – Danicu je oteo DB oteo i držao u podrumu u Ulici kneza Miloša.

Analogija s protestom "Ostajemo u Srbiji" više je nego očita: umesto da se skup (prvenstveno) Srba na KiM medijski predstavi kao njihovo protivljenje briselskom sporazumu i čvrsto opredeljenje za ostanak u Republici Srbiji a ne u "Državi Kosovo" – miting su medijski manipulatori predstavili kao skandal u režiji mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija. Ne ulazeći u to šta su dva arhijereja SPC poručila na protestu, čak i ovlašni pregled štampanih i elektronskih medija ("Atanasije: Dačić će da završi kao Đinđić", "Protest poražene politike uz pretnje vladika", "Šokantna izjava mitropolita Amfilohija", "Amfilohije slagao patrijarha", "Naprednjaci i demokrate složni: Loše poruke vladika SPC", "Oštre osude Amfilohija i Atanasija", "Protest u Beogradu obeležio skandal"...) jasno pokazuje da je značajno otupljena oštrica protesta protiv briselskog sporazuma i teren prebačen iz Vladinog u dvorište SPC. Umesto da se režim pravda zbog predaje/prodaje Kosova i Metohije, premijer (koji će valjda doveka ostati upamćen po dovođenju u vezu vladika SPC i inkvizicije) i prvi potpredsednik dobijaju šansu da se pridignu i hrabro pokažu kako se ne boje pretnji. Da stvari budu još gore, od "svih izjava i činjenja" Amfilohija i Atanasija ogradio se, u svoje ime i ime Crkve, i sam patrijarh Irinej.

Medijsko dezinformisanje je, ovog puta, izvedeno skoro savršeno: verujem da su malobrojni oni koji tačno znaju šta su na protestu rekli predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić ili urednik NSPM-a Đorđe Vukadinović, ali svi imaju stav na krajnje sporednu temu da li su vladike preterale i jesu li imali prava da kažu to što rekoše. Ne mislim da Crkva i pripadnici Crkve nemaju pravo na politički stav, posebno u ovakvim vremenima, ali ako se govori na političkom skupu tu nema prostora (poslužiću se rečima Daninog supruga) da se "govori da rečima bude tesno, a tumačenjima široko"; da su vladike napravile gaf dostojno svedoči podatak da su naknadno morali da tumače svoje reči i postupke (Amfilohije: "Ja ne želim ovoj vladi zlo. Želim joj dobro"; Atanasije: "Nije pretnja nego vapaj"). Možda će nekome izgledati blasfemično, ali poređenje s postupcima D. Drašković pokazuje da su se arhijereji naše Crkve spustili do nivoa osobe najčešće opisivane sintagmom "visoke štikle, kratak fitilj". 

Sledi li iz gornjih redova, onda, da su vlastodršci na dobitku? Ne, šteta koja je režimu naneta evidentna je – čak i u ovoj i ovakvoj Srbijici glas SPC i njenih predstavnika ima dalek i težak odjek, ali je neopreznost predstavnika Crkve doprinela da su oni koji nama vladaju uspeli da minimiziraju negativne posledice po sebe. Jedini i pravi dobitnici jesu mitropolit Amfilohije i episkop umirovljeni Atanasije: 1) "Bolje je ako se nalazimo među progonjenima nego među progoniteljima"; 2) Uspeli su, najzad, u javnost da proture i prikažu sukob unutar vrha SPC – sada je očito da su se Amfilohije i Atanasije, nasuprot dvojici Irineja (patrijarhu i episkopu bačkom), zalagali za tvrđi stav Crkve prema vlastima i njihovom predavanju KiM. U tom kontekstu treba gledati na objavljivanje "tajnog" Memoranduma SPC u listu "Nedeljnik" i na činjenicu da zvanični list SPC odbija da objavi pismo vladike Atanasija premijeru Dačiću; 3) Pokupili su simpatije "patriotskog" dela javnosti i predstavili se kao istinski čuvari KiM unutar SPC. Ostaje samo nada da će Amfilohije i Atanasije bolje čuvati Kosovo i Metohiju nego što su to (u)činili sa bratom im justinovcem Artemijem. 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner