Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Politički prevrat – savremeni pristup

Komentari (31) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 nedelja, 27 oktobar 2013 22:35
Vukoje
Ova knjiga deluje interesantno. Molim redakciju NSPM da objavi gde može da se kupi ova knjiga?
Preporuke:
35
2
2 nedelja, 27 oktobar 2013 22:58
NSPM Web
@Vukoje

Knjigu "Politički prevrat - savremeni pristup" možete kupiti u redakciji NSPM-a (Dečanska 8, I/118), ili naručiti na broj telefona 011/3231-206.
Preporuke:
35
2
3 nedelja, 27 oktobar 2013 22:59
Marko Miljanov
Odlična i aktuelna knjiga dr Parezanovića , svaki ozbiljan čovek u ovoj zemlji treba da je pročita.
Preporuke:
37
3
4 nedelja, 27 oktobar 2013 23:01
Đurađ Lj.
Kupio sam ovu knjigu na sajmu i prevalio polovinu u čitanju. Dakle, neshvatljivo je da pre mladog naučnika Marka Parezanovića niko nije ni pokušao ozbiljno da istraži fenomen prevrata i revolucionarne organizacie u naše vreme. A to je toliko bitno da potire veći deo javnog naglabanja o tome gde smo i šta nam je raditi. Ovo je suština stvarnosti, ovo što je opisano i analizirano u knjizi dr Marka Parezanovića. Kad bi urdnici TV emisija pročitali ovu knjigu, ni na pamet im ne bi palo da u političku emisiju dovedu Vesnu Pešić, Borku Pavićević i slične "mislioce", budući da svako ko pročita Parezanovićevu knjigu zna da je "sociologizovanje" i "kulturologizovanje" javne debate bacanje prašine u oči. Malo je reći da ovu knjigu preporučujem, ja apelujem na celu javnost da je pročita. Mnogi će se preumiti i uzeti u pamet, a neki se možda postideti što primaju pare za zamazivanje očiju.
Preporuke:
45
2
5 nedelja, 27 oktobar 2013 23:03
Goran Jevtović
U radu je razvijena i argumentovana i posebna hipoteza da kada se legalistički politički mehanizmi ispolje kao necelishodni, određene države pribegavaju subverzivnoj aktivnosti na planu destabilizovanja i rušenja njima suprostavljenih vlada, bez obzira na stepen legitimiteta i suverenosti tih političkih subjekata. Autor je korektno zaključio da se navedena aktivnost sa jedne strane ispoljava putem ofanzivnog spoljnopolitičkog delovanja, uključujući i ekonomske pritiske, a sa druge strane gotovo uvek uz pomoć specijalnih službi.


Ne "uz pomoć" specijalnih službi, već je njihova uloga glavna. Moje mišljenje i iskustvo.
One rukovode preko svojih štabova prevratima u tzv. zemlji žrtvi, u zavisnosti od toga da li je uvezano dve ili više službi.

Ukoliko je autor opisao školski primer kako se to radi a zove se PETI OKTOBAR (čisto sumnjam, jer nebi "osvanuo" da brani disertaciju i ukoriči knjigu), onda svaka čast.

Čestitke za trud, pa da pročitamo knjigu!
Preporuke:
48
7
6 nedelja, 27 oktobar 2013 23:13
Građanin
Ovu knjigu sam kupio na sajmu i preporučio bih je svakom da je pročita. O autoru nema nikakvih podataka u knjizi. Posle sam video na internetu da ima više objavljenih radova na tu temu (između ostalog i na NSPM). Ne znam ko je i odakle je, ali svaka mu čast!
Preporuke:
39
2
7 nedelja, 27 oktobar 2013 23:30
Mikser
Ova knjiga zaista deluje interesantno! Tim pre što je evidentno da se radi o savremenom pristupu. Dosta je više bilo istorijskih priča o Francuskoj ili Oktobarskoj revoluciji, Srbiji treba nešto aktuelnije :-)
Preporuke:
35
2
8 nedelja, 27 oktobar 2013 23:31
Đurađ Lj.
@ Goran Jevtović

Poštovani, u dosadašnjem čitanju nisam naišao na Peti oktobar, ali ono što neizostavno moram da Vam kažem jeste da su situacije, taktika, način izvođenja prevrata, akteri i sve ostale relevante okolnosti toliko prepoznatljivi da se može zaključiti ne samo da nije bilo potrebno pominjati i analizirati Peti oktobar, nego da je čak veoma uspela ironija, podsmeh i otmen prezir ne pomenuti ih direktno. Ne reklamiram nikog, ali utisak koji ova obimna knjiga ostavlja je majestetičan (naročito na ljude koji su gledali i progledali Peti oktobar u svom dvorištu).
Preporuke:
41
0
9 nedelja, 27 oktobar 2013 23:45
hm
Ovako, na osnovu sadržaja i recenzija, meni ovo deluje kao neka vrsta praktičnog "uputstva za upotrebu":) Ali poѕdravljam u svakom slučaju i nadam se da će naći pažljive čitaoce.
Preporuke:
31
0
10 ponedeljak, 28 oktobar 2013 01:01
Goran Jevtović
Đurađ Lj.
Kad bi urednici TV emisija pročitali ovu knjigu, ni na pamet im ne bi palo da u političku emisiju dovedu Vesnu Pešić, Borku Pavićević i slične "mislioce",

Eh, kada bih mogao, a nije moguće iz objektivnih razloga, da vam napišem jedno 20-tak tabaka o tim istim tzv. urednicima tzv. TV emisija i to poimenično, "pali" bi ste u nesvest, jer bi ste se uverili da su iz istog miljea kao ovi "mislioci" koje ste nabrojali.
Usput, gde zaboraviste pomenuti Sonju Liht?
Nju smo dužni pominjati stalno i uvek kao prvu!

Dakle, radi se o tzv. Agentima od uticaja, profesionalno su vezani upravo za one "specijaliste" koje apostrofira autor knjige, ušli su u "kolo" iz kojeg se ne izlazi do kraja života, ili, dok "traje život", nalaze se pod stalnom "radnom obavezom", prate ih obimne "videoteke", "foto albumi", bogate "fascikle" i još po nešto.
Doduše, enormno su plaćeni, obezbeđen im je marketing, imaju "image", krem status...

Srdačan pozdrav!
Preporuke:
44
3
11 ponedeljak, 28 oktobar 2013 01:04
Goran Jevtović
Đurađ Lj.
Kad bi urednici TV emisija pročitali ovu knjigu, ni na pamet im ne bi palo da u političku emisiju dovedu Vesnu Pešić, Borku Pavićević i slične "mislioce",

Eh, kada bih mogao, a nije moguće iz objektivnih razloga, da vam napišem jedno 20-tak tabaka o tim istim tzv. urednicima tzv. TV emisija i to poimenično, "pali" bi ste u nesvest, jer bi ste se uverili da su iz istog miljea kao ovi "mislioci" koje ste nabrojali.
Usput, gde zaboraviste pomenuti Sonju Liht?
Nju smo dužni pominjati stalno i uvek kao prvu!

Dakle, radi se o tzv. agentima od uticaja, profesionalno su vezani upravo za one "specijaliste" koje apostrofira autor knjige, ušli su u "kolo" iz kojeg se ne izlazi do kraja života, ili, dok "traje život", nalaze se pod stalnom "radnom obavezom", prate ih obimne "videoteke", "foto albumi", bogate "fascikle" i još po nešto.
Doduše, enormno su plaćeni, obezbeđen im je marketing, imaju "image", krem status...

Srdačan pozdrav Đurađ!
Preporuke:
30
5
12 ponedeljak, 28 oktobar 2013 01:53
Đurađ Lj.
@ Goran Jevtović

Priznajem da sam u žaru ignorisao tu spregu. Možda bi se moglo ispraviti ovako: kada bismo, makar teorijski, zamislili novinara koji nije akter spec. rata, nijedan od njih se posle čitanja ove knjige ne bi usudio da pomisli kako to što pričaju lutke na koncu predstavljene kao ugledni intelektualci ima ikakve relevantne veze s našim životima i sudbinom naše zemlje.

Veliki pozdrav!
Preporuke:
29
3
13 ponedeljak, 28 oktobar 2013 07:33
Dirigent
Hm, gledam sadržaj i razmišljam... Ovo nije samo knjiga, ovo je i uputstvo za izvođenje prevrata! Konačno jedna knjiga na ovu temu sa savremenim pristupom.
Preporuke:
31
4
14 ponedeljak, 28 oktobar 2013 08:24
Splavar
Šteta što u knjizi nema ništa o 5. oktobru...
Preporuke:
24
1
15 ponedeljak, 28 oktobar 2013 09:22
@Dirigent
ako ima slika, kupiću je i ja
Preporuke:
14
0
16 ponedeljak, 28 oktobar 2013 09:49
Rđosav
Hehe... - al` smo naivni k`o francuske sobarice - tipično za današnje intelektualne kukavice DSS provenijencije.

Pa zar ste stvarno očekivali da će legendarni Peti oktobar biti obrađen u nekoj knjizi? Pa zar stvarno ne znate ko drži današnji Univerzitet? Ne znamo, jel-da, da će Univerzitet ostati poslednje uporište DOS-a, i onda kad od DOS-a (DS-a i DSS-a) ostane samo sećenje?
Preporuke:
7
31
17 ponedeljak, 28 oktobar 2013 13:11
Turas
Ko to reče: Ubi me teška reč. Lepo, studiozno što kažu doktorski- Parezanović. Razumeh Đurađa Lj.ali i G.Jevtovića bolje.Nekako mi raspravljanje danas o savremenom pristupu Političkog prevrata dođe kao kada pokušavate požar da ugasite kofom vode.Da se razumemo knjigu nisam čitao , komentar doktora ovde priložen dovoljno me upućuje da razumem, što odobravam gospodinu Đurađu. Možda nisam u pravu što ovako vrednu knjigu smatram da je za neka bolja vremena u zemlji Srbiji, ali danas nam treba glogov kolac .Sa poštovanjem .
Preporuke:
25
1
18 ponedeljak, 28 oktobar 2013 14:06
Umešač @ Đurađ Lj.
Pa Goran Jevtović se ubi dokazujući da nije potrebno teorijski zamišljati već praktično stvoriti televiziju čiji novinari ne bi bili akteri specijalnog rata. Pogledajte komentare na Antonićev tekst. Nisam pratio sve do kraja ali bih rekao da je priličan broj komentatora bio suzdržan prema toj ideji.
Možda bi se malo zamislili kad bi NSPM objavio neke od ključnih delova Parezanovićeve knjige.
Preporuke:
26
1
19 ponedeljak, 28 oktobar 2013 15:43
Volf
Ova knjiga deluje ozbiljno, jer očigledno razobličava sva sredstva i metode koje specijalne službe koriste u svom subverzivnom delovanju prema nezavisnim i suverenim državama. Dobro je ako je neko od domaćih autora smogao hrabrosti da ako ništa bar na teorijski način izvrši istraživanje u tom pravcu. I sam pokušaj za nas mnogo znači, s obzirom da se Srbija već duži vremenski period nalazi u određenoj formi protektorata ili poluprotektorata, kako je kome prihvatljivije. Pozdrav autoru i svim patriotski orjentisanim komentatorima na NSPM !
Preporuke:
25
3
20 ponedeljak, 28 oktobar 2013 15:50
Suncica
Imala sam priliku da pogledam ovu monografiju i mogu da kazem da je ODLICNA! Vec na prvi pogled vidljivo je da je rec o besprekornom delu. Moje najiskrenije cestitke autoru. Uradio je nesto sto mnogi pre njega nisu i treba mu odati priznanje za to.
Preporuke:
30
2
21 ponedeljak, 28 oktobar 2013 16:02
Jovan
Za dr Parezanovića tek će se čuti! Ovaj čovek može mnogo. Veliki potencijal, kompletna ličnost, sjajan čovek. Srbiji su potrebni ovakvi ljudi! Samo napred!!!
Preporuke:
32
3
22 ponedeljak, 28 oktobar 2013 16:17
Rđosav
Suncica:
Imala sam priliku da pogledam ovu monografiju i mogu da kazem da je ODLICNA!

... ma odlična, em - aktuelna! Konačno ćemo shvatiti da li je Kadijević `91-ve imao neke namere u tom pravcu. A za konkretan slučaj Petooktobarskog prevrata - izvođači: Đinđić - Koštunica - će pričekamo još jedno 50 godina. Istorijska distanca, mora tako...
Preporuke:
9
21
23 ponedeljak, 28 oktobar 2013 17:28
Sima vasiona
Koliko vidim ova knjiga je pisana "dvosmerno". Ako se čita "unapred" saznaje se kako se sprečava prevrat, a ako se čita "unazad" dolazi se do saznanja kako se prevrat izvodi. Pa ko voli nek izvoli ! U zavisnosti kome za šta treba :-)
Preporuke:
23
1
24 ponedeljak, 28 oktobar 2013 17:47
Đurađ Lj.
Počeo sam da čitam knjigu s jednim očekivanjem, koje se ispunilo: video sam na delu vivisekciju samog čina prevrata, puča, revolucije. Ali to moje očekivanje, što je iznenađujući efekat, nadmašeno je drugim važnim sadržajima. Malo po malo, u knjizi se razobličava priroda odnosa moći kako u jedniom društvu tako i u svetu. Čitamo argumentativne tvrdnje, činjenice i apodiktički tačno izvedene zaključke o tome da se u nedrima moćnih država i drugih krugova (ekonomskih koncerna) oblikuju (ne)formalne delatne organizacije (ovo je ključna reč)koje upravljaju stvarima za koje naivan čitalac misli da su transparentni deo zakonitog demokratskog poretka: tu je nauka, umetnost i kultura, tu su ljudi koji ne znaju šta im se dešava u vrtlogu propagande i posrednog navođenja na "poželjne" obike ponašanja. Parezanović čitaoca budi iz političke kome njegove prethodno obrađene svesti. Suviše je toga u knjizi i suviše je sve složeno za iole celovitu elaboraciju ovde. Čitajte knjigu. Uzdravlje, prijatelji!
Preporuke:
25
1
25 ponedeljak, 28 oktobar 2013 18:12
Leneks
Sticajem okolnosti poznajem autora. Knjigu nemam niti sam je čitao, ali znajući autora, od njega se može mnogo toga interesantnog i korisnog naučiti ! Kao što reče neko od komentatora za njega će se tek čuti, i sa tim se potpuno slažem.
Smatram da je izabrao dobru, istraživački intrigantnu temu, koja će sve više dobijati na značaju. Valjda će nakon ovoga početi više o toj tematici da se piše i u našim stručnim krugovima.
Preporuke:
29
2
26 ponedeljak, 28 oktobar 2013 18:47
Jasna*
Mislim da bi pravi covek za pisanje recenzije za ovu knjigu bio nas DSS "oslobodilac" s obzirom na njegovo bogato iskustvo u prevratu,pardon u "oslobadjanju" naroda.
Preporuke:
4
23
27 ponedeljak, 28 oktobar 2013 23:54
@Rđosav
Zar niste i vi deo tog Univerziteta? Ne sećate se? Pa u nekom komentru ste napisali da studente "učite fiziku" (ne sitničarimo oko padeža) na nekom fakultetu BU?
Preporuke:
18
3
28 utorak, 29 oktobar 2013 06:55
Za Rođosava
Čini mi se da ste potpuno obnevideli od mržnje. . .
Preporuke:
23
1
29 utorak, 29 oktobar 2013 14:04
Rđosav
Čini mi se da ste potpuno obnevideli od mržnje. . .

Ma prema kome mržnja, bre brate?! Ma sažaljenje, ja to za vaše dobro. Ukazujem vam na vaše katastrofalne kadrove. Na Emeritusa (ti li reče da ja njemu zavidim? - na čemu, leba ti, tom smetenjaku sas dve leve noge, pogledaj ga kako stoji pa će ti biti jasno da taj u životu basket nije odigr`o, na skije nije stao, klasični beogradski štreber pored koga je život - prošao. Šta je njegov život? - učešće u jednoj kontrarevoluciji katastrofalnih posledica, ono kad je poslužio u slamanju kičme Srbiji.)

- ili na vašeg predsednika Izvršnog odbora, onog mog seljaka Milovana (taj je malo niže, iz Brod kude Crnu Travu - ja sam po-visoko) što je kupio funkciju kod vas, kao sponzor - vlasnik FTO-sistema? Čujem - prod`o FTO, a i onaj ribnjak u Ruplje mu nešto slabo radi, nema taj više ništa sem te funkcije kod vas. Šta ga košta da preleti kod Vučka, samo kad se uveri da je DSS u slobodnom padu i da više neće biti vlast...
Preporuke:
3
23
30 utorak, 29 oktobar 2013 14:22
guta
Cestitam Marko!
Preporuke:
18
1
31 subota, 09 novembar 2013 12:09
Radojko Princip
Komentarišući tekst gospodina Parezanovića Protesti na trgu Taksim - prolazni sukob ili početak političkih promena u Turskoj, istakao sam da sa nestrpljenjem čekam nove tekstove ovog autora. Stoga sam se izuzetno obradovao videvši u prodaji njegovu knjigu Politički prevrat - savremeni pristup. Ono što sam pročitao daleko je nadmašilo moja očekivanja - a očekivao sam zaista mnogo od ovako kvalitetnog istraživača, koga odlikuje britak i jasan stil pisanja, efektni i utemeljeni zaključci i sposovnost da svoje misli i hipoteze potkrepi obiljem ilustrativnih primera. Budući da pažljivo pratim naučnu produkciju iz oblasti političkih nauka, smatram da knjiga gospodina Parezanovića zaslužuje mesto na policama kako naučno-istraživačkih institucija, tako i privatnih biblioteka svih onih koji poseduju radoznali duh, otvoren za nova znanja. U tom kontekstu želim da se osvrnem na još jedan kvalitet ove monografije - njenu iznenađujuće pristupačnu cenu. Hvala i autoru i NSPM-u na tome!
Preporuke:
4
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner