уторак, 01. децембар 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Политички преврат – савремени приступ

Kоментари (31) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 недеља, 27 октобар 2013 22:35
Вукоје
Ова књига делује интересантно. Молим редакцију НСПМ да објави где може да се купи ова књига?
Препоруке:
35
2
2 недеља, 27 октобар 2013 22:58
НСПМ Web
@Вукоје

Књигу "Политички преврат - савремени приступ" можете купити у редакцији НСПМ-а (Дечанска 8, I/118), или наручити на број телефона 011/3231-206.
Препоруке:
35
2
3 недеља, 27 октобар 2013 22:59
Марко Миљанов
Одлична и актуелна књига др Парезановића , сваки озбиљан човек у овој земљи треба да је прочита.
Препоруке:
37
3
4 недеља, 27 октобар 2013 23:01
Ђурађ Љ.
Купио сам ову књигу на сајму и превалио половину у читању. Дакле, несхватљиво је да пре младог научника Марка Парезановића нико није ни покушао озбиљно да истражи феномен преврата и револуционарне организацие у наше време. А то је толико битно да потире већи део јавног наглабања о томе где смо и шта нам је радити. Ово је суштина стварности, ово што је описано и анализирано у књизи др Марка Парезановића. Кад би урдници ТВ емисија прочитали ову књигу, ни на памет им не би пало да у политичку емисију доведу Весну Пешић, Борку Павићевић и сличне "мислиоце", будући да свако ко прочита Парезановићеву књигу зна да је "социологизовање" и "културологизовање" јавне дебате бацање прашине у очи. Мало је рећи да ову књигу препоручујем, ја апелујем на целу јавност да је прочита. Многи ће се преумити и узети у памет, а неки се можда постидети што примају паре за замазивање очију.
Препоруке:
45
2
5 недеља, 27 октобар 2013 23:03
Горан Јевтовић
У раду је развијена и аргументована и посебна хипотеза да када се легалистички политички механизми испоље као нецелисходни, одређене државе прибегавају субверзивној активности на плану дестабилизовања и рушења њима супростављених влада, без обзира на степен легитимитета и суверености тих политичких субјеката. Аутор је коректно закључио да се наведена активност са једне стране испољава путем офанзивног спољнополитичког деловања, укључујући и економске притиске, а са друге стране готово увек уз помоћ специјалних служби.


Не "уз помоћ" специјалних служби, већ је њихова улога главна. Моје мишљење и искуство.
Оне руководе преко својих штабова превратима у тзв. земљи жртви, у зависности од тога да ли је увезано две или више служби.

Уколико је аутор описао школски пример како се то ради а зове се ПЕТИ ОКТОБАР (чисто сумњам, јер неби "освануо" да брани дисертацију и укоричи књигу), онда свака част.

Честитке за труд, па да прочитамо књигу!
Препоруке:
48
7
6 недеља, 27 октобар 2013 23:13
Грађанин
Ову књигу сам купио на сајму и препоручио бих је сваком да је прочита. О аутору нема никаквих података у књизи. После сам видео на интернету да има више објављених радова на ту тему (између осталог и на НСПМ). Не знам ко је и одакле је, али свака му част!
Препоруке:
39
2
7 недеља, 27 октобар 2013 23:30
Миксер
Ова књига заиста делује интересантно! Тим пре што је евидентно да се ради о савременом приступу. Доста је више било историјских прича о Француској или Октобарској револуцији, Србији треба нешто актуелније :-)
Препоруке:
35
2
8 недеља, 27 октобар 2013 23:31
Ђурађ Љ.
@ Горан Јевтовић

Поштовани, у досадашњем читању нисам наишао на Пети октобар, али оно што неизоставно морам да Вам кажем јесте да су ситуације, тактика, начин извођења преврата, актери и све остале релеванте околности толико препознатљиви да се може закључити не само да није било потребно помињати и анализирати Пети октобар, него да је чак веома успела иронија, подсмех и отмен презир не поменути их директно. Не рекламирам никог, али утисак који ова обимна књига оставља је мајестетичан (нарочито на људе који су гледали и прогледали Пети октобар у свом дворишту).
Препоруке:
41
0
9 недеља, 27 октобар 2013 23:45
хм
Овако, на основу садржаја и рецензија, мени ово делује као нека врста практичног "упутства за употребу":) Али поѕдрављам у сваком случају и надам се да ће наћи пажљиве читаоце.
Препоруке:
31
0
10 понедељак, 28 октобар 2013 01:01
Горан Јевтовић
Ђурађ Љ.
Кад би уредници ТВ емисија прочитали ову књигу, ни на памет им не би пало да у политичку емисију доведу Весну Пешић, Борку Павићевић и сличне "мислиоце",

Ех, када бих могао, а није могуће из објективних разлога, да вам напишем једно 20-так табака о тим истим тзв. уредницима тзв. ТВ емисија и то поименично, "пали" би сте у несвест, јер би сте се уверили да су из истог миљеа као ови "мислиоци" које сте набројали.
Успут, где заборависте поменути Соњу Лихт?
Њу смо дужни помињати стално и увек као прву!

Дакле, ради се о тзв. Агентима од утицаја, професионално су везани управо за оне "специјалисте" које апострофира аутор књиге, ушли су у "коло" из којег се не излази до краја живота, или, док "траје живот", налазе се под сталном "радном обавезом", прате их обимне "видеотеке", "фото албуми", богате "фасцикле" и још по нешто.
Додуше, енормно су плаћени, обезбеђен им је маркетинг, имају "имаге", крем статус...

Срдачан поздрав!
Препоруке:
44
3
11 понедељак, 28 октобар 2013 01:04
Горан Јевтовић
Ђурађ Љ.
Кад би уредници ТВ емисија прочитали ову књигу, ни на памет им не би пало да у политичку емисију доведу Весну Пешић, Борку Павићевић и сличне "мислиоце",

Ех, када бих могао, а није могуће из објективних разлога, да вам напишем једно 20-так табака о тим истим тзв. уредницима тзв. ТВ емисија и то поименично, "пали" би сте у несвест, јер би сте се уверили да су из истог миљеа као ови "мислиоци" које сте набројали.
Успут, где заборависте поменути Соњу Лихт?
Њу смо дужни помињати стално и увек као прву!

Дакле, ради се о тзв. агентима од утицаја, професионално су везани управо за оне "специјалисте" које апострофира аутор књиге, ушли су у "коло" из којег се не излази до краја живота, или, док "траје живот", налазе се под сталном "радном обавезом", прате их обимне "видеотеке", "фото албуми", богате "фасцикле" и још по нешто.
Додуше, енормно су плаћени, обезбеђен им је маркетинг, имају "имаге", крем статус...

Срдачан поздрав Ђурађ!
Препоруке:
30
5
12 понедељак, 28 октобар 2013 01:53
Ђурађ Љ.
@ Горан Јевтовић

Признајем да сам у жару игнорисао ту спрегу. Можда би се могло исправити овако: када бисмо, макар теоријски, замислили новинара који није актер спец. рата, ниједан од њих се после читања ове књиге не би усудио да помисли како то што причају лутке на концу представљене као угледни интелектуалци има икакве релевантне везе с нашим животима и судбином наше земље.

Велики поздрав!
Препоруке:
29
3
13 понедељак, 28 октобар 2013 07:33
Диригент
Хм, гледам садржај и размишљам... Ово није само књига, ово је и упутство за извођење преврата! Коначно једна књига на ову тему са савременим приступом.
Препоруке:
31
4
14 понедељак, 28 октобар 2013 08:24
Splavar
Šteta što u knjizi nema ništa o 5. oktobru...
Препоруке:
24
1
15 понедељак, 28 октобар 2013 09:22
@Диригент
ако има слика, купићу је и ја
Препоруке:
14
0
16 понедељак, 28 октобар 2013 09:49
Рђосав
Хехе... - ал` смо наивни к`о француске собарице - типично за данашње интелектуалне кукавице ДСС провенијенције.

Па зар сте стварно очекивали да ће легендарни Пети октобар бити обрађен у некој књизи? Па зар стварно не знате ко држи данашњи Универзитет? Не знамо, јел-да, да ће Универзитет остати последње упориште ДОС-а, и онда кад од ДОС-а (ДС-а и ДСС-а) остане само сећење?
Препоруке:
7
31
17 понедељак, 28 октобар 2013 13:11
Турас
Ко то рече: Уби ме тешка реч. Лепо, студиозно што кажу докторски- Парезановић. Разумех Ђурађа Љ.али и Г.Јевтовића боље.Некако ми расправљање данас о савременом приступу Политичког преврата дође као када покушавате пожар да угасите кофом воде.Да се разумемо књигу нисам читао , коментар доктора овде приложен довољно ме упућује да разумем, што одобравам господину Ђурађу. Можда нисам у праву што овако вредну књигу сматрам да је за нека боља времена у земљи Србији, али данас нам треба глогов колац .Са поштовањем .
Препоруке:
25
1
18 понедељак, 28 октобар 2013 14:06
Умешач @ Ђурађ Љ.
Па Горан Јевтовић се уби доказујући да није потребно теоријски замишљати већ практично створити телевизију чији новинари не би били актери специјалног рата. Погледајте коментаре на Антонићев текст. Нисам пратио све до краја али бих рекао да је приличан број коментатора био суздржан према тој идеји.
Можда би се мало замислили кад би НСПМ објавио неке од кључних делова Парезановићеве књиге.
Препоруке:
26
1
19 понедељак, 28 октобар 2013 15:43
Волф
Ова књига делује озбиљно, јер очигледно разобличава сва средства и методе које специјалне службе користе у свом субверзивном деловању према независним и сувереним државама. Добро је ако је неко од домаћих аутора смогао храбрости да ако ништа бар на теоријски начин изврши истраживање у том правцу. И сам покушај за нас много значи, с обзиром да се Србија већ дужи временски период налази у одређеној форми протектората или полупротектората, како је коме прихватљивије. Поздрав аутору и свим патриотски орјентисаним коментаторима на НСПМ !
Препоруке:
25
3
20 понедељак, 28 октобар 2013 15:50
Suncica
Imala sam priliku da pogledam ovu monografiju i mogu da kazem da je ODLICNA! Vec na prvi pogled vidljivo je da je rec o besprekornom delu. Moje najiskrenije cestitke autoru. Uradio je nesto sto mnogi pre njega nisu i treba mu odati priznanje za to.
Препоруке:
30
2
21 понедељак, 28 октобар 2013 16:02
Јован
За др Парезановића тек ће се чути! Овај човек може много. Велики потенцијал, комплетна личност, сјајан човек. Србији су потребни овакви људи! Само напред!!!
Препоруке:
32
3
22 понедељак, 28 октобар 2013 16:17
Рђосав
Suncica:
Imala sam priliku da pogledam ovu monografiju i mogu da kazem da je ODLICNA!

... ма одлична, ем - актуелна! Коначно ћемо схватити да ли је Кадијевић `91-ве имао неке намере у том правцу. А за конкретан случај Петооктобарског преврата - извођачи: Ђинђић - Коштуница - ће причекамо још једно 50 година. Историјска дистанца, мора тако...
Препоруке:
9
21
23 понедељак, 28 октобар 2013 17:28
Sima vasiona
Koliko vidim ova knjiga je pisana "dvosmerno". Ako se čita "unapred" saznaje se kako se sprečava prevrat, a ako se čita "unazad" dolazi se do saznanja kako se prevrat izvodi. Pa ko voli nek izvoli ! U zavisnosti kome za šta treba :-)
Препоруке:
23
1
24 понедељак, 28 октобар 2013 17:47
Ђурађ Љ.
Почео сам да читам књигу с једним очекивањем, које се испунило: видео сам на делу вивисекцију самог чина преврата, пуча, револуције. Али то моје очекивање, што је изненађујући ефекат, надмашено је другим важним садржајима. Мало по мало, у књизи се разобличава природа односа моћи како у једниом друштву тако и у свету. Читамо аргументативне тврдње, чињенице и аподиктички тачно изведене закључке о томе да се у недрима моћних држава и других кругова (економских концерна) обликују (не)формалне делатне организације (ово је кључна реч)које управљају стварима за које наиван читалац мисли да су транспарентни део законитог демократског поретка: ту је наука, уметност и култура, ту су људи који не знају шта им се дешава у вртлогу пропаганде и посредног навођења на "пожељне" обике понашања. Парезановић читаоца буди из политичке коме његове претходно обрађене свести. Сувише је тога у књизи и сувише је све сложено за иоле целовиту елаборацију овде. Читајте књигу. Уздравље, пријатељи!
Препоруке:
25
1
25 понедељак, 28 октобар 2013 18:12
Ленекс
Стицајем околности познајем аутора. Књигу немам нити сам је читао, али знајући аутора, од њега се може много тога интересантног и корисног научити ! Као што рече неко од коментатора за њега ће се тек чути, и са тим се потпуно слажем.
Сматрам да је изабрао добру, истраживачки интригантну тему, која ће све више добијати на значају. Ваљда ће након овога почети више о тој тематици да се пише и у нашим стручним круговима.
Препоруке:
29
2
26 понедељак, 28 октобар 2013 18:47
Jasna*
Mislim da bi pravi covek za pisanje recenzije za ovu knjigu bio nas DSS "oslobodilac" s obzirom na njegovo bogato iskustvo u prevratu,pardon u "oslobadjanju" naroda.
Препоруке:
4
23
27 понедељак, 28 октобар 2013 23:54
@Рђосав
Зар нисте и ви део тог Универзитета? Не сећате се? Па у неком коментру сте написали да студенте "учите физику" (не ситничаримо око падежа) на неком факултету БУ?
Препоруке:
18
3
28 уторак, 29 октобар 2013 06:55
За Рођосава
Чини ми се да сте потпуно обневидели од мржње. . .
Препоруке:
23
1
29 уторак, 29 октобар 2013 14:04
Рђосав
Чини ми се да сте потпуно обневидели од мржње. . .

Ма према коме мржња, бре брате?! Ма сажаљење, ја то за ваше добро. Указујем вам на ваше катастрофалне кадрове. На Емеритуса (ти ли рече да ја њему завидим? - на чему, леба ти, том сметењаку сас две леве ноге, погледај га како стоји па ће ти бити јасно да тај у животу баскет није одигр`о, на скије није стао, класични београдски штребер поред кога је живот - прошао. Шта је његов живот? - учешће у једној контрареволуцији катастрофалних последица, оно кад је послужио у сламању кичме Србији.)

- или на вашег председника Извршног одбора, оног мог сељака Милована (тај је мало ниже, из Брод куде Црну Траву - ја сам по-високо) што је купио функцију код вас, као спонзор - власник ФТО-система? Чујем - прод`о ФТО, а и онај рибњак у Рупље му нешто слабо ради, нема тај више ништа сем те функције код вас. Шта га кошта да прелети код Вучка, само кад се увери да је ДСС у слободном паду и да више неће бити власт...
Препоруке:
3
23
30 уторак, 29 октобар 2013 14:22
guta
Cestitam Marko!
Препоруке:
18
1
31 субота, 09 новембар 2013 12:09
Радојко Принцип
Коментаришући текст господина Парезановића Протести на тргу Таксим - пролазни сукоб или почетак политичких промена у Турској, истакао сам да са нестрпљењем чекам нове текстове овог аутора. Стога сам се изузетно обрадовао видевши у продаји његову књигу Политички преврат - савремени приступ. Оно што сам прочитао далеко је надмашило моја очекивања - а очекивао сам заиста много од овако квалитетног истраживача, кога одликује бритак и јасан стил писања, ефектни и утемељени закључци и спосовност да своје мисли и хипотезе поткрепи обиљем илустративних примера. Будући да пажљиво пратим научну продукцију из области политичких наука, сматрам да књига господина Парезановића заслужује место на полицама како научно-истраживачких институција, тако и приватних библиотека свих оних који поседују радознали дух, отворен за нова знања. У том контексту желим да се осврнем на још један квалитет ове монографије - њену изненађујуће приступачну цену. Хвала и аутору и НСПМ-у на томе!
Препоруке:
4
0

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер