понедељак, 08. август 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

О нашим заблудама (II) - мит о ЕУ, Русији и југословенству

Kоментари (288) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 четвртак, 23 мај 2013 11:54
Зоран Ђорђевић
Ако је нека ствар потпуно јасна, то је да од тих „евроинтеграција“ нема ништа. Све је то потпуно јасно како самом Западу (који једва крије своје намере, док одржава ту причу као изговор за нове уцене), тако и домаћим политичарима
Јасно је и нама, само чекамо да неко већ једном каже да је цар го.

Друго. Чини ми се да људи не жале толико за Југославијом колико за оном сигурношћу коју су у њој имали.
Препоруке:
62
0
2 четвртак, 23 мај 2013 12:06
thinking maize
СВЕ ПОТПИСУЈЕМ! Свака ЧАСТ аутору, а НАМА БРАЋО Срби и СЕСТРЕ Српкиње, ПАМЕТ у ГЛАВУ и Д... уза зид, ДОК НЕ ОЈАЧАМО! А онда "БОГ и срећа јуначка"! Следеће године у Призрену!
Препоруке:
65
25
3 четвртак, 23 мај 2013 12:16
@@
БРАВО
Препоруке:
45
0
4 четвртак, 23 мај 2013 12:29
Горан Јевтовић
Овај други део је куд и камо квалитетнији од првог и било је корисно га прочитати.
Међутим, садржај осмог пасуса је крајње проблематичан.
Србија је настала распадом СФРЈ, која је била не баш пријатељски настројена према СССР-у, док је одржавала прилично добре односе са САД, па је чак била де факто члан НАТО алијансе кроз „Балкански пакт“

Нити се СФРЈ распала јер је разбијена споља, нити је Србија "настала" директно након такве СФРЈ.

Нетачно је да је СФРЈ била ближа западу него СССР-у.
Овде је аутор измешао читаве епохе, баш као што помиње "Балкански пакт" из 1953.године, који је у деценијама које су следиле потпуно замро и обесмишљен као такав, а нарочито након успостављања квалитетних односа са СССР-ом почев од средине 60-тих па надаље.

У периоду распада Југославије на челу ЈНА је био Вељко Кадијевић, који је школован у америчким војним школама

В. Кадијевић није био амерички "ђак", напротив. Он је завршио све војне школе у тадашњој СФРЈ,
Препоруке:
33
37
5 четвртак, 23 мај 2013 12:29
Горан Јевтовић
2.
а одлазак у САД на "Колеџ за команданте и генерале" 1963.године био је потпуно другачији него школовање садашњих "стручњака" из тзв. Војске Србије.
У то време тако организовани и строго контролисани излети имали су потпуно другачију намену - промоцију земље из које се долази.
Најбољи доказ да није био никакав амерички човек наводи управо аутор, Кадијевић је након петог октобра отишао да живи у Русију а не на запад.

После распада СФРЈ, на чело СРЈ долази наводно „проруски“ Слободан Милошевић, који је професионалну каријеру започео у САД.

Чуди ме овако велика нетачност. Након разбијања СФРЈ Милошевић није на челу СР Југославије, већ су то Ћосић и Панић, а затим Лилић и Контић. Милошевић је на челу Србије све до 1996.године.

Милошевић није "започео" професионалну каријеру у САД, напротив, он је на врхунцу професионалне каријере боравио неколико година у тој земљи као шеф представништва "Техногаса". И ништа више и ништа даље.
Препоруке:
45
31
6 четвртак, 23 мај 2013 12:30
Горан Јевтовић
3.
Такође се испоставило (као што је речено) да је његов начелник државне безбедности био агент ЦИА-е, док се такође испоставило да је његов начелник генералштаба (Момчило Перишић) осумњичен да је амерички шпијун.

Није био агент ЦИА, већ Француске обавештајне службе која га је "регрутовала" још 80-тих као младог оперативца.
ЦИА се појављује тек '96-те и под претњом Хагом, али и одговарајућим "понудама", придобија и њега и Перишића.
Случај је делимично откривен и документован средином '98-ме и уследиле су смене. Није било времена и могућности да се даље процесуира.

Не треба заборавити да је Милошевић подржавао тадашњу руску опозицију (комунистичку) против тадашње руске власти, исте оне од које је тражио помоћ против те исте САД и Запада.

Ово горе је већ озбиљан гаф.
Милошевић није тада подржао "руску опозицију" већ структуре још увек живог СССР-а у покушају да скину са власти Горбачова који је разбијао сопствену земљу по налозима Империје.
Препоруке:
55
24
7 четвртак, 23 мај 2013 12:31
SRBOLJUB
Sta reci na sve ovo a da se covek ne uvali u bezpotrebno razglabanje,jer sve sto COVEK napisa susta je ISTINA.Amin.
Препоруке:
28
6
8 четвртак, 23 мај 2013 12:42
Pitagora
Negde posle 2000, u jednom zamku u srednjoj Evropi, održan je neformalni ali važan sastanak evropskih diplomata, od kojih su mnogi bili moćnici iz senke. Jedan od zaključaka glasio je "ostaviti Srbiju van evropskih integracija". Za EU su bile i ostale važne jedino zemlje koje se graniče s Rusijom - pribaltičke zemlje, Poljska i dr. O tome je pisao NIN, koji ja sada ne mogu da nađem. Molim sagovornike mlađe i kompjuteru vičnije od mene, da taj članak potraže na internetu. Tu su taksativno navedeni zaključci skupa, od kojih je i ovaj pomenuti, među manje važnima.
Препоруке:
40
1
9 четвртак, 23 мај 2013 12:45
Робеспијер
Веома аматерски текст, писан по угледу на кафанске приче.

Мит о Русији

Испада, по аутору, да нас Русија воли као род најрођенији, а ми одбијамо љубав, јер смо безобразни, незахвални, дрски... Не знамо да препознамо ту љубав. Она нам се непрекидно даје, а ми је не прихватамо и не чинимо ништа заузврат. А за све то криви су комунисти, наравно. Пре њих је ''цветала братска љубав''.

Илија Гарашанин (1852.):

''Шта то желе од Срба Руси? Какву благодарност од нас очекују? Нису Срби собственост цара Николаја, да им он избира председатеља владе нити да поступленијима његовим управља. Ни ја нисам његов лутак, да ме он избира или помера. А зашто је мене најпосле стало за то, трпи ли ме Русија или не?! Ни ја, као ни ви, не једем лебац зубима русијским, него мојим собственим зубима. Ја, као ни ви, не суштествујем заслугом Русије, него мојом собственом, и још више, мојих предака. Кад се је мој отац Милутин, са вашим очевима борио за данашњу слободу мог Отечества... (наставак)
Препоруке:
27
52
10 четвртак, 23 мај 2013 12:46
Робеспијер
кад је он крв своју за то проливао дејствително, није од знао, а ни очеви ваши, има ли тијех Руса на свету. Ти исти Руси били су вазда причина само, те је мој отац неприродним начином главу изгубио и још толико несрећа се том приликом мнозини Срба догодило. А сад хоћеду да ја будем њихов роб и слуга као што су се таковим млоги други наши учинили. Но, ја то бити нећу, ја служим мом Отечеству и служићу му верно..."

Очекујем да ће се већ наћи докази о повезаности ИГ, са комунистима, односно, Марксом и Енгелсом.

Са колико само усхићења причају наши русофили о Букурешком миру 1812. као врхунском достигнућу јер су Руси успели да нас угурају у 8. тачку којом се, наводно, јамчи амнестија и аутономија. А врло добро се знало да је Турци неће поштовати и да је то издаја Срба, којима се претходно обећавала независност. Исто као што је данас то учинила актуелна власт у односу на косовске Србе. Само, прво се некритички велича, а друго митоманско куди. А Русија је умногоме кумовала томе.
Препоруке:
24
47
11 четвртак, 23 мај 2013 12:47
Робеспијер
То што је српски народ гинуо и страдао кроз историју, зарад интереса Русије, то је аутору ирелевантно и не помиње. А истина је, да је све што смо од Русије добили у историји аутономија 1830. Ни више, ни мање од тога. Са оним њиховим добровољцима из 1876. изгубисмо рат и умало да настрадамо. Тек кад је Србин преузео команду, победили смо. Убише нам краља и краљицу, наговорише да предамо БиХ. А у ПСР су ушли због династичких интереса, а не државних, којим су хтели да спрече неминовну револуцију. ДСР нећу ни да помињем, јер је аутору и њему сличнима, ''права Русија'' била у Минхену, а она црвена, која нас је ослободила, није ни била Русија. Мада, ако изузмемо ПСУ где су на тлу Србије, биле мање регуларне јединице руске војске, тако рећи, симболичке, први пут у историји да је права руска армија ступила на тло Србије, било је ослобођење 1944. И нема везе што смо све време рата задржавали мноштво Хитлерових дивизија, које су требале да иду на Источни фронт.
Препоруке:
30
37
12 четвртак, 23 мај 2013 12:48
Робеспијер
То није за аутора заслуга, јер су, сигурно, по њему, оне требале отићи тамо да униште ''црвено зло'', а Срби су испали глупи.

Посебно смешан однос, аутор испољава према новијим догађајима. Срби су глупи што не виде руску љубав, која је допустила:

- стотине хиљада убијених и протераних Срба;
- губитак вековних огњишта;
- уништену привреду и инфраструктуру;
- уништене политичке позиције Србије у свету;
- рат, санкције, изолацију, бомбардовање...

Сачувај нас, Боже, таквих пријатеља, са непријатељима ћу лако, каже народна мудрост. Лепо им се из Москве поручује, да неће да буду већи Срби од Срба, али политички неписмени људи, не знају да протумаче поруку. У историји су били већи Грци од Грка, већи Бугари од Бугара, делимично и Румуна, само од Срба не желе да буду већи Срби.

Односно, хоће, али само када је економски интерес у питању, тј. гасовод, па су интервенисали да се не дира ''Србијагас''. Што се тиче Косова, своје су рекли 1999. и 2003.
Препоруке:
29
43
13 четвртак, 23 мај 2013 12:48
Давид Новаковић
Још један ''патолошки'' текст пун нетачности и полуистина. Националистичка опција којој аутор припада је доживела тотални крах. Није ми јасно како не помиње највећу заблуду - либерални капитализам.
Препоруке:
24
39
14 четвртак, 23 мај 2013 13:20
Станић Милан 1
Морам себи признати, да аутора текста нисам у потпуности могао схватити - "шта је заправо писац хтео да каже".Лакоћом ,са којом прелази са теме на тему и при томе се користи историјским фалсификатима је недозвољено- не ради нас, него ради себе, самог!
Како се може тврдити, да је Србија посредно била узрок 1. св. рату?То је врло опасна теза,јер Русија није ушла у рат ради Србије. Сарајевски атентат је био "окидач" и изговор Аустроугарима и Немцима да крену у империјални рат ради освајања колонија.Аутор доста простора посвећује односима Русија - Србија мешајући геостратешке, државне и идеолошке разлике у циљевима.
Друго.Идеја југословенства је била велика идеја и то није био "специес" само Срба,много првака из реда хрватског и словеначког народа био је предан тој идеји. На концу,муслимански народ(као народ) доживљава своју пуну афирмацију управо у бившој СФРЈ.Југоносталгија је већим делом присутна међу српским народом,али не из разлога које наводи аутор(наставак)
Препоруке:
24
28
15 четвртак, 23 мај 2013 13:45
Станић Милан 2
(наставак)
него жал за животом који је био достојан човека у тој СФРЈ.Према анализама угледних економиста Србији ће бити потребно чак 20 г. да достигне ниво производнје из 1989 г!Занимљиво је,не само код аутора него и код"озбиљних" аналитичара и историчара,да је Србија после 1. св. рата могла креирати вањску политику(а тиме одредити територију и начин повезивања са другим)како је хтела,што је опет опасна заблуда.Француска је у име победница у 1. св. рату била одређена за "старатеља"будућој заједници СХС.Већ 1927. у самој Француској формира се католичка организација
("Антемариум") чији је циљ био разбијање К. Југославије.
Да сам на месту аутора, не би се бавио "анатомијом"актуелних политичара,већ народа коме је(већински) свеједно,шта ће бити са КиМ.Требамо се сви запитати у глас,шта ће бити са"чуварима" КиМ капије и колико ће уопште Србије бити тамо.Нико,па ни "тројац" не би смео ни да помисли,а камо ли уради оно што је направљено без већинске подршке народа.
Препоруке:
22
3
16 четвртак, 23 мај 2013 13:47
SM.
V.Kadijević je između ostalog bio i američki đak.Toliko o školi."Člančina mi se sviđa i dobro je napisana.
Препоруке:
18
7
17 четвртак, 23 мај 2013 13:48
Робеспијер
Сад прочитах изјаву руског амбасадора, чија кључна реченица је следећа:

Као праведно у овом случају ми сматрамо право Србије да она сама одлучује о судбини дела своје суверене територије и у овом смислу наш став стварно се не мења.


И онда чујемо аутора како прича о нашој незахвалности Русији, која нам поручује да се сами сналазимо око нашег проблема. Ја могу начелно да се сложим са таквим ставом, али ми онда немојте вређати интелигенцију да сам у заблуди око руске наклоности и љубави према нама. Србија да може сама да одлучује о судбини своје територије, не би тражила ичију помоћ. Не би била приморана да устукне пред спољним притисцима и буде нон-стоп у дефанзиви.

Очекујем да ће наши русофили предложити због таквог става и споменик Путину. А када Срба и Србије више не буде било, остаће споменик са натписом ''Принципијелно је подржавао Србе у њиховој праведној борби, ставом да не може бити већи Србин од Срба.'' - Захвално српство
Препоруке:
28
20
18 четвртак, 23 мај 2013 14:04
поштено и храбро
Текст је одличан и супериоран, уз понеку мању непрецизност. А дежурни мудраци и "свезналице" боље да да се потруде да га целог прочитају, можда ће нешто и да науче. Браво господине Анђелковићу.
Препоруке:
27
10
19 четвртак, 23 мај 2013 14:07
Pomešano
U preopširnom tekstu ima dosta dobrih i logičnih zapažanja ali i potpuno pogrešnih i proizvoljnih zaključaka.
Препоруке:
21
4
20 четвртак, 23 мај 2013 14:21
Агент
Свака част за напис о нашим митовима који су убили националну идеју. Било би добро да аутор напише и наставак о трећој југославији. да покаже како срби нису хтели да се одрекну југославије кад су је се сви други одрекли па су направили трећу југославију а Републику Србију и даље третирали као федералну јединицу сфрј. Пример аутономне покрајине.

Срби болују од две тешке болести - југословенство и комунизам
В.Шешељ.

Агент@Горан Јевтовић - г. пуковниче молим Вас не цепидлачите, дал је француски или цијин или цијин преко француза свеједно је поента је у издаји. Лилић, Контић, Панић....највећу политичку моћ је имао председник Милошевић без обзира коју је функцију обављао, на крају крајева ко је кога сменио, Милошевић Панића или Панић Милошевића????
Имали пакт са нато-ом 50 и неке па га после нема...дал'сте сигурни да се везе тако лако кидају ил се само прикривају??? А Станишић као амерички човек кога су искористили па одбацили????
Препоруке:
32
9
21 четвртак, 23 мај 2013 14:34
брм
како неким скрибоманима не досади да непрекидно шврљају о истим стеротипима и заблудама ..
ово је један од највећих збирки стереотипа, који су сви од реда нетачни (иначе не би били стереотипи) ...
вриштећу лаж је чак и Јефтовић оповргао - да је Кадијевић - - амерички човек??!! који је дотрчао Горбачову и одбио сугестију (да не кажем наређење САД) да се похапсе националистичка руководства (Туђман и ко) заведе ВОЈНА диктатура краткотрајна до услова за САВЕЗНЕ ИЗБОРЕ .. ПОСЛЕ ТОГА ЗНА СЕ - СВЕ ЈЕ ИШЛО ПО НЕМАЧКО -РУскОМ ИмПЕРИЈАЛНОМ ДОГОВОРУ..А ОН ЈЕ УВЕК ИСТИ: ПОЦЕПАЈ И ПОДЕЛИ ИНТЕРЕСНЕ ЗОНЕ ПОСРЕД НАшЕГ НАРОДА... а шта раде озбиљне државе са вероломним бившим савезником?
Препоруке:
6
32
22 четвртак, 23 мај 2013 14:45
беле рукавице
Краљевина СХС била је пројекат светских моћника да би се спречило стварање велике српске државе после првог светског рата.Створена је вишенационална и вишеконфесионална држава са нерешеним питањем ко шта уноси у државу(аутор одлично објаснио).Као таква била је нестабилна и подложна унутрашњим сукобима.Народи који су живели на територији СХС(Југославије)нису ни 1918 ни 1945 питани на референдуму да ли желе да живе у ѕаједничкој држави.Сада се поставља питање ко је уопште желео Југославију пошто воља народа није проверавана.
Препоруке:
32
5
23 четвртак, 23 мај 2013 15:08
boban
Odlican tekst.Za sve je kriv narod.Narod koji prodaje svoj glas za obecanih 1000 Evra ili 20 Evra u gotovini.
Narod koji cutke prihvata rasturanje drzave i koji nije solidaran sa svojom bracom po krvi i veri.
Ako zenu siluju a ona se ne otima i ne vristi,to onda sa strane ne izgleda kao silovanje.Srbiju siluju a narod se ne buni.
Препоруке:
32
4
24 четвртак, 23 мај 2013 15:18
СРБИН ИЗ УВЕРЕЊА
Само у Краљевини и СФР Југославији Србин је имао "границу" са Аустријом и Италијом на Западу и јужно на мору, затим излаз на Јадранско море, а потом и границу са Грчком на југоистоку.

С киме данас граничи Србин?

У Југославији је Србин имао суверенитет над Комсетом а данас?

Значи, ништа лоше о Југославији!
Препоруке:
21
34
25 четвртак, 23 мај 2013 15:25
СРБИН ИЗ УВЕРЕЊА
О Југосалвији не могу ништа лоше написати јер то је држава у којој сам рођен, отаџбина чију сам химну пјевао .Химна има један рефрем који гласи цитирам:"ПРОКЛЕТ БИО ИЗДАЈИЦА СВОЈЕ ОТАЏБИНЕ".
Да сви смо је издали, издали смо ОТАЏБИНУ и зато смо сви проклети, све бивше републике Југославије и сви народи Југосалвије.Све нас је стигнуло ПРОКЛЕТСТВО, које смо на се зазивали у химни Југославије...
Препоруке:
32
23
26 четвртак, 23 мај 2013 15:43
Miloš Kikić
Kao što je predsednik Vilson, kao eksponent tadašnjih vladajućih krugova u SAD, odlučio uz saglasnost Velike Britanije i Francuske, tadašnjih sila pobednica, rukovođenih svojim sopstvenim interesima a ne interesima Srba, Hrvata i Slovenaca da se stvori Jugoslavija, tako je i predsednik Klinton kao eksponent naslednika onih istih vladajućih krugova u SAD, uz saglasnost današnjeg Zapada ojačanog još i Nemačkom, odlučio opet rukovođen njihovim sopstvenim interesima a ne interesima jugoslovenskih naroda da Jugoslavija više nije potrebna. Ni slabi SSSR onda ni slaba Rusija sada nisu tu mogli da učine ništa, mada je i stvaranje Jugoslavije bilo upereno upravo protiv SSSR-a kao što je i njeno razaranje upereno protiv današnje Rusije. As simple as that!
Препоруке:
25
5
27 четвртак, 23 мај 2013 15:51
Дринко Кончаревић
Да ли нас Руси воле? Ха, ха, ха ... Када се пишу и читају овакви текстови, треба увек и увек имати на уму: "у политици нема љубави већ само ИНТЕРЕС и ништа више". Ко у политици тражи, прижељкује, очекује љубав, тај је погрешио простор и време. Русија је одувек гледала себе. Велика и моћна земља. Она је опијена својом величином, тако да је нико не занима у љубавном смислу. У току другог светског рата, југословенски (српски) партизани су за себе везали пет немачких дивизија. Тиме смо помогли Русима. "Заузврат", они су ослободили Београд итд. А уствари, Руси увек касно схвате важност Балканске раскрснице, у чијем је средишту Србија као кружни ток. Да нису наступили преко Србије, рат би трајао још, бар годину дана. Нас ту као Срба нема. Постоји само простор, постоји време. Ко ће живети на том простору Русе уопште не занима, поготово данас кад имају ракете дугог домета. Ако им запрети НАТО са Балканске раскрснице, бомбардовати ће Косово и Метохију-"Бондстил". Ракете су им мало непрецизне.
Препоруке:
15
10
28 четвртак, 23 мај 2013 16:07
Студент - други део
Србин,Драгиша Цветковић у име југословенства заједно са својим антисрбима утро пут за масовно страдање Срба у НДХ-а. У Бановини Хрватској Срби су масовни или бежали или убијани о томе су пистали листови "Српски Глас","Славонија","Народна Одбрана,"Српско Огњиште" и они су тад укизвали на "мистериозно" нестајање људи преко ноћи(познато вам је то из почетка деведесетих)или убиства истакнутих јавних радника Срба. Та убиства и протеривања вршила су Мечкова "Грађанска заштита" њима су дељени аутоматски пиштољи који су употребљавани касније и у Јасеновцу. Избеглички одбор у Београду из Бановине Хрватска звао се "Соколске жупе". Занимљиво је да су Хрвати после Првог св.рата иако су били на страни непријатеља и провели свој војни век у служби Аустроугарске добијали ратне пензије од Краљевине Југославије...шта рећи псоле. А како су у то време Хрвати извештавали. „Uskrsnuće banovine Hrvatske znači prvi poraz lažnog jugoslovenstva“. („Hrvatska Straža“ od 28.VIII. 1939.).
Препоруке:
59
8
29 четвртак, 23 мај 2013 16:21
Студент - трећи део
У Бановини Хрватској страховито је врешена и економска тортура према Србима,бојковало се све што је српско према наредби Хрватске сељачке странке. У ту сврху основана су по свим мешовитим местима где Хрвати живе измешани са Србима тобоже привредна друштва под називом "Свој своме" Она су имала за циљ да бојкују српски превредни и господарски живот. Било је строго забрањено да један Хрват не сме имати пословне односе са српском привредом и занатством. Они су ишли дотоле да су испред српских радњи одвраћали потрошаче од уласка у радњу. Из златних резерви Народне Банке Краљевине Југославије,Хтвати су имали своју квоту који су добијали од 29%(мада они са тим златом немају ништа,све је то било српско)и хрватси су тражили ту своју квоту од злата да преселе у загребачку филијалу..са српским златом је потпомогнута НДХ-а..и то је све мирно посматрао издајник Драгиша Цветковић.Са том трећином златне подлоге Хрвати су подмирили "трошкове" истребљења Срба у НДХ.
Препоруке:
60
8
30 четвртак, 23 мај 2013 16:36
Студент - четврти део
Југословенство код Срба повезујем са носталигијом за младошћу код старије генерације. Мени је смешно да се неко назива патриотом а хвали Брозово време..кад је са једном платом могао да живи годину дана,озида спрат на кући,купи аутомобил,оде на море...и то све од кредита...и да ли је то било зарађено? Срби су себи дозволили комунизам...а комунизам је болест,а болест се увек појаваљује на болесном ткиву..а прелезак преко Јасеновца је са посбено ментално истраживање. Јако верујем да је комунизам потурен од стране Ватикана..гле чуда комунизам је највише заживео и православним земљама..Русију је разорио комунизам и још се опорављају. Југословенство је највише изражено у Београду из простог разлога што су се овде насељавали Хрвати,Словенци,Македоноци,Црногорци,Алабанци који су долазали углавом послом,свима је био сан да дође у Београд..неки су се поженили,поудали али ту Срба нема,то су све грађани.
Препоруке:
59
15
31 четвртак, 23 мај 2013 16:37
Нимбус
У коментару на први део, питали смо како ће се аутор изборити са илузијам о Зорану Ђинђићу. Па није могао, зато што и илузије нису "наше" него његове.

- Романовима треба дићи највећи споменик у Београду. Јасно?
- Што смо давали подршку (и војну) Алжирцима, у сукобу са Французима, Српским савезницима?
- Што смо дали подршку српским-архи непријатељима Арапима у сукобу са Израелом, који је био у сличној ситуацији као и ми сада? Прекинули чак дипломатске односе са Израелом!
Па што се чудите што имате сад муслиманске џамахирије на Балкану? Не објшњавајте, само констатујте.
- Што, уместо да кажемо да је над Немцима у време комунистичке Војне управе 1944-47 у Војводини извршен злочин, и упутимо даље на кривце - Хрвате и Словенце, ми негирамо злочин, сваљујући кривицу на себе?
Нађите србијанског екс. политичара који се тако понашао?

Све се то враћа, нестертници.

Постоји само једна заблуда: ДА СУ СРБИ И КОМУНИСТИ ИСТО.
Ево један цитат, за опамећивање:
Препоруке:
27
14
32 четвртак, 23 мај 2013 16:39
Агент@СРБИН ИЗ УВЕРЕЊА
Па ви је певајте и даље кад вам је милија од садашње химне и осталих песама где се помиње СрБски род. Певајте и мислите о ономе чега нема, баш вас брига за државу и народ који постоји, певајте и оптужујте све укључујући и нас Србе и себе самог из уверења да смо и ми сами криви што та ваша држава не постоји, певајте југославији и стојте мирно док Србија тоне.
Препоруке:
23
17
33 четвртак, 23 мај 2013 16:56
Нимбус
2.
Слободан Милошевић је у Београду 16. марта 1991. на затвореном састанку са општинским функционерима...цитирамо:
“Овде се ради о распаду Југославије. Тачно је да Словенци желе да се издвоје. Тачно је да и Хрвати желе да се издвоје. Али, мислим да ту не треба стављати Муслимане. Мислим да Муслимани немају интереса да се издвајају од Југославије. Што се тиче Муслимана, ту постоји у једном делу Муслимана велика индоктринација, али су наше оцене да већина Муслимана жели један добар, толерантан, културан и рекао бих, грађански, сусједски и пријатељски однос и кад је реч о српском народу и кад је реч о другим народима у Југославији. На крају крајева, и они живе у више република. Ни њима није стало до растурања Југославије...

Па, знате како: Да смо поставили неписменог чобана са Старе Планине уместо овог државника, не би тако лупетао. У осталом, сваки чобан сачува овце, а дај комунистима државу, упропастиће је. Нед`о Бог још да војском командују.
Препоруке:
30
22
34 четвртак, 23 мај 2013 17:04
Србин
ЧУДО ЈЕДНО да писац текста говори о "изгубљеном рату" А ДА НЕ КАЖЕ И ПОСТАВИ ГЛАВНО ПИТАЊЕ:

ОД КОГА ЈЕ ТО СРБИЈА "ИЗГУБИЛА РАТ" ???

ОДГОВОР: ОД ЗЛОЧИНАЧКЕ УСА ЧИЈА НАОРУЖАНА БАНДА СА ВРХУНСКОМ ТЕХНИКОМ ЈЕ ПРЕШЛА ДЕСЕТИНЕ ХИЉАДА КИЛОМЕТАРА ДА БИ БЕСПРАВНО БОМБАРДОВАЛА И "ПОРАЗИЛА" СРБИЈА.

Дакле, УСА је са својим трабантима, пљачкашко- злочиначким хордама ПРОТИВ СВИХ И СВАКОГ ПРАВА НАПАЛА НЕМОЋНУ МАЛУ ДРЖАВУ И ИЗВРШИЛА ЗЛОЧИН.

ОВО ЈЕСТЕ И МОРА БИТИ СУШТИНА ОДБРАНЕ ПРАВА СРБА И СРБИЈЕ, КАД ГОД НЕКА БУДАЛА И ПРОТУВА ПОМЕНЕ "ИЗГУБЉЕНИ РАТ" И, ПОПУТ ИЗГУБЉЕНОГ ДУГМЕТА ИЗ ШУПЉЕГ ЏЕПА "ИЗГУБЉЕНО КОСОВО".

Нису Срби и Србија НИШТА изгубили, него је УСА ИЗВРШИЛА ЗЛОЧИН НАД СРБИМА И СРБИЈОМ И МОРА ДА ОДГОВАРА ЗА ТАЈ ЗЛОЧИН И НАДОКНАДУ СВУ МАТЕРИЈАЛНУ ШТЕТУ НАНАЕТУ СРБИМА И СРБИЈИ.
Препоруке:
40
6
35 четвртак, 23 мај 2013 17:12
ЛАЗАР ДРУГИ
@ Горан Јефтовић

Не да су симпатије Југославије били на страни запада, него је постојала мржња према СССР-у. Она је и негована у ЈНА . Лично сам се у то уверио више пута, нарочито на војним вежбама . Агресор је претпостављан са истока.
Препоруке:
34
12
36 четвртак, 23 мај 2013 17:27
Агент
Аууууууу ал' смо ми Срби забраздили. По коментари који величају ју и минусима онима који је критикују и подсећају да је више нема видим да смо баш дебело загазили. Верујем и да добар део еврофанатика је ју идолопоклоник. Кад нема ју дај еу, дај шта даш само да није Србија. А ко зна колико коментара и минуса долази тек из хрватске и осталих бивших ју народа и народности. Убијмо СрБску нацију у мозак лакше ћемо да им увалимо краш, идеу, меркатор, цедевиту, ронхил, палому.... кад нас јашу немци ми ћемо да се извадимо код глупих Срба
Препоруке:
39
9
37 четвртак, 23 мај 2013 17:41
ЛАЗАР ДРУГИ
Понекад ме Робеспијер импресионира , а у вези Русије баш лупета.
Каже, издала Русија Србију Букурештанским миром.Да није требала оставити војску на Дунаву, кад је њој запретила опасност од целе Европе, осим Енглеске.
Наводи речи Гарашанина како његов отац Милутин и други борци нису ни знали за Русе. У томе Грашанин лаже дебело. Има споменик руским јунацина у Варварину из битке са Турцима 1810.г.Три хиљаде козака и улана са четири хиљаде Срба одбили напад турске силе од 35000 војника.Русе довео са Дунава хајдук Вељко, који их је обожавао. Руси дошли са топовима . А паметни Карађорђе препустио командовање грофу и генералу Орурку.
Спомиње Робесипјер пораз из 1876.г. кад је командовао Рус ( тада славни генерал Черњајев са надимком "лав од Ташкента"), а следеће године смо побиједили кад је командовао Србин.
Геније славенске расе Фјодор Достојевски водио је дневник, у коме овако сведочи :
Препоруке:
26
8
38 четвртак, 23 мај 2013 17:53
Горан Јевтовић
ЛАЗАР ДРУГИ
Не да су симпатије Југославије били на страни запада, него је постојала мржња према СССР-у. Она је и негована у ЈНА . Лично сам се у то уверио више пута, нарочито на војним вежбама . Агресор је претпостављан са истока.

Из тадашњег геостратешког и посебно војног угла, ово што сте написали је апсолутно НЕТАЧНО.
Друга ствар су биле симпатије становништва према западним "вредностима", богатству и достигнућима.

У свим ратним плановима од 60-тих као главни непријатељ и могући агресор био је означен НАТО и то Јужно крило те алијансе са додатним ојачањима из САД директно.
Земље Варшавског уговора разматране су под тачком б) и увек појединачно - Бугарска на првом месту, затим Албанија (која није ни била у ВУ) и на крају Мађарска, и то због вечитих територијалних аспирација.

Крајем 70-тих и почетком 80-тих процене су додатно ревидиране тако да је опасност од западних сила заузимала 80 %, а неких 20 % је било усмерено на земље ВУ.
Препоруке:
9
17
39 четвртак, 23 мај 2013 18:07
ЛАЗАР ДРУГИ
Наставак први :
Руска штампа повела је кампању да се помогне "браћи по вери".И грофице су ишле улицом носећи мале касице за скупљање помоћи.Народ је говорио : опет смо једно ( без поделе на богате и сиромашне). Достојевски је записао : та два месеца кампање је највеличанственији период у целој руској историји, када су јунаци прекаљени у борбама са Турцима ишли хиљадама километара далеко од своје куће да помогли браћи да се ослободе.
Генерал Черњајев је примио српско држављанство , да Русија не би била оптужена од стране запада.Али Достојевски пише како је Енглеска одмах у Београду повела интриге против Черњајева,и како је било проблема са достављањем граната.
Или Робеспијер много мрзи Русе, или не зна да је руски цар предлагао Србији да не почиње рат 1876.,него да сачека следећу годину, кад руска војска почне офанзиву.А кад је руска војска стигла у Бугарску , Србија је ушла у рат три дана после пада Плевена.
Препоруке:
30
10
40 четвртак, 23 мај 2013 18:24
ЛАЗАР ДРУГИ
Наставак други :
Руси су се мучили око Плевена 30 дана и много изгинули , а много би им значило да је Србија кренула на време. И кад су Руси сломили главну турску силу у Бугарској, онда је могао српски командант да заузме готово небрањени Ниш.
Енглеској и Француској је сметао економски процват Русије , па су јој наметнуле Кримски рат. У том рату на страни Русије је било 7000 бугарских добровољаца и ниједан Србин.Писац текста којег коментаришемо није написао да се главни трг у Софији носи име Александра Невског. Бугари су макар некад исказали захвалност Русији, а Срби никад.Сваки поштени човек би зацрвенео од стида кад би видео где је, каква је и колика је Руска улица у Београду.
Генијални Достојевски је предвидео да мали ослобођени народи у лику Робеспијера и сличних у Молдавији, Румунији и Бугарској неће имати захвалности према Русији, него ће говорити да је мало учинила,да је све радила из сопственог интереса, и да би управљала ослобођеним народима.
Препоруке:
23
9
41 четвртак, 23 мај 2013 18:39
ЛАЗАР ДРУГИ
Наставак трећи :
Солжењицин је писао да је Русија учинила грешку уплићући се у балканско питање. Недавно је један Рус написао : руски орлови су прелетели Дунав и изгинули, без икакве остварене користи за Русију. Све то има на уму Путин, па не утиче на постављење српских влада.Само наивни људи могу оптуживати Русију зато што нема свој већи интерес на Балкану.Она зна колика је њена моћ данас.
Много ме боли када Срби данас каљају Царску Русију, па морам написати и ово :
Вратио се мој ђед из заробљеништва у Русији ( био војник Босанске регименте и носио фес ), па слави славу. После молитве и здравица се замезило,а онда он поче да прича о доброти руског народа. Устаје његов кум , ратни друг, па ће патетично :"Куме Петре, устани кад причаш о Русима."
Робеспијер не зна како је лепо осећање наслеђене захвалности према братском руском народу.
Препоруке:
30
10
42 четвртак, 23 мај 2013 19:10
Đorđe
Boje reći sve što smo silom ujedinili moglo se održati samo dok ima sile.
Препоруке:
5
3
43 четвртак, 23 мај 2013 20:08
Небојша
многи руски интелектуалци и хуманисти у порошлом и овом веку(мислим да је био и Троцки)разочарано су напуштали србију, зачуђени колико беграђани руже српски народ, опијени западом и надахнити политиком д. туцовића. тако је и данас.
Препоруке:
20
4
44 четвртак, 23 мај 2013 20:16
Miran
Ne slažem se sa nekim autorovim ocjenama. Iako je Jugoslavija stvorena od strane zapada, bilo je u svim narodima entuzijasta koji su prigrlili tu ideju Jugoslavenstva. I sama ideja bila je pozitivna. Nažalost narodi su bili na različitom stupnju nacionalne osviještenosti a i širina pogleda nije nam jača strana. Sve je to kumovalo problemima u Jugoslaviji.

No daleko najveću krivnju za raspad snose nacionalisti koji su htjeli više za svoj narod a manje za druge. Mislim da su srpski nacionalisti tu imali najveći doprinos, iako ni hrvatski nisu bili za 'baciti'.

Jugoslavija kao ideja nije bila loša, Amerika kao konglomerat mnogih naroda uspijeva stotinama godina. Ali mi nismo imali tu mudrost da efikasno i pravedno uredimo državu.
Препоруке:
10
18
45 четвртак, 23 мај 2013 20:19
СРБИН ИЗ УВЕРЕЊА
Агент@СРБИН ИЗ УВЕРЕЊА
Па ви је певајте и даље кад вам је милија од садашње химне и осталих песама где се помиње СрБски род. Певајте и мислите о ономе чега нема, баш вас брига за државу и народ који постоји, певајте и оптужујте све укључујући и нас Србе и себе самог из уверења да смо и ми сами криви што та ваша држава не постоји, певајте југославији и стојте мирно док Србија тоне.

Немам намјеру узалити у полемику.Српски осјећам и дишем, али од истине не могу побјећи и да хоћу.
Не стојим мирно док Србија тоне, у својим коментарима сам дао одређене конкретне правне савјете како да се неке ствари одраде у корист српског рода по питању Космета.
Е сад добро си примјетио да "Србија тоне".Србија у Југославији није тонула, била је најјача републике Југославије, са главним градом, центар дешавања.
Е сад сви смо одговорни, а понајвише неспособни војни врх ЈНА који није знао похапсити банду кад је требало...
Ја сам ту државу волио и не могу сада пљувати по њој...
Препоруке:
13
6
46 четвртак, 23 мај 2013 20:31
Reddy
@Нимбус

Kakvo lupetanje. Pa, ko, onda, rasturi Kraljevinu Jugoslaviju? Opet komunisti?
Препоруке:
16
12
47 четвртак, 23 мај 2013 20:37
Робеспијер
@ ЛАЗАР ДРУГИ

Више сам сам себи досадио, понављајући исто, могу замислити другима, али када се мора, мора се:

1. Срби су дигли устанак да истерају дахије и били су спремни да га прекину када су издејствовали аутономију, тзв. Ичковим миром 1806. На директан наговор Руса, који су им обећавали независност и слободу, Срби су одбацили мир и наставили ратовање, да би Руси само неколико месеци касније закључили мир са Турцима у Слобозији. Руси су криви за трагедију на Чегру, јер нису прелазили Дунав и пружили помоћ. Карађорђе је кренуо да згроми Родофиникина, који је на време побегао. Иначе, Родофиникин, је био сплеткарош и завађао је устанике. Карађорђе, разочаран у Русе, нуди Аустрији управу над Србијом. Показало се да су Срби искоришћени у играма против Наполеона, којем је Турска била савезница. Букурешки мир то најбоље доказује. Ништа ни од слободе, ни од независности, већ терор Сулејман паше Скопљака и геноцид над Србима.
Препоруке:
18
14
48 четвртак, 23 мај 2013 20:38
Робеспијер
Карађорђа шиканирају у Русији, а цар готово презриво гледа на српску депутацију са протом Матејом, која тражи помоћ.

2. Ја никад нисам спорио братска словенска осећања руског народа према нама, али једно је народ, а друго је државна политика. Тај исти руски народ је у својој отаџбини био роб, те званична Русија није могла имати нека боља осећања према Србима. Отац краља Милана, кнежевић Милош Обреновић, напушта школовање у Русији, речима ''Шта ћу ја у Русији, која само гледа како српски народ живи на мукама.'' Проучите предисторију Источне кризе 1876-78. Да ли Вам нешто значи Рајхштатски уговор, Будимпештанска конвенција? Информишите се!

3. Какав црни економски процват Русије средином 19. века? У Кримском рату се показала сва беда, јад и чемер Русије, њена заосталост и назадност у односу на велике силе, које су добрано започеле индустријску револуцију. Од Србије очекивати помоћ, која је још била под турским суверенитетом је сулудо. Заједно са Турском јој је писала Устав 1838.
Препоруке:
19
13
49 четвртак, 23 мај 2013 20:39
Робеспијер
4. За шта треба да будем захвалан Русији? За ослобођење Грчке? За Велику Бугарску? За Букурешки мир? За свргавање Обреновића? За повлачење са Косова? О чему Ви причате? Прочитајте ''Начертаније'', биће Вам много што шта јасније. Захвалан сам јој само за 1944. годину, то је све. Но, наплатили смо је ми крваво кроз историју.

5. Не спомињите ту корисну будалу - Солжењицина, отвореног фашисту, који је подржавао разне фашистичке диктатуре широм света, пљујући по својој земљи. Заиста није адекватан репер за било шта озбиљно. Нажалост, Путин иде његовим стопама, обнавља царску политику, која је увек била на штету Срба.

6. Не спорим ја осећања Вашег ђеда, напротив, верујем да је био у праву. Но, понављам, народ је једно, власт је друго. Ја имам осећање дивљења за руски народ, који је кроз историју пропатио од своје власти, а опет је изнедрио неке од највећих генија човечанства. Народ који је извео Октобарску револуцију, достојан је сваког дивљења.
Препоруке:
19
17
50 четвртак, 23 мај 2013 20:40
СРБИН ИЗ УВЕРЕЊА
Једине спорове које је Југославија имала са страним државама су били око оних области, које су требале да припадну Хрватској и Словенији.


Не, није тачно!Југославија је имала територијалне спорове и са другим државама а посебно са Мађарском у погледу српске Војводине и Албанијом у погледу српског Косова и Метохије.Само снагом оружја Југословенске Армије Југославија је сачувала српску Војводину у саставу Србије, јер је опште познато да су Мађари кидисали на Војводину и у вријеме Краљевине а и у вријеме социјалистичке Југославије.
Срби са нестанком Југославије поново имају велике проблеме са тим територијалним споровима.Са нестанком Југославије у Другом свјстском рату НДХ-азија долази Србима до Земуна и Београда.Са нестанком Југославије Срби доживљавају егзодус из Хрватске, егзодус са Космета, егзодус, одакле још?
Сматрам да је Југослвија ипак била српски стратешки интерес...
Препоруке:
13
12
51 четвртак, 23 мај 2013 20:54
брм
ЛАЗАР ДРУГИ
дирљива је твоја "наслеђена"љубав и поштовање према Русији ..кад би теби слични макар 1% волели Србију колико волите и цените Русију ... само Срби за све криви, Руси ратују из чисте љубави и ништа не траже заузврат.. . какве су будале чланице Варшавског пакта што су пожурили да изађу из загрљаја тог дивног народа... Срби слушали С. Марковић, кука Троцки??
Препоруке:
3
21
52 четвртак, 23 мај 2013 21:01
СРБИН ИЗ УВЕРЕЊА
Нити једна Југославија, за сво вријеме свога постојања (Краљевина, Социјалистичка Федеративна Република Југославија, Савезна Република Југославија) никада правно-политички није признала да Космет не припада српској држави, али јесте данашња Србија).Значи у том смислу Југославија је много боље штитила српски национални интерес на Космету.Такође и "питање" Војводине Југославија је водила много бољу политику и никада није дозволила "интернационализацију" тог "питања", а колико видим данашња српска власт није способна да се одупре таквим тенденцијама.Још нешто из Београда се руководило Југосалвијом и српски војник се налазио на граници према Аустрији и Итиалији на западу.Гдеј су сада границе гдје српски војник стражари?Колико је запад сада далеко?Колико је море далеко, ко у пјесми "тамо далеко, далеко од мора".Истина је истина, па макар се трудио да занемарим ја не могу...
Препоруке:
13
9
53 четвртак, 23 мај 2013 21:04
брм
"Прочитајте ''Начертаније'', биће Вам много што шта јасније"... а прочитајте и интервју са Његошем у америчким новинама...ЈАКО је ЗАНИМЉИВО "гледе" Руса
Препоруке:
2
20
54 четвртак, 23 мај 2013 21:13
сељак беземљаш
Аутор је направио три крупне грешке.

1)Није ни споменуо религиозну нетолеранцију,(пре свега католичке цркве) која је поништила принцип да нација настаје на језику, већ је религију одредила као вододелницу нација. Са свим последицама које то носи....

2)Не спомиње комунизам, односно титоизам, и његову алатку "диктатуру пролетаријата".По нешто сам писао о томе.
Милорад Екмечић у делу ИСТОРИЈА СРБА У НОВОМ ВЕКУ (1492-1992) друго издање Завод за уџбенике Београд 2008.г страна 532 пише:

"Титоизам није прогрес од стаљинистичког тоталитаризма ка демократији, него дегенерација од стаљинизма ка католичким тоталитарним диктатурама Средње Европе између два светска рата."
наставак
Препоруке:
18
13
55 четвртак, 23 мај 2013 21:14
СРБИН ИЗ УВЕРЕЊА
Не, није тачно! Југославија је имала територијалне спорове и са другим државама а посебно са Мађарском у погледу српске Војводине и Албанијом у погледу српског Косова и Метохије. Само снагом оружја Југословенске Армије Југославија је сачувала српску Војводину у саставу Србије, јер је опште познато да су Мађари кидисали на Војводину и у вријеме Краљевине а и у вријеме социјалистичке Југославије.

Знате ли да су Мађари за приступање у коалицију са савезницима а против Хитлера тражили да се намире на Војводини?
Само треба захвалити снази тадашње југословенске Армије која је имала снагу да одврати сваког од те намјере.
Да није била јака Југословенска Армија све је било могуће "за зеленим столом" на неким "међународним конференцијама" попут ове у Бриселу, са "Бриселском капитулацијом-споразумом"...
Препоруке:
12
6
56 четвртак, 23 мај 2013 21:20
брм
"Није ни споменуо религиозну нетолеранцију,(пре свега католичке цркве) која је поништила принцип да нација настаје на језику, већ је религију одредила као вододелницу нација."
а ви срБски патриЈОте то оберучке прихватили
Препоруке:
8
20
57 четвртак, 23 мај 2013 21:39
Mile
Bilo bi zanimljivo da ovi ostrašćeni nacionalisti ili radikali i kako već hoćete jednom pogledaju istini u oči. Da sagledaju kako su njihovi puleni oduvek gubitnici koji ništa nisu bili u stanju da ostvare.

Izgiboše na povlačenju na Krf, borili se neuspešno za ruske interese (Balkanski ratovi, prodor u Albaniju). U II sv. ratu pobegli u London a JVuO i četnici menjali strane ni sami nisu znali gde pripadaju.

Da nije bilo tih srpskih komunista i rodoljuba pa i Jugoslovena slabo bi se svi proveli. Oni su oslobodili zemlju, izgradili je i narod je relativno lepo živeo. Od radikala i ovih 'patriota' nikad nikakve koristi da izvinete
Препоруке:
15
18
58 четвртак, 23 мај 2013 21:48
СРБИН ИЗ УВЕРЕЊА
Југословенска држава и армија су браниле Косово и Метохију од албанског сепаратизма и иредитинзма.Да ли неко зна, а требало би да зна да је замало југословенска армија (то јест Југосалвија) извршила инвазију на Албанију а ради заштите Космета од албанских претензија.Замало да се заратило.Значи тада је Југославија била у позицији (војној надмоћи) да прегази Албанију а данас Србија нема моћи ни да једног војника пошаље на Комсет а да о Албанији и не говоримо.Значи немојмо се лагати, Југославија је много боље штитила српски национални интерес и државност и територијални интегритет Србије, па и под цијену рата са Албанијом и инвазијом на Албанску територију.Југословенски војник и милиционер је тукао сепаратисте како на улици тако и у институцијама а гдје је данас српски "милиционер" и војник на Космету?
Чак и Милошевићева Југославија је ратовала и борила се за Космет а данашња Србија, КАПИТУАЛАЦИЈА.И опет неко нешто ПРОТИВ ЈУГОСЛАВИЈЕ?...
Препоруке:
19
11
59 четвртак, 23 мај 2013 21:51
The Jack
@ Робеспијер

Kritike, kritike, razbacivanje podacima, pametovanje, kontriranje .....

'Ajde bar u jednom komentaru predlozi neko, bilo kakavo, pa makar i pogresno resenje.
Препоруке:
14
12
60 четвртак, 23 мај 2013 22:10
Рино о-о то
Аутор већ други пут (II) жели нешто да каже а умотова то у схизофрена књиговодства из појавне дневне политике најпре из последње две деценије а у овом тексту и о југословенској „рути“. Кажи бре човече већ једном, српски народ је лош! То ова два (I, II) дела нуде као „генијално откриће“. Оволико писанија да би смо дошли до спознаје? Које? У овој причи око невиности само је српски народ генерално невин. Није имао освајачке амбиције ни према коме и жртвом је бранио сопствено. Све остало је вишак мисаоних егзибиција од којих нема користи. Последњи век је век у коме је туберкулоза минимизована, колера и велике богиње су, мислим, истребљене само је фашизам преживео и рехабилитован. Ваљда да би тај антиеколошки (фашистички) принцип „боље уредио“ цивилизацију а српски народ, као „ слободољубиво зло“, био најзад истребљен као прва неминовна мера зоолошког дисиплиновања и смештања у „прави кавез“. За пример!...
Препоруке:
15
11
61 четвртак, 23 мај 2013 22:11
Рино о-о то
Српски народ је рођен с антифашистичким рефлексом и историјом би то без изузетака демонстрирао ! Данас, јуче, прекјуче о томе каже а негативни пропагандни однос према српском народу (који траје) говори о систематичном и удруженом антисрпском мотиву. С том „спознајом“ је „лакше“ живети („ропски и без кривице“) него по милионити пут утврђивати самокривицу („лош Милошевић, лоши генерали, лоши руководиоци Србије и сви злочинци и сви у Хагу а да су сви Хрвати, Шиптари, Муслимани невини, па прича југословенству и миту о Русији...“) онда када је под спољним притисцима и пропагандом произведен амбијент немоћи и када је у великом мешању карата судбина српског народа само обичан улог у једном делењу карата оних који су Србе већ договорно сместили на њима познато и за њих безболно место. Српски рабат и српски биланс није улог. То непостоји...
Препоруке:
14
9
62 четвртак, 23 мај 2013 22:13
Рино о-о то
Аутор није схватио да српске крививце нема. Тамо где је већина види и тамо где је подлегао и сам, производ је рата против српског народа, свим средствима који интензивно траје три деценије да би се финализовале аспирације оних који су Србе натерали на „марш на Дрину“ и како осмодеценијски Броз не би био пропала (скупа!) инвестиција. Броз као пројекат и Срби као Брозов талац! Па и Карађорђевићи могу да буду на „гробном окупу данас“ и све може али пошто су антисрпски посао завршили.
Препоруке:
16
9
63 четвртак, 23 мај 2013 22:23
сељак беземљаш
наставак
"Југословенство" о коме аутор пише процветало је за време титоизма. И плод је мимикрије српског народа.

Потстицани од владајуће идеологије ,осећајући
КАО ТИШИНУ ИЗ ПОДРУМА,да инспиратори геноцида нису кажњени и да су се притајили до прве прилике,помислили су да је југословенство спас.
Притисак нико званично није могао доказати.
Он се осећао као ТИШИНА ИЗ ПОДРУМА, и од
1945 до 1975 милион Срба се доселило у Србију из Хрватске и Босне и Херцеговине.

Други разлог био је везан за ПОСАО. Све је било у рукама државе и идеологије.
И ако је идеологија рекла да нема црногорског идентитета али да га треба стварати, логично је бежање у југословенство или црногорство, што му дође на исто. Македонија се стварала на идејама дела ВМРО контролисаног од кпј, па сад замислите Србина у том окружењу.
Претпостављам да читаоци НСПМ знају шта је доживео Меша Селимовић када је у Сарајеву рекао да је СРБИН. БОЉЕ БИ ПРОШАО КОД БЕЊАМИНА КАЛАЈА КОЈИ ЈЕ ЗВАНИЧНО КАЖЊАВАО ТАКВЕ наставак
Препоруке:
27
10
64 четвртак, 23 мај 2013 23:10
сељак беземљаш
наставак
У самој Србији својом комунисти су српство изнели на лош глас. А њихов глас се једино и чуо.
Галамило се о великосрпској хегемонији. Према комунистичкој доктрини све друге
нације су биле угњетене од стране Срба. Касније је унитаризам постао баук и тако се родише Југословени.

Као мали пример како се оворило о Београду и Србији навод изводе из говора Јована Веселинова
6 априла 1945 на седници Главног народноослободилачког одбора ВОЈВОДИНЕ

"..ДАНАС ЈЕ СРБИЈА ДРУГА,ТО ЈЕ СЛОБОДАРСКА И ДЕМОКРАТСКА СРБИЈА, НАПРЕДНА СРБИЈА, БЕЗ ХЕГЕМОНИСТИЧКИХ И ИМПЕРИЈАЛИСТИЧКИХ ЗАХТЕВА."
записник са седнице ГНООВ секртаријат ИВ САП Војводине. Другом приликом каже:
"..У СРБИЈИ НЕ ВЛАДАЈУ ВИШЕ ХЕГЕМОНИСТИ НИ РЕАКЦИОНАРИ ВЕЋ НАЈБОЉИ ПРЕСТАВНИЦИ СРПСКОГ НАРОДА РОДОЉУБИ И ДЕМОКРАТЕ." Незнам како ви али ја му верујем ово за демократе.

Предлажем да се за дан ових "југословена" узме датум када је ЈУГОСЛОВЕНСКА ЛЕГИЈА предвођена Марком Месићем стигла са Стаљинграда и умарширала у Београд.
Препоруке:
25
8
65 четвртак, 23 мај 2013 23:25
Робеспијер
Неко помену Његоша, па се сетих ''Лажног цара, Шћепана Малог'', када игуман Теодосије Мркојевић каже:

''...заједно се побисмо с Турцима,
па се Руси без нас умирише,
нас сиротне саме оставише
разљућеној сили песијанској.''

Мисли се на руско-турски рат 1711. године, када је Петар Велики, преко Саве Владиславића, позвао Црногорце да зарате са Турцима. Овај посла Михаила Милорадовића и Ивана Лукачевића у Црну Гору, да однесу грамате руског цара. Црногорци без размишљања прихвате позив, уђу у рат, кад, не лези враже - Руси склопили мир са Турцима на реци Прут и поручују Црногорцима да се смире. Но, султан жели освету и из другог пута, 1714. године, прави покољ у Црној Гори. Турска војска са везиром Ћуприлићем, пали цетињски манастир, одводи жену и децу у робље и готово са земљом разара Катунску нахију. Сам владика Данило се једва спасао.

Само се незрелим народима, овакве грешке стално понављају.
Препоруке:
19
7
66 четвртак, 23 мај 2013 23:33
ел нињо
лепо човек каже да Југославија више не постоји, али неки и даље трубе о великој илузији.
Препоруке:
11
2
67 петак, 24 мај 2013 00:01
Рино о-о то
Има једна битна ствар! Раздвојити појам роба и и оног који је лажно крив (антисрпска пропаганда)! Бити роб као производ окупације удружених злочинаца је једно стање произведено некритичном силом (најчешће фашистичком)! Лакмус за фашизам је српски народ! Његове досадашње (цивилизацијски сврсисходне) губитке би свако приметио, само Гестапо не би. Бити кривац, наметнути кривицу српском народу је бити ментални осуђеник. То је стање неслободе које је, „статусно“, нижег ранга од ропског стања. Роб у окупацији нема кривицу. Он је статусно немоћан и сталешки је безвредан који рмбачи у ланцима. Бити кривац и бити осуђеник без доказа (Гестапо пропагандом) је бити и роб према коме нико нема обавезу. Може бити мета било кога и било чега. Зато сви злочини према Србима имају мање битну тежину и на маргини су свих криминалних вести и епилога тих вести. И вука као крволока има да аболирају јер је више заштићен од „Србина с кривицом“...
Препоруке:
15
5
68 петак, 24 мај 2013 00:06
Рино о-о то
... Натерани, „високи представници Срба“ извињавају се коме стигну и хране крволочне вукове јер "крив" заслужује било коју казну (била она формална и неформална). Кад је неформална, шиптарским или усташким тероризмом, прећутно се одобрава. Многи тога нису свесни а највише они из политичке елите која клечањем и признањем непостојеће кривице у име српског народа аболира будуће слободне терористичке стрелце да неометано убијају незаштићен и невин српски народ разасут по имањима својих дедова. Оваква дисперзија српске имовине на терену бивше СФРЈ идеална је за појединачне, сталне тероризмом храњене (политиком одобрене), акте којима се границе државе Србије и српског народа гестаповски прецизно касније кроје нацртном геометријом слично оним постколонојалистичким, као Арапима у Сахари.
Препоруке:
13
5
69 петак, 24 мај 2013 00:19
perkins
Da bi se Jugoslavia rodila SRBIJA je trebala da umre,da bi Jugoslavia umrla SRBIJA treba da nestane.
Препоруке:
15
7
70 петак, 24 мај 2013 01:09
Mladen Republika Srpska
Drugarice i drugovi,judoslavija je nestala ,prije 22 godine,otprilike.I kod nas u RS je bilo onih koji su stalno kukali kako su lijepo zivjeli,kako im rusi nisu nikad pomogli...Mozda je i bilo tako,medjutim,rusi nas nikad nisu nabijali na kolac,nisu nam ,uzimali ni danak u krvi,nisu cak imali ni logore za Srbe,nevjerovatno ,zar ne,nisu cak trazili ni bilo kakve reforme.Samo te cinjenice,kod naroda u RS,stvorile su simpatije prema dalekom,Ruskom narodu.Rat se kod nas zavrsio prije 18 godina.Vjerujte,ni danas kod nas u RS,ne postoji,ni najmanja dilema,ko je neprijatelj,a ko, bar neutralan.Nazalost,u Srbiji jos uvijek,traju svadje,kako je nekad sve bilo divno,i onda je dosao taj ,zli Sloba i sve pokvario.Drugarice i drugovi,to je bilo neka,davno,danas ,svi osim Srba,znaju gdje su im granice,ko su i sta su,samo jos u Srbiji,zale za necim,sto je bilo davno.Probudie se,braco,vremena je sve manje.
Препоруке:
12
1
71 петак, 24 мај 2013 03:25
Bob
@СРБИН ИЗ УВЕРЕЊА:

Mnogo slaviš jednu vojsku koja je potučena od svakog s kim je ratovala. Čudno...

...Treba autor da napiše i poglavlje o još jednom mitu: snazi i veličini JNA. Nesposobnost te armije i njenih oficira će jednog dana preći u legendu.
Препоруке:
11
8
72 петак, 24 мај 2013 08:59
Ruzica Vujovic
Autor je u pravu: losi smo i moramo se popravljati. Ipak, i ovako nesavrseni spasili su Srbi Rusiju od propasti time sto su 1941 ustali, zrtvovali se i time odlozili napad Nemacke na Sovjetski Savez (Rusiju) za odsudnih i presudnih 6 nedelja. Hitler je znao da Rusiju moze pobediti samo brzim napadom koji vodi do potpunog sloma, ne dugim ratom u koji se napad zbog odlaganja i zime pretvorio.

Tako je ponosna i nadmocna Nemacka, uprkos svom grandioznom vojnom postignucu koje je bilo i ostalo bez premca u ljudskoj istoriji izgubila rat.

Zivim u Nemackoj, komsija i dobar prijatelj mi je jedan penzionisani univerzitetski profesor istorije. Priznao mi je (nakon nekoliko casica "hinter der Durst") da je ovo sustinski razlog za nemacki animozitet prema Srbima. Zato nas traktiraju, ponizavaju, preziru i unistavaju.

Dakle, oduzili su se Srbi Rusiji na najbolji moguci nacin. Rusija je nama duzna. Trebala je sazidati spomenik Srbima u centru Moskve i dati Srbiji atomsku bombu.
Препоруке:
14
2
73 петак, 24 мај 2013 09:31
Trak
Dokle ćete više da sahranjujete Jugoslaviju. jednom je nestala ali izgleda da vam proces njenog odumiranja veoma prija. jer šta biste vi bili bez procesa njenog nestanka koji nikako ne prestaje. Isti slučaj kao i u Hrvatskoj. Izgubili bi posao i šta onda. Kao da su iz jednog lonca.
Препоруке:
7
5
74 петак, 24 мај 2013 09:45
thinking maize@ ЈОПЕТ!
Текст завређује пажњу, али пошто баш и немам времена, посветићу му пар тренутака. Сад указујем на ауторову грешку "гледе" односа Срба и Руса. Написао је да "Срби НИСУ као знак захвалности Русима за помоћ у прошлости подигли иоле значајну цркву...", па бих га у том смислу ПОДСЕТИО на цркву св. Александра Невског, у Београду (на Дорћолу, крај 1-ве београдске гимназије), која спада у ВЕЋЕ БЕОГРАДСКЕ ЦРКВЕ, упоредива са нпр. Вазнесењском и Саборном црквом св. арханђела Михаила. Оно јес да су Руси и Русија ЗАСЛУЖИЛИ од Срба барем једну цркву "габарита" цркве св. Марка (што је опет "димензија" МАЊИХ од бугарске цркве св. Александра Невског у Софији!), али било је НЕКАД Срба који су се СЕЋАЛИ РУСКИХ ЗАСЛУГА за СРПСКУ СЛОБОДУ! Да већ не говоримо о опоруци познатог српског политичара Николе Пашића, који је оставио извесну суму за подизање СПОМЕНИКА ПОСЛЕДЊЕМ РУСКОМ ЦАРУ Николају 2-ом Романову. Не треба сметнути са ума ни срдачан дочек тзв. "белих Руса" после 1-ог Светског Рата у Краљевини СХС!
Препоруке:
10
14
75 петак, 24 мај 2013 09:47
брм
"borili se neuspešno za ruske interese (Balkanski ratovi, prodor u Albaniju)." ау МИле па ти све побрко.. па онда се једино нисмо борили та руске интересе .. на ужас свих имерија били смо уједињени у "седму војну сиклу" Балкански савез.. тада наступају Руси и свађају Бигарску и Србију.. до дана данашњег.. . а излаз Србије (и ЦГ у Скадар) на ОСБОЈЕНО море спречиле су СВЕ империје, нешто није било Русије да стави вето..
Препоруке:
1
11
76 петак, 24 мај 2013 09:57
сељак беземљаш
наставак
"Југословенство" Срба није било везано само за национално изјашњавање. У много већој мери оно је везано за:
1)прихватање клевета о српском народу, његовим тежњама,социјалним и другим покретима, историјским личностима..Једном речју преузели су србофобију.
2)прихватању комунистичке идеологије која је проповедала разбијање српског етничког простора.

У случају "југословенства" за Србе не важи оно што је Чеслав Милош називао КЕТМАНОМ.
Уместо да им "југословенство" ако већ морају и хоће буде тактика, као код других, тактика им се претворила у стратегију.
Када се то деси, човек посматран са стране изгледа веома глупо.
Више пута сам гледао када југославишу по Словенији и Хрватској а неће да виде да их домаћини гледају као будале. наставак
Препоруке:
12
6
77 петак, 24 мај 2013 09:58
брм
Југославија је мртва, јер је била саздана насупрот идејама паметних људи 19. века (Гарашанинови обласни парламенти и сл., Његошево подржавање разних ослободилачкоих покрета од Србије, преко Херцеговине до бана Јелачића, који га је највише разочарао) као унитарна држава, а становништво тотално различитих традиција, правосудног система и навика..
живела Балканска конфедерација, идеја због које нам случајно убише све најбоље владаре.. од Карађорђа, преко кнеза Михајла, Аписа до краља Александра .. шта ли их тако жуља у могућности обнављања "седме силе"(без Руса наравно)?
Препоруке:
2
19
78 петак, 24 мај 2013 10:07
брм
"Турска војска са везиром Ћуприлићем, пали цетињски манастир, одводи жену и децу у робље и готово са земљом разара Катунску нахију. Сам владика Данило се једва спасао.

Само се незрелим народима, овакве грешке стално понављају."
а седамдесетак година касније јопет са Русима против Наполеона .. за руског цара Црногорци Бокељи и Далматинци са Грцима удружени победише и ослобоидише целу Јадранску обалу до Епира и поставише руске заставе и слике "свог" словенског цара од Истре наниже ...па Руси предадоше Боку и Далмацију Немцима, а ЦГ к.....

па Карађорђе са Русима .. исти епилог..
даље да не набрајам
Препоруке:
3
12
79 петак, 24 мај 2013 10:25
thinking maize@ И ЈОПЕТ!
Ипак одвојих мало времена и прочитах коментаре. Има их разних, квалитетних (нпр. пук. Јевтовић, "сељак беземљаш"), али има и оних других... У том смислу овде цитирам ВРЛО КРАТКО и ВЕОМА ПРЕЦИЗНО МИШЉЕЊЕ једног коментатора о поменутим Титићима& Титићима увеоцима: "многи руски интелектуалци и хуманисти у прошлом и овом веку (мислим да је био и Троцки) разочарано су напуштали србију, зачуђени колико беграђани руже српски народ, опијени западом и надахнути политиком д. туцовића. тако је и данас." Пошто је поменут и Троцки, као комуниста и не-Рус, тиме ово ЈЕЗГРОВИТО МИШЉЕЊЕ ЈОШ СНАЖНИЈЕ ЖИГОШЕ ПОГУБНОСТ ЈУГОСЛОВЕНСТВА по српске националне ИНТЕРЕСЕ!? О левој идеји, ДРУГИ ПУТ, овде истичем само да је ПОГУБНОСТ ЈУГОСЛОВЕНСТВА дошла до свог ПУНОГ МАХА управо у КОМБИНАЦИЈИ са једном ЛЕВОМ ИДЕЈОМ!? Узгред, колико је тај Јосип Броз СТВАРНО ЛЕВИЧАР!? И КО је УОПШТЕ тај Тито!? Владао човек над нама НЕПОСРЕДНО ВИШЕ од 35 година (а ПОСМРТНО ВЛАДА и ДАЉЕ НАД НАМА!), а ми НЕ ЗНАМО КО ЈЕ ОН СТВАРНО!?
Препоруке:
13
14
80 петак, 24 мај 2013 10:39
сељак беземљаш
наставак
Као илустрацију навео бих разговоре српских и словеначких интелектуалаца, 1985.г одржаних у
Љубљани у кафани МРАК.(симболичан наслов)
Са српске стране учествовали су Добрица Ћосић,
Љуба Тадић и Михаило Марковић. Са словеначке стране
неколико анонимуса који су на кратко лансирани за потребе времена.
Наши су што би млађи рекли били "разбијени".
Разговори су објављивани у тадашњим веома читаним
КЊИЖЕВНИМ НОВИНАМА. Пријатељи су ме питали ЗАШТО СУ НАШИ ТАКО ЛОШИ. Можемо да кажемо да су тренирани тако да буду лоши али то не би био целовит одговор.

Несумњиво да су ова тројица наступила са врло рационалним ставом о очувању Југославије.
Али је веома чудно да нису видели да немају посла са рационалним људима. Та њихова рационална идеја је дегинитивно пропала 1963.г.
Већ крајем педесетих било је јасно да се Југославија почела унифицирати. Што је једини начин развоја државе. наставак
Препоруке:
6
6
81 петак, 24 мај 2013 11:19
Trak
Mislim da je socijalistička Jugoslavija po svim paramterima bila uspešnija i od kraljevine Srbije i od kraljevine Jugoslavije. A ovi se ubiše od dokazivanja kako je ova poslednja bila najgora. Možda, za onoga kome je smetala. Sada je dobio ono što je tražio.
Препоруке:
9
5
82 петак, 24 мај 2013 11:21
о рационалности
@сељак беземљаш
Несумњиво да су ова тројица наступила са врло рационалним ставом о очувању Југославије.
Али је веома чудно да нису видели да немају посла са рационалним људима. Та њихова рационална идеја је дегинитивно пропала 1963.г.

Авнојска Југославија је била потпуно немогућа држава.
Није ни прављена да траје.

Циљеви Павелића и Тита су били исти, само су се методе примеравале околностима.
Циљеви Јасеновца и Авноја су били исти.
Препоруке:
8
3
83 петак, 24 мај 2013 11:22
брм
"шта ли их тако жуља у могућности обнављања "седме силе"(без Руса наравно)?"
негативна бројања - 4
ау ал се овде мрзи Србија а воле стране империје.
Препоруке:
1
12
84 петак, 24 мај 2013 11:22
trener
Kako je moguće da je SFRJ trajala toliko dugo u odnosu na dve prethodne državne celine ako je bila tako neuspešna? Neko bi da vrati mladost.
Препоруке:
7
6
85 петак, 24 мај 2013 11:24
pomoz bog čaršijo na sve četir strane
thinking maize veli
СВЕ ПОТПИСУЈЕМ! Свака ЧАСТ аутору... a dan kasnije, kaže: "одвојих мало времена и прочитах коментаре. Има их разних, квалитетних (нпр. пук. Јевтовић..." Njemu je, znači kvalitetan komentar pukovnika koji očigledno tekstom nije oduševljen i s njim dosta opširno polemiše. A kvalitetan je, razume se, zato što je pukovnikov, mada ovaj kudi tekst. Pa kako sad...?! ...Kažu da najbolji prevod onog hamletovskog, to be or not to be treba da glasi dža ili bu.
Препоруке:
18
0
86 петак, 24 мај 2013 11:33
Шаран
Мислим да није време за овакве теме, јер стварају поделе сада када није време за то. Лично, припадам малађим генерацијама и у бившој Југи видим велику грешку. Међутим, разумем људе који је величају, ипак су већи део свог живота провели у тој држави и са њеним распадом распао се колико-толико нормалан живот који је до тада постојао.
Морам да напоменем да такве творевине од држава, а данас у неку руку то представља ЕУ, са више нација које нису блиске по начину живота и размишљања су могуће само у случају благостања њених грађана. Оног тренутка кад се такво стање погорша, долази до свих могућих подела, па до оних најбаналнијих.
Светским моћницима није стало до добробити своје нације или туђе већ само до моћи. И оног тренутка кад и најпросперитетније земље падну у булу, попуцаће и мулти-култи. Равноправност не постоји ни сада.
Ми сада бар знамо у ком' грму лежи зец, што се тиче извора проблема нашег незадовољства.
Препоруке:
7
0
87 петак, 24 мај 2013 11:39
сељак беземљаш
наставак
То је заустављено и наставило се са КАРДЕЉЕВИМ НАЧЕРТАНИЈЕМ. То је стара стаза КПЈ.
Од 1924 записано у партијским докментима, од 1937 кпј се организује на осам територија који ће 1945 постати федералне јединице, уставом од 1963 те јединице биће конфедерализова....Од 1963 граде се националне економије и национална вођства која имају јале везе са тајним службама западних земања.

То не би било могуће да је постојала слобода мишљења.
То је могуће када ЦРВЕНИ КЛЕРИКАЛИЗАМ има у рукама
ДИКТАТУРУ ПРОЛЕТАРИЈАТА КАО ИНСТРУМЕНТ НАСИЉА.

Све то знају ова наша тројица али слепо причају о Југославији и југословенству. Могу да замислим како су се Словенци церекали.

наставак
Препоруке:
12
6
88 петак, 24 мај 2013 12:07
сељак беземљаш
наставак
Поред мимикрије изазване "диктатуром пролетаријата", чије "југословенство" ценимо као"бениган" (тумор), имамо извор "југословенства" који можемо оценити као ЗЛОЋУДАН.

Он је израстао на парама које је запад од 1949 давао ради одржавања титоизма. Непродуктиван и нерадан слој.Брбљиви су и површни.Углавном су студирали друштвене науке.

Леп представник тог слоја је госпођа, доктор социологије, без дела и научних радова.

Живећи на државним јаслама као мутирана врста
ЛУМПЕНПРОЛЕТАРИЈАТА, активирају се крајем осамдесетих. Спремни су на невероватне трансформације. Извршни и други секретари цк ск у једном дану претварају се у демократе и либерале.
Потуљени чиновник постаје браниоц људских права.
Неспособни економисти, постају ЕКСПЕРТИ и праве партије.
Из тог круга регрутоване су скоро све "демократске партије", формиране НВО и ДРУГА СРБИЈА. Омиљени лик им је Стеријина Фема.
ЛЕВО КРИЛО ИМ СУ ИМ ПОБЕГЛИЦЕ ИЗ СТЕРИЈИНИХ КОМЕДИЈА А ДЕСНО ИЗ НУШИЋЕВИХ. наставак
Препоруке:
14
6
89 петак, 24 мај 2013 12:21
брм
"Mislim da je socijalistička Jugoslavija po svim paramterima bila uspešnija i od kraljevine Srbije i od kraljevine Jugoslavije"
по којим? сем количине америчке бесповратне помоћи.
краљевина Јухгославија је свсртаван у групу медитеранских земаља - само еј Италија била нешто развијенија, док су Шпанија, Португалија, а нарочито Грчка и Турска биле далеко неразвијеније.. упореди ситуацију још за време Титет, а данас да не говрим па ћеш видети домете успешности Титине Југославије, и поред америчке помоћи истоветне колико је добипо Јапан, који је био 1960. на истом нивоу економског развоија као Југославија..(а данас?)

права тајна титине успешности су само америчке паре и утицај И НИШТА ВИШЕ ..
што се тиче краљевине Србије - сви путеви, урбнбанистичкки планови, институције .. оњсноване су још онда.. НИЈЕДна НОВА.. а становништво се утрсостручило за 50 мгодина..
Препоруке:
6
9
90 петак, 24 мај 2013 12:45
Pepe le Moco
@брм

Piše te....prava tajna titine uspešnosti su američke pare. Bilo bi to otprilike kao kada bih napisao da je prava tajna vaših i sličnih dokaza mržnja prema boljem. A bio bih više u pravu. Ljudi, vi ste bolesni a to ne primećujete. Treba li zvati doktora ili psihijatra?
Препоруке:
8
5
91 петак, 24 мај 2013 12:50
pepe le Moco
Mislim da je Trak apsolutno u pravu. Nezamislivo je poređenje. Takav uticaj u svetu, toliko školovanih ljudi, sagrađene infrastrukture, zdravstvo podignuto na nezamisliv nivo. Kultura kojom smo se dičili po svetu. Šta je od svega ostalo? Vraćeni u srednji vek. Uzmite knjigu Žan Mari Čalić, Socijalne prilike u Srbiji do 1941. godine. Tamo je to i numerički iskazano. Prosto nezamislivo. I najveća budala ima pravo da od sebe pravi pametnog.....
Препоруке:
9
5
92 петак, 24 мај 2013 12:57
thinking maize@ pomoz bog čaršijo na sve četir strane
Неко ме критикова: "thinking maize veli: "СВЕ ПОТПИСУЈЕМ! Свака ЧАСТ аутору..." a dan kasnije, kaže: "одвојих мало времена и прочитах коментаре. Има их разних, квалитетних (нпр. пук. Јевтовић..." Njemu je, znači kvalitetan komentar pukovnika koji očigledno tekstom nije oduševljen i s njim dosta opširno polemiše. A kvalitetan je, razume se, zato što je pukovnikov, mada ovaj kudi tekst." Лепо је што неко ПАЖЉИВО ПРАТИ МОЈЕ КОМЕНТАРЕ, мада нисам сигуран што им ПРИДАЈЕ ТОЛИКО ПАЖЊЕ, то су САМО КОМЕНТАРИ, ergo ПРВИ УТИСЦИ и као такви ПОДЛОЖНИ ГРЕШКАМА! Некоме НИЈЕ ВАЖАН Анђелковићев текст, нити коментар пуковника Јевтовића (имао сам част да га упознам!), већ да се по "добром српском обичају" ОДРЕДИ са: "Е НЕЋУ НИ КАКО ЈА ХОЋУ!", тј. "ТИ ЋЕ МИ КАЖЕШ!" Фала Драгом и Вишњем Богу, па се не љутим на ОВАКВЕ ЗЛЕ НАМЕРЕ, само указујем да као такве ПОСТОЈЕ! Уосталом, јел оно марксисти почесто приписиваше Марксу ону античку: "Све што је људско није ми страно!" Изгледа да им НИ ЗЛОБА НИЈЕ СТРАНА!?
Препоруке:
4
16
93 петак, 24 мај 2013 13:13
ЛАЗАР ДРУГИ
@ Робеспијер замеће траг

Као, има он симпатије за руски народ, а не и за државну политику.
Побегао си са јавне црте без одговора има ли у Варварину споменик руским јунацима , или га нема.
Је ли руски народ могао довести руску војску са Дунава у Варварин, или је то одобрио неки командант који је положио заклетву руском цару ? Је ли изасланику Царске Русије у Београду пукло срце у канцеларији Аустроугарске кад је она објавила рат Србији? Је ли његова удовица касније организовала медицинску помоћ Србији , као и удовица оног чувеног генерала Черњајева чије командовање подцењујеш ? Је ли супруга изасланика Трубецкоја организовала помоћ
Србији ?
Руске добровољце и Черњајева није послала руска држава, али и њих подцењујеш. На Ђуниском вису погинуло их је 650 од 1000, колико их се затекло на уском делу фронта. Остатак се повукао тек кад су Срби одустали од одбране. Да ниси интернационалиста могао би отићи у цркву, да ти Бог опрости !
Слава Царској Русији и руском народу !
Препоруке:
8
6
94 петак, 24 мај 2013 13:18
СРБИН ИЗ УВЕРЕЊА
Bob
@СРБИН ИЗ УВЕРЕЊА:

Mnogo slaviš jednu vojsku koja je potučena od svakog s kim je ratovala. Čudno...

...Treba autor da napiše i poglavlje o još jednom mitu: snazi i veličini JNA. Nesposobnost te armije i njenih oficira će jednog dana preći u legendu.


Југословенска Армија је имала своје етапе.У вријеме у коме сам писао Југословенска Армија је била јака да одврати Албанију и Мађарску од евентуалног посезања за југословенском територијом.
Кажеш Југоловеснка Армија изгубила ратове? Од кога је Армија изгубила ратове?Армија се распaла изнутра на Словенску,Хрватску,БХ,Војску Републике Српске, Црногорску, Македноску и Албанку војску.Армија није ни ратовала, ратовали су између се остатци те Југослаовенске Армије.Ни један спољни непријатељ није поразио ЈНА.
Препоруке:
10
3
95 петак, 24 мај 2013 13:18
СРБИН ИЗ УВЕРЕЊА
Bob
@СРБИН ИЗ УВЕРЕЊА:

Mnogo slaviš jednu vojsku koja je potučena od svakog s kim je ratovala. Čudno...

...Treba autor da napiše i poglavlje o još jednom mitu: snazi i veličini JNA. Nesposobnost te armije i njenih oficira će jednog dana preći u legendu.


Југословенска Армија је имала своје етапе.У вријеме у коме сам писао Југословенска Армија је била јака да одврати Албанију и Мађарску од евентуалног посезања за југословенском територијом.
Кажеш Југоловеснка Армија изгубила ратове? Од кога је Армија изгубила ратове?Армија се распaла изнутра на Словенску,Хрватску,БХ,Војску Републике Српске, Црногорску, Македноску и Албанку војску.Армија није ни ратовала, ратовали су између се остатци те Југослаовенске Армије.Ни један спољни непријатељ није поразио ЈНА.
Препоруке:
10
1
96 петак, 24 мај 2013 13:29
Робеспијер
socijalistička Jugoslavija po svim paramterima bila uspešnija i od kraljevine Srbije i od kraljevine Jugoslavije


Тачно, апсолутно сте у праву. Као доказ за то се узима појам ''квалитета живота'', у који улазе здравље, образовање, животни век, социјални статус, психичко спокојство, друштвене активности итд... По свим овим параметрима, СФРЈ је била увек у врху ранг листе земаља, по подацима УН.

Такође, ако би смо гледали привредни развој, у односу на КС и КЈ, СФРЈ се убрајала у средње развијене земље, са тенденцијом даљег раста и развоја, док су прве две биле високо неразвијене земље.

Саобраћај, индустрија, туризам, инфраструктура... све су то области у којима је СФРЈ била далеко испред прве две. Такође, 60-их година, СФРЈ је имала већу стопу привредног раста од Јапана. Сектор привреде је растао 6,3% годишње, и био је 10 пута већи од истог у КС и КЈ.

Да не говоримо о међународном угледу, поштовању у свету, лидерству у Покрету несврстаних итд...
Препоруке:
13
7
97 петак, 24 мај 2013 13:34
СРБИН ИЗ УВЕРЕЊА
Bob
@СРБИН ИЗ УВЕРЕЊА:

Mnogo slaviš jednu vojsku koja je potučena od svakog s kim je ratovala. Čudno...

...Treba autor da napiše i poglavlje o još jednom mitu: snazi i veličini JNA. Nesposobnost te armije i njenih oficira će jednog dana preći u legendu.

Овдје се намјерно подмеће лаж да су Србија и српски народ преузели само за се све капацитете Југословенске Народне Армије, а то није истина.Од Југословенке Армије сви су направили своје војске, све бивше републике Југославије, сви су узели одређени дио људства и материјално-техничких средства и наоружања.Касарне ЈНА и војни објекти су остали у Словенији, у Хрватској, у БиХ, (нпр.Војни бункер у Коњицу и Хан Пијеску није однијела ЈНА са собом у Србију, и сад су у БиХ).Значи подмеће се лаж да је ЈНА једнако српски народ, једнако Србија против свих осталих, то није истина, ЈНА је јадно сви, кад се распала.Затим касарне, наоружање огроман дио су за се узеле све републике бивше Југославије...
Препоруке:
11
1
98 петак, 24 мај 2013 13:38
Reddy
Ovome kuruznom klip/anu/ je izgleda dovoljno da ga neko izdaleka nagazi pa da ga već proglasi marksistom. U čemu, prirodno, ne vidim ništa loše. Rđavo je to što tako što ne razume ni sam autor šta je izrekao. Zapravo, više je smešno. A onda doturi nepoznatom komentatoru i da je u pitanju zloba!?!?!? Zaista svašta! Izgleda da se, ipak, nisam prevario kada sam ovom "stradalniku" upisao u karton paranoju. Ne raduje me to ali oće "naučenjak u tuđi povrtnjak". Nego, un punto di questione per lui. Gde se dede sve sa argumentima i Rotšildovim papirima? Zbrisa sa mejdana već zarana. A i ne položi račun o svojim prijateljima masonima. Pitanja bez odgovora a ovamo "zloba". Ajde, molim te! Ima i na koga.
Препоруке:
11
11
99 петак, 24 мај 2013 13:42
Reddy
Ostrvljenost sve sa božjom pomoći. Eto, na šta ličite, jadne "srbijanske" poturice! Brane Srbiju a daleki im koreni. A ne posećuju ni rodbinu, sram ih bilo!
Препоруке:
8
14
100 петак, 24 мај 2013 14:00
thinking maize@ онако, о којечему...
Охо-хо, КОМУНЦИ СВИХ БОЈА осетили да се "ВЛАСТ КОТРЉА УЛИЦАМА", па што да не покушају кад им је ВЕЋ ЈЕДНОМ УСПЕЛО!? Оно истина да НЕМА СОВЈЕТСКИХ ТЕНКОВА, јер се КГБ ВРЛО МУДРО ПОКРИЛА ДВОГЛАВИМ ОРЛОМ, ал што да не покушају, НИШТА НЕ КОШТА КОЈА ЛИТРА СРПСКЕ КРВИ ТАМО или ОВАМО!? Једино што не капирају да су ТОЛИКО НАРОД НАВУКЛИ на МАТЕРИЈАЛИЗАМ да више не падају људи на њихове форе о "равноправности"!? А посебно оне о "bratstvu in enotnosti"!? Биће смешно кад виде да ће Запад отићи из Србије, али НЕЋЕ се ВИШЕ ВРАТИТИ ЊИХОВО, НИКАД ВИШЕ! Лепо рече Добрица Ћосић: "Под ЈЕДНОМ ЗАСТАВОМ САМО СЕ ЈЕДАНПУТ ДОБИЈА и ДОЛАЗИ на ВЛАСТ!?" Сад, КАКО ЋЕ СЕ СВЕ ЗАВРШИТИ, друго је питање, АЛИ ЊИХОВОГ ВИШЕ БИТИ НЕЋЕ! Што би рекао народ: "Неста пара, неста пријатеља!", а те ШАТРО "њихове", пардон "народне" паре су заправо, КАКО ВИШЕ ЊИХ ИСПРАВНО ПРИМЕТИШЕ, само и једино АМЕРИЧКЕ ПАРЕ и да је СВЕ ОВО од 1990-тих СВАЉИВАЊЕ ЦЕЛОКУПНЕ КАМАТЕ БИВШЕГ СФРЈота САМО на СРПСКА ПЛЕЋА! Е па НЕЋЕ МОЋИ БРАЋО КОМУНЦИ!
Препоруке:
10
18
101 петак, 24 мај 2013 14:24
Нимбус
thinking maize и ... једини људи од крви и меса, али са чврстим карактером. Ту је и Сељак беземљаш али мало поплашљив...
Можда још по неко да нисам приметио...
И ми толики треба да направимо нову Српску државу?
Ови други би радије Југославију.
Препоруке:
11
8
102 петак, 24 мај 2013 14:25
*
Лепо рече Добрица Ћосић: "Под ЈЕДНОМ ЗАСТАВОМ САМО СЕ ЈЕДАНПУТ ДОБИЈА и ДОЛАЗИ на ВЛАСТ!?"Добрица Ћосић је био комунист и партизан.Друго како онда по други пут српска застава долази на власт ? Значи може и два пута под једном заставом...
Препоруке:
3
3
103 петак, 24 мај 2013 14:49
Робеспијер
НИШТА НЕ КОШТА КОЈА ЛИТРА СРПСКЕ КРВИ ТАМО или ОВАМО


Како су нам десни клерикалци, постали осетљиви на крв. Чудо једно! Позивају на небеско царство, на жртвовање, говоре ''у страдању је спас''... а овамо, шатро, замерају другима некакву крв. ''Не може се царство задобити, на душеку, све дуван пушећи'', каже народна песма. Но, клерикалци су навикли да други за њих освајају царства, нарочито она небеска, док су они ипак сигурнији на земаљском подручју. Њима су крваве руке до рамена, да их ни сви океани и мора света, не могу опрати. Смрт је њима централни мотив. И док је овчица у стаду више, више меса за јагњеће бригаде, метафорички речено. Међутим, прошло је време теократија и клерикалаца, они су данас само феномен, несрећни случај, занимљивост, попут сове која лети у току дана. Они ужасавају, али више не могу да застрашују. Дан је сувише светао, да би могли да угуше слободу.
Препоруке:
13
7
104 петак, 24 мај 2013 14:52
брм
Pepe le Moco
@брм
хвала на типично аргументованом одговору ... и кога сте звали? психијатра ил психолога?
Препоруке:
0
8
105 петак, 24 мај 2013 14:52
thinking maize@ онако, о којечему..., ЈОПЕТ!
ЦРВЕНЕ "Хепо коцке": "ПАЛЕ се ЛАКО, НЕ ГАСЕ НИКАКО!" Сем ако се "Били" не привати посла! "Маратонце" ваља ДОБРО У......! Около оградити са кољем, ЗНА се КОЈИМ, а место цвећа засадити БЕЛИ ЛУКАЦ! Да им кади И НА ОНОМ СВЕТУ!
Препоруке:
6
16
106 петак, 24 мај 2013 15:03
*
Лепо рече Добрица Ћосић: "Под ЈЕДНОМ ЗАСТАВОМ САМО СЕ ЈЕДАНПУТ ДОБИЈА и ДОЛАЗИ на ВЛАСТ!?"


Како Хрвати по дуги пут са заставом шаховницом дођоше до власти?

Није тачно да не може два пута, видиш да може.Значи може и нека "црвена застава" поново доћи на власт?
Препоруке:
6
0
107 петак, 24 мај 2013 15:11
*
Овдје ме посебно дирнуо један коментар о "КОМУНИЦИМА СВИХ БОЈА".Па зар коментатор може очекивати од људи који су вољели КОМУНИСТИЧКУ ИДЕЈУ да то могу заборавити? Стара љубав заборава нема, па и то са комунистима.Ми можемо шта хоћемо али љубав према ономе што смо вољели а то је СОЦИЈАЛИЗАМ И КОМУНИЗАМ заборавити никеда нећемо, нити желимо.Можемо ми данас пролазити кроз овај СИСТЕМ БЕЗВРИЈЕДНОСТИ али ми ћемо се увијек РАДО СЈЕЋАТИ "КОМУНИСТИЧКИХ СВЕТАЦА", вољећемо СТАЉИНА, ЛЕЊИНА, МАРXА, ЕНГЕЛСА.Не можемо ми заборавати да смо се тим "СВЕЦИМА МОЛИЛИ".Е сад што неко жели да ми заборавимо, ми нисмо криви.Религију смо ми давно промјенили у КОМУНИЗАМ, а кад једном превјериш од тебе ни хришћанина ни муслимана никад више нема.Можеш само лагати и себе и друге да си хришћанин или муслиман....
Препоруке:
5
4
108 петак, 24 мај 2013 15:26
pepe le Moco
@брм

Nisam nikoga. Shvatioo sam da ste neizlečiv slučaj. Ljudi bi samo gubili vreme sa vama. Vi pripadate matici mulja koji se nekako drži zajedno dok ne utone u okean.
Препоруке:
10
0
109 петак, 24 мај 2013 15:32
Reddy
@Tinkering maize

Ajde, dosta s tim maratoncima i s tim akademikom, ambasadorom lažovom. Na šta liče ova srbijanska razbraća. Dovoljno im je podmetnuti neku filmsku glupariju pa da je odmah pretvore u mit. A onda se tu nađe ovaj "raštimovani Popaj" da nam sipa kojekakve malovarošanska filosofeme. Šatra za cigansku mlađariju.
Препоруке:
11
10
110 петак, 24 мај 2013 15:40
Reddy
E, pa, antikomunjarska senko još kako ćete odgovarati za ovo što ste napravili. Znamo mi vrlo dobro šta ste uradili i za šta ste odgovorni. A i ponovo ćemo vam odmeravati naume i karaktere. I to sa zadovoljstvom!
Препоруке:
7
13
111 петак, 24 мај 2013 15:47
*
Религију смо ми давно промјенили у КОМУНИЗАМ, а кад једном превјериш од тебе ни хришћанина ни муслимана никад више нема.Можеш само лагати и себе и друге да си хришћанин или муслиман....


Зар заиста неко данас очекује од комунисте који је вјеровао у комунизам да данас буде искрени хришћанин или муслиман?
Мислим да је то сулудо очекивати од људи који су срцем прихватали АТЕИЗАМ.Који су срцеwм осјетили ДА НЕНАМ БОГА И ДА НЕ ВЈЕРУЈУ У РЕЛИГИЈУ ХРИШЋАНСТВА И ИСЛАМА.
Ти људи и данас морају живјети, јер не могу назор под земљу, али никада неће бити нити хришчани, нити муслимани, па макар им на гробове ставлили КРСТ И ПОЛУМЈЕСЕЦ, све ће то бити једна велика ЛАЖ.Под обиљежјем КРСТА И ПОЛУМЈЕСЕЦА бит ће КОМУНИСТ, који се давно ПОСВАЂАО И СА КРСТОМ И СА ПОЛУМЈЕСЕЦОМ....
Препоруке:
4
0
112 петак, 24 мај 2013 15:48
Reddy
*

Pa i ovog neoliberalnopravoslavnog novoverca ćemo naučiti kako se rađa crvena zora a kako se u aps za neka ići mora. Ima i poželjnu profesiju pa mu vađenje krompira i neće ići tako teško.
Препоруке:
7
13
113 петак, 24 мај 2013 16:10
@Небојша
четвртак, 23 мај 2013 20:08
Небојша
многи руски интелектуалци и хуманисти у порошлом и овом веку(мислим да је био и Троцки)разочарано су напуштали србију, зачуђени колико беграђани руже српски народ, опијени западом и надахнити политиком д. туцовића. тако је и данас.


ако можете само да наведете референцу за горе рећено?! Хвала
Препоруке:
5
0
114 петак, 24 мај 2013 16:30
@ ЛАЗАР ДРУГИ
да је неко певао од среће што иде у рат, још нисам прочитао-а веровано ни нећу сазнати-јер то је вероватно јединствен случај. То су записи једног преживеог сведока.
Препоруке:
0
6
115 петак, 24 мај 2013 16:48
сељак беземљаш
наставак
Поред "југословенА" постојали су и југословенски националисти. Интегрално југословенство било је раширено међу Хрватима у Далмацији.И међу Србима католицима.Скоро сви интелектуалци Далмације били су југословенски националисти. Непријатељи су им били, клерикалци,
усташе и комунисти. Већина је убијена..Заборављени су.Прокажени.Оклеветани. Њихова дела су заборављена.
Три примера. Ника Бартуловића, великог интелектуалца, извадили су комунисти из италијанског затвора,1944 и стрељали на непознатом месту.
Иво Тартаглија чувени градоначелник Сплита,
затворен после 1945, умро је у Лепоглави, осуђен зато што је подржавао краља Александра у доба Краљевине.
ВИКТОР НОВАК писац MAGNUM CRIMENa морао је да напусти Историјски институ, чији је оснивач био због оптужби да је био југословенски интегралиста.Што он није ни негирао.

Свима је заједничко да су лоше говорили о Загребу.
Када је умрло то југословенство, родило се оно које режи на БЕОГРАД.
Препоруке:
12
8
116 петак, 24 мај 2013 18:58
брм
"међу Хрватима у Далмацији.И међу Србима католицима"
među zvezdašima u beogradu i među srbima pravoslavcima
Препоруке:
1
10
117 петак, 24 мај 2013 20:13
katalizator
Pošto diskusija preti da se razvodni, evo malo citata Dobricinih, koji će možda izazvati fermentaciju: "Interesantno je koliko je naš duh, mislim srpski, neizlečivo, sudbonosno inficiran, određen ruskim otrovom. Pod tim razumem preokupacije velikim reformama...integralnu intimnost sa istorijom, svetom,kosmosom, bogom. Rusija je naša opsesija...čak i kada smo ogorčeni neprijatelji boljševizma. Prvo... Svetozaru Markoviću i nekom popu podjednako, a onda prestonica Kominterne, Lenjin i Staljin, studentima i ambicioznim kalfama. Sve dok se ne oslobodimo te vekovne opčinjenosti Rusijom mi, kao nacija, ne možemo u Evropi n išta da značimo. Umesto da težimo Zapadu i Evropi, mi sentimentalno čeznemo za Azijom. ...Srbija...zaljubljena u svoga neprijatelja." Deobe I s.321, Prosveta, Beograd 1961.
Препоруке:
7
13
118 петак, 24 мај 2013 21:31
сељак беземљаш тито партија ....
& Thinking maize
Питао си ко је Тито Ево како тита односно н.с.н.н.и.н. (највећег сина наших народа и народности) описује његов најближи сарадник
из ратних и поратних дана.

Novembar 1968.g- Koča Popović: ''U središtu naših vlastitih htenja, razumnosti i poštenja leži i vreba otrovni pauk, star, ali opak, blagoglagoljiv ali surov, tobože čio,a proždrljiv, koroziran i truo, tobože blag, a sebičan i bezdušan, od vlasti i starosti...ocedjeni, starac koji, bez obzira što se šepuri i skakuće-hoće da bude glavni glumac u svemu..

Prema SSSRU,kombinacija skleroze- svemoći i kapitulanstva..intimno neizlečivo kapitulanstvo na bazi potpuno zastarelih predstava o socijalizmu, a posebno o prvoj zemqi socijalizma i wenoj politici.

Jezivost je evolucje- PETENOVSKE- od vođe oslobodilačke borbe do vođe kapitulacije, što se ne može drukčije objasniti nego upravo sklerozom i NEZAJAŽLJIVOM ŽELJOM ZA VLAŠĆU.
наставак
Препоруке:
8
4
119 петак, 24 мај 2013 22:04
Reddy
@сеља без ораницу

С тим и таквим Титом живот је био незамисливо бољи. Без његове политике имамо данас ово и вас приде да нам шапућете успаванке.
Препоруке:
7
16
120 петак, 24 мај 2013 22:05
сељак беземљаш
&Thinking maize
Текст сам преузео делом са нета( не волим да куцам)
Ранко Јаковљевић га је убацио у историју Кладова.
А постоји и у књизи Милорада Екмечића
ИСТОРИЈА СРБА У НОВОМ ВЕКУ страна 547.

Дакле по оцени К.П.Тито је:
отрован паук, стар, благољив,суров, тобож чио,
прождрљив, корозиран, труо, тобоже благ,себичан,
бездушан, оцеђен старац, шепури се и скакуће, хоће да буде главни глумац, склеротичан, свемоћан, капитулант, застарелих схватања, нежајажљив на власт,да је као Петен.

Несретни Коча. Он је то трпео, за наше добро, још четири године.
Заслужио је сваки орден.
Ми смо издржали још 12 али ми издалека па је нама било лакше.
Постоје описи и других сарадника
Кочин је најбољи.
Са Кочином констатацијом да је Тито био као Петен, слажем се до пола.
Петен је био прави маршал, а не фелдвебел. И био је херој из првог рата.
Слажем се са оценом Милорада Екмечића, да су и петенизам и титоизам некка врста католичке диктатуре. М. Е. ЈЕ ТО ИЗНЕО У РАЗЛИЧИТИМ КЊИГАМА.
Препоруке:
7
7
121 петак, 24 мај 2013 22:42
Da pojasnim
Za razliku od prvog dela ovaj je odlično napisan. Tri mita se međusobno prožimaju i jedno bez drugog ne ide. EU je raspirila parama i snovima o boljem životu bratoubilačko istrebljenje na Balkanu. Tri su pravca delovanja. Šiptarima dozvoliti "tihi genocid" i izazvati nacionalizam i povod za rat. Slovencima koji su prilično germanizovani probuditi lokalpatriotizam i sebičnost kao najdisciplinovanijem narodu SFRJ. Oživeti neoustaštvo i kvazineoustaštvo svuda. Utopijska tvorevina je pukla. Ali SFRJ je imala nešto od SSSR funkcionisanja države i društva što je omogućilo neke mehanizme otpora. To je Slobo forsirao i verovao u pobedu. Propuštena šansa za preporod srpske nacije. Drugi su etnički očistili i ideološki ujednačili svoje teritorije. Tradicija poklekla pred homogenošću. Sve te manjine Srbije i mešanci i ideološke kosmopolite i internacionalisti projektovali jugoslovenstvo na EU. EU se bukvalno i agresivno proširila na račun SFRJ zbog Jadrana i zaokruživanja teritorije.Nastavak.
Препоруке:
4
5
122 петак, 24 мај 2013 23:13
Da pojasnim
Agresivno, jer je postojao otpor. Suviše smo sporo propadali, pa su nas ubrzali. E sad dolazimo i do Rusije. Prelomni moment je Putin. Putin je realpolitičar velikog srca. Ne mogu vojno da odbrane Kosovo? Plaču, ali se povlače. Ko misli da se Putin igra sa Srbima zbog interesa, ništa ne razume. Interes će se u svakom slučaju sprovoditi. Ali kada se Putin iznervira zbog sudbine Srba, znači da nas voli. Ljubav je ljubav, posao je posao. Ljubav ne sme da nanosi štetu. Putin zna koliko je kada jak, ali i zna sa kim i zbog čega ima posla. Deluje se na više frontova. To traži vreme ali i novac. Ne možete na silu osvojiti devojku, a samo zaljubljena i verna devojka vredi...Neku devojku nikad ne osvojite, ali život ide dalje. Ako vam je stalo, opet pokušavate. A neku i platonski štitite...Samo dugi procesi u društvu ostavljaju dugoročan efekat. Turcima je trebalo 100 godina da nas pokore, EU za 25 još nije završila, a Rusija će valjda za neko vreme uspeti da nas pokrene da postanemo ljudi
Препоруке:
4
5
123 петак, 24 мај 2013 23:20
сељак беземљаш
&Горан Јефтовић
Олако сте одбацили значај Балканског пакта.
Плави воз је једна од његових тековина.Тито је видео да се у њему возе турски председници од Ататурка и
свидело му се.-

У са наше стране потписаном пакту стајало је да ће мо бранити Турску у случају рата. Што би значило рат са СССРом, односно Русијом.

Ми смо тада били де факто део југоисточмог крила НАТО пакта. И то и пре и после Балканског пакта.
Од 1949 ддобијали смо велике паре ради одржања титоизма (одлуком Трумана од 18 фебруара 1949)да би роварили против СССРа
Одмах су успостављене везе војних и безбедностних служби. Тајне службе западних земаља потпуно ће држати руководство Словеније и Ххрватске...
Тај преврат 1949 говори о карактеру руководства комуниста.

Балкански пакт се распао због противљења САД везаних за наше покушаје да узмемо Трст.
Ту видимо бригу за територије али не српске
Препоруке:
12
5
124 субота, 25 мај 2013 00:38
nn
Ja zaista nemam reci. Sa izrecenim o odnosu Rusije i Srbije se potpuno slazem. A deo o odnosu Srba prema Jugoslaviji i jugoslovenstvu kao da su moje misli oblikovane i dalje razradjene (Jugoslavija - izuzetna ideja, plemenita, ali tragicno neuspesna te je ne treba ponavljati, Srbi - usli u Jugoslaviju na vrhuncu svog razvoja kao narod i sa njom se potpuno poistovetili, svi ostali u ogromnom zaostatku postali su zaneseni nekakvim romanticnim nacionalizmom, usmerenim protiv Srba, koji su Srbi preziveli jos u 19. veku). Tekst je izuzetan.
Препоруке:
0
2
125 субота, 25 мај 2013 04:55
Vladimir
Procitah ceo tekst i onda kao po obicaju procitah komentare citalaca. I po ko zna koj put mi postade jasna psiho-patologija naseg Srpskog naroda bas citajuci te komentare raznih kvazi-intelektualaca koji sebi daju toliki neopravdani znacaj. Prepucavanja o Jugoslaviji (hvala bogu mrtva da mrtvija ne moze biti), pljuvanje po Rusima koji nas JEDINI podrzavaju i cekaju da se jednom opametimo (srecno sa tim), komunizmu itd. Srpski narod nije u stanju da se slozi i saglasi apsolutno NI U CEMU. Uvek ce da se nadju "pametni" koji ce da popuju i "kontrasi" koji ce da kontriraju bilo kojoj tezi da bi sebi dali na vaznosti (cak i ako se sustinski slagali sa istom). To je to nase cuveno Srpsko ... izmedju samih sebe bez ikakvog pokrica i pozadine a kamoli efekta. Mi cemo naci nacina da se medjusobno zakrvimo oko najnebitnijih gluposti dok nam EU i svetski bankari satiru i amputiraju drzavu. Mnogo smo uvek bili jaki na recima....i SAMO RECIMA.
Препоруке:
6
1
126 субота, 25 мај 2013 06:06
Reddy
Lalo se kod nekih paktovi brzo sastavljau a još brže rastavljaju. Sve po potrebi sopstvene manipulacije. Ovaj koji stvarnosne činjenice kroji prema sopstvenom interenom rezonu deluje zbunjujuće za um opčinjen predstavom i površnošću. U pojmovnim pitanjima on ne pliva dobro i brzo se potapa. To mu je slaba tačka. Stalno se vrti oko izolovanog pojedinačnog, nikad oko celovitog principa. Zato vam nikada neće reći da je socijalizam rđav već samo pojedinci koji ga, navodno, čine takvim. To je slično olajavanju ili rekla-kazala. Šta to principijelno nije valjalo u socijalizmu?
Препоруке:
5
12
127 субота, 25 мај 2013 07:31
thinking maize@ "Reddy", alias "sajber marksista"
"Srbijanska razbraća"???? Само ЈЕДНО питање: ЧИЈИ ЛЕБАЦ ЈЕДЕШ, ЧИЈУ ВОДУ ПИЈЕШ и ЧИЈИ ВАЗДУХ УДИШЕШ!? Можда "neprieporno hervacki"!? Сумњам! Али зато ЗНАМ ЧИЈЕ ти "срце" куца у "грудима"!?
Препоруке:
8
10
128 субота, 25 мај 2013 09:44
thinking maize@ "тезе" српских комунаца
1) Срба ПРЕ 1941 НИЈЕ ни БИЛО! Тј. ПО ЊИМА, то је био колоплет међусобно зараћених племена, која су, ПО ЊИМА, живели у родовској заједници и ратовали САМО за странце.
2) ПО ЊИМА, Србе је УЈЕДИНИО са БИВШИМ Србима "ратник" на "белом коњу", "највећи син..." и тако даље (којечему, претежно ничему!), једном речју Богом дани,. да он сам није био "бог" на ЗЕМЉИ, ergo JOSIP BROZ, тј. Друг TITO! ПО ЊИМА, тек после "његовог" "ослободилачког дела" (МАЛО МНОГО потпомогнутим совјетским тенковима, британским "брен" пушкама и америчким В-21 бомбардерима) Срби су "постали" НАРОД, тј. "народ"!
3) ПО ЊИМА, Срби су почели да "живе животом достојним човека" ТЕК после "ослобођења", које нам "дарова", КО БИ ДРУГИ, а ПО ЊИМА, него JOSIP BROZ, тј. Друг TITO! (Сад што је "погонско гориво" за тај "бољи живот" ПОДРАЗУМЕВАЛО ИЗДАЈУ Русије (ма и била совјетска!) и што је то ПОДРАЗУМЕВАЛО ДЕОБУ Срба и ОДРИЦАЊЕ од "назадних идеја, као нпр. вера, нација и сличне трице", то НИКОМ НИШТА!)
4) Допуните по вољи...
Препоруке:
5
11
129 субота, 25 мај 2013 10:35
Katalizator
Vladimiru čestitke za komentar! A ostalima: ako se ne složite (obožite i umnožite) poslaću još Dobricinih citata. Pa onda gledajte šta ćete.
Препоруке:
8
6
130 субота, 25 мај 2013 10:46
Апис2к
"Многи заборављају да је Русија 1914. заиста покренула светски рат због нас, иако није морала да се меша у сукоб који је до тада био регионалне природе."

Ово је таква површност и одудара веома од остатка текста, да сам остао без речи. У први мах чак нисам ни приметио шта сам прочитао, колико ми је нестварно било.
Није ми јасно како је аутор могао да дође до оваквог закључка, као да се није померио од уџбеника из првих разреда основне школе... и то негде на "Западу".

Остало је више мање веома смислено и делимо исте ставове и размишљања.
Препоруке:
9
0
131 субота, 25 мај 2013 11:06
Нимбус
Каква Титина "антифашистичка борба"?
Пазите им само "стратегије" коју су истовремено спроводили на почетку рата:
а) Мачва, Подриње - "Борба против окупатора по сваку цену". Цивилне жртве одмазде 100:1 небитне, пожељне чак.
б) Срем. "Притајити се" пасивно пратити покоље усташа над Србима "да одмазда над цивилима не би била још драстичнија".
в) Црна Гора. После Тринаестојулског устанка наређена капитуалација, сви устаници на челу са комунистима имају се, по наређењу "врховног штаба", предати окупаторима.
г) Хрватска. "Епизода" Кересинец. Ликвидација антифашистички индоктринариних Хрвата, чланова КПЈ.

Титоисти нису комунисти. Дапаче, они су своје редове темељно чистили од идеалиста те врсте. Такви су ваљали само док су покорно прихватали улогу корисих идиота.
Да је друкчије, не би по окупацији Београда `44 прво за себе отимали виле на Дедињу. Не би Мирин ЈУЛ био тајкунско стециште, не би се коначно тако лако преметнули у "еврофанатике" (Ђинђић...).
Препоруке:
12
5
132 субота, 25 мај 2013 11:10
Katalizator
Evo šta o nama, kao tvorcima sopstvenih zabluda kaže akademik Dragoljub Živojinović: "Нема дилеме, Срби су творци свих тих заблуда везаних за савезништва и пријатељства. Срби су творци и других заблуда са којима ће се тек срести. А ове илузије, које су потхрањиване готово један век, биле су у служби очувања пријатељства са Французима као јединим пријатељима у Првом светском рату. А у страну гурана једина истина да нам је Русија била једини пријатељ све до њеног слома." Do sloma; znači, ne dalje.Detalji se mogu naći u članku "ДУГА ИСТОРИЈА АНГЛО-САКСОНСКОГ РАЗБИЈАЊА СРБИЈЕ И РУСИЈЕ" pomenutog autora.
Препоруке:
9
8
133 субота, 25 мај 2013 12:39
Панта
Друг Тито је рекао у Америци:

Толико сам обезглавио Србе да се неће опоравити 80 година после моје смрти.

Управо највећи број коментара потврђује да Срби и Србија немају, ама баш никакву перспективу до најмање 2060. године. Срби су гуске у магли.

Руси су овим Србендама-јуначинама, непријатељи, а те Србенде су у Београду - Титовом граду хероју убили за четири године 2. св. рата ни мање ни више него једног Швабу, и наравно, десетине хиљада Срба. Успут су их неколико пута избомбародвали и Хитлер и "западни пријатељи". Само за ослобођење Народног позоришта је погинуло 10 Руса. Требало је, макар, да на томе Народном позоришту буде плоча с именима погинулих војника. Због тога робовског духа за Србе, сви на Западу, с правом, тврде да су добили назив од лат. речи "сервус", што значи роб.

Прва српска држава је Рашка, што по данашњем језику значи Руска (и данас западњаци Русију изговарају као Раша).
Препоруке:
6
8
134 субота, 25 мај 2013 13:28
Reddy
@Панта

Pa, dobro ti, dakle, misliš da u Beogradu nije trebalo ubijati sve one Srbe koji su, na primer, delovali preko Specijalne policije. Samo zato što su Srbi. I,šta misliš, da li su zaslužili, na primer, samo za ono koliko je stradalo na Banjici i u Jajincima, da odu na drugi svet. Dakle, važno je biti Srbin! A to što kao takav možeš biti izdajica, saradnik i u službi neprijatelja, lopov, mafijaš i ubica, to, naravno, sve može biti oprošteno pošto ste Srbin. Ovo je vrh vrhova srpske pameti. To znači da bi i sve one koji su zemlju pljačkali od 2000. do danas trebalo osloboditi svake odgovornosti i krivice. Ja, mislim, prema onome što nam ispriča, Panta, da bi ih, samo zato što su Srbi, trebalo i nagraditi, štaviše slaviti. Sve u čast Srbije i ovakve pameti!
Препоруке:
8
12
135 субота, 25 мај 2013 13:31
Reddy
@Katalizator

Pa, dobro, šta su Srbi radili kada je pregažena Čehoslovačka a bili su u obavezi da joj pomognu samim postojanjem Male Antante. Da li su se onda Srbi kukavički poneli, pitam ovde sve zaljubljenike u sopstveni narod?
Препоруке:
8
13
136 субота, 25 мај 2013 13:39
Reddy
@Нимбус

Dakle, komunisti se pretvorili u evrofanatike a srpski nacionalisti u saradnike nacista, oni tamo u ustaše, u Beogradu prijavljivali susede Gestapou. U šta su se to pretvorili Srbi kada su tako nečasno izdali Čehoslovačku kada su ovu pregazili Nemci. Tada su zajedno sa ostalim Evropljanima marširali protiv članice Male Antante sa kojom su bili u obavezi da joj pomognu. A izdali su je na najgori i najpodmukliji način. Zašto se čuditi drugima a sebe oslobađati odgovornosti. Karadžić je, na primer, izdao Srpsku Krajinu baš kao i Sloba MIlošević? Zašto joj nisu pomogli?
Препоруке:
8
12
137 субота, 25 мај 2013 13:49
Reddy
Po ovom tinkeringu ispade da je samo Tito ratovao protiv neprijatelja a znamo bilo ih je raznih a najviše među domaćima. A šta su radili partizani? KOga su to oni pobedili? Nemce, ustaše, četnike, belogardejce, baliste, Italijane, Mađare, Bugare etc. Ko je to smlatio ustaše. Da nisu Dražini četnici? Zameraju za Jasenovac a šta su oni radili sa logorima rasutim po Srbiji. Zašto ih nisu oslobađali, napadali, pretili. Zašto Banjica nikada ozbiljnije nije ugrožena? Zašto su rehabilitovani? Za oslobađanje Srba iz neprijateljskih logora!?!?!? Dobronameran savet. Ako nastaviš sa "ovakvim dokazivanjem" probušiću te ko pivsku bačvu. Bar će od tebe biti neke koristi.
Препоруке:
6
13
138 субота, 25 мај 2013 14:29
Панта
Reddy

ти си прави пример једне "гуске у магли", и живи доказ да је Јожа био у праву.
Препоруке:
11
8
139 субота, 25 мај 2013 15:18
thinking maize@ "Reddy", alias "sajber marksista", Е, стварно си СМАРАЧ!
Ниси ми одговорио "ЧИЈИ ЛЕБ ЈЕДЕШ, ВОДУ ПИЈЕШ и ВАЗДУХ УДИШЕШ!?" А "тезе" "српских" комунаца: "2) ...Србе је УЈЕДИНИО са БИВШИМ Србима "ратник" на "белом коњу", "највећи син..." и тако даље (којечему, претежно ничему!), једном речју Богом дани,. да он сам није био "бог" на ЗЕМЉИ, ergo JOSIP BROZ, тј. Друг TITO! ...тек после "његовог" "ослободилачког дела" (МАЛО МНОГО потпомогнутим совјетским тенковима, британским "брен" пушкама и америчким В-21 бомбардерима) Срби су "постали" НАРОД, тј. "народ"! 3) ...Срби су почели да "живе животом достојним човека" ТЕК после "ослобођења", које нам "дарова", КО БИ ДРУГИ, ...него JOSIP BROZ, тј. Друг TITO! (Сад што је "погонско гориво" за тај "бољи живот" ПОДРАЗУМЕВАЛО ИЗДАЈУ Русије (ма и била совјетска!) и што је то ПОДРАЗУМЕВАЛО ДЕОБУ Срба и ОДРИЦАЊЕ од "назадних идеја, као нпр. вера, нација и сличне трице", то НИКОМ НИШТА!)" Шта је ПОГРЕШНО!? Да су вам ДРУГИ "одрадили" "победу" и да сте "З......." Русе& Србе!? "Философија" "У СЕ, НА СЕ и ПОДА СЕ"!?
Препоруке:
6
15
140 субота, 25 мај 2013 15:55
Slavomir Srpski
Otuzno je gledati obo medjusobno blacenje sebicnih likova na sajtu, pa ovog puta u tome ne zelim da ucestvujem. Dok nam vlada rzabija drzavu, ovde se napinju intelektualci oko "zabluda".

Dobro su vam bacili koske da se glozite kao razjareni kerovi. Eto Zasto propadamo.

A o autoru vrlo kratko: ne daje ni jedno resenje, i puca u prazno kao da smo u mirnim vremenima gde uz kaficu treba da razglabamo. A u stvarnosti sve je drugacije jer najveca propast nije ona moja se desila vec ova koja se DESAVA. Dakle pogresan tekst u pogresno vreme, ali koji udara u najvecu srkpu bolest: sujetu.

Tako da ovde izborojah stotine komentara, a po pitanju koda danas i STA danas koja desetina svega. Eto nase najvece zablude. kojoj autor nista ne doprinese, ali doprinese da se ovde kao na koloseumu narod zabavlja, dok kuca gori. Sramota.
Препоруке:
6
5
141 субота, 25 мај 2013 18:16
Reddy
Stara Hegelova teza da je istina u pojmu a ne u predstavi ne važi za Srbe jer ovi još nisu doakali do tog nivoa. To, pre svega, važi za njihove "intelektualce". U njih se ubraja i poslednji primerak srbijanskog umovanja. Aferim!
Препоруке:
4
12
142 субота, 25 мај 2013 21:21
ЛАЗАР ДРУГИ
@ Reddy
Јављам се само онда кад неко оптужује србски народ и кад исмејава братско осећање према Русима.
Кажеш издали Срби Чехословачку.Мала Србијица,јужно од Дунава и Саве, мобилисала је 1912. невероватних 362.000 војника за ослобођење од Турака, па крварила и 1913.А онда ударила велика аустроугарска сила, у којој су били и Чеси и Словаци.Ми онолико страдали и њима још дужни. Срам те било !
Кажеш Караџић и Милошевић издали Српску Крајину. Ја сам као резервни официр био у рату у Републици Српској и знам да је она са огромном дужином изломљене границе и коридором једва бранила себе, па никоме није могла помоћи.
Још је мање Милошевић могао војно помоћи.Он је убијен зато што је пружио отпор на Косову, Караџић ће робијати до краја живота у неком турском затвору зато што је вратио Србима ћирилицу и такође организовао отпор, а ти паметујеш.
Овде се јављам само због младих Срба који посећују сајт. Да би увек волели свој народ.Увек издаје "елита", а у рату обичан народ крвари.
Препоруке:
10
5
143 субота, 25 мај 2013 22:17
Reddy
@Lazar Drugi

To što si ratovao ne daj ti baš nikakvo pravo da ovde iznosiš koještarije. Prvo, kako ti to prozivaš Čehe i Slovake za stvar koja se tiče države i svih njenih građana. Kako u Austrougarskoj to je tako bila dužnost građana i u svim ostalim državama. Kako onda tumačiti formiranje dobrovoljaca od tih istih vojnika koji su se kasnije borili na Solunskom frontu. Zar misliš da je život toliko jednostavan da ga možeš sabijati u tu tvoju lobanju? Šta je bilo sa onim nemačkim vojnikom koji je odbio da strelja zarobljene Srbe kod Gornjeg Milanovca? Po tebi je i on neprijatelj jer je u zemlju ušao kao agresor. Pomešao si građansku obavezu sa ličnim odnosom i simpatijom. No, to je karakteristično za slične tebi. A što se tiče Karadžića moraš znati da je postojala obaveza pomoći. Preko toga prelaziš kao da se ništa nije desilo. Obaveza podrazumeva automatizam a ne procenu da li je granica bila ovakva ili onakva. Tako i sa Malom Antantom.
Препоруке:
6
13
144 субота, 25 мај 2013 22:25
Reddy
@Лазар Други

Pričaš o Miloševiću. Pa, zašto je onda podbunjivao narod u Srpskoj krajini ako je mislio kada zagusti da se ponaša oportuno. Meni je bilo jasno od prvog dana da on manipuliše osećanjima radi dolaska na vlast i da će ljude u odsudnom trenutku ostaviti na cedilu. Zašto je, onda, sve to radio što je radio? Što se danas neko ne izvuče od obaveze da ne ratuje u Avganistanu od NATO članica? To je obaveza ili ti možda nešto nije jasno. Shvataš li ti šta je građanska obaveza? Ti znači osuđuješ sve Srbe iz Krajina koji su i Prvom svetskom ratu morali da ratuju za Austrougarsku. Šta je mogao seljak da radi nego da se odazove carskoj mobilizaciji. A sada da te i ovo priupitam, "pametna em mudra glavo". Osuđuješ li,onda, i sve srpske glave, plemenitog i običnog roda što su morali ratovati za Turke a neki i išli u poturice? Baš me zanima kakvu ćeš tu patriotsku visprenost pokazati?
Препоруке:
7
12
145 субота, 25 мај 2013 23:16
nn
Biti Srbin i velicati Tita iz nekih ideoloskih razloga je samo malo manji apsurd od biti Srbin i velicati Hitlera. Ni sa jednim od takvih ljudi nema smisla razgovarati.
Препоруке:
10
1
146 субота, 25 мај 2013 23:18
nn
Naravno, treba naglasiti da takav patoloski odnos prema liku i delu Tita nema nikakve veze sa komunizmom i socijalizmom.
Препоруке:
6
0
147 недеља, 26 мај 2013 09:18
thinking maize@ Slavomir Srpski
Славомире, а ДА ЛИ СЕ НЕШТО МОЖЕ УЧИНИТИ и то ТРЕНУТНО!? Знате, комунци СВИХ БОЈА стратешки су се расподелили тако да УВЕК ДОБИЈАЈУ! Док је Милошевић радио то што је радио (не улазим у његове ПРАВЕ МОТИВЕ, нити у НУЖНОСТИ у које је ЗАПАДАО (са свима нама!), вољно или невољно, свеједно је, РЕЗУЛТАТ знамо!), НЕКИ ДРУГИ, МНОГО ЗЛОЋУДНИЈИ комунци, "жути", "другосрбијанци" и ини су РАДИЛИ да нам БУДЕ ово што ГЛЕДАМО ових 12-так година!? (Наравно уз помоћ стотинак милиона зелених папирића, које заблудели зову новцем!?) Према томе, моју полемику са ЦРВЕНИМ ФАНАТИЦИМА гледајте у том светлу, а не нешто што може променити нашу ТРЕНУТНУ стварност. Да ли сам у праву, мање је битно, важно је да се Србија и Срби ОТРЕСУ комунизма у СВИМ ЊЕГОВИМ ФОРМАМА& ДЕРИВАТИМА! А да смо ГУБИТНИЧКА НАЦИЈА, па то је ЈАСНО бар од 06.04. 1941. или можда од 30.11. 1918. Значи, ваља нам се вратити ПОБЕДНИЧКОМ ДУХУ, оном истински српском! А ЗНА се у ком ЗНАКУ Србија и Срби ПОБЕЂУЈУ!? Свако добро!
Препоруке:
6
11
148 недеља, 26 мај 2013 09:43
...
Ja ne smatram da smo gubitnički narod. Mi smo siromašni i primitivni, i te osnovne probleme, iz kojih bez ostatka mogu da se izvedu svi ostali, treba rešavati svim sredstvima, poštujući zakone hrišćanskog morala i uvažavajući realnost savremenog sveta i odnos snaga u njemu. A to nije lako. U svakom slučaju, malodušnost nije lek. Po čemu su Englezi, na primer, pobednički narod? Izgubili su sve kolonije, mogućnosti za pljačku su im se veoma smanjile, u svemu zavise od Amerike, Škotska neće s njima, sa Irskom 200 godina ne mogu da izađu nakraj, preplavljeni su muslimanima, lukavošću nadoknađuju pamet, a njihova poznata prepotentnost je arogancija golje koji se seća da je nekad bio bogat.
Препоруке:
8
1
149 недеља, 26 мај 2013 10:22
thinking maize@ ...
Има код Тојнбија један карактеристичан израз: "ЗАСПАТИ НА ВЕСЛИМА..." Погледајте значење тог израза и све ће Вам бити јасно "гледе" ТРЕНУТНОГ губитничког/"губитничког" (изаберите по вољи!) статуса Срба и Србије!? А што се тиче ТРЕНУТНОГ примитивизма/"примитивизма" (изаберите по вољи!) у Србаља подсетите се Калајићевих текстова из "Дуге" крајем 1980-тих и почетком 1990-тих и његовог КАРАКТЕРИСТИЧНОГ израза "БАРАБИЗАЦИЈА МАСА", па ће Вам све бити јасно "гледе" тога да ли је "српски" примитивизам/"примитивизам" (изаберите по вољи!) у потпуности инхерентан (како нам спочитава "Reddy"!) или ипак добрим делом ИНДУКОВАН СПОЉА о чему "сведочи" и "српски" "TISAK& SLIKOPIS"!?
Препоруке:
4
11
150 недеља, 26 мај 2013 11:12
сељак беземљаш
Шта добијемо када стресемо идеолошку причу
Остаје да је комунизам је шала историје.

Дата је могућност да неспособни (глупи,површни, деструктивни,злобни, пакосни, завидни..) стекну достојанство или тачније да се дочепају власти.

Можда има неке правде да и од
Препоруке:
6
5
151 недеља, 26 мај 2013 11:18
сељак беземљаш
наставак
Извињавам се "побегао" ми текст.

Можда има неке правде да од Бога и природе, закинути
добију прилику да се играју власти.

Тако гледајући Србија је и даље "комунистичка".
Само је вокабулар другачији.
Препоруке:
5
5
152 недеља, 26 мај 2013 11:35
Reddy
@seljak bezemljaš

Dakle, evo dobismo iznedreneu profiltriranu mudroliju. Komunisti, sve sami nesposobni, glupi, primitivni, nečasni, od prirode poniženi, jedino prepredeni i lukavi, dobiše istorijsku priliku da zasednu na presto za odabrane i plemenite. I ko nam to kazuje. Seljak bez parčeta zemlje, ideološki vagabund i predstojnik pameti i morala. Ali pre svega onih nadarenih i moralnih u kakve ubrojasmo sve premudre careve, kraljeve, kneževe, grofove, biskupe i vladike, osvajače i diktatore, krvoloke i lopove, sve one sa tehničkih fakulteta i iz prirodnih disciplina. Ovakve kriterijume je upodobio za pojedince no, mene zanima šta je za one narode i narodiće koji, po nekima iz njegovog plemenitog odabira, koji su takve svrstavali u parter čovečanstva, da ne kažem podzemlje. I ulazi li u takav blatnjavi krug i mala Srbija, pa i svi ostali Sloveni. Danas takvi drže sveću USA, Turskoj....
Препоруке:
6
12
153 недеља, 26 мај 2013 12:04
Reddy
Pogledajte dobro sa kakvim ovde čovek mora da se preganja. Izvestan poručuje nam da smo "gubitnička nacija od 6. IV 1941. godine ap sve do danas!?!?!?!?!? Za njega između toga nije bilo pomaka. U redu, onda se otresite svih diploma,položaja, penzija, zaboravite na svoje porodične istorije, profesionalne uspehe ili neuspehe, vratite svu imovinu koju ste u međuvremenu stekli, opozovite sve ugovore iz datog perioda, poništite svoja imena, ustupite penzije državi i tada će vam se verovati.
Препоруке:
6
12
154 недеља, 26 мај 2013 12:17
Reddy
Potrebno bi bilo podsetiti kakav su krvavi scenario iza sebe ostavili ovakvi pozivi. Bič "srbijanskog nacizma" bi se morao spustiti na leđa srpskih komunista isto onako kako su to pod čizmom Pinoćea uradili prema čileanskim komunistima bacajući žive ljude iz helikoptera ili pod čizmom argentinskog fašističkog čizmaša, Videle, a oboje za račun američkog gazde, obavili nad argentinskim borcima za slobodu svog naroda i vađenje iz smrtonosnih kandži USA imperijalista. Daleko ranije, 1965. godine krvav obračun sa komunistima izveo je vojni diktator Suharto kada je oborio Sukarna, legitimnog vođu nacionalnog otpora. Tada je i bukvalno pobijeno preko pola miliona indonežanskih komunista. Isti takav krvavi scenario danas i ovde prizivaju tzv. Tinkering maize i seljak bezemljaš. Pozivaju na "javni linč pripadnike drugih uverenja"! Š T A T O O N I danas u S R B I J I R A D E?
Препоруке:
6
12
155 недеља, 26 мај 2013 12:21
...
Živojin Pavlović (reditelj,pisac, slikar) govorio je da u materijalnom smislu nikada nećemo biti na nivou zapada, ali u onome što je "krik srca", izliv duše možemo biti iznad njega. To isto, ali drugim rečima, nedavno je rekao i Jovan Marić. I ja se slažem s njima. Nismo mi ni bolji ni gori, mi smo drukčiji. Nismo svi ni primitivni. Ali jesmo svi odgovorni što je primitivizam uzeo maha. Treba reći: Vilijem Golding je dobar pisac, ima i Nobela, ali je Pavle Ugrinov bolji. Harold Pinter, koga posebno cenim nije pisao bolje drame nego što je "Hadersfild" Uglješe Šajtinca u tim godinama, ispod četrdesete. Englesko govorno područje nema tako talentovanog pesnika kao što je Brana Petrović Pajsije, niti takvog formata kao što je bio Vasko Popa. A sasvim je druga stvar "tragedija malih jezika" (Andrićev izraz) i engleski kulturni imperijalizam protiv koga je bitku izgubio čak i Žak Lang,bivši francuski ministar kulture.
Препоруке:
6
4
156 недеља, 26 мај 2013 12:40
...
Ne bih o Tojnbiju. Čitao sam ga sedamdesetih. Nije me sablaznio, pa čak ni oduševio. Tu mi je, pri ruci. Razvodniće se polemika ako odemo in extenso. Nema potrebe da mi preporučujete tekstove Dragoša Kalajića, sve sam ja to pratio. Voleo bih da se bolje razumemo. Kada mi nešto preporučujete, imajte u vidu da sam svojevremeno 30 puta pročitao Šekspirovog Magbeta, zaredom. To samo po sebi ne znači da nešto jesam, ali znači da nisam skorojević. I nije me lako zadiviti: I am not highly impressionable. Nisam zaplovio (surfovao!) na talasu antikomunizma kada je to postalo pomodno. Moje protivljenje je starije i principijelnije.
Препоруке:
7
4
157 недеља, 26 мај 2013 12:50
...
Voleo bih da o našoj nespornoj boljci, primitivizmu, razgovaramo na smiren način. S druge strane, ovo je otvoren - veoma otvoren sajt - a Ljiljana Blagojević jednom lepo reče, neću da krvarim u blizini ajkula. Od vas očekujem podršku, da li mnogo tražim. Pa taj prokleti primitivizam svi mi, svakoga dana osećamo na svojoj koži, malaksavamo pri susretu s njim, bežimo u cinizam, mazohizam, pesimizam, ili, kao ja, u "unutrašnju emigraciju", u Tolstoja, u Šekspira, u mišju rupu. Ali problem ostaje.
Препоруке:
6
4
158 недеља, 26 мај 2013 13:02
...
Srbija je lepotica, shvatite! Ova zemlja može da bude sasvim pristojno mesto za život kada se ekonomski i ekološki sredi. Treba da se uradi mnogo toga što ne zavisi od spoljnih pritisaka, što je u našim rukama. Muldašev, savremeni ruski ezoterik, kaže da narod treba hvaliti čak i kada ne zaslužuje, da treba prekrečiti satanističke grafite na zidovima i haustorima (našao je da u takvim zgradama u Rusiji nema više depresija i samoubistava - Muldašev je lekar), čak ide dotle pa predlaže da treba birati što lepše glumce za filmove sa nacionalnim temama. Narod treba ohrabrivati. Tome ne smeta polifonija mišljenja, ali smeta kakofonija, nadmetanje sujeta i razmena uvreda pri čemu se zaboravlja Cilj, a to je samo i jedino dobrobit svih.
Препоруке:
7
4
159 недеља, 26 мај 2013 13:19
...
Ima i drugih malih naroda. Česi, na primer. U istoriji su uglavnom primali udarce, ne znam da li su i jedan zadali. Pa ipak, ja ih ne smatram gubitnicima,dokle god imaju Hašeka, Masarika, Beneša, Kafku, Hrabala, originalnu školu filma, Formana - jedino ću Havela izostaviti.. Kundera, njihov Milan Kundera, kaže da im ništa u istoriji nije uspevalo, počev od neuspelog pokušaja reformacije, od Jana Husa do Jana Palaha. Mnogi, oni pametniji, zbog toga se loše osećaju. Kundera kaže da Česi u svom jeziku imaju reč koja označava nemoć pred jačim od sebe - lytost.Ja ne znam da mi takvu reč imamo, ili ne mogu trenutno da se setim (ako je tako, ni to nije slučajno!) Mi, jednostavno, nismo Česi, mi ne umemo da na vreme odmerimo posledice svojih postupaka i baš za tu kobnu osobinu morali bismo da imamo posebnu reč! Doduše, moje Lale kažu srljanje ali to pripisuju braći južno od Dunava.
Препоруке:
6
4
160 недеља, 26 мај 2013 13:33
Reddy
Gospodo, nije u pitanju Srbija ve' sistem, sistem iyrabljivanja koji je prihvatila masa Srba. {ta to nije u redu? Pa, to ste sve "bona fide" prihvatili. I sada, zamislite, odjednom, problemi. Da li se ovaj čika šali? Premazati zidove i postaćemo bolji, sa više optimizma će/mo gledati u budućnost. Nema veze nadnica od 15 000 dinara, ništa za to što kod privatnika radimo nedeljom i praznicima, ni po jada što neko živi u zamkovima sa po nekoliko bazena a neko dnevno nema ni dva paradajza na stolu, ništa nije važno. Važno je da budemo optimisti.....Da li smo stvarno mi kolektivne budale pa da nas vozaju na ovoj uskotračnoj pruzi?
Препоруке:
6
9
161 недеља, 26 мај 2013 14:08
...
Dobro ja shvatam o čemu govoriš. Ali ja, sa dvoje dece, jednostavno nemam prava na pesimizam, jer kada bih klonuo - bilo bi još gore. Ovde, bukvalno na par koraka od mene, živi čovek koji je prošle godine kupio mali avion; kada je lepo vreme, predveče, nadleće okolinu. Razlika između njega i mene je razlika između imati i biti, ona čuvena, Fromova.
A svestan sam da su potrebni neki materijalni preduslovi da bi čovek ostao čovek. Još u XIX veku Dostojevski je vodio polemiku sa pretečama boljševika. Važnije su čizme, jer štite od hladnoće, nego vaš Puškin, govorili su mu. Neka o Puškinu sudi onaj ko ima čizme, odgovarao je Dostojevski. Ko zna ko je tu u pravu, ali sigurno znam da nije najvažnije biti u pravu.
Препоруке:
7
4
162 недеља, 26 мај 2013 14:33
thinking maize@ онако, о којечему и ЈОПЕТ!
Неко рече: "Bič "srbijanskog nacizma" чиме ПОТВРДИ моју тезу о ДУХОВНОЈ БЛИСКОСТИ комунаца, црвених, "жутих", "другосрбијанских"... Ако се НЕШТО НИЈЕ ЗАПАТИЛО у Србаља, то је УПРАВО нацизам& расизам! Ах, да има расизма и у Србаља, али то је код НЕКИХ Срба (углавном ФАНАТИЧКИ ВЕЗАНИХ за Запад!) и ради се о АУТОРАСИЗМУ! Ergo, ако чујете да НЕКО ДРОБИ о "srbijanskom nacizmu" ЗНАЈТЕ да се ради о АУТОРАСИСТИ! Друго, г-дине "..." не намећем Вам моју лектиру, драго ми је да сте је апсолвирали "во времја оно", али, ЗА РАЗЛИКУ од Вас, припадам ДРУГОЈ ГЕНЕРАЦИЈИ СРПСКИХ ПОКУСНИХ КУНИЋА, тј. другој генерацији "усмерењака"! С тим у вези и даље сам на становишту да нам ВАЉА, као ЈЕДНУ од ПРВИХ МЕРА по ПРЕОКРЕТУ, као ОБАВЕЗНЕ ПРЕДМЕТЕ у СВЕ ГИМНАЗИЈЕ (и бројне средње стручне школе!)увести ЕТИКУ и ЛОГИКУ! До тих закључака дошао сам ПОСРЕДНИМ и ЗАОБИЛАЗНИМ ПУТЕМ као аутодидакт, а Ви сте САМО НАДОГРАЛИ оно што сте упили у средњој школи! Наравно И ТУ ИМА ИЗУЗЕТАКА, што нам ДРУГ "Reddy" ЗОРНО ПОТВРЂУЈЕ!
Препоруке:
5
11
163 недеља, 26 мај 2013 14:48
Reddy
Vidite, cilj je da svi imaju čizme da bi svi oni koji imaju čizme o Puškinu mogli suditi. To vam, možds, ne odgovara? Dostojevski nije zbog toga veliki čovek. On je samo veliki književnik.
Препоруке:
6
9
164 недеља, 26 мај 2013 15:32
Reddy
@Tinkering maizeSlušaj... Tu etiku i logiku ovde zorno dokazuješ. Evo primera. Na moje pitanje kud se dedoše Rotšildovi papiri/jer ti si ga pomenuo, nisam ja/ ti onako etički i logički namah zaćuta i prepliva Dunav. Kad ono, na drugoj obali, čim izađe, od gaća ni traga ni glasa. Vidiš, kaznila te velika reka, pobeguljo. Ovde sam sebi lupaš recke u tom smislu jer nisi u stanju odgovoriti ni na najprostije pitanje. Gde su ti papiri Rotšildovi kojima je isfinansirana strana intervencija u Rusiji u građanskom ratu? A ne reče, leba ti, kako tim potomcima velikog bankara, za koga od tebe ne doznah ni koga je to/dal' sam Marks il ko drugi/ povao na osnivački kongres Prve internacionale, jedan Lenjin prekinu otplatu državnog duga koga napravi, ubijanja radi, njegovo carsko prevashodstvo, počivši NikolajII, sve u ime viših interesa "majke mu Rusije" mada mu je veći broj rođaka ostao na omrznutom Zapadu, ponajviše u Vilhelmovskoj carskoj Nemačkoj. Ih, kako bi rado ratovali
Препоруке:
6
9
165 недеља, 26 мај 2013 15:38
Reddyi
i dan danji samo da je preko leđa ruskih mužika i sve "pronosili slavjanstvo" diljem srbokrajiških prostora. Kakva zla hud! Ali, evo ih, pojavljuju se novi podvižnici sa mrtvačkom glavom a sve punom torbom logike i metodske etike. Kako ono kažu....zaludan pop i jariće krsti. Tako i ovaj zagubljenik u vremenu i prostoru, sa svojim ceremonijalom i anadolijskim ekipažom stupa na sve manju i sve odrpaniju scenu srbijanske tragikomedije. Original falsifikata!
Препоруке:
6
9
166 недеља, 26 мај 2013 15:41
...
U srednjoj školi "upijao sam" bluz, jer u sebi ima čežnju, i sklonost da ne podnosim autoritete; osim toga gotovo ništa. Na fakultetu nisam dakle imao šta da "nadograđujem". Moja profesija veoma se razlikuje od moje ljubavi prema jeziku i duhu. Dakle, i ja sam samouk. Najintelektualniji od mojih kolega čitali su Koelja, Da Vinčijev kod, kada je bio u trendu,i zato što im je neko rekao da tako treba; "otkrivali" su Kastanedu, koga sam ja otkrio početkom sedamdesetih i decenijama kasnije pozajmljivao im te knjige da se ne troše bez potrebe. Oduševljavao sam se Ginterom Grasom; tek potkraj te decenije pojavila se Grobnica za Borisa Davidoviča, osamdesetih Enciklopedija mrtvih i ja sam shvatio da im je Danilo Kiš svima očitao lekciju. Krajem osamdesetih, Borka Pavićević je izjavila da je ošamućena novootrivenim Česlavom Milošem; malo sam se začudio jer sam već godinama imao prva izdanja svih njegovih prevedenih knjiga,bogato ispodvlačena. Itd itd
Препоруке:
6
4
167 недеља, 26 мај 2013 15:46
...
Može se pokušati sa uvođenjem etike i logike (ona je postojala) u srednje škole. Nema šta da se izgubi. Mada, treba imati u vidu da je i marksizam bio obavezan predmet, pa ga mnogi od nas omrznuše. U svakom slučaju, dirljivo zvuči ideja da neko može postati dobar tako što uči etiku, za ocenu. Naše je samo ono što iskusimo. Samo čovek pogođen nečim razmišlja. Duhovno interesovanje je dragoceno, dokle ga ima - čovek je živ.
Препоруке:
7
4
168 недеља, 26 мај 2013 16:01
...
Rediju. U osnovi se slažem. Dostojevisti kažu da je ta dilema - čizme ili Puškin - mogla biti postavljena u tako zaoštrenom obliku samo kod Rusa i samo u ono vreme. Iz poznatih razloga. Ali, nešto drugo hoću da naglasim. Kultura je lice naroda. A naša vrhunska kultura uopšte nije loša. Imamo sa čim pred svet. I molim te, ali stvarno te molim, nemoj me ubeđivati da je tačna marksistička ideja da velika kultura sledi jaku materijalnu bazu. Pa sjajna antička kultura i umetnost nastala je na neznatnoj materijalnoj osnovi! A finansijski jaka Amerika dala je Betmena,klovnove i niz pisaca od kojih, veruj mi, posle Apdajka možda vredi Don De Lilo, Pol Oster i niko više.
Hteo bih da dodam u prilog presudnom značaju duha i kulture: vladika Pobjedonoscev bio je ministar policije od koga su svi drhtali. Danas ga niko ne bi znao da se nije družio sa Dostojevskim pri kraju njegovog života. Da M. Gorki nije pisao o N. A. Bugrovu, najbogatijem Rusu, danas niko ne bi znao ni njegovo ime.
Препоруке:
8
4
169 недеља, 26 мај 2013 16:26
thinking maize@ друг "Reddy", alias "sajber marksista", па г-дин "..."
Ти рече: "kud se dedoše Rotšildovi papiri..."!? Стварно СМЕШНО питање!? Ваљда ти као МАРКСИСТА то БОЉЕ ЗНАШ од мене!? Уосталом, ЈЕДАН од Ротшилдових је и ФИНАНСИРАО Први Конгрес Прве Интернационале у Лондону 1864-те!? Ваљда се ТЕ СТВАРИ ПОДРАЗУМЕВАЈУ у "ПОРОДИЦИ"!? Како "породица"!? Лепо "ПОРОДИЦА", јер И "ВАНБРАЧНА ДЕЦА" су НЕЧИЈА ДЕЦА!? Шта, НИСИ ЗНАО да су марксисти КОПИЛАД либерализма!? ЛЕЕЕПООО ПИИИШЕЕЕ! Ако имаш очи да прочиташ, наравно! А сад Г-ДИН "..."! Не мислим да од ЕТИКЕ и ЛОГИКЕ правим неки нови "марксизам", далеко било! Већ само да се деци ПРУЖИ АЛТЕРНАТИВА за Цецу& Јецу!? То смо ДУЖНИ ПРЕМА ДЕЦИ! Да ли ће да ПРИХВАТЕ, еее, то је већ ЊИХОВО! НАШЕ је да им ПРУЖИМО ту МОГУЋНОСТ! Јер, СЛОБОДА је у МОГУЋНОСТИМА и то не само материјалним! Свако добро!
Препоруке:
7
12
170 недеља, 26 мај 2013 17:48
Reddy
@Tinkering maize ili o naučnoj fantastici

Dakle, objašnjenje vredno intelektualnog napora. Sve se desilo u porodici. Revolucija, izdaja, papiri namireni. Samo zašto, onda, i dan danji kada se sve "promenilo" i dalje ti isti potomci potražuju naplatu tih papira? A tražili su i za vreme "sovjeta", mislim, dok su bili "porodica". Daklejedino što ostaje autentično je vrhunaravno pravoslavlje. Blago nama i našoj crkvi. Sve ostalo je original falsifikata. Meni je od tvog objašnjenja zbrka u glavi a vama? Ne znam šta radite ovo popodne ali ja više ne mogu ništa. Stvarno si "vagabund" ali onaj visokosofistikovani. Pa ovo ne bi mogao ni Til Ojlenšpigel da izmašta.
Препоруке:
5
12
171 недеља, 26 мај 2013 18:12
Reddy
@...

Toliko mi je smešno ovo što ste saopštili o nekakvoj marksističkoj dogmi, ne ideji, kako napisaste da je potrebno dati samo blago a gorko objašnjenje. Da velika kultura sledi jaku materijalnu bazu. Ne znam šta podrazumevate pod kulturom ali kultura se uzima u njenom izvornom značenju. Dakle, budući da je šproizvodnja primarna onda se pod tim terminom podrazumevaju oruđa kojima se proizvodi. Marks je imao nameru da napiše kritičku istoriju kulture misleći na ovo tumačenje. Dakle, istoriju kulture kao industrijske kulture. Pa zar bi trebalo ponavljati, ali izgleda da je potrebno, da sve ono što je nadgradnja /ružna reč ali neophodna/ samo u "poslednjoj instanci" duguje materijalnoj osnovi. To je Engelsov komentar čestog nerazumevanja pomenutog odnosa. Drugo, o sjajnoj antičkoj kulturi i njenoj materijalnoj osnovi. Grčki gradovi državice su u materijalnom smislu prednjačili u komparativnom smislu. Pa, otuda nije ni čudo čime je nagrađena takva "osnova". To se odnosi i na drevnu
Препоруке:
4
13
172 недеља, 26 мај 2013 18:23
Reddy
@...

Kinu, svejedno, drevnu Indiju. To vredi i za novije doba. Recimo, uzmimo severnoitalijanske gradove, Humanizam i Renesansu. Taj odnos čak i prevaziulazi oprezan Engelsov uvid. A kada je o modernoj Americi reč stvari stoje ovako. Prethodni vek je bio "američki vek". To, naravno, ne znači i da su imali najznačajniju kulturu u smislu u kome je vi potcrtavate. Tu je drugo u pitanju na šta se ne obraća pažnja. Sve ono što je stvarano širom starog kontinenta bilo je poduprto američkim kapitalom, razne fondacije, zadužbine, prilozi, mecenatstva, organizovanje manifestacija, spektakala, recimo filmska industrija. Ali, ovde je u pitanju američka internacionala kapitala. Umetnički svet je u ključnom "zavisio" od američke finansijske injekcije. Pogledajte danas kakve finansijske udarce, zahvaljujući berzanskim lomovima i ogromnim gubicima, doživljavaju umetničke institucije, na primer, muzičke. Detroitski orkestar štrajkuje mesecima, zatvaraju se biblioteke, itd. Uzmite samo situaciju
Препоруке:
5
12
173 недеља, 26 мај 2013 18:26
Reddy
@...

u Berlinu. Postavljaju se ozbiljna pitanja u vezi sa funkcionisanjem etabliranih institucija u oblasti kulture. Zar vam nije jasno kakav je procvat imala "kultura" u SSSR-u. Treba li tu bilo šta navoditi? Rekoh, Engels je tu bio krajnje oprezan a mogao je, po mom sudu, biti i daleko odrešitiji.
Препоруке:
4
12
174 недеља, 26 мај 2013 18:39
thinking maize@ друг "Reddy", alias "sajber marksista", E FINITO, АЛИ СТВАРНО!
Зар не видиш да ме НЕ ЗАНИМАШ ни колко за ИЧ!? Ако хоћеш пиши, папир ТРПИ СВАШТА, али ме ама баш УОПШТЕ не занима шта пишеш, пошто ЈЕДНО ТЕ ИСТО читам већ ЧЕТИРИ ГОДИНЕ!? Друго, да би се НЕШТО ПОДЕЛИЛО, то ПРВО МОРА да се ЗАРАДИ, е ТУ "ситницу" је Ваш папа Маркс ЗАБОРАВИО да покаже!? Све приче о "научно-технолошком развоју", као ПОГОНУ ЗА СТВАРАЊЕ НОВИХ ВРЕДНОСТИ, немају ама баш никакве везе са папа Марксовим "присвајањем вишка вредности"!? Да се Тесла освртао за Марксом не би отишао даље од Смиљана, а овако... У сваком случају НЕВЕРОВАТНО си СМЕШАН! Треће прочитај од Трајана Стојановића, великог америчког историчара српског порекла књигу "Балкански светови-Прва и Последња Европа", а ПОСЕБНО поглавље 5 "Привреда", са завршним потпоглављем "Компаративна предност новог модела капитализма заснованог на информацијама", где се поред нагласка на ИНФОРМАЦИЈАМА инсистира и на ПОЉОПРИВРЕДИ, разноврсној и диверзификованој. Но, то је ТОООЛИИИКООО ДАААЛЕЕЕКООО од твог и папа Маркса поимања...
Препоруке:
7
13
175 недеља, 26 мај 2013 18:56
Reddy
@Tinkering maize

Pa, o kakvim ti mogu'nostima ovde pripoveda[. Imali ste mogu'nosti da branite yemlju 1941. godine pa ste je iydali na najgori mogu'i na;in, pokravši zlato i ostale dragocenosti. I sve ste to predali Zapadu od koga ste doživeli i bombardovanje. Pobegli ste na antikomunističku stranu sa računicom da će vas oni i vratiti na vlast. Baš uonako kako su kontali i ustaški zlikovci. Pa, gde se to krio Andrija Artuković nego u toj vašoj zemlji demokratije i kapitala. I sada ste se ponovo vratili a okrivljujete komuniste koji su izneli teret pobede jer da nje nije bilo danas bi kao robovi đubrili i kopali nafolksdojčerskim latifundijama po Banatu i Bačkoj. I još ste drski i kočoperni kao i svaki kikirez misleći da je ozbiljan pevac. Vi ste šaka jada koja fantazira, laže i obmanjuje. Ma, prošlo je vaše, narod je jednom osetio šta znači socijalizam i nikog više ne možete prevariti popovima, pravoslavljem i kompotima. S tim je završeno, svidelo se to tebi ili ne.
Препоруке:
8
12
176 недеља, 26 мај 2013 19:40
thinking maize@ "Reddy", alias "sajber marksista"
Ако ћемо ПО ПРАВДИ, ЧИЈИ КОМУНИСТИ су изнели ТЕРЕТ РАТА у бившој Југославији, ред је рећи да су то СОВЈЕТСКИ КОМУНИСТИ, претежно Руси, па онда британски комунисти, совјетске кртице у британском естаблишменту, типа Кима Филбија и друштванцета, који ПОМОГОШЕ Брозу да ЗАЈАШЕ! Мислите да није било током историје доста света који се БОРИО ДО ИЗНЕМОГЛОСТИ и ПРАКТИЧНОГ НЕСТАЈАЊА, па то ИЧ не поможе! Погледајте уосталом на устанке јеврејског народа 66-70 г., као 132-135 г. н.е., где је СВА ПРАВДА била на страни тог страдалног народа, па их Римљани СМЛАВИШЕ "ко Панта питу"! А Ви само НОР, па НОР! Који бре НОР, БЕЗ Совјета! Да је било, КАО ШТО НИЈЕ БИЛО, као што НИЈЕ БИЛО НИ У Пољској, овде, као и у Пољској би био КАПИТАЛИЗАМ, а ПО ПРАВДИ би у Грчкој био СОЦИЈАЛИЗАМ (јер је то грчки народ и ELAS заслужио!), а НЕ ОВАКО! Можда се то Вама НЕ СВИЂА, али ТО Вам је ТАКО, ма и дубили на глави! А о Брозовој ИЗДАЈИ Совјета и практичном ПРИСТУПАЊУ НАТО Пакту, то обашка! И немојте ми ВИШЕ причати БАЈКЕ!
Препоруке:
9
11
177 недеља, 26 мај 2013 20:05
Reddy
@Tinkering maize

Toliko je očigledno ko je ovde smešan i zabavan da ću to pokušati da ti objasnim i na tvoj scijentistički način. Elem, kada je upitanju tzv. "naučno-tehnološka revolucija" u pitanju je samo čist profit i naš ništa više. Stvari se proizvode u kapitalizmu isključivo zbog profita a njeg anema bez viška vrednosti. Trguje se živom radnom snagom jer samo ona može stvoriti novu vrenost, nikakvi gadget-i. Valjda i sam znaš šta čini strukturu cene. Ajde, da zaobišem onu formulu koja ti zadaje toliko muka ali za proces reprodukcije moraš naknaditi sve što si i uneo u produkciju. Dakle, moraš naknaditi troškove. Pa tako i trošak radne snage. Pa ako je nadoknadiš kako onda uopšte možeš, pri prostoj reprodukciji uopšte prisvojiti profit. A, ako ulaziš u proširenu reprodukciju onda, molim te, objasni kako radnik, evo kod nas u Srbiji gde iskazujemo neki rast, bar u poslednje vreme, radnik sa prosečnom nadnicom, ne može obnoviti svoju radnu snagu. To priznaju i najokoreliji
Препоруке:
6
12
178 недеља, 26 мај 2013 20:20
Reddy
@Tinkering maize

...ljubitelji kapitala i kapitalizma. Reci, molim te, objasni, numerički ili literarno, ako hoćeš i propevaj, nacrtaj, naslikaj, izvajaj, gde se dede taj trošak, gde se izgubi. Jer on negde mora biti predstavljen. Gde je nestao, objasni to, ako boga znaš? Objasni, ako ne znaš onda makar i rukama. Doći ću rado na tvoju predstavu pantomime. E, kako si objasnio kud nestadoše Rotšildove obligacije tako bi, valjda, mogao da izvedeš i ovaj /nadri/ČIN. Dižem čašu u čast i slavu tvog budućeg uspeha!
Препоруке:
6
11
179 недеља, 26 мај 2013 21:25
thinking maize@ "Reddy", alias "sajber marksista", ако УОПШТЕ НЕШТО и РАЗУМЕ!
Кажеш: "Где се деде тај трошак& капитал који "смо" "зарадили" за време Брозовог вакта!?" Па како рекоше Брозове ГАЗДЕ Амери: "Easy come, easy go!" тј. ПО СРПСКИ "КАКО ДОШЛО, ТАКО и ОТИШЛО!" БЕЋАРСКИ! Једино што НАША БИВША БРАЋА& Запад желе да сву КАМАТУ пребаце НАМА Србима у РАЧУН!? И још оће и "камату на камату" да нам УВАЛЕ у виду тзв. "људских права"& "ратних злочина", а ТИ& ТВОЈИ ОТПАЛИ ПАЈТОСИ "другосрбијанци" и ДАЉЕ "СВИРАТЕ у ДИПЛЕ" "bratstva in enotnosti"!? Друго, ако је капитализам као друштвени систем ПОД ЗНАКОМ ПИТАЊА због његове ДУБОКЕ ИЗОПАЧЕНОСТИ, немој ми рећи да је и ТРЖИШНА ПРИВРЕДА у "ИСТОМ СОСУ"!? Или ваљда замишљаш неку Марксову& Енглезову ЕСХАТОЛОГИЈУ a la "Царства Божјег" на Земљи!? Знаш, НЕМА ЦАРСТВА БРАТСТВА на Земљи, без ТРАНСЦЕДЕНЦИЈЕ!? Али за то НИЈЕ ДОВОЉАН "Das Kapital", већ само и једино "Јованово Откровење"!? А дотле, у овој "долини суза", ваља да се ЗАРАДИ за "хлеб насушни", а НЕ да се ПРИЧА о "присвајању вишка вредности"!?
Препоруке:
7
12
180 понедељак, 27 мај 2013 08:18
Reddy
@Tinkering maize

I eto ti ga sad'! Ja potražih precizan odgovor na precizno postavljeno pitanje a on se NALJUTI! Kao dete. Pa kriv Das Kapital! Hoću JOvanovo otkrovenje!?!?!?!? Možda bi ono moglo da sredi i srpski budžet, đavo bi ga znao! Tebi je omiljena množina pa ispade da svi/Srbi/ stradasmo u ovoj kalvariji. Ali, neće biti tako. Znamo da je kapitalizam zavladao i da u njemu samo kapitalista dobro prolazi, ne i radna snaga. Jer, ako ne bi otimao ne bi ni njega bilo a bogami ni JOvanovog otkrovenja kao i onih koji tako uporno zaglupljuju i truju javnost. Da li je radniku potrebna crkva, popovi i njihovi sve veći i veći materijalni posedi. Za njih, izgleda, ne važi Jovanovo otkrovenje? Od pre nekog vremena legendarna beogradska brda postadoše crkveni toponimi. Dan za danom na svakom niče po jedna crkva i pride mu zemljišni plac.
Препоруке:
6
11
181 понедељак, 27 мај 2013 08:28
Reddy
@Tinkering maize

Crkva postadetako najjači investitor u sve siromašnijoj i ojađenijoj Srbiji. I dok svima ide loše i sve lošije crkvi kao "božjoj ustanovi" sve bolje i bolje. Srbi zakucavaju kapital u praznoverje dok im ispred očiju otimaju Kosmet, radna mesta, školstvo, zdravstvo, perspektivu. I to sve radi Pravoslavna crkva u ime izmišljenog bića koga prvo njeni zemaljski predstavnici ne zarezuju ni za cvonjak. Pa, to gledam svaki dan svojim očima. A kako crkvenjaci dobijaju taj novac. prilozima sumnjivih tajkuna. Valjda sve u slavu "boga". I mi to gledamo svojim očima!?!?!? Dokle tako? A ovaj ovde meni priča kakve bajke o kapitalu, Americi i nekakvim pajtosima ne bi li skrenuo pažnju gladnih usta sa ovih očiglednih primera narodne pljačke. Crkva i ovakvi brane ovaj đavolski poredak.
Препоруке:
6
11
182 понедељак, 27 мај 2013 08:56
Reddy
@Tinkering maize

Odavno sam te prozvao sveznadarom i to ne bez razloga. Evo, sad si ispalio novu turu vatrometa. Koprcaš se ko pile u kučinama. ne znaš za šta da se uhvatiš. Malo engleski, pa Ameri, pa Das Kapital, te Jovanovo otkrovenje, onda tržišna privreda pa tek na kraju višak vrednosti. A ovo poslednje i jeste srčika svih zavrzlama! Taj višak vrednosti to je znoj opljačkanih radnika i neplaćenog rada, onome ko svaki dan proizvodi hleb, prevozi svet, leči i neguje ljude, prenosi informacije, podiže građevine. poslužuje, čuva i nadzire, prenosi znanje. Ali taj nevidljivi proces se zbiva iza onoga što čulima nije dostupno. Potreban je pojam kapitala da bi objasnio i razjasnio taj fenomen pljačke koji se svakodnevno odigrava. Posledice su, međutim, vidne, Manjak u džepu, na računu, u frižideru, stolovi sve prazniji. Taj opljačkani višak vrednosti vidljiv je, međutim, u komforu koji okružuje političare, vlasnike, crkvu i popove, "božje ljude" dok "misirci" ližu prašinu.
Препоруке:
7
9
183 понедељак, 27 мај 2013 09:06
thinking maize@ "Reddy", alias "sajber marksista", сад мало о...
... ЗЛОУПОТРЕБИ црквених људи!? Да не би са Вама ЗАЛУДНО ПОЛЕМИСАО, пошто ВРЛО ЛУКАВО користите неке очигледне ЗЛОУПОТРЕБЕ црквених људи за НАПАД не само на цркву, већ и ВЕРУ САМУ (јел оно рекосте: "...praznoverice"!?), указујем Вам на "Историју Византије" Георгија Острогорског. Посебно обратите пажњу на одељак о византијском цару Нићифору Фоки, ЈЕДНОМ од НАЈВЕЋИХ, и његовом односу према МАТЕРИЈАЛНИМ ЗЛОУПОТРЕБАМА неких црквених кругова!? Било би такође ИНСТРУКТИВНО и да погледате генезу тзв. зилотског покрета из 1340-тих година за време 2-ог византијског грађанског рата, када је исти под својом влашћу држао Солун, са ГОТОВО ИСТОВЕТНИМ ЦИЉЕВИМА ДРУШТВЕНИХ ПРОМЕНА, исказаних у много познатијој француској "Фронди" из друге половине 17-тог века!? Погледајте и византијски сатирички спис "Мазарисово путовање у Хад" с краја 14-тог века, отприлике ТРИ ВЕКА пре француских "просветитеља"!? Ето, видите КАКО су ПРАВОСЛАВНИ "АВАНГАРДА" чак и у друштвеном ангажману!? Знате, морате МНОГО да УЧИТЕ!?
Препоруке:
5
12
184 понедељак, 27 мај 2013 12:27
Reddy
@Tinkering maize

Jel' ti stvarno misliš da sam čekao na nekog kraljevačkog neznanca da bi me ovaj uputio na Grigorija Ostrogorskog i njegovu čuvenu Istoriju Vizantije? Pa. čoveče ja sam s tom knjigom išao u krevet a s njom se i budio. Čak je u nekoliko navrata i drugima poklanjao. Sem toga i ostale iz te oblasti, Privreda i društvo istog autora i još par sličnih. Posle toga Vizantijsku civilizaciju Luja Brijea u Nolitovom izdanju, itd. I ti meni držiš predavanje o stvarima kada nisi ni znao gde se Beograd nalazi!?!?!? Pa ti jedva da si bio u pelenama kada sam, na primer, čitao Istoriju Vizantije Stivena Ransimena. Potpuno sam bio u pravu kada sam napisao da će nam glave doći ovi primitivci iz provincije koji zamišljaju da su stigli pravo iz Jovanovog otkrovenja. Prosto je neverovatna njihova nadobudnost kojom prikrivaju sopstvenu golotinju. Uspevaš jedino u jednom a to je da skrećeš pažnju sa osnovnih egzistencijalnih pitanja koje ljude sve više okupira. To je za tebe sporedno....
Препоруке:
8
10
185 понедељак, 27 мај 2013 12:32
Reddy
@Tinkering maize

Ipak, mislim da sam tebe i tvoje "vitezove okruglog stola" uspeo da dešifrujem. Osnovni metod vaše "analize" je manipulacija činjenicama, faktografijom, podacima. To je sve na nivou čulnog utiska i predstava, da ne kažem mnenja. Vama su pojmovi suvišan detalj a kategorije matematički nepoznata. Sa takvima odgovarajuće treba i postupati. Mislim, igrati se školice.
Препоруке:
6
10
186 понедељак, 27 мај 2013 13:07
thinking maize@ "Reddy", alias "sajber marksista", сад мало о...
...нечијој НАДОБУДНОСТИ! Неко наброја, ако се добро сећам, 3-4 референце "гледе" Византије!? Ха, ха, ха, ха, хи, хи, хи, хи, хо, хо, хо, хо,... Стани човече мало, умрећу од смеха! Е, БАШ ме ДОБРО НАСМЕЈА! Па Острогорског сам ти навео зато што је његова "Историја Византије" ПОЧЕТНИЦА (истина СЈАЈНА!), а ти изгледа да од ПОЧЕТНИЦЕ ниси даље ни кренуо! Који СМЕШАН ЛИК! Па ја сам са проф. Радивојем Радићем, малтене на per tu, а ти ДРОБИШ о 3-4 референце, ОПШТЕГ ТИПА, да не кажем ПОЧЕТНИЦЕ!? Е, одакле си ли се само појавио!? Даље, ти рече: "Osnovni metod vaše "analize" je manipulacija činjenicama, faktografijom, podacima." Уууу... хххууу... "дечко" "игра тврдо"! А ја само кажем: "ПРВО ЗАРАДИ, па тек онда ДЕЛИ!" Шта је ту погрешно!? Или оћеш ко сви "ученици" Трофима Денисовича Лисенка да "калемиш" крушку на банану, јер је то ТАКО "партијски"!? Не брини, имам Лисенков реферат из 1949 са Свесавезне академије пољопривредних наука СССР (остало од оца!) који БЕЛОДАНО ГОВОРИ о ЦРВЕНОМ АМАТЕРИЗМУ!
Препоруке:
6
11
187 понедељак, 27 мај 2013 14:10
Reddy
@Tinkering maizePišeš da bi trebalo još da učim a ja te upućujem na knjige koje ssm prošao a ti meni, onda, nikog drugog do profesora Radivoja Radića!?!?!?!? Pa, zar sam ja tvrdio nešto rđavo o profesoru? Glupost! Ne razumem kakve veze ima tvoje poznanstvo sa činjenicom da sam neke knjige iščitavao daleko pre tebe. Između ostalog i Ivana Đurića i njegov Sumrak Vizantije, ranije Božidara Ferjančića, itd. Pa šta? Kakve to sada veze ima sa pominjanjem profesora koji drži katedru iz te oblasti na Filozofskom fakultetu. Svašta! Kao da ja imam nešto protiv toga. ILi bi, valjda, trebalo da "kleknem" pred poznanikom dotičnog profesora. Ovakvu provincijsku raspojasanost još nisam sreo. Ali, vi iz provincije ste promenili Beograd. Nije čudo. Trebali ste svojevremeno Brozu kao aklamujuća a ćuteća masa pa vas je ovde doveo kao na ispašu. A ono od čobana postadoše goropadni pretendenti na sve i sva a ponajviše na zvanja, titule i platurine.
Препоруке:
5
10
188 понедељак, 27 мај 2013 14:28
Reddy
@Tinkering maize

I šta sada? Trebalo bi i ja kao ti da se šepurim poznanstvima sa potonjim matematičarima i fizičarima SANU zato što smo drugovali u detinjstvu, probali prve cigarete, ljubavi, išli u avanture branja voća po tuđim baštama, itd. Slušaj, odrastao sam na Vračaru, u gornjoj Topolskoj, u onoj čuvenoj "Topolska 18" gde sam u senci vračarske pitomine šarao po okolnom kraju. Poznajem svaku kapiju, svaku fasadu, Božidarac, Avalu, Union, Crveni krst i stadion Radničkog, gledao Daneua, Koraća, Ražnja, Čermaka, divio se Kelavi, Pajkoviću, Petriću, Mitroviću, Stankoviću Šugeru, kasnije Ristiću, majka me je u kolicima šetala Neimarom, Slavija mi je bila svakodnevna tura, na Kaleniću krao lubenice, ali i naučio život seljaka, živeo pored slepe žene koja je završila konzervatorijum, rastao usred beogradskog miljea. Odrastao uz Tabor /Carevac/ i Kikevac. Bio jedan od "Čuburaca". Sada mi ti dokazuješ ko ti je prijatelj i šta bi trebalo da čitam!?!?!? Deluješ smešno i nepriptomljeno
Препоруке:
7
10
189 понедељак, 27 мај 2013 14:38
Reddy
@Tinkering maize

Odrastao um kraju gde su se sklapali prvi beogradski sastavi. Čuo si za Crne bisere. Pa, to su bili moji dobri drugari. Jedan od njih je danas čuveni fizičar koji vodi projekat na Brookhavenu. Treba li još da te zasipam ovakvim pahuljicama mog backgrounda. Ko si ti, odakle si sleteo na ovu livadu. Ko tebi daje pravo da uopšte pleteš priče o Beogradu, uspehu, Srbiji. Očito je da nemaš ukusa, mere a to je zaštitni znak provincije. No, ne azmeram ti, iz tog se oklopa ne možeš izvući. To je sudbina, ono za uvek! Kao krst. Nego, kažeš imaš u rukama lisenkove papire. Pa, dobro, šta ja imam s njima? Lisenko je bio Staljinov favorit. Valjda bi hteo nešto meni da prilepiš u tom smislu, kao Crveni, ne znam šta. Nemušt si kao i svaki provincijalac. Otkriva te poreklo a senka ti ne da mira. Pa, dobro, kada već trubiš o tome ko Damjanov zelenko, da ja tebe nešto priupitam. Zar nisi čitao genijalna štiva ovih tvojih ekonomskih neoklasičara koji srubiše SSSR ali onda i samu kuću
Препоруке:
6
10
190 понедељак, 27 мај 2013 14:44
Reddy
@Tinkering maize

u kojoj stanuju ili stanovaše, USA. Pa dovedoše do rušenja i ceo sistem u koji se zaklinjaše i tako ga ortodoksno braniše al' ne odbraniše. Pustiše u gaće pre no što doakaše do daske. Ali zato ovakvim musavim srbijanskim inteligibilistima uliše lažnu nadu da su dohvatili nebeske svodove a ovi, pak, u top poverovaše pa nas sve zajedno ovde svaki dan zaj.......sa svojim jevanđeljima i otkrovenjima. Bre, što je mnogo, mnogo je. Ajde, bratac iz kraljevačke strnjike oladi malo. Zađi u lad pa odmori. Poseko si dosta trave al' naiđe na "koren". VIdiš, njega je teško poseći.
Препоруке:
6
10
191 понедељак, 27 мај 2013 14:44
thinking maize@ "Reddy", alias "sajber marksista", сад мало о...
...ЈОШ ВЕЋОЈ НАДОБУДНОСТИ, која расте ко квасац! Па да парафразирам Бору Чорбу, који певаше у песми Горана Бреговића "Pediculus pubis": "Такви смо ми (БРОЗОВИ) "Срби"! Зато нас и СВРБИ!" Шта сврби? НЕЗНАЊЕ! Је ли леба ти "рођаче", па коме си решио да "продајеш НИШТА за НЕШТО" тј. да ПР... о Византији!? Па имам ПРИКАНЕ само из византологије 50-так књига (а обашка остало, посебно национална и историја Балкана, ПРВЕ и ПОСЛЕДЊЕ Европе!), између осталог и "Alexiade" принцезе Ане Комнине, а ти мени ДРОБИШ о "Сумраку Византије"!? да већ не помињем ШТА сам ПРОЧИТАО на ту тему!? Држ се ти рођаче твог папа Маркса и ује Енглеза, немо да ми се мешаш у УЖУ СТРУКУ! (Најужа је наравно биологија, са посебним акцентом на молекуларној биологији и физиологији биљака!) Е, МНОГО си СМЕШАН!
Препоруке:
5
12
192 понедељак, 27 мај 2013 15:03
Reddy
@Tinkering maize

Jesi klip/an/ ali da si ovakva klip/čina/ e to je za mene novost. Ko neko dete oni bi sada sa mnom o tome ko ima više knjiga o Vizantiji. Pa, tu knjige ne pomažu. Iz mene govori poreklo, iz tebe takođe. Jednostavno, uporedi! i šta dobijaš? U jednom slučaju niz levak teče plava u drugom srvenkasta tekućina. Pa, zar sam kriv što si tako ljubomoran. To se ne može promeniti, samo prihvatiti i s tim se pomiriti. Mislio sam da "crveno" može razjariti bika ali, evo dokaza, "vizantijski plavo"! To je ono što devojci sreću kvari. Ako bude bilo potrebe pa namiriću te tu susedstvu mog starog kraja, u Svetog Save, istočiću za tebe. Iz srca plemenitog, da ne kažem plemićkog. Carskog? Bilo bi to za tebe uvredljivo, Razumem. Ajde, sada, moj pitagorejcu koji misliš da brojevi sve rešavaju a posebno "lične muke i nauke".
Препоруке:
6
10
193 понедељак, 27 мај 2013 18:09
Раде
Господин по имену Ready у својим полемикама из горње половине ове предуге расправе господину Thinking maize теоретски и углађено контрира и узноси леве идеологије (комунизам са читавим својим пртљагом марксизма, лењинизма, стаљинизма и титоизма). Али у доњој половини углађеност се изгуби. Пређе на прави ad hominem наступ. Поче да се хвали својим чистим београдским пореклом (као да је његова лична заслуга што се родио на Чубури).А супарнику да спочитава то што је из "провинције".Као да рођење ван Београда неизоставно значи да си глуп и прост и примитиван.Да ли можда Стојан Новаковић, Јован Цвијић, Лаза Лазаревић, Милутин Миланковић и др. нису "провинцијалци" по местима рођења,иако су део живота провели у Београду.Уздизање "црвених" идеологија и хваљење "плавом" крвљу тешко да могу ићи заједно.
Препоруке:
12
5
194 понедељак, 27 мај 2013 18:38
Reddy
@Раде

Gospodin Rade zapaža ono što mu se sviđa a ne zapaža ono što mu se ne sviđa. Uvek uljudno odgovaram i tražim argumentaciju ali kada druga strana počne ad hominem da argumentuje šta mi preostaje. Da trpim, pognem se i molim? Ili...recite šta? I još nešto, nisam rođen u Beogradu ali sam odrastao već kako rekoh gde. I o kakvom vi to marksizmu i usputnom prtljagu. Ako o nečemu pokušavate nešto znati i napisati onda je potrebno imati mere i ukusa. Ovakvo pisanije na to ne upućuje! Dakle, ja bih u ime pristojnosti trebalo, valjda, da progutam sve te nesuvislosti koje izrekoste, šta li? Drugi put ćete dobiti već kako zaslužuje vaš komentar. Za sada neka ostane na tome. A "crvena i plava zrnca" su metafora za nešto mnogo važnije, uostalom kao i "poznanstva" sa uvaženim i reprezentativnim ličnostima. Kada izdvajate stvari iz konteksta ili kada ih ne razumete ili kada vas natkriljuju onda je uputno zamoliti za dozvolu da se priključite razgovoru. Sve drugo je groteska. Jesam li grub?
Препоруке:
6
10
195 понедељак, 27 мај 2013 18:51
Reddy
@РадеPre nego što se upustite u argumentaciju sa mnom morate znati neke stvari. Na primer, Entoni Vedžvud Ben je plemićkog roda i kako vi kažete "crveni". Tako i Ernesto "Če" Gevara. Naposletku i sam Karl Marks. Po majčinoj liniji njegovi potomci su vlasnici holandskog Filipsa, ako niste znali. Znate već ko mu je bila žena, Dženi Vestfalen, iz plemićke porodice. Treba li još. Što se mene tiče, ako vas interesuje imam direktno poreklo Nemanjića. Simpatišem, uslovno rečeno, "levu misao" no nisam, kako me onaj intelektualni "/Tinkering maize/, nikakav komunista, titoista, staljinista, komsalonac, ustaša, Korčagin, Starčevićanac, itd. Tako me sve nazivaše komentator koga niste udostojili makar nijedne opomene za razliku od mene. Sve važi ukoliko niste vi baš taj vagabondo. Od njega se, naime, svašta može očekivati. Mislim, Srbijanac.....
Препоруке:
6
11
196 понедељак, 27 мај 2013 19:50
Раде
Господине Reddy нисам молио за дозволу да се укључим у разговор јер ви нисте разговарали негде преко плота већ на медију који је отворен и доступан за све. А Србијанац јесам. Ако то истовремено значи и вагабунд или vagabondo онда опрем добро. И хвала.
Препоруке:
10
5
197 понедељак, 27 мај 2013 20:16
Reddy
@РадеVidite, gospodine Rade, kada vi mene tako oslovite onda to podrazumeva i odgovarajuće ponašanje. Ne mora to biti aluzija na ono vaše "crveno" i "plavo" ali može se porediti. Dakle, kada ugazite u tuđu baštu pomislite i na svoju. E, tako, kada me oslovite gospodinom onda je neugodno čuti i "oprem dobro". Zato i dobiste ono Srbijanac. Razmete, bar kada sam ja u pitanju zašto sam alergičan na taj atribut. Prema tome, ne mogu se postavljati "naivna pitanja" a očekivati smisleni odgovori. To su srbijanluci a vi ste u tome, očigledno, bolje od mene uvežbani. Pa, izvolite, nastavite serijal.
Препоруке:
6
10
198 понедељак, 27 мај 2013 22:06
Раде
Господине Reddy , управу сте, опрем добро је типичан србијански израз. Али већ рекох, јесам Србијанац. То само по себи није разлог да се тиме поносим (јер у томе нема мог никаквог учешћа), али свакако није разлог да се тога стидим. То сам што сам, немам намеру да будем нешто друго. Разлог мог јављања и јесте то што мислим да хвалисање и кићење туђим перјем нису ништа достојно поштовања. То што вас је мајка возала по Чубури не значи да сте паметнији, поштенији, вреднији, укратко бољи човек од неког рођеног у Краљеву, Шапцу или рецимо Врању.
Препоруке:
11
4
199 понедељак, 27 мај 2013 23:07
Reddy
@Раде

A to, izgleda, kanda vama nešto mnogo smeta što me majka šetala po Neimaru . Liči na kompleks jer se to vidi iz vaše intonacije takvog podatka. I ja smatram da je to nešto sasvim obično ali to ilustruje detalje iz mog detinjstva koji govore o tome da potičem iz sredine i ambijenta koji u kulturološkom smislu može da čini onu finu diferencu između tog i kakvog, na primer, kraljevačkog podneblja. I nije samo u pitanju neimar već i sve ono "posle". Zar mislite da to na određeni način ne utiče na formiranje karaktera pa i psiholoških osobina? Sumnjam da suprotno razmišljate. Znam pouzdano da to golica mnoge koji nisu rasli u takvom ambijentu i da im čini određene komplekse. Jer, zašto bi to, na kraju krajeva imalo "manje značenje" od poznanstava kakvo je ono sa našim najpoznatijim vizantologom a što gospodin koga tako malo ističete u tom smislu izrazito i pre mene naglašava. Naravno, vi filigranski zaobilazite taj ključni podatak koji bi mogao biti podloga za tezu da, ono što meni
Препоруке:
4
11
200 понедељак, 27 мај 2013 23:17
Reddy
@Раде

što meni pripisujete, pripišete njemu. Kako bi/ste zaboga onda mene prozivali zbog "nevinog i naivnog podatka" o tome, čime kobajagi pokušavam omalovažiti nečije poreklo. No, vi izvrćete stvar, jer ovde nije u pitanju provincijalizam toponimskog karaktera već duhovna vrsta provincijalizma. Time se i razotkriva vaš pokušaj banalizacije pukih činjenica i naglasak stavlja na tobožnju besmislenost činjenice gde je ko rođen. Stvar, međutim nije u pukom toponimu već u pojmu "duhovnog okruženja" i "duhovnog ambijenta" u kome ste odnegovani. Takvi provincijalizmi su ovoj zemlji doneli veliko zlo. Uzmite primere zavisti, ljubomore i drugih podmetačina kojima su Beograđani/u vojsci, na primer/ bili izlagani. Pa, i dan danas imate takvih primera. A u tome je i poenta mog prigovora. NO, vi/ste skloni da rečima prišivate drugi smisao te ulazite u smisaone modulacije koje, onda, stvaraju privid sasvim druge vrste. Ovo, prirodno, ne pišem zbog vas već onih namernika koji bi bili u zabludi.
Препоруке:
4
11
201 понедељак, 27 мај 2013 23:26
Раде
Само ћу поновити да је кићење туђим перјем недостојно. Као и израз вагабондо. Ваљда је то ваш допринос именовањима Србијанаца. Али навикли смо ми на то. Још од Беча Пеште и Загреба, тј. њихове штампе, из друге половине 19. и почетка 20. века. Вероватно мислите да су изрази гејак, гегула, репоња, опанчар и др. неделотворни у савременом свету.
Препоруке:
11
4
202 уторак, 28 мај 2013 07:28
thinking maize@ Г-дину Радету "гледе" Западних ПОДРЕПАША
Поштовани Г-дине Раде, ко што рекох у једном од претходних постова: "ЦРВЕНЕ "Хепо"-коцке, пале се лако, не гасе никако!", сем ако не дођу СРБИЈАНСКИ "Топаловићи" да их УПОКОЈЕ, мислим интелектуално! Друго, питате се ЗАШТО сам тако ЛИЧАН "гледе" тог ЦРВЕНДАЋА зовомога "Reddy" (од мене измишљен alias "sajber marksista", пошто исти ВЕОМА ДУГО није показивао жељу за БИЛО КАКВОМ идентификацијом)!? Једноставно "гомбам" се са њим ево скоро ЧЕТИРИ (4!) године и "ЗНАМ га КО ЗЛУ ПАРУ"! А све АНАЦИОНАЛНЕ ЦРВЕНДАЋЕ сматрам за "браћу рођену" "другосрбијанаца", ergo за НОВОЈАЊИЧАРЕ, ИЗМЕЋАРЕ& ПОДРЕПАШЕ ЗАПАДНЕ!? Довољно је прочитати пар ЊИХОВИХ постова, па се уверити у исто! Толико и свако добро!
Препоруке:
5
12
203 уторак, 28 мај 2013 07:56
REddy
@Раде

Uporno nastojanje da se nekome pripiše averzija prema sopstvenom narodu ima inspiraciju kod gospodina Tinkeringa a vidim i kod vas u ideološki besmislenim afinitetima i animozitetima. Ako ste već ušli u "naš spor" onda bi morali znati da sam u njemu ja prvo prozvan kao kakav boljševik, titoista, Pavle Korčagin, lenjinista, komsalonac, Stačevićanac, ustašoid, onaj koji ne živi od svog rada/podrazumevani vagabund/, pristalica Višinskog, itd. ne pada vam na pamet ni da se zapitate otkuda potiče ova "polemika" ali ste, dirnuti zorom, u nju lako ušli. To, pre svega, nije umesno, da ne kažem nešto gore. I to je jedan od srbijanluka a vidim da se time i ponosite. Tako se gube svi razlozi da u tom smislu razmenjujemo misli. Mogu ja i mnogo drukčije da razmišljam samo se opredelite za koji ste modus, molim. To je, ipak, dobronamerno od mene, ne?
Препоруке:
4
12
204 уторак, 28 мај 2013 13:49
Раде
Ја само господине Reddy примећујем да вас је чубурски ваздух оплеменио. Због тога ваљда хвалите човека чији следбеници су направили један од највећих покоља Београђана у савременој историји, крајем 1944. Тада је Београд ослобођен више хиљада својих житеља (и њихове имовине наравно). Да би се направило место за неке нове Београђане.На другом месту кукате на људска "стада" која су под нареченим Ј. Б. Титом похрлила у Београд.А он је само доследно спроводио учење својих великих узора (изгледа и ваших)Маркса и Енгелса.Сви они (марксисти)су највише од свих људских група мрзели сељаштво.Оптуживали су га за највећа зла овог света: назадност, заосталост неспремност за напредак, конзервативизам и сл. У ствари мрзели су их јер је сељаштво најсамосталнији слој, пре свега економски. У тоталитарном пројекту попут марксизма то је непотребно и опасно. јер онај ко је независан економски, независан је и духовно и политички. Због тога су та стада била потребнија у Београду, као пролетаријат.
Препоруке:
9
4
205 уторак, 28 мај 2013 15:26
Reddy
@Раде

Aha, dakle, smogli ste snage i "hrabrosti" da iskažete, posle dužeg vremena, šta hoćete. Nisam, dakle, ja u pitanju nego Marks i Engels, Pa, to ste mogli odmah da kažete i da meni i svom favoritu olakšate stvar. Ovamo sam morao da vas na građanski način poštujem dok niste pokazali ko ste i šta ste. Sada je lakše. Psu se može reći da je pas a čoveku da je hulja. Ali, tek kada prethodno to i sam pokaže! Dakle, nije u pitanju moja iznenadna bahatost prema vašem favoritu već odioznost prema nekom koga ja cenim kao naučnika. Rekoh već jedanput da Srbijanac nije u stanju da operiše pojmovima već na nivou mnenja, zora i predstava. O čemu bih ja sa vama još?
Препоруке:
5
9
206 уторак, 28 мај 2013 15:37
Reddy
@Раде

Toliko ste jadno potkovani da vas čovek može oboriti na pleća već na prvoj krivini. Kažete, Marks mrzeo seljake. Pa, šta je, onda bila Kineska revolucija ako ne seljačka a sve sa njegovim likom. Šta u velikoj meri i Ruska revolucija? Šta vijetnamska, kubanksa pa i ova jugoslovenska. Pa, najviše su dobili baš ti seljaci koji su dobili osnovne civilizacijske pouke, kako da vode računa o higijeni, kako da racionalno posluju, naučili se raznoraznim veštinama, profesionalno se osposobili, naučili jezike, počeli da grade kuće od cigle a ne od blata, itd. U mnogim zemljama su izvedene i prvobitne akumulacije kapitala bez kojih nije bilo moguće pokrenuti taj civilizacijski preokret u seljačkom životu. Odakle vam pravo da obmanjujete i lažete, preokrećete stvari u cilju manipulacije? Ma, jasno je meni da vi takvim stavom ništa bitno ne moćžete dokazati ali je tužna ta vaša bezuspešna akrobatika kojom zavaravate samog sebe a pokušavate i mene. Srbijanac u kratkim pantalonicama.
Препоруке:
5
9
207 уторак, 28 мај 2013 15:48
Reddy
@Раде

Pa kada se već dohvatate teme starih i novih Beograđana onda mi recite u koji razred ulaze oni Beograđani koji su tako masovno "otkucavali" svoje susede kod Gestapoa u vreme nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu da su čak i pripadnici te ozloglašene ustanove morali upozoravati takve stare Beograđane da ne čine to što čine jer prosto kapaciteti nisu bili dovoljni gde bi se smestili ti sumnjivi Beograđani? Budite samo učtivi pa odgovorite a bez floskula u stilu "pokolji" i slično. Time ne postižete ništa, odnosno izvrćete svoju "dvoličnu građansku obrazinu". Stara navika starih Beograđana, ogovarački zanat. Slike iz Nušinih komada o starom Beogradu. Znate, možete to da pričate svojim unucima, meni teško, ja sam živeo i odrastao pored starih Beograđana. A rekoh vam, mada vi prihvatate samo ono "što vam srcu milo", tj. da imam lozu Nemanjića. E, sada je problem što ne mislim kao vi ili kakav "stari Beograđanin". Znači, problem je u glavi, ne u rodoslovu, makoliko stari da ste.
Препоруке:
5
9
208 уторак, 28 мај 2013 15:49
Раде
Господине Reddy баш су вам фини ти чубурски манири. Израз србијанлуци (то је ваљда ваш допринос српском језику) је веома сликовит. Ваљда што личи на реч простаклуци.Али лако је вама са нама Србијанцима.Кад смо љути или увређени ми вичемо, претимо или псујемо. Али смо отворени.Тек од браће из бивше Аустро -Угарске смо почели да учимо аустријанштину. То је оно кад се топиш од љубазности док меркаш место да забодеш нож у леђа.Ви сте ипак предуго у Србији, изгледа.Углађеност вам се брзо изгубила.
Препоруке:
11
4
209 уторак, 28 мај 2013 15:57
Reddy
@Раде

Dobro, pričate o stotinama hiljada ubijenih Beograđana. Kako je to moguće kada Beograd u vreme oslobođenja, vi to zovete "utamničenjem Beograđana", jedva da je imao dvesta hiljada stanovnika? I gde se dedoše masovne grobnice tih žrtava? Stidite li se pred sobom za tako saopštene gluposti? Ma, previše ja od vas, po svoj prilici, tražim. No, sami ste se kandidovali. Da, opet, nisam ja taj koji do pola fino pisše a onda mi odjednom pripade muka. Kako ste "zagonetni", umni odrpanko.
Препоруке:
5
10
210 уторак, 28 мај 2013 16:12
Раде
Господине Reddy ако падате у јарост ипак пажљиво читајте. Нисам уопште поменуо стотине, већ више хиљада грађана. Ваљда сте и ви чули за Лисичји поток, Аду циганлију, Савски мост у Шапцу, стадион Борца у Чачку, Пети пук у Ваљеву и друга места широм Србије где су титоисти (у то време су још били стаљинисти) убијали људе.Честитке на манирима. Прави чубурски.
Препоруке:
9
5
211 уторак, 28 мај 2013 16:56
Reddy
@Раде

Da mi je samo zanti čiji su ti vaši maniri. Kažete ubijani ljudi. Pa, znate i Hitler je ulazio u red ljudi, ako niste znali a i svi oni koji su se bavili otipkavanjem nekih Beograđana. I oni su bili ljudi. Samo kakvi su to bili ljudi. Po vama to je dovoljno. Biti pripadnik ljudske vrste i schluss! Završena priča. Jel'da, nije važno šta si radio, čime si se bavio. A rekoše da rad stvori čoveka. Pa, kakv je to rad od ovoh kreatura u njima stvorio čoveka? Objasnite mi to. Valjda, zajednički pothvat na istrebljenju preostalog srpskog roda!?!?!?!? Šta li? O tome mudro i premudro ćutite. A navodite toponime. U redu je to. Samo, smatram, onda bi trebalo tamo i kopati pa nalaziti masovne grobnice. Ili po vama to ne bi trebalo činiti već samo ostati na pričama rekla-kazala. Tek kada se tako nešto ustanovi onda mogu verovati da je bilo streljanja. Od starih beograđana sam, na primer, slušao da je kod škole Vojislav Ilić bilo masovnih streljanja Nemaca i izdajnika. I ostavite se mojih
Препоруке:
5
10
212 уторак, 28 мај 2013 17:01
Reddy
@Раде

čuburskih dana. Ja imam daleku i duboku lozu, plemićku, moram li vam to po nekoliko puta naglašavati. Daleko sam ja od vas, najverovatnije. Od onog intelektualnog smotuljka, vašeg favorita, sasvim izvesno! I nikada se, kako vidite, nisam libio da popu kažem pop a bobu bob! Zašto? Pa, to proishodi, čak i obavezuje, rod kome pripadam. Za razliku, izgleda, od vas i dotičnog provincijalnog "smotuljka". Ne sekirajte se mnogo, sve se to može popraviti. Mislim, u budućem životu.
Препоруке:
4
10
213 уторак, 28 мај 2013 18:38
Раде
Господине Reddy племићке манире сте већ исказали. И речник достојан стародревне племићке лозе. А то за Немањиће, најискреније, испричајте вашој ..... Можда вам поверује.
Препоруке:
11
4
214 уторак, 28 мај 2013 19:21
Reddy
@Раде

Pa, ne misliš ti, neznače, da zaslužuješ mokju reč. Ubacio si se ovde nezvan bez pitanja i nemoj, molim te, mene savetovati, kome da pričam a kome ne. Mojima nemam razloga pričati jer znaju ko su i šta su a ti zaroni u sopstvenu beznačajnost. To je, valjda, po čuburski ako nije po srbijanski.
Препоруке:
5
10
215 уторак, 28 мај 2013 19:44
Reddy
Ne mogu se načuditi ovim srbijanskim fićfirićima koji uporno pokušavaju nekoga za nešto savetovati a sno čime upravljaju što im je još nešto ostalo na raspolaganju dozvoliše da se rasturi, propadne, nestane. Tako država, narod, sećanje, perspektiva, jednostavno pakao. I sada pazi, oni bi da nekoga savetuju o časti, poštenju, moralu, dostojanstvu, znanju, neznanju. Komedija apsurda. Za ovakve još se nije rodio kakav scenarista ili reditelj. Oni čekaju na svog presuditelja. Čekaju, čekaju i a nikada ga neće ni dočekati. Izgleda da je i on digao ruke od njih. Kakve strašne sudbine naroda koji ne zna ni za svoje korene.....
Препоруке:
4
10
216 уторак, 28 мај 2013 20:09
thinking maize
А ја, ко и Љуба Мољац "седим уз ложу, гледим представу и једем бурек с трешње"! И као Љуба Мољац навијам: "Моша, Тирке, ја! Моша, Тирке, ја, а на Стадиону ЈНА!?" С КОМУНЦИМА ваља само "на мале голиће", пошто они се разумеју само у "крупне ствари", "тешка индустрија", "ера мермера" и тако то!? Па кад им протнеш ГОЛ кроз СОКНИЦЕ, онда они само ЊИШТЕ! Шта ћете, НИСУ НИ ЗА БОЉЕ!
Препоруке:
3
12
217 уторак, 28 мај 2013 20:23
Раде
Господине Reddy са овим вашом изјавом могу да се сложим. Ово је заиста коме(н)дија. Али сам сам крив. На било којој пијаци у Србији могао сам наћи боље саговорнике. Исто тако начитане и још приде углађеније.
Препоруке:
9
4
218 уторак, 28 мај 2013 20:43
Reddy
@Раде@Tinkering mizeKOnačno i nešto suvislo od vas. Trk na pijacu i tamo raspredajte o Srbiji, njenoj veličini, likovima, istoriji i predistoriji. Oslobodite me vaših konsideracija i vaših igralica skrivalica, jednom rečju bezvezarija. Hvala na razumevanju. Pa, i vama gospodine Ljuba mOljac koji, uzgred beše jedan, jadan i nikakav glumac a od koga vi, koji i ne znate za boljejer jedva da ste gledali jednog Rašu Plaovića, Milivoja ili Slavka Simića, Viktora, Miju itd. On je za bas vrh vrhova. Prosečni ste a prosek vam je ispod proseka. Uzeću vas i takve već kada nema boljih. A i šta će vam, samo bi kvarili ovaj zadati srbijanski ponder podmetanja i ogovaranja. Tiu ste gde ste, ni za gde ste niste.
Препоруке:
4
9
219 уторак, 28 мај 2013 21:07
Раде
Господине Reddy та комедија да би вам била блиска и прилагођена треба да има наслов (Мало)грађанин племић. Достојни изданак светородне лозе Немањића.
Препоруке:
9
4
220 уторак, 28 мај 2013 22:05
...
@Reddy. Da i ne govorimo o tome da ovo nije mesto za privatne ispovesti, obavestio si nas kako si imao srećno detinjstvo. Lepo je to čuti. Mora da si bio slatka bebica, ne znam koja to nije. Ali, "Nema nijedne ljudske grozote i nenormalnosti koja nije bila u krilu voljene majke" kaže K. G. Jung ("Duh i život"). I Adolfovoj majci Klari verovatno su govorili, jao što ti je sladak! Kad, ono... Nevolja je što si u detinjstvu i ostao. Nezgodno je što nisi ni glup. Ali nisi ni mnogo pametan. Onda je to dvostruka nevolja, double trouble. Dalje, nit si Krajišnik nit si Beograđanin. Onda, šta si? Imaš ideale, ali to ne može biti cilj, opet veli Jung, tako se ne odrasta. Za utehu, i Bodler je imao staratelja u svojim poznim pedesetim, pa šta mu je falilo. Samo odgovori na tri pitanja: Jesi li kršten? Da li si preležao encefalitis? Šta kod tebe preovlađuje, strah ili nada?
Препоруке:
10
4
221 уторак, 28 мај 2013 22:06
thinking maize@ "Reddy", alias "sajber marksista"
Лепо рече српски народ: "Према свецу и тропар!" Па кад је тако, онда и комунистичком "свецу" и приличи "тропар" "спеван" од Љубе Мољца!?
Препоруке:
4
8
222 уторак, 28 мај 2013 22:55
thinking maize@ ...
Поштовани, код марксизмом инспирисаних педагога (нпр. код Макаренка) у употреби је карактеристичан руски израз: БЕСПРИЗОРНИ!? С тим у вези, интересантно је да су се од очева првобораца, "свјесних комуниста", официра ЈНА, KOС-a и ОЗН-е (потоње УДБ-е), тј. "песница револуције" и "пријатеља народа" (како се МАЛО ТОГА променило од времена Мараа, па до ДРУГА "Reddy"-ja!?) ПРИЛИЧНО ЧЕСТО су се РАЂАЛИ и ВОСПИТАВАЛИ синови (неки пут и кћери!) БЕСПРИЗОРНИЦИ! Неки од њих су отишли ка уметности (нпр. композитор Ксенија Зечевић, концептуална уметница Марина Абрамовић), али већина њих укључујући и оне који су имали тзв. "академску" каријеру (нпр. Зоран Ђинђић) су СУШТИНСКИ остали БЕСПРИЗОРНИЦИ!? Уосталом, где ћете БЕЛОДАНИЈЕГ ПРИМЕРА за то него "случај" покојног Жељка Ражњатовића-Аркана, сина пуковника ЈНА, али и кримоса и ЛИКВИДАТОРА савезне УДБ-е, потоњег "борца за српство" до последње винске бачве у Ердуту!? О таквим ликовима и миљеу више пута документовано је писао г-дин "сељак беземљаш"!?
Препоруке:
10
5
223 уторак, 28 мај 2013 23:31
...
Kukuruzu. I ja sam to vrlo često govorio, vidim ljudi se čude, kao to im nije padalo na pamet. Ali jeste fenomen, nedovoljno istražen. Drago mi je da ste vi, baš na ovom mestu i u ovom trenutku pomenuli ono što je davno trebalo reći i osvetliti, ne samo sociološki, već i psihološki. Moje čestitke za komentar.
Препоруке:
10
4
224 среда, 29 мај 2013 08:22
Reddy
@Tinkering maize "zaboravlja" ko je Hitleru otvarao vrata demokratije. Sve prinčevi i grofovi. Oni sa fon-ovima. Ajde, recimo, fon Rihthofen za početak. A ko tbeše Hindenburg?A kada već pominjete decu boraca i prvoboraca kao besprizorne kako vam ne padoše na pamet neki od najčuvenijih svetskih fizičara današnjice. Ili ti zanji nisi ni čuo. Uostalom kao ni oni za tebe. No, njih znaki tamo gde treba a tebe ni tamo ni ovamo. Kao i tvog trotačkastog simpatizera.
Препоруке:
4
10
225 среда, 29 мај 2013 08:31
Reddy
@Tinkering maize

Baš me interesuje kako to utvrđuješ "većinu i manjinu". Da li ti to imaš kakav spisak narodnih heroja i prvoboraca pred sobom pa onda pratiš životopise njihovih sinova i kćeri ili onako, po prilici, kako si već i tekao svoju "naučnu karijeru" odokativno utvrđuješ većinu i manjinu. Srbijanac ovaj put ne vodi mnogo računa o scijentizmu i preciznosti nego "što mu srcu i krajičku mozga milo to mu se i htilo". Vesela nauka, vaj put srbijanskm izdanju statstika, mora da si prečitao i samog Ničea".
Препоруке:
4
11
226 среда, 29 мај 2013 10:20
...
"ko je Hitleru otvarao vrata demokratije. Sve prinčevi i grofovi". Sve nemanjić do nemanjića. Kao Nemanja Barbarosi. Ali oni su samo otvorili vrata, iz straha. A narod ga je oduševljeno prihvatio, jer i Hitler je bio levičar; njegova se partija zvala NSDAP, Nacional-socijalistička nemačka partija rada. Sve sam klomfer i šloser (does it ring a bell?).
"neki od najčuvenijih svetskih fizičara današnjice. " Pa, da! Znači opet ljudi posredno u službi masovne destrukcije svojih bližnjih.
Препоруке:
11
4
227 среда, 29 мај 2013 12:09
Reddy
@...Ako je ovo logika i pamet jednog srpskog doktora onda mi više nemamo o čemu da razgovaramo i oko čega da se sporimo. Kažete Nemanjići otvorili vrata Barbarosi. Jesu i šta ste time hteli reći. Da je to isto kao kada su ti nemački riteri otvorili vrata Hitleru i nacistima!?!?!? I onda pišete da je Hitler bio levičar!?!?!? Zato, valjda, što mu se partija zvala NSDAP!?!?!? Sve sam klonfer i šloser, jel? Mislite dr. Gebels i društvo mu. Pa, dobro, i u Velikoj Britaniji imate Laburističku partiju i mislite da radnici glasaju za nju? Dakle, po liniji vašeg zaključivanja i logike za Demokratsku stranku u Srbiji glasaju sve sami demokrati a u Americi za Republikance samo republikanci. Značilo bi to u ogromnoj većini svi Amerikanci. KO, onda, glasa za Demokratsku partiju.
Препоруке:
4
10
228 среда, 29 мај 2013 12:27
...
Ti si žrtva bukvalnog shvatanja, ali nema ti pomoći.
Препоруке:
11
4
229 среда, 29 мај 2013 12:58
...
Ako je izjednačavanje religije sa praznovericom način razmišljanja jednog beogradskog intelektualca, onda ne samo da nemamo šta da razgovaramo, nego moramo duboko da se zamislimo.
Препоруке:
12
4
230 среда, 29 мај 2013 16:35
Reddy
@...

Rekoste da ako jedan beogradski intelektualac izjednačava religiju sa praznovericom onda je potrebno duboko se zamisliti. Moj savet je da se ne izlažete preteranom naporu. I još nešto. Nisam nikakav beogradski intelektualac sem ako ste mislili na nekog drugog. Samo čovek koji malo više od beogradskih intelektualaca poznaje znanje. Možete me oslovlavati sa "onaj koji zna znanje". A možete i bednik, jadnik, protuva, siroma i beda iz krajine, već u vašem stilu. neljutim se! Samo nikako srbijanski ili ne daj bože šumadijski intelektualac. Otprilike tipa onog Milenića iz skupštine. Tipičan primerak!
Препоруке:
4
10
231 среда, 29 мај 2013 18:40
Раде
Господине Reddy Ви Саша Миленић сте у ствари тело и сенка, лик и одраз, лице и наличје. Обликовала вас је иста духовна клима.Повезује вас са њим ниподаштавање народа са којим живите и од којег може бити потичете.И тражење узора "тамо негде". Уосталом и нацисти и комунисти ( марксисти- лењинисти) су уз све своје страховите разлике имали нешто заједничко. Хтели су да све људе укалупе по свом калупу. Оне који нису могли или хтели да се укалупе одлазили су у концлогоре или гулаге, на преваспитање. Или ликвидацију.
Препоруке:
9
4
232 среда, 29 мај 2013 19:22
Нимбус
Možete me oslovlavati sa "onaj koji zna znanje". A možete i bednik, jadnik, protuva, siroma i beda iz krajine, već u vašem stilu. neljutim se! Samo nikako srbijanski ili ne daj bože šumadijski intelektualac.

Дух Феме над Београдом...

Da bi što pre postala deo noblesa Fema je potpuno promenila sebe, svoj izgled i svoje ponašanje. Spolja je izgledala kao dama, ali je iznutra bila ono što jeste, jedna obična i uobražena seljanka koja je umislila da je školovana i otmena dama iz bogate porodice. Nije bila kulturna i nije znala da se lepo izražava, pa je u svoj prost jezik ubacivala francuske i nemačke reči koje je negde slučajno čula. Nije znala šta znače te reči i izgovarala ih je pogrešno, tako da su njena neobrazovanost i nedostatak bistrine još više dolazili do izražaja. Toliko se pokondirila, da nije bila svesna da je njeno ponašanje smešno i da joj se svi čude i potajno smeju.
Препоруке:
10
4
233 среда, 29 мај 2013 20:01
...
"onome koji zna znanje". Tvoj najveći neprijatelj bio je onaj, koji te je ubedio da nešto znaš. Mudar čovek nikada ne bi izgovorio tako nešto što si ti u svojoj beskrajnoj nadmenosti upravo učinio. Ti si, u stvari, obuzet potrebom da demantuješ svoju sopstvenu beznačajnost. Da opravdaš svoje poraze, svoje gubitništvo, svoje očajanje. Jer čovek koji kaže da je religija praznoverica jeste očajnik.
Препоруке:
12
4
234 среда, 29 мај 2013 21:27
Reddy
Uh, koliko vas je askera! Postrojte se bar u vrstu da ličite na nešto a ne ovako ko u lov na uskoka. No, nije ni sa ovakvim murdarima teško izaći na kraj. Jedna sačmara i pih! Prvom mujanu/Rade/ da kažem da baš nikako ne možete bez te paralele nacista i komunista. Bode vam oči, para uši a i o čemu bi/ste ako ne o podvalama, omiljenom instrumentu. Kako bi/ste sami dokazali da niste ono što jeste. Prljava i smrdljiva fašistička bagra koja se krije iza kleveta i laži. Pa, sem konc logora i gulaga neki su odlazili i u beogradsku ispostavu gestapoa gde su otkucavali komuniste i ilegalce. Toga se nisi setio. Ja tepodsećam da znaš koga ste ogovarali kod Nemaca, nacista, prijatelja večnih. E sada ova preobražena Fema....pa već kad smo kod ubačenih reči ko je to bolje radio i izveo nego Srbijanci. Pun jezik turcizama/najviše/ ali ima tu i mađarizama, germanizama....ponajmanje srpskog. Zađite malo po jugu ali ni šumadija nije daleko. Dakle, Fema pokušava opet da se našminka, onako po
Препоруке:
4
10
235 среда, 29 мај 2013 21:43
Reddy
po srbijanski, šumadijski, kao pred udaju. Ali, ne biva što kora već što je suđeno. Pa, tako, i ona jadnica, pade u sopstvenu stupicu. Ja, na primer, i dan danas ne znam šta znači avlija, taban, rakija, baklava, pihtija, đuveč, halva. Ima toga brdo, pa ne znaš jal' su Turci jal' su Grci. A sve pršti od Srbije i srbijanaca. Vesela srbadija il' vesela turadija il' vesela grkadija: Srbijanska KAVARA.
E, sad ovaj trotačkasti! ...."Jer čovek koji kaže da je religija praznoverica jeste očajnik.". E, ova ti je zlata jabuka! Nadobudan, pa imam potrebu, pa beznačajan. Priznajem, pored vas, multikulti iz Male Azije i okoline, postideh se i pomokrih se. Ali, da ti ne uzmem za zlo. Kad neumeš o berzama i svetskoj politici onda možeš i sebe naći u mojoj beznačajnosti i neinteligentnosti.
Препоруке:
4
10
236 среда, 29 мај 2013 21:54
Раде
Господине Reddy речник и стил су вам доследно у духу стародревне племићке лозе и немањићког порекла.Племство заиста обавезује.
Препоруке:
9
4
237 среда, 29 мај 2013 22:06
Нимбус
Та чуда шта има Србијанаца у Србији!

Занаш ли ти Реди да си овде заштићен неупоредиво боље него што би био заштићен где другде... у `Ерцеговини на пример.
Прочитај шта си све написао, а мени не дају ни рабаџију да поменем.

Кога си ти овде победио сем сопствене тастатуре која се, мученица, повија под твојим шимикама док је немилице накуцаваш?

Но брзо смо дошли до суштине - може бити да ми геџовани у речнику имамо сву силу турцизама. Али, ми знамо шта значе речи које користимо. Е, ту је непремостива провалија између нас и тебе.
Препоруке:
11
5
238 среда, 29 мај 2013 22:29
Reddy
@Нимбус

Pa, čekaj, mi se slažemo. Kako ne bi znali svoj sopstveni jezik? Daleko bilo. Kažeš da ja moj ne razumem. To bi, u najmanju ruku, moralo značiti da ti sem svog razumeš i srpski jezik. Alal' vera i kad' pre! Samo, nekako sa akcentom vam slabo ide. Ja one sa južne pruge ama ič' ne razmem, a ti? Ipak, divim ti se! Govoriti jezik kolonizatora, to je prednost za svakog kolonizovanog. Ja iz Srpske Krajine nisam bio te sreće. MI smo govorili onim slobodarskim kakav nam je sam Bog dao i sreća junačka. Pa tako i Vuk osvanu kod nas da pouzima ono najbolje što je u srpskom jeziku. Na tome mu hvala zanavjek. A vas ne potrudi se ni da razume a kamoli da se umeša u vaš jezik. Jer, to je pravo minsko polje "minirano" svakakvim "tuđicama" a pre bih rekao "našicama". Auh, kol'ko vas je, na buljuke teško zbrojit' a kamol' dovest u red! Turska sila za vremena.
Препоруке:
5
11
239 среда, 29 мај 2013 22:36
thinking maize@ онако, о којечему и ЈОПЕТ! Јербо има и о чему!
Пааа, ако ништа друго, друг "Reddy" нама српским националистима не дозвољава да се УЛЕЖИМО!? Нека корист од његовог ЗАДРИБАНСТВА! Даље, друг "Reddy" њим самим, може дати предложак аутору за трећи наставак саге о српским ЗАБЛУДАМА! Према томе, да нема друга "Reddy"-ja ваљало би га ИЗМИСЛИТИ! Шта мислите нашта би личио овај сајт БЕЗ ДРУГА "Reddy"-ja, сви се СЛАЖУ, уз слабашну и СМЕШНУ опозицију пара грађаниста a la "брм", да већ не говоримо о CROATSKO-ŠIPTARSKIM СМЕШНОЋАМА a la "alkar"& "albanopolis"!? Овако је НИВО ДИСКУСИЈЕ доста висок, чак и овако острашћен& искључив! Према томе, да нема друга "Reddy"-ja ваљало би га ИЗМИСЛИТИ! Лака Вам ноћ, свако добро свима, а посебно НЕУМОРНОМ другу "Reddy"-ju! Што не значи да се са њим слажем, НАПРОТИВ! Али, опет, симпатичан ми је на неки начин!
Препоруке:
3
10
240 среда, 29 мај 2013 23:21
...
I kaže Redi: "postideh se i pomokrih se." I treba da se postidiš, imaš i čega. A to drugo, to je od straha.
Pa još kaže Redi: " Kad neumeš o berzama i svetskoj politici..." Prvo, "ne umeš" se piše odvojeno; ali hajde da kažemo da je greška izazvana brzinom i pod neodoljvom tenzijom strasti. A da ne umem o berzama, to je tačno. Ti se baviš tokovima tuđeg novca, a ja svakodnevno zarađujem svoj. Šta me briga što je onaj bogatiji od mene? Ali nisam iznenađen tvojom preokupacijom tuđim novcem: čovek koji religiju poistovećuje s praznovericom nalazi se na niskom stupnju razvića kada i ne može ništa drugo nego da prati tokove tuđeg novca,viška vrednosti, eksploatacije itd itd. Znaš, kad nečeg nema, onda to vlada psihičkim prostorom dotičnog Nemanjepa je sklon da mu pridaje veći značaj nego što zaslužuje. Ukratko, da precenjuje značaj zlata. Frojd je pisao da je zlato metafora fekalija, zbog boje, i ostalog... Toga ti je puna glava,dukata...
Препоруке:
8
4
241 среда, 29 мај 2013 23:32
...
I još kaže Redi da ja ne umem o svetskoj politici. Pa znaš kako, tvoje bavljenje svetskom politikom najtipičniji je oblik srpskog provincijalizma koji ti uporno napadaš i osuđuješ!To je ono, kad sede dokoni mudraci i "bistre politiku". I svaki misli da sve zna, jer je zaboga bio iza vrata kada su u kabinetima donošene sudbonosne odluke. Zato ću biti slobodan da ti preporučim knjigu Harija Frankfurta "O proseravanju". Ima samo 90 strana, ali tvrde korice. Hari definiše pomenuto p........... kao fenomen koji nastaje kada neko govori o onome o čemu pojma nema. Kao da je tebe imao pred očima!
Препоруке:
8
4
242 четвртак, 30 мај 2013 10:25
Reddy
@...

....sede starci i "bistre politiku". Šta čovek može da zamišlja nego ono u čemu je i čime je okupiran. Pa, tako i ti. Brataš mnenjem, zorom i predstavama, za tene su pojam i kategorije božanska otkrovenja. Koliko sam do sada zapazio i ti i tvoja inkvizitorna grupacija još niste ovladali pojmovnim razumevanjem stvari. Dakle, vrlo precizno odredih ono kako delate, šta ste u stanju shvatiti a šta pojmiti. POjam i kategorija za vas su galaktička nepoznata. Vi se pojmom ne služite, vaši dometi su kamerne predstave. KUtak za sporni trenutak, iliti Srbija u malom i šumadinac iza plota pod šljivik.
Препоруке:
4
8
243 четвртак, 30 мај 2013 12:04
...
Rediju. "šta ste u stanju shvatiti a šta pojmiti. "Nemoj ti meni pričati o konceptualnom mišljenju, to je moje područje: pa zar nisi dosad shvatio da se užasavam tvog diletantskog žongliranja rečima čije ti je značenje nejasno, tog nadmenog amaterizma punog karikaturalnih pretenzija,zar ti nije dovoljno kada te je Nimbus uporedio sa Femom, nije ti bila dosta ta femkasta lekcija? A to što si ti menjao fakultete a nijedan nisi završio, što nisi mogao ni na jednom poslu da se zadržiš jer imaš dugačak pogan jezik kao i svaki lajavi krelac - to je tvoja stvar, tvoj problem: nemoj da lečiš svoje komplekse ovde, nije mesto. Ne odgovaraš na jasna pitanja sagovornika, pa tako ispada kao razgovor one dece, kod Čehova: "Kod nas je danas dolazio vojnik" - "A mi za ručak imamo palačinke".
Препоруке:
7
4
244 четвртак, 30 мај 2013 14:00
Нимбус
1.
Реди, један добронамерни савет за тебе: пиши шта ти је воља, можда ти је лакше тако у животу, али никад, добро разуми шта ти пишем, никад, не иди у Финску и немој да те змија уједе да тамо са децом покушаш да решаваш школски ПИСА тест за „разумевање прочитаног текста“. Владу ћеш им бацити у бригу; доделиће ти екипу старатеља. Издвојиће те у неки кибуц за инклузију интелектуалне мањине.У УН ће покренути иницијативу да се испита ко те је ментално злостављао у детињству. На крају ћемо сви ми коментатори испасти зли а ти невина жртва.
Али, код тебе је проблем драматичнији – ти не разумеш ни шта сам пишеш. „Аутошовинизам“ (синтагма коју сам ја измислио, што с поносом вазда истичем) је с тобом добио нову димензију. Ово је капилрни аутошовинизам.
Govoriti jezik kolonizatora, to je prednost za svakog kolonizovanog. Ja iz Srpske Krajine nisam bio te sreće. MI smo govorili onim slobodarskim kakav nam je sam Bog dao i sreća junačka.
Препоруке:
7
4
245 четвртак, 30 мај 2013 14:33
Нимбус
2.
Па, црни Реди, знаш ли ти где се налази Српска Крајина? Пронађи старе мапе. Аустроугарска није била колонизаторска? А ви сте тамо били слободни? Која ваше јадно „слободарство“? Па ко вас је, црни Реди, ослободио те слободе где сте били у обвези да гинете за колонизаторску КундК монархију? Где беху ужасни логори, претече Хитлерових пројеката, попут Добоја и Темишвара, за Србе који су мислили главом и знали шта су?
И поред тог беспримерног гажења какво Срби нигде другде нису трпели, чак ни под османлијама, ви бесте највернија ћесарева војска?! Ко вас је гонио да онако манито срљате на Мачков камен? (За оне који не знају – битка на Мачковом камену је најстрашнији српско –srpski покољ у историји). Што се нисте предавали као Чеси? Прочитај што је Војвода Вук потргао уво Србину. И, после тога, добрим делом (не сви, свакако), нисте се дозвали памети, кад су вас наши стари ослободили. Оличење: Шеста Личка.
И можеш ли разумети да си ти из КРАЈИНЕ КОЈЕ ВИШЕ НЕМА! ЗБОГ ТАКВИХ КАО ТИ!
Препоруке:
7
3
246 четвртак, 30 мај 2013 14:36
Reddy
@...

D5ržite predavanje doktore a niko vam ga neće honorisati. Kakva tužna storija! jeste li, tako, možda, i doktorat odbranili što ste nekom prišivali izmišljotine o nezavršenim fakultetima i koječemu? Za tebe je to legitiman intelektualni napor. I još za to tražiš i nadnicu!?!?!? Ne bi bilo strašno da si samo ti u pitanju ali skoro cela Srbija živi na tvoj način. Provodeći vreme a ne doprinoseći ništa. Proizvode nam diplomce za tržišta rada. Ali, šta to njih briga. Oni rade za vlasnika a ne za studente. Od njega a ne njih primaju "nadnicu za vodenicu". KOga ti, jadniče, učiš i čemu i za kakav posao i zanimanje? Kao i svaka primitivna srbijančina sve čega se dohvatiš umrljaš sopstvenim izmetom. Pokušaj malo da zaradiš za život tamo na strani. Tamo gde je većina mojih sunarodnika sebi izborila egzistenciju i odakle im nije ni padalo na pamet da svoj kapital vama stave na raspolaganje. Kako umete da proneverite svoj tako vrlo verovatno postupate i sa tuđom imovinom.
Препоруке:
4
7
247 четвртак, 30 мај 2013 14:45
Reddy
@...

Ti si samo jedan mali delić tog srbijanskog mehanizma laži i lopovluka, podmetanja i varanja. Ja ti prirodno smetam jer te otvaram kao i svaki špil karata. Ali poenta je u tome što su vas ovaj put pročitali i ostali svetski faktori. Ogolili vašu prevaru do kraja. Sada ne prolazi više šarena laža već ono što ste u stanju da napravite bolje od drugog. A vaš problem je što u ničemu niste bolji sem u navedenim osobinama. Ali to više nema tražnju. Čak ni u pravoslavnoj Rusiji. Vraćaju vam jabuke, čak i ono što vam je bog dao. Šta bi bilo da počnu da izvoze takve intelekte kao što si ti. Mogu misliti. Otud, ostavi se Reddy-a već misli o onome što ti oduzima vreme da napraviš nešto kvalitetnije od sebe i svojih pristalica. Takav kakav si ni za koga nisi. Omraza prema meni ti neće pomoći. Ti si bolestan jer umeš da mrziš. Ja to ne znam ali znam istinu da govorim. To te vređa i baca u besnilo. Za to postoji azil.
Препоруке:
4
7
248 четвртак, 30 мај 2013 14:59
Нимбус
3.
Можеш. Но си (са кумпанијом побегуља) намеран да од Београда направиш Нову Крајину и цвијећем дочекаш ћесара, љубичицу бијелу. Увече, како само ви из тијех крајева знате, у шимикама, и мало екскузивног вина из кристалнијех чаша, које покуписте неђе у Панчеву, у част дочека одсвирате на клавиру Радецки марш и Глуво Гламочко.
Но мало ти је ендемске памети и образа, какви су такви су, него си идејно-политички потегао Вука Караџића?
Па јеси ли ли чуо за Тршић? Где је то? Ако не знаш, ево: „Тршић је насељено место града Лознице у Мачванском округу.“ . Ако ниси знао, најчистијим српским језиком се говори у Ваљеву и околни. И сачувао је Вук „млого“ народнога духовнога блага. Али, Вук Караџић је, с друге стране,крајње
дискутабилан. Лингвисти, не мањина, тврде да је Вук, својом реформом подржаном од Беча, уништио величину и богатство српскога језика.
Но, ову тему препуштам стручњацима. А и тебе, боме, не би било лоше.
Препоруке:
7
4
249 четвртак, 30 мај 2013 15:13
Reddy
Srbija je jedinstvena po jednom izrazitom fenomenu. Što se više i brže raspadaju sve ih više hvata pomama za potrebom da nekoga savetuju. Valjda tako intimno odbacuju moguće autorpigovore sopstvenim neuspesima. Proradili kompleksi pa sve pršti od savetodavnih poruka. Kreirano je pravo tržište savetodavaca. Šta se zbiva u takvim prilikama. Pa, cena pada a kvalitet, to je tek spektakularna zabava.....
Препоруке:
4
7
250 четвртак, 30 мај 2013 15:23
Раде
Господине Reddy приметих да вам је као и свим интелектуалцима титоистима реч флоскула баш драга.Али управо Ви истресате као из џака флоскуле. А на чињенице пените. Чињеница је да су комунисти још како добро сарађивали са комунистима, кад им је одговарало. После пакта од 23.8. 1939. Стаљин је немачке комунисте вратио Хитлеру. Чињеница је да немачки окупатори комунисте у Београду нису дирали до 22.6.Чињеница је и да је Стаљиновог најпоузданијег човека за Балкан,Мустафу Голубића, неко од људи блиских Титу откуцао вама драгом Гестапо-у.
Препоруке:
7
4
251 четвртак, 30 мај 2013 15:38
Раде
И још нешто господине Reddy. Изразе протува,јадник,беда и сл. којима сте се именовали,нико од ваших саговорника-опонената није употребио, за разлику од вас који недоличне изразе још како потежете. Зар ни ваша аустријанштина више не може без приземних израза?Ипак на вас човек не може да се љути. У први мах сам био зачуђен да постоји још неко ко верује у све то.А онда сам схватио да сте Ви свакако човек у 70-им годинама, неко коме су у детињству и раној младости утувили марксизам-лењинизам у главу и да Ви другачији не можете бити.
Препоруке:
7
4
252 четвртак, 30 мај 2013 16:50
Reddy
@Раде

jeste li razrešili taj čvor. Krajišnik, marksista, primitivac, Austrijanac, detinjstvo, mladost....šta je na stvari? Odlučite se za nešto. Bar se to očekuje od svakog psihički i mentalno zdravog stvorenja. Ah, razumem, pa vi ste Srbijanac, uvek na dve stolice, i sa jednima i sa drugima, kom se carstvu privoleti. Vaša sudbinska dilema. Tako je to kada čovek nema sopstvenu silu teže.
Препоруке:
4
6
253 четвртак, 30 мај 2013 16:59
Reddy
@Раде

Pošto ste kao i uvek "srbijanski neopozivo" utvrdili "činjenicu" da je neko iz Titove okoline izdao Mustafu/ razumem osećanja u tom pravcu/ Gestapou mogu se složiti ali i dodati da je to bio tek početak vašeg srbijanski obilnog doprinosa saradnji sa navedenom ustanovom. Jer ne primetih reakciju te ustanove na izdaju Mustafe ali kada su srbijanci počeli masovno da prijavljuju svoje susede, takođe srbijance, onda je to i kod nacista prevršilo svaku meru razumevanja za takve "rodoljubive i patriotske postupke". Ko je u tom slučaju, pitam vas, bio verniji saradnik i sledbenik Broza ako ne baš ti pravdoljubivi srbijanci? Da vam i tu Reddy nije, možda, nešto dosolio?
Препоруке:
4
6
254 четвртак, 30 мај 2013 17:02
Reddy
@Раде

Redak savet i za vas. Ako se obraćate mom nick-u onda takav ne može biti gospodin već nešto drugo što je za vas tajna. Ovako sebe dovodite u ravopravan položaj sa mnom a takvim vas ne doživljavam.
Препоруке:
4
6
255 четвртак, 30 мај 2013 20:08
Раде
Господине Reddy заиста немам намеру да вас на било који начин именујем. Кроз ваше реченице Ви сте рекли све о себи. Бесмислено је да ја на све то додам ма и једну реч. Само ћу вам рећи да сте имели невероватну животну срећу да дођете у једну тако отворену и трпељиву земљу као што је Србија.А Србија је то постала још од 1804. ако не и раније. За све Србе,а и остале народе Балкана Србија је постала обећана земља. Браћа из Црне Горе и неослобођених крајева у Османском и Хабзбуршком царству долазила су у хиљадама у Србију.Сви они су Србију сматрали за своју отаџбину и дали су велики допринос њеном свеколиком развитку. Али крајем 1944. стигао је сасвим другачији сој "браће". Тврдили су да их је у Београд довела жудња за правдом и слободом.Жудња је заиста у била у питању,али за туђим становима,кућама и другом имовином. Да можда и Ви нисте потомак таквих?
Препоруке:
6
4
256 четвртак, 30 мај 2013 20:28
Нимбус
Али крајем 1944. стигао је сасвим другачији сој "браће". Тврдили су да их је у Београд довела жудња за правдом и слободом.Жудња је заиста у била у питању,али за туђим становима,кућама и другом имовином. Да можда и Ви нисте потомак таквих?

Ма него шта је. Класични.
Препоруке:
7
4
257 петак, 31 мај 2013 00:08
Reddy
РАДЕ - "čovek dobrih namera". Trebalo bi ga shvatiti i poneku glupost oprostiti. On misli sve najbolje. Shvatite ga! On je dobronameran! Pa, pobogu, Srbin je! nemojte mu zamerati. Desi mu se kao i svakom, on je naš, tu s ćoška, svi ga poznajemo. Nije mislio ništa loše. Ponekad je zaboravan, ali stariji je čovek. Oprostimo mu! Pravoslavac je. Juče je imao povećan šećer a danas mu je na na malom prstu desne noge izraslo kurje oko. Dobri Раде, to je naša stara srpska boljka. Malo alkohola i brzo prolazi. Narodni lek. Steže vas u krstima? Imam domaću prepečenicu. IZvrsna je. Leči kao od šale. Naša je srpska. Izađite malo na svež vazduh! Biće vam bolje, majke mi! Prošetajte Kralja Petra ulicom. BIće vam bolje. U svakom slučaju, pomoz' vam Bog! Vama i Vašima.
Препоруке:
4
6
258 петак, 31 мај 2013 07:14
Жутобрки и жутопрсти пушач Драве без филтера испред продавнице
provališe te, Redi. Pa ti si marginalac kakvih ima gde hoćeš, samo malo drčniji
Препоруке:
6
3
259 петак, 31 мај 2013 07:17
Radetu
Ne uzimajte ga ozbiljno. Ljut je što ne može više ugodno da džabalebari, to je sve - "Жутобрки и жутопрсти пушач Драве без филтера испред продавнице"
Препоруке:
6
3
260 петак, 31 мај 2013 08:50
Reddy
@Нимбус

I to po onoj svetskoj tržišnoj. jer, nemaju para i volje da bacaju na rođaka bez vere i reči. "Ne možemo biti veći Srbi od vas samih", bože kako vas je ošinuo bičem Vlada Putin. Vama je potrebna samo kamdžija, niste vi za bolje. Onako po turski pa deset po turu! Kad' li, bolan, Turci jalaknuše! A reci mi, bogati, da i ova reč ne poteče od Vuka i Valjeva ili iz neke "Valjevske nahije". Ajde malo o jeziku, zaboravih na te izvorne srpskke reči, kaiš, pastrma, jadac, ibrik, lakrdija, čirak, kajgana, abadžija, mušterija, kutija, javašluk, aps, kava, đevrek, bakalin, kajmak, pirinač, saksija, natenane, pekmez, reza, tandara-mandara i tako do u beskraj. Hoćeš možda još ako ti nije dosta tvog omiljenog turskog jezika? A sve kažeš iz Valjevske nahije. Biće al' malo prekosutra kada sa Merkura dolete merkurijanci. Odakle samo isteče ovakva srbijanska pamaet. Po svoj prilici iz kakvog fišeka....opet upotrebih čistu valjevsku, šta mi bi? Ovo se slepilo na Srbe ko taksena na pismo.
Препоруке:
3
7
261 петак, 31 мај 2013 10:02
Ovo se slepilo na Srbe ko taksena na pismo
O sebi govoriš?!
Препоруке:
6
1
262 петак, 31 мај 2013 10:59
Reddy
@srebrna krila naše armije

Pa, ko je više džabaebario nego vi oficiri propale armije. Školovani narodnim parama izdali ste narod i državu. A onda ja ispade džabalebaroš kao i većina otpuštenih da bi ti, sada preobučen u srbijanskog patriota izigravao rodoljuba sa visokom penzijom koju tiy džabalebaroši, radeći po ceo dan, zarađuju. I da bi obvde mogao prozivati one koji su te školovali i koji te i dan danas izdržavaju, sve, valjda, do dok ti se ne smuči i sopstvena patriotska dokolica. Patriotska blagoglagoljivost služi samo vama sa sigurnim i visokim penzijama da obmanjujete jadnu srpsku prostotu. Krijete se iza fraza, paškvila i podmetanja da su krivi oni koji su vas takvim stvarima i učili. Do juče st5e bili titovi akademci a danas ste rodoljubivi vodozemci. Recite ovde javno šta ste radili u prošlim životima? Kome ste pevali i svirali himne? Poznato je šta oficiri predstavljaju u društvu. Bagru povlašćenih neradnika. Zašto niste na Kosovu? Umesto šiptara vama je kriv Reddy.
Препоруке:
3
6
263 петак, 31 мај 2013 14:51
Раде
Господине Reddy због једноставног питања на које се одговара са да или не Ви пишете читаву тираду. Узгред, мада то и није важно млађи сам од Вас бар 20 година.
Препоруке:
5
3
264 петак, 31 мај 2013 16:47
Нимбус
Реди, немој нас напуштати, имаш ти још много тога за рећи.
Препоруке:
6
4
265 петак, 31 мај 2013 16:52
Reddy
@Раде

Naš komšija, iz drugog ulaza, ide na službu sdvake nedelje. Dobar čovekm pravoslavac. Postavlja samo prosta i jednostavna pitanja. Ne komplikuje mnogo život. Sve radi od oka. Jeftin je. Možete od njega pozajmiti crkavicu. Razume sirotinju. Nije za komplikovanije stvari. Hoće da posluša a i dobronameran je. Shvatate ko je. Jedan od naših. Mrzi dođoše a i džabalebaroše. Ceo život se mučio i teško radio. Sve daje unucima. U radnji mu daju na veresiju. POšten je siromah ali čestit. Ponekada zaboravlja. Godine su u pitanju, morate shvatiti.
Препоруке:
3
6
266 петак, 31 мај 2013 17:10
Раде
Господине Reddy питање је врло једноставно. Јесте ли од тих или нисте?
Препоруке:
6
3
267 петак, 31 мај 2013 18:42
Reddy
@Раде

Odgovor je još jednostavniji. I jesam i nisam. Kao u modernoj fizici. Ako ne razumete odgovor konsultujte vašeg ideološkog arhanđela, tinkering maize-a. Sve drugo je uzalud. Odgovornost je u moći vašeg shvatanja a ona je, koliko prednijevam, jedva možna. Šta je sledeće pitanje?
Препоруке:
3
6
268 петак, 31 мај 2013 20:31
Tako je govorio Redi
Izbor citata je samo iz zadnja dva dana: "Iz mene govori poreklo - imam lozu Nemanjića - Ja imam daleku i duboku lozu, plemićku. Daleko sam ja od vas - na šta ličite, jadne "srbijanske" poturice-Sva zla dolaze iz tame i mraka a Šumadija vam je takva....iz nje kulja sam ološ i zaraza...I dok se to ne uništi mira neće biti..Koga vi uopšte predstavljate, gedžule?
.šljam bez mozga i dostojanstva. Fuj!Sit sam i presit šumadinaca i kojekakvih šumskih razbojnika. Svi odreda su slabi radnici, smutljivci, lopovi, tasteri i probisveti-stvar je u tome što vi i niste Turci već polutani-pokušavate da se, ko svaka ulična kurva, prodate Rusima -mrak, bezizlaz, Srbija-Pustiše u gaće pre no što doakaše do daske-Psu se može reći da je pas a čoveku da je hulja-Pogledajte dobro sa kakvim ovde čovek mora da se preganja[/b]-Svim srbijanskim mufljuzima očekujem uskoro i da ih uštroje. ... A posle, na klanicu...Potrebno im je pustiti malo crvene farbe
Препоруке:
6
3
269 петак, 31 мај 2013 20:42
Нимбус
Раде
Господине Reddy питање је врло једноставно. Јесте ли од тих или нисте?

Reddy
@Раде

Odgovor je još jednostavniji. I jesam i nisam.


Ништа једноставније: по потреби.
Препоруке:
7
3
270 петак, 31 мај 2013 21:07
Раде
Нимбус је у праву:све према потреби.Ипак дубока и истинска љубав према Ј.Б. Титу и његовим славним претходницима блаженопочившим K und K царевима и краљевима је тако очита. Ваљда што су покушавали да србијанске геџоване науче средњоевропском духу и дисциплини. Покољима у Мачви и Јадру 1914. и стрељањима у Лисичјем потоку 1944. Зато су његови "слободарски" преци изданци светородних Немањића и племићких кућа древних времена били награђивани. Од блаженопочившег Фрање Јосифа златним медаљама за храброст. Од Ј. Б.Тита звањима народних хероја. И приде кућама и становима старих београдских породица.
Препоруке:
6
3
271 петак, 31 мај 2013 21:09
Reddy
Prvoklasni montažeri mržnje. Svoje pasuse pprepisali pa sklopili kolaž koji bi trebalo da bude dokaz o mom izdajstvu a njihovom patriotizmu. A za to vreme im na Kosovu polju Šćiptari razapinju svoga crnog orla i sopstvenu državu. Metod sličan onome kada su u okupiranoj zemlji od Nemaca i fašista ganjali partizane jer su im oni bili glavni neprijatelji. Kao i danas njih ne interesuje Šćiptar, Ustaša i razbijena država već unutrašnji neprijatelj, onaj iza koga bi sakrili sopstvenu izdaju i pljačku. Srbijanska posla. Zemlja gori a "patrioti" se češljaju!
Препоруке:
3
6
272 петак, 31 мај 2013 21:17
Reddy
"Patrioti", a gde vam je patriotsko slovo "Z"/zaklati/? U Draža bi vas se odrekao. Slabi ste učenici. "Šta London javlja*? Hoće li nam padobranom spustiti koju funtu, pljugu i cokulu. Metaka i pušaka nemamo a kama i preko glave. Šta britanci čekaju, što se već jednom ne iskrcavaju? Ovako nećemo još mnogo izdržati, braćo četnička i pljačkaška! Vagabundi, svi na okup. Ko se nije otreznio, još po jedan čokanj! Klin se klinom izbija a rat pljačkom dobija! Za mnom, braćo i sestre, u novu pomrčinu i mrak.
Препоруке:
3
6
273 петак, 31 мај 2013 21:37
Раде
Господине Reddy нећете ваљда порећи своју велику љубав према K und K монархији, духовном претку Брозове Југославије. Па ваши витешки и племићки преци су били њени највернији војници вековима.Додуше као шизматици могли су да се надају чину фелдвебела (фељбабе како су их звали ваши преци) али ко те пита. Царска милост се не одбија.
Препоруке:
6
3
274 субота, 01 јун 2013 08:45
Godine su u pitanju, morate shvatiti, reče feldvebel
Krajem šezdesetih, početkom sedamdesetih, jadni Minimaks je u svoju emisiju dovodio nekog Žiku Obretkovića; naš feldvebel me je u jednom trenutku neodoljivo podsetio na njega, ali samo po trućanju: Žika je, naime, bio dobroćudan, imao je originalnu pesmicu kako je neku devojku zagrlio prednjim nogama, muvao se oko "Kozare", grickao "semenke taze kod čika Lazo" (!) - ukratko, bio je superzvezda, pravi Felinijev lik. Naš feldvebel je, međutim, filozof, operiše pojmovima (joj), govori o "punoj praznini", voli da pretura po kontejnerima ideološkog otpada i da gaji žute brkove.
Radetu. Rade, ime lepo (moga dede, pilota BJV), hvala što si me podsetio na reč "feljbaba" koju sam zaturio negde. Ta jedna reč više govori o izvesnim ljudima i izvesnom mentalitetu nego hiljade stranica teksta. Zar nije Crnjanski govorio da jezik mora da bude više upečatljiv nego precizan!
Препоруке:
8
3
275 субота, 01 јун 2013 09:56
Нимбус
Ако сам те Реди добро разумео, док су се храбри партизани херојски борили против мрских окупатора и националних издајника свих боја и глођали кору са дрвећа, дотле су брадати вашљиви четници јели гибанице, пили ракију, пљачкали и угњетавали сиромашне сељаке, још сиромашнију радничку класу и напредну интелигенцију. Још су мучки нападали партизане, пошто су били окупаторске слуге.

Хвала на информацији, ово ново знање је од непроцењиве вредности за мене.

Исто тако, извињавам се што причама о Косову ометамо твој миран живот у Београду. Колико си само гинуо да нас ослободиш и донесеш мир, братство и једнакост у заосталу Србију, али ми смо загуљени па нећемо.

Још си нам донео аустроугарску културу читавим једним влаком коју ми ето ну`мемо да искористимо. У устроугарској си толико слободан, начитан и уважен био да си, кад је ње нестало због варварских Србијанаца, изгубио смисао живота.
Чемерна је прича твог живота.
Препоруке:
9
3
276 субота, 01 јун 2013 12:22
Reddy
Kada bi/ste znali ko je Stilpo onda bi/ste i znali kakve praznine zahvatate. Ovako, samo sami sebi možete pomoći. Mislim, mogli bi a ne možete. Nemoć pred nestankom. To nije ništa drugo već sam nestanak.
Препоруке:
3
7
277 субота, 01 јун 2013 15:17
Нимбус
Reddy
Kada bi/ste znali ko je Stilpo onda bi/ste i znali kakve praznine zahvatate. Ovako, samo sami sebi možete pomoći. Mislim, mogli bi a ne možete. Nemoć pred nestankom. To nije ništa drugo već sam nestanak.


Заиста, заиста вам кажем, запишите ове речи, остаће овековечено у историји!!!
Препоруке:
7
3
278 субота, 01 јун 2013 15:20
Раде
Господине Raddy сложићу се у једној ствари са вама, Ви и ја нисмо исто. Можда припадамо истом народу (тј. можда, јер сам ја Србин, а Ви?). Од пада Смедерева ваши и наши преци су се разишли. Различити светови су нас обликовали. Наследили смо различите традиције и менталитете. У вашој традицији и вашем менталитету је да служите и да слушате, Прво су ваши преци служили милостивим бечким ћесарима.Па онда Карађорђевићима (закратко).И на крају служише маршала Броза (са великом усрдношћу).А милостиви господар је баш био широке руке. Многе ваше земљаке је наградио директорскијем, официрскијем и (понајвише) пандурскијем положајима.
Препоруке:
7
3
279 субота, 01 јун 2013 15:28
Раде
И још нешто г.Reddy, да можда ипак хрватска историографија није у праву. Да ви ипак нисте православни Хрвати како се тврди тамо. Крв није вода.
Препоруке:
6
3
280 субота, 01 јун 2013 17:03
Reddy
@Раде

Pa, svakako da pripadamo istom narodu. Samo ja onom delu naroda koji je živeo slobodan a ti pot turskom kamdžijom. Pet stotina godina...pa to su generacije mešanaca. Kakav je to plod!
Препоруке:
3
5
281 субота, 01 јун 2013 17:13
Reddy
@Нимбус

Pa, zar ti nesrećo znaš za istoriju. Ono što time zoveš je pet vekova pod kamdžijom i jataganom. Tu nema istorije već robovanja i oplođavanja mešanaca. Čiju istoriju uopšte pominješ, "svoju" ili "tuđu".
Препоруке:
3
6
282 субота, 01 јун 2013 17:57
Раде
Г. Reddy наши преци су били турска раја, али су се сопственим снагама ослободили.И направили некакву, али своју државу. Док су ваши племићки преци ослобођени тек након пропасти KundK империје.За коју су се борили и против наших прадедова на Церу, Мачковом камену и Колубари. И одакле су јуначки побегли са све узвиком:"Казуј стрина ђе је Дрина".Геџовани су вашу славну царско-краљевску армаду избацили из своје отаџбине.Ја ипак мислим да су браћа Хрвати у праву. Ипак сте ви православни Хрвати. Само вам је православље задњих деценија отпало, као пуноглавцу реп. Ћирилица такође.Шта сте сад то ваљда ни Ви више не знате.
Препоруке:
7
3
283 субота, 01 јун 2013 18:40
Reddy
@Раде

Pa, sve je tačno što kažeđ, ALI...!
Препоруке:
2
8
284 недеља, 02 јун 2013 07:44
...
Imam utisak da si nešto naglo prestao da se razmećeš. Ljudi su ti ubitačno jednostavnim činjenicama pokazali ko si i šta si, i ti, i ta sorta kojoj kažeš da pripadaš - najobičnije pobegulje, i da od takvih vodiš poreklo.
Kažeš da smo robovi? Pa ima li većeg roba od tebe? Za razliku od nas koji možda robujemo nekim svojim zabludama i sporo ih se i teško oslobađamo, ti si rob svoje strasti da ponižavaš i vređaš druge ljude[/b]. Ima li goreg ropstva?! Ti si uhvaćen u svoju šemu percepcije kao u kavez, gledaš stvari na jedan te isti način, od zavisti praviš filozofiju, ukratko - strpao si sebe u geto. Izgradio si lažnu sliku o sebi, kao i svaki neurotičar i platio bi svaku cenu da je sačuvaš. Ti nisi principijelan, nego zaguljen. Ti nisi hrabar, nego drzak. Bolje da sediš u parku i hraniš golubove nego što zidaš čitav stupidarijum u koji niko normalan ne može da poveruje.
Препоруке:
8
2
285 недеља, 02 јун 2013 14:24
Reddy
@Trotačkasti konceptualista

To na šta sam vam ukazao nalazi se belodano kod Cvijića, Psihičke osobine Južnih Slovena. A to što nalaze teško primate proglašavaš stupidarijem, jel'. Zabavno kada ne bi bilo stvarno! A šta je prirodnije nego se kloniti toga da bi sebi dao kakav takav egzistencijalni smisao. Drukčije, vi pa i ti to ne možete izdržati. Prosto pucate kao balon. E, sad' neko tome mora platiti cenu. To je Reddy! Pa, neka bude tako, samo da je tebi lakše! KOnceptualista se posvađao sa alatkom. Zarđala ili je ne ume koristiti. Žalosno!
Препоруке:
2
7
286 недеља, 02 јун 2013 15:13
Reddy
@Trotačkasti konceptualista

Vidiš kako čulni utisci varaju. A celo vreme govorah da se vaša razmišljanja nalaze na nivou zora, predstave, mnenja, nikako pojma. I čemu se čuditi? Tako i istine o svetu, zbivanjima, fenomenima, sve podvodite pod ono čime se služite. To je oskudno, nedovoljno ahteli bi/ste nekome dosoljavati pa savetovati, učiti a onda uzeti, prisvojiti, bez pitanja, onako siledžijski. E, pa, to ne ide baš kako ste navikli. Mnogi se sa vama mučili pa nešto i naučili. Znaš, to je ono....dijalektika robovanja i gospodarenja kod Hegela. Heraklit...sve teče.
Препоруке:
2
7
287 недеља, 02 јун 2013 15:34
...
Kad su jednom napomenujli Hegelu da činjenice demantuju neka njegova shvatanja, odgovorio je, utoliko gore po činjenice. Setih se Borislava Pekića. U jednom intervjuu, na pomen Hegela, rekao je, ne volim te arogantne nemačke ideje.
Препоруке:
7
1
288 недеља, 02 јун 2013 22:04
Reddy
@Arogantni konceptualista sa tri tačke

Ne znam šta je mislio o Betovenu, Gausu, Šileru, Hajgensu i Geteu ali, šta me briga. Pekić je našao utočište kod nearogatnih Britanaca. Razumem ali ne shvatam.
Препоруке:
1
6

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер