уторак, 22. септембар 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Ко је крив за европску кризу?

Kоментари (50) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 петак, 12 октобар 2012 09:47
thinking maize
Психолошки ВРЛО ИСПРАВАН ПРЕДЛОГ, али у БИТИ не решава НИШТА ЗНАЧАЈНО! А значајно је да су УПРАВО ФИНАНСИЈСКИ "BAIL-OUT"-i УЗРОК СВЕМУ! Ergo, ПОДРЖАВИТИ Волстрит, Сити и остале БАНКСТЕРСКЕ "институције", уз одређивање "васпитно-поправних" мера за досадање менаџере& власнике! Маркс (са Кејнзијем!) је ИПАК, у понечему био у праву!
Препоруке:
20
2
2 петак, 12 октобар 2012 10:04
Ben
ma ne, nisu anglosaksonci izazvali krizu, gde bi oni... samo su naduvali finansijski mehur od 50 biliona dolara fiktivnih aktiva koji se jos uvek izduvava /tek se upola izduvao/, i samo su preneli dugove banaka na budzete drzava, tj. na gradjane koje sad cede do poslednjeg dolara i evra kako bi isplatiti, tj. pokrili njihove bankarske dugove.
Nisu anglosaksonci, tako mi barona Minhauzena fajnenseltajmskog!!!
Препоруке:
40
0
3 петак, 12 октобар 2012 11:50
socijalista
Drago mi je da gospodin Thinking Maize uviđa da je Marks "ipak" bio u pravu. Kejnsijanska kritika svakako ima mesta. Eh, samo mom dosadašnjem sagovorniku nedostaje i konkretizacija onoga u čemu je to Marks "ipak" bio u pravu. Ali, poći ću prvo od Kejnsa! Kejns je implicite stavio do znanja da je tradicionalna liberalna dogma o slobodnom tržištu gde su sve najvažnije kategorije stavljene u istu ravan doživela vremenom Prvog svetskog rata i posle njega svoju Kanosu. Opštom teorijom zaposlenosti, kamate i novca postulirana je nova dogma. kejns je "saopštio" da kapitalizam malo troši a malo troši jer u njemu vlada gvozdeni zakon konkurencije. Tako je jer su u pitanju privatni kapitali koji deluju u režimu privatne svojine. Sveopšti rat je, međutim, mnogo toga poremetio. Država je multiplikovala mnoge institucije, neophodne pri takvom stanju stvari. Drugim rečima, ona je "uzurpirala" silne društvene funkcije a time je spasla postojeći kapitalizam. Moralo se napustiti "zlatno važenje"
Препоруке:
15
0
4 петак, 12 октобар 2012 12:03
socijalista
....a posednici privatnog zlata došli su pod udar zakona. U bankarskom sektoru podvojeno je investiciono od komercijalnog bankarstva/Glass-Steagall zakon/, ustanovljen je FDIC, federalna korporacija za osiguranje depozita, doneti su programi rehabilitacije čitavih privrednih sfera itd. Pa i tada, nije bilo sve u redu /1936/37 god/ i tako sve do Drugog svetskog rata u kome je nestalo desetine miliona vojnika i drugih građana. Samo je taj period u kome su SAD prvi put ušle u poveći dug mogao i bukvalno spasti celu ekonomiju te zemlje a i ostale zemlje povezane u jedinstven kapitalistički sistem. Da bi opstao taj sistem je progutao preko 50 miliona ljudi! Znamo ko je odapeo takav scenario. Kapitalizam je pokrenu snažan mehanizam svoje regeneracije. Izgrađen je vojno-industrijski sektor bez premca u svetu. Formirani su vojno-politički savezi, NATO, SEATO, CENTO, ANZUS. U pozadini su stajale ogromne vojne porudžbine. Tako je rehabilitovan već propao sistem.
Препоруке:
17
0
5 петак, 12 октобар 2012 12:12
socijalista
....Ustanovljen je posleratni zlatno-dolarski sistem u kome je dolar uz "zlatno zaleđe" od 35 unci za monetarnu jedinicu bio sidrište celokupnog svetskog finansijskog sistema. Ravnotežu su održavali MMF i IBRD, kasnije Svetska banka. Postulirana su rešenja koja su imala socijalističku aromu. zapadna Evropa je građena planskim tempom razvoja/Francuska, Holandija i ostali/. Z. Nemačka je uspravljena uz pomoć Maršalovog plana itd. Ono što se nije moglo izbeći je karakter kapitalističkog sistema sa predvodništvom samih SAD. Na delu je bila nova imperija. Cena je, međutim, ubrzo plaćena. De Gol i njegov Žak Rief, šezdesetih godina počeli su čak i podmornicama da povlače svoje zlato iz Fort Knox-a. Bio je to znak nepoverenja u SAD ali i njegovu imperijalnu politiku, konačno i u sam pprivredni sistem, moguće i u sam karakter dotadašnjeg kapitalizma. Onda se desila 1968. i veliki državnik je faktički oboren, povukavši se posle neuspelog referenduma. Dolar je pukao 15. avgusta 1971. godine.
Препоруке:
20
0
6 петак, 12 октобар 2012 12:20
socijalista
....Tada je i legendarni antikomunista Ričard Nixon, am. predsednik izjavio da smo od danas svi mi Kejnsijanci. Đavo je došao po svoje! Dolar je počeo da pliva, više nije bilo ugovorne sigurnosti a berza je postala vrhovni žrec sudbina kako država, kompanija tako bukvalno i pojedinaca. Javljaju se tada i prateće teorije, Reganomika, Tačerizam, potom Supply.side, teorija racionalnih očekivanja, Trickle down i slične teorijske trice, Laferova krivulja itd. itd. Potom dolazi velika "berzanska opomena", 19. oktobra 1987. godine kada za manje od 8 časova sa Wall Street-a nestaje celih ondašnjih 500 milijardi dolara. Suma od koje se ne samo Americi već celom svetu zavrtelo u glavi. Potom je nastupio krah Tokijske berze sa neverovatnim lomom kada je vodeći indeks, Nikkei 225, sa nekih 39 000 "izduvao" na jadnih 12 000 poena. Usledila je u SAD u relativno kratkotrajna recesija u vreme prvog Buša. A onda je nastupila nečuvena berzanska euforija devedesetih godina.
Препоруке:
16
0
7 петак, 12 октобар 2012 12:28
socijalista
....Znalo se već tada čemu Amerika i svet teže! Očekivanom berzanskom krahu! Najpregnantnije je to izrazio ondašnji prvi čovek Fed-a, Alen grinspen, kada je potkraj 1996. godine opominjao spekulante. Niko na to nije obraćao pažnju. Zašto? Trebalo je postizati strateške ciljeve odranije zacrtane u glavama američkih geostratega. Tada, a morao je, svet je trebalo da obrati pažnju šta Amerika radi i planira. Momenat je propušten! I SRJ je morala to da zna. I u tome je bio najveći greh pokojnog predsednika Miloševića. Kao i ostali deo sveta ni on nije shvatio "dovoljno ozbiljno" takva strujanja i takve nagoveštaje. Indicije su bile vrlo prisutne! Nije imao ko da ih otčita. Žalosno! Tu je koren današnjih zbivanja i na Srednjem istoku. Svi su bezglavo jurili u "berzanski pakao". Kod nas su se pojavili neoliberalni pajaci u liku profesora, eksperata i znalaca i zagovornika demokratskih reformi. Bile su to najobičnije marionete domaće političke scene. Bili su to pokojni Đinđić, Koštunica,
Препоруке:
17
1
8 петак, 12 октобар 2012 12:34
socijalista
....Mićunović, Pešićka, Čović, Batić, Tadić, a među ekonomskim ekspertima smo dobili "čudake iz bajke" kao Đelića, Dinkića, Labusa, Vlahovića, Cvetkovića, Pitića. Sve uz sanžnu medijsku podršku finansiranu spolja. Tada je bez ikakve potrebe otvoren tzv. proces tranzicije u kome su nestale stare institucije, vojska umanjena do neprepoznatljivosti, milicija "reformisana" a privreda opustošena tako što su zaustavljeni najproduktivniji kapaciteti a oni koji su preživeli prodati budzašto.
Препоруке:
21
0
9 петак, 12 октобар 2012 14:36
Socrat
Za socijalistu

Ako je sve tako kao što kažeš zašto si ti još uvek socijalista, jer koren našeg sunovrata je u Miloševiću i njegovoj politici. Đinđić, Koštunica, Labus i ostali su samo posledice. Doduše Koštunica je pokajnik ...
Препоруке:
3
19
10 петак, 12 октобар 2012 14:46
thinking maize@ socijalista
Рекао сам: "...у ПОНЕЧЕМУ је Маркс био у праву"! Када пишем коментаре овде на НСПМ, прилично мерим речи, које ћу "пустити у етар"! Свако добро.
Препоруке:
10
4
11 петак, 12 октобар 2012 14:56
socijalista
@Socrat

Ideja socijalizma je mnogo starija od samog Miloševića. Ovo za neinformisane i neupućene. Milošević nije koren naših nevolja. On je istorijskog dometa i može se razumeti samo u istorijskom kontekstu. Previše ste pojednostavili nevolje sa kojima se ova zemlja sudara pa iz takve vizure izvire i vaše neumesno pitanje. Socijalista sam po shvatanju i moralu a ne po pripadanju ovoj ili onoj partiji. Izazivačka pitanja nemaju odgovora. Ona samo rađaju prkos i inat. Ne želim biti u njihovom kavezu. Verovatno znate i odgovor na koji ste postavili pitanje.
Препоруке:
14
0
12 петак, 12 октобар 2012 15:00
socijalista
Poštovani Thinking maize, zanima me u čemu je to Marks bio u pravu po vašem mišljenju? Ja, međutim, smatram da je bio izvanredan analitičar a da je samo naznačio u kom smeru će se moderna društva kretati.
Препоруке:
10
0
13 петак, 12 октобар 2012 16:17
Socrat
@Socijalista,

Kao što rekoste odgovor znam i sam. Socijalizam je propali i već duže vreme napušteni ideološki projekat. Prava je šteta što je ta ideologija, čiji bi najveći domet trebao da bude rad recimo nevladinih organizacija, pokrenula narode i proizvela državnike. Istoriju znate i sami. Samo je pitanje zašto još uvek ima rezidualnih inteletualaca, i to dobrih, u tom prostoru.

Koliko god da se čini da tema iz naslova nema veze sa socijalizmom i problemima u kojima se Srbija našla, moje mišljenje je da ipak ima veze.

Socijalizam je uništio fleksibilne srpske političare i doveo na scenu rigidne, i verovatno malo obrazovane, komuniste. Milošević je predstavljao vrh ledenog brega takvog političkog tela. Dok breg nije potonuo ...
Препоруке:
7
8
14 петак, 12 октобар 2012 17:13
socijalista
@Socrat

Ne mislim s vama polemisati. Ne poznajem vaše kriterijume na osnovu kojih prosuđujete ali mislim da je zaključak zasnovan na pogrešnim premisama. Ne sporim da je u jugoslovenskom socijalizmu bilo ideoloških i teorijskih lutanja kao i praktičnih nizbrdica. Ono što, međutim, nadilazi takve prepreke je da je u pitanju bio istorijski projekat i to zasnovan na čvrstim temeljima. U pitanju je najoptimalniji okvir za razvoj humanuma i njegovih moći kao i društva u kome on nalazi svoju prirodnu osnovu. Svaki sistem ima svoj dinamo koji ga probija kako bi sebi obezbedio dalje kretanje. Ono što je istorijski prevaziđeno ne može biti rešenje već iluzija koja pomaže osvešćenju.
Препоруке:
8
2
15 петак, 12 октобар 2012 17:30
Саван
Крив је Нови светски поредак. Води се свеопшти рат германских финансијских моћника против слободољубивог света на свим друштвеним фронтовима:
- у економији- уништавањем домаће привреде кроз рушење свих домаћих заштитних мера, увођењем санкција, притисцима преко ММФ-а и Светске банке, обезвређивањем вредности фирми куповином и подмићивањем кључних кадрова, потпуним преузимањем финансија у појединим државама, пљачкање грађана зеленашким каматама под разним изговорима итд;
- у политици- путем утицаја на изборне резултате, гледањем кроз прсте изборним крађама или оспоравањима регуларних избора, или пучистичким довођењем на власт марионетских режима;
- у медијском простору- не зна се власник медија, уредници и новинари спроводе страну политику итд;
- у војном- отворене интервенције, специјални рат, шпијунаже;
- психолошком- застрашивања, обмањивања, обећавања, електронска дејства на психу човека;
- здравственом- модификована храна, биолошко оружје, фармацеутска мафија, итд,итд
Препоруке:
4
1
16 петак, 12 октобар 2012 18:35
Socrat
Крив је Нови светски поредак.


Jasno je kao dan svima, pa i nama Srbima u poslednje vreme, za razliku od prošlih vremena kada je Srbija pokušavala da odglumi mini imperajalnu silu kaja će imati nesrazmerno veliki uticaj na globalne tokove.

Sada, srpska politika ulazi u neke realnije vode i igru velikih prepušta naravno velikima. To je jedina šansa za opstanak, a sam opstanak će već izroditi i neku priliku druge prirode. Treba biti strpljiv jer posle sudara velikih trpeza je uvek puna raznoraznih prilika.

Treba nešto naučiti iz spoljne politike Češke, Bugarske i sličnih država koje su ipak naša "kategorija".
Препоруке:
3
8
17 петак, 12 октобар 2012 19:18
фристајло
Криви су они, који су срушили Берлински зид.
Крив је капитализам, који је, рушењем тог зида изборио право на своју природну форму, и није морао више да се скрива.
Криви су лењи, размажени људи, који су грабеж и безакоње толерисали из страха и неморала, у нади да ће се томе успротивити неко други, а можда и сами добити нешто, па се прикључити.
Криви су победници из 2. светског и хладног рата, који су покрали неке идеје од поражених,а онда то преправили и злоупотребили.
Препоруке:
8
0
18 петак, 12 октобар 2012 19:18
AntiNWO
Да ли треба ићи даље од чињенице да су данашње берзе чисто коцкање моћника на штету оних који заиста производе нешто и мајмунисање обичних људи, јер се скоро нескривено ради инсајдерска трговина и по берзама вршљају својеврсни роботи (algorithmic trading). Ево само једног скорашњег таквог примера:

http://www.infowars.com/mysterious-algorithm-was-4-of-trading-activity-last-week/
Препоруке:
6
0
19 петак, 12 октобар 2012 19:22
mila w.
Kad se govori o juznoj Evropi, misli se na zemlje Sredozemnog mora. Predrag Matvejevic u svojoj knjizi "Mediteran-prostor i vreme" pise:

.....U Sredozemlju prvo stari covekovo telo, a potom njegov duh.

.....O ljudima iz juzne Evrope se uvek govorilo sa prezirom i postovanjem.
Препоруке:
3
0
20 петак, 12 октобар 2012 23:53
Aleksandar
Cuj, ko je kriv? I onda neke nebuloze koje samo usput nonsalantno pominje SAD koje su, naravno, svi to znamo, krive jer orkestriraju krizu u EU (koju potpuno kontrolisu kroz NATO i banke) da bi spekulativnom pljackom sebe izvukle iz krize. SAD nikad nisu ni naumile da EU bude uspesan konstrukt cija valuta, evro, moze da konkurise dolaru kao rezervnoj valuti za ceo svet. Taman posla. Ovaj tekst, kao uostalim sve sto se pise na ovu temu, na Zapadu, pisan je da zamaze glavnu stvar: vazalni osnos Evrope prema SAD (uveliko ukhljucujuci i anglo-saksonce). Ne zaboravimo da je Nemacka i dalje pod okupacijom i to vojnom sa ogromnim americkim bazama i nuklearnim oruzjem koje ne kontrolise Nemacka, vec SAD. Nemci su suverena drzava kolko Srbija na okupiranom Kosmetu.

Zaista su tuzna i dosadna zamajavanja o nekakvom stvarnom delovanju drzava u okvirima EU po pitanju sopstvene sudbine. To ce postati moguce tek onog dana kad Evropa prekine okupaciju od strane SAD.
Препоруке:
7
0
21 субота, 13 октобар 2012 07:41
socijalista
Pitanje iz naslova je već toliko zamagljeno a sve kako se ne bi pružio pravi i istinit odgovor. U pitanju nije tzv. "Evropska kriza" već pustošeća kapitalistička kriza koja je dobila prvotnu formu finansijskog loma da kasnije bio zahvaćen i realni sektor koji parališe ceo kontinent. Takozvana kriza javnih dugova nije ništa više nego neuspeh države da savlada unutrašnje protivrečne elemente kapitalističkog ustrojstva. O čemu je reč? Stvari se moraju posmatrati u kontinuitetu. Kada je tzv. "država blagostanja" podbacila iz čisto konkurentskih razloga na horizontu su se javili zagovornici zauzdavanja socijalnih ali i uopšte javnih rashoda. Počelo se sa prenošenjem društvenih funkcija u privatne ruke i pod dirigentskom palicom privatnog kapitala. Stvar je relativno dobro funkcionisala sve dok se nije postavilo pitanje tokova novca. Novac je razmenska ali i upotrebna vrednost, U ovoj drugoj funkciji on se oteo kontroli i počeo da ponaša kao svaka druga roba. To je značilo podložnost
Препоруке:
4
0
22 субота, 13 октобар 2012 07:53
socijalista
....nacionalnim i regionalnim kondicijama njegove upotrebe. Usklađivanje više nije bilo moguće jer dolar nema svoj zlatni lenger. Tako je počelo njegovo neplanirano putešestvije koridorima i tesnacima monetarne vaseljene izazivajući pravu furtutmu na baerzanskim podijumima. Tražio je utočište tamo gde mu je bilo najisplativije odnosno gde je mogao isterati najviši profit. Kapital je počeo da dotiće prvo u zemlje zapadnopacifičkog grebena/Južna Koreja, Filipini, Hong KOng, Tajvan/ a potom se strovalio i na samu Kinu, Indiju, Infoneziju, Vijetnam koje su i same fobrano liberalizovale svoja tržišta otvorivši vrata spekulativnom kapitalu. Odgovaralo je to i starim industrijskim silama kao i novoreformisanim ekonomijama. Sve je, dakle, bilo podstaknuto enormnom emisijom kredita sa Zapada. Naduvan je balon loji je pukao prvo 2000 godine/NASDAQ index, preko 85%/ a potom je nastupilo i krvoliptanje 2007/8 godine u vidu hipotekarne krize. Kardinalno je potkopano nepoverenje koje je
Препоруке:
5
0
23 субота, 13 октобар 2012 08:02
socijalista
podseklo investicije. Ceh su platile neke od najviđenijih banaka sa Wall Street-a bez obzira koliko su u međuvremenu ispele da sačuvaju makar svoje ime. Ni izbliza nisu više tako moćnu investicionu divovi kao Morgan Stanley, Meryll Lynch, J. P. Morgan ili Goldman Sachs. Investiciona jedra su spuštena i sada je u pitanju više plutanje nego jedrenje. Slično se desilo i u Velikoj Britaniji a sada je takva patologija zahvatila i stari kontinent. Strada, naravno, realan sektor, pogoni se zatvaraju, radnici otpuštaju, kapital beži glavom bez obzira. Nemoćnim budžetima ne može pomoći nikakva fiskalna politika. Država se našla u procepu. Nije više u stanju ispunjavati svoju socijalnu funkciju. Sindikalna moć je zapretena kompromisom sa vladinim sektorom. Radnici tako preuzimaju stvar u svoje ruke. Traži se odgovarajuće političko organizovanje.....Kapital je iscrpeo svoje potencijale. Šta je na redu?
Препоруке:
6
0
24 субота, 13 октобар 2012 10:04
Ataturk
pitanja za socijalistu

Kako to da ste tako sigurni da je celokupni mehanizam ove krize generisan nekom slučajnom varnicom i da su dalji tokovi događaja potpuno haotični?

Da li ostavljate neku malu mogućnost da je kriza planski inicirana i da se tokovi njenih glavnih matica ipak kontrolisano kanališu?

Drugo, da li ostavljate neku mogućnost da se kriza izrodila iz eknomskih zakonitosti i da je ona posledica aktivnosti nekog makroekonomskog klatna sa predvidivim zakonima cikličnog kretanja, što opet isključuje slučajnu pojavu i haotično razvijanje krize.

Kako će puko sindikalno organizovanje radnika popraviti stanje u realnom sektoru ako nema kapitala kao inicijatora i glavnog pogonskog goriva za realni sektor?

Ne želim da polemišem, samo želim da čujem vaše mišljenje. Mislim da dosta poznajete materiju ali isto mislim i da ste ideološki jako prebojeni.
Препоруке:
2
2
25 субота, 13 октобар 2012 11:16
socijalista
@Ataturk

Prvo, ne znam gde ste zapazili da napisah da sam tako siguran da je celokupni mehanizam ove krize generisan nekom slučajnom varnicom i da su dalji tokovi haotični? Na to, dakle, nema odgovora. Smatram suprotno! Takođe, nikakvu mogućnost ne ostavljam da je kriza planski inicirana. Tokovi njenih glavnih matrica se kontrolišu onoliko koliko im to sam razvoj krize dozvoljava. Drugo, Ekonomske zakonitosti koje važe za odnos kapitala i rada sacim izvesno rađaju krizu a njeno ciklično kretanje je poznato iz teorije. Tu nemam šta dodati sem da je današnja kriza ubrzana skraćenjem reprodukcionog ciklusa zahvaljujući naglim tehnološkim promenama koje rađa trka za izbijanjem većih profita/tehnološka renta/. To sve ne isključuje haotično i krajnje neočekivano razvijanje kriznih fenomena što u krajnjem slučaju određuje kriznu rezultantu. Sindikalno organizovanje radnika nema u principu za cilj popravljanje stanja u realnom industrijskom sektoru privrede. Kapitala uvek ima ali je on
Препоруке:
6
0
26 субота, 13 октобар 2012 11:24
socijalista
....raspoređen nejednako. Vi mislite na novčanu komponentu kapitala. Kapital predstavljaju i ostali resursi i potencijali. Zaboravili ste na ljude. Nisam ideološki prebojen ali jesan socijalista. To nije isto. Socijalizam pruža perspektivu da se izađe iz ideološkog stanja. Ideologija je izraz izolovane i uskointeresne svesti. Društvenom integracijom ideologija se uspešno suzbija a ideja o njoj ne može biti ideologija mada je to prividno protivrečno.
Salut!
Препоруке:
7
0
27 субота, 13 октобар 2012 11:55
Betelgeuse
Сјајна запажања "Социјалисте". Разочаравајућа од "thinking maize-a", "Socrata". Ако Маркс није био у праву, шта је онда ово што живимо? Драги пријатељи, не само да је Маркс био "делимично" у праву, већ потпуно! О да, достигнућа либералног капитализма су заиста сјајна, први светски рат, други светски рат тајкуни, ајфони, Ираци, Либије, Авганистани, Четврти рајхови, огромна незапосленост на самом Западу која се не памти, несигурност, несолидарност, глупи gadgeti и глупи шљаштећи производи за још глупље конзументе којима говоре које су им потребе, а локално, разорена привреда Србије, која је слушајући "експерте" и либералне гуруе, посрљала равно у амбис, друштвени хаос и распад свих система. Зашто је социјализам, ако је тако инфериоран систем, био непрекидно на нишану Запада? Зашто га је Запад поткопавао, урушавао, сатанизовао? Социјализам није алтернатива овом свепрождирућем чудовишту званом либералани капитализам, већ једини пут напред и једина нада. Зар то не видите?
Препоруке:
7
0
28 субота, 13 октобар 2012 13:55
Луди Ванко све луђи и луђи
Они који верују да је главни злочинац Амерички капиталитзам су на правом трагу.Они се шлепају са својим вансеријским дуговима равним целокупном дохотку целог света помоћу свих на свету које успеју да закулаче.Чак су и Кину са својим огромним резервама долара обавезали да брине о њиховом просперитетеу.Јер ако пропадне Америка оде и њена,Кинеска, национална уштеђевина у билионима долара.
ЕУ се везала за њих и постала њихов вазал,Ово што раде на Косову је за рачун Америке.Еу нема никакав други интерес тамо.Према томе главни кривац је Америка.У њој су светски кључи и калаузи и онаће на крају кад почне да се стрмекњује уништити планету.Тако ће с епоказати да је разум дат човеку начињен тако да га на крају уништи.
Препоруке:
4
0
29 субота, 13 октобар 2012 14:38
ujka sem
Mora se priznati da su amerikanci sjajno odigrali igru u svoju korist. Svi koji velicaju socijalizam i kritikuju USA ne bi tako mislili da su amerikanci ili recimo norvezani. Bog je prvo sebi stvorio bradu.
Препоруке:
2
1
30 субота, 13 октобар 2012 18:00
thinking maize @ за оне које разочаравам...
"...не живи човек САМО о ХЛЕБУ и ВОДИ..." Па кад ове речи, БЕСКРАЈНО МУДРИЈЕ од довијања ПАМЕТНОГ брадоње, апсолвирате, онда ми се јавите! @ Uncle Sаm. Да ли ти је неко дојавио да ће се следећи амерички рат водити на ЊЕНОЈ ТЕРИТОРИЈИ!? Биће то ДРУГИ АМЕРИЧКИ ГРАЂАНСКИ РАТ!? Американци ће ИЗМЕЂУ ЊИХ САМИХ РАСПРАВЉАТИ КО ЈЕ КРИВ ШТО је ЊИХОВА ДИВНА ЗЕМЉА "отишла у Хондурас"!? А, ако после свега нешто остане...
Препоруке:
3
3
31 субота, 13 октобар 2012 20:58
socijalista
Gospodine Thinking maize, zamolio bih vas da "dovijanja" bradatog Marksa bar ponekada analizirate i onda minucioznom analizom prokritikujete. Ovako sve ostaje na generalnim i vrlo neobaveznim a često i sumnjivim procenama. Nije vam to valjda i cilj. Sve ovo što danas posmatramo u svetskoj ekonomiji vrlo je blisko njegovim analizama pa me čudi da tako olako prelazite preko takvih stvari. Jer, ako nekome pripisujete "dovijanja" to isuviše vodi ka zaključku da je dotični u svojim analizama bio najblaže rečeno nedorečen, eventualno, čak i neupućen. Nisam siguran da je to baš tako. Uzmite na primer pasuse o novcu iz njegovih Grundrisse/Osnovi kritike..../. Recite konkretno na koja "dovijanja" ukazujete. Odgovoriću vam što je brže moguće. Nadam se i uspešno.
SALUT.
Препоруке:
3
0
32 субота, 13 октобар 2012 21:44
thinking maize@ sajber marksista
Знате Пријатељу, немам времена за ДЕТАЉНА проучавања Маркса. Под 2, то што Ви и сам Маркс САВ људски живот сводите на ЕКОНОМИЈУ, назива се методолошки РЕДУКЦИОНИЗАМ! Више пута сам о томе причао, а о томе су причали и писали недвосмислено паметнији и ученији људи од Вас и мене, чак и на овом сајту! Ergo, марксизам сматрам ПАРЦИЈАЛНИМ знањем, једном од многих. Тј. добро је за неке моменте и прилике, за друге омашује. Треће, тај тзв. "УНИВЕРЗАЛИЗАМ" Марксове теорије је САМО и ЈЕДИНО одраз духа времена (свевласт позитивистичке вере у науку и НАУЧНОСТ!) у коме је Маркс живео, као и конкретног интелектуалног миљеа у коме је формиран, а то је свевласт хегелијанства у Немачкој. Према томе, уз сав респект према ОШТРОУМНОСТИ његове мисли И ОН је дете свог времена, времена НЕОГРАНИЧЕНЕ ВЕРЕ у НАПРЕДАК без ЗАДРШКЕ! Лепо је то, али НА ЖАЛОСТ ПОГРЕШНО! Та вера је најбоље сажета у наслову дела нашег недавно преминулог философа Михаила Марковића "ЈУРИШ на НЕБО"! Резултати те вере су нам познати. SALUT
Препоруке:
1
2
33 недеља, 14 октобар 2012 04:29
@Betelgeuse
Шта тачно подразумевате под социјализмом?
Препоруке:
0
1
34 недеља, 14 октобар 2012 05:51
socijalista
@Thinking maize

Dragi moj Srbine, stavljate me baš na muke. U obavezi sam, kako napisah, da Vam odgovorim ali kako i na koji način kada ste resetovali ovaj naš dijalog tako da ga je istovremeno i moguće i nemoguće nastaviti. Napisaste da je Marks dete svog vremena ali ga i odmah prikovaste za Prokrustovu postelju "neograničene vere u napredak bez zadrške". Pominjete vreme pozitivizma verovatno, obzirom na njega, misleći i na "proleterski idealizam". Pa sve u jednom dahu pretrčaste brže-bolje kod MIhajla Markovića i njegovu dvoknjižurinu "Juriš na nebo". Knjiga je njegova životna i intelektualna biografija i ja bih je izmestio, shodno tome, iz referentnog marksisističkog štiva. Daleko je to od marksizma. Nema u toj knjizi onoga što mu vi pripisujete. Proleterski marksizam je danas na nizbrdici jer ne daje odgovore na savremena pitanja i dileme. I tu se mi slažemo. Samo do izvora vode dva putića. Ovaj sigurno ne. Marksizam je pre svega kritička teorija bez ideoloških referenci.
Препоруке:
3
0
35 недеља, 14 октобар 2012 06:03
socijalista
@Thinking maize

Marksizam nije ideologija već kritika ideologije ali kritika ideologije građanskog ili danas postgrađanskog ekonomizma. Mislim, trebalo bi da bude ako već nije a uglavnom nije. Ideologiju marksizma su "kreirali" loši đaci marksa. Ali oni su odgajeni u postmarksističkom ambijentu reformističkog građanstva opijenog imperijalnim ambicijama revanšističkog duha nove buržoatije. Mihajlo Marković je bio daleko od marksizma a njega uzimati kao reper u tom smislu bio bi preambiciozan zadatak. Iz njegove optike i opusa "ispadali" su oni najneophodniji uvidi u funkcionisanje savremenih politekonomija. Zna se da mu politička ekonomija nije bila jača strana. On e, dakako, bio naš najznačajniji savremeni filosof ali, podalje od naznačene tematike. U tom smislu marksista nije bio. Tako se lomi i taj visoki luk kojim premostiste klasični marksizam sa savremenom lecicom. To ne postoji. Da, u pravu ste! Vera u marksizam kakvu je iskazivao profesor Marković ne postoji.
Препоруке:
3
0
36 недеља, 14 октобар 2012 06:13
socijalizam
@Tjinking maize

No, marksizam nikada i nije bio vera već je trebalo da bude kritička misao epohe. To što njegovi potonji predstavnci nisu uspeli da daju znatno i umanjuje ovo poslednje što napisah/kritička misao epohe/. Ali, to "oduzima i vazduh" vašem nastojanju da po svaku cenu marksizam pa i samog marksa svrstate u pozitivistički ambijent ondašnjeg vremena. O tome nema ni govora! U pitanju je promašena dijagnoza! Ono gde je Marks omašio jeste samo prebrzo očekivanje zbivanja koja su startovala tridesetih godina dvadesetog veka a koja se u daleko zaoštrenijem vidu danas pred nama dešavaju. To je sveopšte devalorizovanje kapitala i smaknuće osnovnog pokretača celog sistema kapitalizma, profita. Kao od šale ruši se moćna građevina sazdana na viševekovnom temelju opljačkanog rada. Pa to priznaju i najeminentnije poglavice samog sistema! Izlaza nema. Sve teorije američkih nobelovaca-ekonomista sada se mogu jedino smestiti u omanju korpicu cveća sa uvenulim ružama.
Препоруке:
3
0
37 недеља, 14 октобар 2012 06:26
socijalista
@Thinking maize

Naprosto, nisu u stanju dati ništa novo. Nagrade se dodeljuju više ceremonijalno. I to za potpune bezvezarije. Ono što je, međutim, zasmetalo u vašem osvrtu na Marksa jeste tvrdnja da marksizam smatrate "parcijalnim znanjem". Mislim da ovakve teze namerno plasirate u frontalnom sudaru ali i nemogućnosti da makar i okrnjite nešto što je aksiom marksizma, Pripisujete mu čak i tobožnji redukcionizam. Potpuno suprotno od onoga što je dao Marks. A onda njegov opus uvaljujete u hegelinajnizam. Pa, po hegelovoj smrti, kako vam je poznato, mladohegelovci su se rastočili na desne i leve a Marks i Engels su žestoko opalili po prvima. Marks je materijalistički demistifikovao celu hegelovu zasotavštinu i timeotvorio put progresivnoj i humanističkoj orijentaciji u društvenoj misli. Gde tu nađoste njegov ekonomizam teško da može biti nekom jasno. A ovo što ste saopštili je čista ideologija vrhom koplja usmerena na njegovo delo ali i na sva nastojanja da se danas u tom duhu misli
Препоруке:
2
0
38 недеља, 14 октобар 2012 06:35
socijalista
@Thinking maize

Svodite Marksa na "oštroumnost" njegovog dela. Zamenjujete tezu. Nije u pitanju karakteristika njegovog dela ili on "eo ipso" već filosofska, humanistička i politekonomska tematika kojom se bavio. Dakle, najfundamentalniji osvrt na stanje duha i sveta kome je pripadao. Vi to svodite na "oštroumnost" što je tek nedozvoljiv metodološki redukcionizam koga njemu pripisujete apsolutno bezrazložno. To je već manipulacija iz jasnih ideoloških pobuda. Sve da bi se pod tepih furnuo nalaz da je ceo sistem truo i bez ikakve samoreprodukujuće perspektive. Ukazao je na novo sunce koje će spržiti dotadašnja shvatanja i ukorenjene interese vezane za kapital kao sudbinski društveni odnos do današnjeg dana.
SALUT.
Препоруке:
1
0
39 недеља, 14 октобар 2012 10:32
socijalista
@Thinking maize

Ono što često u dopisivanju sa Vama zaboravim da poručim jeste ne samo moje već mišljenje mnogih i daleko boljih poznavalaca od mene njegovog dela a pre svega Kapitala da je u pitanju spis eminentno filosofskog karaktera. Ili, prostije rečeno, filosofija političke ekonomije. Pa, o kakvom se tu redukcionizmu može tu raditi, zaboga? Marks je upravo razmakao dotadašnja relativno "uska shvatanja" osnovnih kategorija iz te oblasti. Kritika fiziokrata, merkantilista, Smita, Rikarda i čitave serije ondašnjih politekonomista prosto ključa u njegovim delima i ona je krajnje filosofski orijentisana. Stvar je, izgleda, u tome što je tako temeljna kritika i danas aktuelna pa se usled implicitnog kritičkog crva ona ni danas ne može zaobići sem ulaženjem u "ideološki klinč" sa navodnim "marksizmom" ili "postmarksizmom". Njihovi predstavnici danas uglavnom odbacuju "ideološkog Marksa" a ne razumeju ni onog pravog. Otprilike slično to se može odnositi i na pominjanog profesora.
Препоруке:
3
0
40 недеља, 14 октобар 2012 11:21
socijalista
@Thinking maize

ideološko precrtavanje Marksa bilo je naročito karakteristično za godine finansijskog uzleta najvažnijih ekonomija sveta devedesetih godina prošlog veka i prve dekade potonjeg. Prosto su se utrkivali da obesmisle Marksove nalaze. Kad ono danas jedni su zaćutali, drugi priznali da nisu u pravu a treći mu se, pak, vraćaju bez mnogo pardona. Oni koji bi trebalo da budu najpozvaniji, tzv. levičari, svih boja i fela, Marksa prisvajaju u sociološkim, eventualno, filosofskim segmentima. Sve je to nedovoljno i krajnje oskudno da ne kažem vrlo problematično. Tako se i danas traže "plodna zrnca" njegovog nasleđa. Najverovatnije će ih pronaći danas oni koji nastupaju sa pozicija oštrog negiranja i nepristajanja na dosadašnju polit-ekonomsku recepturu. Demokratski ili ne znam kakav kapitalizam koji smo do sada poznavali brzo raspakuje svoj prtljag i njega čeka "hladno tuširanje". U najboljem slučaju dobiće novo ruho i smestiće ga u muzej starina.
Препоруке:
4
0
41 недеља, 14 октобар 2012 11:26
socijalista
Socijalizam je društvo u kome je odnos rada i kapitala postavljen na društvenu osnovu sa svim nužnim reziduama koje taj prelazni sistem i mora sadržati. To je najkraća moguća definicija odgovora na pitanje upućeno Betelgeuse-u. Ovim nisam oduzeo pravo prozvanom da sam definiše svoj odgovor. Naprotiv.
Препоруке:
1
0
42 недеља, 14 октобар 2012 15:28
socijalista
@Thinking maize

U završnom akordu saopštiću Vam i ovo. Marks je u "ekonomsku sferu" uleteo skoro slučajno. Završio je prava, doktorirao filosofiju a upao u ekonomske vode. Nema boljeg puta za "prevrednovanje svih vrednota" do puta koji je prešao. A tek tada mu se otvorila perspektiva jer je shvatio da je zavukao ruku u košnicu punu ideoloških predrasuda. I onda je počelo "izvlačenje meda". Da, to je platio visokom cenom. On i cela njegova porodica. Ćerka mu je život okončala tragično, izgubio je dva sinčića, sa majkom je stalno bio u zategnutim odnosima, oca je rano izgubio. Ostao mu je jedan veran prijatelj, Engels, gospodin od glave do pete ali i veliki drug koji je kao retko ko shvatio njegovo delo. na kraju i sam je učestvovao u "toj avanturi duha". Marks je, natopljen dotadašnjim znanjima brzo shvatio sistem i mehanizam građanske ekonomije svog doba. Njenu perspektivu je jasno sagledao. "Kategorijalnu igru skrivanja" odgonetao je na strogo filosofski način.
Препоруке:
2
0
43 недеља, 14 октобар 2012 15:39
socijalista
Sveta kategorija profita izgubila je na svojoj mističnosti. razgolitio ju je do kraja. Dvostruki karakter rada i dvostruki karakter robne vrednosti koje je maestralno objasnio obelodanili su sve prevare građanske ekonomije. Novac je izgubio svoju auru i pokazao je njegov društveni karakter a objasnio je da se iza robnog odnosa krije društveni odnos, iza odnosa kapitala i rada odnos eksploatisanog i izrabljivanog. Mit o kapitalu je razbijen. Njegova akumulacija na jednoj i pauperizacija na drugoj strani pokazali su gde društvo glavinja. U krizu koja vodi ka revolucionarnom rešenju. Skačem sa jednog fenomena na drugi jer to prostor na ovom sajtu ne dozvoljava. današnja zbivanja u kapitalističkom svetu skidaju veo zaborava sa misli ovog velikog stradalnika i čoveka. Marks je srušio ideologiju građanskog društva iskazanu kroz i preko njenog žarišnog čvorišta, robe i njene vrednosti kao otuđenog dela društvene vrednosti.
Препоруке:
3
0
44 недеља, 14 октобар 2012 17:09
pinokio
Socijalisto 5.Uzitak za citanje odmor za dusu,Od bizuterije do cilibara,tek po neki dijamant.
Препоруке:
1
0
45 недеља, 14 октобар 2012 22:07
Dejan
Socijalisto, ziv bio.
Препоруке:
0
0
46 понедељак, 15 октобар 2012 09:22
thinking maize
Обратите на Ваше речи, а које се односе на Марксово дело и теорију: "kritička misao epohe"!? Тј. користите реч "епоха" у ЈЕДНИНИ, а не множини! Више немам никаквих примедби! Сами сте све рекли!
Препоруке:
0
0
47 понедељак, 15 октобар 2012 10:45
socijalista
Poštovani Thinking maize.
očekivao sam od Vas mnogo više. Konstatacijom da sam "sve ostalo rekao" baš niste obogatili ovu diskusiju. Vi to umete i znate, bez sumnje! Ne znam šta je u pitanju. Epoha....to je od minornog značaja. Uostalom i ne vidim šta ste time hteli poručiti?
Salut.
Препоруке:
0
0
48 понедељак, 15 октобар 2012 11:38
socijalista
@Thinking maize

Poštovani,
priznajem, malo sam preterao. Vi do toga jako držite! Mislilac svoje, ne naše epohe. No, opet, Marks je o mnogo čemu imao i predilekciju, Napisah da je prebrzo očekivao rezultate svojih uvida. Na kraju, u pravu ste u tome i što je Marksovo doba bila epoha zlatnog i srebrnog važenja što umnogome i menja sliku. Desio se u međuvremenu i jedan kejns, svetski ratovi, uloga države je poprimila divovske razmere, procesi reprodukcije su ubrzani do neslućenih razmera itd. Ali, pazite, u bitnom, suštinskom smislu, to je moglo samo još više pospešiti krizu kapitala, naravno, istovremeno i do nepojamne rastegljivosti kreirati šanse za prevladavanje najakutnih perioda kriza itd....itd. Oprostite na mojim ponekada prebrzim reakcijama i zaključcima mada nisam Marks. U tom smislu razumem i prihvatam i vašu sugestiju.
Salut.
Препоруке:
0
0
49 понедељак, 15 октобар 2012 12:05
socijalista
@Thinking maize

Poštovani,

Shvatam u čemu je nastao nesporazum, ni vašom ni mojom krivicom. Ja sam epohu vezao za kapitalizam koji jeste do danas unekoliko reformisan i preformulisan ali je u bitnom ostao njegov kostur. Vi ste epohu shvatili na različit način od mene. Vaše kritičke sentence imaju drukčiji smisao a to se vama nadaje kao ekonomistički redukcionizam. Odnosi i način proizvodnje po Marksu a tako i ja prihvatam u krajnjoj liniji određuju i misli jedne epohe. Po meni, ona traje i dan danas, po vama ona je bitno drugačija. Ipak, u pitanju nije epohalna razlika među nama!
Препоруке:
0
0
50 понедељак, 15 октобар 2012 13:44
thinking maize@ "socijalista", alias "sajber marksista"
Независно од наших неслагања и недоумица, овај свет ПРЕВАСХОДНО ОДРЕЂЕН СВЕТСКИМ СИСТЕМОМ КАПИТАЛА, неповратно се мења! Да ће у тој промени И марксистичка парадигма да ОДИГРА њену улогу И то стоји, АКО НИШТА а оно што је номинално марксистичка Кина НАЈВЕЋИ ИЗАЗИВАЧ Америке, НАЈВЕЋЕГ ЕКСПОНЕНТА светског система капитала! Кажете да је улога марксистичке парадигме ПРЕОВЛАДАВАЈУЋА, ја кажем да је та друштвено-економска парадигма САМО ЈЕДНА од ВИШЕ ВАЖНИХ аспеката промена које наступају, што је ОСНОВНА разлика између нас! Потрудићу се да до Нове Године приредим ПРЕГЛЕД ЈЕДНОГ СТАРОГ ТЕКСТА (1995/1998) са темом УПРАВО ПРОМЕНА које се САД одигравају! Текст (руског аутора) је ВРЛО ЗАНИМЉИВ, тренутно га опремам пратећим коментарима, да би га понудио НСПМ-у, па ако редакција одлучи да га објави, "укрстићемо копља"!? Даље, рекосте да су се десили тешки догађаји у Вашем животу у задње време. Жао ми је због тога, тим пре што је смер мог живота НЕОЧЕКИВАНО постао врло повољан и имам ВАЖНИЈА ПОСЛА!
Препоруке:
0
0

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер