Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Iz arhive NSPM - O vencu

Komentari (66) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 četvrtak, 26 mart 2009 15:34
patetika protiv nacionalnog interesa
G. Tanasiću,
bojim se da vaši patetični izlivi nacionalnom interesu nanose više štete nego koristi. Možda bi bilo bolje ako biste svoj stav artikulisali u nekom savremenijem ključu. To ne znači da se ja sa vama politički ne slažem. Naprotiv! Samo hoću da kažem da mi se čini da ovakav pristup nikuda ne vodi. Vi ste očigledno inteligentni i dobro obrazovani i ja ne sumnjam da ste sposobni da se krećete u savremenom teorijskom diskursu.
Preporuke:
4
54
2 četvrtak, 26 mart 2009 18:00
Nebojša Malić
Naprotiv, ovaj Tanasićev tekst je itekako primeran, precizan i potreban - a "patetika" kao da nije pročitao pasus gde se govori o tome kako je "moderni diskurs" upravo i koncipiran da bi se izvitoperili istorija i pojam slobode.
Preporuke:
54
3
3 četvrtak, 26 mart 2009 18:26
nikola
pa ja koliko vidim, autor je samo skicirao neka moralna pitanja i odluke starih naroda. ne znam kako se moral predstavlja u ''savremenijem'' ključu.

koliko znam, takvo što u savremenosti i ne postoji. U ''savremenom ključu'' nema nacionalnog interesa, valjda je to jasno, centar univerzuma je subjekt, a ne zajednica.
Preporuke:
7
17
4 četvrtak, 26 mart 2009 20:00
Steva Nadrljanski
Nije problem što je centar univerzuma subjekt - bolje bi bilo reći ličnost - a ne zajednica. Tako bi i moralo biti. Problem je što je taj idealni "subjekt" sasvim ispražnjen od sadržaja, od onoga što ga upravo čini subjektom, jer bez toga ne može postojati zajednica kao sabor slobodnih ličnosti. Ovaj "moderni subjekt" samo je gola ljuštura, reklamni projekat, virtuelni materijal za formiranje zajednice zombija koja se njiše po taktu što dolazi spolja.
Prazan subjekt - hipnotisana gomila.
Preporuke:
32
0
5 četvrtak, 26 mart 2009 20:20
Tanasic je odlican!
Dobro je sto Tanasic ovako pise a ne ko neki koji koriste strane reci i niko ne moze da ih razume. Bilo bi bolje da svi malo vise slusamo gusle, da naucimo narodni jezik, a ne sto citamo knjige koje dolaze sa zapada. Sve sto treba da se zna receno je u narodnim pesmama i u bibliji.
Preporuke:
27
1
6 četvrtak, 26 mart 2009 20:33
Nenad
Tekst je veoma zanimljiv jer pokazuje da najmanje dva ipo milenijuma agresivni osvajači sveta imaju nepromenjeno razmišljanje, nepromenjenu retoriku i nepromenjen pogled na svet.

Gotovo da možete nazreti da iza svakoga od njih stoji jedna ista osoba. Obmanjivač, Nečastivi, ... koga su ljudi nazivali mnogim imenima.

Vidimo da je i danas tu, nedaleko od nas.
Preporuke:
33
0
7 četvrtak, 26 mart 2009 20:54
vuk, onaj pravi
Skidam šešir, uz duboki naklon, gospodine Tanasiću! Izvanredan tekst, uzvišen, visoko moralan i tako, tako potreban. Mislim, patetičarima iz prvog ešalona...
Preporuke:
26
2
8 četvrtak, 26 mart 2009 21:33
Nikola
Gospodine Nadrljanski, sadržajna subjektivnost ne postoji. To je jednostavno mit. O tome je npr i Đinđić pisao u djelu ''Subjektivnost i nasilje'' - emancipacija uvijek završava u nihilizmu, to nije uspio da riješi njemački idealizam, već je zajednici suprotstavio sistem, jer se subjektivnost pokazala, kako sam naslov kaže, kao nasilje.

Druga je stvar ličnost u jednoj zajednici, to pripada filozofiji personalizma, ne subjektivnosti ili individualizma.
Preporuke:
8
0
9 petak, 27 mart 2009 03:33
Vladan Nenadić
Pridružujem se Nebojši i Nenadu u njihovim pohvalama Tanasićevog teksta. Naglasio bih dve rečenice, bolje reći dva stava koja su na mene ostavili najveći utisak. Prvi je da „... mi nismo ništa slobodniji od svojih dedova i pradedova koji su ginuli za svoju Otadžbinu, samo zato što posedujemo frižidere, automobile i dozvoljene minuse“, a drugi pitanje „... kakvim želimo da nas naša deca pamte? Kao gmizavce i beskičmenjake, ništarije bez časti i obraza, roblje, pa makar i srećno; ili kao rodoljubiv, slobodoljubiv i, pre svega, pravdoljubiv narod, koji se ne priklanja „silnima koji zlo čine“, bez obzira koliko silni oni bili?“
Toliko kao odgovor onima koji su nam ukazivali na pravce i mesta koji „nemaju alternativu“ i govorili da treba da mislimo na svoju decu. Pa na decu smo i mislili kada nismo pristali na njihove obmane, bar mi koje nisu uspeli da prevare.
Preporuke:
28
0
10 petak, 27 mart 2009 11:44
Niste jedini
Odlican tekst, gospodine Tanasicu. Naravno da su vestacke podele na tradicionalno i moderno usmerene iskljucivo na podrivanje i unistenje centara otpora i izvora 'destabilizacije imperije'. Nema patetike u Vasim pozivima na ponovno iscitavanje tradicionalnih vrednosti. Na nasu radost, niste jedini.

Redakciji skrecem paznju da ne pusta polupismene i krajnje zlonamerne komentare (virtuelnih) provokatora. Drugoj Srbiji kao da nije dovoljno to sto divljacki lomi i unistava Beograd svaki put kada u Srbiji dodje vreme da se ozbiljno razgovara. Pisite Politici. Tamo su vam vrata sirom otvorena.
Preporuke:
24
0
11 subota, 28 mart 2009 01:12
Sima
Potpuno sam zbunjen, mislio sam da su Milošević i evroutopija potpuno proterali svaku epiku iz sociološke, filozofske ili političke misli u Srbiji.
Moćan tekst. Mnoge će naterati da se zamisle, ali se bojim da će se malo njih trgnuti, premalo njih se još uvek seća kako se razmišlja
U svakom slučaju, hvala g. Tanasiću, već sam počeo da da se pitam spadam li u one koje su nacisti svojevremeno iz milosrđa vodili u "dušegupke"
Neki dan sam na RTS-u čuo da mnogi naši piloti koji su 1999. poletali u "kantama" na stotinr NATO aviona danas rade kao vozači ili noćni čuvari. Demostenova Grčka bi im verovatno obezbedila i unuke, ali ovo je evropska Srbija...
Ono što me najviše boli je što nam zaista tragovi sve više smrde nečovještvom, ali prema sebi samima.
Preporuke:
28
0
12 subota, 28 mart 2009 18:08
gusle
Da je bilo sreće, nikada ne bismo ni koristili kompjutere, to je đavolja rabota. A onaj gospodin koji traži "savremeni diskurs" neka zna da ga u Srbiji neće naći. Dosta je nama svega modernog, savremenog, tehničkog, zapadnog...
Preporuke:
13
5
13 nedelja, 29 mart 2009 20:28
Spartanac iz Atine
Bravo Nikola sokole! Neka ti se majka ponosi u vekove vekova.
Blago Srbima dok joj je ovakvih sinova.
Brate Nikola, sve si odlično napisao, i nastavi dalje da budiš srca junačka, ali još uvek zaspala. Ohrabrio si moje srce otšelničko i utvrdio me u mojim namerama.
Srbija je svetilo Evropi i svetu.
Živeo!
Preporuke:
27
0
14 ponedeljak, 30 mart 2009 00:52
Vladimir NS
Svaka Vam čast gospodine Tanaskoviću. Ovako dobar tekst skoro nisam pročitao.
Preporuke:
24
1
15 ponedeljak, 30 mart 2009 10:18
drasko
Hvala vam na ovom clanku. Izbor je davno nacinjen, jos 1389 godine. Treba deca malo vise da uce u skoli o tom izboru i o tome ko smo i sta smo.
Preporuke:
25
0
16 ponedeljak, 30 mart 2009 15:46
'destabilizacije imperije'
Nisam u toku i zato molim da mi neko objasni o kakvoj je imperiji reč, koja se to imperija ovde "destabilizuje"? Možda mislite na "Imperiju zla"? Ili na modnu imperiju? Ne verujem da je reč o rimskoj ili turskoj imperiji, a sasvim sam siguran da niko ne želi da destabilizuje srpsku imperiju...
Preporuke:
4
14
17 utorak, 31 mart 2009 10:22
PETAR
Ko će se baviti istorijom svoga naroda i pominjati svoje heroje kada tog naroda ne bude na mapi sveta?Šta će nekom kinezu značiti razlika između g.Miškovića i g. Pavkovića ?
Preporuke:
2
15
18 utorak, 31 mart 2009 15:09
kralj-veštac
@PETAR, ko je u vreme Filipa Makedonskog mogao da pretpostavi da će istorija Atine biti značajna u zemljama za koje stari Heleni nisu ni znali da postoje?
Preporuke:
15
0
19 sreda, 01 april 2009 02:26
Objasnjenje
Dobro je poznato o kojoj imperiji je rec. O onoj o kojoj u zvanicnim istupanjima kao i u 'slobodnim medijima' u Srbiji ne sme da se zucne ni rec. O onoj o kojoj pisu Ali, Comski i drugi koji znaju kakvi su ucinci novog svetskog poretka. I o kojoj mozete da cujete na ulicama istocnoevropskih i juznoamerickih gradova, u Magrebu, Istocnoj i Centralnoj Aziji i na Bliskom Istoku. Jedino ako ste ziveli u Tora Bori ili ispod kamena niste culi za Imperiju. A u Srbiji ste ili imali slusalice na usima i povez preko ociju, Ili od toga dobro zivite. I to je izbor.

Nego, da predjemo malo na ozbiljnije teme: Ako trazite istorijske reference, dobra knjiga, za pocetak je studija Toma Hollanda, 'Persian Fire': Tu se moze nauciti da su u petom veku pre nove ere vodje (tadasnje) globalne supersile zelele da nametnu 'istinu' i 'red' onima za koje su smatrali da zive u dve 'teroristicke drzave': Atini i Sparti, ekscentricnim, cudnim, siromasnim 'montanjarima' u marginalizovanim, varvarskim budzacima novog poretka. Kako su prosli, svima nam je poznato. Pa, ili na amazon.com ili biblioteku.
Preporuke:
17
0
20 nedelja, 05 april 2009 18:41
Peter RV
Ovo sto nam Tanasic kaze je u sustini, da se moze zivjet kao zadovoljna, utovljena svinja (McDonalds, frizideri ,automobili, shengen viza, Evropa, itd), ali da postoji i druga dimenzija zivota-i, da je postojala jos prije Hristovoga Rodjenja. Ima dakle vjecnih vrednosti -pored "evropskih".
Ovo je prvi put da citam Tanasica (na cije prezime se nekako tesko naviknut) i moram da priznam da me je Slobodan Antonic uputio na njega (hvala profesore). Ne mogu dovoljno da izrazim moje odusevljenje da sam pronasao jedan eksvizitno eruditni izraz mojeg sopstvenog osjecanja.
Nikola,hvala, cestitam i samo- naprijed!
Preporuke:
19
0
21 sreda, 08 april 2009 01:07
lancelot
Dara i mera, 04/04/2009, 19:50
Nema šta Srbi da ulaze u NATO da bi ga rušili iznutra, kako ovde neki haluciniraju. Srbi nisu nikada bili rušitelji već stvaratelji. Srbe su od spolja rušili oduvek, zbog osobine da se ne svrstavaju. Susedi Hrvati se ponose onim što Srbi nemaju, sve radi pragmatičnog nacionalnog benefita, koji ne podrazumeva "ekološku" proveru! Hrvati su često (kad nisu bili u društvu Srba) u nekim savezima koji produkuju civilizacijske destrukcije. Istorija nas tome uči. To što je ovaj savez primio u svoje okrilje neke države koje imaju istorijski potvrđen destruktivni manirizam je već dovoljno za pitanje buduće koherentnosti ove alijanse. Srbi su se oduvek branili da ne bi pripadali. Ovi drugi se večito trude da pripadaju, da bi napadali i otimali. Srbi nikada nisu imali saveznike, ali bi mnogi, posle "velike bitke", Srbe uzimali za saveznike. Zato Srbi imaju istorijski negativan nacionalni bilans i večito su na egzistencijalnoj ivici.

Ali da su Srbi mera civilizacijske svesti, to je neosporno. Večito su bili lakmus za identifikovanje ukupnog zla. Ali niko od izabranih predstavnika Srba da traži satisfakciju za trajuću žrtvu ovog naroda. SVET DUGUJE SRBIMA. Dugovi se ne mogu poništiti time što će DUŽNIK večito uništavati organsku supstancu ovog naroda do njegovog nestajanja. SRBI SU ZADUŽILI SVET i to ne može niko da ospori nikakvom propagandom i eksponacijom zločina koji su se desili, a koji su, sekundarno, proizvod te propagande. Cilj je bio ispraljati Srbe, da bi dužnici izbrisali svoje dugove.
--------------------
Preporuke:
22
1
22 sreda, 08 april 2009 01:08
lancelot
- NASTAVAK -

Drago Hlozini, 04/04/2009, 20:57

Za gospodina "Dara i mera"

Pa zar Vi doista mislite da su SRBI MERA CIVILIZIRANOSTI? Ako je to u vašem narodu dominirajuće mišljenje, onda stvarno imate ozbiljni problem. Pa zar Vi stvarno mislite da su svi Hrvati ustaše, svi Rusi dobri momci, a Srbi nebeski narod? Ponavljam: vezano za NATO - imat ćete upravo u smislu Vaših teza jakih unutarnjih tenzija oko budućnosti Srbije. Možda je neutralnost Srbije zgodno rješenje... ali ona jako puno košta. Netko je dobro primijetio: Slovenci su davno pregrmjeli transformaciju u kapitalizam kojemu nisu bitni jeste li Srbijanac ili Marsijanac. Hrvati polako postaju svjesni da će na kraju ostati konobari na svojoj zemlji, a i vi ste na putu da to vrlo grubo uvidite...
----------------------------
Preporuke:
2
13
23 sreda, 08 april 2009 01:11
lancelot
- NASTAVAK 2 -

Dara i mera , 04/04/2009, 22:13
@Drago Hlozini, 04/04/2009, 20:57

Uvek pišem ćirilicom. Ovog puta ću alternativno, zbog lakše komunikacije s Vama.

SRBI NISU MERA CIVILIZIRANOSTI (kako kažete), već mera s(a)vesti. Istorijski epilog govori ko je šta ovde radio, ko je kome pripadao, ko je šta prepoznao, ko je šta žrtvovao i ko pristaje da bude konobar, apriori. Do civilizacije je da izmeri bilanse i slobodoumnu žrtvu koja će kasnije biti afirmisana kao civilizacijska pobeda (uz obavezan srpski organski, negativan bilans). Istorija nas tome uči. Koliko je to nekorisno, civilizacija nije rekla. Rekli su oni koji su se nad Srbima iživljavali. Srbi su narod koji je kao nijedan s ovih prostora posvećen žrtvi za slobodu, kao vrhunskoj vrednosti. To je dimenzija, to nije pragma.

Neekološki je da se "ste" uvek, u ishodu, među pobednicima. To što hrvatska politika, istorijski često ima prednost nad srpskom, nije pitanje pameti već informacije iz primarnog izvora (sponzora sile), koga Vi niste izabrali nego su oni izabrali Vas. I to ne zato što Vas vole, nego zato što završavate posao za njih. Odužuju Vam se protekcionizmom, koji samo slepi ne vide (a obavezno ga osećaju drugim čulima). To nije sposobnost, to je pripadanje. Vi pripadate i to je, kada je socijalizacija nacije u pitanju, "avangardno". Ali trajanje identifikacije s destrukcijom sile, onako suportivno, kasnije ne prepoznaje slobodu. Srbi su tu mera. To košta i svet to ima da valorizuje kao što je to uvek činio sa zakašanjenjem. Svet duguje Srbima. I to nije nada za Srbe, već nada za svet.

Što se tiče toga da Srbe čeka "grub uvid", kako kažete, ne bih se složio. Srbi su stvaraoci slobode na ovaj ili onaj način. Demokratija o kojoj mnogi maštaju ovde je apsolvirana odavno (posebno, rekapitulacijom od 90-tih na ovamo). Daleko su drugi iz okruženja.

Pitanje - šta je u pragmi korisno, a šta ne - pada pred pitanjem slobode!
Preporuke:
18
3
24 utorak, 24 mart 2015 11:48
n.
Ropska sreća bila je, prema njima, gore od uvrede, ona je bila besmislica. U nju su mogli verovati samo robovi, koji nikada nisu okusili slobodu, pa samim tim nisu ni mogli znati šta je to i kolika je njena vrednost.
........
spisak pri kraju teksta dopuniti..
Preporuke:
13
0
25 utorak, 24 mart 2015 12:13
Drinko Končarević
@Tanasic je odlican!
Eh da smo slušali gusle ne bi išli ovim putem. No nikad nije kasno da se vratimo svojim korenima, na 432 herca. Ali izgleda da će to ići mnogo teško. Teško je svesti upotrebu računara na razumnu meru ili neku drugu elektronsku zabludu kao što je to mobilni telefon u raznim oblicima i primenama koje nam često puta i nisu potrebne. Bio sam na jednoj slavi. Prisutni narod sedi za trpezom ljubavi. Doslovno, svi drže mobilne telefone u ruci i pritiskaju dugmiće. Niko sa nikim ne razgovara. I sada da od takvih očekujem "buđenje patriotizma"? Ako je išta nepristojno, to je "pisanje poruka" na mobilni telefon u prisustvu drugih. Time "pisac" daje poruku društvu u kojem se nalazi da je on tom društvu nepotreban. Suština poruka je: "ja sam sam, ovenčan samoćom".
Preporuke:
20
0
26 utorak, 24 mart 2015 12:31
Zoran
Velicina politike ili neke odluke je u tome da li se necemu treba suprostaviti i ako treba kada i kako.

Zato ste imali Karadjordja, koga dizete u nebesa, a i Obrenovica koga gurate u zapecak.

To su vase odluke. A svako snosi odgovornost za svoje odluke. Kako Aleksandar Makedonski, tako i Atinjani.
Preporuke:
2
15
27 utorak, 24 mart 2015 12:40
Zoran
"Zapitajmo se, ako se za hiljadu godina iko bude sećao ovih današnjih Srba, koga će pre zapamtiti – majora Radosavljevića ili kir Miškovića? „Saradnika na udruženom zločinačkom poduhvatu“ Lazarevića, ili evroatlantskog integratora Šutanovca? Koga bi vi stavili u udžbenike istorije?"

Koliko znam Aleksandar Makedonski ne da je stavljen u istoriju, nego je proglasen za najveceg osvajaca i najmladjeg. Oko njega se grabe Makedonija, Grcka, Bugarska, a i Srbija se malo tu oblizuje.

Znaci, jasno je ko ce biti u istroiji. OSVAJAC.

A i koga si stavio u istoriju, Dusana Silnog ili nekog tamo sirmaha, bednika, jadnika koji posten, ali nije mogao da se odbarni?

Stavio si Dusana Silnog.
Preporuke:
3
17
28 utorak, 24 mart 2015 12:52
Mnogo učismo, malo naučismo
Nakon osvajanja Carigrada od strane kombinovane Zapadne alijanse početkom 13.veka, što silno obradova tadašnjeg papu, pohara se se svo materijalno, kulturno i umetničko bogatsvo Carigrada/Romejskog Carstva, sa sve bibliotekama knjiga i spisa od antičkih vremena. Sve to se prenese brodovima u Italiju i na druga mesta.
Posle perioda "varenja" kulturnog materijala, nastade prepisivanje, prevođenje antičkih pisaca, a još više NOVA PRODUKCIJA antičkih tekstova.
I eto mi sada čitamo i VERUJEMO da su to tekstovi Demostena, Platona, i drugih antičkih pisaca, a nemamo pojma šta je izašlo iz koje redakcije u Italijanskim gradovima.
Što je gore za srbe kao zaista stari narod, čitavu sliku istorije je kreirao latinski pozni srednji vek, istakao stare grke, da bi u mulj gurnuo one na kojima počiva evropska civilizacija i pismo.
To je ono što smo mi učili u školama, i to još uvek uče naša deca i unuci.
Preporuke:
10
4
29 utorak, 24 mart 2015 13:08
Fridman od Stratfora
neki dan u Čikagu na promociji neke svoje knjige OTVORENO reče da je cilj đavolje imperije od OSNIVANjA razbijanje Rusije jer je prevelika i nerentabilna za gutanje u celini.
Tvrdi da su njihovi "partneri" u Kremlju svasni i OBAVEŠTENI o tim ciljevima.
Slava i Hvala Staljinu koji je omogućio da se rodim!
Preporuke:
10
3
30 utorak, 24 mart 2015 13:28
SG
Tekst derogira pojam žrtve (sagledavajući ga samo u manipulativnoj upotrebi "fondaša") i veliča herojstvo antičkog tipa (ne sagledavajući manipulaciju te ideje u Njemačkoj prethodnog vijeka i Americi ovoga). Razumjevanje žrtvovanja, prinošenje sebe za drugog je ono što mi danas nemamo. Od kako pišemo i pamtimo svoju istoriju, u njenom središtu je Hristova žrtva. Žrtva je sveta, bilo da je u pitanju žrtva mučenica, mala Milica koja strada od bombe na tuti ili baba koju kolju u Jasenovcu, bilo da su u pitanju Zeko Buljubaša i njegovi "golaći" (http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%98_%D0%BD%D0%B0_%D0%A0%D0%B0%D0%B2%D1%9A%D1%83). Slava im!
Preporuke:
1
9
31 utorak, 24 mart 2015 13:30
SG
Tekst derogira pojam žrtve (sagledavajući ga samo u manipulativnoj upotrebi "fondaša") i veliča herojstvo antičkog tipa (ne sagledavajući manipulaciju te ideje u Njemačkoj prethodnog vijeka i Americi ovoga). Razumjevanje žrtvovanja, prinošenje sebe za drugog je ono što mi danas nemamo. Od kako pišemo i pamtimo svoju istoriju, u njenom središtu je Hristova žrtva. Žrtva je sveta, bilo da je u pitanju žrtva mučenica, mala Milica koja strada od bombe na tuti ili baba koju kolju u Jasenovcu, bilo da su u pitanju Zeko Buljubaša i njegovi "golaći" (http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%98_%D0%BD%D0%B0_%D0%A0%D0%B0%D0%B2%D1%9A%D1%83). Slava im!
Preporuke:
3
9
32 utorak, 24 mart 2015 14:58
Saša
Prisjetite se kako su se nekada u vaspitanju i školovanju češto koristile narodne poslovice , izreke ...

Kada ste zadnji put čuli neku ?

Ovo je odličan tekst i po sadržaju i po formi . SVe čestitke .

Znam da će mnogi da graknu jer se radi o pjesmi Titov naprijed ...

... Živjet , ma kako bilo ...

Ko prihvati to i ne zaslužuje bolje od ovog što slijedi .

Ja odavno pričam da iz perspektive svijesti koja se formira već decenijama svako od naših predaka ko je stradao u bilo kakvom ratu ili ustanku ili pobuni ... terosrista ili glupak .

Ovo sam pričao još prije 20 godina a vidim da već neko vrijeme zvanično , sa suprotnih pozicija i namjera od mene , ovo potenciraju .

Problem je što u savremenom robovlasničkom poretku ljudima brišu svijest o etičkim vrijednostim i upravo ih tako dovode na nivo sretnog roblja .

Vječna slava svima i svugdje koji su stradali za slobodu , svoju i svojih .
Preporuke:
17
0
33 utorak, 24 mart 2015 16:23
Boško
Postavlja se pitanje, kakvim želimo da nas naša deca pamte? Kao gmizavce i beskičmenjake, ništarije bez časti i obraza, roblje, pa makar i srećno; ili kao rodoljubiv, slobodoljubiv i, pre svega, pravdoljubiv narod, koji se ne priklanja „silnima koji zlo čine“, bez obzira koliko silni oni bili?

Aminovali su komunjarsku okupaciju Srbije 1944 godine, dozvolili da im se izmeni svest i pretvorili se u "gmizavce i beskičmenjake, ništarije bez časti i obraza, roblje" te nije ni čudo što su bez "roptanja" prihvatili okupaciju 1990 monteNigera miloševića lažnog "srbina" i "babaJule" "jugoslovenske levičarke" potpomognuti četničkim prebezima Šešelja, prihvatili kapitulaciju i okupaciju Srbije 1999godine, pa im nije teško ni sada kada su pod okupacijom neonacističke nemačke "evropske" unije od 1999godine već 16tu godinu sa kvislinškim vladama.

U Srbiji je ostalo par stotina hiljada Srba i 6 miliona onih koje vi nazivate kao "gmizavce i beskičmenjake, ništarije bez časti i obraza, roblje"
Preporuke:
10
1
34 utorak, 24 mart 2015 16:24
srpska sarma, a može i pasulj@ SG
Vi BRKATE RAZLIČITE POJMOVE! Mala Milica Rakić je NEVINA ŽRTVA! Vukašin Klepački (a ne "jasenovačka baba", kako TROLUJETE!) je istovremeno fizički nemoćna, ali DUHOVNO SVEMOĆNA žrtva! Da podsetim, rekao je ustaškom koljaču: "Samo ti sinko radi svoj poso!" NE ŽELEĆI da STRAH OVLADA NjIME i da viče ode Paveliću, kako je ustaški koljač tražio!? A Zeka Buljubaša, NIJE ŽRTVA, već JUNAK koji se SVESNO ŽRTVUJE za SVOJE DRUGOVE! Jer, šta bi bilo sa Srbima da se Zeka Buljubaša i njegovi "goli sinovi" na Ravnju NISU ŽRTVOVALI i tako OMOGUĆILI da Miloš Obrenović PREŽIVI i NASTAVI SRPSKU REVOLUCIJU!? Uostalom, čitajte Veselinovićevog "Hajduk Stanka"!?
Preporuke:
16
2
35 utorak, 24 mart 2015 16:48
crno od crnjeg
Zapitajmo se, ako se za hiljadu godina iko bude sećao ovih današnjih Srba, koga će pre zapamtiti – majora Radosavljevića ili kir Miškovića? „Saradnika na udruženom zločinačkom poduhvatu“ Lazarevića, ili evroatlantskog integratora Šutanovca?


Ko to zna, kad znamo kako se naopako kreće ovaj svet? Da li će se vratiti u zglob i vaspostaviti večne vrednosti, ili neće više biti tih vrednosti, već ovih novih, samim tim i nove (materijalističke) religije i novog čovečanstva, u kome će Šutanovac biti heroj ...
Onaj ko živi u Srbiji danas nema razloga da veruje da će biti opet dobro, jer ništa ovde ne ide na dobro ...
Preporuke:
5
0
36 utorak, 24 mart 2015 17:58
MR
Ne bi trebalo slaviti Atinu i stare Grke . U svojoj istoriji nisu imali ni dana mira. Ako izuzmemo ratove sa Persijom, vodili su agresivne ratove sa Spartom i drugima. Na kraju ih je pohod na Sirakuzu i današnju Siciliju dovršio. Grčki sistem vladavine počivao je na robovlasništvu. Uredu, bilo je napredka, ali po koju cenu? Amerika danas sledi primer antičke Grčke i Rima i vidimo šta se događa.
Preporuke:
5
7
37 utorak, 24 mart 2015 17:58
Panta
Po mojim kriterijumima Filip je bio pozitivnija ličnost nego Demosten. Demosten je nešto slično kao "Srbijanac". Njega interesuje Šumadija, a za druge pripadnike njegovog naroda baš ga briga. Osim toga Demosten je Grk, a Filip je Srbin, iz roda Karanova, od Temne. Odatle je i bog Bel (Bak), daleki Filipov predak. Bel je osnivač današnjeg Bagdada (nekadašnji Vavilon).Bagdad je dobio naziv po bogu Baku: Bak-dag (Bakov grad). Znači,Vavilon, kao grad Filipovih predaka, je u to vreme bio pod Persijom, kao i značajan deo zemlje Filipovih predaka. S druge strane Demostenovi Grci su bili persijski saveznici. Demosten nije dizao Grke protiv Persijanaca, već protiv Srba, koji su stvarali osnov da se krene u oslobađanje otadžbine od Persijanaca. To što je Demosten znao da sastavi lep, manipulativni govor, to je druga strane priče. Ali, to je prazna priča. Osim toga Grka i Grčke nigde nije bilo ni kada ih je Rim osvajao. Opet su ginuli Srbi. Ugledajmo se mi na sebe i svoje.
Preporuke:
6
5
38 utorak, 24 mart 2015 18:42
rusofil
Odlican tekst. Imam samo jednu primedbu. Tesko je porediti Nato agresiju sa Heronejom i Kosovskim bojem. Bitka kod Heroneje je bila sukob dva prilicno izjednacena protivnika, i brojem i kvalitetom opreme, prevagu je odnela Filipova i Aleksandrova (tad je imao 18 godina) srcanost i sposobnost. Slicno je i sa Kosovskim bojem, obe strane su imale maceve, strele i konje, istina, Turaka je bilo oko 2 puta vise. Nato agresija je nezapamcen slucaj u istoriji covecanstva. Nikada se nije tako velika sila podigla na tako malu. To naravno ne opravdava nepocinstva novih ulizica. Naprotiv.
Preporuke:
10
0
39 utorak, 24 mart 2015 19:39
Srbinović
"U proteklim jugoslovenskim ratovima, Albanci, bosanski muslimani i Hrvati, svi svesno ili podsvesno opterećeni svojim saučesništvom na onom pravom, istorijskom genocidu i holokaustu, potrčali su da se dokažu kao nevine i nenaoružane žrtve"


Njihovo "trčanje da se dokažu kao nevine žrtve" (iako to nisu bili), NE BI USPELO DA AMERIČKA VLADAJUĆA BANDA, PLANETARNI SILEDŽIJA, nije imala u planu da ih proglasi takvima i kao novoformiranu "činjenicu (LAŽ) iskoristi kao opravdanje da ubijanjem Srba i Srbije ostvaruje svoje imperijalne ciljeve u pohodu na Istok.
Znala je banda za istine, kao što je Predsednik Ruzvelt znao za genocid Hrvata (ustaša)nad Srbima, pa je tražio da se Hrvatska po završetku rata stavi podstarateljstvo, ali ga je Čerčil ubedio da to nije potrebno.
Dakle, postali su i ostali zveri iz primitivnog, antiljudskog, anticivilizacijskog interesa. To je i takav je "demokratski" Zapad.Njima je "demokratija" omogućila i omogućuje zločine bez kazne
Preporuke:
19
0
40 utorak, 24 mart 2015 21:48
fristajlo
Postavlja se pitanje, kakvim želimo da nas naša deca pamte?

Pamtiće nas onakvima, kako zaslužujemo.
A ova generacija će požaliti što ima decu, jer će je pamtiti kao slabu, lošu, lenju, pritvornu i kukavičku.
Valjda to tako mora; dobra deca, kad porastu- "rode" lošu (vaspitno ih upuste, razmaze), a onda ta generacija, ničim izazvano- dobije decu bolju od sebe.
Vidim to jasno.
Posleratna deca dobila su previše, lako, bez mnogo muke; nisu to umela da cene. "Zinulo im ****" za više, ne mereći- da li to i zaslužuju...
Zablenuti u zapad, u njegov sjaj- podigli su generaciju mentalnih invalida.
Ovo danas je dokaz za istinitost te teze, ma koliko se nekima ne dopadala.
Nerad nas je upropastio. Deca danas ne rade ništa; a i nemaju gde, ni šta...
A besposlica je "Đavolovo igralište", zar ne?
Pamtiće nas bez poštovanja, sa sažaljenjem i prezirom.
S' pravom...
Preporuke:
14
0
41 sreda, 25 mart 2015 12:13
srpska sarma, a može i pasulj@ Panta
Komentar: "Po mojim kriterijumima Filip je bio pozitivnija ličnost nego Demosten. Demosten je nešto slično kao "Srbijanac". Njega interesuje Šumadija, a za druge pripadnike njegovog naroda baš ga briga. Osim toga Demosten je Grk, a Filip je Srbin, iz roda Karanova, od Temne. Odatle je i bog Bel (Bak), daleki Filipov predak. Bel je osnivač današnjeg Bagdada (nekadašnji Vavilon).Bagdad je dobio naziv po bogu Baku: Bak-dag (Bakov grad)." Panto, Grci su tek nejasno osećali da pripadaju ISTOM narodu, pri čemu su PERIFERNI DELOVI tog sveta (Velika Grčka, Jonija, Tesalija i Epir su bili MEŠANOG etničkog sastava, obaška NEGRČKA Makedonija!) živeli MEĐU drugim narodima! Njima je PREOVLADAVAO PLEMENSKI OSEĆAJ, podela na Dorce, Jonjane itd., HELENSTVO je bila NADGRADNjA koja se iskazivala na Olimpijski, Istamskim i drugim IGRAMA, kao i u SVEGRČKIM gradovima-hramovima-proročištima, kao npr. Olimpija, Delfi, Dodona i sl.! Drugo, Atina je I TAD, slično Šumadiji u Srba, imala CENTRALNI POLOŽAJ među Grcima!
Preporuke:
2
0
42 sreda, 25 mart 2015 13:02
srpska sarma, a može i pasulj@ Panta, nastavak
Dalje: "Osim toga Demosten je Grk, a Filip je Srbin, iz roda Karanova, od Temne. Odatle je i bog Bel (Bak), daleki Filipov predak. Bel je osnivač današnjeg Bagdada (nekadašnji Vavilon).Bagdad je dobio naziv po bogu Baku: Bak-dag (Bakov grad)." nije samo NEZNANjE, već TUPSONSKO NEISKUSTVO! Da je to čak i tačno, tu valja naći i ADEKVATNE DOKAZE! Društvene nauke i SLUŽE da se nađu ADEKVATNI DOKAZI za OZBILjNU i FUNDIRANU DRŽAVNU POLITIKU! I kod braće Rusa ima izletanja, a DA LI ONI PRAVE ovakve SUMASIŠAVŠE KONSTRUKCIJE!? Oni imaju OSTATKE JEDNOG od NAJSTARIJIH GRADOVA na SVETU, neolitskog Arkaima, lociranog na južnim padinama Urala, na početku tzv. "vrata naroda", pa opet ne padaju u ISKUŠENjE da LUPAJU POPUT Vas!? Mana naših lingvista, istoričara i arheologa autohtonističke škole je što se POVODE za SPOLjAŠNjIM SLIČNOSTIMA! Kažete "rod Karanov", ŠTA TO ZNAČI!? Kad se PREVEDE sa TURSKOG to znači "rod CRNOJEVIĆA", tj. poklonika "Crn Boga", tj. Hromog Dabe, gospodara našeg paganskog podzemlja!?
Preporuke:
2
0
43 sreda, 25 mart 2015 13:12
srpska sarma, a može i pasulj@ Panta, drugi nastavak
Prema tome, lepo je što postoje lingvističke naznake i našeg antičkog trajanja, ali ZAR MORAJU da BUDU na TURSKOM JEZIKU, kad se ZNA da su Turci u Anadoliju došli TEK u 11-tom, a na Balkan tek u 14-tom veku POSLE Hrista, dok su Filip i Aleksandar hodali po zemlju u 4-tom veku PRE Hrista!? Uostalom, šta je to "nekih 15-18 vekova razlike" za vas autohtonističke AMATERE!? Važno je da je "Filip Srbin, iz roda Karanova, od Temne..." Eto, vidite da ELEMENTARNA lingvistika UNIŠTAVA vašu autohtonističku KVAZI "argumentaciju"!? Dalje autohtonističke GLUPOSTI: "Odatle je i bog Bel (Bak), daleki Filipov predak. Bel je osnivač današnjeg Bagdada (nekadašnji Vavilon). Bagdad je dobio naziv po bogu Baku: Bak-dag (Bakov grad)." Znate li da je Mesopotamija ODUVEK bila SEMITSKA zemlja, sa tek ponekim od indoevropskih plemena& naroda (kojima PRIPADAJU i Srbi!), kao i da je Bel bilo SEMITSKO IME za vavilonskog vrhovnog boga, koji je imao i ime Marduk!? Dok je Bagdad osnovan TEK u 8-om veku posle Hrista!?
Preporuke:
3
0
44 sreda, 25 mart 2015 13:30
srpska sarma, a može i pasulj@ Panta, treći nastavak
Po tradiciji se smatra da je VAVILON bio OSNOVAN od boga Bela, koji je bio lokalni semitski bog rata& oluje, da bi se njegov kult po usponu Vavilona raširio po Mesopotamiji!? A to da je "Bel je osnivač današnjeg Bagdada (nekadašnji Vavilon). Bagdad je dobio naziv po bogu Baku: Bak-dag (Bakov grad)." to je NOTORNA GLUPOST, jer je Vavilon grad na EUFRATU, dok je opštepoznato da je Bagdad grad na TIGRU!? Obaška što je Bagdad osnovan od Abasida (arapske dinastije, koja vuče poreklo od Muhamedovog strica!) TEK u 8-om veku posle Hrista i to pored ruševina Ktesifona DREVNE PRESTONICE Parta i Sasanida, IRANSKIH PLEMENA i tvoraca Parćanske i sasanidske imperije, koja NIJE UVAŽAVALA Bela, kao SEMITSKOG boga, već Ahuramazdu, tj. IRANSKOG Ormuzda!? Otud i dan-danas tesnac Ormuzd, tj. Ahura-Mazdin prolaz!? Kako je to GLUPO& TUPO kad "srpske" NEZNALICE& TUPSONI počnu da LUPETAJU o "srpskoj starini", zapravo nas UVALjUJU u još veću KONFUZIJU& BELAJ! Očigledno da SNS-ovsko TUPSONSTVO ima "dublje korene"!?
Preporuke:
3
0
45 sreda, 25 mart 2015 13:40
srpska sarma, a može i pasulj@ Panta, četvrti nastavak
Posebna poslastica je "etimologija" imena iračke prestonice sa: "Bagdad je dobio naziv po bogu Baku: Bak-dag (Bakov grad)."!? Obaška ono "Bak", MNOGO je ZANIMLjIVIJE "dag", što na TURSKOM znači "planina"!?!?!? Ajd da uzmemo da je ono "dag", tj. "planina" u vezi sa Belovima ZIGURATIMA, tj. veštačkim sveštenim PLANINAMA, al gde nađoste boga Bela NA TURSKOM JEZIKU!? Turci npr. jermenski i biblijski Ararat zovu Ak-DAG, tj. "Bela PLANINA", obaška što su SRPSKU Crnu Goru u njihovim SLUŽBENIM spisima zvali "Kara DAG", tj. BUKVALNI PREVOD sa srpskog "Crna Gora" na turski!? Obaška što Turci i dok su BILI PAGANI NISU ZNALI NI ZA KAKVOG boga Bela, tj. "Baka", pošto su sve do 8-9-tog veka živeli na granicama Kine dinastije Tanga sa kojom su vodili žestoke ratove!? A onda su Tangovi pobedili i PROTERALI ih u sadanji Turkestan, na severne granice BAGDADSKOG kalifata Abasida, kad su potonji Seldžuci& Osmanlije PRIHVATILI ISLAM!? A onda su kao abasidski PLAĆENICI postepeno PREUZELI VLAST u kalifatu!?
Preporuke:
3
0
46 sreda, 25 mart 2015 13:57
srpska sarma, a može i pasulj@ Panta, kraj!
Prema tome Panto, mante me PROIZVOLjNIH GLUPOSTI a la "Bagdad je dobio naziv po bogu Baku: Bak-dag (Bakov grad)"!? LIČNO smatram da su mnoge HIPOTEZE autohtonističke škole VEROVATNO TAČNE, zašta se sve više SKUPLjA MATERIJALNIH DOKAZA, ali da SERBEZ "osnivate" "srpske gradove" po Bliskom Istoku, bez da se bar POZOVETE na npr. Aleksandra "Karanovića" i njegove "bezbrojne" Aleksandrije (koje su MNOGO MLAĐE od Vavilona i NEŠTO starije od Bagdada!), to je ako ne nepromišljenost, a ono GLUPOST! Uostalom, SAMI Rusi TVRDE da su NjIHOVI PRECI PREŠLI sa Balkana u istočnoevropske ravnice na prelazu iz 2-og u 1-vi milenijum PRE Hrista i pošto se U DUŽEM PERIODU možemo NA NjIH OSLONITI u MATERIJALNOM dokazivanju autohtonističkih HIPOTEZA, ne vidim RACIONALNOG RAZLOGA za ovo IDEOLOŠKO TUPSONISANjE! Znate, NOVOVEKOVNA Srbija se UZDIGLA na SKLADNOJ koegzistenciji TRADICIJE i RACIONALIZMA, pa što ne bi i mi posthladnoratovski Srbi to PONOVILI!? Ali za to je POTREBNO MNOGO RADA, a ne KAFANSKOG "srbovanja"!?
Preporuke:
3
0
47 sreda, 25 mart 2015 19:21
Panta
@srpska sarma, a može i pasulj

ADEKVATNE DOKAZE

Za takve kao što si ti, ne postoje takvi dokazi. Vi ste zapadna škola laži, i samo ono što pišu vatikanski stručnjaci, to su za vas dokazi.

ne padaju u ISKUŠENjE da LUPAJU POPUT Vas!?

Moje je da iznesem činjenice, a vaše je da verujete Porfirogenitu (on je objektivan) i katoličkoj crkvi (ona je još objektivnija). Ali zato Tomko Mrnavić (on je srpski autohtonista), koji je u 16. veku bio sekretar Vatikanske biblioteke, i koji piše da je Justinijan Srbin, to vama "Srbima", koji nepokolebljivo verujete Papi, ne znači ništa. Vi verujete Papi, i tu je, što bi ti rekao, KRAJ!
Preporuke:
0
1
48 sreda, 25 mart 2015 19:23
Panta
-2-
Kažete "rod Karanov", ŠTA TO ZNAČI!?

Po tvom doktorskom tumačenju verovatno znači da su mu taj naziv dali Turci (kao što se trudiš da pojasniš)! I svim Karanima, Karanovićima, Karićima, ... su naziv dali Turci! Meni je to krajnje smešno! Šta vam je dokaz? KaraĐorđe! To što pišete to je za mene bruka i znak dečijeg nivoa razmišljanja. Da ne ulazimo dalje u Hetite i Kariju! Mora da su i njima Turci dali ime? E, šta vam Turci uradiše, nećete ih se osloboditi još 10000 godina.

Obaška ono "Bak"

Da li znaš da su Aleksandra velikog svi zvali "dvorogi"? Osim toga pogledaj simbole i kacige "trobožaca" iz toga perioda. Videćeš da svi imaju bikove rogove. Pogledaj i slike boga Velesa, i on ima bikove rogove. Pošto ti to ne možeš da povežeš, onda nam kaži šta za rogove kažu tvoji Turci?
Preporuke:
0
0
49 sreda, 25 mart 2015 19:25
Panta
- 3 -
Da li znaš da je Aleksandar podigao u Vavilonu hram bogu Baku (Belu), kojeg su bili porušili Persijanci, kada su od prethodnih vladara (Srba) osvojili Vavilon (to piše i Diodor sa Sicilije, ako ti nešto znači)? Šta misliš zbog čega je Aleksandar digao hram bogu Belu? Zašto nije npr. podigao Apolonu, ili Setu? Da li si ikad čuo da mnogi istoričari za Bela kažu da je to u stvari drugi naziv za Zevsa, a Zevsa poistovećuju s Dionisom? Znaš li ti da je polazak Aleksandrove vojske na istok bio iz mesta Servia (što bi Vatikan preveo Robinja)? Mora da je Aleksandar Veliki, koji je u mladosti izuzetno izučavao starine, krenuo s vojskom iz toga mesta slučajno? A znaš li da je Aleksandar uvek potencirao da potiče poreklom od Herakla, po očevoj liniji, i od Ahila po majčinoj? Valjda ti je to jasno. Za Herakla pišu da je sin boga Zevsa (Bela) i Alkmene, a ona je bila kćerka cara Mikene.
Preporuke:
0
0
50 sreda, 25 mart 2015 19:28
Panta
- 4 -

O Ahilu je, ako ti nešto znači, još u 7. v. pne pisao je pesme pesnik Alkej, i kaže da je Ahil bio vladar Skita. A ko su Skiti? Nemam dovoljno vremena da ti detaljnije napišem neke stvari, ali je činjenica da ti je znanje mehaničko, i upravo ono što zahtevaš od mene mnogo više nedostaje kod tebe.

Živ i zdrav bio, i vina, makar, koliko Filip i Aleksandar pio.

Ili, što kaže Alkej:
Ne valja dušu terati u žalost, / Ta od žalosti kakav će biti nam prid? / Oj Baku, dajde vina amo, / Tuzi je najbolji melem vino!
Preporuke:
1
1
51 sreda, 25 mart 2015 22:15
srpska sarma, a može i pasulj@ Panta, Post Scriptum
Prvo, NE VERUJEM PAPI, već verujem odnosu S12/S13 i S12/S14 izotopa ugljenika, N14/N15 izotopa azota i O16/O18 izotopa kiseonika!? Dalje, verujem genetičkoj genealogiji, molekularnim markerima i svim onim SREDSTVIMA kojima se EGZAKTNO DOKAZUJE ono što je FRAGMENT ISTORIJE& ARHEOLOGIJE! Zatim VERUJEM ono što govori o OBIČNOM OBIČAJU, a ne u Aleksandrove rogove, koji su zapravo AMONOVI ROGOVI, pošto je Amonovo proročište u Libijskoj pustinji za njega proreklo da je Amonov sin, tj. sin Boga Sunca! To je Aleksandar PRIHVATIO i od tad se PRIKAZUJE sa OVNUJSKIM ROGOVIMA, pošto je ovan Amonova inkarnacija!? Više mi je o starini Srba na Balkanu govorio nalaz prof. dr arheologa Đorđa Jankovića o gromilama, tj. posmrtnim grobnicama spaljenih srpskih velikaša iz 2-og i 3-ćeg veka, u Bosanskoj Krajini kod Drvara& Petrovca, sličnih analognim SKITSKIM grobnicama na teritoriji moderne južne Ukrajine, tj. NovoRusije, iz otprilike istog doba!? Više volim PROVERENI DETALj, od NEPROVERENIH spektakularnosti!?
Preporuke:
1
0
52 četvrtak, 26 mart 2015 14:50
Panta
@srpska sarma, a može i pasulj

Na žalost moje je ubeđenje da je tvoje razumevanje istorije veoma skučeno, i da se mnogo oslanjaš da ono što piše na tarabi.

Ti se pozivaš na nekakve potpuno problematične metode i informacije, kao na sveto pismo. Ja se pozivam na suve opštepoznate činjenice, ali ih proširujem i povezujem na logičan način,za razliku od "istoričara" koji lažu, nekad više nego "hrvatski povjesničari". Ko čita "hrvatsku povijest" rekao bi da je to bila najveća i najstarija država na svetu. Takavi su ti "istoričari" na čije znanje se pozivaš.

Osim toga, pogledaj mnoge "čuvene istoričare", pa vidi na kojim su bili dužnostima, koga su podržavali,i biće ti neke stvari jasnije.

O "nestalim knjigama" da ne govorimo. I to, nekako čudno nestale knjige o Rašanima, "Ilirima", "Keltima", "Vendima" ..! A ono što je ostalo prikazuje ih kao nešto najgore iz ljudskog roda.

Genetičari su OK, ali ne valja Kljosov, jer on kaže da Srbi potiču od Nojinog sina!? Kakav ludak? Je li tako?
Preporuke:
2
2
53 četvrtak, 26 mart 2015 23:01
srpska sarma, a može i pasulj@ Panta, JOPET
Na stranu LIČNI momenat u tvojim pričama, ali OVO: "Ti se pozivaš na nekakve potpuno problematične metode i informacije, kao na sveto pismo." bih te MOLIO da pokažeš prof. dr Đorđu Jankoviću, arheologu i najpoznatijem od naših NAUČNIKA-autohtonista! Zašto NAUČNIKA!? Pa zato što Miloje St. Milojević, Olga Luković-Pjanović, pa i Relja Novaković i Milan Budimir NE NASTUPAJU kao NAUČNICI, već kao IDEOLOZI! Tačka, kraj! A prof. Janković, iako autohtonista je PRE SVEGA NAUČNIK i reći će ti MNOGO O VREDNOSTI METODA koje ti PLjUJEŠ! Prema tome, što se pozivaš na: "...suve opštepoznate činjenice", to AMA BAŠ NIŠTA NE ZNAČI, jer SVE MORA BITI PRAĆENO MATERIJALNIM DOKAZIMA, do kojih se stiže POMENUTIM METODAMA! Inače će te proglasiti za NEOZBILjNOG, zašta sam U POTPUNOSTI SIGURAN da JESI, pošto samo AMATER& NADOBUDNIK može da izjavi ovako nešto: "...ali ih proširujem i povezujem na logičan način,za razliku od "istoričara" koji lažu..."!? I UPAMTI, u nauci se PRVO POLAZI od HIPOTEZE koja se TESTIRA!
Preporuke:
1
0
54 četvrtak, 26 mart 2015 23:15
srpska sarma, a može i pasulj@ Panta, JOPETOVANO JOPET
Ukoliko se NE TESTIRA, ona je DOGMA, ergo IDEOLOGIJA! Znaš, Mavro Orbin je njegovo "Kraljevstvo Slovina" štampao u Ankoni 1601, na TALIJANSKOM JEZIKU! Pozno vizantijski istoričar Laonik Halkokondil, autor čuvene rečenice "Srbi, narod najstariji", na koju se naši autohtonisti rado pozivaju, njegovu "Istoriju" završava padom Lemnosa pod Turke 1463, a verovatno ju je pisao 1480-tih!? Pri čemu dodajem da je Carigrad, kao GLAVNO STECIŠTE SREDNjOVEKOVNIH ZNANjA, uključujući i ona o balkanskim Slovenima, napose Srbima, bio TEMELjNO OPLjAČKAN 1204 od krstaša, posle čega su njegova bogatstva i RUKOPISI bili RAZVLAČENI još oko POLA VEKA, obaška grčka PREPRODAJA rukopisa sve od tog doba, pa do pada Carigrada pod Turke!? ZAŠTO ovo pišem!? Pa zato što je od DOBA kad je PRVI PUT u POZNOM SREDNjEM VEKU počelo da se nanovo priča o NAŠOJ STARINI, pa do pomenutih ČUVENIH, navodno "izgubljenih", a NIKAD VIĐENIH "Knjiga cara Klaudija" proteklo PREKO MILENIJUM IPO!? Malo li je, ne računajući i sve pomenute gubitke!
Preporuke:
1
0
55 četvrtak, 26 mart 2015 23:25
srpska sarma, a može i pasulj@ Panta, TVRDOGLAVI ŠATRO "autohtonista"
Pitaš se ZAŠTO OVO PIŠEM!? Zato što je U NAUCI, koja PO DEFINICIJI SUMNjA, sama ČINjENICA ovakvih VREMENSKIH PREKIDA INDIKACIJA da su neki rukopisi prosto IZGUBLjENI tokom vremena, a ne nekom ZAVEROM SAKRIVENI ili FALSIFIKOVANI!? Drugo, opšte je poznato da srednjovekovni pisci istorija NISU BILI RUKOVOĐENI istinoljubivošću ni koliko DANAŠNjI istoričari, već pragmatičkim razlozima VLASTI! S tim u vezi verovatno da je STARINA Slovena bila POTISKIVANA, ovako ili onako od tadanjih supersila i njihovih PROPAGANDISTA! Obaška, NAKNADNI SEKUNDARNI FALSIFIKATI, kao i banalne greške pri prepisivanju, a još više pri PREVOĐENjU!? Najčuveniji slučaj greške pri prevođenju je ona sv. Jeronima, prvog prevodioca Biblije na latinski koji je SVETLOSNI OREOL koji je krasio Mojsija po silasku sa Gore Sinajske preveo da je Mojsije IMAO ROGOVE!? Pa je i Mikelanđelo prikazao Mojsija SA ROGOVIMA!? Prema tome, pošto je to TAKO sa srednjovekovnom i sa antičkom pisanom građom, LOGIČNO je da se SVE PROVERAVA DRUGIM METODAMA!
Preporuke:
1
0
56 četvrtak, 26 mart 2015 23:36
srpska sarma, a može i pasulj@ Panta, "autohtonistički" nadobudnik!
Otud pomenute metode, a što se tiče Kljosova i da su Sloveni potekli od Noja, pogledaj u BILO KOJOJ NAŠOJ SREDNjOVEKOVNOJ HRONICI i naći ćeš da se pominje da Srbi i SVI Sloveni i Evropljani potiču od Nojevog TREĆEG SINA Jafeta! Crnci potiču od Hama, a bliskoistočnjaci, Semiti od Sema!? Kljosov uzima u METAFORIČKOM ZNAČENjU tu priču o poreklu Evropljana, Slovena, pa i Srba i Rusa i onda dalje izlaže njegove MOLEKULARNE NALAZE, koji su vođeni specifičnom metodologijom genetskih markera i zasnovani su na pretpostavkama o brzini mutacija, tj. izmena u genetskom kodu tokom vremena, na osnovu čega se postulira tzv. "molekularni", tj. "genetski" "sat" i PROCENjUJE se VREME kad je došlo do RAZDVAJANjA POJEDINIH ljudskih POPULACIJA!? Posle se ti nalazi POREDE sa poznatim arheološkim (tipovi keramike, metalurgije, gradnje kuća i grobalja, izrade alatki, pripitomljavanja životinja i gajenja biljaka,...) nalazima, da bi se KONVERGENCIJOM PODATAKA dalo zaključiti sa VELIKOM VEROVATNOĆOM o LjUDSKOJ ISTORIJI PRE PISMA!
Preporuke:
1
0
57 četvrtak, 26 mart 2015 23:49
srpska sarma, a može i pasulj@ Panta, kraj!
I našlo se da ti MOLEKULARNI& FIZIKO-HEMIJSKI NALAZI korespondiraju sa arheološkim, pa i LINGVISTIČKIM nalazima, do kojih su ranije došli Marija Gimbutas, Žorž Dimezil i Emil Benvenist! I gde Sloveni, tj. NjIHOVI PRECI (Skiti!?) sa centrima u sadanjoj južnoukrajinskoj ravnici i na Balkanu predstavljaju CENTRALNI DEO EVROPSKOG PREISTORIJSKOG LjUDSTVA! Posle se krenulo sa testiranjem i ISTORIJSKOG DOBA ovim metodama, no, tom POZITIVNOM TRENDU ne smetaju toliko zatočnici bečko-berlinske škole, koliko UPRAVO KAFANSKI "autohtonisti", a zapravo IDEOLOZI AMATERSKOG "nivoa", jedva boljeg od onog Gobinoa i Rozenberga! Da, "dragi" "prijatelju", te autohtonističke PRIČE, "izgrađene" "na oblacima", korespondiraju MRAČNIM GERMANSKIM IDEOLOGIJAMA, jer NI JEDNE, NI DRUGE NE ŽELE da BUDU NAUČNO PROVERENE, već se INSISTIRA na PRIHVATANjU na IDEOLOŠKOM, DOGMATSKOM NIVOU, dočim bi se Vi autohtonisti OMA PREPORUČILI za DRŽAVNE JASLE radi "prosvećivanja naroda"!? DŽaba ti TAKVO "prosvećivanje", dok NAROD SKAPAVA!
Preporuke:
1
0
58 petak, 27 mart 2015 07:53
srpska sarma, a može i pasulj@ Panta, POST SCRIPTUM
Zašto sam OŠTAR prema KAFANSKOM "autohtonizmu"!? Zato što mi je drugar pre oko godinu-dve poslao link za "međunarodnu konferenciju o duhovnim izvorištima slovenstva i srpstva" ili tako nekako, a koja je ODRŽANA u VELIKOJ sali (sic!) "Sava centra"!? "Predsednik organizacionog odbora" te "konferencije" je bio "prof. dr akademik" Božidar Mitrović, ADVOKAT iz Moskve!? I tom Boži Mitroviću& ekipi je tad bilo NAJVAŽNIJE da pošalju POZIV "njegovoj ekscenciji" "prešjedniku" "srpije" Tomi-diplomi da bude "VISOKI POKROVITELj skupa" i da "DA MATERIJALNA SREDSTVA za FINANSIRANjE ŠTAMPANjA autohtonističkih KNjIGA" kao i za "njihovu DISTRIBUCIJU"!? Znači JOŠ JEDAN, "autohtonistički" KANDIDAT za VIME majke Srbije!? Što se ne setiste da se ULOŽI novac u PREPOKRIVANjE krova manastira Đurđevi Stupovi u SRCU naše srednjovekovne Nemanjićke države!? Ili da se finansira NASTAVAK ISKOPAVANjA u Pločniku kod Prokuplja sa ostacima NAJSTARIJE METALURGIJE na svetu!? I što..., uostalom džaba "ĆORAVOM NAMIGIVATI& GLUVOM..."!?
Preporuke:
1
0
59 petak, 27 mart 2015 15:38
Panta
Inače će te proglasiti za NEOZBILjNOG

Ma mogu me "proglasiti" i za nepostojećeg. Za mene je ključno do kada će da vladaju ti koji uvek nešto "proglašavaju"?

... HIPOTEZE koja se TESTIRA!

A "testiranje" vrše lažima. Ono što se vrši lažima je LAŽNO!

grčka PREPRODAJA rukopisa sve od tog doba,

Kakva Grčka? E, to je tvoja "istorija"! Pa tzv. Grci su sebe zvali Romejima, zar ne? Grčka nije, čak, postojala ni kao rimska provincija. Nikada do novijeg vremena nije postojala nikakva Grčka.

navodno "izgubljenih", a NIKAD VIĐENIH "Knjiga cara Klaudija"

I ne samo njegova istorija, a i on je bio Rašanin, i formirao je provinciju Reciju. Nestali su i Dioklecijanovi popisi stanovništva, kao i Priskova istorija itd.

prosto IZGUBLjENI tokom vremena, a ne nekom ZAVEROM SAKRIVENI ili FALSIFIKOVANI!?

Naivno i neozbiljno, i besmisleno je komentarisati.
Preporuke:
0
1
60 petak, 27 mart 2015 15:41
Panta
greške pri prevođenju je ona sv. Jeronima

Ma kako ne, "greška"? Pa da znaš kako su nekad prepisivane knjige ne bi tako nešto napisao.

LOGIČNO je da se SVE PROVERAVA DRUGIM METODAMA!

Vama ni jedna metoda ne odgovara. Vama odgovara samo LAŽ, kao idealna metoda. Jesam li ti rekao da je Kljosov pisao da su Srbi direktni Nojevi potomci. I njegova METODA nije dobra, je li tako? Ali vatikanaska je bezgrešna!!

dalo zaključiti sa VELIKOM VEROVATNOĆOM

Ali ta "verovatnoća" mora da bude LAŽNA i u korist GERMANA, kao Arijevaca!

(Skiti!?)

Eto, čim se pojave Skiti odmah ide i upitnik!!! A jesam li ti pisao da Alkej, još u 6. veku pne, piše da je Ahil bio skitski vladar.Mora i taj Alkej da ništa nije znao, za razliku od vaših "nepogrešivih metoda" usaglašenih s "vatikanskom istinom".
Preporuke:
0
1
61 petak, 27 mart 2015 15:45
Panta
KAFANSKI "autohtonisti"

Mi smo "kafanski", a vi "stručnjaci, intelektualci" ste došli do nepogrešivih "istorijskih istina" kao "germanska škola".

Što se ne setiste ...

Možda je bilo najbolje da su se setili da novac ulože u "Beograd na vodi"? Očigledno da nisi još shvatio ni čija je šta dužnost. Valjda Srbija ima institucije koje se bave takvim pitanjima.

Da zaključim. Ništa se ne razlikuješ od Radića i sl. "istoričara", tj. bukvalno i nekritički prihvataš nešto što nema blage veze s logikom i istinom.

Pozdrav tebi, bez obzira na naše različite poglede na istoričare i istoriju.
Preporuke:
0
1
62 petak, 27 mart 2015 23:06
srpska sarma, a može i pasulj@ Panta, POST POST SCRIPTUM
Ukratko, u NAUCI je sve zasnovano na HIPOTEZAMA koje se TESTIRAJU! Pa su teze autohtonističke škole za sve NAUČNIKE pre svega HIPOTEZE koje valja TESTIRATI modernim metodama!? Da ti pojasnim na jednom primeru, pošto ti "po difoltu" ODBIJAŠ da prihvatiš takav PRISTUP!? Znaš da su Englezi možda najsujetniji od svih zapadnih naroda!? E vidiš ti SUJETNI Englezi su bili izuzetno ponosni na njihov Stounhendž koji je pravljen u vreme egipatskih piramida i to od 2 vrste kamena, koje su donošene sa 80 km udaljenih kamenoloma!? Njihova živa želja da pokažu STAROST njihovog bivanja na tom tlu je prosto eksplodirala kada su pre oko 10 godina našli ostatke čoveka očigledno visokog statusa (luk i strela, bakarni i zlatni nakit, ostaci bogate odeće& obuće). Takođe su našli da čovek potiče upravo iz vremena izgradnje Stounhendža!? No, kad su krenuli sa analizom odnosa O16/ O18 izotopa kiseonika iz zubiju tog pokojnika, njihov NACIONALNI entuzijazam je naglo splasao, mada su kao naučnici bili zadovoljni!? ZAŠTO!?
Preporuke:
0
0
63 petak, 27 mart 2015 23:25
srpska sarma, a može i pasulj@ Panta, POST POST POST SCRIPTUM
Kiseonik se nagomilava u zubima koji rastu kod ljudi SAMO u MLADOSTI do 18-19 godine, dok je ODNOS O16/ O18 izotopa kiseonika KARAKTERISTIČAN za RAZNA ZEMLjIŠTA Evrope!? Pošto se zubi izgrađuju iz elemenata koje uzimamo hranom i koji potiču iz NAŠE OKOLINE, onda ODNOS O16/ O18 izotopa kiseonika u zubima u SUŠTINI ODGOVARA prirodnom odnosu izotopa kiseonika IZ SREDINE gde je neki čovek PROVEO MLADOST, pošto zubi kod čoveka rastu SAMO u MLADOSTI!? Tako su Englezi ustanovili da je taj Lord of Stonehenge RODOM iz Švajcarske!? Nalaz je NAUČNO fascinantan, ali je "SAHRANIO" ostrvski nacionalizam!? Tako da ne vidim razloga da se ostaci npr. starih Vinčanaca, stanovnika Lepenskog Vira ili antičkih stanovnika Srbije putem molekularno-genetičkih i fiziko-hemijskih metoda NE UPOREDE sa ostacima DOKAZANIH srednjovekovnih i modernih Srba!? Tako se mnoge stvari raščišćavaju ili potvrđuju!? Tako su i moderni Hrvati ustanovili da su zapravo u vezi sa srednjovekovnim SRBIMA!? Stvarno, ČEGA se PLAŠITE!?
Preporuke:
1
0
64 nedelja, 29 mart 2015 22:56
Bob
Odličan članak.

Propadanje vrednosti se nastavlja i tu se ništa ne može uraditi, to je kosmički zakon. I kosmos propada. Što, naravno, ne znači da smo beznadežno na putu ništavila (svi, čovečanstvo), ali...
Preporuke:
1
0
65 utorak, 31 mart 2015 17:56
@Bob
kosmos propada. Što ne znači da smo beznadežno na putu ništavila”

Šta li ti ovo znači, da li bi mogao da pojasniš? Ili je ovo pravi komentar posle sarminih beskonačnih trućanja?
Preporuke:
1
0
66 sreda, 01 april 2015 00:34
Bob
To otprilike znači da nam ostaje samo mogućnost borbe pojedinca, ili manjih grupa... i da polako isparava svaka nada da će se bilo šta moći uraditi sa celim narodima ili civilizacijama.
Naravno, mislim na duhovnu borbu, šta drugo? Ne zavarajmo se postoji nešto drugo.
Preporuke:
1
0

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner