Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Čep nije u skupštini

Komentari (5) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 četvrtak, 20 novembar 2008 14:48
Nikola
Naši vrli državnici bi mogli da zagledaju malo u parlament Sjedinjenih Američkih Država i nauče malo kako se to radi. Sjećam se knjige Teda Luelena - Uvod u političku antropologiju, koja je američke kongresmene nazivala šamanima jer to i jesu.

Čitavo njihovo bivstvovanje u skupštinskoj sali je RITUALNO, oni na jednom mitskom nivou komuniciraju sa sopstvenim biračkim tijelom, a tek kakve sve podmetačine jedna partija drugoj potura, i sam predsjednički veto koji odlaže primjenu nekog zakona za poduže vremena... to je demokratija. Gospoda iz DSa se pokazuju kao preparirani SKJ, koji misli da ako je osvojio 40% glasova na čistom lovu na evropske jeretike, lovu na vještice maltene, da može da radi sa ovom državom šta god hoće, a da je parlament tu da skače na lijepe oči.

Ovo je PARLAMENTARNI SISTEM, što znači da je vlast u parlamenta, kojeg šamani iz Vlade hoće da marginalizuju.

Postoji DRUGA strana gospodo ''demokrate''. Nije vam ona kriva što ste Vladu sklepali prevarom SPSovih birača, zbog čega je u startu nelegitimna.
Preporuke:
0
0
2 četvrtak, 20 novembar 2008 15:20
Ruzica Vujovic
Ako Srbija bude primljena u EU, srpski parlament ce morati da usvaja zakone (poznate kao „direktive“) koje donosi Evropska Komisija, sve jedno koliko te direktive budu bile lose za Srbiju (u slucaju neusvajanja predvidjene su kazne). O zakonima se u Briselu gotovo nikada ne raspravlja u parlamentu, vec se oni donose na potpuno birokratski nacin, u Evropskoj Komisiji, u kojoj sedi po jedan predstavnik svake zemlje clanice. Na ovaj nacin je parlamentarizam u zemljama clanicama EU vec sada u potpunosti obesmisljen. Pa sta im fali? uptace se vernici EU i „lepog zivota”, zar stanovnici EU ne zive dobro, zar nemaju visok zivotni standard? Da, imaju, ali ne zahvaljujuci, vec uprkos EU, - oni sada trose bogatstvo koje su generisale prethodne generacije njihovih sunarodnika.

Cak i ako zanemarimo cinjenicu da se drzavom ne moze upravljati kao jednim privatnim preduzecem u kojem je najbitnija ekonomska efikasnost, ova koncentracija moci na svega nekoliko desetina ljudi, odnosno sve intenzivnije ogranicavanje politickih i ekonomskih sloboda za siroke slojeve, dovesce neminovno ne samo do duhovnog, nego i do materijalnog siromasenja.

Za stanovnike EU, kako u metropolama, tako i na periferiji, pukotine u fasadi EU su sve vise vidljive. Strah politickih elita od gubljenja lojalnosti masa je verovatni razlog za otvaranje vrata Unije milionima (pre svega muslimanskih) emigranata koji su privuceni socijalnim davanjima i uglavnom glasaju za leve partije (koje vladaju Evropom), naravno do trenutka kada zahvaljujuci prilivu sa Bliskog Istoka i iz Turske i visokom natalitetu budu bili u poziciji da ucenjuju drzave u kojima zive, sto vec i obilato cine (zvuci poznato?).

Nije nemoguce da EU u bliskoj buducnosti, suocena sa sve vecom agresijom muslimanskih manjina i njihovim samouverenim politickih zahtevima, pozeli da ovaj problem resi tako sto ce im ponuditi srpske zemlje, ne samo Kosmet i Bosnu, vec druge srpske teritorije, sada jos u korpusu srpske drzave.
Preporuke:
0
0
3 petak, 21 novembar 2008 01:03
Haralampije
Kvaka je u nerazumevanju činjeničnog (stvarnog) i vrednosnog ili svesna manipulacija. Vrednosni sud ne nastaje u stvarnosti nego u misaonom procesu i izražava mišljenje koje podleže ocenjivanju, ali ne i dokazivanju. Stvarno ili činjenično se može registrovati čulima i utvrditi dokazima.
Pravo na slobodu izražavanja je definisano u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima a sloboda izražavanja je pravo koje ne sme da sprečava država i ona mora garantovati slobodu štampe i izražavanja prilikom informisanja o pitanjima koja su u javnom interesu. Upravo je sloboda izražavanja od velikog značaja za demokratiju. Poželjna je i tolerancija i otvorena rasprava i odmeravanje različitih interesa, posebno o političkim pitanjima! Koga još treba podsećati da pravo podrazumeva i povlači odgovornost. Svi (kao B92) koji suprotno činjenicama (koje iznosi predstavnik parlamentarnog Odbora za Evropske integracije) "informišu" o razlozima za neusvajanje tridesetak zakona neophodnih za približavanje EU i za to optužuju opoziciju, pretpostavljaju vrednosne sudove činjenicama i na najgori način rade protiv demokratije i EU u koju se toliko zaklinju. Šta reći o "očekivanju" vlade da bi srpski parlament trebao slediti primere slovenačkog ili bugarskog i usvajati po 120 zakona dnevno ili zakone na engleskom. Svima koji na taj način razmišljaju nije mesto ni u medijima a još manje u vladi. Zbog demokratije. Barem.
Preporuke:
0
0
4 petak, 21 novembar 2008 17:49
Dimitrije
Ovaj zahtev vlade je potpuno legitiman.Ne vidim u čemu je problem.Oni se ponašaju bahato još od predizbornih vremena(DS),tako da su ostali dosledni sebi.
Preporuke:
0
0
5 subota, 22 novembar 2008 02:14
Nikola
Odličan tekst.
Lepo povučena paralela između Miloševića i "žutih"
i na delu raskrinkano bezumlje evrofanatizma
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner