Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Vojska je atribut države - odlučno ne "vojsci Kosova"

Komentari (46) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 subota, 17 januar 2015 14:06
Da tačno
Da tačno,vojska je jedan od atributa državnosti, čak jedan među glavnim, jer "što vojna čizma gazi" to i jeste država i tvoja efektivna vlast?!
Preporuke:
31
2
2 subota, 17 januar 2015 14:10
Drinko Končarević
Vojska je element i instrument države. Tu nema šta da se diskutuje. Ovo nam radi Amerika zajedno sa NATO-m. Nisam napisao ništa novo. Ovo je ostvarenje "Kumanovskog sporazuma" po kojem smo pobedili neprijatelja spolja. A posle, aktiviran je neprijatelj iznutra i "pobednici" su uništeni. Slabljenje vojne moći, još uvek države Srbije i jačanje vojne moći okruženja Srbije, je deo odnosa, stavova zapadnih sila prema Srbiji. Deo tog odnosa opisao je i naš akademik Dragoljub Živojinović.
Preporuke:
41
3
3 subota, 17 januar 2015 14:20
sofi
Ne mogu ostati ravnodušan pred ovim problemom:1. Kosovo je država. Bolno zvuči, ja čak vrlo teško to i pišem, ali je takvo ,,stanje na terenu".2. Pripadnici vladajuće garniture (On posebno) to odlično znaju, štagod pričali.3. Podrška aktuelnoj vlasti (Njemu) koju Zapad čini, ima za cilj sve samo ne sprečavanje nastanka nezavisne države Kosovo. 4. Narod se postepeno anestezira za, eventualno, otvoreno priznavanje Kosova kao države, što i nije neophodni uslov.U teoriji države i prava, sopstvena vojska i nije neophodan uslov suvereniteta.Iznad svega, državnost Kosova se priznaje i od trećih država i te države sa Kosovom održavaju međudržavne odnose. Niko nije niti će povući priznavanje neke države. Bolno i nepravedno, ali je tako.
Preporuke:
17
9
4 subota, 17 januar 2015 14:50
Da tačno
Treba vratiti Vojsku Srbije na Kosovo i Metohiju i to je to,nema više filozofiranja!
Preporuke:
36
4
5 subota, 17 januar 2015 15:31
Samo sloga Srbi moji spasava.
Radovan Radinović:
Formiranjem "Vojske Kosova" Srbija u svom „mekom trbuhu“, a to je deo Raške oblasti i podkopaonički deo dobija potencijalnog neprijatelja koji bi vezom sa sve militantnijim ekstremistima u Novom Pazaru i šire, predstavljao ozbiljnu smetnju i pretnju ugrožavanju stabilnosti Srbije i njenog suvereniteta, čime bi tzv. „zelena transferzala“ od mita postala sasvim realna činjenica. Stim u vezi, Srbija bi morala mnogo odlučnije nego što je to do sada radila stabilizovati bezbednosno, socijalno i političko stanje u Raškoj oblasti i sprečiti sve otvorenije, pa i drskije paradiranje uniformisanih paravojski koje Srbiju niti žele niti joj čine nikakvo dobro.


Upravo to je to, da se napravi neka vrsta pravoslavno-muslimanskog strateškog dogovora,kako u Srbiji tako i u BiH,jer u suprotnom nacionalšovnizam će napraviti svoje, a što nije dobro za normalna svijet koji bi da živi u slozi i zajedničkom životu.
Preporuke:
15
5
6 subota, 17 januar 2015 15:35
Samo sloga Srbi moji spasava.
Radovan Radinović:
Ako do formiranja "Vojske Kosova" dođe, Srbija mora biti svesna da bi dobila jednog od zakletih i dugotrajnih neprijatelja koji će stalno tražiti načine i mogućnosti da ugroze državne interese Srbije. A nakon eventualnog formiranja vojske te mogućnosti bi mogle biti kolosalne. Ilustracija radi, na najužem delu državne teritorije, po osi istok-zapad, na pravcu Sofija-Priština, Srbija je široka svega pedesetak kilometara, a to je manje od dubine zamaha jedne ofanzivne operacije korpusa kopnene vojske. Dakle, na tom delu svoje teritorije Srbija bi bila geostrateški toliko ranjiva da bi u veoma kratkom vremenu mogla biti presečena i odsečeni delovi juga Srbije od ostatka Srbije na severu.


Upravo zato treba praviti strateški dogovor između pravoslavnih i muslimana kako u Srbiji tako i u BiH.
Preporuke:
13
7
7 subota, 17 januar 2015 15:40
Samo sloga Srbi moji spasava.
Radovan Radinović:
Prihvatanje formiranja "Vojske Kosova", bez obzira na bilo kakva druga uveravanja, remetilo bi kakvu takvu ravnotežu u podregionu, pogotovu imajući u vidu činjenicu da je praktično izbrisana granica prema Albaniji.


Da upravo tako kao što je autor spomenuo "region" jer ništa se ne dešava u BiH,Crnoj Gori,Srbiji a da se "kao zemljotres ili potres" ne osjeti "svugdje u regionu". Da bi se region "stabilizovao" mora se postićio strateški sporazum pravoslavnih i muslimana, po nekom mom mišljenju samo savez država, ili neki vid udruživanja je rješenje, u suprotnom "centrifugalne sile" će napraviti svoje?!
Preporuke:
4
6
8 subota, 17 januar 2015 15:46
Nikola
@sofi


Istorija je promenljiva kategorija, a ne stacionarna. Ne samo u civilizacijskom, već opšteistorijskom, ontološkom kontekstu. Mali i potčinjeni arhosauri su nadživeli dominantne sisarolike gmizavce i izrodili dinosauruse, kao što su mali i potčinjeni sisari nadživeli dominantne dinosauruse i izrodili današnje sisare, uključujući ljude. EU se raspada iznutra vojno, ekonomski i privredno. Šta ti garantuje da Srbiji ponovo neće svanuti i da neće povratiti Kosovo? Jednom smo ga već vratili od Turaka, a pod Turcima smo patili duže i ozbiljnije. To što se točak istorije sada ne okreće u korist Srbije, ne znači da neće početi u budućnosti. Kao što će se promeniti, tj. "isfilterisati" i narod, i vremenom će ponovo svesni Srbi biti većina. Nesvesni će ionako vremenom trampiti svoj nacionalni i kulturni identitet.
Preporuke:
12
1
9 subota, 17 januar 2015 15:57
Samo sloga Srbi moji spasava.
Radovan Radinović:
Ilustracija radi, na najužem delu državne teritorije, po osi istok-zapad, na pravcu Sofija-Priština, Srbija je široka svega pedesetak kilometara, a to je manje od dubine zamaha jedne ofanzivne operacije korpusa kopnene vojske. Dakle, na tom delu svoje teritorije Srbija bi bila geostrateški toliko ranjiva da bi u veoma kratkom vremenu mogla biti presečena i odsečeni delovi juga Srbije od ostatka Srbije na severu.


Hvala generalu, vojnom stručnjaku što je s vojne strane objasnio neke činjenice koje određene politike ne razumiju.Pa kad je 50 kilometara toliko ranjivo, šta onda reći za širinu od 4 kilometra, 10 ili tako nešto kilometara?!
Znači general je s vojnog stanovišta rekao svoje?! Barem general zna koliko je 50 kilometara malo?
Preporuke:
5
2
10 subota, 17 januar 2015 16:13
NSPM 9. jun 2014.
"Druga i vrlo bitna stvar zbog čega su Srbi upravo na ovakav način, i baš ovakvi Srbi („i Tačijevi i Dačijevi“) potrebni u prištinskom parlamentu je što se neki zakoni bez Srba tamo ne mogu doneti, odnosno, iako bi dobili većinu u tom parlamentu, oni BEZ Srba ne bi imali legitimitet"...
"Prvi zakon će biti Zakon o oružanim snagama Kosova. Parlament u Prištini taj zakon može doneti prostom većinom, ali bi ga pratila senka jednonacionalnog, a pošto se radi o osetljivoj temi koja dugoročno gledano jednog dana može postati pretnja po bezbednost Balkana, za njega moraju glasati i Srbi"...,
"Drugi zakon je Zakon o Trepči, kojim je potrebno ovaj kapitalni resurs legitimno istrgnuti iz ruku Srbije. Za sada to nije moguće ali ako bi Srbi u parlamentu u Prištini, i to ne bilo koji nego upravo ovi koje je Beograd blagoslovio, podigli „ručice“, onda bi se Englezi i Nemci dogovorili čija je naša Trepča".

VELEIZDAJA BRE!!!!
Preporuke:
31
0
11 subota, 17 januar 2015 16:39
perkins
1. Vojska je bez sumnje jedan od bitnih atributa države i državnosti.

gledajuci ono sto se zove vojska Srbije daleko je to od atributa drzave i drzavnosti,drzava i vojska su zakon spojenih sudova,jaka drzava jaka vojska i obrnuto,danas to znaci nemocna drzava jadna vojska,prvi puta u svojoj historiji Srbija je okupirana od vlastite vojske,policije,zandarmerije,politicke,intektualne i crkvene elite pa je zato republjika clan MOK,kao sto je njena vojska vec fakticki formirana te se ceka da poljaci,rumuni,rvati poklone nesto tenkova i teskog oruzja,uslov nekog datuma za nista i pristanak lidera u regionu popustanja tj puzanja,kako danas zvanicna politika ima odlicne odnose u partnerstvu za mir koje smo platili razaranjem nase drzave i hiljadama mrtvih za nagradu''nasa vojska''ucestvuje u vezbama platinasta izdaja tako ce u skoroj buducnosti vojska sprdije sa vojskom republjik u zajednicke mirovne operacije ''Drang nach Osten''od demokratske propasti stigosmo u napredno ponizenje
Preporuke:
12
0
12 subota, 17 januar 2015 16:40
VOJNI PENZIONER
Ovaj stručnjak je sve to lepo i temeljno izanalizirao tako da se tekstu skoro nema šta dodati, a ni oduzeti.
Samo bi ga podsetio da je on žestoko podržavao suludu politiku crveno crne koalicije, devedesetih godina- kada smo i definitivno izgubili Kosovo!
Preporuke:
7
21
13 subota, 17 januar 2015 19:36
Ja sam Ćirilica
kada smo i definitivno izgubili Kosovo!

1945 Početak
1948 Nož u leđa majci Rusiji
1966 Nož u leđa Rankoviću
2000 Nož u leđa Slobu, koji vam je PRVI dozvolio da bidnete Srbi od 1918
Kolko vas je izašlo na ulice BeoGrada da branite Kosovo, kolevku Srbstva?
Kolko vas je spremno da sutra glasa za veleizdajničku bandu?
Preporuke:
20
4
14 subota, 17 januar 2015 19:54
Bojan, Priština
Ovakav tekst a bez komentara Gorana Jeftovića - zna li neko gde je taj čovek ?
Preporuke:
22
2
15 subota, 17 januar 2015 22:04
Goran Jevtović
Bojan, Priština

Srdačan pozdrav Bojane!
Sa generalom Radinovićem sam veliki prijatelj mnogo godina i bilo šta komentarisati na njegov tekst bilo bi iluzorno.
Odlično je sve napisao, s tim što je malo umiveno. Nigde nije pomenuo povratak naših snaga na KosMet. Da, tako je, dok to ne budemo tražili, nema nam spasa.

Možda ga je inspirisalo da napiše ovaj tekst upravo to što sam ja nedavno pominjao "Vojsku Kosova" u tekstu "Jesmo li za ulazak u NATO ili nismo, generale", na sajtu Fond strateške kulture, pa preporučujem da pročitaš.
http://srb.fondsk.ru/news/2014/12/19/iesmo-li-za-ulazak-u-nato-ili-nismo-generale.html

Taj tekst je bio potpuno neplanirani (ali dobrodošli) uvod u ono sa čim sam uveliko krenuo, serijal koji sam nazvao: "Pod okupacijom i u vlasti NATO (EU) - kako smo reformisali i modernizovali sistem odbrane i vojsku", na istom sajtu.

To je praktično ona priča koju sam započeo komentarima na NSPM, gde, bez uvijanja, kao svedok iz "prve ruke", iznosim istinu.
Preporuke:
28
1
16 nedelja, 18 januar 2015 02:44
brzi
Ova tema jeste malo kasna ili barem zakašnjena i to za nekih 100 godina. Ovaj problem uopšte se ne može rešiti vojnički, barem ne na KiM, nego jedino sa dugoročnom ekonomskom strategijom i adekvatnom državnom politikom, koja za KiM sa strane Srbske države nikada nije ni postojala, koja če omogučivati narodu da uopšte može da preživi.
Trenutačno je za Srbiju mnogo bitnije pitanje njezinog juga koji se demografski menja ( srbi se sele prema severu ili fizički odmiru prirodnim putem ( smrt je konačni čin života svakog pojedinca)) sa doseljavanjem pre svega šiptara. Ako čete taj proces dozvoliti da se događa bez kontrole za 20 godina čete imati na jugu Srbije novo Kosovsko pitanje sa svim ludirijama koje ste več barem jednom prošli na KiM ali sada na etničko potpuno svojoj teritoriji koju ste dobrovoljno napustili radi nedostatka adekvatnih državnih politika.
Preporuke:
4
11
17 nedelja, 18 januar 2015 08:25
Drinko Končarević
@brzi,
Učite Vi Vaš nemački, maternji jezik a za Srbe i Srbiju nemojte da brinete.
Preporuke:
10
2
18 nedelja, 18 januar 2015 09:26
dragoslav pavkov @ Drinko Končarević
Izvinite, ali šta to ovaj @brzi nije dobro ukapirao? Ili samo "nije njegovo da reče"... Ako je u pitanju ovo drugo, čini mi se da našoj pameti baš i ne čini na čast što jedan anonimni Hrvat (rekao bih po načinu izražavanja) bolje sagledava stvari nego mi odavde.

Kao presek stanja na terenu, tekst je vrlo dobar ali...
General Radinović je imao šansu da se svrsta uz bok slavnih srpskih vojvoda, ali se odlučio za "carstvo zemaljsko". Kada je trebalo ginuti i prodor NATOa na srbijansku teritoriju zaprečiti bedemom leševa - Slobini generali su se odlučili za nekakve advokatske smicalice (Kmanovski sporazum i reѕolucija 1244 SBUN), za koje je od samog početka bilo jasno da neprijatelj nema nameru da poštuje, a NE POSTOJI MEĐUNARODNI MEHANIZAM KOJI NA TO MOŽE DA GA PRISILI. Danas general, kao i neki drugi umirovljeni stratezi prozivaju režim, a zaboravljaju da preispitaju sopstvenu odgovornost. Kapitulacija pod šatrom u Kumanovu je teško krivično delo. Šta ćemo s tim?
Preporuke:
9
9
19 nedelja, 18 januar 2015 10:23
Drinko Končarević
@dragoslav pavkov,
"brzi" dobro kapira za razliku od nekih ali nije naš. Jel sada jasno.
Preporuke:
8
4
20 nedelja, 18 januar 2015 10:55
objektivaN
U slučaju Srbije, vojska je atribut monarhije. Prema tome, nema od toga ništa.
Preporuke:
1
5
21 nedelja, 18 januar 2015 11:01
dragoslav pavkov @ Drinko Končarević
Nije jesno. Šta ako "nije naš"? Je l' to neki "difolt" da čim neko "nije naš" ne može govoriti istinu, ili ako je možda i govori - treba raditi upravo suprotno, da taj što "nije naš" slučajno ne bi pobrao neke zasluge?!

Ako niste primetili,mi smo narod na ivici opstanka. A na ivici se nalazimo dovoljno dugo, pa bi već bilo krajnje vreme da počnemo razigravati razne opcije za spas, bez obzira na to ko su im autori. Velike nacije nisu rođene velike, već su takve postale usvajajući tekovine drugih civilizacija i ugrađujući ih u svoj identitet. Koji Englez bi se danas bez velike muke odrekao čisto indijskog karija? A Srbin sarme? Dakle, vrednost je vrednost bez obzira na to ko joj je trenutni vlasnik ili autor. General Radinović predlaže prazne reči koje lepo zvone u praznim glavama penzionera i nadrndanih pubertetlija spremnih na ljuti boj. Nažalost (a na njihovu sreću) - oni nisu vojni obveznici. Toliko o odgovornosti za izrečeno. Dosta je mlaćenja gloginja tuđim motkama.
Preporuke:
7
9
22 nedelja, 18 januar 2015 11:18
partibrejker@Koncarevic
Siguran sam da ste u svojoj xenofobiji toliko doslijedni pa od Hrvata ne bi uzeli niti da vam ponudi 100 evra.
Preporuke:
5
11
23 nedelja, 18 januar 2015 12:25
Goran Jevtović
dragoslav pavkov

Pre nego što nastaviš da, prema običaju, sluđuješ čitaoce svojim umivenim defetizmom, bilo bi korisno da saznaš neke važne činjenice.

General Radinović je mnogo pre agresije NATO-a uveliko bio penzioner.
On je jedan od naših najboljih geosrtatega ikada i zvanično stručnjak broj 1 za doktrinarna pitanja (strategija odbrane, strategija nacionalne bezbednosti, vojna doktrina), i kao takav je međunarodno priznat. Čak i u vodećim zemljama NATO-a.

"Slobinim generalima" nije padalo na pamet da se upuštaju u primirje (jer to predstavlja, ustvari, Kumanovski sporazum) sa NATO snagama, u trenutku kada su imali inicijativu na frontu, već su morali da izvršavaju odluke državnih organa - Savezne vlade, predsednika i skupštine.

Vojno-tehnički sporazum nije bila nikakva kapitulacija, već sporazum ravnopravnih, ratujućih strana.
Da bi to shvatio morao bi da se upoznaš sa odredbama Međunarodnog ratnog prava, koje jasno regulišu pojam kapitulacije i konsekvence iste.
Preporuke:
15
2
24 nedelja, 18 januar 2015 12:25
Goran Jevtović
2.
A da bi to razumeo morao bi da proučiš kako funkcioniše međunarodni poredak od 1945.godine do dana današnjeg, gde je uloga SB OUN, hteli mi to ili ne, veoma važna.

Kumanovski sporazum i rezolucija 1244 koja je usledila, jeste bila iznuđen potez, zato što su nam pretili totalnom humanitarnom katastrofom nad civilnim stanovništvom, ali, kada se sve sabere i oduzme, bilo je to ustvari, iz vojničkog ugla, povlačenje na rezervne položaje.
Otprilike onako, kako je to izvela Srpska vojska povlačeći se preko Albanije u Prvom svetskom ratu.

Ta rezolucija nam je omogućavala (i danas je tako) da vratimo 1.000 vojnika, policajaca, carinika i drugog osoblja, što bi prouzrokovalo vraćanje nekoliko desetina hiljada Srba.
Nakon usvajanja rezolucije, sve do petog oktobra, na KiM je fukcionisalo 19 potkomiteta Savezne vlade i organi privremenog Izvršnog veća za KiM, koje formirala skupština Srbije.
Preporuke:
16
2
25 nedelja, 18 januar 2015 12:26
Goran Jevtović
3.
U konačnom, čak i da smo stvarno kapitulirali, da smo pobeđeni vojnički, da li bi to bila sramota, imajući u vidu koja nas je sila napala i koji odnos snaga bio?

Da te podsetim - napalo nas je 19 zemalja NATO-a koristeći teritorije i sve moguće resurse još 7 okolnih. Dakle, 26 ukupno.
Odnos snaga najmanje 600 : 1.
I nisu nam mogli ništa, osim što su izazvali teško humanitarno stanje i sa tim bi nastavili.

Što se tiče kapitulacije - to je čin koji potpisuje na bojnom polju starešina ranga najmanje komandanta korpusa i ne podrazumeva nikakve političke i ostale dogovore, već čin potpune i bezuslovne predaje pod pretnjom uništavanja.
A to opet znači zarobljavanje ljudstva, borbene tehnike i naoružanja.

Dakle, stavljanje pod kontrolu i poslednjeg metka. Kao što si video, ne samo da se to nije desilo, već smo im "nabili" komplekse kada je izronila neokrznuta borbena tehnika.
Onako kako im nije jasno ni dan danas kako smo im oborili nezvanično 61, a zvanično kud i kamo više aviona.
Preporuke:
18
2
26 nedelja, 18 januar 2015 12:47
Bojan, Priština
@ Goran JeftovićHvala, veliki pozdrav i Vama. Hvala i za link, sa zadovoljstvom ću pročitati sva tri vaša teksta - s obzirom da ste i ovde jedan od komentatora čije komentare redovno pratim.Što se povratka srpske vojske na Kosmet tiče, uveren sam da će se desiti brže nego što iko očekuje. Božija sila se u nemoći pokazuje, i kad mislimo da nam niko i ništa ne može pomoći i da je kraj - tu je On koji kraj i poraz pretvara u pobedu i početak.
Preporuke:
13
0
27 nedelja, 18 januar 2015 13:43
Turas
General Radinović ovde je razložio činjenice i njihove posledice .Jasno /obzirom da je član foruma ravnopravnih sa gosp. Jovanovićem biv.min.spolj. poslova Miloševića ,našeg poslednjeg predsednika/da jasnije ne može biti. Naš pukovnik Jevtović je dodatno "objasnio"generalove navode Pavkovu - kome ne treba ništa objašnjavati jer taj se "napio" duhovne vode sa Zvečana . Pavkova u ovoj zemlji imamo u izobilju tzv. sejači pameti za k... zdravlje .Oni nas dovde- ako nisu doveli- ali bi da nas zadrže .Pozdrav Jevtoviću i javljajte se češće .
Preporuke:
8
1
28 nedelja, 18 januar 2015 14:28
dragoslav pavkov @ Goran Jevtović
Ne da ti đavo mira, ha?
Prvo da ti se izvinim jer stvarno ne znam kad je koji general otišao u penziju, ti ćeš to bolje znati jer ne znaš ništa drugo (o čemu smo već razvijali gibanicu).
Takođe ti se izvinjavam što nisam impresioniran znanjem i papirnatim veštinama NI JEDNOG jugoslovenskog generala jer su rezultati koji su pod njihovim rukovođenjem i komandovanjem postignuti - katastrofa epskih razmera. Već sam te pitao (ali nisi odgovorio jer na teška pitanja ne odgovaraš nikada) da li je tačno da je primarna uloga vojske da brani ustavni poredak, teritoriju i narod. Da li vojska jeste odbranila bilo šta od navedenog? Naravno da nije. Ja Jevtoviću ne sporim da si ti nešto radio u sklopu svojih zaduženja i kompetencija... Radio je i general Radinović... Kakvi su rezultati? Ima li Srbija FAKTIČKI SUVERENITET na okupiranim područjima? Može li da vrati onih 1000 vojnika i policajaca? Možeš li ti da se vratiš u svoj stan i nastaviš da ispijaš kafe sa komšijom Šiptarom? nastavak
Preporuke:
6
14
29 nedelja, 18 januar 2015 14:43
dragoslav pavkov @ Goran Jevtović 2
Kao što rekoh - i general je radio ono za šta je stručan... Negde '92. ili '93. napisao je knjigu Strategija realne pretnje koja je usvojena za zvaničnu doktrinu Srpske Vojske Krajine, i? Šta bi? Eno ga Martić robija u Estoniji jer je pokušavao da državom upravlja po Radinovićevoj knjizi, narod u egzodus a vi opet pametni?!

"Vojska mora da se vrati na srbsko Kosovo!" Pa vi niste sposobni ni da se okupite u Nemanjinoj da se izborite za svoje penzije, ako ne veruješ meni - pitaj Milu Bjelivuka, eno ga živ čovek na Fejsbuku. Oskudacija, pare su skupe :)

Jedino ako ćeš da mobilišeš ovog Turasa pa da osnujete jedan četnički odred kao što su radile slavne srpske vojvode sa početka HH veka; e, to bi bilo štogod... Ovako...
Preporuke:
6
14
30 nedelja, 18 januar 2015 14:48
Svaka posledica ima svoj uzrok
@Jeftović.
U kakvom svetu vi živite čoveče? O kojim to oborenim vazduhoplovima govorite? Gde su delovi (komadi)? Zašto ništa od toga nije prikazano na TV-u sem onog "nevidljivog "?
Da smo imali političare dorasle situaciji, do bombardovanja nije smelo ni doći.Samo suluda politika može da gurnuti narod u rat, biz ijednog saveznika na svojoj strani, a za koji se unapred zna da će biti izgubljen.
Da se ne zavaravamo: K.Sporazum je samo eufemizam za kapitulaciju i poraz, gde je poražena strana kažnjena gubitkom teritorije. Paralela sa 1915.-om ne drži vodu jer smo mi i teda katastrofalno poraženi samo što kapitulacija nije formalno i potpisana. Ali smo "vaskrsli" uz pomoć moćnih saveznika. Ipak mora se priznati da ste realniji i umereniji u kvalifikacijama i oceni tih dešavanja u odnosu na "Velikog Vožda", koji nam tada sa TV ekrana obznani da smo mi tada ni manje ni više nego - pobedili!!!
Preporuke:
5
12
31 nedelja, 18 januar 2015 14:58
Tonči
Vojska Kosova je realnost!! Nemojte džaba šupljirati!!
Preporuke:
1
11
32 nedelja, 18 januar 2015 15:40
Goran Jevtović
dragoslav pavkov

Dragoslave, nigde u svetu vojska nije hajdučka družina, skupljena s koca i konopca, već državna institucija koja ima svog civilnog komandanta.

Nekada je to bilo Predsedništvo SFRJ, a kasnije Vrhovni savet odbrane na čijem je čelu predsednik SRJ (SCG).
Skupština je najviši organ, koji upravlja državom i ima presudne nadležnosti u oblasti odbrane i upotrebe vojske (vanredno stanje, neposredna ratna opasnost, ratno stanje...)
Sve to je pokriveno Ustavom (ustavima) i vrlo preciznim zakonima: o odbrani i o vojsci, a onda "poklopljeno Pravilom službe i drugim vrlo striktnim propisima po kojima se vojska upotrebljava.

Pored navedenog, postoji (još uvek) Međunarodno pravo, Povelja OUN i brojni međunarodno važeći dokumenti i propisi.

Ukoliko se takve procedure ne poštuju, onda imamo vojnu diktaturu.
Ukoliko si mislio da bi time spasio SFRJ i SRJ (SCG), onda se mani priče o demokratiji i poštovanju ljudskih, nacionalnih, manjinskih i ostalih prava.
I u teškoj si zabludi.
Preporuke:
12
4
33 nedelja, 18 januar 2015 18:48
dragoslav pavkov
nigde u svetu vojska nije hajdučka družina, skupljena s koca i konopca, već državna institucija koja ima svog civilnog komandanta.

Ah, pa onda je sve u redu:
I ova današnja "vojska" ima svog civilnog komandanta Tomislava Nikolića koga podacima filuju službe čiji je koordinator Aleksandar Vučić a kojom upravlja ministar za keramičke pločice Braca Gašić. Kao što se meni nije sviđo način upotrebe Armije u "ono" vreme ali sad treba da ćutim jer "nemam pojma", tako i ti, kome se ne sviđa današnja vojska ćuti i krckaj penziju koju ti je Bog dao. Odjava.
Preporuke:
3
7
34 nedelja, 18 januar 2015 22:12
Arsenije Stanković
Tekst generala Radinovića vratio me je u devedesete godine i kao da se ništa nije desilo - kao da sedim u kancelariji i čitam analize procene i predloge za rešavanje krize koja traje jako dugo - a trajaća sve dok međunarodni finansijski kapital ne ostvari svoje interese na Blakanu kao deo širih planova. Uz sva uvažavanja ličnosti gospodina Radinovića, u čiju sam čestitost uveren jer ga lično poznajem, tekst danas deluje anahrono i sam tim poprilično naivno! Da ja sam zagovornik ideje da je JNA trebala da izvrši vojni udar 1991. godine i smatram da je glavni krivac zašto nije to urađeno bio general Veljko Kadijević! Vojni udar bi omogućio pacifiziranje nacionalistički nastrojenih republičkih lidera i relativno mirno razdruživanje republika i stvaranje političkih pretpostavki za koegzistenciju u novom međunarodnom okruženju. Nažalost, rukovodstvo JNA, naučeno da ima "političkog vođu", nespremno da preuzme bilo kakvu odgovornost a veoma okupirano vlastitim materijalnim interesima,.....
Preporuke:
4
2
35 nedelja, 18 januar 2015 22:35
Arsenije Stanković
...ništa!
Polemika koju vode gospoda na ovom portalu tipa pro et kontra su smislene koliko i nedefinisana polemika o tome koliko đavola može da stane na vrh igle! Često, stvari nisu onakve kakve se nama čine da jesu, ili još gore - kakve bismo hteli da budu. Tako će me, u to vreme, general Ojdanić instruisati da objašnjavam da je Kumanovski sporazum častan vojnički čin ravnopravnih strana u sukobu a vojni izaslanik Velike Britanije isti taj dokument ceniti kao "razumnu kapitulaciju" da ne bismo doživeli strašnije posledice! Olako davati nekakve savete i predloge za buduću akciju-veoma je teško.Vlastitim neodgovornim odnosom prema Srbiji i narodima koji u njoj žive, mnoge garniture nesposobnih ljudi dovedeni na vlast negativnom selekcijom stvorili su situaciju preživljavanja između "Scile i Haribde". Lično, ne bih se tako "argumentovano" upuštao" u odluke političke prirode kada od argumenata imao samo nacionalni ponos! Isuviše ozbiljna tema!Otvorite polemiku ali argumentovanu.Mada, čemu?
Preporuke:
4
3
36 nedelja, 18 januar 2015 22:45
Svaka posledica ima svoj uzrok
@Arsenije: Ne može se reći da je neko čestit, ako se zna da je maksimalno podržavao naopaku politiku koja je dovela do sveopšteg sunovrata naroda i države i na kraju do definitivnog bubitka Kosova. Obzirom da se radi o visokom inelektualcu, nemoguće je da je to radio iz neznanja, ili da je bio zaveden propagandom tadašnjih vlastodržaca, već je neki drugi razlog u pitanju... Jedino pouzdano znam da su se mnogi zahvaljujući takvoj podršci - debelo ovajdili!
Sa ostalim navodima u vašem komentaru se apsulutno slažem. Vojni vrh tada nije bio dorastao novonastaloj situaciji i zato smo danas - tu gde jesmo!...
Preporuke:
4
2
37 nedelja, 18 januar 2015 23:43
Srpski veleizdajnici - kreatori Briselske veleizdaje
@-Radovan... Ivica Dačić je odgovarao na pitanja-primedbe o "vojsci Kosova", uoči prihvatanja Briselskog Sporazuma, citiram: "Da je NATO dao garancije da neće biti formirana vojska Kosova"(!)?
- Dačić je perfidno obmanjivao i dovodio u zabludu Srpski narod - da Srbija prihvati Briselski sporazum, jer je prikrio činjenice da je:

1/ NATO Amerika dala usmene garancije (nema odredba u Bris. sporaz.);
2/ Da garancija važi do 10 godina (a šta posle?);

Isto je Dačić dogovarao sa Hašimom Tačijem i stolicu u UN za Kosovo, ako se Srbi i Albanci dogovore, a posle je odgovarajući na kritike govorio - "da je mislio na dogovor sveobuhvatnog rešenja za Kosovo"?

Zašto se zaobilaze srpski veleizdajnici - kreatori Briselske veleizdaje!!!???
Preporuke:
4
0
38 nedelja, 18 januar 2015 23:46
Goran Jevtović
Arsenije Stanković

Gospodine Stankoviću, zbog čega "tekst deluje anahrono", ako se odnosi na sudbinu Srbije i to doslovno i sada?
Šta to treba da se uradi? Da se prizna "Vojska Kosova", je li tako? O tome je pisao general Radinović, a ne o JNA i 90-tim.

Kako bi smo to vojnim udarom i na kojim osnovama obuzdali milionske mase: Hrvata, Slovenaca, Muslimana, Makedonaca, iza kojih je stajao decenijama pre toga zapad i još 1978.godine usvojio plan razbijanja SFRJ. I to baš u građanskom ratu.
I koliko dugo bi vojni udar davao efekte, ako ste imali (pa vama bar ne treba da to pričam, radili ste u Upravi bezbednosti, ako ste to vi, naravno) višenacionalnu JNA koju su potresala dezerterstva i cepanje po nacionalnim i ideološkim šavovima?

I kako je to "rukovodstvo JNA naučeno da ima političkog vođu"? Šta je bila JNA - država u državi, koji matrak je bila, da čujemo?
Šta je trebao Kadijević da uradi - da se proglasi Idi Aminom ili da imitira "druga" Tita?
I, dokle bi to trajalo?
Preporuke:
7
1
39 nedelja, 18 januar 2015 23:47
Goran Jevtović
2.
...a vojni izaslanik Velike Britanije isti taj dokument ceniti kao "razumnu kapitulaciju" da ne bismo doživeli strašnije posledice!
I, za koga ste vi "navijali"? Za Ojdanića ili vojnog izaslanika V.Britanije?
Ko je bio bliži istini formalno pravno, naravno činjenicama? Izraz "sporazum" ne znači, koliko se ja razumem u srpski i engleski jezik - kapitulacija, predaja, poraz... I jesu li nas porazili vojnički? Ja tvrdim da nisu.

A što se tiče "strašnih posledica", tu ste u pravu, ali to ne znači da trebate da se divite njihovoj moći. Tačno je, bili su spremni da skrljaju civilne objekte i civile po Srbiji i uzduž i popreko, da upotrebe i biološko oružje i niz drugih mera.

Govorite o odlukama "političke prirode", pitanje - a na kojim drugim odlukama postoje države kroz istoriju?
I monarsi koji su zaveli ličnu diktaturu vladaju putem političkih odluka. U demokratskim društvima valjda je to osnov funkcionisanja države i naroda.
U protivnom, šta predlažete?
Preporuke:
5
1
40 ponedeljak, 19 januar 2015 00:02
Goran Jevtović
Svaka posledica ima svoj uzrok
Ne može se reći da je neko čestit, ako se zna da je maksimalno podržavao naopaku politiku koja je dovela do sveopšteg sunovrata naroda i države i na kraju do definitivnog bubitka Kosova.
Kada bi bar malo poznavali generala ne bi izletali sa ovakvim nebulozama.
To je prvo, a drugo i važnije, kako vi zamišljate funkcionisanje Ministarstva odbrane (tada SSNO) i Generalštaba? Kao partijski skup, sastanak mesne zajednice, konferenciju za novinare...gde svako može da kaže šta hoće i da, ako mu se to ne prihvati, kao uvređena mlada ustane, da ostavku i odleprša?

Znači, da bi ste o ovim stvarima pisali, morate da poznajete bar minimalno ne samo vojnu teoriju već i praksu i da se upoznate sa vrlo prezicnim procedurama i pravilima, koja proizilaze iz još preciznije ustavne i zakonske regulative.

Dalje, za ono što je radio general Radinović, pored navedenog, postojali su veoma jasni naučni kriterijumi i tu ne može biti improvizacije.
Preporuke:
6
1
41 ponedeljak, 19 januar 2015 00:03
Goran Jevtović
2.
I to nisu kriterijumi koje smo mi dokoni smišljali na čajankama ili kafenisanjima u slobodno vreme, već nešto što je usavršavano preko 200 godina. I to ne samo u onoj državi, već širom sveta.

Ako vi zamišljate postojanje Vojske i komandovanje tako glomaznim sistemom, kao rukovođenje jednim fudbalskim ili sličnim klubom, onda ne vredi gubiti vreme.

Što se tiče ovog lupetanja o tome da se "ovajdio", težak greh ste načinili. Ne samo da se nije ovajdio, već je sasvim suprotno. Ali da ne idem u tu ličnu dimenziju.

I na kraju, nije tadašnji vojni vrh "nedorastao" iz vojničkog ugla gledano, već su to bile komunjarske, Titove "elite" koje su rukovodile unapred razbijenom (jer je tako stvorena još 43. u Jajcu) državom (državama), koja je tačno u skladu sa odlukama Drezdenskog kongresa KPJ-ot, odradila svoju namenu i postojanje u vezi sa tim.

Usput, čak i da su se odlučili na vojni udar, ne samo da bi to bio povod za isplaniranu agresiju NATO-a, već ne bi ni uspeo. Mobilizacija - nula.
Preporuke:
6
3
42 ponedeljak, 19 januar 2015 08:03
Svaka posledica ima svoj uzrok
@Jevtović:
I koliko dugo bi vojni udar davao efekte, ako ste imali (pa vama bar ne treba da to pričam, radili ste u Upravi bezbednosti, ako ste to vi, naravno) višenacionalnu JNA koju su potresala dezerterstva i cepanje po nacionalnim i ideološkim šavovima?
Ovo nije tačno!
Radio sam kao neki "šrafčić" u vrhu vojske, a pamćenje me još dobro služi. Većina oficira nesrpske nacionalnosti je U POČETKU krize bila za očuvanje YU države.Naročito su to bili Makedonci, Muslimani, pa i Slovenci. Pa čak i Šiptari i Hrvati. Sve dok nisu uvideli da neko pravi neke druge planove i račune bez krčmara... A zna se - i ko.
Za vojni udar je trebalo imati hrabrosti i ponešto i rizikovati. A najuži vojni vrh, prvenstveno zbog loše kadrovske selekcije, opsednut pre svega i samo ličnim interesima, nije bio dorastao tom zadatku, već se ponašao ziheraški i kukavički!...
Preporuke:
6
3
43 ponedeljak, 19 januar 2015 09:45
Arsenije Stanković
Gospodine Jevtoviću,
Kada polemišem o određenom društvenom problemu putem sredstava infrmisanja, nastojim da se pridržavam naučno važećih metodoloških principa. Emocije i ocene samih insajdera često zamagljuju suštinu neke društvene pojave. Naravno da pripadam "tvrdoj struji" oficira kojoj je raspad SFRJ i gubitak Kosova i Metohije pao jako teško i to možete razumeti ako odete na stranice mog bloga.Naravno da veoma dobro poznajem i većinu generala toga vremena i naravno da znam šta se dešavalo u vrhu države i JNA. Naravno da znam kako su razbijani SFRJ i Srbija! Dakle, ja ne ocenjujem ljudsku dimenziju aktera Jugoslovenskog raspada jer na to nemam pravo. Ono, na šta imam pravo jeste ocena posledica njihovog radnog učinka, u ovom slučaju političkih posledica. A posledice su - i vi i ja to znamo- katastrofalne!Često, kada želim da na jednostavan način ukažem poštovanom sagovorniku na suštinu mojih političkih procena i stavova pozovem se na Marksovu 11. tezu o Ludvigu Fojerbahu.(nastavak 2.)
Preporuke:
4
2
44 ponedeljak, 19 januar 2015 10:08
Arsenije Stanković
Nastavak 2
"Filozofi su do sada samo tumačili svet, radi se o tome da se on izmeni". Ovo je, poštovani kolega tzv. revolucionarna teza. I to dolazimo do suštine problema o kome govorim. Uz puno poštovanje većine "operativnih" i generala posvećenih vojnoj nauci (uzgred, smatram da vojna nauka nije autohtona već da je skup drugih nauka i veština i tu bih sa uvaženim generalom Radinovićem, kao odličnim metodologom, imao o čemu da razgovaram,) smatram da do agresije na SRJ, vrh JNA nije izvršio svoju ustavnu obavezu. U blistavost Vojske Jugoslavije tokom agresije na SRJ ne treba polemisati! O tome svedoče iskrene ocene i divljenja vojnih velesila i moja melenkost imala je čast da takve ocene prima od predstavnika Naorodnoslobodilačke Vojske NR Kine. Konačno, kada zapadnete u problem metodološke prirode, da biste ocenili neku pojavu, uvek je dobro pozvati se princip "posledičnosti"! Šta su takva politika ili delo proizveli u praksi? Krv, bedu i beznađe.Pljačku države moderno ekonomsko ropstvo!
Preporuke:
3
2
45 ponedeljak, 19 januar 2015 17:24
Šanga
Komentar generala Radinovića je vrhunski profesionalan. Njegove osnovne ocene su da bi formiranje vojske tzv. Republike Kosovo predstavljalo kršenje međunarodnog prava, rezolucije SB 1244 i Ustava Srbioje, da bi ugržavalo mir, stabilnost i državne interese Srbije. A njegova osnovna poruka - da Srbija to ne sme prihvatiti ni po koju cenu, ili se otvoreno ili ćutke s tim saglasiti, čak i po cenu prekida tzv. pregovora o poglavljima sa EU.
Nigde direktno nije rekao da Srbija mora brže jačati sopstvene oružane snage, ali se iz svega što je napisao podrazumeva, kao što se podrazumeva da ih nikada neće ojačati osloncem na NATO.
Elem, ne razumem pojedine komentatore, šta ima fali, šta bolje nude! Izgleda da svojim usiljenim zamerkama i pokušejima diskvalifikacije samo potvrđuju da je general Radinović napisao izvanredan komentar.
Preporuke:
4
3
46 subota, 24 januar 2015 07:25
teodor
Gen.Radinovic je sjajno predocio svu slozenost ovog pitanja. Kljucni stav po ovom i mnogim drugim pitanjima oko KiM i pregovorima o njemu mora biti:Ni po koju cenu dozvoliti odricanje od sustinskog drzavnog suvereniteta nad KiM.Jednostavno, ne postoji ta cena koju mozemo i nadam se, hocemo prihvatiti! EU?
Dajmo Srbi shvatimo veliku prevaru i kako neki misle, toboznju naivnost nasih izdajnickih vlasti. Sve dok Srbija ne prizna tu kvazi drzav.u tvorevinu ono nikada, NIKADA, to nece postati!A zadrzavamo i buduce dejstvujuce milenijumsko pravo koje ce ako bog da biti kad tad realizovano,tj Kosovo ce i stvarno biti vraceno pod kontrolu Srbije.
Zato NIKAD i NIPOSTOne doz oliti formiranje kosovske vojske.Vidim Stoltenberg danas trabunja da je to stvar
kosovskih vlasti a ne Brisela .Gosp. Jens, ni Brisela ni okupatora ciji ste vi aparatcik! To je jedino pitanje za Srbiju,hteli to ili ne shvatiti!Razumem, sve vi mozete nasilno, ali pravno NIKAD, a vreme menja i carstva i imperije!!
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner