Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Ne mogu da me kupe

PDF Štampa El. pošta
Milorad Dodik   
subota, 03. oktobar 2009.

(Večernje novosti, 03.10.2009)

Tačno je da me stranci ucenjuju. To je demonstracija jednog sistema koji je prvo podrazumevao da se mimo Ustava i Dejtonskog sporazuma kreira Sud BiH. Potom su pred tim sudom vođeni procesi koji su pokazali na koji način neki predstavnici međunarodne zajednice rade. Zar neko može da sumnja da se to dešava? Procesi protiv bivšeg predsednika RS Mirka Šarovića, nekadašnjeg premijera RS Mladena Ivanića, hrvatskog člana Predsedništva BiH Dragana Čovića, nosili su politički pritisak. Tako je i danas - kaže za ”Novosti” premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

* Tvrdite da vas ucenjuju. Ko konkretno? Šta su tražili od vas ti koji prete?

- Konkretno su tražili sprovođenje reformi - od ustavnih do pravosudnih. Jer, žele nasilno da ih sprovedu u BiH.

* Najavili ste referendum u RS kojim bi građani pokazali da li se slažu sa merama Valentina Incka, visokog predstavnika u BiH, ukoliko nastavi sa insistiranjem na oduzimanju nadležnosti srpskom entitetu?

- Narodna skupština je donela zaključke kojima se jasno precizira da će biti raspisan referendum ukoliko visoki predstavnik ili bilo ko donese neku odluku mimo Ustava i Dejtonskog sporazuma. Narod treba da se izjasni da li je za to ili ne. Posle toga sve će biti jasno.

* Kako je moguće da visoki predstavnici u BiH svaki put pred raspravu o zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika u BiH donesu neke mere, poput poslednjih Inckovih, koje podignu političku temperaturu u BiH?

- Više i vrapci na grani znaju da upravo pred sastanak Saveta za provođenje mira, OHR pokušava dramatizovati situaciju postavljajući nove uslove i otvaranjem novih pitanja. OHR je prvak sveta u izmišljanju takvih tema. Takav slučaj je i sa ”Elektroprenosom”.

* Kakav je motiv takvog delovanja visokog predstavnika? Samo ostanak po svaku cenu na ovom prostoru ili pokušaj da se sprovede neka politika koja nije zacrtana u ustavnom uređenju?

- Jasno je da pojedini strani činovnici ne sprovode Dejtonski sporazum, što je njihov jedini zadatak u BiH. Njihov koncept je takav da ovde promovišu neki novi sistem. U prvoj fazi otimaju nadležnosti od entiteta namećući zakone, na šta nemaju pravo. Sledeći potez je otimanje imovine, kao u slučaju ”Elektroprenosa”. A sada su posegli i za imovinom. Jasno je da neki žele da ostanu ovde u BiH, da uživaju u svojim visokim platama, a da za to nemaju nikakve odgovornosti. Zato promovišu destabilizaciju, kako bi poručili zemljama koje odlučuju o budućnosti OHR da još nije došlo vreme za njegovo zatvaranje.

* Ima li, onda, uopšte šanse da uskoro bude ukinut protektorat?

- Ovo je neproglašeni protektorat. Naime, prema Dejtonskom sporazumu, međunarodni predstavnik ne može biti protektor. Ali, ovde je smišljen sistem pritisaka na domaće političare. Stranci su ovde lagali i izmišljali. Isterivali su ljude sa funkcija i opravdavali to kriminalom, a nikog nisu procesirali. To ih čini saučesnicima u krivičnim delima. Ali to je arogancija moćnih.

* Hoće li tome doći kraj?

- Naravno.

* Kako Rusi gledaju na sve to? Hoće li dolazak Aleksandra Bocan-Harčenka za ambasadora Ruske Federacije u BiH doneti nešto novo u odnose u BiH?

- Reč je o čoveku koji dobro poznaje situaciju ovde i ima dovoljno autoriteta da stavovima Ruske Federacije privuče pažnju ostalih u međunarodnoj zajednici.

* Poslednjih dana, na bošnjačkim ekstremističkim sajtovima, protiv srpskog naroda, ali i vas lično, objavljuju se salve uvreda i neprimeren govor mržnje. Preti se i ratom. Ima li Srpska kapacitete da se odbrani ako se obistine pretnje?

- To ne treba ozbiljno shvatati. RS apsolutno ima na raspolaganju mogućnost da se odbrani, ali to je opcija o kojoj ne razmišljamo jer mislimo da ona nije realna.

* Ne plašite se novog rata na koji iz zemlje i inostranstva u poslednje vreme upozoravaju?

- Ne. Rat je samo predmet spekulacija.     

* Kažnjavanje Ilije Jurišića sa 12 godina robije zbog zločina nad ”tuzlanskom kolonom” podiglo je temperaturu u Sarajevu. Ne štede se uvrede na račun Beograda i nikog nije briga da li je taj čovek kriv?

- To je uobičajena priča da su krivci za sve samo Srbi. Želi se nastaviti sa stereotipima da su Srbi jedini zločinci. Kada se dokaže da su protiv Srba u prvim danima rata činjeni stravični zločini, to nikako ne odgovara jednoj lažnoj percepciji koja postoji u Sarajevu.

* Da li BiH uopšte ima koristi od visokog predstavnika?

- Kancelarija visokog predstavnika se pokazala kao mesto koje je zarobilo BiH i njene perspektive. To je, čak, napisala Venecijanska komisija 2005. godine, kada je tvrdila da svako produžavanje ostanka OHR može biti problematično, i to se pokazalo kao tačno.

(D. Stojaković)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner