Početna strana > Debate > Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska > Katalonija, Republika Srpska i "Avazovo" spinovanje
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Katalonija, Republika Srpska i "Avazovo" spinovanje

PDF Štampa El. pošta
Stefan Karganović   
petak, 31. januar 2014.

Poslednjih dana internet portali širom Bosne i Hercegovine bruje od „udarne“ vesti iz Barselone da je tamošnja nevladina organizacija Catalan Foreign Assemblies (http://catalanassembly.org/) izdala saopštenje gde se „ograđuje“ od poređenja – koje se na osnovu teksta u „Dnevnom avazu,“ navodno od 8. novembra 2013. godine, pripisuje predsedniku Miloradu Dodiku – između referenduma o nezavisnosti Republike Srpske i slične inicijative koja je u toku za nezavisnost Katalonije.

Pažljivom čitaocu odmah je upalo u oči nekoliko sumnjivih stvari u vezi sa ovom vešću. Pre svega, koliko ljudi u Kataloniji govori „bosanski“ i prati „Dnevni avaz“? Zašto je reakcija iz Barselone na navodnu izjavu predsednika Dodika usledila sa tolikim zakašnjenjem? Kome je u Kataloniji stalo do unutrašnjih političkih prilika i odnosa u Republici Srpskoj i BiH, i to u tolikoj meri da bi se od implicitne podrške nekog političara sa tog područja samoopredeljenju katalanskog naroda – javno i nametljivo „distancirao“? U svemu ovome nema ni najmanje smisla.

Posle iskustva sa uspešnom studentskom šalom, kada su u javnosti plasirani, i od domaćih medija nekritički prihvaćeni, izmišljeni rezultati nedavnog popisa stanovništva u BiH odlučili smo da proverimo ovu informaciju iz Katalonije.

Ispostavilo se, pre svega, da u sarajevskom „Dnevnom avazu“ od 8. novembra 2013. godine nema ni traga od vesti na kojoj se temelji katalansko saopštenje. Nešto što bi po sadržaju bilo najbliže takvoj izjavi predsednika Dodika „Dnevni Avaz“ prenosi u izdanju od 8. novembra, ali 2012. godine, dakle čitavu godinu ranije:

 

Po „Avazovom“ tumačenju predsednikove tadašnje izjave, on je 2012. godine rekao da će Republika Srpska čekati da vidi šta će „Škotska ili Katalonija...učiniti na tom planu.“ Pa je u vezi sa raspisivanjem referenduma dodao: „Mi čekamo da imamo primjere u Evropi kako se to radi i da nama ne može niko ništa da prigovori.“

U svetlu stvarne sadržine i datuma teksta iz „Dnevnog avaza,“ na koji se katalansko udruženje navodno poziva, svako „ograđivanje“ sa njihove strane je očigledno deplasirano. Ali mnogo interesantnija od toga je činjenica da je katalanska reakcija zakasnila ne tri meseca, kako smo u prvi mah pomislili uzimajući vest na internetu zdravo za gotovo, nego godinu dana i tri meseca!

To praktično otklanja mogućnost da je neko u Barseloni naučio „bosanski“ i da prati pisanje sarajevske štampe jer, u takvom slučaju, reakcija ne bi toliko kasnila, čak pod pretpostavkom da za nju postoji neki osnov. Nameće se samo jedan mogući zaključak. Neko je sa prostora Bosne i Hercegovine, bilo iz Federacije ili iz Republike Srpske, ili sinhronizovano, odlučio da u svrhu predizborne satanizacije dovede javnost u zabludu korišćenjem – i serviranjem neobaveštenim Kataloncima – bajatog teksta iz „Dnevnog avaza“ od pre više od godinu dana, uz odgovarajuće tendenciozno tumačenje.

Pri tome, poseta sajtu katalonske organizacije otkriva vrlo malo o njenom poreklu i finansiranju. Sve što nam o sebi kažu jeste to da su njihovi saradnici volonteri i da im se kancelarija nalazi u Barceloni, ulica Karer Marina 315. Na toj adresi se, pored „volontera,“ možda ne nalazi mnogo više od jednog pisaćeg stola, nekoliko stolica, kompjuter i mašina za pravljenje espreso kafe.

Znakovito je takođe da se internet sajt koji se „ograđuje“ od predsednika Dodika, i koji se zove Catalan Foreign Assemblies, predstavlja samo kao deo pokreta Assamblea Nacional Catalana (Katalanska narodna skupština), koji zagovara nezavisnost tog dela Španije, a ne kao krovna organizacija pod tim nazivom, kako se lažno navodi na nizu lakovernih sajtova u BiH. Prema tome, ovo „ograđivanje“ od predsednika Dodika, o čemu sarajevski i njima bliski mediji trube, uopšte ne potiče od krovne katalanske organizacije nego od neke volonterske frakcije sa kojom su sarajevski medijski manipulatori uspeli da uspostave određenu vrstu saradnje.

Naprotiv, politički interes masovne organizacije u Kataloniji koja se zalaže za samoopredeljenje poklapa se u potpunosti sa težnjama ogromne većine stanovnika Republike Srpske i sa opštim političkim stavom predsednika Dodika po tom pitanju, i oni se, očigledno, ni od čega nisu ograđivali. 

O karakteru katalanske grupice, koja se posle više od godinu dana prisetila da se „ogradi“ od izjave objavljene na jeziku koji verovatno niko od njenih članova ne razume, govore i sledeća dva podatka. Prvo, 8. novembra 2013. godine, dakle baš na lažno navedeni datum teksta iz „Dnevnog Avaza,“ organizacija Catalan Foreign Assemblies je održala manifestaciju u Hagu ispred zgrade Međunarodnog suda pravde u čast presude tog tela 2010. godine kojom se priznaje pravo kosovskih Albanaca da objave nezavisnost:

Postavlja se logično pitanje: kakvi su to politički čistunci koji se „ograđuju“ od predsednika Dodika zato što je, po njima, njegova politika nedovoljno „inkluzivna“, dok se sa odobravanjem pozivaju na secesionistički čin in vivo hirurga Hašima Tačija i njegove družine?

Zatim, puno govori i mapa „Velike Katalonije“ koju objavljuju na svom sajtu:

Očigledno je da ova grupa pretenduje i na delove teritorije susedne Francuske, kao što Tači i njegova banda prisvajaju delove susednih država. Dakle, jedni hoće Veliku Albaniju, drugi Veliku Kataloniju, a i jedni i drugi miniraju politički poredak Evrope i ruše postojeće priznate granice, sa nesagledivim posledicama.

Sarajevski stratezi i njihovi lokalni saveznici u Republici Srpskoj nisu čuveni po preteranoj inteligenciji, ali im ipak ne bi bilo naodmet da razmisle sa kime se udružuju. Pošto su u laži kratke noge, meta njihove satanizacije nema mnogo razloga za brigu. Ali oni imaju, jer su raskrinkani.

 

Od istog autora

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner