Početna strana > Debate > Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska > BiH, Dobrica Ćosić i Memorandum SANU - snaga jedne predrasude
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

BiH, Dobrica Ćosić i Memorandum SANU - snaga jedne predrasude

PDF Štampa El. pošta
Nenad Kecmanović   
sreda, 01. april 2015.

Nećete poverovati, ali u po zlu čuvenom "Memorandumu Srpske akademije nauka i umetnosti", Bosna i Hercegovina se pominje svega tri puta i to u politički potpuno neutralnom kontekstu.

Sećate se kolika se dizala dreka zbog "Memoranduma SANU". Nema bošnjačkog autora koji je pisao o raspadu SFRJ, o predratnim, ratnim i poratnim događajima u BiH, i to sve od novinarskih piskarala do vodećih intelektualca, a da ovaj spis nije bar pomenuo kao krunski dokaz velikosrpske zavere protiv Bosne i Bošnjaka. Kakvo "Načertanije", kakvi četnici, kakav Gazimestan, "beogradski akademici su napisali program za srpsku agresiju, za podelu Bosne, za genocid u Srebrenici, za opsadu Sarajeva, itd."

Većina od njih "Memorandum SANU" nikad nije videla ili bar nije pročitala, ali su zato i nepismeni muslimani, kasnije Bošnjaci, naučili da je to nešto slično "Majn Kampfu". Samo dok je Adolf Hitler projektovao istrebljenje Jevreja, Dobrica Ćosić je programirao genocid nad Bošnjacima. Nije im vredilo dokazivati da se radi o spisu o odnosima u Srbiji i položaju Srbije u Federaciji, da je to bio tek nacrt teksta, da to nikada nije usvojeno na zvaničnim telima SANU, da Ćosić ne samo da nije bio autor teksta nego ni član radne grupe koja ga je sačinila, a u kojoj su bili ekonomisti, pravnici, demografi i statističari.

Istini za volju, sve mistifikacije "Memoranduma" nastale su u Beogradu, tokom međufrakcijskih obračuna u komunističkom rukovodstvu Srbije, ali je to kasnije bilo vešto zloupotrebljeno prilikom raspada SFRJ, kao pisani dokaz o velikosrpskoj zaveri protiv drugih republika i naroda, i posebno Bosne i Bošnjaka. Zanimljivo je, međutim, da ni nepristrasnim čitaocima "Memoranduma SANU", koji je tek kasnije autorizovan i objavljen, nije pao u oči jednostavan statistički podatak jači od bilo kakve argumentacije da u njemu maltene nema Bosne, pa samim tim niti bilo čega što bi slutilo predstojeći građanski rat u njoj.

Otkrio je to Dejan Jović, univerzitetski profesor u Zagrebu i politički savetnik Ive Josipovića, bivšeg predsednika Hrvatske, u izvrsnoj knjizi "Jugoslavija - država koja je odumrla". "Iako republika sa najvećim procentom Srba izvan Srbije, BiH se u 'Memorandumu' pominje jednom vezano za 'Mladu Bosnu', drugi put kao nerazvijena republika i treći put povodom boravka Vrhovnog štaba NOV u Drvaru."

Naravno, kao što Jovićeva knjiga objavljena još pre više od decenije nije nikoga razuverila ili bar podstakla da proveri njegove navode, tako neće ni ovo naše podsećanje na banalne i svakom dostupne podatke. "Genocidni" "Memorandum SANU" će za bošnjački narod ostati predrasuda jača od činjenica, a "zlom" Ćosiću, njegovom izmišljenom autoru, neće pomoći ni što je tražio pravdu za uhapšenog Aliju i primao Bakira u kuću u Beogradu. Uostalom, većina Bošnjaka i danas veruje da je već u prvoj godini rata pobijeno dvesta hiljada muslimana, a samo u Srebrenici osam hiljada. Sve manje od toga doživeće kao neoprostivu nacionalnu uvredu.

(PressRS)

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner