Početna strana > Rubrike > Savremeni svet > Ko zaista stoji iza aktuelnog talasa migracija prema SAD?
Savremeni svet

Ko zaista stoji iza aktuelnog talasa migracija prema SAD?

PDF Štampa El. pošta
Roberto Vivaldeli   
nedelja, 11. novembar 2018.

 Nakon tri sedmice putovanja, hiljade centralnoameričkih migranata stigli su u Meksiko Siti, gde je lokalna vlast pretvorila jedan sportski kompleks u ogroman izbeglički kamp. Vlada Meksika je potvrdila, da je već oko pet hiljada migranata prešlo zemlju, i da je njih 2973 podnelo zahtev za azil. Za to vreme održavaju se izbori u Sjedinjenim Državama koji predstavljaju značajan test za predsednika Donalda Trampa.

Mnogi se u Sjedinjenim Državama pitaju da li je ovaj fenomen migracija 100% spontan. Svakako, migranti beže iz zemalja, poput Hondurasa, u kojem su nasilje i represija doživeli vrhunac poslednjih godina, naročito nakon vojnog udara 2009. godine, kojeg je podržala administracija Obame (i Trampova potvrdila). I ovo predstavlja jednu činjenicu za koju odgovornost snose i Sjedinjene Države, odnosno njihova spoljna politika, i oko koje bi trebalo ozbiljno da se preispitaju. Ipak, isto toliko je verovatno da je migracija prema južnoj granici Sjedinjenih Država delom ohrabrivana, finansirana i forsirana od strane onih kojemo možemo prikladno da definišemo kao agente provokatore (agents provocateurs) – nevladine i neprofitne organizacije.

 

Kako objašnjava Keli Grinhil (Kelly M. Greenhill), istraživač politike i međunarodnih odnosa na Tafts univerzitetu (Tufts University) u svojoj knjizi Oružje masovne migracije – nasilno iseljavanje, prinuda i spoljna politika (Weapons of Mass Migration: Forced Displacement, Coercion, and Foreign Policy), „agenti provokatori mogu da izmenjuju pretnje, i pretvore migracije ograničenih dimenzija u krize širokih razmera, vršeći pritisak ili reklamirajući vanredno stanje. Mogu čak da ohrabre migrantske tokove kako bi podstakli promene režima“.

Uloga „Naroda bez granica“ i migrantska ucena

U ovom slučaju, u ulozi agenta provokatora je nevladina organizacija se poznatim imenom – Pueblo Sin Fronteras (Narod bez granica, na španskom) – koju je osnovala aktivistkinja Elvira Areljano (Elvira Arellano). Ova organizacija bavi se koordinacijom i organizacijom migrantskih karavana u Meksiku koji potiču iz Centralne Amerike. Koordinatori ove neprofitne organizacije koja je u centru ove nove krize, više su puta naglašavali, da su migranti uključeni (u odlučivanje, prim. prevodioca) i neprisiljeni. „Imaju mogućnost da se saglase ili ne saglase. Nijedna odluka nije donešena bez njihovog doprinosa“, objašnjava Neli Espinosa (Nelly Espinoza) dobrovoljka Naroda bez granica.

 

Delovanje Naroda bez granica, ipak, izazvalo je u Sjedinjenim Državama oštre kritike, i od onih koji su inače skloni prihvatanju migranata. Kako podvlači Vol Strit DŽurnal, u uredničkom tekstu, ,,ovaj list je na strani širokogrude imigracije i azila za izbeglice“. Ali, kada ,,migracija postane političko oružje da bi se podsticao haos na granicama, vođe nemaju drugi izbor nego da intervenišu i zaštite nacionalnu bezbednost“, primećuje prestižni list.

Organizacija koja je aktivna još od prvih godina ovog veka

Nije prvi put da Narod bez granica organizuje i koordinira migrantske karavane prema Sjedinjenim Državama. Od 2010. godine, organizacija je pomogla više od hiljadu migrantskih karavana sa ciljem da se pokuša ilegalni ulazak u Sjedinjene Države i Meksiko, uglavnom iz Hondurasa i Salvadora.

Ova organizacija objašnjava delovanje na sledeći način – u osnovi organizovane povorke je ideja – objašnjavaju odgovorni iz nje – da se ublaže opasnosti na dugom putovanju. Narod bez granica upravlja logistikom, i svaki pojedinac je odgovoran za vlastitu opskrbu hranom, vodom, finansijama za transport, štagod je neophodno. Narod bez granica stvara grupe; svaku grupu čini oko 15 osoba pod jednim vođom. Pet grupa se onda organizuje u jedan sektor. I tako je karavan struktuiran i održava poredak dok se grupa pomera ka severu.

Organizacija, prema Influens Voču (Influence Watch), je pridružena Ujedinjenoj latinskoj porodici (La Familia Latina Unida) i deo je saveza Cara Family Detention Pro Bono Project, koja je sa svoje strane sastavljena od Katoličke pravne migracijske mreže (Catholic Legal Immigration Network), Američkog migracijskog saveta (American Immigration Council), Izbegličkog i migracijskog centra za obrazovne i pravne službe (Refugee and Immigrant Centre for Education and Legal Services) i od Američke migracijske advokatske asocijacije (American Immigration Lawyers Association). Reč je o grupama koje sve podržavaju ilegalnu imigraciju. Ove su organizacije finansirane od izvesnog broja progresističkih fondacija, poput Fonda za otvoreno društvo (Open Society Foundation) DŽordža Soroša, Makarturove fondacije (MacArthur Foundation) Fordove fondacije (Ford Foundation) i Karnegijeve korporacije (Carnegie Corporation).

Preveo sa italijanskog: Nebojša Vuković

Izvor: http://www.occhidellaguerra.it/ce-davvero-dietro-limmigrazione-verso-gli-stati-uniti-damerica/