Početna strana > Rubrike > Savremeni svet > Još jedno ubistvo hrišćana u Egiptu - stradanje bez kraja!
Savremeni svet

Još jedno ubistvo hrišćana u Egiptu - stradanje bez kraja!

PDF Štampa El. pošta
Alesandra Beninjeti   
četvrtak, 11. maj 2017.

U Egiptu se ponovo proliva krv hrišćana. Mesec dana od atentata tokom Cvetne nedelje, u gradovima Tanta i Aleksandrija, koji su koštali života 45 osoba, i nekoliko dana od istorijske posete pape Franciska, islamski terorizam opet udara po zemlji.

Jedan koptski berberin ubijen je u svojoj radnji u Arišu

Krajem nedelje, naime, nekoliko naoružanih ljudi, verovatno povezanih sa „državom Sinaj“, lokalnim ogrankom Islamske države, provalilo je u radnju Nabil Saber Favzija hrišćanskog (koptskog) berberina, u Arišu, na severnom Sinaju, ubijajući čoveka hicima iz vatrenog oružja. Prema onome što navode izvori lokalnih snaga bezbednosti, egzekucija se dogodila u subotu uveče. Pre Nabila, na severu Sinaja, borci pod crnim zastavama pogubili su još šest drugih hrišćana. Ova prava pravcata objava rata Islamske države hrišćanima – Koptima, navela je barem 118 hrišćanskih porodica da poslednjih meseci napuste grad Ariš. Kao i oni, Nabil Saber – suprug i otac dvoje dece – takođe je pobegao sa Sinaja prošlog novembra, kako bi se preselio sa svojom porodicom u Port Said. Međutim, pre dve nedelje, prema onome što izveštava agencija Fides, Nabil Saber se vratio u Ariš kako bi nastavio da radi. Čovek je ponovo otvorio svoju berbersku radnju, gde su ga prošle subote četvorica naoružanih ljudi ubila.

Progon bez kraja

Od prošlog decembra, u Egiptu, islamski fundamentalisti ubili su 75 hrišćana. Ova krvava brazda, izgleda, nema kraja. U decembru je izvršen napad na koptsku katedralu Sv. Marka u Kairu. Dvanaest kilograma trotila raskomadalo je 25 osoba. Šestoro je bilo dece. Potom, u februaru, došla je objava rata Islamske države egipatskim hrišćanima – Koptima. Rat koji su pristalice kalifata odlučne da vode od kuće do kuće. Doslovno. DŽihadistički ratnici, koji od 2011. godine, prkose egipatskoj vladi na severu Sinaja, počeli su da udaraju po hrišćanima, jednom po jednom. U februaru, pripadnici „države Sinaj“ ubilu su dvojicu Kopta, oca i sina u Arišu. Prvog su dokrajčili hicima iz vatrenog oružja. Drugog su zapalili živog. Onda su stigli spiskovi za progon. U martu, još dvoje Kopta je ubijeno u svom prebivalištu, da bi ih potom teroristi spalili. Na kraju egzekucije, pripoveda jedan izvor, džihadisti su precrtali njihova imena na jednom spisku osoba koje treba eliminisati. U aprilu, tokom proslava Cvetne nedelje, desio se dvostruki teroristički napad u crkvi Sv. Đorđa u Tanti i katedrali Sv. Marka u Aleksandriji, gde je život izgubilo 45 osoba. Nakon toga, usledio je napad koji je sebi pripisala Islamska država na manastir Sv. Katarine, koji je jedan od najstarijih hrišćanskih manastira na južnom Sinaju. Život je izgubio jedan policajac koji je tu bio postavljen da brani zdanje.

Islamska država obećava nove napade na hrišćane u Egiptu

U prošlu subotu, opet, još jedna egzekucija. Izgleda, dakle, da ništa nisu vredele reči pomirenja i osude nasilja koje je izgovorio 28. aprila papa Francisko pred velikim imamom Ahmedom el Tajebom na univerzitetu Al Azhar, najvišoj akademskoj instituciji u sunitskom islamu. Hrišćanski Kopti koji čine oko 10% ukupne egipatske populacije, i čine najveću hrišćansku zajednicu na Bliskom Istoku, nastavljaju da budu na nišanu islamskih fundamentalista – 19 naoružanih salafističkih  grupa koje su se slile u grupu Ansar Bejt el Makdis, transformišući se 2014. godine u ,,državu Sinaj“ – provinciju kalifata el Bagdadija u Egiptu. Prošlog petka, lider Islamske države u Egiptu opet je prkosio egipatskoj vladi – koja je nakon napada u Tanti i Aleksandriji proglasila vanredno stanje – najavljujući da grupa neće prekinuti da drži na nišanu hrišćane (Kopte) i da će nastaviti svoje napade protiv onih koje definiše kao ,,legitimne ciljeve“. U svojoj objavi koja je publikovana u džihadističkom nedeljniku Alšaba, i raširena preko socijalne mreže Telegram, šef egipatskih terorista pozvao je, stoga, građane muslimane da zaobilaze molitvena mesta hrišćana, vladine zgrade i mesta okupljanja vojske i policije. DŽihadisti nisu gubili vreme i brzo su sa reči prešli na dela. I na dan objave, stiglo je, blagovremeno, ko zna koje po redu ubistvo u Arišu.

Preveo sa italijanskog: Nebojša Vuković

Izvor: http://www.occhidellaguerra.it/25320-2/