Početna strana > Samo smeh Srbina spasava > Samo Siniša seriju spasava
Samo smeh Srbina spasava

Samo Siniša seriju spasava

PDF Štampa El. pošta
Milko Grbović   
sreda, 23. septembar 2009.

Čitam vest da je Siniši Paviću ponuđeno da piše nastavak "Boljeg života", jedne od 17 SRG (serija rekordne gledanosti). Huso Bolt se tako zalumfao da preti da po broju rekorda nadmaši JSJS (Javni Servis Jevropske Srbije). Pa se nešto činjet' mora...

Siniša je starovremeni čovek, uz to jugonostalgičar, pa bi trebalo da, pri pisanju nastavka serije, ima u vidu nove realnosti u Srbiji. Pre svega, mislim na upozorenje koje je neki dan svima uputio njegov junak Boba Popadić: da će događaji sa paradom pokazati da li je Srbija zrela ili ne. Ko nezreo, ko prezreo, a ko već ugnjilio.

Pre svega, serija će se u nastavku zvati "Jevropski život". Jer, da je jevropski automatski i bolji život, ne treba ni pominjati, čist pleonazam...

Jedino što je za sada poznato je to da ćemo u nastavku upoznati novog Violetinog muža. Ne bi onovremenski Lukšić opstao među sunarodnicima sa ženom Srpkinjom ili Jevrejkom. A i Viki je u međuvremenu načinila veliki zaokret. Tako reći – radikalan. Skućila se blizu partijskog šefa u prizemunskom naselju Basekretarica. Šta, ne znate? E, neće vala preko njenih radikalnih usta preći hrvatizam tajnica, makar vi nikad ne pogodili gde se održavaju aeromitinzi.

Znam da Siniši u pisanju scenarija, posebno iskričavih dijaloga, pomaže supruga Ljiljana. Međutim, sada će morati da potraži i spoljne saradnike. Naime, Viki će u seriji da poteže i folklorne elemente zvane kletve, za koje Pavići nisu baš verzirani. Da bi sve bilo vjerodostojno, zvaće saradnice.
Tek da se zna se ko je Vjerica a ko Nevjerica.

Elem, evo nekoliko mojih predloga,kako bi moglio da se razvijaju likovi...

Giga: Onako neotesan, krut, nešlifovan, nazadan, garant će postati naprednjak.

Emilija: Učlanjuje se u SLOJ (Savez Liberalne Omladine Jugoslavije). Žena je profesor latinskog jezika, a gde bi jedna latinka nego u liberale.

Saša: Postaje ministar finansija ili čak guverner. Ume da se kocka. I to sa tuđim parama. Setimo se da je u seriji počeo sa kockom menjajući pajtaša, zeta od Romanovića. Šta, sad ne znate ni ko je Romanović?! Nije Siniša lud da ga i dalje zove Ciganović, pa da ga jure NVO zbog političke nekorektnosti.

Terminator: I on postaje ministar. Naravno, više ne stanuje na kanabetu kod čangrizavog rođaka. Nisu samo tetkini kanabeti odskočne daske za karijeru.

Macola: Prestaje da pravi mauzoleje. Zamislite, on izgradi celo groblje i postane običan poslanik, a direktor groblja šef neke stranke. Toliko pometen tom nepravdom, nije sagradio mauzolej ni partijskom šefu, nego ga ostavio da počiva ispod trešnje. Da je reč o višnji, bio bih siguran da je iznikla iz košpice koja je ispala iz gajbice, a ovako... Uz to, i Macola je stao u odbranu parade. Blago njegovoj ženi, neće više u onoj hamburgernici gledati mlade devojke, nego mlade momke. A od čuvenog obećanja "Sad ću da te karam", neće treptati Štefica, nego neki "štefići".

Boba: Doživeo najveći preobražaj. Najviše sazreo. Setimo se da je na kraju prošlog serijala otišao na more da svira sa orkestrom iz JNA. Zadržali su ime, samo što je to sad skraćenica za Jevropa Nema Alternativu. Tokom sazrevanja, sa gnušanjem se odriče onih svojih jurenja za šanerkom Sanjom i rukometašicom Ljiljanom. Oprostimo mu, to jurenje za curicama, čisti je recidiv nazadnjačkog vaspitanja. U nastavku se vraća s mora srećno veren sa jednim od drugova iz benda. Do pre neku godinu, kladio bih se da je srećna mlada onaj Janez. Međutim, pošto su u međuvremenu i ostali nam bratski narodi sazreli, možda će mu partner biti  i neki drugi. Dapače, sve više očekujem da to bude soko sivi i ekološki, Đukan ŠćepanaMilovaJovetinog potomak. Srećnom paru će neka od devojaka u crnom roditi dete. Nemoj da mi neko kaže kako bez veze tarandam. Ili pak barandam. Jer, rode se ipak vraćaju. I sleću na dimnjake srećnih parova. Ali, isključivo istopolnih...

Eto, Siniša, ja pomogoh koliko znadoh i umedoh. Ostalo je na Vama.