Samo smeh Srbina spasava

Evronauti i SSP

PDF Štampa El. pošta
Ljubiša Spasojević   
utorak, 21. februar 2012.

Poštovani gledaoci i slušaoci, vi pratite integrisanim programom radija i televizije Srbije. Ovaj najznačajniji događaj u istoriji naše zemlje svakako zaslužuje takvu medijsku pažnju. Naime, veoma malom broju ljudi u svetu je bilo poznato da od dolaska demokratije na vlast, u poznatim uličnim događajima, vlasti u Srbiji razvijaju svemirski program. To je bilo nepoznato čak i našim prijateljima iz međunarodne zajednice, koji su umnogome doprineli da Srbija kao država i svi njeni građani budu uspešni učesnici ovog udruženog zajedničkog svemirskog poduhvata. Svakako, najviše zasluga pripada našim demokratskim vlastima, bez kojih bi ostvarenje ovog programa bilo nemoguće. Ovo je jedinstveni primer u istoriji čovečanstva da i država i svi njeni stanovnici budu neposredni učesnici takvog programa, kao i da se on završi stopostotnim uspehom.

Podsećamo vas, poštovani gledaoci i slušaoci, da je lansiranjem obećanja o boljem životu i skorom članstvu u Evropskoj uniji, u stvari započet Srpski svemirski program, a zahvaljujući tome demokratske vlasti su i došle na vlast. Neprekinuta nit tih obećanja povezuje tadašnje i sadašnje dane, a u održavanje tih obećanja uložena su sva sredstva, pardon, sva demokratska sredstva. Normalno, i ovde pa i u svetu, ali ne i u međunarodnoj zajednici, bilo je onih koji su osporavali i sumnjali u obećanja i dostignuća demokratije u Srbiji, ali ovim demokratskim vlastima je uspelo ono što nije još nikom uspelo. Naime, ova vlast je uspela da, krećući se putem koji nema alternativu, celu državu pa žitelje te države dovede u bestežinsko stanje, što je, kao što je poznato, prvi uslov posle lansiranja, da ceo evronautski projekt bude uspešno završen. Do sada je svet znao za argonaute i kosmonaute, ali samo Srbija može da se pohvali da ima evronaute. Iako se činilo da se putem bez alternative kreću samo bolidi, demokratske vlasti s punim pravom mogu ponosno da potvrde da se tim putem ili, bolje rečeno, tom orbitom bez alternative kreće celokupno stanovništvo i teritorija naše zemlje.

Kako je došlo do ovih do sada nezabeleženih rezultata u istoriji čovečanstva? Vrlo jednostavno. Kao što je dobro poznato, demokratske vlasti su punu pažnju posvetile socijalnom programu. Naše socijalno odgovorne vlade, a pogotovo ova poslednja su uvek isticale da je socijalna komponenta najvažnije pitanje – normalno, posle kretanja orbitom koja nema alternativu. Na to pitanje vlast je tražila odgovor i reuzltati koje je postigla jasno pokazuju da ga je i našla. Naime, sto posto stanovnika naše države, sa tendencijom daljeg povećanja tog procenta, kako je već rečeno, dovedeno je u bestežinsko stanje. Kao što možete veoma lako videti, rezultati socijalnog a i ostalih programa, pre svega otvaranja novih radnih mesta i zadržavanja starih, učinili su da gotovo svi, i zaposleni, a pre svega nezaposleni, svakim danom sve više gube na težini. Ali, šta znači ako je tako sav narod doveden u bestežinsko stanje i lansiran u orbitu koja nema alternativu, dobivši status evronauta, ako to nije učinjeno i sa teritorijom te države? Ništa, baš ništa. Dostignuća evronautskog programa tako bi bila samo polovična. Mudrom politikom naših izabranika, a pre svega demokratski izabranog predsednika države, teritorija naše države je postajala sve manja i manja, a time i njena težina, pa je i teritorija dovedena u bestežinsko stanje. To je, pak, omogućilo da naša zemlja posle lidera u regionu postane takođe lider u bestežinskom stanju. Koliko je to teško ostvariv poduhvat, govori podatak da je naša zemlja jedina država u svetu koja je krenula tim putem bez alternative i dobila ovakve zadivljujuće rezultate. Normalno, do toga nikada ne bi došlo da vlast u Srbiji nije ovakva kakva je.

„Kada bi se sabrao dosadašnji broj svih argonauta i svih kosmonauta, on ni približno ne bi dostigao broj naših evronauta. Ta činjenica dovoljno govori o kakvom je uspehu reč, to je moguće samo u Srbiji i svi treba da budemo ponosni zbog toga. Samo Srbija, i niko na svetu osim Srbije, nije, nema, niti će imati evronaute. Mi nastavljamo da se krećemo putem i orbitom koji nemaju alternativu, to je naš izbor i volja, kako vlasti tako i naroda. Bestežinsko stanje u kome se nalaze i država i narod najbolja su potvrda naših postignuća. Živi nam bili svi građani naše države, a kad to kažem mislim i na Srbe, i živela naša država, a kad to kažem mislim i na Srbiju. Ponosni smo što smo dobili status evronauta“, izjavio je tim povodom prosrpski predsednik.

Dragi gledaoci i slušaoci, sada ćemo uključiti našeg reportera koji će intervjuisati nekoliko slučajnih prolaznika i čuti šta oni misle o ovom najnovijem uspehu Vlade i vlasti u Srbiji. Da li se čujemo i vidmo?

- Da, da, čujemo se i vidimo. Poštovani gledaoci i slušaoci, upitaću naše sugrađane šta misle o najnovijem dostignuću naših vlasti. Izvinite, da li biste bili ljubazni da nam kažete vaše mišljenje o putu bez alternative i Srpskom svemirskom programu, ili skraćeno SSP? Da li ste zadovoljni statusom evronauta koji smo dobili?

- Ma idi bre u tri lepe...

- Hvala, hvala. Ovaj naš sagovornik je očigledno velikodušno podržao taj program, kao i status, jer je svima poznato da se put bez alternative sastoji od dva paralelna puta, a sa orbitom bez alternative čini broj tri. Idemo na sledećeg slučajnog prolaznika. Da li biste bili ljubazni da nam kažete vaše viđenje o Srpskom svemirskom programu, odnosno SSP, kao i o putu bez alternative čiji je on neodvojivi deo? Takođe nam recite vaše mišljenje o statusu evronauta koji smo svi mi, pa i vi dobili?

- Ma goni se, bre, i ti i taj tvoj SSP i status u...

- Hvala. Hvala. I ovaj naš građanin očigledno i uhočujno daje punu podršku i vlastima, SSP-u i statusu. Intervjuisaćemo još jednog našeg sugrađanina. Izvinite, da li biste bili ljubazni da nam kažete vaše mišljenje o Srpskom svemirskom programu, tojest SSP-u, kao i o putu bez alternative kojim se Srbija, pa samim tim i vi krećete? Šta mislite o dobijenom statusu evronauta?

- Jeste li vi to mene pitali šta mislim o Srpskom svemirskom pogromu?

- Programu, ne pogromu.

- Ma nekako mi to isto zvuči.

- Zvuči, ali na rečima nije isto.

- A i pitate me šta mislim o statusu, o onom statusu?

- Da, da, taj status nam je kao što veoma dobro znate dugo vremena obećavan i najzad smo ga dobili.

- Jeste li vi sa televizije?

- Da, da, i to nacionalne! Vaše je pravo da vidite i znate sve!

- Ma jedi bre...

- Hvala, hvala. Vidite, dragi gledaoci, i čujete, dragi slušaoci, da je podrška SSP-u jedinstvena, kao i putu i orbiti bez alternative, a takođe i dobijenom statusu. Poslednji prolaznik koga smo upitali za mišljenje je, uprkos tome što je i sam bio očigledno u bestežinskom stanju, nesebično ponudio da mi jedemo, a on ne. Evo baš kad je o jelu reč, upravo smo videli jednog evronauta koji je ušao u kontejner. Zatražićemo izjavu i od njega.

- Gospodine! Gospodine!! Gospodine!!! Poštovani gledaoci i slušaoci ovaj evronaut očigledno ne želi da bude ometan u trenažnom procesu. Kontejneri su, kao što znate, svemirske kapsule naših evronauta i pravo je zadovoljstvo videti kako ih sve više žitelja Srbije koristi. Sa najvišeg mesta u državi dobili smo uverenje da će vlast uskoro svakom stanovniku naše zemlje obezbediti makar po jedan kontejner, pošto je primećeno da se oko postojećih formiraju redovi. Ti redovi su ujedno i najbolji dokaz da je podrška naroda Srpskom svemirskom programu plebiscitarna. Međutim, stvaranje redova može izazvati nezadovoljstvo kod evronauta zbog činjenice da na korišćenje kapsula moraju da čekaju, a naša socijalno odgovorna Vlada to ne želi da dopusti. Sredstva će se obezbediti novim zaduživanjem, ali je to mala cena kada je opšta dobrobit u pitanju. Studio?

Izvinjavamo se zbog smetnji, poštovani gledaoci i slušaoci, koje su pratile ovaj program uživo. Povetarac, ili dah koji je izlazio iz usta našeg reportera je oduvao naše sagovornike, što uopšte nije čudno pošto su u bestežinskom stanju. Zakoni fizike očigledno deluju. To je ujedno dokaz da je Srbija pravna država i da je reforma pravosuđa izvršena po najvišim evropskim standardima, To je, istovremeno, razlog zašto naši sagovornici nisu mogli da završe rečenice. No, ne treba donositi prebrzo zaključke da bestežinsko stanje ima neke mane. Naprotiv, veoma je lako iz ovog priloga ustanoviti da je podrška SSP-u jedinstvena i da je dvesta miliona evra godišnje, koliko nas taj program po proceni stručnjaka košta, mala cena za status evronauta koji su dobili svi žitelji Srbije, a i država Srbija. Ovo je, ujedno, i najbolji dokaz da SSP nije jednostrana nastranost, kako to zanemarljiv broj zlobnika misli. Bestežinsko stanje države i naroda je očigledna posledica demokratskih promena i tranzicije našeg društva.

Želimo vam laku noć i laku zemlju, pošto je „laka ti zemlja“ pozdrav svih evronauta. Ako mislite da smo svi pali sa Marsa, to je najbolji dokaz da ste i vi postali učesnici Srpskog svemirskog programa. I vi ste, hteli to ili ne, postali evronauti.