Početna strana > Samo smeh Srbina spasava > Dr Nebojša Stefanović svečano otvorio novu menjačnicu svesti
Samo smeh Srbina spasava

Dr Nebojša Stefanović svečano otvorio novu menjačnicu svesti

PDF Štampa El. pošta
Bogoljub Dražić   
sreda, 15. april 2015.

U Srbiji je danas svečano otvorena nova menjačanica svesti, hiljadita po redu. Najnovija u nizu ovih ustanova otvorenog tipa okupila je oko stotinu polaznika kursa koji traje neograničeno, odnosno po potrebi svakog od polaznika posebno.

Iako je bio najavljen dolazak premijera Aleksandra Vučića, on se nije pojavio na svečanoj ceremoniji zbog, kako je obrazloženo, naglo iskrslih obaveza. Vrpcu na ulazu u velelepni objekat presekao je dr Nebojša Stefanović, doskorašnji ministar unutrašnjih poslova koji je palicu prvog policajca naše zemlje pre nekoliko dana zamenio čelnim mestom u tek osnovanom ministarstvu za promenu narodne svesti.

„Čast mi je što sam prvi ministar u ovom po mnogo čemu posebnom i, rekao bih, jedinstvenom ministarstvu u svetu. Otvaramo evo već hiljaditu menjačnicu svesti, ali naš zadatak ni danas nije nimalo lak. Putem novog ministarstva koordinisaćemo rad svih tih ustanova, otvaraćemo nove i usavršavati njihov rad. Dug put je još pred nama“, rekao je dr Stefanović novinarima, a zatim požurio da se obrati polaznicima nove menjačnice svesti. Izvinjavajući se što premijer nije uspeo da dođe na ceremoniju, ministar je polaznicima najpre pročitao kratko pismo koje im je, kako je naglasio,  premijer lično uputio.

„Dragi prijatelji! Ceo svet nam već sada odaje priznanje da idemo pravim putem, ceo svet je zadivljen našim reformama na putu u budućnost u koju verujemo. Nemojte shvatati ovo kao takmičenje, jer ovo je naša velika igra. Ovo je naša zajednička igra u kojoj je važno učestvovati i zato je nebitno ko će na kraju biti dobitnik, a ko gubitnik naše tranzicije. Nebitno je, jer, ako bude trebalo, ja ću podneti svaku kaznu, veću dužnost od te nemam: da primim svaku kaznu da vi ne bi živeli u kazni. Zato, dragi prijatelji, pristupite slobodno, visoko uzdignutog čela u naše menjačnice svesti. Dobrodošli!“, navedeno je u premijerovom pismu koje je ministar pročitao, praćen aplauzima polaznika.

A zatim se i sam dr Stefanović obratio polaznicima, ističući značaj kursa koji će pohađati i ulogu predavača, posebno rasvetljivača budućnosti, uterivača nade, isterivača sumnji i iluzionista.

„Možda će zvučati neskromno, ali želim da istaknem da su menjačnice svesti danas naše najveće bogatstvo i možda najvažnije ustanove naše današnjice. Ogroman broja mladih ljudi i onih malo starijih predstavljaju čudesan spoj napredne mladosti i višedecenijskog iskustva. Naši vredni rasvetljivači budućnosti, kao što im ime kaže, do detalja će vam rasvetliti svaki kutak budućnosti u koju verujemo koji vam se učini mračnim, a koji vam naši malobrojni samozvani kritičari i protivnici prikazuju gorim od samog pakla. Naši uporni uterivači nade u svetlu budućnost razjasniće vam svaku dilemu koju naši protivnici veštački stvaraju ne bi li vas oterali u beznađe iz kog spasa nema. A vi dobro znate u kakvom ste beznađu živeli pre nas i zato sada slobodno otvorite vaše duše i vaša srca da u njih ponovo uteramo nadu u budućnost u koju verujemo.

Naši izvanredni isterivači sumnji rasteraće svaku vašu sumnju koju seju naši zajednički protivnici, želeći da poseju seme razdora i tako izazovu sukobe među nama i zaustave našu zajedničku budućnost u koju verujemo. Pod opasnim izgovorom da je sumnja zdrava za rasuđivanje, oni svoju bolesnu sumnju šire na vas samo da bi vas iznutra razjela, kako nikada ne biste postali slobodan čovek koji veruje u našu svetlu budućnost. Ali, vi ne treba uopšte da brinete i razmišljate, jer tu su i naši vešti iluzionisti, koji će vam otkriti svaki od providnih trikova kojima se služe naši malobrojni samozvani kritičari i protivnici u nameri da vas vrate u mračnu prošlost. Živela naša svetla budućnost u koju verujemo!“, uzviknuo je na kraju svog obraćanja dr Stefanović. A zatim se obratio polaznicima, interesujući se da li neko među njima ima pitanja. Javio se samo jedan polaznik.

„Premudri doktore, gledao sam onaj čuveni intervju sa našim premijerom u emisiji 'U zdrav mozak', pa me zanima zašto je premijer rekao da se oseća starački, i to dva puta. Da li to znači da je premijer izgubio onu svoju dobro prepoznatljivu vitalnu snagu da budućnost u koju verujemo učini što bližom?“, upitao je znatiželjni polaznik.

„Ironija, dragi prijatelju, ironija! Naš premijer je odlično znao kakve intervjue pravi novinar te tobože popularne emisije 'U zdrav mozak', koja, što je najvažnije, dolaze iz zemlje u kojoj o premijeru ne misle sve najbolje. I znajući da je naziv te emisije ironičan, jer tu, zapravo, nema ništa zdravo, premijer je odlučio da i sam daje sasvim obrnute odgovore. Time je vešto uspeo da zavara onoga koji je hteo njega da prevari, i to na pristojan način, a ne ratobornim izjavama, kakve su sigurno očekivali od njega novinar i njegova publika. Jednostavno rečeno, nisu uspeli da ga isprovociraju! Dakle, kada on kaže da se oseća starački, i to kaže dva puta, on tako samo naglašava da je u punoj životnoj snazi da ostvari viziju budućnosti u koju verujemo.

Ja, kao premijerov bliski saradnik, mogu da vam posvedočim da on nikada kao danas nije bio snažniji, puniji životnog elana i istrajniji na putu ka našoj svetloj budućnosti. A ti, dragi prijatelju, vidim da si ovde došao pod jakim uticajem naših protivnika i samozvanih kritičara koji su svoju bolesnu sumnju uterali u tvoje srce. Ali, ne brini, isteraćemo je, a najvažnije je što vidim da i ti želiš da se izboriš sa tom teskobom u sebi, za koju ti nisi kriv. I zato znam da si na dobrom putu da ubuduće više nikada ne postavljaš sebi takva pitanja, jer posle kursa u našoj menjačnici svesti ti ćeš, kao i svi ostali polaznici, automatski dobiti odgovore na svako takvo i drugo slično pitanje. Videćeš, odgovori će sami doći i ti više nikada nećeš morati sebe da mučiš takvim pitanjima“, zaključio je dr Stefanović u odgovoru na pitanje jednog od polaznika najnovije menjačnice svesti koja je danas otvorena u Srbiji.

(Bogoljub Dražić)