Početna strana > Samo smeh Srbina spasava > Do you speak srpski?
Samo smeh Srbina spasava

Do you speak srpski?

PDF Štampa El. pošta
Miloš Jovanović   
subota, 08. januar 2011.

(Menadžer parkira ispred velike poslovne zgrade, izlazi iz automobila, govori u kameru) Pozvao me je na hands-free urednik nedeljnog izdanja Dnevnika i zamolio me da napišem jedan tekst o novom korporativnom govoru. Da, mene, normalno. “Videću šta mogu da uradim za tvoj departmant ”, I said. “Ne obećavam ništa jer radim jedan green project, a ded lajn mi je nedelja”, pokušah da mu objasnim. Jesus!

(Menadžer hoda ubrzano, ulazi u veliku poslovnu zgradu) Ovih dana jako bizi i tajmlajn mi je popunjen do kraja godine. Evo, opet me zove! Baš sad dok sam u client holu! Čoveče, pazi kad sad ne mogu da pričam, šibni mi mejl ili me cimni sms-om! (Spremačica u holu menadžeru pokazuje na drugu stranu hola) Cleaning lady mi kaže i da me VIP gost čeka kod switchboarda! I ko još piše za novine?! Pa ja imam svoj blog! Daunlouduj šta hoćeš, nije problem! Imaš i link na našem sajtu! Ima me svuda samo pitaj za mene, hahahaha. Znam da moram da ostanem u priči, ali sam nervozan, priznajem. Kako i ne bi? (Javlja se VIP gostu, pokazuje mu da se odmah vraća, odlazi do toaleta, dugo namešta frizuru) Logistics director samo što nije stigao u meeting room. Ako nekog moram ispoštovati, onda je to - on! Moramo da razgovaramo o višekriterijumski analizi preferencija potrošača, ali pazi kad moramo! Mogli smo to da završimo i preko skajpa i četa, ali je čet, baj d vej, malo confusion … A znate ko će nam doći sutra? Regional Key Director! Kakav je to lik! Dolazi da razgovaramo o uvođenju Eco office standarda! Mi kao social responsibility kompanija moramo da vodimo računa o svom image-u. PR je čudo! (izlazi iz toaleta, pogledom traži VIP gosta, spremčica mu pogledom pokazuje u kom pravcu je gost krenuo, menadžer kreće uz stepenice)To je sada totalno in: Think Green  Vrh! Zvaću i našeg Secondary materials collecting sector manager-a, on će da otpadne kada bude čuo ko dolazi! E da: zamoliću našeg IT menadžera da na svim desktopovima kao val-pejper stavi neko cveće, neko drveće, neka čuda… Moram rešiti i ketering za gosta… sve mora biti fensi… čekaj, čekaj…da! … zvaću klajent advajzora! Nema dalje! Delegiranje poslova je ključ uspeha. Jao evo ga ovaj iz Sekjuriti tima … (penjući se uz stepenice sreće čoveka iz Službe ozbezbeđenja) ”Ej kralju! Šta ima?… Šta reeeeći…kul, ekstra!... da, kaži brate…nije frka…idi gore kod egzekjutiv asistenta… da, kod gospođe Živke…da, Živka Bubalo… ona će ti to obaviti za pet minuta! Ajde, javi se nekad pa da idemo u zezanje! Pozz!”. Kakav smor. Totalni retro.

(Menadžer zajedno sa VIP gostom ulazi u salu za sastanke, javlja se sekretarici) Šta kažeš lutko, Mister Big ne dolazi?! Jasno, ovih dana je kretanje na marketu turbo! Ali tur-bo! Ne bih voleo da sam u njegovoj koži. Down, jbg. Svithart, ako se ipak pojavi za vikend kaži mu da sam zapalio u teretanu pa na kvarcovanje. A šta kažeš? Pipni, pipni... Ovo nisu pločice, ovo je behaton. Sori ako sam te uznemirio. Bye, bye… (opet odlazi do toaleta, namešta frizuru) Kakvo parče, moram je adovati za frenda na Fejsu. Ne zaboravimo: “novi model aktivnosti u velikoj meri doprinosi uspostavljanju novog komunikacionih kanala”. Baby, Aj vil bi bek

(Nakon 14 sati menadžer izlazi na ulicu, pogledom traži svoj auto) Gde sam ono parkirao Bembu? OK Mikele, polako, treba ti šat daun. (Uzima ključ od automobila, zvučni efekt detektovanja istog, okreće se ka njemu) Aha, tu si! Znam, znam, lov ju tu (Seda u kola, okreće se ka kameri) Ej, samo da završim ovaj projekat, da ga developujemo, da ga izbrendiram, pa palim na Tim bilding na Kop. Treba mi brejk. Tekst u Dnevniku ću staviti na hold on. Top menadžer ima svoje prioritete.