Početna strana > Samo smeh Srbina spasava > Autoputem „Sava“ do „Beograda na vodi“
Samo smeh Srbina spasava

Autoputem „Sava“ do „Beograda na vodi“

PDF Štampa El. pošta
Bogoljub Dražić   
subota, 21. mart 2015.

„Na inicijativu Vlade Srbije, postignut je dogovor Srbije, Slovenije, Hrvatske i BiH da zajedničkim snagama započnemo izgradnju regionalnog autoputa trasom rečnog korita Save do 'Beograda na vodi'“, objavio je premijer Aleksandar Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je dodao da će predstavnici vlasti u Beogradu, Ljubljani, Zagrebu i Sarajevu uskoro potpisati memorandum o isušivanju rečenog korita Save, kako bi se stvorili preduslovi za pripremu rečnog korita za postavljanje prvog sloja asfalta.

„Prednost ovog projekta je u činjenici da su svi imovinsko-pravni odnosi duž budućeg autoputa 'Sava' već rešeni, tako da, posle isušivanja reke, radovi mogu odmah da počnu. Za realizaciju ovog istorijskog projekta naše četiri zemlje veliki kredit daće UAE, što je naš veliki prijatelj šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan sam predložio čim sam mu sve ukratko objasnio. Ovim projektom naše četiri zemlje trajno će biti asfaltirana i stabilnost u regionu“, istakao je premijer, a zatim dao reč ministru za vanredne situacije Velimiru Iliću, koji je zadužen za operativni plan pripreme za izgradnju autoputa „Sava“.

„Ovo je zaista jedna vanredna situacija, jer isušivanje rečnog korita Save podrazumeva preusmeravanje Drine i drugih Savinih pritoka u priobalna područja, a i šire. Naravno, taj plan preusmeravanja pritoka usaglašen je takođe na regionalnom nivou, pošto svaka pritoka mora biti prvo preusmerena dalje od Save, da bi Sava prestala da prima vodu iz pritoka. E, tada će u savskom koritu ostati samo jedna kao duguljasta barica, koju ćemo onda lako isušiti“, objasnio je ministar Ilić.

Odgovarajući na brojna novinarska pitanja o detaljima plana za preusmeravanje pritoka Save, ministar Ilić izneo je deo plana na primeru reke Drine.

„Vrlo jednostavno, skoro svu vodu iz Drine ćemo izliti na naše plodne oranice, s obe strane, čime ćemo u startu rešiti problem navodnjavanja, a rešiti se problema plavljenja. Pošto je tu reč o velikim količinama vode, videćemo prvo šta će od toga otići u zemlju. A zatim ćemo sve oranice na kojima se zadrži sva ostala voda, kao i dno drinskog korita sa ono malo vode što ostane - pretvoriti u velike plantaže pirinča. Lično sam predložio da taj projekat nazovemo 'Srbija na pirinču i vodi'. Pošto imamo obećanja da će to isto biti učinjeno i sa svim drugim pritokama Save u Sloveniji, BiH i Hrvatskoj, to onda znači da će sve četiri naše zemlje u budućnosti imati preduslove da, po sistemu ' četiri u jedan',  postanu najveći proizvođač pirinča u Evropi. Pritom imam u vidu ovo globalno zagrevanje, to jest da ćemo u budućnosti svi imati sve više temperature, a što pogoduje dobrom rodu pirinča“, konstatovao je Ilić.

Na novinarsko pitanje kako u Briselu gledaju na ovaj istorijski regionalni projekat, premijer Vučić se čisto malo ljutnuo. „Ne mislite valjda da nismo dobili podršku od naših evropskih prijatelja?! Odmah ću vam reći: bili su prijatno iznenađeni našom ingenioznošću i obećali su svu podršku, jer je i njima stalo da se do 'Beograda na vodi' dođe što bržim putem. A pokazali su veliko interesovanje i za ove komparativne prednosti u poljoprivredi o kojima je malopre govorio ministar Ilić“, rekao je premijer Vučić.

Odgovarajući na brojna pitanja o tome kako su tekli pregovori predstavnika četiri zemlje o izgradnji autoputa „Sava“, premijer je otkrio da su jedino predstavnici Slovenije bili pomalo rezervisani prema tom projektu, ali samo na početku.

„Naši prijatelji u Ljubljani su se u početku malo nećkali, što je razumljivo, jer kod njih nastaje reka Sava, kao što znate, spajanjem rečica Save Bohinjke i Save Dolinke. Oni treba da izdvoje ne baš mala sredstva za isušivanje te dve rečice ili njihovo preusmeravanje, pa smo im ponudili udeo u izgradnji 'Beograda na vodi' srazmeran njihovom ulaganju u tom gašenju Save na samom izvoru. Naši slovenački prijatelji ubrzo su prihvatili našu nesebičnu ponudu i ja sam im na tome zahvalan. Tako da su sada stvorene sve pretpostavke za istorijski uspeh projekta kakav još nije viđen na našim prostorima“, zaključio je premijer Vučić.