Početna strana > Prenosimo > Sever Kosova pripojiti Srbiji, ostatku priznati nezavisnost
Prenosimo

Sever Kosova pripojiti Srbiji, ostatku priznati nezavisnost

PDF Štampa El. pošta
Milorad Dodik   
sreda, 02. januar 2013.

(Večernje novosti, 31.12.2012)

Nacija se nalazi na tankoj ivici - da bude moćna ili nikakva. Direktno, u svom stilu, poručuje Milorad Dodik. Na naciji je sada da preseče. U Srbiji tako što će konačno izneti stav o Kosovu. U Srpskoj što će se odupreti stranom faktoru koji, tvrdi, prljavim novcem sprema neko novo „proleće".

Raduje ga što se konačno otvoreno pristupilo definisanju pozicije prema Kosovu. Veruje i da je predsednik Nikolić izneo „jedan jak stav“. Svestan je i da je to već uznemirilo strance koji su navikli na politiku bez stava i koji su takve političare uvek protežirali. Ali, sam stav nije ono što smatra rešenjem.

Koja je njegova vizija rasplitanja kosovskog čvora i kakvu taktiku sprema za novi udar koji se valja iza zidina zapadnjačkih tvrđava - predsednik Republike Srpske otkriva prvi put u razgovoru za „Novosti“. Svestan da će to mnoge naljutiti i spreman na rizik. Jer, moćna Srbija je, kaže, nacionalni interes. Zato će govoriti o problemima koji pogađaju maticu, sviđalo se to nekom ili ne.

Jeste li stekli utisak da Srbija ima jedinstven stav, da su premijer, predsednik i svi ministri složni oko dalje strategije o Kosovu, s obzirom na to da se o platformi mnogi ne izjašnjavaju?

- Ako nema jedinstvenog stava i ako vlast ne namerava da izađe sa rešenjem, onda je bolje i poštenije ljudima reći: nema više Kosova. Pa, da ih niko više ne „zavlači“ i da konačno prestane robovanje tom problemu.

Kakvo bi rešenje vas lično zadovoljilo? Rekli ste da stavovi platformi po kojima bi sever KiM dobio neku vrstu entitetskog satusa, nisu dobri?

Pošao bih od istih stavova koje je imala međunarodna zajednica, koja je, pravdajući nezavisnost Kosova, govorila da je tamo nemoguć multietnički život Albanaca i Srba. Kako je tada bilo nemoguće, a sada je moguće? Zato što pokušavaju nemoguću stvar - da na silu integrišu sever.

Srbija je u situaciji da se dogovori već nezaustavljivo sprovode. Šta može novo da ponudi da bi svet i Albanci, koji su sve dobili, odustali i rekli - prihvatamo?

Smatram da sam, sa pozicije nacionalnog interesa, pozvan da kažem šta je moj predlog. I reći ću sada: to su dve države, dva naroda. Srbija treba da kaže pod kojim uslovima je spremna da prizna Kosovo. Jedino tako što će se sever pripojiti Srbiji, a jug priznati kao nezavisnu državu. Srpska nacionalna politika, u kojoj sam ja spreman da učestvujem, istovremeno treba da bude pripajanje severa i poziv Srbima iz enklava da odluče hoće li da pređu u centralnu Srbiju ili da ostanu da žive u nezavisnoj državi Kosovo. Da im se ponudi zemlja i omogući iz gradnja kuća u Srbiji i Republici Srpskoj. Spreman sam da ih pozovem i to im ponudim. I ovaj narod ovde, siguran sam, rado bi ih dočekao. Naravno, njihova imovina bi ušla u fond države Srbije, ne bi bila budzašto prodata. A spomenici kulture, crkve i manastiri da budu pod međunarodnom zaštitom.

I pod tim uslovima da Srbija prizna ostatak Kosova?

-Da.

Znate li koliko ćete biti napadnuti zbog ovih ideja da se Srbi isele, pa još da Srbija prizna Kosovo?

Znam. I spreman sam za to. Jer, svi u Srbiji znaju da integracija celog Kosova u sistem Srbije nije moguća. To nije ni u srpskom nacionalnom interesu. Jer, ako bi Albanci ušli u pravni i politički sistem, to bi značilo da su konstitutivni narod, njihova brojnost bi to zahtevala. Automatski bi ušli u sve političke institucije, albanski jezik bi postao zvaničan, morali biste da im date jednu od tri ključne funkcije vlasti. I opet ne biste dobili garancije da će se zaustaviti separatizam. Zašto da se Srbija, koja već realno ne kontroliše Kosovo, dalje mrcvari? Zašto da dozvoli da do kraja bude ponižena? Da budemo nacionalno obogaljeni bez mogućnosti da bilo šta rešimo...

Zar nije kasno? Već se uveliko implementiraju rešenja, dobrim delom dogovorena za vreme prošle vlasti, koja ne slute ništa dobro, a iza kojih je ceo svet?

Nikada nije kasno. Problem nije rešen. Još ima značajan broj zemalja koje nisu priznale Kosovo, koje ovo rešenje ne smatraju pravednim i spremne su da saslušaju Srbiju. Ukoliko ona, konačno, izađe sa konkretnim stavom. U mnogim razgovorima, nezvanično, čuo sam da niko nikada nije ni tražio sever. Nisam čuo da bi ta ideja apriori bila odbijena.

Upravo vi ste svedok da otcepljenja ne prolaze, da promene granica nema...

Mi ovde znamo kako to ide. Uzimaju vam sve, korak po korak. I ovde je sve krenulo od tablica, granične policije... Do potpune razgradnje Srpske. Da nismo to zaustavili 2006. godine, danas bismo imali u Banjaluci policiju BiH koja bi proganjala Srbe za ko zna kakve izmišljene zločine. Nemam pretenziju nikom da namećem svoj stav, niti ja odlučujem. Znam i da se ovo kosi sa većinskom politikom u Srbiji, kao što se i njihov stav kosi sa mojim. Ali, smatram da je to nacionalni interes i da je moja dužnost da to kažem. I ja se osećam povređeno zbog Kosova. Kosovo je svima nama u srcu. Zato ne smemo da decenijama unapred budemo zarobljeni Kosovom.

Zaista ste uvereni da politika „dve države, dva naroda“ može proći?

Uveren sam da bi, u narednim godinama, to moglo postati jedina zvanična opcija. Ne očekujem ni ja da se, istog dana kada saopštite taj stav, dobije podrška. Ali, uveren sam da bi do nje došlo za nekoliko godina. Ne gubimo ništa, što se vremena tiče, jer će nam vreme ionako otići u mrcvarenje.

Jeste li izneli Nikoliću i Dačiću pre neki dan ovaj predlog? I da li ćete odustati od podrške srpskoj zvaničnoj politici ako ona bude drugačija?

Nisam još nikom zvanično izneo ovaj stav. A od podrške Srbiji nećemo odustati kakva god bude njena politika. Mi ćemo je slediti. I nikada nećemo dati svoju saglasnost da BiH prizna Kosovo. Čak ni ako ga Srbija prizna.

Ali bi ste priznali jug Kosova ako se sever pripoji Srbiji?

Da, jer bi Srbija trajno rešila problem Kosova i dobila svoj deo teritorije. Mi bismo tada imali jedinstveno biće srpskog naroda. I to bi bilo realno. Srpski narod bi kapitalizovao nešto. Ovako ima samo gole iluzije. Ovo što se sada radi na Kosovu je ponižavanje i kosovskih i svih ostalih Srba. Cela nacija je ponižena. Maštamo o Srbiji s Kosovom koga nema. I trpimo da nas i dalje gaze.

Vaša bitka za samostalnost RS još nije naišla na dovoljno podrške moćnih. Ali, zato raste front onih koji bi da vas osujete...

Raspolažem informacijama da je ovde ušlo 10 miliona dolara da bi se podržale razne nevladine organizacije. Govori se o nekom „proleću“ i ovde. Znamo vrlo precizno ko pare distribuira, kome i sa kojim ciljem. Vrše pritiske na medije, pokušavaju da naprave atmosferu ulice, nemira. Naravno, cilj je jedan: skloniti Dodika. Dovesti marionete. Isprazniti RS. Oduzeti joj sve nadležnosti.

Znate, onda, i koliko je pojedinac nemoćan da se odupre tolikim naporima. Šta ćete da radite ako udare na vas?

Jedno je sigurno: svoj osnovni politički stav neću promeniti! Neću dozvoliti da napustim funkciju na koju me moj narod izabrao zbog bilo čije ujdurme. Ako dođem u tu poziciju, tražiću da se narod izjasni da li treba da idem. Ako narod kaže da nisam dostojan ovog mesta, odmah ću otići. U suprotnom, teško.

A svesni ste da mogu da vam zabrane političko delovanje, da vas progone, stavljaju na crne liste.

Ni u tim uslovima neću odustati. Ako zabrane da se bavim političkim radom, a mogu i to, evo, poručujem sada svima da ću formirati jedan veliki narodni pokret za samostalnost Republike Srpske. Kao predsednika, obavezuje me poštovanje međunarodnih ugovora. Ako budem izvan politike - biću slobodan čovek. Takav ću pokrenuti narod, a videće kako će to da izgleda. Pa, neka rade šta hoće.

Očekujete li da će se ovde, pogotovo pred izbore, više nego ikad suprotstaviti interesi Istoka a Zapada i čija će snaga pretegnuti?

Nema tu nekih velikih tajni. Američki ambasador, kada dolazi u Banjaluku, prvo ide u kancelariju SDS. Možete ga videti i kako sa njihovim prvacima skija na Jahorini. Do mene su došle mnoge informacije da su stranci plaćali kampanju Dragana Čavića. Mi, opet, imamo snažnu podršku Rusije i Izraela, i ja sam na to ponosan. Sada gradimo veze sa Azerbejdžanom. Ali, nije nam problem ni da sarađujemo sa zemljama EU, pre svega jer smo svesni da će oni ovde štititi svoje interese. Nama je najvažnija stabilnost koju ćemo tako sačuvati. Danas je RS svesna sebe, bez nje više nema nijedne odluke. To nikad više ne smemo ispustiti iz ruku. Jer nas onda neće biti. Želim da, ko god da dođe posle mene, ima osnov koji čuva Srpsku. Ako je prepustimo strancima - od nje neće ostati ništa!

Vaše izjave o hapšenju Miškovića protumačene su kao otpor borbi protiv korupcije, a javnost spekuliše da ste se zbog toga našli u sukobu sa Vučićem? Šta ste stearno rekli i šta je istina?

Istina je da sam, kao i mnogi drugi, sretao Miškovića i radio s njim. I mogu da kažem da sam imao samo povitivna iskustva. Zamolio sam ga da ovde investira, on je ušao u RS, razvio sistem „Maksi“ lanaca i kupio potpuno propalu robnu kuću „Boska“. Sve je to uredno platio. Nije moje da ulazim u rad pravosudnih organa i apsolutno podržavam da svako, pa i ja, treba da odgovara ako je nešto protivzakonito uradio. Pa, zašto bih bio protiv da i Mišković odgovara ako je kriv? Ali, ne mogu i neću da prihvatim da je neko kriv dok to sud ne dokaže. Dakle, podržavate borbu protiv korupcije koju vodi Vučić?

Naravno. Ali, nisam zadužen da ocenjujem njegov rad.

Da li je Vučić ljut na vas? Jeste li se čuli s njim?

Ne znam. Znam da ja nemam problem ni da se čujem ni da se vidim sa Vučićem. Pozvaću ga na proslavu Dana Republike. I biće mi drago da dođe.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner