Početna strana > Prenosimo > Sarađivaću sa Haškim tribunalom
Prenosimo

Sarađivaću sa Haškim tribunalom

PDF Štampa El. pošta
Tomislav Nikolić   
petak, 01. januar 2010.

(Blic, 31.12.2009)

Nikada neću biti u koaliciji sa Borisom Tadićem. Za SNS je iz vladajuće većine prihvatljiva saradnja sa strankama manjina, kao i sa opozicionim DSS i NS. Međutim, Koštunica prethodno mora da se izjasni da li je za ulazak Srbije u Evropsku uniju. Ako nije, koalicija sa DSS je nemoguća, kaže u intervjuu za „Blic” Tomislav Nikolić, predsednik Srpske napredne stranke.

Priča se da ste se već dogovorili sa predsednikom Borisom Tadićem o formiranju koalicije posle narednih izbora.

- To je novi štos DS kojim žele da smanje broj naših glasova i da birače okrenu protiv nas, pošto to nije promena. Birači će reći kako mi to Srbiji nudimo promenu, ako imamo dogovor sa demokratama. Mi ne želimo da pravimo vladu sa DS, hoćemo da ih pobedimo.

Tu mogućnost ste i sami nagoveštavali.

- Pominjao sam i okolnosti u kojima je to moguće. Sada više neću ni da pominjem okolnosti. Sada je takva saradnja sa DS apsolutna nemoguća, čak i ako budu toliko slabiji od nas da im treba neki jači partner. Ni tada nećemo ući s njima u koaliciju. Ovom prilikom želim da zapušim usta demokratama i, evo, reći ću - nikada nećemo ući u koaliciju sa Borisom Tadićem.

Koga iz vladajuće većine vidite kao potencijalnog partnera?

- Pokušaćemo sami da pobedimo, mada ima nagoveštaja da bi DSS i NS sa nama hteli u koaliciju. Možda će to biti dovoljno za formiranje vlade, ali mi ćemo sigurno saradnju ponuditi i strankama manjina.

Da li ste imali neke konkretne razgovore sa Koštunicom na tu temu?

- Ne.

Nedavno ste ga pozvali da se izjasni da li je za EU ili ne.

- To i dalje stoji.

Dokle ćete ga čekati?

- Nemam ja njega šta da čekam. Još nemamo izbore, svako vodi svoju politiku i stranku na svoj način. Otvoreni samo za saradnju. Ali ako Vojislav Koštunica ne vidi Srbiju u Evropskoj uniji, saradnja će biti nemoguća. To nije stvar lepote, veličine ili ponosa stranke, to je stvar opredeljenja želimo li mi da Srbija živi bolje ili ne.

Tvrdite da se politika vaše stranke zalaže za članstvo Srbije u EU?

- Da. Hoćete li sad da me pitate šta sam ja ono govorio pre 18 godina?

Ne, već da li ste za saradnju sa Haškim tribunalom?

- Očigledno je da ako politička elita iz Evrope želi da malo pogleda Srbiji kroz prste, onda se pitanje te saradnje ne postavlja tako kruto i ozbiljno.

Vrlo je jasno rečeno da Srbija ne može da postane kandidat, a kamoli član EU bez hapšenja Ratka Mladića.

- Kad sledeće godine mi dođemo na vlast, proći će ceo mandat pre ulaska Srbije u EU. Na pitanje hoću li da sarađujem s Hagom, odgovaram da hoću, ali nameravam da brinem i o onima koji su tamo. Ne želim da samo izručujemo ljude i dajemo optužujuće materijale, već i da branim naše optuženike. Važnije je da pitate Mirka Cvetkovića da nam konačno kaže kada će da uhapsi Ratka Mladića.

Da li to znači da biste vi voleli da Mladić bude uhapšen?

- Ne, jer mislim da je potraga za njim inicirana željom da Srbija bude osuđena za takozvani genocid u Srebrenici. Mislim da bi svako suđenje Mladiću bilo pogubno po Republiku Srpsku, a posle i za Srbiju. Niko ne zna da li je on živ, u kakvom je stanju i da li bi izdržao suđenje. Traže ga legalno tri države i Srbija, sa kojom sarađuju. Neko bi trebalo da kaže građanima Srbije - nema ga.

Kad biste vi bili na vlasti, da li bi vaša vlada tragala za Ratkom Mladićem?

- Morali bismo da se ubedimo da on u Srbiji.

Optužujete vlast za korupciju. Koji bi vaši potezi bili u borbi protiv korupcije?

- Tužioci će dobiti nalog i materijale da istraže slučajeve koji kao afere potresaju Srbiju i uvere se da li ima kriminala u njima. Onda će izaći pred građane Srbije i reći da li je bilo osnova za te priče.

Da li vi imate te materijale? Na šta konkretno mislite?

- Imam materijal, ali ne mogu da pričam o tome, jer bih ugrozio identitet ljudi koji su mi ih dali. U svakom slučaju, kad ja budem na vlasti, tužioci i policija će konačno moći da rade. Nema vrata koja neće dobiti nalog da istraže neki slučaj ako zaista postoji opravdana sumnja u kriminal. Nema bande, mafije ili pojedinca koji će biti zaštićen.

Građani Srbije tu priču slušaju već devet godina.

- Da, i sad žele to da promene.

Veliki izvor korupcije su javna preduzeća. Da li biste ukinuli podelu javnih preduzeća po stranačkom šeširu?

- Uveo bih konkurse za direktore javnih preduzeća.

Da li to znači da u njima ne bi bilo stranačkih funkcionera?

- Naravno da ne bi. Ta podela postoji sve dok stranke o tome odlučuju. Neće DS i G17 plus da puste krave muzare iz svojih ruku.

A vi ćete ih pustiti?

- Šta će nama novac? Mi bez njega živimo već 20 godina. Dok sam bio član SRS, prihod od države po osnovu broja poslaničkih mesta bio je sasvim dovoljan.

U slučaju da se DSS bude protivio saradnji sa SNS, da li će vam se prikloniti Velimir Ilić, koji insistira na koaliciji sa vama?

- Ne želim unapred da ih razdvajam. Oni su stabilna koalicija. Ilić je prepoznao Koštunicu kao vođu te koalicije. Razlog koji ga je vodio ka tome je isti onaj koji ga vodi da u nekoj novoj koaliciji prizna mene, predsednika SNS, kao vođu. Velja Ilić je pragmatičan čovek i ostaće u koaliciji sa DSS dok to bude prihvatljivo za njegovu stranku. On je potpuno ubeđen da SNS dobro radi i da sa nama može dobro da se sarađuje.

Izjavili ste da nećete rušiti Statut iako smatrate da je neustavan.

- U raspravama smo ukazivali na to šta nije dobro u Statutu i šta je, po nama, neustavno. Skupštine Srbije i Vojvodine usvojile su Statut i Zakon o prenosu nadležnosti. Jedini način da se mi borimo protiv toga jeste Ustavni sud. Dakle, nije rešenje da mi ne poštujemo ova dva dokumenta. Mi ćemo sačekati odluku Ustavnog suda. Ako on odluči da su ti akti neustavni, biće poništeni. Ako ne, moraćemo da ih poštujemo.

(Razgovarala Nataša Korlat)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner