Početna strana > Prenosimo > Ovo je deklaracija Borisa Tadića
Prenosimo

Ovo je deklaracija Borisa Tadića

PDF Štampa El. pošta
Tomislav Nikolić   
sreda, 31. mart 2010.
(PRES, 31.3.2010)

Lider SNS Tomislav Nikolić u intervjuu za Pres objašnjava da su naprednjaci odlučili da ne glasaju ni za, ali ni protiv deklaracije o Srebrenici zato što DS nije hteo da prihvati njihove sugestije. On se nada da ga zbog ovakvog stava, neće kritikovati EU, ali ni građani Srbije.

Tomislav Nikolić: Ja sam sad kao u onom tamnom vilajetu: Ako uzmeš, kajaćeš se, ako ne uzmeš, kajaćeš se! Ako glasamo za deklaraciju koju su nam drugi servirali, možda bi nam neko iz EU rekao: "Bravo, sad nećemo da vam pravimo nikakve probleme, bićete ravnopravni sa DS-om u nekim segmentima približavanju EU". Ali, šta bi rekli građani? Rekli bi: „Kome vi to služite ako ništa vaše ne može da bude prihvaćeno!" Da smo glasali protiv, mnogi građani bi nam rekli bravo, ali bi neko iz Evrope mogao da nam kaže: „Kakva ste vi to stranka kad nećete da osudite zločin?!"

Pres: Šta vam konkretno smeta u deklaraciji o Srebrenici?

Tomislav Nikolić: Smeta mi to što je vladajuća većina uvijeno prihvatila definiciju genocida bar u dva dela. Prvo, u preambuli u kojoj kaže da je posvećena Konvenciji protiv zločina genocida. I drugo, kada kažu za zločin da je izvršen na način izrečen u presudi MSP, a tako usvajaju presudu da je tamo izvršen genocid. Ne treba Srbija time da se bavi. Čim je predsednik Srbije najavio deklaraciju, mi smo se obratili javnosti i zatražili da Tužilaštvo za ratne zločine istraži šta se dogodilo u Srebrenici, pa kako nam bude. Ali, naše tužilaštvo se nikad nije bavilo Srebrenicom.

Pres: Smatrate li da je ova deklaracija možda način za rešavanje problema u regionu, što je preduslov ulasku u EU?

Tomislav Nikolić: Slažem se, kako da ne! Zato sam i podelio tekst deklaracije SNS, naš stav o osudi zločina. Želim da očuvamo i program, ideologiju SNS, ne želim da ličimo na druge, niti da se svađamo sa mnogim ljudima u Srbiji i svetu. Pokušavam da ugled koji imamo u Srbiji ne bude zasnovan na sukobima sa EU.

Pres: Ako nećete sukob sa EU, zašto niste glasali za?

Tomislav Nikolić: Ovo je deklaracija Borisa Tadića. On je prihvatio ceo tekst i rekao da nema promene tačke ni zapete. Jedini popust je bio prema SPS-u, koji je zahtevao da se odgovornost bivšeg režima izbaci, pošto su oni bivši režim.

Pres: Smeta vam i to što se u deklaraciji pominje Ratko Mladić, jer ga u predlogu SNS-a nema.

Tomislav Nikolić: Zašto samo Ratko Mladić? Što nisu naveli i Gorana Hadžića? Kakvo je to apostrofiranje nekih koje treba uhapsiti? I ko to apostrofira? Ova vlast je tu devet godina, pa neka ga uhapsi. Zar to Skupština treba da kaže? Pa, to je rekla država, ona ga juri i traži. Hoće li Skupština da govori i ko je kriminalac?

Pres: Da li biste uhapsili Ratka Mladića da ste na vlasti?

Tomislav Nikolić: Otkud znam da li bih ga hapsio? Ne znam da li je živ, da li njega i Hadžića iko ozbiljno traži, da li je svet ubeđen da su ovde... Ništa konkretno ne mogu da odgovorim. Kad pobedimo, moraću.

Pres: Da li ste o deklaraciji razgovarali sa Borisom Tadićem?

Tomislav Nikolić: Razmenjivali smo SMS poruke povodom deklaracije. On je nagovestio deklaraciju i rekao da će je Skupština doneti. Nije to rekla predsednica Skupštine, nije ni Nada Kolundžija... Ne, rekao je Tadić.! A ja sam hteo da za deklaraciju glasa 200 poslanika. Da smo svi pomalo popustili, imali bismo zajedničku deklaraciju. Tadić je upoznat sa mojim sugestijama, rekao je: „Nažalost, ne može ništa da se menja".

Pres: Vaš neutralan odnos može da se tumači kao da se vi baš i ne zalažete iskreno za EU, jer takav dokument je već usvojio evropski parlament?

Tomislav Nikolić: Nisam čuo da je EU rekla: „Ako ne usvojite deklaraciju, ne možete postati naš član". Ja ne mogu da utičem na rad evropskog parlamenta. Srbija tamo nema poslanike, pa da kažemo: „Stanite ljudi, da vam pokažemo dokumenta kako je srpski narod nastradao. Nemojte da izdvajate samo jedan zločin, to nije dobro".

Pres: U vladajućoj koaliciji traje velika svađa između DS-a, SPS-a i G17 oko podele plena od prodaje „Telekoma". Šta mislite o tome?

Tomislav Nikolić: U vladajućoj koaliciji prvo kažu da sve ide u infrastrukturu, ali sad G17 traži 600 miliona evra za NIP kako bi Verica Kalanović mogla da raspolaže novcem, a da Dulić i Mrkonjić podele ostatak novca... To sve znam od svojih izvora u Vladi.

Takođe, novi guverner će biti ministarka finansija Diana Dragutinović. Ona leže i budi se sa Tadićevom slikom, ali nisam čuo ko će da je zameni na mestu ministra finansija.

 
 
 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner