Početna strana > Prenosimo > Na stub srama ako slažem
Prenosimo

Na stub srama ako slažem

PDF Štampa El. pošta
Tomislav Nikolić   
utorak, 11. januar 2011.

(Večernje novosti, 11.1.2011)

Nećemo praviti vladu sa Demokratskom strankom, čak ni ako matematički i politički bude nemoguće da se stvori bili kakva vladajuća koalicija. Pre ćemo ići na nove izbore nego u savez sa Tadićem.

To je za ”Novosti” izjavio Tomislav Nikolić, predsednik Srpske napredne stranke povodom javne debate koju je lansirao Ivica Dačić, da se sprema blok naprednjaka i demokrata.

Znači, ne postoji nikakav scenario po kom biste sa glavnim rivalom formirali vlast?

- Ne postoji. I ne znam koliko ću to puta da ponovim. Neka zapamte svi šta sam rekao i neka me stave na stub srama ako posle izbora pogazim reč. Samo nek se sa tom prežvakanom temom prestane! Hoću da pobedim DS i da ih pošaljem u opoziciju.

Čak i po cenu ponavljanja izbora, što bi dodatno koštalo državu?

- Teorija o ponavljanju izbora je besmislena. Dovoljno je da jedna stranka, pored SNS i DS, uđe u parlament i da može da se formira većina.

Zašto je onda Dačić otvorio temu, ako se baš ništa ne valja iza kulisa?

- Verovatno nije dobio uveravanja da će biti na listi sa DS, pa ga već hvata panika. Jer, ako se stvori referendumska situacija između SNS i DS, socijalisti neće moći ni cenzus da pređu. Sada pokušavaju da obore nama rejting sa tezom da imamo dogovor sa DS. Što i demokratama odgovara.

Opužujete li to DS da stoji iza spekulacija da se tajno dogovarate sa Tadićem?

- DS uživa u poziciji da sa strane gleda ovu polemiku. Da nije tako, Tadić bi pitao Dačića zašto to radi i ućutkao ga. Ne, on ga pušta i daje mu medijski prostor.

Postoji li neka druga stranka vlasti na koju računate posle narednih izbora?

- Računam samo na stranke nacionalnih manjina, ali jedino ako dobijemo najviše glasova. Oni će u nama uvek imati partnera. Ostalima je, očigledno, dobra vlast DS, pa će da dele njihovu političku sudbinu. Sa nama nema šta da traže. Ko smatra da ova vlast nije dobra neka dođe da razgovaramo i da se zajedno borimo za izbore. Ne može na obe stolice.

Podnosite potpise građana za promenu Ustava, kako mislite da dobijete podršku dvotrećinske većine u parlamentu?

Šta očekujete da se desi na mitingu koji ste zakazali za 5. februar?

- Miting će biti veličanstven i impresivan. Pokazaće našu snagu i šta građani misle o vlasti. Cilj nam je da se sve održi bezbedno i, umesto po mraku u petak, odložili smo skup za subotu u podne. Neću da rušim vlast na ulici, ali neću ni da samo sedim i čekam.

- Mi smo za smanjenje broja poslanika sa 250 na 125, što donosi uštedu od 500 miliona dinara godišnje. Neka ostale stranke kažu za šta su. Ne gajim nadu da će dve trećine poslanika da podrži naš predlog. Ali, hajde da dođemo do zajedničkog predloga jer je za izmenu Ustava potreban i referendum. Pozivam ih sve na dijalog.

Koje delove Ustava ne biste dali da se menjaju?

- Preambula Ustava koja govori o Kosovu i Metohiji ne sme da se pipne. Kao ni sve druge formulacije o statusu južne srpske pokrajine koje pominje najviši državni akt. U to se ne dira! To nećemo podržati.

DSS vas optužuje da, u stvari, baš udarate na preambulu?

- Rekao sam vam šta ne dam da se dirne u Ustavu, a šta želim da izmenim. Ne bih da polemišem sa portparolom DSS.

Da li biste prihvatili Dinkićev predlog o izmeni Ustava radi regionalizacije?

- Ne. Tu mogućnost treba potpuno izbaciti iz Ustava. Ali, mogu da razgovaram, na primer, o povećanju nadležnosti lokalnih samouprava, ukidanju okruga, ustavnom položaju AP Vojvodine... Da ništa ne umanjimo građanima pokrajine, ali da nijednoj budali nikada ne padne na pamet da Vojvodinu odvoji od Srbije.

Mnogi vas u javnosti optužuju da ste ”u kandžama” stranih diplomata koji kreiraju vašu politiku?

 - Čista besmislica. Gospođa Vorlik je ambasador SAD, a mi se još nismo sastali. Čujem da postoje i novi engleski i francuski ambasadori, ali mi se još nismo videli. Bili su kod mene, na primer, ambasadori Azerbejdžana, Turske... Ko god se javi i traži prijem mi ga ugostimo. Nemoguće je da bilo ko meni naređuje, a uvek ću voditi računa šta kažu Rusija, Kina, SAD, EU.

Postoji li minimum šansi da, posle svih međusobnih optužbi, sarađujete u budućnosti sa DSS?

- Minimalne šanse postoje jer naša vrata za njih nisu zatvorena. Ni sa njihove strane još niko nije definitivno ta vrata zatvorio.

Koštunica je poručio da DSS neće učestvovati ni na mitingu koji ste organizovali?

- Pozvaću ovih dana predsednika DSS da vidim da li postoje objektivni razlozi da oni ne učestvuju na mitingu ili ne.

Lider DSS poručuje da saradnja nije moguća dok ne raspravite o politici prema EU i Kosovu?

- Razjasnili smo sve oko toga na sastanku u SNS, ali Koštunica kao da hoće da to drugačije predstavi javnosti. Čak i da nismo, ima prilike da razgovaramo oko EU i Kosova, da pretresemo i poslednji detalj, i nas dvojica u četiri oka i naša dva stranačka predsedništva. Sada hoćemo vanredne izbore i zbog toga mi nije jasno zašto odbijaju da dođu na miting.

Šta ste razjasnili kad neprekidno oko EU polemišete i pokazujete suštinske razlike?

- Linija DSS je: nema daljeg puta ka EU dok ne razrešimo sa Briselom da je Kosovo naše. Mi kažemo: sarađujemo, ispunjavamo uslove, razgovaramo sa Briselom sve do časa kad bi nam neko rekao opredelite se - ili EU ili Kosovo. Tada i mi prekidamo put ka EU.

A, mislite da nam Brisel neće postaviti taj uslov?

- Verujem da će međunarodna zajednica ponuditi Srbima i Albancima da potpišu rešenje za KiM pre ulaska u EU. Tim rešenjem nećemo biti zadovoljni ni mi ni Albanci do kraja. Iskreno, verujem da ćemo morati da popustimo i jedni i drugi.

Hoćete li prihvatiti izmenu izbornog sistema u godini pred izbore?

- U principu, ovaj proporcionalni sistem ne bi trebalo da se menja, ali podržaću izmene ako se dogovorimo. Sada ne znam šta treba da podržim. Nisam video ni nacrt zakona, nisu mi poznata ni rešenja koja bi se promenila.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner