Početna strana > Prenosimo > Moramo putem kojim smo pošli 5. oktobra
Prenosimo

Moramo putem kojim smo pošli 5. oktobra

PDF Štampa El. pošta
Boris Tadić   
sreda, 16. januar 2008.

- A građani očekuju nastavak puta promena koji im obezbeđuje sigurnost, posao, bolji standard i kvalitetniji život. Moj program je jasan, nastavak promena, nastavak politike mira, stabilnosti i dogovora, poboljšavanje pozicija naše zemlje u svetu, odbrana Kosova i stvaranje svih neophodnih uslova za investiranje, otvaranje novih radnih mesta i briga za sve kategorije društva, naročito one najugroženije - kaže Tadić.

Kako ćete se, recimo, obratiti glasačima DSS ili pristalicama LDP koji bi trebalo da podrže vaš program s obzirom na to da imaju totalno suprotne stavove?
- Program koji nudim tiče se svih građana Srbije bez obzira na njihovu nacionalnu, versku ili političku pripadnost. Strateški pravac naše zemlje, određen 2000. godine ne sme biti promenjen i verujem da stranačke razlike ne smeju uticati na to, da se zbog insistiranja na njima, učini šteta ovoj i budućim generacijama žitelja Srbije.

Istraživanja pokazuju da će u ovoj predsedničkoj trci presudan biti drugi krug u kome imate realnu šansu da pobedite? Šta mislite da će prelomiti građane da vas podrže?
- Pobediće jasno iskazivanje volje građana da Srbija nastavi putem demokratskih promena započetih 5. oktobra 2000. Prelomiće želja ljudi da žive u stabilnoj zemlji, da imaju mogućnosti za ostvarenje perspektive za sebe i svoju porodicu. Pobediće plan da Srbija nastavi odbranu svog integriteta i ubrzani ekonomski razvoj kroz nastavak evropskih integracija. Pobediće optimizam i dobra volja. Time će biti onemogućena opasnost od povratka u devedesete i rizici sukoba i izolacije.

Kažete da Srbija 20. januara bira između puta ka EU i izolacije. Kojim putem bi krenula Srbija ako bi na ovim izborima pobedio Nikolić?
- Tvrdim da bi Srbija u takvom slučaju krenula stranputicom, veoma opasnim i rizičnim putem povratka u onaj nesrećni period naše nedavne istorije kojega više ne želimo ni da se sećamo. Stradanja, nemaština i haos, proganjanje neistomišljenika i novinara, sve to što smo preživeli nikada više ne bi smelo da nam se ponovi. Upravo takve činjenice su dokaz prave radikalske politike. Današnja umivena i izborima prilagođena retorika, kao i skrivanje Šešeljevog bedža, nemaju nikakve veze sa programom koji oni stvarno zastupaju.

On je najavio da ne bi bilo neophodno rušiti Vladu ako on postane predsednik. Da li bi DS ostao u Vladi ili postao opozicija ako bi predsednik Srbije bio Nikolić?
- Srbiji je neophodna stabilnost, dakle potrebno je da sve državne institucije budu stabilne i rade svoj posao. Znači, Vlada mora da radi punom parom i rešava probleme građana, bez obzira na izbore. A ovi izbori treba da budu doprinos opštoj stabilnosti i povećavanju potencijala društva. To je ono za šta se apsolutno zalažem.

Vaš stav je „I Kosovo i Evropa“, ali vaš koalicioni partner DSS poslednjih dana odgovara „Kosovo, pa Evropa“ ?
- Pitanje budućeg statusa Kosova i evropske integracije Srbije dva su potpuno odvojena pitanja i to potvrđuju svi zvaničnici EU. I dobro je što je tako. Zato je pogrešno da mi sami insistiramo na povezivanju ovih koloseka. Princip kojeg se pridržavam jeste da Srbija svakim svojim korakom mora da snaži svoju poziciju, da čini sve ono što povećava njenu ekonomsku snagu i mogućnost odbrane integriteta i suvereniteta. Nažalost, biće i onih koji žele da stavljamo klipove u sopstvene točkove, ali takva politika u Srbiji više neće proći.

Da li je moguć scenario da sporazum bude potpisan, ali i stavljen van snage onoga trenutka kada EU donese odluku o slanju misije? Da li potpis na sporazum može da se povuče?
- Kada je premijer Koštunica potpisao sporazum CEFTA, imao je dobru sliku o tome kolike će ekonomske koristi to imati po Srbiju. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju takođe je u interesu srpske privrede i nema nikakvog razloga da se povlači bilo šta.

Kako Srbija može konkretno da se postavi u ovakvoj situaciji a da to bude u skladu i sa zalaganjem da se ne odričemo Kosova zarad ulaska u EU?
- Treba da se postavi onako kako je to činila i do sada. Srbija mora da radi isto što bi radila svaka normalna demokratska zemlja. Da brani svoje dostojanstvo i svoj teritorijalni integritet, a takođe i svoj ekonomski razvoj kroz približavanje EU. Potpuno je lažna dilema da Srbija mora da bira između Kosova i Evrope, jer se Srbija opredelila i za jedno i za drugo. Dilema koju neki žele da nametnu ista je kao kad bi ljudskom biću tražili da odluči da li želi da diše ili da se hrani. Mora i jedno i drugo.

Kako izgleda red vožnje za Srbiju na putu ka EU?
- Potpisivanje ugovora o stabilizaciji znači i momentalni ulazak u intenzivne pregovore o beloj šengenskoj listi i mogućnost da u novom pasošu Srbije, koji će građani dobiti ove godine, neće biti potrebne vize za putovanja. To će biti veoma značajna olakšica za sve naše ljude i mogućnost da lako i bez ponižavajućih redova ispred ambasada putuju kud im je volja.

Da li EU treba da pošalje svoju misiju na Kosovo? Šta ako to učini bez odluke SB UN?
- Misija EU treba da bude poslata samo uz odgovarajuću odluku SB UN.

Tražiću nastavak pregovora o Kosovu

Rekli ste da će se o Kosovu sigurno još razgovarati iako međunarodna zajednica nije spremna na novu rundu pregovora. Na koji način će ti razgovori biti nastavljeni? Šta će biti vaša poruka članicama UN na sednici?
- Nastavak pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije jeste potreba i jasan zahtev naše strane. Taj zahtev proističe iz činjenice da mogućnosti za pronalazak rešenja koje će biti prihvatljivo obema stranama nisu do kraja iscrpljeni i da prostor za dogovor još postoji. Zbog toga ću pred Savetom bezbednosti UN naglasiti da je nezavisnost Kosova za Srbiju apsolutno neprihvatljiva i da je potreban dodatni napor za postizanje rešenja koje će doneti mir i stabilnost na Balkanu.

Autor: Nikola M. Jovanović | 16.01.2008 - 08:00

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner