Početna strana > Rubrike > Politički život > Zašto Srbiji nije mesto u NATO
Politički život

Zašto Srbiji nije mesto u NATO

PDF Štampa El. pošta
Živadin Jovanović   
utorak, 16. jul 2013.

Povodom nekih izjava u beogradskim medijima da bi predstavnici Srbije u dogledno vreme mogli zatražiti učlanjenje u NATO, Beogradski forum za svet ravnopravnih, ne isključujći mogućnost da se radi o «probnim balonima», smatra da treba podsetiti na neke činjenice i ocene.

NATO je osvajački svez, Srbija je miroljubiva zemlja.

Težnja NATO da silom izvrši preraspodelu energetskih i drugih prirodnih bogatstava, da stavi pod kontrolu geopolitički važne teritorije i komunikacije, da nametne silu iznad prava, nije prihvatljiva i prirodno je što izaziva osudu i sve snažniji otpor u svetu.

NATO se ne miri sa činjenicom da je era unipolarnog svetskog poretka – prošlost i da se proces multipolarizma i demokratizacije međunarodnih odnosa ne može zaustaviti silom.

Hegemonistička strategija NATO predstavlja izvor ozbiljnih pretnji miru i bezbednosti u Evropi i svetu.

Pre 15 godina NATO je razorio Srbiju, izazvao smrt 4.000 i ranjavanje 10.000 njenih građana, uglavnom, civila, zemljište i vodu zagadio osiromašenim uranijumom čiji je rok razlaganja preko 4 milijardi godina. Koliko je građana u međuvremenu od toga obolelo i umrlo, koliko će žrtava i patnji to izazvati u budućnosti - teško će se utvrditi.

Eventualno svrstavanje Srbije u NATO predstavljalo bi amnestiranje NATO od odgovornosti za za zločine i štetu izazvane agresijom 1999. i neoprostiv greh prema ljudskim žrtvama.

To bi ujedno dovelo u pitanje strateške odnose sa Rusijom, saveznikom u dva svetska rata i pouzdanim partnerom u saradnji od životnog značaja za razvoj i stabilnost Srbije.

«Humanitarna intervencija» NATO 1999. pod lažnim izgovorom, njeno nastavljanje drugim sredstvima, otimanje dela državne teritorije radi stvaranja mafijaške «Republike Kosovo», kao i ponavljanje agresije, pod sličnim lažnim izgovorima, na druge zemlje i kontinente - izraz je licemerja i lažnog morala na kojima je nastala duboka svetska kriza.

Vodeće članice NATO nastoje da posledice krize koju su same izazvale, silom prevale na leđa drugih zemalja i naroda.

Pod izgovorom da štiti demokratske vrednosti, NATO je postao oruđe militarizma i totalitarizma u istoriji nezabeleženih metoda i razmera.

Strategiju širenja NATO na Istok i razmeštanje sistema tzv. «protivraketne odbrane» prema Rusiji, EU je i formalno prihvatila kao deo jedinstvene NATO-EU strategije.

Srbija je prezadužena, članstvo u NATO bi taj dug dalje enormno povećalo, a zemlju i narod dalje osiromašilo vodeći ih u dugotrajno dužničko ropstvo.  

Globalni odnosi moći se menjaju u prilog snaga mira sužavajući prostor politici sile i hegemonizma koja je u osnovi strategije NATO.

Teze da NATO štiti ljudska prava, mir, civile i demokratiju predstavljaju ruganje istini i zdravom razumu.

Intervencije (agresije) NATO u Avganistanu, Iraku, Libiji, Maliju i drugde ostavile  su haos, nacionalne i verske podele, sukobe, socijalnu i ekonomsku pustoš. Javnost ne prihvata da Srbija bude učesnik u tome! Niti da srpski vojnici budu najamnici koji ginu za tuđe interese!

Javnost očekuje da Srbija učvršćuje svoju neutralnost, da vlast poštuje volju građana od kojih je 75% protiv članstva Srbije u NATO.

Beogradski forum za svet ravnopravnih

Beograd, 15. jul 2013.

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner