Početna strana > Rubrike > Politički život > Vučić je godinama progonio mitropolita Amfilohija - a onda je hteo da govori na njegovoj sahrani
Politički život

Vučić je godinama progonio mitropolita Amfilohija - a onda je hteo da govori na njegovoj sahrani

PDF Štampa El. pošta
Dejan Mirović   
petak, 06. novembar 2020.

U maju 2013. Vučićeva vlast je danima napadala mitropolita Amfilohija zato što se protivio Briselskom sporazumu kojim se ukida srpska policija, pravosuđe, izborni, upravni, energetski i telekomunikacioni sistem na Kosovu. Tadašnji predsednik Skupštine Nebojša Stefanović je izjavio da egzarh Pećkog trona „gazi hrišćanske i civilizacijske vrednosti“. Srpski patrijarh i episkop bački Irinej su podržali Briselski sporazum.

U januaru 2018. Vučićeva vlast napada Amfilohija zbog potpisivanja Apela za odbranu Kosova i Metohije. Tadašnji generalni sekretar predsednika Srbije, Nikola Selaković je izjavio da mitropolit, koji je autor 30 teoloških knjiga i doktorata na grčkom jeziku o Svetom Grigoriju Palami, „ne zna šta je duh pravoslavlja“, da se „bavi vradžbinama“ i da je kriv za smanjivanje broja Srba u Crnoj Gori. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavljuje da se mitropolit kreće po blatu i da radi protiv srpskih nacionalnih interesa „srcem i dušom“, te da on nije duhovnik niti deo crkve. Vulin je izjavio da mitropolit deluje „protiv ljudskih i božijih zakona“. Mitropolita napadaju Zorana Mihailović, novinari i mediji pod kontrolom Vučića i Bebe Popovića.U maju 2019. dolazi do novog sukoba mitropolita i Vučića na Saboru SPC  zbog zalaganja srpskog predsednika za predaju 1.600 sakralnih objekata SPC svojim koalicionim partnerima u Prištini, pod maskom podele.

U decembru 2019, nakon sastanka sa Đukanovićem u Tirani, Vučić je izjavio gostujući na TV O2: „Crnogorska autokefalna crkva postoji de facto i de iure“. Mitropolit odgovara konstatacijom „Vučić je velika neznalica“

U oktobru 2019. Sinod i patrijarh odlikuju Vučića i Selakovića ordenom Svetog Save na centralnoj svečanosti povodom obeležavanja 8 vekova autokefalnosti SPC. Glavni govornik, profesor Milo Lompar otkazuje svoje učešće u znak protesta. Isto čine i mitropolit Amfilohije i 20-tak  episkopa. Mitropolit je tada izjavio „Što se mene lično tiče, a verujem i jedna dobar deo naših arhijereja nije time zadovoljan, nije ovo bila prilika za tako nešto“. Mitropolit je tada izjavio da za njega Vučić nije predsednik svih Srba.

U decembru 2019, nakon sastanka sa Đukanovićem u Tirani, Vučić je izjavio gostujući na TV O2: „Crnogorska autokefalna crkva postoji de facto i de iure“. Mitropolit odgovara konstatacijom „Vučić je velika neznalica“.

Nakon pokretanja narodnih litija Vučić je, nudeći se preko medija, pokušao da poseti Crnu Goru u januaru 2020. Mitropolit i Episkopski savet SPC u Crnoj Gori mu poručuju da nije dobrodošao, a rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović izjavljuje da „verski praznici nisu prilika za posetu“.

Desetak dana kasnije patrijarh i episkop bački pristaju na zahtev Vučića i Selakovića da mitropolit ne učestvuje na dočeku Putina u Hramu Svetog Save. Mitropolit se vraća iz Beograda za Podgoricu. Umesto mitropolita ruskog predsednika je u kripti dočekala folk pevačica Ceca Ražnatović.

U junu 2020. Đukanovićeva policija u podgoričkom Centru bezbednosti 6 sati saslušava 82-godišnjeg mitropolita. Vučić i srpska diplomatija ćute. U septembru Vučićevi mediji objavljuju: „Amfilohijev premijer se odrekao Kosova“ uz slike mitropolita na naslovnoj strani.

Posle neustrašive borbe za očuvanje pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori i velike pobede nad naizgled nepobedivim Đukanovićem, mitropolit Amfilohije umire 30. oktobra. Žalost koja je obuzela narod u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori mogla bi da se uporedi samo sa onom kada je umro patrijarh Pavle. Svima je postalo jasno da je Amfilohije bio narodni patrijarh i istinski egzarh Pećkog trona, jedini pravi naslednik svog učitelja Svetog Justina Popovića. Reke naroda su izašle da isprate narodnog patrijarha i voljenog zaštitnika vere na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori.

Uvidevši ovakvo raspoloženje naroda Vučić, zajedno sa poslušnim crkvenim velikodostojnicima, bez imalo griže savesti, hita na sahranu (iako punih 8 godina, za života mitropolita, nije hteo ili smeo, da dođe u Crnu Goru). U maroderskom stilu, u intervjuu noć pred sahranu, se neprikladno nudi da govori, poput Iroda koji bi se nudio da govori na sahrani Jovana Krstitelja. Umesto da prisustvuje opelu Vučić drži konferenciju za štampu ispred Srpske kuće.

Na poziv mitropolita 2018. godine, vodeći srpski intelektualac - profesor Milo Lompar govorio je na promociji Amfilohijeve knjige o Kosovu. Iako nije pozvan da govori na sahrani, njegov govor na promociji najbolje odslikava delo voljenog mitropolita, istinskog narodnog patrijarha. Govoreći o mitropolitu Amfilohiju Lompar kaže: „Ne čini čin, poput patrijarha, čoveku veličinu, nego čovek, kao Pavle, daje veličinu činu patrijarha“.

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner