Početna strana > Rubrike > Politički život > „Srpski“ šibicarski blok
Politički život

„Srpski“ šibicarski blok

PDF Štampa El. pošta
Dragan Dobrašinović   
ponedeljak, 26. septembar 2022.

Već danima se, kao o glavnom političkom događaju koji je pred nama, govori o formiranju "Srpskog bloka", pod ovim ili nekim drugim zgodnim nazivom. Reč je, u najkraćem, o pokušaju okupljanja "pravih patriotskih snaga" pod okriljem Aleksandra Vučića u, kako bi on to voleo da vidi, veliki svenarodni pokret, koji je iznad stranaka i podela.

U to ime, Aleksandar Vučić je spreman da žrtvuje SNS koji, i pored više od 700.000 članova, koji su mu na prethodnim izborima obezbedili 2.224.914, odnosno 58,59% glasova, više nije odgovarajući okvir za njegovo političko delovanje. Izgleda da SNS, bez obzira na desetogodišnji catch all (uhvati sve) pristup nije, za Vučićev ukus, uspeo da zahvati dovoljno u srpskom biračkom telu, nije prerastao u višepartijsku verziju nekadašnjeg Socijalističkog saveza i nije opravdao očekivanja svog neprisnokovenog šefa.

Kao neki od ključnih razloga za formiranje Vučićevog pokreta, a nije naodmet primetiti da je ovo jedinstven primer u srpskoj politici da neko, dok se svi truda da od pokreta naprave stranku, od stranke pravi pokret, u javnosti provejavaju ogroman vojni sukob na istoku koji ide ka svetskoj eskalaciji, s tim u vezi sve teže održiv položaj Srbije na međunarodnoj sceni, neophodnost nacionalnog jedinstva u odbrani Kosova i Metohije i Republike Srpske i apsolutna neodgovornost određenih aktera, pre svega desničarskih stranaka, na domaćoj političkoj sceni.

Uporedo sa ranim radovima na formiranju Vučićevog pokreta, odvija se i procvat njegove političke romanse sa Draganom Đilasom, koji je brzometno iz statusa omraženog prekomandovan na položaj omiljenog "opozicionara"

Uporedo sa ranim radovima na formiranju Vučićevog pokreta, odvija se i procvat njegove političke romanse sa Draganom Đilasom, koji je brzometno iz statusa omraženog prekomandovan na položaj omiljenog "opozicionara". Ne morate biti previše politički obrazovani da biste primetili da Vučić i Đilas deluju u punom saglasju i da se njihovi "stavovi" podudaraju u svakoj od bitnih političkih tačaka, od Evropske Unije, preko Rusije do Kosova i Metohije. Uzgred, valja imati u vidu da Đilas i nema nikakve čvrste političke stavove, da je ideološka tabula rasa, te da u ovom slučaju nastupa kao neformalni portparol Aleksandra Vučića, odnosno malo otmenija i mnogo skuplja verzija Vladimira Đukanovića.

Za razumevanje konteksta u kom Aleksandar Vučić pravi svoj pokret, koji će u narednim mesecima pokušati da građanima Srbije podvali i prošvercuje kao svenarodni, ključne su dve činjenice. Prva se odnosi na eroziju rejtinga njegove stranke, koja je bila vidljiva već na aprilskim izborima, a koja se u međuvremenu dodatno urušava. Druga je vezana za ozbiljan uspon desnih patriotskih snaga, koje su, osim što u parlamentu imaju značajan broj predstavnika, svoj neuporedivo veći potencijal demonstrirale na nedavno održanim litijama koje su okupile desetine hiljada građana, od kojih najveći broj njih nisu članovi stranaka.

Kako pozicija Aleksandra Vučića nije ni najmanje zgodna, a direktnim konfrontiranjem sa crkvom nakon litija postaje dodatno nezgodna, jasno je da je formiranje pokreta manevar koji treba da zaustavi njegov potpuni politički sunovrat. Pored pokušaja da odgovornost za svoju lošu prošlost prebaci na mangupe iz sopstvenih redova od kojih će neki, manje važni, biti politički žrtvovani, sledi žestok udar na istinske patriote, koji će u kampanji koja je već počela, sve češće biti označavani kao lažni rodoljubi, plaćenici i agenti stranog, odnosno ruskog interesa.

Vučiću je potpuno jasno da mu sva opasnost, u političkom smislu, dolazi sa desne strane političkog spektra, kao i da više nije u stanju da odoleva pritiscima Zapada da uvede sankcije Rusiji. Zbog toga će novim talasom laži i manipulacija pokušati da neutrališe opasnost s desna, pošto je prethodno postigao potpunu saglasnost sa lažnom levicom predvođenom Đilasom.

Vučiću je potpuno jasno da mu sva opasnost, u političkom smislu, dolazi sa desne strane političkog spektra, kao i da više nije u stanju da odoleva pritiscima Zapada da uvede sankcije Rusiji

Kroz manevar sa lažnopatriotskim pokretom u nastajanju, pokušaće da jednim udarcem "ubije makar dve muve". Prvu, da među svojim biračima učini prihvatljivom i legitimnom ideju koalicije sa Đilasom, koji je, objektivno, potpuno politički potrošen i beznačajan i kao takav idealan bilo kao "opozicionar", bilo kao partner koji se veštački održava u životu sve dok je u stanju da pravi pometnju na političkoj sceni. Drugu, da podmetanjem neistina o nepatriotizmu i neodgovornosti političke desnice, značajan broj ljudi iz ovog korpusa preusmeri ka svom pokretu koji je navodno istinski patriotski, umeren i nacionalno odgovoran.

Za preusmeravanje i preumljivanje biće upotrebljeni svi raspoloživi resursi, od etiketiranja, preko javnog blaćenja i  zastrašivanja do podmićivanja. Biće, naravno, i onih pohlepnih ili lakovernih koji će i sami pohrliti u Vučićevo novo preduzeće.

Sve će o stvarnoj prirodi ovog šibicarskog poduhvata Vučića i njegovih posilnih biti mnogo jasnije kada, poput zečeva iz šešira, iz "Srpskog bloka", kako se god zvao, počnu da iskaču fantazmagorični likovi, od Bokana i Krstića, preko Šešelja i J Vučićevića, vaskrslog Čede i umirovljenog Čanka do Marinike i Đilasa. Kome nije jasno sad, možda mu se izbistri tad. A kome ni tad, onda kada usledi spektakularan Vučićev pad. U svakom slučaju, uskoro.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner