Početna strana > Rubrike > Politički život > NATO, SAD i Rusija na naslovnim stranama srpske štampe: Proizvodnja straha radi predaje Kosova – zli NATO i dobri Tramp, Rusi i Ameri se dogovorili, čekamo Putina
Politički život

NATO, SAD i Rusija na naslovnim stranama srpske štampe: Proizvodnja straha radi predaje Kosova – zli NATO i dobri Tramp, Rusi i Ameri se dogovorili, čekamo Putina

PDF Štampa El. pošta
NSPM   
sreda, 10. april 2019.

 Meseca marta navršilo se 20 godina od NATO agresije na našu zemlju, a dve decenije posle  sve više izlaze na videlo brojne posledice ovog užasnog čina. Rane od brutalnog bombardovanja su ostale nezalečene, a stav javnosti Srbije prema Severnoatlantskom savezu već dugo godina ostaje dosledno nepromenjen i negativan. Ova tužna godišnjica bila je prilika i da nas srpski mediji podsete na martovske dane 1999. a centralno državno obeležavanje godišnjice upriličeno je u Nišu, i naširoko propraćeno. U drugoj polovini marta u srpskim medijima objavljen je niz članaka, a na televizijama niz emisija u vezi bombardovanja, ali su NATO pakt i Sjedinjene Države, vodeća zemlja ovog saveza, i inače redovna tema u domaćim sredstvima javnog informisanja, i to uglavnom u negativnom kontekstu. Pored njih, jedni od glavnih lica u domaćim medijima su i američki predsednik  Donald Tramp, i naravno, neizbežni Vladimir Putin, koji su u srpskoj javnosti već dostigli nivo pop-ikona. 

Odnosi između dva predsednika i vodećih svetskih vojnih sila trenutno su iz više razloga zategnuti i više se ne mogu nazvati prijateljskim, ali pored zapaljive retorike, za sada nema znakova da će se zahlađenje odnosa pretvoriti u otvoreni Hladni rat, ili, još gore, otvoreni vojni sukob.  Međutim, redovno praćenje srpske štampe,a posebno tabloida, kod prosečnog čitaoca stvara utisak da će veliki rat Istoka i Zapada početi koliko sutra, a da će se predsednik Rusije, "veliki" Vladimir Vladimirovič Putin pružiti ruku napaćenom srpskom narodu i zaštititi ga od zlog NATO pakta, kome je cilj da malu Srbiju pregazi pre pohoda na Istok. I dok čekamo veliki svetski sukob, uzdajući se u Moskvu, a malo manje u Peking, ni jedna nedelja ne prođe, a da neki od tabloida ne najavi skoru isporuku naoružanja iz Rusije - raketnog sistema, aviona, tenkova, helikoptera i oklopnih vozila. 

Javnost  protiv saradnje sa NATO paktom

NATO pakt većini srpskih medija sasvim zasluženo ima ulogu glavnog negativca, a kao što je već pomenuto, stav javnosti prema ovom vojnom savezu, i pored nastojanja da se on promeni ostaje dosledno negativan. Prema prošlogodišnjem istraživanju, članstvu Srbije u NATO protivi 84 odsto građana, a 62 odsto ne bi prihvatilo izvinjenje Alijanse za agresiju. Samo oko 10 odsto građana podržava članstvo u NATO, dok je neodlučnih šest odsto.  Oko dve trećine građana se protivi bilo kakvoj saradnji Srbije i NATO, dok 26 odsto, uglavnom visoko obrazovanih, podržava tu saradnju. 

Odnosi Srbije i NATO pakta međutim ni malo ne prate raspoloženje javnosti, već su naprotiv, svake godine sve jači i snažniji. Saradnja Srbije i NATO započela je vrlo brzo nakon pada Slobodana Miloševića u oktobru 2000. godine. Odnos je unapređen 2006. kada je Srbija postala članica Partnerstva za mir, a potpisivanjem IPAP sporazuma došlo se do krajnjeg stepena saradnje koja sa NATO savezom ima zemlja nečlanica. Korak iza toga je učlanjenje u taj savez, ali ostaje nada da će zbog izrazito negativnog mišljenja građana Srbije prema NATO bar u bližoj budućnosti to biti izbegnuto. 

Činjenica je da Srbija ima razvijenu saradnju sa NATO savezom, koja se pravda brojnim razlozima, dok je vojna saradnja sa svetskim silama,  koje se smatraju našim najvećim prijateljima, Rusijom i Kinom, znatno manja. Politička saradnja Srbije i Rusije jeste bolja i prisnija nego ona sa brojnim članicama Atlantskog saveza, ali Srbija u oblasti odbrambene politike upravo najviše sarađuje sa zemljama članicama NATO, od njih prima najveće donacije za vojsku i aktivna je u međunarodnim vojnim vežbama i misijama UN i EU širom sveta.  U poslednje vreme jača saradnja sa Rusijom i ODKB-om, ali je ona još daleko od nivoa koji je dostignut sa zapadnim savezom. 

Prema jednoj od ranijih analiza analitičara Aleksandra Radića , pregled saradnje sa NATO i Ruskom Federacijom pokazuje da su odnosi sa NATO znatno složeniji i dublji jer se prepliću razne forme saradnje na obuci, opremanju i međunarodnom angažovanju. Slika je dramatično drugačija ako se prati samo medijsko izveštavanje,  koje je usredsređeno na razvoj odnosa sa Ruskom Federacijom, a niz čitanih tabloida svakodnevno stvara predstavu o potpunom strategijskom osloncu na Istok koji podrazumeva nabavke velikih količina naoružanja pod povoljnim uslovima.

Srbija za NATO "dobar partner", (a ne bezbednosni problem)

Da bi videli koliko se  pisanje u vezi NATO pakta, SAD i Rusije razlikuje od stvarnog stanja, najpre pogledajmo podatke nedavnog istraživanja Instituta za evropske poslove. Najveći pojedinačni donator odbrambenom sistemu Srbije od 2005. do 2017. godine su SAD, sa kojom je Srbija od 2008. do 2017. potpisala 46 sporazuma i dobila približno 20,5 miliona evra. Sledeći na listi najvećih donatora su Kina, sa 10,3 miliona evra, Turska sa deset miliona evra, Norveška sa četiri miliona i Danska sa 2,3 miliona evra, dok su najmanje donirale Rusija, približno 45.000 evra, Češka, Grčka, Francuska, Holandija i Švajcarska.

Poslednjih godina NATO je kao međunarodna organizacija podržao nekoliko projekata u Srbiji vrednih 15 miliona dolara, koji su uloženi u vojne i civilne strukture. Nekoliko civilnih naučnih institucija je učestvovalo i učestvuje u naučnim projektima programa Nauka za mir. Do sada su izrađene seizmološke mape Srbije, a radi se na izradi robota sa nogama i točkovima, letelice za detekciju hemijskih i biloških agenasa i uređaja za otkrivanje eksplozivnih supstanci. Najveći projekat je modernizacija Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu, sa akcentom na bezbednost u procesu obrade zastarele municije i eksplozivnih sredstava.

Kad je reč o međunarodnim vojnim vežbama, Srbija je bila veoma aktivna, posebno u poslednjih šest godina, kada su srpski vojnici učestvovali u 11 međunarodnih vojnih vežbi u saradnji sa NATO kao i u 98 međunarodnih vežbi u saradnji sa državama članicama NATO.  Pripadnici vojske su od 2003. do ove godine učestvovali u sedam mirovnih misija Ujedinjenih nacija, od kojih su dve završene, a pet su u toku, kao i u šest mirovnih misija EU.

Redovno se učestvuje na vežbama regionalnog formata zatim na vežbama koje su deo odgovora NATO na aktuelnu krizu na istoku i zato su jedinice VS leta 2017. bile na takvim vežbama u Mađarskoj, Rumuniji u Bugarskoj. Održava se vrlo kvalitetna saradnja sa susedima iz NATO kroz bilateralne vežbe – sa Mađarima se radi na obuci rečne flotile, pontonira i pešadije, sa Rumunima su održavane vežbe dežurnih snaga za kontrolu i nadzor vazdušnog prostora uključujući presretanja sa lovačkom avijacijom. Na poligonu Šabla u Bugarskoj gađali su pripadnici raketnih jedinica protivvazdušne odbrane VS.

Nedavna reportaža RTS-a pružila je još jasniju sliku saradnje Beograda sa NATO.  Tokom studijske posete Združenoj komandi NATO-a u Napulju, koju je za medije i istraživače organizovao Beogradski centar za bezbednosnu politiku, zvaničnici NATO-a su kazali da će nastaviti saradnju sa Srbijom u domenu vojne obuke i razmene znanja, a da Severnoatlantska alijansa gleda na Srbiju kao na dobrog partnera, a ne kao na bezbednosni problem. Pored toga, ni naoružavanje i podizanje operativnih sposobnosti Vojske Srbije NATO ne vidi kao problem i smatra da je suvereno pravo svake zemlje da razvija svoju vojsku. Zvaničnici ovog saveza takođe ističu da nemaju ništa protiv vojne neutralnosti Srbije.

Model saradnje sa Srbijom isti je kao i u slučaju Irske, Švedske, Finske ili Švajcarske - gde partner sam bira u kojim će oblastima sarađivati i u kojim aktivnostima će učestvovati. Izuzetak su vežbe u skladu sa članom 5. Vašingtonskog sporazuma NATO-a, na kojima se isključivo zemlje članice Alijanse uvežbavaju za zajedničku odbranu od spoljnog neprijatelja - gde partneri nemaju pravo da učestvuju. Primer za to je nedavna velika vojna vežba "Spoj trozupca 2018" u Norveškoj.

Već nekoliko godina, Vojska Srbije ima jedinice koje su obučene i opremljene u skladu sa Konceptom operativnih sposobnosti, što znači da mogu da učestvuju u vojnim operacijama NATO-a. Srbija trenutno ima po jednu pešadijsku i inženjerijsku četu, vod vojne policije i vod atomsko-biološko hemijske odbrane u Konceptu operativnih sposobnosti. Tokom 2020. godine, još po jedan vod vojne policije i atomsko-biološko hemijske odbrane će se pridružiti tom konceptu.

Vojska Srbije od 2013. godine ima po jednog štabnog oficira u Komandi NATO-a u Napulju, koji je zadužen za proveru obučenosti i unapređenje obuke u okviru ovog koncepta. Prvi oficir je bio na dužnosti od 2013. do 2017, a naredni je počeo da obavlja dužnost od 2018. godine. Takođe, pripadnici Vojske Srbije se na isti način obučavaju za učešće u mirovnom misijama, jer su u Libanu na primer, u sastavu kontigenata Španije i Italije - zemalja članica NATO-a. 

O značaju koji region Balkana ima za NATO, govori i činjenica da je u okviru Komande NATO-a u Napulju oformljena Balkanska kancelarija za vezu, kako bi se lakše koordinasle aktivnosti vojne saradnje sa zemljama partnerima koje nisu članice NATO-a.

Srbija ima potpisan Individualni plan partnerstva IPAP sa Sevevernoatlantskim savezom, a pripreme za usvajanje drugog ciklusa Individualnog akcionog plana partnerstva između Srbije i NATO u ovom trenutku su u završnoj fazi. Taj plan je nastavak prethodnog, koji je dao odličnu ocenu i 100 odsto je ostvaren.  Drugi IPAP ciklus predviđa četiri poglavlja: politički i bezbednosni okvir, odbrana i vojna pitanja, javna diplomatija, naučna saradnja i sistem upravljanja krizama, i zaštita tajnih podataka. Veoma važan Sporazum o zaštiti statusa i pristupu i korišćenju vojne infrastrukture u Republici Srbiji (SOFA) potpisan je 2016. godine,a po njemu je pripadnicima NATO-a na teritoriji Srbije dat diplomatski status, uz oslobađanje od poreza, dažbina i krivičnog gonjenja i omogućen pristup u vojne objekte i njihovo korišćenje.

Vojna saradnja sa Rusijom i ODKB- om je mnogo skromnija, što oslikava ipodatak ranije naveden da dosadašnje donacije Rusije Vojsci Srbije iznose samo 45 000 dolara. Vojna saradnja Rusije i Srbije u prošlosti svodila se na razmene oficira na školovanju i poneki kurs. Prva zajednička aktivnost na obuci većeg formata bila je vežba „Srem 2014“ održana novembra 2014. u Srbiji. Na vežbi "BARS" 2016 održanoj novembra 2016. u Srbiji pripadnici oružanih snaga Rusije, Belorusije i Srbije uvežbavali su antiteroristička dejstva, a domaćin "BARS" 2017. godine bili su Belorusi. Još jedna stalna aktivnost je učešće VS na armijskim igrama u Rusiji na koje tenkisti odlaze od 2014. godine, a 2016. takmičili su se i pripadnici jedinica protivvazdušne odbrane i pontoneri, a 2017. kuvari.  

Tokom prošle godine, Vojska Srbije učestvovala je u sedam vežbi sa Vojske Ruske Federacije, a po prvi put srpski vojnici su tokom prošle jeseni boravili na vežbama koje organizuje Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB). Srbija je od 2013. godine posmatrač u ODKB-u, a predstavnici Srbije redovno posećuju Skupštine ove organizacije na kojima se razmatraju pitanja koja se tiču saradnje država-članica na međunarodnom planu, kao i u vojno-političkoj, pravnoj i drugim oblastima.

Rusija je donirala šest lovaca MiG-29, ali to je složeni ugovor sa ekonomskim interesom ruskih firmi koje će dobiti 185 miliona evra predviđenih za modernizaciju. Jedina do sada realizovana donacija iz novembra 2014. bilo je deset padobrana D-10. Prva po vrednosti veća donacija Ministarva odbrane Ruske Federacije trebalo bi da budu 30 tenkova T-72 i 30 izviđačkih vozila BRDM-2, ali ovo oružje do sada nije isporučeno. 

NATO i Rusija kao sredstvo tabloidne propagande 

Kao što se iz navedenih podataka može videti, Srbija ima razvijenu saradnju sa NATO savezom, a kao što smo već pomenuli, slika koja se dobija iz medija je prilično drugačija. „NATO sprema udar na Srbiju”, „Zločinački plan: NATO sprema invaziju na Srbe” „NATO steže obruč oko Srbije”, samo su neki od naslova iz medija, i prema tome se sa sigurnošću može zaključiti da je pisanje srpske štampe o Rusiji, NATO i SAD, Donaldu Trampu i Vladimiru Putinu potpuno okrenuto unutrašnjepolitičkim potrebama režima i Aleksandra Vučića.  Jedan cilj jeste zamajavanje proruskog dela njegovog biračkog tela, dok je drugi, i još važniji cilj stvaranje straha kod građana Srbije zbog mogućih novih pogroma na Kosovu i novog sukoba sa NATO savezom. Svrha ovakve manipulacije jeste ostvarivanje zacrtana politike prema pitanju Kosova, odnosno prisiljavanje javnosti da prihvati ideje o "razgraničenju" i priznavanju nezavisnosti pokrajine od strane Srbije. 

U ovom pravcu usmereno je pisanje prvenstveno tabloida, čije naslovne strane predstavljaju klasičnu propagandu, po obrascima koji se koriste i za druge važne teme, i u koja se služi već razrađenim i isprobanim metoda.  Najviše se koristi metoda pojednostavljivanja slike sveta, a podsetimo, radi se o načelu prema kojem se iz suprotstavljenih elemenata stvarnosti stvaraju predstave o njoj. To su suprotstavljanja puna emotivnog naboja koja se, u krajnju ruku, svode na polarizaciju „dobro-loše“. Upotreba ove propagandne metode ima više funkcija, a jedo od najvažnijih je stvaranje osećaja stalne ugoženosti što je važna pretpostavka za uspešnu manipulaciju masama. Od tehnika propagande najviše se koriste tehnika ponavljanja sadržaja, tehnika šokiranja, tehnika nagrade i kazne, ispiranje mozga i tehnika delovanja na podsvest.

Prema srskim tabloidima, glavni interes NATO je destabilizuje centralni Balkan i da upravljanjem haosom onemogući da ruski i kineski ekonomski, bezbednosni i politički uticaj bude prisutan barem u ovom delu Evrope.  SAD i NATO pakt protiv Rusije i Vladimira Putina ratuju i na teritoriji Srbije, a za ovu nečasnu i prljavu rabotu koriste se i albanska i crnogorska mafija, na čelu sa kosovskim liderima, albanskim premijerom Edijem Ramom, i predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, kojima je isti taj NATO omogućio da se nesmetano bave kriminalom i kojima je zarad usluga koje pružaju omogućeno da imaju čak i svoje privatne države. U isto vreme, Albanci uz podršku SAD pripremaju upad na sever Kosova i Metohije, dok se u Srbiji intenzivno radi na njenom učlanjenju u ovaj vojni savez, uz pomoć plaćenih javnih ličnosti. Takođe, srpski tabloidi redovno podsećaju čitaoce na zločine počinjene tokom bombardovanja i posledice trovanja osiromašenim uranijumom. 

 Potrebno je napomenuti da u ovim tvrdnjama postoji i dosta istine, ali način na koji se ove teme obrađuju u srpskim tabloidima ne predstavlja doprinos istini, već je reč o manipulaciji osećanjima i strahovima građana, u cilju njihovog usmeravanja ka prihvatanju Aleksandra Vučića kao jedine osobe koja je sposobna da Srbiju i Srbe provede kroz Scile i Haribde međunarodne politike.

Zanimljivo je da, za razliku od NATO pakta i SAD, predsednik tih istih SAD Donald Tramp u srpskim medijima nema negativan imidž, dok se u tabloidima posebno ističe da Tramp ima sve više razumevanja za Srbiju, i da je navodno spreman da podrži podelu Kosova. Tabloidi tvrde da podelu podržava i predsednik Rusije, koji je takođe spreman da na sve načine zaštiti Srbiju i Republiku Srpsku od daljeg urušavanja, a koji je radi toga za nas spremio čitav arsenal najmodernijeg oružja, koji samo što nije isporučen. 

Dok se u tabloidima već vodi svetski rat, najumereniji stav prema ovim temama ima list Politika, dok se listovi Blic i Danas, inače poznati po prozapadnim stavovima, na svojim stranama zalažu sa još jaču saradnju i učlanjenje Srbije u NATO savez. Njihovi glavni argumenti su da je Srbija već okružena članicama NATO,  i da imamo mogućnost ili da se priključimo matici ili da se okrenemo na drugu stranu, što nosi teške posledice kakve smo imali prilike da vidimo u zadnjih 30 godina. Prema pisanju listova Blic i Danas, pitanje je da li Srbija može zadrži status vojne neutralnosti, a njihov stav, koji preovlađuje u prozapadnoj javnosti Srbije je da bi po tom pitanju trebalo da gledamo interes, a ne emocije. Ova dva lista takođe povremeno objavljuju otvoreno antiruske tekstove, u skladu sa obrascima koji su već duže vreme prisutni u medijima zapadnih zemalja. 

Naslovne strane srpskih novina od jula do septembra 2018.

U ovom tekstu su analizirane naslovne strane srpskih štampanih medija od jula do septembra 2018, ali, pošto se pravac nije promenio ni u kasnijim mesecima, ta četiri meseca predstavljaju sasvim odgovarajuću ilustraciju i jasan primer režimske propagande.  

Jun 2018: NATO sa Albancima preuzima sever Kosova i kupuje Srbiju

Povodom incidenta koji se dogodio na igralištu u selu Staro Gradsko kod Lipljana, kada je došlo do napada grupe Albanaca na lokalne Srbe, Srpski telegraf 1. juna piše: "Žele da nas iskorene na KIM: AMERI PUSTILI ALBANCE DA BIJU SRBE". Telegraf 1. juna navodi da su Albanci napali srpsku decu po nalogu Amerikanaca,  a da "analitičari, kao i političari" tvrde da je to bila sinhronizovana akcija, u kojoj je pored Vašingtona, Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija, učestvovala i Tirana.

Sutradan, 2. juna Večernje novosti "otkrivaju:"TAJNA OPERACIJA: Tači sa Amerikom "Zlatnom sabljom" otkida sever KiM". Prema pisanju lista, ruski obaveštajci su informisali naše službe da Albanci uz podršku SAD u septembru  pripremaju upad na sever Kosova i Metohije, a obuka pripadnika KBS obavlja se u strogoj tajnosti u bazama "Film siti" u Prištini i "Pomazatin" nadomak Kosova Polja.

Politika istog 2. juna objavljuje intervju sa Miloradom Dodikom, koji na pitanje o odnosu sa Vladimirom Putinom i Rusijom ističe da su Putinove poruke poruke mira, da se Rusija drži Dejtona, i da se zalaže za stabilnost i mir, za razliku od Amerike, EU, a naročito Engleske. Dodik ističe i da je "već je poznato da su Amerikanci, Britanci pa čak i EU odredili sredstva za borbu protiv ruskog uticaja na Balkanu".

Večernje novosti 3. juna pišu o posledicama NATO bombardovanja: "NOVOSTI" ISTRAŽUJU: NATO punih 19 godina tiho ubija jug Srbije".  Novosti navode da su rezultati istraživanja pokazali da je u Pčinjskom okrugu na mestima bombardovanim osiromašenim uranijumom koncentracija radioaktivnosti bila nekoliko desetina hiljada puta veća nego što dozvoljavaju standardi, i da se evidentan porast broja obolelih od najtežih bolesti dovodi u vezu sa uranijumom koji je ispušten zajedno sa bombama.

Novosti sutradan 4. Juna ponovo na naslovnoj strani pišu o NATO: "NOVOSTI" OTKRIVAJU KLUB 100 NAS UVODI U NATO: Zapadna alijansa i ambasada Amerike pripremaju široku propagandnu akciju". Prema pisanju lista,  predstavnici američke ambasade i NATO pojačali su aktivnosti na približavanju Srbije zapadnoj vojnoj alijansi, a kruna tih težnji trebalo bi da bude osnivanje neformalnog "kluba 100" u koji bi ušli profesori univerziteta i javne ličnosti s ciljem da otvoreno propagiraju napuštanje dosadašnjeg kursa neutralnosti. Ova opsežna akcija oslanja se na globalnu strategiju Zapada o "eliminisanju malignog uticaja Rusije na Balkanu", a ključna zona pojačanog propagandnog delovanja su Srbija i Republika Srpska. 

Novosti i 5. juna pišu o Severnoatlantskoj alijansi: "NOVOSTI" SAZNAJU: Počinje skupljanje tragova NATO zločina". List navodi da se Koordinaciono telo za utvrđivanje posledica bombardovanja osniva 12. Juna, sa ciljem ispitivanja posledica NATO bombardovanja naše zemlje na ljude i životnu sredinu.

Istog 5. Juna Informer piše o velikim NATO manevrima na istoku Evrope: "LUDACI SA ZAPADA SPREMAJU VELIKO ZLO:18.000 NATO vojnika sprema udar na Putina!"

Informer piše da je  "zločinački NATO pakt na samim granicama Rusije, u Poljskoj, Letoniji, Litvaniji i Estoniji, pokrenuo najmasovnije manevre, a da su Rusi podigli borbenu gotovost". 

Sutradan, 6. juna, Informer piše o propagandnom planu o kome su već pisale Večernje novosti:"LAZANSKI O PAKLENOM PLANU: NATO kupuje Srbiju", a list navodi da će taj vojni savez "kupiti profesore, novinare, javne ličnosti i pokušati da većinu Srba ubedi kako je za njih najbolje da uđu u NATO", a da akcija kreće u septembru

Istog dana, Večernje novosti na naslovnoj strani objavljuju intervju sa  Domenikom Leđerom, jednim od osnivača organizacije "Vojna opservatorija" u Odeljenju italijanske odbrane: "Italijanski stručnjak: "NATO je izvršio "tiho, svirepo ubistvo" osiromašenim uranijumom". Leđero, koji se godinama bori da dokaže istinu o posledicama korišćenja osiromašenog uranijuma na zdravlje vojnika u svetskim misijama, navodi da će Srbiji ustupiti kompletnu dokumentaciju o NATO koju je sakupio.

Alo tog 6. juna na naslovnoj strani piše: "NIKO NIJE BEZBEDAN! NATO i ISIS spremaju haos na Mondijalu", a prema njihovoj priči, neposredno pred početak Mondijala u Rusiji NATO je odlučio da održi velike vojne vežbe sa 18.000 vojnika, neposredno uz granicu, što je, kako navodi Aleksandar Žilin, šef Centra za izučavanje društvenih problema nacionalne bezbednosti, samo deo šireg plana za pritisak na Rusiju sa više strana.

Politika na naslovnoj strani od 6. juna ističe Vučićeve reči "da je upozoren da ne smemo da vratimo 1000 vojnika na Kosovo, jer to znači sukob sa NATO". Dnevnik istog dana navodi: "Velike sile ne priznaju rezoluciju 1244", sa Vučićevom porukom: "Upozorio me NATO, to nije ni pravo ni pravično". Istog dana, Srpski telegraf na naslovnoj strani piše: "Vučić dobija pretnje: NATO: Pucaćemo ako Srbija vrati vojsku na Kosovo" a , Večernje novosti navode: "Zapadne sile bez uvijanja poručuju predsedniku Srbije - NATO preti Vučiću: Ako sa vojskom krenete na KIM imaćete rat".

Sutradan, 7. juna, Informer na naslovnoj strani objavljuje: "SAD I NATO RATUJU SA RUSIJOM U SRBIJI! Osvajanje Balkana prioritet, PENTAGON POTPUNO OTVORIO KARTE!"

List piše da je "juče zvanično potvrđeno u Vašingtonu da "SAD i NATO pakt protiv Rusije i Vladimira Vladimiroviča Putina ratuju i na teritoriji Srbije", pošto je Majkl Karpenter, bivši visoki zvaničnik Pentagon koji u američkim medijima često najavljuje naredne poteze tamošnjih vlasti, poručio je da posle Crne Gore i Srbija mora po svaku cenu da bude uvučena u zapadnu vojnu alijansu kako bi se Rusima na Balkanu "potpuno zatvorila sva vrata". 

Osmog juna Večernje novosti najavljuju ulazak SAD u razgovore o Kosovu: "TRAMP AMINOVAO: Amerikanci ulaze u dijalog o Kosovu", a list piše da, osim evopske "trojke", Francuske, Nemacke i Holandije, koja bi da se uključi u finiš dijaloga Beograda i Pristine i SAD čekaju pogodan momenat da bi u ovaj proces uključila svog čoveka koji bi bio zadužen za razgovore na najvišem nivou.

Večernje novosti 11. 06. nastavljaju sa temom o pritiscima sa Zapada, te na naslovnoj strani navode: "Predsednik Srbije o pritiscima zapada zbog  KIM: Hoće da oslabe Srbiju iznutra".

Srpski telegraf 11. juna piše: "DODIKU SKIDA GLAVU 40 BRITANSKIH SPECIJALACA", a prema tvdrnjama lista, "bosanski lonac" opet potpaljuju Britanci, koji su napravili obaveštajni obruč oko Milorada Dodika, i koji su poslali 40 vojnika specijalaca u Sarajevo pravdajući taj potez željom da izbori za članove Predsedništva BiH, koji se održavaju u oktobru, proteknu "regularno".

Istog dana, 11. juna Informer donosi svedočenje generala Vladimira Lazarevića: "STOTINE NATO VOJNIKA POGINULO NA KOSOVU: General LAZAREVIĆ OTKRIO kako je NAŠA VOJSKA RASTURILA AMERE!"

Informer piše da je "penzionisani general Vladimir Lazarević, legendarni komandant Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije u vreme NATO agresije 1999. godine, skoro 20 godina posle rata otkrio je da je NATO pakt u više navrata bezuspešno pokušavao da izvede kopnenu invaziju na Kosovo, a da je pokušaj invazije trajao od 9. aprila pa sve do kraja bombardovanja, 9. juna, i potpisivanja Kumanovskog sporazuma.

Prema njegovim rečima, neuspela NATO kopnena intervencija imala je dve faze, a zapadni stratezi su ih nazvali "Strela 1" i "Strela 2".

Sutradan, 12.juna Danas međutim demantuje Lazarevićeve tvrdnje: "Sagovornici Danasa o tvrdnjama nekadašnjeg komandanta Prištinskog korpusa za vreme rata na Kosovu: General Lazarević izmislio kopnenu invaziju NATO na SRJ".

Prema tvrdnjama sagovornika lista, pokušaja kopnene invazije NATO snaga 1999. godine nije bilo, niti je Vojska Jugoslavije odbila njihov napad iz pravca Albanije".

Informer 13. juna ponovo najavljuje akcije Albanaca: "UPOZORENjE RUSKIH SLUŽBI: Šiptari otimaju Kosovo u toku MUNDIJALA", a prema njihovim tvrdnjama, "ekstremisti u Prištini planiraju da posle 20. juna u jeku SP u fudbalu krenu u napad na sever Kosova", jer se tada navodno u svetskim medijima neće dići mnogo buke oko nasilja.

Informer 15.06.ponovo piše o planu Amerike i EU: "SAD I EU SPREMILE KOSOVSKI ULTIMATUM: Eksperti Ruske akademije nauka upozoravaju Srbiju, ZAPAD SPREMA FINALNI PRITISAK!"

List piše da "Zapad vlastima u Beogradu šalje zahtev da najkasnije do januara 2019. godine priznaju lažnu državu Kosovo, a to su navodno našim vlastima dojavil eksperti Ruske akademije nauka.

Srpski telegraf na naslovnoj strani 16 juna piše: "VUČIĆU STEŽU OMČU OKO VRATA - Tramp: Posle Koreje krećem na Srbiju!   

U članku pod tim naslovom, Srpski Telegraf piše: "Nakon što su završili posao sa severnokorejskim liderom Kim DŽong Unom, predsednik SAD Donald Tramp i vašingtonska administracija usmeriće sve snage na Balkan. To u praksi znači da će se Srbija suočiti sa novim još brutalnijim pritiscima, s konačnim ciljem da pristane na ono što Zapad nudi kao rešenje za Kosovo. Sve što se poslednjih dana događalo u Srbiji (protesti zbog benzina, lažne vesti o zatrovanoj vodi, slučaj navodno nestalog novinara) samo je dokaz da je scenario za davljenje Aleksandra Vučića i vlasti u našoj zemlji uveliko u fazi realizacije. Poruka je više nego jasna: "Pristani na ono što tražimo ili ćemo te srušiti,"piše Srpski telegraf.

Večernje novosti 17. juna, , povodom Prvog međunarodnog simpozijuma o posledicama NATO bombardovanja SRJ osiromašenim uranijumom,  ponovo na naslovnoj strani objavljuju najavu intervjua sa Domenkom Leđerom: " ITALIJANSKI PILOT ZA „NOVOSTI”Leđero: Amerika znala da uranijum ubija, svoje na KiM zaštitili".

Nekadašnji pilot italijanske borbene avijacije, uoči dolaska u Srbiju je izjavio da je, bez sumnje, osiromašeni uranijum uzrok smrti 359 italijanskih vojnika i obolevanja oko 7.000 vojnih lica.

Informer 19. juna povodom nereda u Skoplju na naslovnoj strani objavljuje: "ZAEV SPPREMAN DA UBIJA MAKEDONCE ZA NATO! Javnost u Makedoniji šokirana brutalnim razbijanjem demonstracija, POLICIJA TUKLA I ŽENE I DECU!" 

List prenosi tvrdnje skopskih medija da je "makedonski premijer uz pomoć svojih provokatora izazvao nerede u Skoplju na protestu protiv sporazuma o promeni imena države, kojem je kumovao Zapad, a da je policija zatim tukla čak i žene i decu, bacala suzavac i šok-bombe, što je izazvalo povrede kod više desetina građana. 

Zatim, 21 juna Informer povodom slučaja "otmice" novinara Stefana Cvetkovića u Beloj Crkvi, ponovo vrti priču o specijalnom ratu, protiv Srbije:" UNIŠTITI VUČIĆA PA OTETI KOSOVO: Lažna otmica novinara, samo deo PAKLENOG PLANA AMERIKANACA!" A pakleni plan prema Informeru izgleda ovako: "Ovog leta i naredne jeseni kulminiraće specijalni rat, čiji je cilj da se predsednik Vučić proglasi za kriminalca i sruši sa vlasti. Zapadu pod hitno treba vlast koja će priznati lažnu državu Kosovo. Američka CIA u saradnji sa britanskom tajnom službom MI6 pokrenula je plan za do sada najjači udar na predsednika Aleksandra Vučića i vlast u Srbiji, tvrde navodno odlično obavešteni diplomatski izvori Informera".

Večernje novosti 21. juna pišu: "Tači crta granice i zove NATO", a prema tvrdnjama lista,  uoči dogovorene nove runde razgovora sa Beogradom, predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači još jednom je dolio ulje na vatru provokacijom da će se na pregovaračkom stolu naći i pitanje granica, a najavio je da će Priština tražiti pomoć eksperata, "uključujući i NATO".

Srpski telegraf 23. juna na naslovnoj strani objavljuje: "SRBIN OTKRIO MAPU PENTAGONA: Tajni ratni plan Amera za Balkan", a prema tvrdnjama lista, "po strateškim dokumentima Pentagona i NATO, Albanci su uz Ukrajince sa zapada te zemlje su jedini u Evropi koji su spremni da ratuju za američke interese". Srpsi telegraf piše da za ratni sukob na Balkanu ratni stratezi Vašingtona računaju na 100.000 Albanaca iz Albanije i sa Kosova, a da je te dramatične podatke za Srpski telegraf otkrio geopolitičar i profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić, koji je, prema tvrdnjama lista, na Nacionalnom univerzitetu odbrane u Vašingtonu svojim očima video strateški dokument kojim Pentagon praktično određuje američke interesne sfere širom sveta u kojima bi mogao da ratuje.

Istog 23. juna, Informer piše: "NOVA DIREKTNA UCENA STIŽE IZ BRISELA! Evropa zahteva da zaratimo s Rusima", a prema njihovom članku, Dejvid Mekalister, evropski izvestilac za Srbiju je naredio Beogradu da prestane da odlaže usklađivanje spoljne politike sa Evropskom unijom,što znači da su EU i njeni zvaničnici otvoreno ucenili Srbiju da momentalno uvede sankcije Rusiji i tako politički zarati sa Moskvom i predsednikom Vladimirom Vladimirovičem Putinom!

Alo na naslovnoj strani 26. juna piše o dešavanjima u Makedoniji 2015. godine, kada je grupa albanskih terorista ušla s Kosova u Makedoniju i izvršila više terorističkih napada: "PISMO KOJE LEDI KRV U ŽILAMA Otkriveno kako su Amerikanci IZAZVALI RAT da uklone Ruse".

List piše da je Muhamed Krasnići, nekadašnji komandant OVK, putem društvenih mreža objavio pravu pozadinu tragičnih događaja u Kumanovu tokom 2015: „Mi u Kumanovskoj grupi bili smo deo američkog projekta koji je trebalo da zaustavi ruski uticaj u Makedoniji, tako da i dalje postoje oni koji nas cene. Iskreno, ne igrajte se našim osećanjima i porodicama“, napisao je Krasnići, koji je na taj način putem javno zatražio od kosovske policije da, kako je naveo, prestane da mu prati porodicu i uznemirava je.

Istog dana Informer piše: "ANALIZA CIA: PUTIN BRANI KOSOVO KAO DA JE NjEGOVO: Amerikanci u problemu, više neće moći da rade šta hoće", a prema tvrdnjama Informera, zaključak opširnog izveštaja analitičara CIA o "ruskoj ulozi" u kosovskoj krizi, dostavljenog ambasadi SAD u Beogradu, i u koji su urednici lista navodno imali uvid je da Putin ne blefira, i da je on rešen da brani Kosovo kao da je njegovo, što znači da nipošto neće dozvoliti da Srbi, njegovi "poslednji evropski saveznici", ponovo budu poniženi i izgube sve. 

Alo 30. juna na naslovnoj strani objavljuje: "ISPOVEST NEMAČKOG PLAĆENIKA KOJI JE UZ POMOĆ NATO OBUČAVAO OVK Ubijao sam srpsku decu na Košarama!"

Alo piše da se NATO se dugo pripremao za napad na Srbiju, pa je pripadnike OVK i tokom godina kada je ta formacija zvanično bila na američkoj listi terorističkih organizacija obučavao u kampovima na severu Albanije, a da je jedan od instruktora bio i Nemac Majk Spat, bivši pripadnik američke vojske, koji je bio zadužen da obučava teroriste da ubijaju srpske vojnike i policajce iz snajpera, čiju ispovest list objavljuje.

Večernje novosti 30. juna ekskluzivno objavljuju: "Putin stiže 1. novembra", a prema njihovim informacijama,  predsednik Vladimir Putin doći će ponovo u Srbiju 1. novembra, na dan oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, kada bi trebalo da bude upriličena i velika vojna parada, a Novosti pišu i da bi sa Putinom bi u Srbiju mogla da stigne i ruska donacija u vidu 30 modernizovanih borbenih vozila BRDM-2 i isto toliko savremenih tenkova T-72. 

U sličnom tonu piše i Informer: "PUTIN DOLAZI I DONOSI RAKETNI SISTEM "PANCIR": Srbija postaje jedina zemlja u ovom delu Evrope, koja IMA TAKO MOĆNO ORUŽJE!"

Prema tvrdnjama ovog lista, navodno im je rečeno u više odlično obaveštenih izvora da će predsednik Putin u Beogradu prisustvovati centralnoj proslavi velike pobede u Prvom svetskom ratu, a već je potvrđeno da će tokom posete ili neposredno pre nje Vojska Srbija od Rusije dobiti moćni PVO raketni sistem "Pancir".

Jul 2018: Zli NATO i "dobri Donald Tramp"

Alo 2. jula na naslovnoj strani donosi intervju sa profesorkom Danicom Grujičić, načelnicom odeljenja za neuroonkologiju KCS-a koja otkriva kako će izgledati rad međuresornog tela komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja: "ISTRAŽIVANjA ZABRINjAVAJUĆA Srpska deca umiru od raka zbog NATO bombi, a ovako će da nas ISTREBE DO KRAJA!"

Prema njenim rečima, zvanični podaci kažu da u Srbiji deca obolevaju od raka dvostruko češće nego što je evropski prosek, za 100 odsto je skočio sterilitet kod muškaraca, a za 40 odsto kod žena u odnosu na period pre bombardovanja.

Danas 2. jula piše o dolasku Vladimira Putina: "Anđelković: Ne verujem da predsednik Ruske Federacije dolazi u Srbiju da bi bio u funkciju politike Srbije".

Analitičar Dragomir Anđelković, na pitanje može li Putinov dolazak biti od koristi srpskom predsedniku u susret rešavanju pitanja Kosova kaže da Putin političar svetskog formata koji ne može biti instrumentalizovan, dok je za sociologa Jovu Bakića,  dolazak Putina je prvenstveno poruka EU i SAD. 

Blic, 3.07. piše:  "Putin i Tramp u Finskoj pričaju o Kosovu", a kako navodi ovaj list, Srbija se nada da će se lideri Rusije i SAD uključiti u kosovski dijalog, a kako Blic saznaje u diplomatskim krugovima, to je plan srpskog državnog vrha da nakon neuspeha u Briselu dođe do konačnog rešenja kosovske krize.

Blic sledećeg dana ponovo piše o istoj temi: "Susret Putina i Trampa mogao bi da bude ŠANSA ZA REŠENjE KOSOVSKOG PITANjA", a Blic navodi da je susret ruskog i američkog predsednika Vladimira Putina i Donalda Trampa u Helsinkiju tog meseca velika šansa da kosovsko pitanje bude rešeno do početka  2019.

Informer 4. jula povodom odluke Crne Gore da pošalje oficire u sastav KFOR-a na Kosovu piše:  MILO ĐUKANOVIĆ, JADO JADNI I BEDNI: Poslao vojnike na Kosovo da TAMO SLUŽE NATO PAKTU!

Kako piše Informer, antisrpski režim u Crnoj Gori sa Milom Đukanovićem na čelu odlučio je da pošalje svoje vojnike na Kosovo da služe NATO paktu u sklopu misije KFOR-a, a skandaloznu odluku, kojom se još jednom potvrđuje priznanje lažne šiptarske države, vlast u Podgorici donela je potpuno sama, bez zahteva i bilo kakvih pritisaka iz Brisela!

Srpski telegraf tog 4. jula takođe piše o Crnoj Gori i Milu Đukanoviću: "MILO DOBIO ZADATAK: SRBIJU UVUĆI U NATO!"

Navodno, predsednik Crne Gore Milo Đukanović ima novi zadatak, a to je uvlačenje Srbije u NATO! Komunikaciona strategija crnogorske vlade doneta u četvrtak pod nazivom "Crna Gora članica NATO za period do 2020. godine" predviđa aktivnosti na što većoj promociji vrednosti Alijanse s posebnim osvrtom na Srbiju. Tako će Đukanovićev režim navodnim diplomatskim sredstvima izvršavati zadatke Alijanse, kojoj je Crna Gora samo posredna stanica u ostvarenju višedecenijskog plana stavljanja Srbije pod svoju šapu, piše Srpski telegraf.

Sutradan, 5. jula, Srpski telegraf najavljuje: "IVICA DAČIĆ OTKRIVA: TRAMP DOLAZI KOD VUČIĆA DO KRAJA GODINE, "a list piše da američki predsednik dolazi u Srbiju, kao i da su pripreme za njegov doček uveliko u toku. Prema informacijama Srpskog telegrafa, a koje je navodno potvrdio i šef diplomatije Ivica Dačić, poseta bi mogla da se realizuje najranije krajem 2018. ili na proleće 2019.

Blic 6. jula piše o politici Rusije: "ZAŠTO RUSI GURAJU SRBIJI SISTEM S 300 U RUKE Iza ove vesti krije se opasna mreža koja se plete u Moskvi"

Blic navodi da "ruske službe plasiraju lažne vesti kako bi ojačale svoj uticaj u regionu, što je bio slučaj dva dana pre, kada su tamošnji mediji objavili da je Srbija poslala zahtev Rusiji za nabavku raketnih sistema S-300, dok su tu vest iz Vlade Srbije demantovali u rekordnom roku. List tvrdi da je "cilj ovakve ruske propagande da održi svoj uticaj na ovim prostorima, ali da se Srbija “kazni” zbog povlačenja diplomatskih koraka koji nisu po ruskom ukusu."

Srpski telegraf od 9. jula objavljuje: "Specijalac za ratove doneo planove za slom Vučića  AMERIČKI ZVANIČNIK STIGAO U POSETU BALKANU: Specijalista za sukobe UCENjUJE SRBIJU!"  

Naime, prema tvrdnjama ovog lista, visoki zvaničnik Stejt departmenta Pit Maroko, "inače iskusni specijalista za sukobe, čovek koji je nadgledao američke operacije u Avganistanu i Iraku, dolazi u Srbiju kako bi razradio plan Zapada za slom naše države i predsednika Aleksandra Vučića.

Srpski telegraf istog dana piše i o NATO bombardovanju: "OTKRIVAMO PRAVU ISTINU: Srbiju bombardovali zbog TITOVOG TAJNOG PROJEKTA!"

Prema tvrdnjama ovog tabloida, rasparčavanje Jugoslavije, koje je kulminiralo bombardovanjem SRJ 1999. godine i otimanjem Kosova od Srbije, predstavljalo je američku odmazdu zato što ih je prevario Josip Broz Tito. Maršal je 60-tih navodno  Amerikancima prodao svemirski program, dobivši od njih 2,5 milijardi dolara i jaku političku i ekonomsku podršku narednih godina, sve dok se nije ispostavilo da taj program ne može da ostvari ništa od onoga zbog čega je i kupljen, što nije moglo da prođe nekažnjeno. 

Istog dana 9. jula, Informer piše o  podršci američkog predsednika podeli Kosova: "ŠIPTARI U PANICI, TRAMP JE ZA PODELU KOSOVA?! Lobisti iz Vašingtona javili, predsednik SAD ĆE POPUSTITI SRBIMA!"

Prema Informeru, američki predsednik i deo njegove administracije sve su bliži ideji da se u rešenju kosovskog problema ipak načine određeni ustupci Srbiji i da se ide na delimičnu podelu južne srpske pokrajine, a kako Informer navodno saznaje, albanske vlasti u Prištini posredstvom lobista iz Vašingtona dobile su informaciju da Stejt department, uz saglasnost Trampa, razmatra rešenje po kome bi Srbija dobila četiri opštine na severu Kosova, dok bi zauzvrat Albancima pripao deo preševske opštine, zapadno od autoputa E-75.

Sledećeg dana, 10. jula Informer piše o DŽejmsu Matisu, ali sa drugim razlogom: "DIVLjI PAS MATIS GURA SRBIJU U NATO: Šef Pentagona dolazi na Balkan sa SPECIJALNIM ZADATKOM!"

Kako tvrdi list, šef Pentagona, američki ministar odbrane DŽejms Matis dolazi na Balkan sa specijalnim zadatkom da koordinira pritisak na Srbiju kako bi naša država što pre bila uvučena u NATO pakt!

Istog dana, Večernje novosti pišu:  "CIA PROGNOZIRA: Srbiju vide u bloku država pravoslavlja", a list navodi da bi prema prognozama CIA i američkog instituta Stratfor, EU kakvu danas poznajemo mogla da postane stvar prošlosti, a američka obaveštajna agencija  Stari kontinent u bliskoj budućnosti vidi podeljen na tri dela - "novu", "staru" i "pravoslavnu" Evropu, kojoj bi pripadala i Srbija.

Alo 12. jula piše o navodnom sukobu Donalda Trampa i Angele Merkel: "OPASNO SE ZAKUVALO Tramp: Angela, ili ja ili Putin,"a prema tvrdnjama ovog lista prilikom susreta dvoje lidera došlo je do teških reči. "Vi ste ruske marionete. Dajete milione Rusiji, a mi vas branimo", navodno je rekao Tramp, dok je Angela navodno uzvratila: "Nemačka je nezavisna u izboru sopstvene politike." 

Politika 14. jula piše: "NATO bazu gradiće na Sinjajevini", a list navodi da je Ministarstvo odbrane Crne Gore planinu na severoistoku zemlje označilo kao teren za novi streljački poligon i uništavanje viška municije i jednu vrstu NATO baze.

Večernje novosti 16. jula na naslovnoj strani imaju naslov: "Lideri Alijanske tretiraju BiH kao da je već njihova članica NATO NATO deklaracijom sad udara na Srpsku!"

Kako navode Novosti,  deklaracija koju su lideri NATO usvojili posle briselskog samita ide u pravcu da Alijansa sada tretira BiH kao da je već postala članica NATO, iako je u Narodnoj skupštini RS 2017.  usvojena Rezolucija o vojnoj neutralnosti. 

Istog dana, Blic opet piše o "zlim Rusima": "Rusi žele nemire na Zapadnom Balkanu", a list navodi glavnu poruku sa sednice britanskog Komiteta za spoljne poslove, održanoj uoči nedavno završenog samita o Zapadnom Balkanu u Londonu, da je Rusija navodno spremna da uradi šta god može kako bi destabilizovala Balkan i njegov put ka stabilnosti i demokratiji. To se vidi u ruskoj podršci pokušaja državnog udara u Crnoj Gori 2016.", navodi se u izveštaju britanskog Komiteta. 

Alo na naslovnoj strani 18. jula objavljuje: "PUTIN TRAMPU: REPUBLIKU SRPSKU I DODIKA NIKO NE SME DIRATI"

Kako list navodi, na sastanku Predsednika Rusije i Sjedinjenih Američkih Država  u Helsinkiju , u razgovoru u četiri oka ,koji je trajao više od dva sata ,pored najaktuelnijih globalnih tema dva lidera su se dotakla na kratko i Balkana. Predsednik Putin je tom prilikom , kako tvrde diplomatski izvori ,bio decidan naglasavajući da na Republiku Srpsku , čiji je suverenitet jasno potvrđen u Dejtonu, i njenog lidera Milorada Dodika treba prekinuti bilo kakvu vrstu pritiska dopuštajući da unutar BiH narodi sami nađu konsenzus o svim značajnim pitanjima za njihov život.  

Srpski telegraf 19. jula nanaslovnoj strani ima "ekskluzivu": EKSKLUZIVNO: TAJNA AKCIJA CIA U BEOGRADU ZBOG TRAMPA!" U članku se navodi da je CIA u najvećoj tajnosti u jeku američke predizborne kampanje poslala ekipu u Beograd da istraži navodnu povezanost Melanije Tramp i njene porodice sa srpskim (jugoslovenskim) tajnim službama, a da je akcija  sprovedena po nalogu Hilari Klinton, sa ciljem da se dokaže da su obaveštajne službe podmetnule suprugu Donaldu Trampu i da se tako on kompromituje kao kandidat za prvog čoveka SAD.

Danas 20. jula za jednu od tema na naslovnoj strani ima Rusiju  Vladimira Putina: "Diplomatski izvori Danasa o ruskoj politici prema Zapadnom Balkanu: Putin ublažava odnos prema Kosovu i Crnoj Gori".

Prema tvrdnjama izvora Danasa iz diplomatskih krugova, moguće je da će se ruski predsednik Vladimir Putin, poznat po pragmatičnosti, u skorije vreme susresti sa nekim od političkih predstavnika Albanaca ili kosovskih Albanaca, jer je i Albancima i Rusima u interesu da poboljšaju međusobne odnose, što je pokazao nedavni kratak susret kosovskog predsednika Hašima Tačija i ruskog premijera Dmitrija Medvedeva u Ankari, na svečanoj inauguraciji predsednika Turske. Izvori Danasa tvrde i da rusko rukovodstvo, predvođeno Putinom, nastoji da unapredi veze sa ostalima na Zapadnom Balkanu, poput Crne Gore, koja je, podsetimo, nedavno postala članica NATO. 

Danas istog dana piše i o dijalogu o Kosovu: "Šta donosi dokument uticajnog američkog Instituta Istok - Zapad, koji je krajem prošlog meseca predstavljen srpskom državnom vrhu:  Dijalog u Briselu mora voditi tome da Srbija prizna Kosovo". 

Prema pisanju Danasa, u dokumentu uticajnog američkog Instituta „Vreme za akciju na Zapadnom Balkanu – preporuke za američku diplomatiju“ se navodi da dijalog Beograda i Prištine mora voditi ka tome da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu, a da bi SAD trebalo da ohrabre EU da obnovi dijalog Kosova i Srbije da bi se „zaustavilo njegovo lagano iskliznuće u zamrznuti konflikt“.

Politika 21. jula piše o politici Rusije, ali i SAD o Kosovu: "Oprečni stavovi SAD i Rusije o podeli Kosova"

Politika piše da su pozicije Moskve i Vašingtona oko toga na koji bi način trebalo da se reši pitanje Kosova i Metohije, bar na osnovu najnovijih izjava ambasadora SAD u Prištini Grega Delavija i člana Odbora za međunarodne odnose Državne dume Rusije Sergeja Železnjaka, ostale su suprotne, ali su gledišta o eventualnoj podeli KiM naizgled potpuno zamenjena. Američki diplomata, po izveštajima prištinskih medija, nije negativno odgovorio na pitanje o tome da li bi svaki sporazum Beograda i Prištine postignut u Briselu bio prihvatljiv za Stejt department, pa ni onaj koji podrazumeva podelu, navodi Politika.

Večernje novosti 21. jula takođe pišu o izjavama Grega Delavija, mada mnogo jačim tonom: "DIPLOMATA IZ SAD U PRIŠTINI IZAZVAO POTRES: "Probni balon" Amerike o podeli KiM?"

List piše da je navodna izjava Delavija za jednu prištinsku televeziju da Beograd i Priština treba da odluče o eventualnoj podeli Kosova, za samo nekoliko sati napravila pravi politički zemljotres u Prištini, a da se  američki ambasador u Prištini naknadno ogradio od stava da dve strane treba da odluče o podeli. Novosti međutim navode da se sam nagoveštaj mogućnosti da SAD prave zaokret u poziciji prema reševanju kosovskog čvora (do momenta Delavijevog demantija) tumači kao "probni balon" Vašingtona da se ispipa puls obeju strana, pa i Evropske unije.

Informer istog 21. jula istim povodom piše: "AMERI PRESEKLI! TRAMP ZATRAŽIO PODELU KOSOVA! Haradinaj pretio ratom pa se posle izvinjavao, TAČI SPREMAN DA POSLUŠA!"

Prema pisanju lista, ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Greg Delavi preneo je poruku predsednika Donalda Trampa da je Amerika spremna da podrži podelu Kosova, i na taj način navodno potvrdio nedavno pisanje Informera da se u Stejt departmentu, uz Trampovu saglasnost, najozbiljnije razmatra opcija razmene teritorija između Beograda i Prištine kao jedno od glavnih rešenja za kosovsku krizu.

Večernje novosti 23. jula na naslovnoj strani donose najavu intervjua sa ministarkom spoljnih poslova Austrije:  "Karin Knajsl: Dogovor Beograda i Prištine temelj stabilnosti regiona, veza sa Rusijom ne mora da trpi zbog puta u EU".

Sagovornica Novosti naglašava da pridruživanje evropskoj porodici ne znači da moraju da trpe veze između Srbije i Rusije, i da Beograd sigurno može da pronađe pragmatičan pristup održavanju dobrih odnosa sa Moskvom. 

Informer 26. jula piše o akciji KFOR-a na Kosovu: "KFOR NAPRAVIO GRANICU IZMEĐU SRBIJE I KOSOVA: Rusi upozoravaju na opasan plan ZAPADNIH MOĆNIKA!"

Prema tvrdnjama Informera, vojnici KFOR u južnoj srpskoj pokrajini, koje je NATO pakt poslao da štite građane i budu statusno neutralna misija, prave granicu između Srbije i Kosova, a to tvrdi ruski "Komersant", ugledni list blizak Kremlju, navodeći da vojnici zapadne vojne alijanse bez nadležnosti postavljaju i menjaju stare saobraćajne znakove i sve putokaze duž administrativne linije. Prema ovim informacijama, Albanci tvrde da je ovo početak definitivne demarkacije između Kosova i Metohije (?!?), dok su Srbi u pokrajini u neviđenom strahu!

Sutradan 27. jula Srpski telegraf piše: "PUTIN I TRAMP NAPRAVILI MAPU PODELE KOSOVA", a prema navodima tog lista, Donald Tramp i Vladimir Putin dogovorili su podelu Kosova na nedavnom sastanku u Helsinkiju. Prema pouzdanim informacijama iz diplomatskih krugova, napravljena je i nova mapa Balkana, koja bi, kako očekuju dve supersile, konačno omogućila smirivanje tenzije i normalnu saradnju Beograda i Prištine, piše Srpski telegraf, i dodaje da je ovaj scenario postao je realan čim se u Vašingtonu ustoličila nova, Trampova administracija, dok je međutim, operativna razrada krenula tek nakon što je na mesto savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika došao DŽon Bolton umesto osvedočenog prijatelja Albanaca H. R. Makmastera.

Srpski telegraf istog dana piše o ranije uhapšenom američkom specijalcu: "AMERIČKA "FOKA" UBIJALA MAFIJAŠE PO SRBIJI?"

Američki specijalac i pripadnik elitne jedinice "Foke" Danijel Dejvid Korbet, protiv koga je početkom juna podignuta optužnica zbog nedozvoljenog nošenja oružja, sumnjiči se za umešanost u likvidacije mafijaša u Srbiji, navodno saznaje Srpski telegraf.

Istog dana list piše i ovo: "DAČIĆ OTKRIVA ZA SRPSKI TELEGRAF: Trampov zet rešava podelu Kosova".

Posle susreta sa DŽaredom Kušnerom, višim savetnikom predsednika SAD i mužem Trampove ćerke Ivanke,  Ivica Dačić, šef srpske diplomatije je iz Vašingtona  poručio da je "Amerika čula naše argumente, i da je Vašington spreman da odstupi od dosadašnje politike u rešavanju kosovskog pitanja.

Sledećeg dana, 28. jula, Večernje novosti takođe pišu o podeli: "VELIKE SILE SAD MENjAJU TON: "Hladan tuš" Vašingtona za Prištinu"

Novosti pišu da sve duža lista saveznika Prištine koji polako uskraćuju bezrezervnu podršku kosovskim Albancima u dijalogu sa Beogradom, a državama koje počinju otvoreno da im "lupaju packe" da smanje apetite u pregovorima polako se pridružuje i najjači pokrovitelj nezavisnosti Kosova - Amerika. Sudeći prema signalima koje su neki od najvažnijih vašingtonskih zvaničnika slali poslednjih dana u susretima s premijerkom Anom Brnabić i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, nije isključen ni zaokret u politici SAD kad je reč o rešavanju kosovskog pitanja, navode Novosti.

Danas u izdanju od 28/29 jula pišu da je na četvrtu godišnjicu od početka Prvog svetskog rata u SAD je 28. jula 1918. godine obeležen "Srpski dan:  "Srpski dan u SAD 100 godina kasnije". 

Politka u broju od 28. jula na Vidovdan takođe piše o Srpskom danu u Americi: "100 GODINA OD PODIZANjA SRPSKE ZASTAVE NA BELOJ KUĆI" navodeći da su zvaničnici SAD i Srbije obeležili 100 godina od kada se 28. jula 1918. na Beloj kući zavijorila zastava Kraljevine Srbije, u znak počasti i poštovanja ukazanih herojstvu i stradanju srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. 

Informer u izdanju od 28. jula opet piše o podeli Kosova: "TRAMPOV ZET DOLAZI U SRBIJU, traži rešenje za Kosovo?!"

Ivica Dačić je "ekskluzivno za Informer" najavio posetu Srbiji DŽareda Kušnera, zeta Donalda Trampa i jednog od njegovih najbližih savetnika. Prema tvrdnjama Informera, suprug Trampove ćerke Ivanke, koji u Beloj kući obavlja funkciju višeg savetnika predsednika SAD, u Beogradu će se sastati sa najvišim državnim funkcionerima, a jedna od tema će svakako biti i traženje mirnog i održivog rešenja za Kosovo, u okviru koga se pominje i opcija podele Kosova, odnosno razmene teritorija, o čemu se u američkoj administraciji u poslednjih nekoliko meseci sve češće i otvorenije govori.

Alo 31. jula takođe piše o podeli, i tome kako se na nju gleda među Albancima:  "TRAMP TRAŽI PODELU KOSOVA: EU STRAHUJE DA ĆE SE ALBANCI POKLATI MEĐU SOBOM!"

Alo navodi da je Milaim Zeka, poslanik partije NISMA (Fatmira Ljimaja), izneo je tvrdnju da će podela Kosova, odnos razmena teritorija, biti na dnevnom redu pregovora u Briselu, a da su se u Prištini pod pritiskom SAD stvari malo promenile.

 

Istog dana,  Informer na naslovnoj strani slave dolazak ruskih Migova:  SVI "MIGOVI" PRVI PUT LETE PRED PUTINOM: Završava se modernizacija borbenih aviona, VOJSKA SRBIJE NIKAD JAČA!"

Informer piše da će šest "migova 29" koje je Srbija po najpovoljnijim uslovima krajem prošle godine dobila od Rusije prvi put  javno poleteti početkom novembra 2018.  na velikoj vojnoj paradi kojom će biti obeleženo 100 godina od savezničke pobede u Prvom svetskom ratu, kojoj će kako je već ranije potvrđeno, prisustvovati i predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin.

Avgust 2018: Putin i Tramp se usaglasili: sprema se podela Kosova

Informer već 2. avgusta ponovo dramatično objavljuje: "KFOR POTVRDIO, SPREMA SE PODELA KOSOVA! Velika igra u južnoj srpskoj pokrajini, ALBANSKI SEPARATISTI PRETE NEMIRIMA?!"

List navodi da je NATO pakt posredno j potvrdio da se priprema podela Kosova i Metohije, pošto su komandanti ovog vojnog saveza saopštili da su spremni da spreče eventualne nemire koji bi usledili u slučaju podele ili razmene teritorije.

Srpski telegraf tog 2. avgusta piše: DAČIĆ OTKRIO DUGO SKRIVANU TAJNU: Slobina zadnja ponuda AMERIMA ZA KOSOVO, " što je Telegrafu otkrio Ivica Dačić, koji je naveo da je Slobodan Milošević pre pregovora u Rambujeu predložio Amerikancima da SR Jugoslavija uđe u NATO pokušavajući na taj način da sačuva Kosovo i izbegne bombardovanje, ali je tu ponudu glatko odbila tadašnja siva eminencija Stejt departmenta državna sekretarka SAD Madlen Olbrajt.

Informer 3. avgusta dramatično najavljuje novo stradanje Srba: "BRITANCI SPREMAJU OLUJU NA KOSOVU! London napravio strašnu grešku, NA POMOLU NOVI POGROM SRBA!"

Informer prenosi stav "upućenih" da skidanje Kosova sa dnevnog reda Saveta bezbednosti UN znači da se Srbima sprema veliko zlo, i da Albanci mogu da iskoriste novonastali "vakuum" čak i za napad na Srbe na severu pokrajine, jer to neće biti tema na sednicama Saveta bezbednosti UN.

Večernje novosti 6. avgusta pišu u sličnom tonu: "AMERIKA SPREMA ALBANCE: Ubrzali obuku za udar na sever KiM", a prema tvrdnjama Novosti, pripadnici američkog KFOR-a nedeljama spremaju Albance na planini Bajgora, u okviru zajedničke operacije pod kodnim nazivom "Zlatna sablja", koja se u bezbednosnim krugovima tumači kao finalna faza otimanja severa Kosova i Metohije i zaokruživanja "suvereniteta" lažne države.

U istom broju, Novosti pišu i o posledicama NATO bombardovanja: "Surovi NATO eksperiment nad Srbima", odnosno da se otvaranjem istrage u okviru Skupštinske komisije za ispitivanje posledica NATO agresije, i zajedničkog projekta četiri ministarstva Vlade, kroz Koordinaciono telo za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja, svakodnevno pojavljuju svedočenja o tome šta nam je alijansa uradila te 1999. godine,  

Informer u broju od 6. avgusta ponovo pišu o Trampovoj podršci podeli Kosova: "PODELITE KOSOVO, ALI SAMO KREATIVNO: Donald Trap poručio iz Vašingtona, AMERIKA MENjA POLITIKU PREMA SRBIJI?!"

SAD pod predsednikom Donaldom Trampom polako ali sigurno menjaju stav prema kosovskom problemu, pa sada već otvoreno pozivaju na podelu Kosova, navodi list, i piše da je Stejt department u zvaničnom saopštenju pozvao Srbe i Albance da pronađu "kreativno rešenje" kosovskog problema. Kako tumači Informer, u saopštenju američkog ministarstva spoljnih poslova, povodom komplikovane političke situacije na Kosovu, jasno se poručuje da je došao trenutak da obe strane nešto dobiju, odnosno izgube.

Srpski telegraf  8. avgusta objavljuje: "PRAVI PLAN ZAPADA ZA KOSOVO", a prema navodnim tvrdnjama  izvora iz diplomatskih krugova, plan za rešavanje kosovskog plana iza kojeg stoje Vašington i Evropska unija navodi da će Srbi na Kosmetu biti zaštićeni, a da će se deo sa većinskim srpskim življem na severu povezati sa centralnom Srbijom. S druge strane, ni Priština neće ostati praznih ruku, novom linijom razganičenja ili podelom, kako god nazvali to rešenje. Albanci će dobiti deo opštine Preševo, uzak pojas uz administrativnu liniju, objašnjava izvor Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova.

Sutradan, 9. avgusta Srpski telegraf na naslovnoj strani objavljuje: "PUTIN DAO TRAMPU PAPIRE: Rusija i SAD dogovaraju podelu Kosova!"

Telegraf prenosi pisanje briselskog portala Politiko, koji navodi da je imao  uvid u dokument razmotren na sastanku Putina i Trampa u Helsinkiju, koji je inicijalno sastavila ruska strana. U njemu se nabraja veliki broj područja u kojima bi dve zemlje mogle da sarađuju kako bi ponovo uspostavile bar deo međusobnog poverenja, a Srpski telegraf tumači da se u dokumentu pominje i Kosovo i njegova podela, kao trenutno najrizičnija tačka u ovom delu Evrope. 

Informer istog 9. avgusta ponavlja priču o podeli Kosova: "ŠEF DIPLOMATIJE IVICA DAČIĆ: Amerika sad hoće podelu", u kojoj Ivica Dačić objašnjava da u Vašingtonu ranije nisu hteli ni da pričaju o statusu Kosova, a sada pozivaju Srbe i Albance da pronađu kreativno rešenje. Razgraničenje sa Albancima jeste u najboljem srpskom interesu i sada je trenutak za to, naveo je Dačić, koji je uzgred otkrio da Mariju Zaharovu vodi u Guču, gde će imati vrhunski provod.

Večernje novosti istog dana, 9. avgusta objavljuju "Vučić sa Putinom o rešenju za Kosovo" i pišu da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Rusije Vladimir Putin sastati se u Moskvi 15. septembra, a da da će centralna tema njihovog razgovora biti rešavanje kosmetskog pitanja.

Alo 11. avgusta prenosi stav Moskve koji je iznela potparolka MSP Rusije Marija Zaharova prilikom posete Beogradu: "Tri stvari za Kosovo koje Moskva neće prihvatiti". 

Ona je na konferenciji za novinare navela da Moskva ostaje dosledna kada je reč o Kosovu, ali da će podržati dogovor koji je dobar za Srbiju. Zaharova je međutim istakla da Moskva neće prihvatiti “laž da je Kosovo odvojeno od Srbije na osnovu referenduma“, da “neće proći“ ni da je slučaj Kosova “jedinstven primer u Evropi“, niti izvrtanje istorijskog sećanja. 

Informer istog 11. 08. tvrdi skoro potpuno drugačije: "MARIJA ZAHAROVA POTVRDILA: I Putin će podržati PODELU KOSOVA!"

Informer piše da izjava Zaharove da će Moskva poštovati svaku odluku Srbije po pitanju rešenja problema Kosova i Metohije, znači da će i predsednik Putin podržati razgraničenje između Srba i Albanaca na Kosovu, za koje se zalaže naše državno rukovodstvo, iako je Zaharova izjavila između ostalog, da je stav Rusije po pitanju Kosova zasnovan na međunarodnom pravu, poštovanju suvereniteta Srbije i njenog unutrašnjeg zakonodavstva, kao i da se Moskva oslanja se na međunarodno pravo i Rezoluciju 1244 UN.

Večernje novosti 14. avgusta pišu o politici Rusije prema RS: "Rusija voljna da se otvori status Srpske." 

List piše da je Moskva spremna da podrži Republiku Srpsku da otvori pitanje svog osamostaljenja, naročito u kontekstu pregovora o konačnom rešenju za Kosovu i Metohiju, koji će biti intenzivirani od septembra, a da će tu poruku predsedniku Srpske Miloradu Dodiku preneti ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, koji je 16. i 17. septembra boravio u Sarajevu i Banjaluci.

Srpski telegraf 15. avgusta ponovo podseća na NATO bombardovanje: "TAJNI NATO PROJEKAT U SRBIJI: Trovali nas žutim prahom," a prema pisanju lista, misteriozni žuti prah, za koji stručnjaci tek treba da utvrde šta je, kojim su NATO avioni zasipali Srbiju tokom bombardovanja dva dana početkom aprila 1999. godine ostavio je stravične posledice po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Večernje novosti 17. avgusta najavljuju veliku paradu koju ćeuveličati Vladimir Putin: "Pred Putinom 100 tenkova i nove rakete".

List piše da Srbija priprema grandioznu vojnu paradu na Dan primirja 11. novembra povodom stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu, na kojoj će pred ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i najvišim svetskim zvanicama predstaviti svoje najnovije naoružanje uz defile čak 100 tenkova. 

Istog dana, 17. avgusta Informer navodi: "AMERIKANCI TRAŽE: RS I DODIK MORAJU DA PRIZNAJU GENOCID: Vašington protiv inicijative za utvrđivanje istine o Srebrenici!"

Informer piše da američka administracija zahteva od Republike Srpske i njenog predsednika Milorada Dodika da bespogovorno prihvate tezu da se jula 1995. u Srebrenici dogodio genocid, a da je Stejt department munjevito reagovao na odluku Narodne Skupštine RS, koja je jednoglasno odbacila prethodni izveštaj Komisije o događajima u Srebrenici i oko nje iz 2004. godine.

Srpski telegraf 18. avgusta opisuje novi izgled Balkana: "PUTINOVA NOVA MAPA BALKANA: Srbiji se pripaja Republika Srpska," a navodno je to plan Vladimira Putina, koji bi obezbedio trajni mir u regionu, i o kome se navodno vode razgovori iza kulisa i na nivoima specijalnih izaslanika nekoliko država.

Alo 18. avgusta  u članku pod naslovom "ŠTA SE KRIJE IZA SAOPŠTENjA AMBASADE SAD DA PUŠTAJU „DVE STRANE DA SE DOGOVORE: Amerikanci za podelu Kosova, Albanci se i ne pitaju" navodi mišljenje analitičara da su se SAD su pokazale da su spremne da saslušaju sve predloge

Informer istog dana 18. avgusta gromoglasno objavljuje: "TRAMP UZ SRBIJU, MOŽE PODELA KOSOVA: Sada je potvrđeno, Vašington konačno prelomio!"

List piše da je ambasada SAD u Prištini zvanično saopštila da i naša država u dijalogu sa Prištinom može imati "neograničenu slobodu" da odlučuje o svojoj sudbini, osim u slučaju rata. Stav američke administracije glasi da Beograd i Priština treba da postignu sporazum koji je održiv, stabilan i ne stvara nestabilnost u regionu, a stručnjaci, sagovornici Informera, ocenjuju da je Bela kuća odustala od bezrezervne podrške Albancima i zauzela mnogo "mekši" stav prema Beogradu, što prema Informeru znači da je predsednik Sjedinjenih američkih država konačno  prelomio da stane uz Srbiju i podrži eventualno razgraničenje s Albancima

Srpski telegraf  22. avgusta objavljuje: "IVICA DAČIĆ OTKRIO ZAŠTO DONALD TRAMP POMAŽE SRBIJI" a prema tvrdnjama šefa srpske diplomatije, u Vašingtonu su  shvatili da bi nezavisno Kosovo, u granicama u kojima ga Albanci zamišljaju, predstavljalo prečicu do ostvarenja tajnog projekta islamista o teritorijalnom povezivanju muslimana na celom Balkanu. 

U izdanju od 22. avgusta, Politka, Blic, Alo, Srpski telegraf i, Informer pišu od letu prvih remontovanih migova i pitanju uvođenja vojnog roka. 

Politika piše: "DRŽAVA RAZMATRA UVOĐENjE OBAVEZOG VOJNOG ROKA: Poletela prva dva ruska miga 29".

Blic: PREDSEDNIK VUČIĆ NAJAVIO PROMENE: Obavezni vojni rok se vraća ako bude para".

Alo: "SPREMNI ČUVARI SRPSKOG NEBA: Migovi poleteli, čekamo Putina".

Srpski telegraf: "Vučićev predlog za odbranu: Vraća se obavezni vojni rok".

Večernje novosti: PROMOCIJA MIGOVA 29: Lovcima imena pilota heroja". 

 Informer  o tom događaju piše najrečitije : DUŠMANI, CRKNITE OD MUKE: Lete novi 'migovi", a ovaj tabloid ujedno najavljuje i da će Vučić zajedno sa Vladimirom Putinom biti gost na svadbi nekadašnjeg kancelara nemačke Gerharda Šredera.

Srpski telegraf  23. avgusta piše o navodnoj podršci Vladimira Putina podeli Kosova: "LAVROV: SVIM SILAMA UZ SRBIJU!"

List piše da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov preneo srpskom šefu diplomatije Ivici Dačiću na sastanku u Sočiju poruku da će Moskva svim silama stati iza Srbije po pitanju Kosova, a da će, ukoliko u Beogradu smatraju da je razgraničenje rešenje,Moskva to bez ikakve rezerve podržati. Telegraf navodi da je Lavrov Dačiću rekao da Beograd može da bude siguran da ima punu podršku Rusije i predsednika Putina, i da je to Lavrov doslovce rekao u razgovoru sa Dačićem u četiri oka, prema saznanjima lista koja navodno potiču iz potpuno pouzdanog i odlično obaveštenog izvora.

Večernje novosti od 23. avgusta pišu da bez Rusije nema rešenja za KIM: "Bez Moskve nećemo ići u rešavanje pitanja KiM", a list i navodi da je tokom sastanka Vučića i Putina u Kremlju dogovoreno da Srbija neće ići ni u kakvo rešavanje konačnog statusa Kosova i Metohije bez podrške Kremlja.

Politika na naslovnoj strani 25. avgusta govori o izjavi savetnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednost DŽona Boltona: "TRAMPOV SAVETNIK DŽON BOLTON O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE:  SAD ne isključuju korekciju granica". 

Bolton je prilikom susreta sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom u Kijevu naveo da se SAD neće uključivati u raspravu oko ideje o razmeni teritorija između Srbije i Kosova, ali ne isključuju mogućnost korekcije granica ako dve strane mogu da se o tome međusobno dogovore i postignu sporazum.

Večernje novosti 25. avgusta takođe pišu o izjavi DŽona Boltona u Kijevu: "ISKORAK SAD O PITANjU KIM: Amerika ne brani promenu granica", a prema pisanju lista, Trampov savetnik DŽon Bolton je, posle sastanka sa Putinovom desnom rukom Nikolajem Patruševom najavio iskorak u politici prema KiM, 

25. avgusta, Srpski telegraf donosi senzacionalnu priču: "O OVOME SE ĆUTI GODINAMA: GOSPODAR KIŠE TAJNI PROJEKAT VOJSKE SRBIJE!"

Prema saznanjima do kojih je navodno Srpski telegraf došao u vojnim krugovima, Jugoslavija je bila među retkim zemljama čiji su stručnjaci eksperimentisali i pokušavali da kontrolišu vremenske prilike, poput razbijanja oblaka i sprečavanja kiše u okviru tajnog projekta "Gospodar kiše". Telegraf zatim nastavlja da je ono što je započeto u JNA, nastavljeno u Vojsci Srbije, čiji su stručnjaci uspeli da razviju projekat do kraja, a on je iskoriščen 2014. godine kada je Putin kao specijalni gost prisustvovao vojnoj paradi "Korak pobednika" u Beogradu. Kako piše Srpski telegraf, tada su naši stručnjaci pomenutom specijalnom metodom rasterali oblake i sprečili kišu iznad glavnog grada u vreme kada je smotra trebalo da počne. Gosti, među kojima i Putin, kao i publika, ipak su morali da se sklanjaju od kiše ili kisnu, ali razlog nije neefikasnost "Gospodara kiše", već to što je ceremonija kasnila dva sata jer je kasnio dolazak ruskog predsednika.

Srpski telegraf zatim 27. 8. na naslovnoj strani ima novi biser: "HILARI: RUŠIMO PODELU KOSOVA ČIM SVRGNEMO TRAMPA! " Prema navodima lista, poruka Hilari Klinton koja je preneta pojedinim zvaničnicima lažne države Kosovo, a pre svega Ramušu Haradinaju je da će njena vlada srušiti podelu Kosova čim obori Donalda Trampa s vlasti. Telegraf navodno saznaje da su "upravo zbog toga deo prištinske vlasti obnovio ratnu retoriku i bukvalno na dnevnom nivou ispaljuje pretnju da će biti krvi do kolena ukoliko dođe do korekcije granica."

Alo 28. avgusta piše da su Albanci u teškoj panici, pošto su shvatili da više nisu mezimci Amerike: "PUKLI SU: Tramp ipak voli Srbe!".

Informer 29 avgusta najavljuje: "SA SRBIJOM VIŠE NEMA ŠALE: Stižu Putinove 'ĐAVOLjE KOČIJE'!" Tobože, NATO je u panici zbog vesti da će Vojska Srbije dobiti helikoptere 'Mi 35', koji su se u ratu u Siriji pokazali kao najefikasnije oružje, piše list.

Sutradan 30. 08. Informer prenosi izjavu Nika Dučića: "PUKOVNIK NIK DUČIĆ, KOMANDANT AMERIČKE BAZE BONDSTIL: Šiptari, nema ništa od "vojske Kosova!"

Prema pisanju lista, posle odluke SAD da podrže podelu pokrajine, pukovnik Nik Dučić je poručio Hašimu Tačiju i Ramušu Haradinaju da nema ništa od formiranja takozvane "vojske Kosova" Dučić je istakao da misija KFOR u južnoj pokrajini ostaje u istom formatu, a da trenutno ima mnogo važnijih poslova od transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u 'vojsku'. Prema njegovim rečima, Priština bi morala da promeni ustav ukoliko hoće da formira vojsku, a to nije moguće bez pune podrške Srba u pokrajini.

Sledećeg dana, 31. 08. Informer na naslovnoj strani objavljuje veliku priču: "SAD I RUSIJA U SRBIJI VODE HLADNI RAT! Šef CIA Stiven Mejer izneo šokantne tvrdnje!"

Informer prenosi analizu Stivena Mejera, bivšeg šefa CIA, koji navodno tvrdi da američki i ruski lideri Donald Tramp i Vladimir Vladimirovič Putin u Srbiji vode hladni rat jer veruju da onaj ko kontroliše Beograd kontroliše ceo Zapadni Balkan, a osim što se Vašington i Moskva obaveštajno i bezbednosno madmudruju u Srbiji, oni pospešuju i trku u naoružanju na Balkanu, i to tako što Amerikanci podržavaju Hrvatsku, a Rusi Srbiju.

Istog dana, Informer objavljuje: "KRAJ NATO PAKTA! Makron tvrdi da Evropa mora da se okrene Rusiji!"

List prenosi da je francuski predsednik Emanuel Makron "odlučio da razbuca NATO", pa po zemljama EU promoviše novu strategiju, prema kojoj Stari kontinent treba da se oslobodi uticaja SAD i da sklopi čvrst strateški savez sa Moskvom, uključujući i vojni.

Septembar 2018: Pakleni plan Amerikanaca - Srbiju u NATO na 20. godišnjicu bombardovanja!

Već 1.  septembra Informer objavljuje: "Ekskluzivno otkrivamo! 'ZLATNA SABLjA' - tajni plan Šiptara za osvajanje i etničko čišćenje severa Kosova! 

Prema pisanju lista, "u noći između 18. i 19. aprila trebalo da počne 'vojno-policijska vežba' NATO i šiptarskih specijalaca ROSU na severu Kosova pod imenom 'Srebrna sablja' * Odmah potom planirana akcija 'Zlatna sablja', kojom bi Šiptari okupirali sever. Akcija je po Informeru propala kada je VBA saznala šta se sprema, a predsednik Vučić poručio Briselu i Berlinu da Srbija neće mirno gledati pogrom Srba.

Zatim, Alo istog 1. septembra piše:  "OBJAVLjENO SKORO 600 STRANICA PREPISKE I RAZGOVORA Jeljcin prodao Srbiju Klintonu za 2,5 milijarde dolara!"

Predsednička biblioteka „Bil Klinton“ objavila je gotovo 600 stranica transkripta razgovora nekadašnjeg američkog predsednika i Borisa Jeljcina, ruskog šefa države, u kojem stoji kako su u Vašingtonu i Moskvi pričali o Srbiji, Slobodanu Miloševiću, bombardovanju Srbije, ali i tome kako je Klinton držao u šaci Jeljcina jer mu je odobrio kredit od 2,5 milijarde dolara za njegovu kampanju 1996, nakon čega je šef Kremlja bio prinuđen da radi onako kako ga „zamoli kolega iz Amerike", navodi Alo.

Sutradan, 2.septembra Alo nastavlja: "Jeljcin: Ubedio sam Miloševića i Mladića da se otarase Karadžića", i navodi da je "Klinton je Borisu rekao da zna da su Srbi osvojili Srebrenicu i Žepu jer su muslimani pokrenuli ofanzivu u centralnoj Bosni".

Večernje novosti 4. septembra otkrivaju: "Britanci "slušaju" Vučića i Dodika", a prema pisanju lista obaveštajna služba Bosne i Hercegovine (OBA), uz asistenciju obaveštajaca iz britanskog MI6, i dalje prisluškuje lidera Republike Srpske Milorada Dodika i rukovodstvo RS, a prati i njihove kontakte s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pre svega zbog jakih veza Dodika s Moskvom, a zbog toga je nedavno u Sarajevu instaliran logistički obaveštajni centar MI6 s ciljem da se njegova pozicija oslabi pred izbore. Istovremeno, na meti britanskih i sarajevskih obaveštajaca je i predsednik Vučić, koji je u jednom periodu prisluškivan preko kontakata sa Dodikom i drugim funkcionerima Republike Srpske, pišu Novosti. 

Srpski telegraf  5. septembra najavljuje: "STIŽE ŠEF RUSIJE: 5 Putinovih megaprojekata za Srbiju", i navodi da će navodno najmanje četiri velika projekta biti dogovorena na jesen, kada u Srbiju dolazi predsednik Putin.

Sutradan 6.9. Srpski telegraf sad tvrdi da će novac stići iz Amerike: "TOTALNI PREOKRET AMERA: Trampov čovek donosi milijarde, samo da Srbiju odvoji od Putina!"

List piše o poseti Beogradu američkog državnog sekretara za trgovinu Vilburna Rosa, inače jako bliskog prijatelja i saradnika predsednika Trampa,  a izvori Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova su navodno najavili da Ros donosi investicije i ugovore vredne više od milijardu dolara, te da je promena kursa Vašingtona prema Srbiji motivisana rešenošću Amerike da Srbiju otrgne od Rusije.

Istog 6. septembra Alo piše: "PAKLENI PLAN AMERIKANACA Srbiju u NATO na 20. godišnjicu bombardovanja!"

Alo navodi upozorenje Narodnog slobodarskog pokreta  da, prema poverljivim informacijama, najnovija ofanziva američke spoljne politike na Balkanu ima za cilj da do sredine 2019. godine Srbiju i čitav region uvede u otvoreni vojni savez sa SAD. U tom smislu planiraju da svim sredstvima primoraju Srbiju da sa samoproglašenom državom Kosovo potpiše vrlo nepovoljan sporazum, kojim će takozvana republika Kosovo dobiti mogućnost da legalizuje svoj status u okviru NATO, prenosi Alo tvrdnje NSP.

Srpski telegraf  7. septembra ponovo podseća na NATO agresiju: "TRANSKIRPTI KLINTONA I BLERA: ZAVRNUĆEMO ŠIJU SRBIMA".

List ponovo piše o zapisima razgovora izloženih u Klintonovoj biblioteci u Arkanzasu i navodi da, "svako ko još iole pamti slike stravične NATO agresije na SRJ 1999, zastrašujućeg upozorenja na vazdušnu opasnost i skrivanja u podrumima, zasigurno se živo seća i likova nekadašnjeg lidera SAD Bila Klintona i jednog od njegovih najvećih saveznika bivšeg premijera Britanije Tonija Blera...Osim što su još u oktobru 1998. znali da će bombama razarati našu zemlju iako su uporno tvrdili da se zalažu da iznalaženje mirnog rešenja za kosovsko pitanje, Klinton i Bler su u prenesenom značenju govorili kako će Srbiji i njenom narodu, predvođenom predsednikom Slobodanom Miloševićem, zavrnuti šiju", navodi Srpski telegraf.

10. septembra, Srpski telegraf na naslovnoj strani objavljuje priču koja se posle ispostavila kao netačna: "Da nije smešno, bilo bi tužno: NATO pilot traži odštetu od Srbije jer nas je bombardovao?!"

Srpski telegraf zatim 11. septembra piše: "AMERIMA SE SMUČILI ŠIPTARI! Tramp hapsi Haradinaja zbog Srbije", a list piše da je Trampov čovek od poverenja, američki senator Ron DŽonson,  koji je pre Beograda posetio Prištinu, tokom razgovora sa predsednikom takozvane države Kosovo Hašimom Tačijem jasno i precizno rekao da Vašington neće dozvoliti nikakve tenzije i izazivanje incidenata kojima se sprečava svaki kompromis Beograda i Prištine. Prema tvrdnjama Telegrafa, diplomate sagovornici lista ocenjuju da je senatorova poruka, iako lepo diplomatski upakovana, jasna: braća Haradinaj, Kadi Veselji i ostali zločinci iz terorističke OVK koji su organizovali incidente biće hapšeni i predati Specijalnom sudu za ratne zločine. 

Istog dana, 11. septembra Alo na naslovnoj strani najavljuje: "NAJVEĆI MANEVRI U ISTORIJI: Putin s Kinezima ide na NATO!", a list navodi da predsednik Rusije Vladimir Putin sprema najveću vojnu vežbu „Istok-18”, koja će zatresti ceo svet, i u kojoj će učestvovati i kineski vojnici, čime će se Zapadu poslati poruka da su ove zemlje spremne zajednički da brane svoje interese.

Sutradan 12. septembra, Srpski telegraf opet lansira "ekskluzivu": "PUTIN I TRAMP PRAVE VELIKU SRBIJU ZA PET GODINA", a prema saznanjima lista "od pouzdanog diplomatskog izvora"  Donald Tramp i Vladimir Putin razrešiće balkanski čvor stvaranjem dve moćne države u regionu - "velike Srbije" i "velike Albanije", šo će biti realizovano u nekoliko faza u narednih pet godina.

Istog dana 12.9. "samo u Informeru": "SENATOR RON DŽONSON: Tramp stiže u Srbiju! DELIMO KOSOVO", a list prenosi poruku senatora Rona DŽonsona da SAD nemaju crvene linije kada su u pitanju granice na Balkanu.

Večernje novosti 13. septembra na naslovnoj strani objavljuje: "Amerikanci na oprezu: Rusi prave vojnu bazu u Batajnici?"

Novosti pišu da prema zaključcima američke Kongresne istraživačke službe, Zainteresovanost Srbije za kupovinu vazdušnog odbrambenog sistema i za otvaranje centra za popravku ruskih helikoptera, ravno je otvaranju ruske vojne baze na srpskoj teritoriji.

Informer 14.9. ponosno obelodanjuje tajnu: "STROGO POVERLjIVO! PUTINOV SPECIJALAC DOLAZI U BEOGRAD: Priprema predsednikovu posetu, donosi antiterorističku opremu!"

Ruski ministar za vanredne situacije Jevgenij Nikolajevič Ziničev, čovek od najvećeg poverenja predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina, dolazi u Beograd početkom oktobra, saznaje Informer, a njegov glavni zadatak biće da pripremi posetu ruskog lidera, koja je planirana za novembar.

Srpski telegraf opet 19. septembra najavljuje dolazak predsednika SAD: "EKSKLUZIVNO: Tramp na Vaskrs dolazi u Beograd",a navodni izvori lista iz diplomatskih krugova tvrde da bi  prema procenama Bele kuće, Beograd i Priština će do proleća postići konkretan dogovor oko razgraničenja, što bi bio povod za Trampov dolazak u Beograd.

Nekoliko dana posle, 22. 9. govori se o Vučićevom susretu sa Putinom. Alo najpre najavljuje: "Predsednik Srbije uskoro u Rusiji: Putin ponovo zvao Vučića u Moskvu". Večernje novosti takođe pišu: "Sastanak 2. oktobra: Vučić sa Putinom i samit u Moskvi".

Srpski telegraf istog dana 22.9. bombastično najavljuje: "Predsednik Srbije u Moskvi: Vučić hitno kod Putina da spreči otimanje Kosova", a list navodi da Vučić ide u Moskvu kako bi se hitno sastao sa Putinom. Glavna tema će tobože biti "pokušaj dela međunarodne zajednice, pre svih Nemačke, da stopira razgraničenje kao trajno rešenje za južnu pokrajinu.

U informeru tog dana ponovo je tema Republika Srpska: "Sergej Lavrov u Sarajevu: RUSIJA BRANI SRPSKU!"

List piše da je ruski šef diplomatije u Sarajevu poručio da Rusija nikada neće dozvoliti da bilo ko sruši Dejtonski sporazum i ukine RS. Blic istog dana povodom toga navodi: "Poruka šefa ruske diplomatije: Ne želimo protektorat u BiH".

Potom u igru ulaze i Kinezi. "Samo u Informeru" 24. septembra se navodi: "KOMŠIJE DIŽU FRKU U NATO! HRVATI U PANICI! Kinezi nam predaju oružje vredno MILIJARDU DOLARA", a list piše da su navodno iz Zagreba tajnom depešom obavestili NATO da Srbija sa Kinezima naoružava Dodika za otcepljenje RS od BiH, i tvrde da su za to imali "krticu" u delegaciji Srbije u Pekingu.

Istog dana 24.9. Večernje novosti pišu: "Vučić na oku zapada zbog Putina i Sija", o saradnji Srbije i Kine, na koju "Zapad ne gleda blagonaklono",  ali list u tekstu demantuje sam sebe i navodi da "srpski analitičari smatraju da zbog toga neće biti pritisaka, niti povlačenja poteza koji bi naterali Srbiju da bira između dve strane".

Informer 25. 9. ima novu senzaciju: "VUČIĆ I PUTIN SPASAVAJU REPUBLIKU SRPSKU: Sprema se dogovor u Kremlju, dvojica lidera TRAŽE NAJBOLjE REŠENjE ZA KOSOVO!", a prema listu, "Vučić i ruski lider Vladimir Vladimirovič Putin udružiće snage da spasu Republiku Srpsku od opasnog plana Zapada da joj ukine sva ovlašćenja".

Sutradan 26. septembra Srpski telegraf piše: "EKSKLUZIVNO! DETALjI SASTANKA U SAD: Žestoka poruka Trampa Ani Brnabić i Hašimu Tačiju!"

List navodi da je glavna poruka koju je američki predsednik Donald Tramp poslao Hašimu Tačiju i prištinskim političarima na prijemu koji je organizovao u Njujorku uoči početka generalne debate na zasedanju Generalne skupštine UN da sat otkucava i da nema više odlaganja jer kompromis sa Srbijom mora da se postigne, dok je Ani Brnabić u kratkom razgovoru rekao da su Srbi dobar narod.

"Novosti" povodom toga prenose: "Premijerka sa liderom SAD: TRAMP: SRBI SU DOBAR NAROD" List piše da je Amerika spremna da se kosovsko pitanje "preispita" i da će ga, ako Beograd i Priština postignu dogovor, oni prihvatiti. "Blic" takođe prenosi da je Tramp i lično potvrdio promenu američke politike prema kosovskom pitanju i relaksiranje odnosa prema srpskoj strani i navodi da je aluzijom na to da su Srbi kao narod dobri, Tramp potvrdio ono što su dvojica američkih zvaničnika, savetnik za nacionalnu bezbednost DŽon Bolton i američki republikanski senator i predsedavajući Odbora za unutrašnju bezbednost Ron DŽonson već izjavili u poslednja dva meseca - da SAD ne isključuju teritorijalne korekcije između Srbije i Kosova.

Alo 26.9. najavljuje američki napad zbog Kine: "SPREMA SE OBAVEŠTAJNI DESANT NA NAŠU ZEMLjU: Srbija na nišanu CIA zbog Kineza", pošto je direktorka CIA Đina Haspel obećala da će znatno povećati broj agenata u svetu, što bi prema mišljenju potpukovnika Ljubana Karana, koga citira Alo, značilo da je naša zemlja u žiži interesovanja stranih službi, te imamo razloga za zabrinutost.

Alo 27. 9. lansira "ekskluzivne" vesti: "STROGO POVERLjIVO: AMBASADE SAD I VELIKE BRITANIJE DIREKTNO SE UMEŠALE U IZBORE U BIH: Za Dodikovu glavu daju 32 miliona dolara", a list navodi da je američka ambasada dala 12 miliona dolara podobnim medijima, a britanska ambasada čak 20 miliona,  da bi se izveštavalo kako njima odgovara.

Informer 28. septembra objavljuje novi "ekskluzivu": ŠOKANTNO! POVERLjIVI IZVEŠTAJ AMERIČKIH OBAVEŠTAJACA: Šešelj je opasan terorista, spreman da izvede NAPADE U REGIONU I AMERICI!"

Informer navodi da se u dokumentu CIA pod naslovom "Vojničke snage u bivšoj Jugoslaviji" od 1. jula 1993. godine navode da su najveća teroristička opasnost za njihove interese Vojislav Šešelj, Željko Ražnatović, Dragan Vasiljković poznatiji kao Kapetan Dragan i Dragoslav Bokan. Američki obaveštajci su u izveštaju napisali da oni i njihovi vojnici i sledbenici, imaju pristup oružju i eksplozivu, a da su neki od njih čak izvežbani da izbegavaju policiju i putuju pod lažnim dokumentima. To prema Informeru znači da je CIA proglasila je lidera SRS za opasnog teroristu, dok je sam Šešelj tim povodom izjavio da "nikada ne bi ugrozio civile, već da je blefirao.

Danas u izdanju za 28. 9. piše o stavovima diplomata o predstojećim posetima predsednika Republike Srpske i Srbije Rusiji:"Kremlj više veruje Dodiku nego Vučiću", i navodi da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čovek kome zvanična Moskva najviše veruje na Zapadnom Balkanu. .

Zatim Srpski telegraf 29/30. septembra objavljuje novu veliku tajnu koju deli sa svojim čitaocima:"STROGO POVERLjIVO: PUTINOVE TRI PORUKE VUČIĆU!" List piše da predsednik Srbije 2. oktobra putuje u Moskvu kako bi se oči u oči sastao sa Putinom", i navodi da će se razgovor "dvojice državnika obaviti u strogo poverljivim okolnostima, jer, kako je već najavljeno iz Kremlja, posle razgovora nijedan od čelnika dveju zemalja neće se obraćati novinarima". A Srpskom telegrafu "tri glavne teme o kojima će se razgovarati su na papiru: Kosovo, naoružanje i investicije".

U izdanju od subote 29. septembra, Srpski telegraf piše: "AMERIKANCI PLANIRALI "PUSTINjSKU OLUJU" U SRBIJI: CIA NAM PAKOVALA HEMIJSKO ORUŽJE KAO SADAMU". Prema pisanju lista, CIA je 1993. godine predlagala američkom predsedniku DŽordžu Bušu starijem da zgazi Srbiju, odnosno tadašnju Jugoslaviju, na isti način kao što je nekoliko godina pre toga poražen Irak u akciji "Pustinjska oluja", što se pravdalo istim argumentima koji su upotrebljeni protiv Sadama Huseina: navodna proizvodnja hemijskog oružja i namera da se napadnu okolne zemlje.

Alo 30  septembra na naslovnoj strani donosi najavu posete Moskvi predsednika Srbije i Republike Srpske: "VUČIĆ I DODIK KOD PUTINA: Rusija čvrsto uz Srbe!"

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner