Početna strana > Rubrike > Politički život > Otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću - Mi smo bili i demokrate i patriote, a ti, bojim se, nisi ni jedno ni drugo
Politički život

Otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću - Mi smo bili i demokrate i patriote, a ti, bojim se, nisi ni jedno ni drugo

PDF Štampa El. pošta
Marko Jakšić   
četvrtak, 16. novembar 2023.

Razlog da ti se ovako javno obratim je tvoj intervju medijima dat u Parizu u kome optužuješ Vojislava Koštunicu, mene i druge da smo krivi zbog toga što su separatisti 2008. godine proglasili nezavisnost Kosova i Metohije. Ta tvoja optužba dolazi posle naručenog pitanja novinarke „Pinka“ Gordane Uzelac. Pretpostavljam da po tebi, već za tvoje vreme vojnički poražena Srbija, morala je da uđe u rat sa NATO paktom da bi sprečila proglašenje nezavisnosti separatista. Kako si sladak majstore, ljubi te majka.

Šta si ti uradio kao ministar informisanja u vladi Mirka Marjanovića da sprečiš bombardovanje Srbije i njenu kapitulaciju tako što su srpska vojska i ostale bezbednosne strukture proterane iz južne srpske pokrajine?

Ali ako već razgovaramo na taj način, sa mnogo više prava i razloga mogu ja tebe da priupitam šta si ti uradio kao ministar informisanja u vladi Mirka Marjanovića da sprečiš bombardovanje Srbije i njenu kapitulaciju tako što su srpska vojska i ostale bezbednosne strukture proterane iz južne srpske pokrajine. Čini mi se ništa. Ti si se tada, majstore, bavio Slavkom Ćuruvijom i opremanjem svog velelepnog i prostranog stana na Novom Beogradu. I dok su na stotine hiljada Srba sa Kosova i Metohije u traktorskim kolonama napuštale svoja vekovna ognjišta, ti si u tvojim režimskim medijima danima trabunjao o nekakvoj srpskoj pobedi nad NATO paktom.

U tim sudbonosnim i teškim danima pokojni Oliver Ivanović, ja i ostali naši prijatelji i drugari, da ih sve ne nabrajam, nenaoružani i goloruki na severu Kosova i Metohije sačuvali smo i Srbe i građane i sve institucije srpske države.

U vreme martovskog pogroma 2004. godine kao direktor bolnice primio sam te u svoju kancelariju u Kosovskoj Mitrovici da ti prezentujem kako smo organizovali odbranu grada. Primio sam tebe kao generalnog sekretara Srpske radikalne stranke. To bi bilo otprilike kao da današnji direktor bolnice Zlatan Elek primi Dragana Đilasa, što je nezamislivo. Mi smo, majstore, bili i demokrate i patriote a ti bojim se ni jedno ni drugo.

U tom svom intervjuu kažeš da ti ništa nisi izdao. Jesi, jesi, „gospodine predsedniče“. Briselskim sporazumom 2013. godine sve one institucije koje smo mi sačuvali ti si isporučio Prištini. Naš MUP, koji je do tada funkcionisao i postojao, predao si Prištini. Isto si uradio sa civilnom zaštitom, isto i sa telekomunikacijama. Šta je to nego izdaja, majstore, i gaženje Ustava na koji si položio zakletvu. Srpske sudije si javno preko medija pozvao da polože zakletvu na ustav samoproglašene republike Kosovo. Kao pravnik hoćeš da mi kažeš da ni to nije izdaja? Omogućio si separatističkim vlastima u Prištini da postanu članice svih sportskih organizacija, čime si zabranio srpskoj mladeži sa KiM da se bave sportom. Bože, koja si ti politička štetočina.

Po prirodi stvari svaki Srbin koji živi na Kosovu i Metohiji je protiv stvaranja još jedne albanske države na Balkanu. Zbog toga se vrši i progon i nasilje nad Srbima, čak i nad onima koji su stari i nemoćni, jer smetaju svojim brojem. Za vreme tvoje vladavine od skoro 12 godina, 40 hiljada Srba je napustilo Kosovo i Metohiju a da ti ništa nisi uradio da taj egzodus sprečiš. Stvarno, majstore, za koga ti radiš? Za nas ili za njih?

Predajom policije i civilne zaštite Prištini ugrozio si bezbednost Srba, ostavljajući ih bez ikakve odbrane, i omogućio ROSU policiji da zagospodari severom Kosova i Metohije

Moja malenkost, Dragana Trifković, Dejan Mirović, Milo Lompar i Kosta Čavoški podneli smo protiv tebe krivičnu prijavu zbog dela nacionalne veleizdaje. Iako je prošlo više od četiri godine, tužilaštvo niti prihvata niti odbacuje krivičnu prijavu. Nadam se da će doći vreme da se ona ozbiljno razmatra.

Predajom policije i civilne zaštite Prištini ugrozio si bezbednost Srba, ostavljajući ih bez ikakve odbrane, i omogućio ROSU policiji da zagospodari severom Kosova i Metohije. ROSU policija na severu Kosova i Metohije je tvoja tekovina i tvoje političko nasleđe. Pre tebe njih na ovom prostoru nije bilo. Preko svoje Srpske liste stvorio si uslove za formiranje vojske Kosova. Vrhovni komandant Vojske Srbije ne suprotstavlja se stvaranju neprijateljske vojske na teritoriji države Srbije. I ne samo to. Ministar u separatističkoj vladi, doskorašnji predsednik Srpske liste, Goran Rakić na vladi Kosova najverovatnije uz tvoju dozvolu glasa da se na severu KiM grade brojne baze ROSU policije. Pomenutog Gorana Rakića zbog takve vernosti nagrađuješ poslaničkim mestom u Skupštini Srbije, gde dotični treba da položi zakletvu na Ustav Srbije. Isti je pre samo nekog vremena u više navrata polagao zakletvu na nepriznati ustav Kosova. Stvarno si ti retka zverka, majstore.

U više navrata mene si nazivao da sam bio gospodar života i smrti. Samo života, a bojim se da si ti smrti. Uostalom, događaji u Banjskoj to potvrđuju. Mene ne možeš da ubediš da ti to sve nisi znao i organizovao. Mislim da sve one stradale i ubijene treba da imaš na svojoj savesti.

Preko svoje Srpske liste stvorio si uslove za formiranje vojske Kosova

Srpske lokalne izbore na Kosovu i Metohiji zamenio si lokalnim separatističkim, što je suprotno važećem Ustavu Republike Srbije. I kad smo već kod lokalnih izbora, moram da te pitam zašto si pristao na ove sadašnje granice srpskih opština na Kosovu i Metohiji. Na pregovorima u Beču sa albanskom stranom zahtevali smo da broj nealbanskih opština bude 15. A prostor koji bi te opštine zauzimale iznosio je 36,7% površine KiM uz ubedljivu srpsku većinu. Ti si pristao na albanski predlog, a on je bio da broj opština bude 10 a površina koje te opštine zahvataju manja je od 11%. Na karti Kosova i Metohije one izgledaju samo kao usamljene tačkice. Takve opštine su u stvari indijanski rezervati bez mogućnosti da dišu, bez budućnosti i razvoja. I tvoje priče o Zajednici srpskih opština su još jedna šarena laža, obmana i prevara. Njome misliš da preostale nadležnosti Republike Srbije kao što su prosveta, zdravstvo, socijala, kultura predaš Prištini. A ta tvoja zajednica, a već si se dogovorio, nema nikakvih ovlašćenja i strogo funkcioniše u okviru ustava samoproglašene republike Kosovo. Bože, šta ti radiš od ove države.

Inače, u više navrata si govorio da mi na Kosovu nemamo ništa. Pa si se onda smejao kosovskom mitu i Nebeskoj Srbiji a veličao Sultana Murata. Za ubistvo srpske dece u kafiću Panda u Peći 1998. godine optužio si srpske bezbedonosne strukture, a već godinama ne želiš i nećeš da primiš roditelje ubijene dece da sa njima podeliš to svoje saznanje. U Banjaluci pre nekog vremena kažeš da smo mi Srbi na Kosovu i Metohiji rajinskog mentaliteta pa smo stoga manje vredni. Ipak je nas Srbe Bog kaznio da ti sa takvim pogledima, majstore, treba da rešavaš najvažnije srpsko nacionalno pitanje.

Pre nešto više od 10 godina dolazio si u Kosovsku Mitrovicu da nam na javnom skupu obrazložiš sve blagodeti Briselskog sporazuma. Tada sam te pitao da ceo grad govori da ti stojiš iza paljevine mog automobila. Zahtevao sam od tebe da ako ne stojiš kažeš ime krivca imajući u vidu da si kontrolisao rad svih bezbedonosnih struktura u zemlji Srbiji. Iako je prošlo više od 10 godina nikakvih saznanja o tome nemam.

Pre neki dan, pretpostavljam na tvoju sugestiju, BIA me je stavila na meru praćenja i zadržavanja na administrativnim prelazima. U svojoj 73. godini ja sam postao interesantan ovoj službi. Pre 21 godinu našao sam se na američkoj crnoj listi, a sada na ovoj tvojoj crvenoj. Međutim, majstore, ja sam na američkoj crnoj listi zbog ugrožavanja američkih nacionalnih interesa, za razliku od tvog saboraca Aleksandra Vulina koji je tu zbog kriminalnih aktivnosti kao što je šverc narkotika i oružja.

I na samom kraju imam utisak da si za skoro 12 godina svoje vlasti prilično zaimao i enormno se obogatio. Vala i ako si. One tvrdnje „nađite mi nešto na moje ime“ su izanđale i ofucane — pa nije valjda da ćeš da kradeš i da sve ostavljaš na svoje ime?! Nisi toliko naivan. Mora da ima mnogo drugih načina da se tako nezakonito stečena imovina prikrije. Uostalom, šta ja ima o tome da te učim kad ti to mnogo bolje znaš.

Kako radili, tako nam Bog pomogao.

 

dr Marko K. Jakšić
specijalista za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju u penziji

 

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner