Početna strana > Rubrike > Politički život > Otvoreno pismo Aleksandru II Karađorđeviću
Politički život

Otvoreno pismo Aleksandru II Karađorđeviću

PDF Štampa El. pošta
Kosara Gavrilović   
četvrtak, 02. jun 2011.
Vaše Kraljevsko Visočanstvo,

Kada sam Vam 17. februara 2008. godine u manastiru Banjska, posle svečanog Molebna u Kosovskoj Mitrovici, rekla da je Vaš govor, održan u crkvi prepunoj srpskog naroda, bio potpuno promašen jer ste govorili kao predstavnik britanske vlade a ne kao čovek koji se nada da će jednog dana biti prestolonaslednik Kraljevine Srbije, Vi ste se naljutili i dali maha toj ljutnji do takvog stepena da sam mislila da ćete me ne samo verbalno već i fizički napasti. Princeza Katarina, u pokušaju da Vas umiri, našla je za shodno da mi kaže da ne smem tako da govorim "svom kralju." Ukazala sam joj na činjenicu da Vi niste kralj, na šta je ona odgovorila "On je moj kralj". "Ali nije moj. Niti je kralj srpskog naroda. Niti će biti ičiji kralj ako ovako produži."

Posle ovog Vašeg najnovijeg sramnog čina, ima li ijednog Srbina koji se danas ne bi složio sa mnom?

U Beogradu, 31. maja 2011.

Kosara Gavrilović

Napomena Uredništva NSPM

Kosara Gavrilović (rođena 1924) jedna je od najuglednijih predstavnica starog srpskog iseljeništva. Ćerka je dr Milana Gavrilovića (1882-1976), kraljevskog ministra i diplomate. Diplomirala je francuski i ruski na Kembridžu. Predavala je na Univerzitetu DŽordž Vašington u Vašingtonu i radila u Svetskoj banci. Nakon penzionisanja, bila je prevodilac Vladike Artemija, i jedno vreme živela u manastiru Gračanica (2008-2010). Pored prepeva 21 srpske narodne pesme na engleski (Songs of Serbia, Serbian Literary Company, Toronto, 2002), gospođa Gavrilović je objavila i zbirku pesama na engleskom i srpskom Walls and Cracks in Walls, kao i knjigu Rebeka Vest i Gavrilovići(Žagor, Beograd 2008).

Povod za ovo pismo Kosare Gavrilović bilo je sledeće saopštenje „Kancelarije Nj.K.V. Prestolonaslednika ALEKSANDRA II“[1]

Prestolonaslednik Aleksandar čestitao Predsedniku i Vladi Srbije povodom hapšenja Mladića

Beograd, 26. maj 2011 – Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II čestitao je danas predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću i Vladi Srbije na hapšenju najtraženijeg Haškog begunca generala Ratka Mladića. Prestolonaslednik je naglasio značaj ovog događaja za evropsku perspektivu Srbije, jer je ovo hapšenje bilo jedan od glavnih uslova koje je Evropska komisija postavila za naše članstvo u Evropskoj uniji. Prestolonaslednik se nada da će sada članstvo Srbije u Evropskoj uniji biti brže i da će taj proces biti daleko jednostavniji.

 


[1] http://www.royalfamily.org/statements/state-det/state-2403_yu.html