Početna strana > Rubrike > Politički život > Očita je Vučićeva želja da svoju izdaju i svoje priznanje samoproglašene "Republike Kosovo" veže za Putina
Politički život

Očita je Vučićeva želja da svoju izdaju i svoje priznanje samoproglašene "Republike Kosovo" veže za Putina

PDF Štampa El. pošta
„Otadžbina“   
ponedeljak, 09. maj 2022.

Đurđevdansko obraćanje građanima Srbije pokazalo je pravi karakter i mentalni sklop predsednika Srbije. Od sat i po, koliko je trajala konferencija za štampu, Aleksandar Vučić je potrošio skoro trećinu vremena u napadima na ruskog predsednika Vladimira Putina. Preko noći je ruski predsednik postao glavni krivac za sve nevolje Srbije. On je udario, po Aleksanandru Vučiću, nož u leđa Srbiji jer posredno priznaje samoproglašenu "Republiku Kosovo", s obziromna to da je poredi sa ruskim Donbasom u Ukrajini.

Po Aleksandru Vučiću, Vladimir Putin je krivac i za ekonomske nevolje Srbije jer zato što ne uvodi sankcije Rusiji Srbija od strane Zapada trpi brojne ekonomske teškoće. Ono što se sigurno nagoveštava, što može da se nasluti iz izlaganja Aleksandra Vučića, jeste da će Srbija da uvede ekonomske sankcije Ruskoj Federaciji. Čeka se da se obave razgovori po pitanju gasnog aranžmana koji ističe krajem maja meseca, pa da Srbija uskladi svoju politiku sa politikom Evropske Unije, odnosno da Rusiji uvede ekonomske sankcije.

Predsednik Srbije je do sada mnogo puta izjavio da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, što je gola laž. U Evropi se nalazi i Belorusija, i Moldavija, i Azerbejdžan, i Gruzija, i Jermenija, i Kazahstan, i Turska, i sve one nisu uvele sankcije Ruskoj Federaciji. Čak Gruzija i Moldavija imaju teritorijalne sporove sa Rusijom, pa ne uvode ekonomske sankcije. Srpska narodna poslovica kaže da „niko krupno k’o Turčin ne laže“, ali predsednik Srbije je nadmašio svakog Turčina. Ovaj bosanski rajetin iz Čipulića kod Bugojna pre mesec dana je izgovorio da će Ruska Federacija u Savetu bezbednosti ostati bez prava veta. Kaže da on to pouzdano zna. Juče je i potpredsednica SAD izjavila da je oduzimanje veta Ruskoj Federaciji nemoguća misija. Predsednik Srbije nam sada čak govori da on zna da će doći do Jalte 3 i da će na toj konferenciji Vladimir Putin trgovati sa Kosovom jer će ga dati za Donbas.

Očita je Vučićeva želja da svoju izdaju i svoje priznanje samoproglašene "Republike Kosovo" veže za Putina - što je gola manipulacija

Očita je želja predsednika Srbije da njegovo priznanje samoproglašene "Republike Kosovo" i njegovu izdaju veže za ruskog predsednika, što je gola manipulacija. Upravo Ruska Federacija i Vladimir Putin kroz Rezoluciju 1244SB, koju Aleksandar Vučić do sada nikada nije spomenuo, čuvaju teritorijalni integritet Republike Srbije sa Kosovom i Metohijom u njoj. Brojna povlačenja priznanja samoproglašene "Republike Kosovo" nisu rezultat srpske diplomatije, već ruske. Žalosno je spomenuti da za veliki broj zemalja koje su povukle priznanje samoproglašene "Republike Kosovo" vrh srpske države do tada nikada nije ni čuo. Setimo se da je Ruska Federacija upravo na Savetu bezbednosti sprečila usvajanje britanskog predloga o Srbima kao genocidnom narodu zbog Srebrenice.

Ali sankcijama Srbija prvi put u svojoj istoriji ulazi u spisak neprijateljskih država Ruske Federacije. Pitanje sankcija nije ekonomsko, već moralno pitanje Republike Srbije. Nažalost, pitanje morala je kategorija koju Aleksandar Vučić ne priznaje

Nezahvalnost je glavna osobina Aleksandra Vučića. Uvođnjem sankcija Ruskoj Federaciji Srbija ne čini Rusima nikakvu ekonomsku štetu. Ako sankcije EU i SAD nisu uzdrmale pozicije RF, sigurno neće ni sankcije Srbije i Crne Gore. Ali sankcijama Srbija prvi put u svojoj istoriji ulazi u spisak neprijateljskih država Ruske Federacije. Pitanje sankcija nije ekonomsko, već moralno pitanje Republike Srbije. Nažalost, pitanje morala je kategorija koju Aleksandar Vučić ne priznaje. Uostalom, onaj ko je potpisao Briselski sporazum i demontirao institucije srpske države u južnoj srpskoj pokrajini i nema morala.

Od predsednika Srbije smo i čuli o nemanju stava povodom najavljenog prijema tzv. Kosova u Savet Evrope. Iako može, Srbija neće da stavi veto na ulazak Kosova u tu evropsku instituciju. Isto se desilo i sa Međunarodnim olimpijskim komitetom kada je Vlade Divac mogao, a nije stavio veto za ulazak u tu najvišu sportsku organizaciju. Opet po nalogu Aleksandar Vučića. Predsednik Srbije kaže da ulazak samoproglašene "Republike Kosovo" u Savet Evrope nije u skladu sa Vašingtonskim sporazoom, što je nebuloza. Jer Vašingtonski sporazum je antisrpski sporazum jer ruši celovitost Republike Srbije.

Nažalost, od predsednika Srbije opet smo čuli da je, eto, prošlo 3305 dana, a da samoproglašena "Republika Kosovo" nije formirala Zajednicu srpskih opština. Opet predsednikova manipulacija. Da je iskreno hteo da se ona formira predsednik Srbije je posle potpisivanja Briselskog sporazuma trebao prvo na njoj da insistira pa da tek onda demontira institucije srpske države kao što su policija, sudstvo, telekomonikace itd.

I na kraju, predsednk ne može a da u svetsku politiku opet ne ubci svoju porodicu. On kaže da uvođenjem sankcija Rusiji ne bi bili zadovoljni ni njegov otac a ni njegov brat. Ali da Srbija ne bi gladovala, on će to morati da učini. Kakva glupost. Srbija nije gladovala ni u najtežim turskim vremenima, pa stoga neće ni danas. Ali ovde nije u pitanju ni gladovanje, ni uskalđivanje srpske politike sa EU, već ucena Zapadnih centara moći zbog predsednikovih kriminalnih i koruptivnih veza sa klanom Veljka Belivuka.

I zato, kada danas predsednik kaže i ako je 44% građana Srbije protiv ulaska u EU, on lično je za to. Ovo „demokratsko“ načelo pokazuje pravac delovanja predsednika Srbije. Mišljenje građana Srbije ni po pitanju NATO pakta, a ni po pitanju priznanja samoproglašene "Republike Kosovo" neće obavezivati predsednika Srbije.

Kosovska Mitrovica

09.05.2022. godine

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner