Početna strana > Rubrike > Politički život > Juriš na Vojvodinu
Politički život

Juriš na Vojvodinu

PDF Štampa El. pošta
Slađan Nikolić   
četvrtak, 24. april 2008.

Dinka Gruhonjića, šefa vojvođanskog dopisništva agencije Beta i predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine, koje je 7. aprila 2008. godine pokrenulo sajt o autonomiji Vojvodine na adresi www.autonomija.info, 11. aprila privela je policija jer je odbio da pokaže lična dokumenta. Bilo gde u svetu, njemu ili bilo kome desilo bi se isto da je odbio da pokaže lična dokumenta. Priveden je u policijsku stanicu radi utvrđivanja identiteta. Prema sopstvenim rečima, pušten je posle 15 minuta nakon što mu je utvrđen identitet. Čak je i dobro prošao jer je mogao da završi kod sudije za prekršaje, što bi mu se svuda u svetu i dogodilo.

Za novinsku agenciju Beta, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, kao i televiziju B92, privođenje Gruhonjića bio je događaj dana. Sve njih sponzorišu “Nacionalne zadužbine za demokratiju” – NED (National Endowment for Democracy ), jedno od oruđa američke spoljne politike. I to nije nikakva tajna, što se može videti na sajtu http://www.ned.org/grants/06programs/grants-cee06.html#serbia, kao i na www.autonomija.info.

Glas u odbranu Gruhonjića podigle su brojne NVO, takođe sponzorisane od zapadnih mentora, koje su u brojnim projektima sarađivale sa Nezavisnim društvom novinara Vojvodine. Pojedini političari, ti gorostasi u odbrani ljudskih prava, takođe su se oglasili. Da li je sve to slučajnost ili je reč o režiranom događaju kroz koji je testirana NED mreža medija i NVO?

Pitanje za policiju da li je incident namerno izazvan

Na pitanje zašto je odbio da pokaže lična dokumenta, Gruhonjić je rekao da nije video razlog da bilo ko od njega traži ličnu kartu kada je samo radio svoj posao. Za Gruhonjića je policija bilo ko. „Ja sam bio izveštač na tom događaju (neprijavljena akcija Otpora na novosadskom Trgu slobode pod nazivom ‘Posipanje pepelom')“, naveo je on. Autor ovog teksta smatra Gruhonjića poprilično informisanim čovekom i gotovo je nemoguće da on ne zna da mora da nosi ličnu kartu i da je na zahtev službenog ovlašćenog lica pokaže. Pored toga, čak i da to neko ne zna, da ne poznaje zakon, to ga ne štiti od primene istog. „Ja sam bio izveštač na tom događaju“, ističe Gruhonjić, pa se onda postavlja pitanje zašto bar novinarsku legitimaciju nije pokazao? Time bi privođenje verovatno izostalo.

Šteta je što policija nije ušla u dublju analizu ovog događaja jer postoji mogućnost da je incident Gruhonjić sâm izazvao u političke svrhe, što mu je poslužilo kao šlagvort za političke izjave.

Ako vam policija traži ličnu kartu, ona krši ljudska prava

Na taj zaključak upućuje zajednička izjava Helsinškog odbora za ljudska i manjinska prava, Komiteta pravnika za ljudska prava YUKOM, Inicijative mladih za ljudska prava, Fonda za humanitarno pravo, Žena u crnom, Građanske inicijative, Zelene mreže Vojvodine i još nekih od zapadnih mentora sponzorisanih nevladinih organizacija „Privođenje Gruhonjića, koji je i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine i istaknuti borac za slobodu medija, jasan je znak da su vlasti u Srbiji nervozne i zbog toga koriste represivni aparat i krše osnovna ljudska prava.“ Znači, za ove nevladine organizacije jedno od osnovnih ljudskih prava je ne pokazati na zahtev policije lična dokumenta? Po Biljani Kovačević-Vučo, predsednici Komiteta pravnika za ljudska prava JUKOM, koja je i jedan od potpisnika pomenutog saopštenja, ako policija od građanina zahteva da pokaže ličnu kartu, reč je o kršenju ljudskih prava. Zanimljivo, ona je obaveštena žena, možda su to neki novi zakoni koji su skoro uvedeni u EU i SAD, mada autor teksta nikome ko tamo putuje ne preporučuje da ih testira.

Naravno da ove nevladine organizacije dobro znaju da je Gruhonjić sasvim opravdano priveden, ali koriste taj događaj da Srbiju prikažu kao zemlju u kojoj vlast koristi represivni aparat protiv novinara i krši osnovna ljudska prava, što korespondira sa stavom NED-a http://www.ned.org/press/releases.html .

Pajtić i Petrović na braniku ljudskih prava

Korak dalje otišao je Tadićev pulen, predsednik Izvršnog veća Vojvodine i potpredsednik DS-a Bojan Pajtić, koji je za Betu izjavio da ga događaj podseća na najstrašnija vremena devedesetih godina prošlog veka, kada je režim surovo gušio slobodu medija. „Očigledno je ovo privođenje inspirisano antievropskom koalicijom Šešelja i Koštunice koja danas pokazuje na šta bi ličila Srbija ukoliko bi ove dve stranke formirale vladu Srbije“, izjavio je Pajtić, što znači da se i on protivi zakonu koji kaže da se lična dokumenta moraju pokazati na zahtev ovlašćenog lica. Da li bi Pajtić ovako reagovao da se, recimo, Milojko iz Donjeg Vidova ponašao kao Gruhonjić? Verovatno da ne bi, ali eto prilike za novinare da ga, ako bar malo poštuju svoj zanat, ovako nešto pitaju.

Za Pajtića dakle, Gruhonjić nije krivac, već policija inspirisana „antievropskom koalicijom Šešelja i Koštunice“, čime se on, svesno ili nesvesno, nadovezuje na ocenu gorenavedenih nevladinih organizacija, da vlast koristi represivni aparat protiv novinara i krši osnovna ljudska prava, ali ide korak dalje, optužujući pri tome deo vlasti – DSS – i deo opozicije – radikale.

Optužbe na račun policije u otvorenom pismu uputio je i glavni i odgovorni urednik Dnevnika Petar Petrović. I ovaj gospodi takođe ne vidi problem u nepokazivanju ličnih dokumenta, pri čemu privođenje Gruhonjića naziva hapšenjem. Prosto je neverovatno da jedan intelektualac ne razlikuje hapšenje od privođenja, mada je i to moguće, ali su valjda intelektualci svesni toga da ako nešto ne znaju, treba da uzmu knjigu, pa se informišu. Autor ovog teksta je siguran da je Petar Petrović intelektualac i da vrlo dobro zna šta je hapšenje, a šta privođenje, ali ceo događaj koristi kao potporu svojim rečenicama: „Najsrdačnije čestitamo na velikom ulovu: hapšenju novinara i predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinka Gruhonjića. To do sada niko nije uspeo, mada su se mnogi trudili – podvig je uhapsiti novinara dok radi svoj posao, uzima izjave od slobodnih građana, u slobodnoj zemlji na Trgu slobode. Zaista, pravi je trenutak da se sve ‘to' pohapsi… Novinare Dnevnika, siguran sam, time nećete uplašiti.“ Ovo pismo Petra Petrovića je u stvari otvorena poruka policiji.

Aktivacija Otpora

Zanimljivo je da u svom pismu Petrović pripadnike Otpora naziva slobodnim građanima, prenebregavajući činjenicu da su ti slobodni građani morali da prijave skup, što nisu učinili. Možda je to neko novo pravilo sa Zapada za koje nam naši Evropejci i veliki poštovaoci ljudski prava nisu rekli?

Ti slobodni građani organizovani u Otpor, za koji njihov član Nenad Šeguljev kaže da nisu „ni studentski, niti narodni, nego samo Otpor“, izvučeni su iz naftalina posle višegodišnje pauze, i to baš u Vojvodini. Sva je prilika da ih je iz naftalina izvukao NED, a cilj im je danas – kako sami ka žu – sprečavanje povratka na stanje od pre deset godina (bolje rečeno, sprečavanje pobede radikala ili DSS-a, što korespondira sa ciljevima SAD), i u tu svrhu organizovaće brojne akcije do 11. maja. Sutra će taj cilj biti najverovatnije destabilizacija Vojvodine, što je takođe u skladu sa ciljevima SAD.

Priprema za juriš na Vojvodinu

Sve ovo sasvim jasno pokazuje da mre ža medija i nevladinih organizacija sa svojim uporištima u politici koju je stvorio NED na prostoru Vojvodine jako dobro funkcioniše – brz prenos informacija, trenutna reakcija nevladinih organizacija i kapacitet da se u „priču“ uvuku neozbiljni političari, kakav je Bojan Pajtić. NED mreža iskorišćava političke stavove, kulturološka i istorijska viđenja svojih pripadnika u ime realizacije interesa SAD, čega mnogi nisu ni svesni. Takvi se u terminologiji CIA nazivaju korisnim idiotima.

Ne mora da znači da je čitav slučaj od 11. aprila iscenirao NED, mada ga je trebalo pomno ispitati, ali savršeno pokazuje kako ta mre ža funkcioniše, manipuliše informacijama i istinom, služeći se „jezikom piljarice“.

Spremnost da se manipuliše pojmovima, tekstovima, slikama, ali i potrebna znanja da se to sprovede vide se i na sajtu www.autonomija.info , gde, recimo, jedna ozbiljna izjava Vojislava Koštunice ima naslov: „Koštunica: branićemo i Vojvodinu“, a ilustrovana je slikom na kojoj je prikazan sa automatskom puškom http://www.autonomija.info/kostunica-branimo-i-vojvodinu.html . Međutim, tekst Čede Jovanovića, koji kaže „Vojvođani da preuzmu odgovornost za svoj život“ http://www.autonomija.info/jovanovic-vojvodani-da-preuzmu-odgovornost-za-svoj-zivot.html , prati slika na kojoj je on obrađen u nekom programu i, za razliku od Koštunice, tako „obrađen“ deluje pitomo i svetski.

NED mreža – mediji, nevladine organizacije i jurišnici Otpora su spremni. Pokrenut je i novi internet magazin http://www.magazinvojvodina.com/index.php, u kome je tema broja navodna sistematska pljačka otete autonomije. Uskoro se očekuje i štampano izdanje.

U celu priču se, ali drugačijim oruđima američke spoljne politike uvlači i Mađarska – http://www.autonomija.info/beceji-podrzati-zahtev-za-teritorijalnom-autonomijom-vojvodanskih-madara.html. Čanak, uz čiju je pomoć 30. aprila 2004. godine doneta Vojvođanska inicijativa, kojom se internacionalizuje pitanje autonomije Vojvodine, i Bojan Kostreš čekaju kao zapete puške http://www.autonomija.info/kostres-ekonomski-snazna-vojvodina-pomoci-ce-srbiji.html . Omladinski pokret 64 županija, čiji je cilj revizija Trijanonskog sporazuma, nesmetano deluje iz svoje centrale u Srbiji, Bečeju. DZVM ne odustaje od ideje personalne autonomije. Juriš na Vojvodinu uskoro kreće...

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner