Početna strana > Rubrike > Politički život > Jelena Milić – Celog života se borim da Srbija bude 51. država SAD. Rusi i Milorad Dodik trenutno Vučiću najviše rade o glavi
Politički život

Jelena Milić – Celog života se borim da Srbija bude 51. država SAD. Rusi i Milorad Dodik trenutno Vučiću najviše rade o glavi

PDF Štampa El. pošta
„Crno-beli svet“   
sreda, 26. jun 2019.

Đorđe Vukadinović: Bilo je raznih gostiju u ovim emisijama, sa nekima sam se slagao skroz, sa većinom donekle, a bilo je i onih sa kojima se nisam slagao. Ali ovo će biti emisija u kojoj prvi put imam gosta, tačnije gošću – sa kojom se praktično ne slažem ni oko čega!

Dakle, mislim da ćemo teško naći jednu ili dve stvari oko koje se možemo složiti. Možemo se složiti oko toga koji je danas dan, koliko je sati, kakvo je vreme, ali oko tema onih o kojima inače razgovaramo u ovim emisijama i o kojima ćemo sada razgovarati – skoro nikakve saglasnosti nema. Moj i vaš večerašnji gost je Jelena Milić, direktor Centra za evroatlantske studije.  

(...)

Đorđe Vukadinović: Da li mislite da će Srbija ući u NATO?

Jelena Milić: Smatram da u narednih par godina, od trenutka kada se formalizuju odnosi sa Kosovom, Srbiji treba par godina da se konsoliduje  i da vidi na koju će stranu u spoljnopolitičkom smislu. Za početak, bi bilo idealno da se „prešalta“ i bude zemlja kao što su Finska ili Švedska, sa transparentnijim budžetima, sa boljom saradnjom sa NATO i da uči pozitivna iskustva (...) Čini mi se da vlast dovoljno ne promoviše sve dobre stvari koje radi, a da opozicija to idealno koristi.

(...)

Mislim da je upravo uloga i civilnog sektora i takozvane samoproglašene „progresivne opozicije“ da koriguje vlast i da je usmerava da bude konzistentnija. I to je ustvari prostor koji nedostaje. Imajući u vidu koliko, čak ni gomila tink-tenkova i organizacija civilnog društva koji se bave evropskim integracijama, koliko je ćutljiva na elementarne stvari u vezi toga i koliko je oportuna i proruski orijentisana takozvana demokratska opozicija. (...)

Đorđe Vukadinović: Vi ste negde, zapravo, više puta rekli da su Vučiću trenutno najveći problem Rusi i Milorad Dodik i da mu oni rade o glavi?

Jelena Milić: Politički mu trenutno najviše rade o glavi. Ako je iskren u onome što želi – da Srbiju fokusira na mir, na regionalne integracije, na evropske integracije, trenutno su mu Rusi i Milorad Dodik među najvećim neprijateljima.

(…)

Đorđe Vukadinović: Imam  utisak da ste vi odskora, takoreći,  omiljeni analitičar Aleksandra Vučića...

Jelena Milić: Na osnovu čega ste to zaključili?

Đorđe Vukadinović: Zato što ste vi jedna od retkih koje on poziva u emisije i ko ima priliku da razgovara sa njim. Drugo, sa koliko uvažavanja govori o vama. I na kraju krajeva, po tome kako on na jedan, po meni, zaobilazan, lukav, ja bih rekao – i perfidan način, zapravo, zagovara stavove koji nisu daleko od vaših. Da li imate osećaj da on, u suštini, nije toliko različit od vas po pitanju evroatlantskih integracija Srbije, ali da se zbog svog biračkog tela malo „femka“ i suzdržava da kaže šta misli?

Jelena Milić: Mislim drugačije i mislim da je različit od mene. On kao predsednik Srbije ima pravo da ima četiri ili pet opcija na koje igra. I ako je u jednom momentu primetio da je jedna od tih opcija ono za šta se Centar za evroatlantske studije svih ovih godina javno i otvoreno zalagao, ne vidim da je to sada niti približavanje Centra za evroatlantske integracije preterano Vučiću, niti Vučićevo potpuno približavanje stavovima Centra za evroatlantske studije. Ali jeste neka vrsta legitimizacije te opcije i mislim da je bio zadnji čas da se tako nešto desi. (...)

Đorđe Vukadinović: Vi, za razliku od nekih drugih, niste neskloni ideji o „razgraničenju“ Aleksandra Vučića, ne bežite od neke vrste podele ili „korekcije granica“ između Srbije i „Kosova“...

Jelena Milić: Ne bežim i trpim reperkusije zbog toga...

Đorđe Vukadinović: Evo vidite, opet ste negde na Vučićevim pozicijama (...)

Jelena Milić: Ne znam šta je bio cilj. Da mi imputirate i da me unakazite u javnosti time da ja podržavam Vučića? Podržavam ono što naslućujem kao politiku pokušavanja vezivanja Srbije za evroatlantski svet... Ja se celog života borim da Srbija bude 51 država SAD. Tamo je sve najbolje... ja ovde vidim trend u poslednjih par godina i taj trend podržavam.

Đorđe Vukadinović: Ja ovde imam gomilu vaših izjava i citata koji kažu ovako: „Spremnost Vučića na dijalog u Briselu je najveća hrabrost i patriotizam“ (9. novembar 2018.), „Nije vreme sad za proteste, finalizacija pregovora sa Prištinom trebalo bi da ima prioritet“, „Mudro je što Vučić nije otvorio sve karte u pregovorima o Kosovu“... pa onda upozoravate Vučića na opasnost koja mu preti od Rusije i Dodika itd. Hoću da kažem da skoro u svakoj od ovih izjava vi branite i hvalite Vučića, a kritikujete opoziciju. Možda ste vi u pravu, nije zabranjeno kritikovati opoziciju, niti podržavati Vučića. Ali to je prosto činjenica i ne znam zašto se zbog toga ljutite. Dakle, vraćam pitanje: „ Da li grešite vi ili gospodin Lazanski? Da li Aleksandar Vučić obmanjuje vas ili  gospodina Lazanskog? Ili svoje rusofilno javno mnjenje? To je moje ključno pitanje.

Đorđe Vukadinović: Da li grešite vi ili gospodin Lazanski? Da li Aleksandar Vučić obmanjuje vas ili  gospodina Lazanskog? Ili svoje rusofilno javno mnjenje? To je moje ključno pitanje

Jelena Milić: Način delovanja gospodina Lazanskog u Srpskoj javnosti je diskutabilan i ja to ne krijem. Mi se metodološki, principijelno i vrednosno razlikujemo. Ali ja podržavam jer vidim promenu trenda i ne bih bila analitičar ni patriota da ne konstatujem ono što ja vidim kao nacionalni i državni interes države Srbije – a to je da se poveže jače sa Sjedinjenim Američkim Državama. (...) Dakle, da odgovorim:  ne mora (Vučić) nužno da laže ni mene ni Laazanskog, jer on je u poziciji da može i mora da igra i na crveno i na crno...On će možda za nešto da se odluči ako bude više nas koji na tu sgranu budemo gurali. (...)

Đorđe Vukadinović: Ako sam dobro razumeo, Vi, zapravo, hoćete da kažete – hajde da mu pomognemo, pa ako nas evropejaca i evoatlantista bude dovoljno, možda ćemo uspeti da ga preuzmemo od Lazanskog i od Milorada Vučelića.  

Jelena Milić: Ne otimam se sa Lazanskim i rusofilima oko Vučića, ali vidim pozitivan trend

Jelena Milić: Ma, ne njega. Nego da podržimo jačanje i put Srbije ka političkom zapadu. Zar je to toliko komplikovano shvatiti?

Đorđe Vukadinović: Nije. Ali onda kažite to na pravi način. Ovako ispada malo kao ona devojka oko koje se otimate Vi i Miroslav Lazanski da je izvedete na pravi put.

Jelena Milić: Ne ja se apsolutno ne otimam o delove....

Đorđe Vukadinović:... Vučićevog tela?

Jelena Milić:... ne, nego o delove Vučićeve politike koja dopušta da Ana Brnabić uzme orden od Dodika, isti onaj orden kojim su odlikovani osuđeni ratni zločinci. (...) Ali, ponavljam, ne bih bila ni dobar analitičar ni građanin ove zemlje da ne prepoznajem šta je  gospodin Vučić uradio u poslednje vreme, fiskalnu konsolidaciju, teške  političke odluke (neke od njih sam navela), jačanje saradnje sa NATO, govor „ne“ Rusima za mnoge stvari – sve to stoji. (...)

Celu emisiju „Crno beli svet sa Đorđem Vukadinovićem“ možete pogledati ovde:

(NSPM)

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner