Početna strana > Rubrike > Politički život > Bitka za Beograd najveći zajednički rusko-srpski podvig u istoriji
Politički život

Bitka za Beograd najveći zajednički rusko-srpski podvig u istoriji

PDF Štampa El. pošta
Boris Tadić   
utorak, 20. oktobar 2009.

Poštovani gospodine predsedniče,

Vaše ekselencije,

Dragi gosti i prijatelji,

Danas smo opet zajedno sa našim ruskim prijateljima, sa kojima smo bili uvek kada nam je bilo najteže tokom naše duge istorije.

Srbija pamti kako je Rusija u Prvi svetski rat ušla da zaštiti Srbiju i da se car Nikolaj Drugi u odlučujućim, i za Srbiju najtragičnijim trenucima Prvog svetskog rata, tokom albanske golgote, odlučno založio za Srbiju.

Srbija pamti i Drugi svetski rat kada smo bili saveznici u borbi protiv nacizma, najvećeg zla dvadesetog veka.

Zato smo danas ovde, sećajući se našeg zajedničkog podviga, naših žrtava i naših snova o slobodi – da zajedno proslavimo 65-godišnjicu oslobođenja Beograda u vremenu Drugog svetskog rata.

Malo je datuma koji su na tako upečatljiv način obeležili istoriju ovog grada, kao što je to bio 20. oktobar pre 65 godina, kada se  Beograd – u ratu razrušen, ali nikada pokoren – oslobodio fašističkog terora.

Bitka za Beograd i pobeda nad fašizmom su najveći zajednički rusko-srpski podvig u istoriji, iznet uz ogromne žrtve i patnje naših herojskih naroda – udruženih sa drugim narodima u borbi za slobodu, dostojanstvo čoveka, a protiv fašističkog zla i razaranja.

Obeležavajući danas 20. oktobar zajedno sa našim ruskim prijateljima, sećamo se da je prošlo 70 godina od početka Drugog svetskog rata, rata u kome su naša dva naroda dala ogromne žrtve u  jedinstvenoj borbi za slobodu i ljudsko dostojanstvo, protiv fašističkog zla. Mi naglašavamo bratstvo koje je potvrđivano u vreme velikih istorijskih iskušenja, i koje je odraz verske i kulturne bliskosti, uzajamnog razumevanja i solidarnosti.

Sa Rusijom smo danas u najboljim prijateljskim odnosima i između naših zemalja nema otvorenih pitanja.

Rusija, svojom kulturom i istorijom, svojim piscima, slikarima, kompozitorima, arhitektima, rediteljima, naučnicima i sportistima, u Srbiji uživa izuzetno visok ugled i nepodeljene simpatije građana.

Naša je želja da saradnja dveju zemalja u budućnosti bude još intenzivnija i kvalitetnija. Slažem se sa onim ko je rekao kako je lepo i lako živeti bez tereta prošlosti, ali da tako nećemo imati od čega da gradimo budućnost.

Upravo radi budućnosti moramo se osvrtati unazad, pamtiti zajedničku borbu protiv fašizma i čuvati to iskustvo od zaborava istorije, ali i od svih onih u našem okruženju, koji veličaju ideje fašizma, a istovremeno osporavaju naše demokratske kapacitete, našu privrženost univerzalnim vrednostima civilizacije i našu posvećenost miru i razumevanju među narodima.

Srbija zajedno sa Rusijom i drugim progresivnim narodima baštini antifašističku tradiciju, a sebe vidi kao ravnopravnog činioca među miroljubivim, demokratskim i politički odgovornim društvima u Evropi danas.

Srbija je zemlja koja baštini antifašističku tradiciju, koja je u oba svetska rata bila žrtva agresije, i koja je uvek pripadala zajednici demokratskih naroda, sa kojima je, uz ogromne žrtve, branila slobode, ljudska prava i sve tekovine na kojima se zasniva današnja evropska civilizacija.

Mi smo narod koji je umeo da očuva i obogaćuje svoju slobodarsku i demokratsku baštinu i čije je antifašističko nasleđe dokazano i uvek na proveri.

Srbija je danas zemlja koja se izgrađuje i reformiše i koja je na putu punopravnog članstva u Evropskoj uniji. Srbija je danas otvoreno, demokratsko i tolerantno društvo. Srbija je pravna država koja se najodlučnije suprotstavlja zagovornicima nasilja, političkog ekstremizma, rasne, verske mržnje i netolerancije.

U njoj, uveravam vas, nikada neće biti mesta za politiku nasilja i ekstremne političke organizacije koje manipulišu nacionalnim identitetom i nacionalnim osećanjima.

Naša zemlja odbija svaku vrstu pretnji silom u rešavanju sukoba između država i naroda. Ali mi odbijamo i svaki vid narušavanja međunarodnog prava, ugrožavanje teritorijalnog integriteta i temelja na kojima se zasniva međunarodno pravo – a za naše Kosovo i Metohiju borićemo se uporno i dosledno – mirnim, političkim i diplomatskim sredstvima.

Naše antifašističko nasleđe obavezuje nas da tako delujemo.

Hvala na pažnji.

(Obraćanje predsednika Srbije Borisa Tadića na svečanoj akademiji povodom 65-godišnjice oslobođenja Beograda, kojoj je prisustvovao i predsednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner