Početna strana > O nama

O nama

PDF Štampa El. pošta

IIC NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

(Curriculum vitae)

Nova srpska politička misao je pokrenuta kao prvi i za sada jedini specijalizovani stručni časopis za politikologiju u Srbiji, koji je, sredinom 90-tih, u najnepovoljnijim mogućim okolnostima ratnog okruženja pokrenula grupa nezavisnih intelektualaca mlađe (sada već srednje!) generacije. Svesno se odričući bezbedne akademske zavetrine u vidu "čiste" i apolitičke teorije, pri tom, duboko nezadovoljni stanjem u društvu i mogućnostima neposrednog političkog delovanja, oni su se opredelili za zaobilazniji, duži, ali potencijalno, čini se, perspektivniji put političkoteorijske edukacije i prosvećivanja. Kao što već sam naziv sugeriše, od samog početka, “nova srpska politička misao” predstavljala je, zapravo, jedan širi društveni i politički projekt, dok je istoimeni časopis bio samo njegov - najvidljiviji - materijalni aspekt. Drugim rečima, radilo se o tome da se iznađe i javno demonstrira teorijsko-politička alternativa uveliko anahronoj, “staroj” srpskoj političkoj misli, opterećenoj ksenofobijom, mapama i granicama, na koju se Miloševićev režim pretežno oslanjao, ali, istovremeno, uz jedan, nadamo se, nekontroverzan patriotski angažman, koji niti može niti želi da ignoriše specifičnosti, interese i potrebe sopstvene sredine i nacije.

U do apsurda poremećenoj intelektualnoj i političkoj klimi Srbije devedesetih godina ovaj pristup delovao je kao pravo čudo. Srpska intelektualno-politička elita bila je duboko ušančena u svoje konceptualne rovove, sa "svojim" istinama, "svojim" tribinama, publikacijama i "prijateljima iz inostranstva", videći kod onih drugih samo primitivizam i ratne zočine, odnosno, degeneraciju i nacionalnu izdaju. Ne želeći da takvo stanje prizna kao neizbežnost i neku vrstu srpskog (balkanskog) usuda, Uredništvo je, zajedno sa sve širim krugom svojih saradnika, bilo prinuđeno da vodi borbu na dva fronta, neprestano se, kako to već biva, izlažući optužbama sa obe strane da, zapravo, samo perfidnije, radi za "one druge". Ne obazirući se previše na te primedbe, a svesna uveliko donkihotske, da ne kažemo, sizifovske prirode nameravanog poduhvata, grupa autora okupljenih oko (N)SPM-a nastojala je da svoju “novu” srpsku političku misao što autentičnije zasnuje na taj način što će reafirmisati zatomljene, ali nipošto beznačajne modernizacijske (kako liberalne, tako i umereno konzervativne i socijaldemokratske) segmente vlastite političkoteorijske tradicije.

 Aktivnosti

1. Hronološki prva i inicijalna aktivnost Centra tiče se uređivanja i izdavanja časopisa “Nova srpska politička misao”, jedinog specijalizovanog časopisa za političku teoriju i društvena istraživanja u Srbiji. Časopis ima glavnog urednika, šestočlanu redakciju, kao i mnogobrojne saradnike u zemlji i inostranstvu. Osim toga, časopis ima i svoje zasebno elektronsko izdanje (www.nspm.rs), koje se, za razliku od štampane verzije, neposrednije bavi konkretnim društvenim problemima i aktuelnim političkim debatama.

2. U tesnoj vezi sa prvom jeste i specijalizivana izdavačka aktivnost vezana za područje političke teorije i sociopolitičkih fenomena. U okviru ovog kruga delatnosti NSPM je pokrenuo dve edicije – Politička misao i Politički životunutar kojih je do sada, samostalno ili u kooperaciji, objavljeno po nekoliko zapaženih naslova (Karl Poper, DŽon Rols, Hana Arent, Dušan Kecmanović, Slobodan Antonić, Slobodan Miladinović, Đorđe Vukadinović...), kao i nekoliko tematskih zbornika (Univerzitet u Srbiji, Etnički i polni stereotipi, Antisemitizam, Svet posle 11. septembra, Vojvođansko pitanje, Crkva i država itd).

3. Treći krak aktivnosti i treći segment organizacione sheme Centra tiče se organizacije i realizacije različitih istraživačkih projekata, sa ciljem promocije (putem tribina, okruglih stolova, samostalnih javnih nastupa) modernizacijskih vrednosti, razvoja demokratskih institucija, tolerancije, ljudskih prava, pozitivne tradicije i nacionalne kulture.

4. Četvrti vid delatnosti Centra predstavlja analitičko i političko-edukativno delovanje članova Centra i njegovih saradnika unutar struktura srpskog i eks-jugoslovenskog medijskog i političkog prostora. Pri tome se, uz podrazumevanu autorsku autonomiju, insistira da se ovi analitički stavovi kreću u okvirima strateških opredeljenja “nove srpske političke misli”.

 

Do sada je objavljeno dvadeset svezaka (Nove) Srpske političke misli, obima između 250 i 420 strana, od kojih se deo bavi recentnim temama svetske političke teorije, a deo je posvećen ovdašnjim, srpskim društvenim i političkim problemima. U njima su, između ostalog, obrađeni sledeći temati:

1. SAVREMENE POLITIČKE TEORIJE

2. OBLICI LIČNE VLASTI U SRBIJI U XX VEKU

3. SRBIJA I EVROPA

4. KOMUNIKATIVNA TEORIJA JIRGENA HABERMASA

5. SRBIJA DANAS

6. SAVREMENE TEORIJE DRŽAVE

7. NACIJA: IDENTITET I RAZLIKA

8. LEVICA I DESNICA U SRBIJI

9. POLITIČKI LIBERALIZAM DŽONA ROLSA

10. ETNIČKI STEREOTIPI

11. KOSOVO

12. ODGOVORNOST

13. GLOBALIZACIJA

14. MULTIKULTURALIZAM

15. IZBORI

16. ROBERT NOZIK I ROLAND DVORKIN

17. DESNA SRBIJA

18. KARL ŠMIT

19. MOĆ

20. TERORIZAM

21. SUVERENITET

Pored ovih temata svaki broj Časopisa sadrži stalne rubrike: Istraživanja, Ogledi, Prevodi, Politička tradicija, Osvrti i prikazi i Sučeljavanja. 

 

Osim toga, pripremljeno je i osam "posebnih izdanja" Časopisa posvećenih aktuelnim političkim temama:

1. UNIVERZITET U SRBIJI

2. SRBIJA I NATO I i II

3. SRBIJA POSLE MILOŠEVIĆA

4. ANTISEMITIZAM

5. POLNI STEREOTIPI

6. ETNIČKI STEREOTIPI

7. SVET POSLE 11. SEPTEMBRA

8. VOJVOĐANSKO PITANjE

9. CRKVA I DRŽAVA

10. KULTURNA POLITIKA U SRBIJI

 

U okviru IIC Nova srpska politička misao pokrenuta je edicija Biblioteka Politički život u kojoj su objavljeni sledeći naslovi:

1. Slobodan Antonić, Srbobran Branković, Milutin DŽinović Slučaj trojice

2. Mario Brudar Nada, obmana, slom

3. Miloš Knežević Podeljena moć

4. Dušan Kecmanović Nacionalni identitet: Razm(j)ere zloupotrebe

5. Slobodan Antonić Gutanje žaba

6. Igor Ivanović Kultura i identitet

7. Đorđe Vukadinović Od nemila do nedraga

8. Dragan Petrović Savremeni svet 2006-2008.

9. Slobodan Miladinović Društvo u raskoraku

10. Đorđe Vukadinović Između dve vatre

 

 

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner