Početna strana > Rubrike > Kulturna politika > Psovačka strana «druge Srbije»
Kulturna politika

Psovačka strana «druge Srbije»

PDF Štampa El. pošta
Slobodan Antonić   
petak, 03. oktobar 2008.

 

«Drugu Srbiju» su, u njenim počecima, ranih devedesetih, činili građanski pristojni intelektualci koji su želeli da dignu glas protiv nacionalističke agresivnosti, vulgarnosti i primitivizma. Petanestak godina docnije, predstavnici «druge Srbije» takmiče se jedni s drugima upravo u agresivnosti, vulgarnosti i primitivizmu. Proces žalosne degeneracije jedne u osnovi humane ideje završen je njenom najnovijom devolutivnom formom – «E-novinama» [1] Petra Lukovića.
Svako ko je pratio «drugosrbijanske» internet forume i blogove, poput sajta B92, mogao se suočiti sa sistematskom provalom verbalne agresije koja se tamo ispoljava prema neistomišljenicima. Agresija se izražava pretežno kroz uvrede i psovke, koje urednici sajtova («moderatori») samo delimično organičavaju. Neprijatno mi je više da citiram šta se sve na ovim mestima, koja pretendujuu da budu «urbano», «moderno» i «evropsko» lice Srbije, piše za pojedine javne ličnosti [2]. Da bih izbegao primisli o nekakvom zluradom ponavljanju uvreda, ovde ću sada navesti samo neke od onih koje su iznesene na moj sopstveni račun.

Dakle, za forumaše i blogere B92 i, uopšte, «druge Srbije», ja sam, između ostalog, «podli kreten» [3], «odbegli pacijent ustanove Dr Laza Lazarević» [4], «pacov» [5], «manipulativni reakcionar, klero-fašista i rasista» [6], a ono što pišem su «mentalni isprtci» i «splačine» [7]. Na karikaturama, objavljivanim na tim sajtovima, ja sam prikazivan kako raskrečen masturbiram nad kartom Kosova [8], a ispod slike gomile fekalija stajalo je pitanje da li je taj izmet neko drugi ili Slobodan Antonić.[9]

Naročito bogat rečnik na tu temu imao je Petar Luković. On je potpisnika ovog teksta častio takvim divnim pridevima kao što su «hemoroidni vezista Nove Srpske Fašističke Misli» [10], «pička koštunička» [11], «salonski fašista» [12] ili «kretenoid deesovskih razmera» [13]. Jednom me je Helsinški odbor za ljudska prava pozvao, kao predstavnika «ne-druge Srbije», na svoju tribinu. Petar Luković je posle toga ljubazno napisao: «Pozvati Antonića na bilo koju tribinu s "Drugom Srbijom" ne samo da je totalni promašaj, nego je to prizivanje zla. Uostalom, neka dođe idući put na ovakvu tribinu: dolazim i ja. Ali, ne da diskutujem, nego da išamaram fašistu. S govnima nema razgovora!» [14].

Zapravo, moglo bi se reći da je sam Luković rodonačelnik psovačkog načina pisanja u «drugoj Srbiji». Njegovi komentari su već sredinom devedesetih sve više bili garnirani vulgarnostima. Ipak, on je u svom stilu bio usamljen. «Druga Srbija» se tim vulgarnostima smejala. Ali, ona ih nije sledila. Pogotovo to nisu radili ozbiljni novinari, niti su ozbiljni urednici takav pristup dozvoljavali. Tek će razvoj interneta dovesti do bržeg širenja ovakvog načina izražavanja u «drugoj Srbiji». Početnici u pisanju, naime, pogotovo oni mlađi, masovno su oponašali Lukovićev način pisanja. Oni su ga smatrali obrascem duhovitosti i superiornosti, kojeg valja slediti. Naročito su tome doprineli najpre običaj da se po blogovima i forumima piše pod pseudonimom, kao i činjenica da su «moderatori» i sami bili mladi i «gnevni» ljudi. Tako je Lukovićev stil, koji je počivao na brzom smenjivanju cinizma sa napadima besnog psovanja, postao dominatan najpre na blogovima i forumima B92. Odatle se on proširio, kao preovlađujući način pisanja, po čitavoj elektronskoj «drugoj Srbiji», prelivajući se, povremeno, i na štampane medije.

Ipak, ni jedno glasilo do sada nije u celini bilo pravljeno i popunjavano na taj način. Sada je, međutim, Petar Luković dobio priliku da uređuje čitav medij po svome ukusu. Reč je upravo o «E-novinama». Time je «druga Srbija» dobila glasilo u kojem se bez ikakvih kočnica konačno može govoriti sve što se prohte. «E-novine» su za kratko vreme u mnogo čemu pretekle čak i blogove i forume B92. Zanimljivo je, međutim, da je čitav projekat «E-novina» opravadan upravo željom za civilizovanjem javnog dijaloga! Naime, kako napisa predstavnik osnivača, Branislav Jelić, «E-novine» su pokrenute zato što se «javila potreba za jednim novim medijem, gde se urednici, novinari, saradnici i čitaoci neće ponašati, u javnoj ili privatnoj komunikaciji, na način više primeren besprizornim kafanskim dobacivanjima nego li civilizovanim ljudima. Verbalno nasilje uvek je i samo uvod u svaku drugu vrstu agresivnosti».[15]

E pa u skladu sa ovom plemenitom proklamacijom, u «E-novinama» se, recimo, za Slobodana Antonića kaže da je «idiot» [16], «bolid» [17], «pao iz galaksije Aldebaran, sa malog, bradatog, patuljastog sazvežđa UDBE» [18], «režimski sluga» [19], «narodnjačko-radikalski kadar zadužen za agitprop koji se lažno predstavlja kao politički analitičar» [20], «neumorni fašista» [21] itd. Ja sam, takođe, «pobrljavio od nacionalizma» [22], zbog čega je ono što pišem samo «ignorantsko trabunjanje» [23], a usled «efekta tropskih vrućina na mozak Slobodana Antonića» [24] nastaju «male, fašističke analize na veliku vrućinu» [25], kojima mogu da se dive samo «Antonićevi brojni naci-obožavaoci» [26]. Pitam se samo, kako bih tek bio tretiran da se «urednici, novinari, saradnici i čitaoci» E-novina nisu odlučili da se «ne ponašaju na način primeren besprizornim kafanskim dobacivanjima»? Kako bih tek onda imao čast da budem nazivan?

«Antonić spada u onu najprljaviju grupu ljudi, koji će biti bilo šta samo da se što bolje plati», još o meni piše jedan komentator [27]. «ANTONIĆITY je teška, neizlečiva bolest», dijagnostifikuju Petar Luković i Tomislav Marković [28]. «Nema ubedljivijeg dokaza», razjašnjava Tomislav Marković, «da je Srbija nenormalna zemlja i da su njeni građani ojađeni, sjebani i nikakvi od činjenice da je danas i ovde Slobodan Antonić ozbiljan politički analitičar, kolumnista u brojnim listovima, uvaženi član srpske intelektualne elite. To je moguće samo u ovakvoj državi i ovakvom narodu» [29].
Ta ideja umobolnog naroda, kome treba staratelj (u vidu ekipe sastavljenu od ljudi iz «E-novina» i ostalih «drugosrbijanaca»), jedna je o omiljenih ideja ovog medija. To je sasvim u skladu sa znamenitom izjavom Petra Lukovića o Srbima: “Taj narod je neobrazovan, primitivan, on se ne kupa, narod je često lud, manijakalan, ništa ne pamti, ne zna za koga da glasa i kad glasa uvek glasa za pogrešnog, ne ume da čita(…). Odvratno mi je, odvratno mi je kad vidim ovaj narod” (Peščanik, 30. juni 2006) [30]. Ideja «odvratnog naroda» i inteligencije sastavljene od «neumornih fašista» našla je u saradnicima i komentatorima «E-novinama» nove prilježne protagoniste. Među njima su novinari i saradnici koji se sada prvi put pojavljuju kao novi, sveži i žestoki galasnogovornici «drugosrbijanske» ideologije. Među autorima, a naročito među čitaocima-komentatorima, ne mali broj je i onih koji su iz Hrvatske ili Bosne. Njihov najčešći komentar je, otprilike: «Ovome što vi sami o Srbima govorite mi nemamo šta da dodamo. Nadamo se da će `druga Srbija` uskoro dobiti priliku i da sprovede to o čemu priča».

Istina, u «E-novinama» je primetno i odsustvo pojedinih «drugosrbijanskih» autora, čiji bi osnovni talenat još više unaredio rad ovog medija. Recimo, nedostaje Marko Vidojković, čiji su bogat rečnik i ideološka besprekornost odavno poznati: «Ja nikad ne bih probao da pričam s nekim ko drži Putinovu sliku, jer je to meni znak da je taj do te mere odlepio da je, brate, njemu mesto u ludnici. (...)I onda oni meni pričaju - ej, ako ti se ne sviđa Srbija idi negde. Pa, puši bre kurac, ko će mene da tera iz ove zemlje, marš ti u pičku materinu, bre, ko će mene da tera iz ove zemlje, ovo je moja zemlja, ja volim Srbiju više od svih tih zajedno, da se nose u pičku materinu. Neka idu u Rusiju kod Putina, nabijem ga na kurac. Ja sam taj koji voli Srbiju, on mrzi Srbiju kad nosi Putinove slike(...). A taj smrad krezubi, bezpari, bez posla, bez ičega, on ne voli ni pare, jer zna da ih nema, a ne voli ni Srbiju, jer ni nje nema, te velike Srbije, on voli samo svog Putina. Marš bre u pičku materinu» (Peščanik, 7. decembar 2007) [31].

Sa nadahnutim Vidojkovićem u «E-novinama», psovačka ekipa «druge Srbije» svakako bi bila u punom sastavu. Denacifikovanje «odvratnog, odvratnog naroda», koji je «neobrazovan, primitivan, ne kupa se, ne zna za koga da glasa» i koji je još uz to i «smrad krezubi, bezpari, bez posla, bez ičega», dakle, konačna denacifikacija Srba, mogla bi da dobije poptuni zamah. Kako bi tek sve išlo lako samo kada bi se ovoj «ekipi snova» dao na korišćenje još neki medij, poput RTS-a ili «Politike»? «Dajte mi RTS na godinu dana i svi radikali će da viču - živeo Volfgang Amadeus Mocart!», izjavio je svojevremeno Milutin Petrović, reditelj i aktivista LDP («Peščanik», 9. februar 2007) [32]. Dajte Lukoviću, Vidojkoviću i ostalim RTS na godinu dana i cela Srbija će svoju denacifikovanu ideološku ispravnost umeti da izrazi «bogatim» i «sočnim» rečnikom E-novina.
Pojedini predstavnici «druge Srbije», kao i njihovi pokrovitelji, izgleda da sve više misle da se sa ovim «odvratnim», «bezparim» narodom i ne može drugačije razgovarati osim psovkama. Zato je valjda «druga Srbija» sada počela da masovno psuje i preti šamarima. Devolucija se ubrzala. Samo još treba sa reči preći na dela. Jer, kao što lepo reče osnivač «E-novina», «verbalno nasilje uvek je i samo uvod u svaku drugu vrstu agresivnosti».

Slobodnoj javnosti preostalo je samo da prati šta se zbiva i nagađa u kom pravcu će ovaj deo «druge Srbije» ići. Hoće li njihova pesnica, dignuta u mržnji i besu, sada krenuti i da se spušta po glavama i leđima «fašističke» inteligencije i celog ovog «odvratnog» i «besparog» naroda? Da li će tek onda pristojniji deo «druge Srbije» shvatiti da se u nečemu možda malo preteralo? Ali, neće li onda već biti prekasno za čitavu tu ideju «urbane», «moderne», «evropske» i «umivene» Srbije?

(Pečat, 3. oktobar 2008).

Fusnote:

1. http://www.e-novine.com/
2. Deo toga šta se sve uvredljivo piše na forumima i blogovima B92 izneo sam u članku «Pod zidom interenet Bastilje» (http://www.nspm.org.yu/kulturnapolitika/2008_ant_blog1.htm), kao i u članku «Degradacija nacionalnih autoriteta» (http://www.nspm.org.yu/kulturnapolitika/2008_ant_cavoski.htm).
3. http://blog.b92.net/text/3054/Burni%20socijalni%20%C5%BEivot
4. http://forum.b92.net/index.php?showtopic=36904
5. http://vojvodina.phpbbweb.com/vojvodina-ftopic5131.html

6. blog Dušana Maljkovića, 15. 11. 2007, http://www.gay-serbia.com/forum/viewthread.php?tid=30141
7. http://forum.b92.net/index.php?showtopic=36904
8. http://vulgarstina.blog.co.yu/blog/vulgarstina/generalna/2007/12/06/slobodan-antonic; http://vulgarstina.blog.co.yu/blog/vulgarstina/generalna/2007/12/06/slobodan-antonic; čitalac će primetiti da su ovi crteži iz istog pera kao i karikature u «Betonu», kulturnom dodatku lista «Danas» (http://www.elektrobeton.net/blok2008.html).
9. http://zokster.net/drupal/node/1613; pored ovih slika stoji relama za «Peščanik» i «E-novine».
10. http://feral.mediaturtle.com/look/weekly1/article_sngl.tpl? IdLanguage=7

NrSection=2&ST1=text&ST_T1=kolumna&ST_AS1=1&ST_max=1

11. http://feral.mediaturtle.com/look/weekly1/article.tpl? IdLanguage=7&IdPublication=1& NrArticle=14978&NrIssue=1109&NrSection=2; preneseno na sajtovima:
http://pescanik.net/content/view/822/75/
http://forum.b92.net/index.php?showtopic=33194
12. Petar Luković, Feral Tribune, 18, april. 2003; članak se može naći na: http://www.facebook.com/topic.php?uid=2234309388&topic=3739
13. http://feral.mediaturtle.com/look/weekly1/article.tpl?IdLanguage=7&
14. http://feral.mediaturtle.com/look/weekly1/article.tpl?IdLanguage=7&
15. http://www.e-novine.com/sr/entertainment/clanak.php?id=16943
16. http://www.e-novine.com/komentar.php?id=16073
17. isto
18. isto
19. http://www.e-novine.com/sr/stav/clanak.php?id=14431
20. isto
21. http://www.e-novine.com/sr/srbija/clanak.php?id=17204
22. http://www.e-novine.com/sr/kultura/clanak.php?id=16795
23. http://www.e-novine.com/komentar.php?id=16855

24. http://www.e-novine.com/sr/entertainment/clanak.php?id=16073
25. isto
26. isto
27. http://www.e-novine.com/komentar.php?id=16795
28. http://www.e-novine.com/sr/srbija/clanak.php?id=17279
29. http://www.e-novine.com/sr/stav/clanak.php?id=14431; Uz fotografije na kojima se vidi neki bradati muškarac kako pada niz stepenice ili drugi bradati muškarac sa ludačkom kapom na glavi, praćeni napisom «zgodna Antonićeva slika» (http://www.e-novine.com/komentar.php?id=16073), u «E-novinama» sam počašćen i stihovima kao što su «Svaki početak je koban, pogotovo kad se zoveš Antonić Slobodan» i «Kud on okom – šešeljevci skokom, kud on slovom – Nikita olovom!» (http://www.e-novine.com/sr/stav/clanak.php?id=14431)

30. Petar Luković, Peščanik, 30. juni 2006;

http://www.b92.net/info/emisije/pescanik.php? yyyy=2006&mm=06&nav_id=203619
31. http://www.b92.net/info/emisije/pescanik.php?yyyy=2007&mm=12&nav_id=276331
32. http://www.b92.net/info/emisije/pescanik.php?yyyy=2007&mm=02&nav_id=232726

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner