Kulturna politika

Konvertiti

PDF Štampa El. pošta
Marinko M. Vučinić   
ponedeljak, 27. januar 2020.

Sloboda i demokratija moguće su samo tamo gde postoji uvek živa u odlučna volja naroda da ne dozvoli daa njime vladaju kao stadom. (Maks Veber)

Konvertitstvo prati političku istoriju od samog njenog nastanka. Možemo ra videti u različitim epohama i oblicima. Najpogodnije tlo za širenje i manifestaciju konvertitstva su totalitarni i diktatorski režimi, jer oni počivaju na dobrovoljnom ropstvu, poslušnosti, udvorištvu i pritvornosti.

Ali, ni tzv. demokratski sistemi nisu imuni na pojavu konvertitstva, jer ono postaje endemska pojava u savremenom političkom i društvenom životu. U samom središtu pojave konvertitstva nalazi se sve vidljiviji i prisutniji nedostatak elementarne načelnosti i poštovanja osnovnih moralnih principa i demokratskih ideala i to ne samo u politici.

Razdvajanje morala i politike kao delatnosti u kojoj se ostvaruje opšte dobro i stvaraju uslovi za nastanak i odbranu vrline, konstanta je u političkom životu još od vremena Makijavelija. Zato i ne treba da nas čudi što su laž, menjanje političkih tabora i opšta negacija moralnih vrednosti postale uobičajena pojava koja više nikoga ne iznenađuje.

Ako je oglašen kraj svih ideologija i političkih ideala, onda je logična posledica da nema nikakve ustave za ogoljeno nastupanje konvertitstva. Mi danas, u našem političkom životu, svedočimo na mnogobrojnim primerima, da je konvertitstvo u potpunosti normalizovano i da se proglašava za vrhunsko umeće u tehnologiji vođenja političkih procesa i državnih poslova. Situacija je tim gora u našim uslovima, jer je vrhovni politički arbitar, koji je koncentrisao svu vlast u svojim rukama, pravi primer i oličenje bezobalnog i bezobzirnog konvertitstva, a ni dvorska svita i njegova klijentela ne zaostaju mnogo za njim.

Radoje Domanović je početkom dvadesetog veka, u svojim sećanjima na Milovana Glišića zapisao sledeće reči:

„Na ovom vašaru političkih kockara, trgovaca, klasa i liferacija, prodavaca časti, u vrevi raznih džambasa, udvorica, sujetnih šupljoglavaca, mase političkih cigana i slepaca, što pred raznim partijskim šatrama bogorade - danas pred jednom, sutra pred drutom."

U ovoj knjizi, prvo poglavlje posvećeno je političkim događajima i pojavama, koje su otvorile prostor za dolazak Srpske napredne stranke na vlast. Jer, oni su uspeli da na talasu ogromnog razočarenja u demokratske snage, koje su vladale nakon demokratskih promena u oktobru 2000. godine i izgubljene nade da je moguć temeljni demokratski preobražaj i promena autoritarnog sistema vladavine, zauzmu ključne pozicije u državi.

U drugom delu knjige su tekstovi koji se bave načinom funkcionisanja autoritarnog naprednjačkog režima, koji počiva na konvertitstvu, neprincipijelnosti, manipulaciji i uspostavljanju kulta ličnosti neprikosnovenog vođe, koji delegitimiše i razara sve demokratske institucije i principe

U drugom delu knjige su tekstovi koji se bave načinom funkcionisanja autoritarnog naprednjačkog režima, koji počiva na konvertitstvu, neprincipijelnosti, manipulaciji i uspostavljanju kulta ličnosti neprikosnovenog vođe, koji delegitimiše i razara sve demokratske institucije i principe.

U trećem delu knjige su tekstovi najprilježnijih konvertita, koji su u službi naprednjačke vlasti i služe da joj pruže takozvanu "intelektualnu podršku". Oni su pravi primer kako se lični i klijentelistički interesi i konvertitstvo ugrađuju u naprednjački poredak, koji je iznad svega oličenje negacije elementarnih demokratskih načela, moralnih vrednosti i principa. Zato je odgovornost ovih tzv. podobnih intelektualaca tim veća.

Ova knjiga ima, pre svega, za cilj da bude svedočanstvo jednog vremena, koje je Ivo Andrić najbolje ocrtao rečima: „Dođu tako vremena kada pamet zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati. Kad bi ljudi znali sa koliko malo pameti se upravlja svetom, umrli bi od straha."

- Izražavam veliku zahvalnost Branimiru Nešiću, Nikoli Marinkoviću i Neveni Županjac, bez čije podrške i istrajnog rada, ova zbirka tekstova ne bi bila moguća. Sa velikim poštovanjem, ovu knjigu posvećujem Trivi Inđiću, čoveku koji je svoj život utkao u borbu za ostvarenje slobodarskih ideala, socijalne pravde, ljudske jednakosti i nacionalnog dostojanstva.

(Knjigu Marinka M. Vučinića Političko konvertitstvo  izdala je izdavačka kuća „Katena mundi“ iz Beograda)

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner