Početna strana > Rubrike > Kulturna politika > Đavo nosi dijademu
Kulturna politika

Đavo nosi dijademu

PDF Štampa El. pošta
Dragana Kanjevac   
petak, 04. februar 2011.
Slučaj porodice Nastić skrenuo je pažnju javnosti Srbije dokle se u Americi stiglo sa uskraćivanjem ljudskih sloboda u cilju zaštite ljudskih prava. SAD, po mnogo čemu fascinantna i vodeća zemlja, kao da doživljava turbulencije svog nesvesnog, te se, (poput vica o Perici kojem pokazuju razne slike a on na njima vidi samo jedno) nekako i previše bavi seksom, to jest zaštitom prava u toj oblasti. Da su stvari uveliko izmakle kontroli, govori već kultna epizoda subverzivnog crtanog tv serijala “South Park” u kojoj svi stanovnici bezimenog gradića u Koloradu tuže sve svoje sugrađane za seksualno uznemiravanje u procesu svi protiv svih (i sve ih brani isti advokat).

Stvari, dakle, stoje ovako: ako slikate golo dete u kadi - nemate više to dete; međutim, možete sasvim mirno da upregnete trogodišnju devojčicu da učestvuje u izborima za mis i da od deteta ponešto i zaradite. To je ne samo prihvatljivo, već i sasvim poželjno, sudeći po rieliti programu “Toddlers and Tiarras” (prevedenom u Srbiji kao Devojčice i dijademe) koji se emituje na TLC, jednom od Discovery kanala dostupnih u srpskoj kablovskoj ponudi. Ovaj serijal prikazuje industriju brojnih izbora za male mis (od 2 do 10 godina) organizovanih širom Amerike, naročito prativši šta se događa u pozadini blještavih pista. Izbori su ozbiljni, neka vrsta višednevnih višeboja kojima se devojčice takmiče u disciplinama kao što su izbor lepote, tačka u kupaćem kostimu, intervju (čuveni personality), takmičenje u talentima i kostimirana tačka, pa vi vidite…

Roditelji ovih malih diva su pratnja, lični treneri, producenti, menadžeri i ujedno njihovi najveći fanovi. Svaka takmičarka je centar jednog omanjeg cirkusa koji čini brdo kofera, garderobe, perika, šminke, rekvizita; tu je i frizer, manikir, koreograf po potrebi. Samopotamnjivanje, čupanje obrva, lepak za zadnjicu (da ne šeta suknjica), zubne proteze, veštačke trepavice, veštački nokti, umetci za kosu – šta bi od ovog bilo prirodnije za četvorogodišnju devojčicu?

Ceo navedeni asortiman pomagala potreban je da bi se dobila idealna mini diva, mešavina cica iz serije Čuvari plaže i onih velikih lutaka koje su šezdesetih obitavale na bračnim krevetima jugo provincije. Natapirane, sa svim umetcima i dodacima, punom šminkom i zaleđenim osmesima paradiraju pistom dok roditelji, u ekstazi i agoniji navijaju, dele uputstva, diriguju...

Roditelji su pravi junaci mega drama oko mikro misica. Našavši smisao života (a možda i novo zanimanje) u menadžerisanju svojim do juče bebama, roditelji uspevaju da zadaju udarac svojim neostvarenim snovima: “Čim se rodila, već prvog meseca rekla sam sebi: pobedićemo na izboru!”- svedoči jedna od majki i dodaje:”Kad je izvedem na pozornicu, ona je mojih ruku delo. Volim da pobeđujem!” Da bi mama pobeđivala, njena ćerkica trenira dva sata dnevno.”Mama, umorna sam…”-vajka se mala zvezda. ”I ja sam umorna”-nervozno joj uzvraća majka-“ustala sam pre tebe a legla sam posle tebe!”Ali to nije sve: sledi trening tačke lopticama sa tatom, mala se žali da je boli stomak, ali trening se nastavlja. “Strog sam sa njom, ali s obzirom koliko trošimo novca na nju, mora da da sve od sebe!”- objašnjava tata.

Roditelji u trenerskom zanosu umeju da se posle izvedene tačke obruše na svoje potomke ako nije sve išlo po planu: ”Zašto nisi gledala u mamu? Nije ti rekla da pođeš!”- sikće besni tata u majici sa likom deteta. Devojčica pokušava da zagrli tatu, ali ćale nežno odgurne čedo: ”Pokvarićeš haljinu”. Ova takmičarka ima i strog režim ishrane: ”Nije da joj ne damo da jede, ali raspored je veoma gust”-objašnjava mamica.

Sledi poslednje preslišavanje pred intervju: “Koji ti je omiljeni pevač?”-bilduje tata mezimičin personaliti. On kasnije izjavljuje da ipak najviše uživa u tački u kupaćim kostimima! Hmm…

I tako, ima kultura u kojima slikanje nagih trogodišnjaka zaslužuje oduzimanje deteta; u nekim drugim krajevima sveta prizori i izjave sa ovih takmičenja bili bi tumačeni kao uskraćivanje osnovnih dečijih prava i svesnu zloupotrebu, da ne govorimo o, dalekobilo, sekšual harasmentu!

“Ja volim TV. Oduvek sam sanjala da budem na TV.”- izjavljuje petogodišnja mis gledajući se u ogledalo. ”Dušo, prava si filmska zvezda”- divi joj se majka, u nadi da će im se otvoriti rajska kapija šou biznisa, kao što se uostalom posrećilo prebogatoj i preslavnoj Opri Vinfri, čija je karijera startovala upravo na ovakvim takmičenjima.

Na jednom od nedavnih izbora pojavila se devojčica koja je jedina izgledala – pa, kao prava devojčica. Nije imala umetke, šminku, trepavice, protezu i bakarni ten. Imala je kikice i dečiju haljinicu. Nije osvojila nikakvu nagradu, a članica žirija je prokomentarisala da treba da poradi na izgledu, tj. da uradi sve ono što rade i druge takmičarke…Mrzovoljni analitičar iz daleke Srbije, na primer, ovo bi protumačio kao očiglednu proizvodnju mini sponzoruša i to po ušećerenom provincijskom estetskom standardu. Svašta bi neko mogao da vidi u ovoj čednoj porodičnoj zabavi i nadmetanju!

“Toddlers&Tiarras” je, inače, kvalitetan dokumentarni rijality serijal, jedan u nizu izvrsnih programa TLC kanala. Zahvaljujući njemu, uostalom, sad znamo šta treba da radi srpska dijaspora u SAD: ne slikajte zemljaci, gole mališane u kadi i to onako iz hobija i besplatno, već naprotiv - čim prohodaju, našminkajte ćerke, izazovno ih obucite, naučite ih da stepuju i naplaćujte, braćo, naplaćujte!!

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner