Početna strana > Debate > Kuda ide Srbija > Mađarska lekcija za buduću Srbiju
Kuda ide Srbija

Mađarska lekcija za buduću Srbiju

PDF Štampa El. pošta
Dragoslav Bokan   
utorak, 24. septembar 2013.

Mađarski premijer Viktor Orban strateški popušta pred neverovatnim pritiscima Evropske Unije i čitave "međunarodne zajednice". Polako, korak po korak i santimentar po santimentar, lider najpopularnije mađarske partije "Fides" privremeno napušta svoje utvrđene položaje i pristaje na iznuđene kompromise - ali sa neočekivanim otporom koji prosto šokira politički Zapad i, istovremeno, oduševljava sve ostale zemlje sveta.

Izbegavajući sve zamke koje bi ga pokazale kao "ekstremnog desničara" i "anahronog reakcionara koji ne razume životnu potrebu hitne primene evropski intoniranih reformi", inteligentni Viktor zauzima rezervni položaj i lukavo odustaje od manje važnih nacionalno-orijentisanih tačaka svog državnog programa, čuvajući time ono sto je suština svega: oštar kurs prema svim stranim bankama u zemlji i odlučno nepristajanje na uslovljavanja MMF-a.

Mađarska je uz pomoć azijskih finansijskih institucija skoro isplatila svoje međunarodne dugove i time omela sve planove EU za daljim uvlačenjem naših suseda u još veće i nepovoljnije dugove i sve ono što bi išlo uz to.

To je i dokaz da je (makar u zemljama sa očuvanim jakim nacionalnim identitetom i odgovarajućom samosvešću) moguće ići nekim drugim putem od onog na koji nas slatkorečivo i ucenjivački (kako kad) usmeravaju socijalni inžinjeri i ideološki polit-komesari iz Brisela, Berlina, Londona i Vasingtona.

Naravno, u Srbiji - međusobno potpuno posvađanoj i rascepkanoj hiljadama različitih interesa i pogleda na stvari - je to danas apsolutno nemoguće. Ali nas to ne sprečava da sa pažnjom i simpatijama pratimo šta će biti krajnji ishod ovog Orbanovog "Ne!", javno izrečenog svemoćnim vladarima naših sudbina.

Njemu svaka čast, a nama ostaje još samo da dobro porazmislimo na temu naše zlehude sudbine i te čudne mržnje jednih prema drugima koja nas onemogućava da se pomerimo sa mrtve tačke.

Kada bi mi imali jednog Viktora Orbana, naši mondijalisti bi ga napali zbog otpora "evropskom putu i neophodnim reformama u tom smeru", a nacionalisti bi ga odmah proglasili "slabićem" i "izdajnikom" zbog ovog (strateškog) popuštanja pred ogromnim pritiscima i ucenama razjarenih svetskih bankara. Ni jedni, ni drugi ne bi bili zadovoljni ovom lucidnom kombinacijom politike ježa i lisice u svakom deliću kreativnog i pametnog Orbanovog ratnog plana za Mađarsku u XXI veku.

Zato se ovde i neće pojaviti niko sličan vođi "Fidesa". Dok se nešto ne izmeni u našoj psihologiji neprestanog traganja za protivnicima i izdajnicima, antievropljanima i izdajnicima srBstva (i kad ih ima i gde ih nema).