Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija > Trgovina organima na Kosovu: dva pogleda na Martijev izveštaj
Kosovo i Metohija

Trgovina organima na Kosovu: dva pogleda na Martijev izveštaj

PDF Štampa El. pošta
Karla Del Ponte, Florans Artman   
sreda, 22. decembar 2010.

Reakcije Karle Del Ponte (Carla Del Ponte) i njenog bivšeg portparola u Haškom sudu, Florans Artman (Florence Hartmann).

Karla Del Ponte: „Pravda mora da bude zadovoljena“

Bivši tužilac Haškog suda, Karla Del Ponte, se raduje što su njene sumnje, koje je opisala u knjizi „Lov“, detaljno proučene.

Kako reagujete na izveštaj Dika Martija?

Zahvalna sam Savetu Evrope i Diku Martiju što je detaljno istražio trgovinu organima i što je izneo na videlo informacije koje mi nismo imali. EULEKS sada ima bazu da ide dalje.

Koja svedočenja ste imali?

Imali smo iskaze osoba koje su transportovale zatvorenike sa jednog mesta zarobljeništva na drugo ili do bolnice. Ozbiljna svedočenja. Osim toga, znali smo da postoje masovne grobnice u Albaniji, u kojima bismo verovatno mogli da nađemo tela kojima nedostaju organi.

Zašto ste morali da odustanete?

Vodili smo istragu o 400 nestalih ljudi. Imali smo dokaze po kojima mali deo njih, njih desetorica, su možda bili žrtve trgovine organima. Međutim, svedoci su bili preplašeni i odbijali su da potvrde svoje iskaze pred Haškim sudom. Dokazi su se nalazili u Albaniji, a albanska vlast je odbila da vodi istragu pod izgovorom da je već istraživala, ali bez uspeha. Događaji su datirali od leta 1999. godine, dakle posle sukoba, zbog čega je nadležnost Haškog suda bila neizvesna. UNMIK, misija Ujedinjenih Nacija na Kosovu, je mogla da preuzme istragu, ali ona to nije učinila.

Da li ste osetili politički otpor?

Radili smo pod vrlo teškim uslovima. Vodili smo istrage o mnogim ratnim zločinima. Tela su se pojavljivala u jezerima. Nismo imali podršku od strane NATO, jer su oni bili saveznici sa OVK. UNMIK nam nije davao dokumentaciju koju smo tražili. Bio je to opšti problem.

Da li se problem preokrenuo? Srbija ima razloga da ne prizna Kosovo i da odbije predaju Mladića, sve dok je Hašim Tači na slobodi...

Ne volim takvo razmišljanje. Pravda mora da bude zadovoljena, ne može da se priča o stabilizaciji bez pravde, ili da se prizna predsednik koji je kriminalac. Što se tiče Ratka Mladića, protiv njega je podignuta optužnica, i on mora da bude predat. Pre nego što se bilo šta uradi protiv Hašima Tačija, trebalo bi voditi zvaničnu istragu.

Da li mislite da će to biti učinjeno?

Nadam se.

Florans Artman: „Nemoguća situacija“

Florans Artman je kritikovala otkrića svoje bivše šefice. Ona je i dalje skeptična.

Kako reagujete na izveštaj Dika Martija?

Zbunjena sam. U isto vreme je detaljan – što se tiče optužbi – i nejasan – što se tiče dokaza na koje se oslanja. Možda je to neizbežno u toj fazi. Ali stvara perverznu dinamiku: ukratko, problem rešava s kraja, što uskraćuje sredstva da bi se videlo šta je istina, a šta laž.

A gde je početak problema?

Već deset godina se zna da je OVK imala logore u Albaniji gde je ubijeno na stotine ljudi. Nije nemoguće isključiti u nizu zločina koji su tamo počinjeni, i trgovinu organima. Ali samo sudska istraga tih logora je mogla da odgovori na to pitanje. Karla Del Ponte je tražila da joj NATO pokaže satelitske slike kojima je bilo moguće naći te logore. Ali nije ništa dobila. A izgleda da je Dik Marti sada dobio informacije od strane zapadnih lidera koji su ih imali godinama, a ništa nisu sa njima uradili.

Sumnjate da se radi o manipulaciji?

Ne. Konstatujem da se svi nalaze u nemogućoj situaciji: NATO je sarađivao sa OVK, koja se bavila ratom na tlu, dok je NATO bombardovao Srbiju. Evropa i Amerika su se kladili na lidere OVK za izgradnju demokratskog Kosova, otklanjajući alternativne snage, koje su ipak još postojale. Istrage koje je trebalo voditi, nisu vođene. A danas je premijer Kosova pod optužbama, čiju čvrstinu ne možemo da ocenimo.

Zašto sumnjati u postojanje trgovine organima kada su počinjeni stravični zločini?

Zato što je to glasina koju smo čuli od svih strana i koja miriše na propagandu. To ne isključuje da se ta trgovina i desila. Verzija Dika Martija je verodostojnija od one po kojoj su organi vađeni u „žutoj kući“, koja je izolovana u planinama. Ali i dalje ne znamo odakle dolaze te informacije. Izgleda da je kasno došao do njih, jer je početkom ove godine govorio da nije ništa našao. A srpske novine tvrde danas da pronalaze u njegovom izveštaju sve elemente dosijea srpskog tužilaštva. A taj dosije je oduvek budio nepoverenje, naročito zato što su neki od svedoka na koje se oslanja, bili mučeni.

Razgovor vodila Silvi Arseve

(Le Temps, 20.12.2010)

(Prevod sa francuskog: Svetlana Maksović)