Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija > Sledi veliko cenjkanje
Kosovo i Metohija

Sledi veliko cenjkanje

PDF Štampa El. pošta
Tim DŽuda   
sreda, 24. januar 2007.

U Savetu Evrope u Strazburu govorio je i izaslanik UN za utvrđivanje statusa Kosova Marti Ahtisari koji bi, prema najavama, članicama Kontakt grupe u petak u Beču trebalo da uruči svoj predlog rešenja za status Kosova. 

Ahtisari je u Strazburu rekao da njegov dokument za cilj ima "da obezbedi multietničko Kosovo na kojem će biti zaštićena prava svih, posebno kosovskih Srba".

Da li se iz toga može zaključiti nešto o tome šta sadrži Ahtisarijev predlog?

To pitanje BBC je postavio britanskom stručnjaku za Balkan Timu DŽudi, koji se nalazi u Beogradu, gde je pratio srpske parlamentarne izbore:

„Izjava samo potvrđuje ono što već znamo. U samom dokumentu će se govoriti o garancijama za manjine, ali se reč nezavisnost neće pominjati. Diplomatski izvori, međutim, kažu da će iz dokumenta biti jasno da Ahtisari opisuje nešto što ili jeste nezavisna država, ili je na putu da to postane. Moji izvori takođe kažu da će u propratnom pismu koje će Marti Ahtisari uz svoj dokument poslati generalnom sekretaru UN eksplicitno stajati da je reč o nezavisnosti. Gospodin Ahtisari je navodno čak negde rekao i da samo osoba sa koeficijentom inteligencije manjim od 60 neće shvatiti da njegov dokument znači nezavisnost. Ja lično nisam čuo te njegove reči, ali sam razgovarao sa ljudima koji tvrde da je to rekao.” 

Nastavak pregovora?

Pojedine diplomate pominju mogućnost da, nakon što Ahtisari svoj dokument uruči Kontakt grupi i Beogradu i Prištini, budu nastavljeni pregovori?

“Mislim da ćemo verovatno imati period od oko dve nedelje u kojem će se dve strane ponovo sastati u Beču. Sumnjam da će to biti pregovori. Pretpostavljam da će i Beograd i Priština ponoviti svoje dobro poznate stavove, nakon čega će Ahtisari reći - hvala vam najlepše što ste ponovo došli u Beč i izneli svoje sugestije, ja ću sada svoj predlog podneti generalnom sekretaru UN.”

Šta se dešava ukoliko na osnovu Ahtisarijevog plana Savetu bezbednosti bude upućena na usvajanje rezolucija koja bi odredila rešenje za status Kosova, a Rusija, bez čijeg pristanka nema izglasavanja te rezolucije, uloži veto?

“Što se tiče izveštaja koje čujem ovde u Beogradu, da će Rusija iskorititi veto i da je ona definitivno protiv nezavisnosti, ja sam razgovarao sa diplomatama koje su bile u Moskvi, i koje kažu da to nije cela istina o onome što Rusi govore u četiri oka. Rusi prema tim izvorima kažu da su sve opcije na stolu. Ako je tako, onda su mogući i ruski veto i pristanak na nezavisnost. Niko ne zna šta će biti za dva meseca, kada počne veliko cenjkanje.”

Moskva kao ključni faktor 

To znači da će sve zavisiti od pregovora između Moskve i Vašingtona? 

„U pravu ste - ključno pitanje tiče se Moskve. Zapadne diplomate brinu zbog toga što nemaju plan B u situaciji u kojoj Vladimir Putin definitivno kaže da nema rezolucije i nema nezavisnog Kosova. Budući da nema rezervnog plana, imali bismo haotičnu situaciju. Kosovski parlament bi verovatno proglasio nezavisnost. Neke zemlje bi to priznale. Kosovski Albanci kažu da bi to bilo isto kao u slučaju nezavisnosti Slovenije i Hrvatske. Diplomate, međutim, kažu da neće biti kao u slučaju Slovenije i Hrvatske - zato što ovde postoji rezolucija Saveta bezbednosti koja vrlo jasno kaže da je Kosovo deo SR Jugoslavije, čiji je Srbija naslednik. Bez rezolucije verovatno Evropska unija ne bi mogla da zameni postojeću misiju UN na Kosovu. Imali bismo neverovatan haos ako ne bude izglasana ta rezolucija” , kaže za BBC britanski stručnjak za Balkan Tim DŽuda.