Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija > Režimski mediji izbegavaju da prenesu jasne stavove ruskog državnog vrha o pitanju KiM, ali su se zato svom žestinom i lažnim optužbama ustremili na Slavišu Ristića
Kosovo i Metohija

Režimski mediji izbegavaju da prenesu jasne stavove ruskog državnog vrha o pitanju KiM, ali su se zato svom žestinom i lažnim optužbama ustremili na Slavišu Ristića

PDF Štampa El. pošta
„Otadžbina“   
četvrtak, 12. jul 2018.

Poruke državnog vrha Ruske Federacije upućene Srbima, koje je preneo aktuelni ministar Nenad Popović na konferenciji za štampu u manastiru Banjska na Kosovu i Metohiji, u srpskim medijima su prošle nezapaženo.

Ruski državni vrh je Srbima na Kosovu i Metohiji poručio da Rusija nikada neće priznati nezavisno Kosovo niti će mu dozvoliti prijem u Savet bezbednosti UN. U poruci se takođe kaže da se Rusi nadaju da će rešenje za status Kosova i Metohije biti u okviru Rezolucije 1244 i u skladu sa Ustavom Republike Srbije.

Ministar Popović je još dodao da će Ruska Federacija pomagati Srbe u južnoj srpskoj pokrajini u svakom smislu, i ekonomskom i političkom.

Ovu jasnu poruku ruskog državnog vrha režimski mediji su zaobišli ali su se zato svom žestinom, uz neviđenu medijsku hajku, ustremili na Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ i njegovog predsednika Slavišu Ristića

Imajući ovo u vidu, nije u pravu nekadašnji ambasador RF u Beogradu Aleksandar Konuzin koji kaže da Rusi ne mogu da budu veći Srbi od Srba. Mogu, ako je taj Srbin u liku predsednika Republike Srbije koji se sprema da potpiše sveobuhvatni mirovni sporazum sa Prištinom koji je suprotan Rezoluciji 1244 i nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije.

Ministar Popović nije preneo takođe zvaničan stav vladajuće Jedinstvene Rusije koji glasi da potpisivanje sveobuhvatnog mirovnog sporzuma Beograda i Prištine znači kapitulaciju Srbije. Kapitulaciju, jer podseća na Minhenski sporazum zaključen 1938. godine između Nemačke i Čehoslovačke, u kojem se Čehoslovačka odriče svoje Sudetske oblasti. Stav Jedinstvene Rusije je, da imajući u vidu geopolitičku situaciju u svetu, da je za Srbiju danas najbolje rešenje tzv. zamrznuti konflikt.

Najbolji prijatelj pomenutog ministra Popovića, takođe ministar u Vladi Republike Srbije, Rasim Ljajić je protiv zamrznutog konflikta sa željom da se status Kosova i Metohije reši odmah po modelu da "Kosovo postane posebna država". Sasvim razumljivo, jer bi se onda ta monstruozna državna tvorevina izgrađena na srpskom progonu i nesreći graničila sa sandžačkom oblašću preko opština Tutina i Novog Pazara. Verujemo da ministar Ljajić pretpostavlja, da ako predsednik Srbije danas poklanja Kosovo i Metohiju Albancima, zašto ne bi sutra Rašku oblast prepustio Muslimanima.

Ovu jasnu poruku ruskog državnog vrha režimski mediji su zaobišli ali su se zato svom žestinom, uz neviđenu medijsku hajku, ustremili na Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ i njegovog predsednika Slavišu Ristića. Prosto je neobično da neko koje poznat po rusofilskim stavovima, kao što je „Otadžbina“ - na čiju inicijativu je ruski predsednik Vladimir Putin proglašen za počasnog građanina Kosova i Metohije - bude izložen napadu prorežimskih medija koji sebe predstavljaju da su proruski.

Zanimljivo je da nijedan od režimskih medija, bilo elektronskih bilo štampanih, nije preneo tekst pisma Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ predsedniku Ruske Federacije. To im nije smetalo da golu laž o pretnji ubistvom Aleksandru Vučiću gebelsovskim metodama prezentuju građanima Srbije.

Posebna žestina napada dolazila je od dnevnog lista „Večernje novosti“ čiji je direktor Milorad Vučelić. To je onaj isti koji je sa svojim nedeljnikom „Pečat“ važio za nekog ko brani srpske nacionalne i državne interese. Danas je on u prvom ešalonu, predvođen predsednikom Srbije, u izdaji Kosova i Metohije. Jedan od u zadnje vreme mnogo napadanih srpskih arhijereja kaže da je "takvima filozofija debelog creva važnija od morala, ponosa i dostojanstva".

Od svih onih koji su se zbog pisanja ruskom predsedniku ustremili na Narodni pokret „Otadžbina“ i njegovog predsednika najneobičnije su dve izjave. Prva je ministra odbrane Aleksandra Vulina a druga saopštenje Demokratske stranke Srbije.

2011. godine Aleksandar Vulin je sa svojim Pokretom socijalista bio gost u kući poslanika Ristića u čijem dvorištu su postavljene barikade da bi se sprečilo uspostavljanje granice između Kosova i Metohije i Srbije. Na to gostoprimstvo ministar je pljunuo, jer je upravo Ristića optužio da je postavio granicu, a takođe i da preti ubistvom Aleksandru Vučiću - što je gola laž. Ti sramni postupci Aleksadra Vulina ne čude, znajući da je posle potpisivanja Brselskog sporzuma Aleksandra Vučića na prvom kanalu držane televizije optužio za izdaju Kosova i Metohije da bi posle par dana taj isti Briselski sporazum ministar krenuo da veliča.

U prvom delu saopštenja Demokratska stranka Srbije navodno brani narodnog poslanika Slavišu Ristića od medijske hajke. U drugom delu otkriva se pravi karakter saopštenja. Poslanik Slaviša Ristić se optužuje za pisanje stranom državniku tj. ruskom predsedniku jer, zaboga, Demokratska stranka Srbije smatra da je problem izdaje unutrašnja stvar Republike Srbije i iz tog okvira ne sme da se izađe. Ne treba biti mnogo pametan da se u takvom stavu ne prepozna rukopis kabineta predsednika Republike Srbije.

Kosovska Mitrovica, 

12.07.2018. godine

Informativna služba Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“

Videti još:

"Otadžbina": Otvoreno pismo Vladimiru Putinu - prijateljstvom Rusije i susretima sa Vama režim Aleksandra Vučića pred domaćom javnošću prikriva svoju kosovsku izdaju

NSPM: Kako su SNS botovi i tabloidi pismo poslanika Slaviše Ristića Vladimiru Putinu okarakterisali kao "poziv na ubistvo Vučića"

"Otadžbina": Besprizorni režimski napadi na Slavišu Ristića liče na hajku koja je vođena protiv Olivera Ivanovića

NSPM DOSIJE: Još jedna obmana Aleksandra Vučića – granične prelaze na Brnjaku i Jarinju postavila je vlada u kojoj je on bio „prvi potpredsednik“ i koja je davala lažne garancije Srbima sa severa KiM 

Aleksandar Martinović: Država hitno da reaguje na otvorene pretnje smrću Aleksandru Vučiću; posebno je strašno što se to dešava na Vidovdan

Ivica Dačić: Pismo Slaviše Ristića je pretnja smrti Vučiću koja pokazuje visok stepen mržnje i ludila o Kosovu; Putin na jesen u Srbiji

Alo: Vulin osudio pretnje predsedniku - "Hoće da ubiju Vučića jer im ne odgovara jaka Srbija!"

Miloš Vučević: Nadležni organi hitno da reaguju i preduzmu mere zbog pretnji smrću koje je Slaviša Ristić uputio Vučiću

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner