Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija > Režim Aleksandra Vučića igra neiskreno prema Rusiji - kao što je to činio i Milo Đukanović u Crnoj Gori
Kosovo i Metohija

Režim Aleksandra Vučića igra neiskreno prema Rusiji - kao što je to činio i Milo Đukanović u Crnoj Gori

PDF Štampa El. pošta
"Otadžbina"   
sreda, 25. jul 2018.

Jasne poruke visokih zvaničnika ruske administracije povodom pregovora Beograda i Prištine nailaze na zid ćutanja aktelnih vlasti u Srbiji.

Sveobuhvatni mirovni sporazum koji Beograd treba da potpiše sa separatistima iz južne srpske pokrajine ruska strana je nazvala da liči na separatni mir. Zamenik generalnog sekretara Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak bio je još precizniji upoređujući ga sa Minhnenskim sporazumom koji je 1938. godine potpisan između Čehoslovačke i Nemačke. Prevedeno na narodni jezik, sveobuhvatni mirovni sporazum je kapitulacija Srbije.

Ruska strana kategorički smatra da se status KiM može rešavati samo u okviru Rezolucije 1244 i u skladu sa ustavno-pravnim položajem Republike Srbije. Tim svojim stavom Ruska Federacija brani Ustav Republike Srbije od zvaničnih vlasti u Srbiji.

Ruskoj Federaciji je takođe jasno da sveobuhvatni mirovni sporazum između Beograda i Prištine vodi „Kosovo“ u NATO organizaciju, što separatisiti i ne kriju. Potpredsednik ruske Dume Petar Tolstoj u intervjuu državnom listu Gazeta kaže da NATO pakt deli Kosovo od Srbije. Ruskoj strani sve više postaje jasno da je ulazak „Kosova“ u NATO pakt samo uvertira za ulazak Srbije u tu organizaciju. Do samo pre par meseci američka administracija je bila protiv bilo kakve podele Kosova a sada je olabavila svoj stav što se može videti iz reči američkog ambasadora u Prištini Grega Delavija koji kaže da Beograd i Priština u okviru sveobuhvatnog mirovnog sporazma mogu da dele i razmenjuju teritoriju. U kuloarima u Prištini procurela je informacija da se SAD slažu da četiri opštine na severu Kosova mogu da pripadnu centralnoj Srbiji a da se zauzvrat vlast u Beogradu obaveže da Srbiju u blisko vreme uvede u NATO pakt poput Crne Gore i Makedonije.

Očita je činjenica da predsednik Srbije igra neiskrenu igru sa Ruskom Federacijom smatrajući da poput Mila Đukanovića može svoju državu da uvede u NATO pakt po principu kako srpska narodna poslovica kaže „da se Vlasi ne dosete“. Uostalom, sama konstrukcija navodnog državnog udara u Crnoj Gori nije mogla da se odradi bez pomoći zvaničnog Beograda. Taj izmišljeni državni udar je omogućio tesnu pobedu Mila Đukanovića na parlamentarnim izborima i ulazak Crne Gore u NATO pakt.

Skoro 20 godina kroz Rezoluciju 1244 Ruska Federacija štiti suverenitet i celovitost Republike Srbije. Uz pomoć Ruske Federacije sprečen je ulazak separatističke paradržavne formacije zvane Republika Kosovo u Unesko, Interpol, u Svetsku carnisku uniju. Pre svega zahvaljujući podršci Ruske Federacije veliki broj zemalja povlači priznanje „Kosova“. Na svakoj sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Kosovu i Metohiji Rusija je pružala svu političku podršku Srbiji. Sprečila je povodom Srebrenice nameru Velike Britanije da se Srbi proglase za genocidni narod. I umesto da i kao narod i kao država ruskoj braći vlast bude zahvalna ona ispod žita nastoji da Srbiju uvede u NATO. Ulaskom u NATO pakt sadašnja vlast bi ovu vojnu organizaciju amnestirala od bombardovanja Srbije.

„Informer“ je često  najavljivao da će Putin omogućiti Srbiji kupovinu raketnog sistema S-300 da bi se u zaštitila Srbija. Pre neki dan smo od Vulina čuli da Srbija od Rusije nikada nije tražila ove sisteme. O davanju diplomatskog statusa humanitranom centru u Nišu ne vredi trošiti reči

Sa druge strane javnost u Srbiji vidi da se na prefidan način sprečava ulazak ruskog kapitala u Srbiju. Za šest godina vladavine Aleksandra Vučića nije došla nijedna ozbiljna investicija iz Rusije. Za to vreme vlast nemačkim, turskim, korejskim kompanijama uz besplatno zemljište, oslobađanje od poreza daje i 10.000 evra za svako radno mesto. Kinezi uzimaju Železaru Smederevo, Arapi JAT, Francuzi Aerodrom Nikola Tesla... Samo Rusa nigde nema. Razlog je jednostavan, vlasti u Srbiji imaju jasnu direktivu Zapada da ruski kapital u Srbiju ne sme da priviri. U mnogo navrata do sada kupovinu NIS-a od strane Gasprom Njefta 2008. godine Aleksandar Vučić je žestoko kritikovao. Provladin dnevni list „Informer“ je često puta do sada najavljivao da će predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin omogućiti Srbiji kupovinu raketnog sistema S-300 da bi se u potpunosti zaštitila Srbija. Pre neki dan smo od resornog vojnog ministra Aleksandra Vulina čuli da Srbija od Rusije nikada nije tražila ove sisteme. O davanju diplomatskog statusa humanitranom centru u Nišu ne vredi trošiti reči. Ne vredi trošiti reči jer je zvanični Beograd mnogo puta do sada slagao Moskvu.

Šta god vlast u Srbiji mislila prema braći i prijateljima mora se biti iskren i nije korektno politički šibicariti. Ruska Federacija je ipak imperija, i to imperija u usponu. Ako njene vrednosti uvažavaju i Evropska unija, i SAD, i Kina to mora i mala Srbija kako je naziva Aleksandar Vučić.

Kosovska Mitrovica

23.07.2018. godine

Informativna služba

Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije  "Otadžbina“

(NSPM)

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner